Инфраструктурата извън магистралите ще се развие само с повече електрички на пътя. В твоята география може да е след 5г, може след 15г.
Следователно или голяма батерия (ако ще е чиста електричка) или няма смисъл при такива изходни данни.
Аз (чисто статистически като си гледам лога) най-често зареждам докато пазарувам - седмичното пазаруване в голям супермаркет. Пет удобни локации има наоколо, на три от тях има бързи зарядни на паркинга (и три различни вериги супермаркети). Следователно просто пазарувам на едно от тези три места и в тези 20 до 30 минути в батерията влизат 200 до 300км. Не ми е ангажимент, защото не е задача сама по себе си, а е съчетана с друга такава и просто трябва включа кабела след като паркирам.
Ако я нямаше тази инфраструктура (по магистралите си я има и в България, далечното пътуване не е проблем), то щеше да ми създава неудобства да, защото и аз не мога да зареждам домашно. На работа мога, но не е удобно и ще трябва да излизам и да ходя до друга сграда (паркинга), за да препаркирам - на повечето места не можеш да зареждаш по 8ч (целия ти работен ден), след 2, 3 или 4ч започват да се начисляват скъпи такси, за да не се блокират зарядните.
Да висиш 30мин всяка седмица или час на всеки две седмици само за зареждане някъде си е главоболие, ако няма опцията да се избегне (зареждане вкъщи, на работа, по време на пазаруване), то за повечето не си струва. Колкото по-малка е батерията и колкото по-често ще има нужда от зареждане - толкова повече ще натежава с времето. Батерия под грубо казано 55-60 кВч (нето!) само ако може да се зарежда вкъщи/на работа и ако е втора кола (има друга в семейството за дълги пътувания). В противен случай няма да е много приятно изживяването. Въпросния Citroën ë-C4 е само с 45 кВч (нето, брутото 50 не ни интересува).
Аз за себе си знам, че с под 75 кВч ще изпитвам неудобства и повече не бих си го причинил. Откакто съм с мексиканския кораб (винаги съм си мислел, че мога да паркирам, дори като карах пасат, но е-Мустанга се оказа кораб в сравнение и с него), който е с 91 кВч батерия (99 бруто) не съм изпитвал проблеми или неудобсва, свързани със зареждане. Предишната беше с 58 кВч (62 бруто), ОК си беше не мога да се оплача чак пък кой знае колко, но всичко се познава в сравнението