Изчезнал Безследно написа: ↑16 Мар 2026, 13:59
Ksantip написа: ↑16 Мар 2026, 13:37
Dinain написа: ↑16 Мар 2026, 13:03
Преди всичко това да започне, се водеха да имат 3800 балистични ракети с обсег над 300 км (под 300 се водят артилерийски ракети). И няколкостотин пускови установки за тях.
От тогава можеш да видиш горните заглавия, колко изстреляни, колко унищожени, но всичко е общо взето спекулация. Дали произвеждат някакви - аз съм сигурен, че произвеждат в някакви подземни заводи, но едва ли са много.
Ей сега се порових и ми излезна тази статия от началото на месеца в която се споменават оценки на IDF за производство на "дузини" ракети на месец, но като цяло е доста неясно какво е положението. Аз не очаквам израелците и американците да успеят да спрат производството на ракети, но както и Изчезнал каза, пусковите са другият фактор, който може да промени уравнението. Все пак, ако се заинатят, персите могат да продължават да изстрелват по нещо всеки ден до края на света.
https://www.timesofisrael.com/liveblog_ ... roduction/
Изчезнал Безследно написа: ↑16 Мар 2026, 13:05
По комшиите си стрелят простички ракетки, които сигурно са много. По Израел могат да стрелят само балистични, а там по-важно е колко пускови установки имат. Преди около седмица оценката беше, че са им останали под 100, но сега сигурно са вече единични бройки. В момента Израел е повече обстрелван от Хизбула, но тия са несериозни - не повече от 1-2 на ден са с обсег до Тел Авив, другите падат на север.
Съвсем нормално е ти да си най-заинтересован от иранските способности да обстрелват Израел, но от гледна точка на останалия свят е важно какво се случва с Ормуз и петролната/газова инфраструктура в Залива, а там персите могат едва ли не с хвърляне на камъни да нанесат щети. В израелските медии какво се говори за конфликта? Има ли дебат за това, че цялата операция не изглежда като да има крайна цел и път към нея или просто сте доволни от каквито и да е удари по Иран?
За Израел тя е да се
прекрати военната заплаха от Иран - ядрена и ракетна, а също и да се
прекъсне финансирането на про-иранските терористи - Хамас, Хизбула, Хутии. Също част от усилията са за създаване на условия за падане на тираничния режим на аятоласите, но там нещата зависят и от други фактори, за които, надявям се да научим скоро.
Предполам, че САЩ имат и една основна, но необявена цел, да получат контрол над износа на ирански нефт и газ. Това, заедно с успешната акция във Венецуела ще смекчи позицията на Китай по някои съществени за САЩ въпроси като мита, квоти, редкоземни метали и др.
Поредният с нереалистичните цели за тридневна СВО, които ще са обтекаеми, пренаписвани и примесени с лъжи до последно - Тръмп обяви, че иска "unconditional surrender" на режима.
https://thehill.com/homenews/administra ... -timeline/
Биби просто искаше да набомби Иран отново за изборите, но не му стискаше да започне сам, затова си търсеше полезен идиот и го намери. Айде ве Тръмпи, една бърза СВО, 2-3 дни и готово.
А забежката с Китай е чиста твоя фантазия.
Има крайна цел и тя е достижима. Никой не е казал, че е лесно достижима или че ще бъде достигната за седмица-две.
Това отвратително нагло послание е заради което идолопоклонничество е толкова примитивна идеология - същият човек преди няколко месеца обясняваше колко миролюбив пацифист бил Тръмп, за Нобел за мир се напъваше, в предизборната кампания обещаваше край на войните в БИ, America First и т.н., след което нападна 95-милионната държава Иран без каквото и да било уведомление или разрешение на Конгрес, Сенат, съюзници или когото и да е - и има наглостта да ти обяснява "никой не е казал че ще е лесно или бързо".
Чудех се на какво ми напомня това... много ми е познато...
ПП
За съжаление, Европа е слаба поради силните вътрешни ислямистки и крайно-леви сили, саботиращи всяко приближаване към САЩ и Израел.
Дайте на този човек награда.