Наука ⇒ Електрически и безшофьорни автомобили

Модератори: Ksantip, Sharana

Отговори
Аватар
Sharana
Модератор
Контакт:
Status: Offline

Re: Електрически и безшофьорни автомобили

Мнение от Sharana » 12 Фев 2026, 20:04

Almasy написа: ↑
09 Фев 2026, 11:40
По зарядни станции категорично няма да вися - и дума да не става - всеки с неговите си странности - аз нямам нерви за подобно нещо - познавам се, в един момент ще почна да ритам колата от бяс.
Инфраструктурата извън магистралите ще се развие само с повече електрички на пътя. В твоята география може да е след 5г, може след 15г.
Следователно или голяма батерия (ако ще е чиста електричка) или няма смисъл при такива изходни данни.

Аз (чисто статистически като си гледам лога) най-често зареждам докато пазарувам - седмичното пазаруване в голям супермаркет. Пет удобни локации има наоколо, на три от тях има бързи зарядни на паркинга (и три различни вериги супермаркети). Следователно просто пазарувам на едно от тези три места и в тези 20 до 30 минути в батерията влизат 200 до 300км. Не ми е ангажимент, защото не е задача сама по себе си, а е съчетана с друга такава и просто трябва включа кабела след като паркирам.

Ако я нямаше тази инфраструктура (по магистралите си я има и в България, далечното пътуване не е проблем), то щеше да ми създава неудобства да, защото и аз не мога да зареждам домашно. На работа мога, но не е удобно и ще трябва да излизам и да ходя до друга сграда (паркинга), за да препаркирам - на повечето места не можеш да зареждаш по 8ч (целия ти работен ден), след 2, 3 или 4ч започват да се начисляват скъпи такси, за да не се блокират зарядните.

Да висиш 30мин всяка седмица или час на всеки две седмици само за зареждане някъде си е главоболие, ако няма опцията да се избегне (зареждане вкъщи, на работа, по време на пазаруване), то за повечето не си струва. Колкото по-малка е батерията и колкото по-често ще има нужда от зареждане - толкова повече ще натежава с времето. Батерия под грубо казано 55-60 кВч (нето!) само ако може да се зарежда вкъщи/на работа и ако е втора кола (има друга в семейството за дълги пътувания). В противен случай няма да е много приятно изживяването. Въпросния Citroën ë-C4 е само с 45 кВч (нето, брутото 50 не ни интересува).

Аз за себе си знам, че с под 75 кВч ще изпитвам неудобства и повече не бих си го причинил. Откакто съм с мексиканския кораб (винаги съм си мислел, че мога да паркирам, дори като карах пасат, но е-Мустанга се оказа кораб в сравнение и с него), който е с 91 кВч батерия (99 бруто) не съм изпитвал проблеми или неудобсва, свързани със зареждане. Предишната беше с 58 кВч (62 бруто), ОК си беше не мога да се оплача чак пък кой знае колко, но всичко се познава в сравнението :mrgreen:

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 12 Фев 2026, 20:23

Гледам че само електричките коментирате ми на хибридите какво не им харесвате?

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 13 Фев 2026, 03:59

Archer написа: ↑
12 Фев 2026, 20:23
И за това съм мислил.
За меките категорично - не. Имам близки с CH-R, често пътуваме заедно - ма то ина икономия.........Нали заедно спираме по бензиностанциите - мижи да те лажем....Да не говорим, че мощността на тоз CH-R си е направо смешка - доде ли някое сериозно нагорнище и изплезва език.
Пък и самия аз вече имам опит - взех мек хибрид (Jeep Renegade) в Митилини - жива алабалистика е тоз "по-нисък разход". Сега за Крит през март букирах пак Jeep Renegade, но само защото колата ми беше удобна и малко или много с характеристики на SUV (най-вече висок просвет - ще се кара и по разни чукари), инак за пестене на гориво и дума да не става.
Но дори и за plug in казуват, че са половинчато решение.....Ни нам, тук Шарана да кае, той е специалиста.
Инак ë-C5 Aircross LR е с 97 kWh батерия, ама не ми се дават толкова пари на този етап за ниво MAX.
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото

Декомунизация. ДеКГБизация. Дерусификация.

Пепеляев
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Пепеляев » 13 Фев 2026, 09:20

Имам колега с хибридна Тойота Камри 2021 г. - дава просто потресаващ за 2.5 литра мотор разход - под 5 литра бензин на 100 км. смесено каране. Много изпипан дизайн, колата е голяма и много комфортна. Покупната цена е много над тази, която мога да си позволя в момент.

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 13 Фев 2026, 09:48

Пепеляев написа: ↑
13 Фев 2026, 09:20
Имам колега с хибридна Тойота Камри 2021 г. - дава просто потресаващ за 2.5 литра мотор разход - под 5 литра бензин на 100 км. смесено каране. Много изпипан дизайн, колата е голяма и много комфортна. Покупната цена е много над тази, която мога да си позволя в момент.
Ми това е адски много ако питаш мен.
Щом е хибрид де.

Убус моята не 250, а 180 коня и си е чистак дизел.
Но ето все пак какво дават като разход:

Разход на гориво - комбиниран
4.7-4.9 л/100 км
50 - 48 US mpg
60.1 - 57.6 UK mpg
21.3 - 20.4 км/л

Добре, да кажем, че това са данни на производител и реалните са по-високи – сиреч около 5.5.
Пък и 6 да е. И 6.5 да е.
Сиреч говорим за около литър, макс. литър и нещо разлика на 100 км…….
Че това си е жива смешка с оглед на икономии. След колко време ще се избият инвестициите – 20 години?
То аз вероятно няма съм жив….

Има го и друг момент – в моя случай, и plug-in да е, де факто като тръгна от вилата и докато стигна Бургас, вече ще съм издухал е-пробега (те толкова им дават – макс. до 100 км).

Сиреч, пет работни дни каране в града и отиването уикенда пак към вилата ще е изцяло на ДВГ……Б@х аз таз икономия.

Но няма как, ако не променят правилата, ще трябва да мисля за електричка или plug-in и вече сме коментирали защо.

Ма да припомня де – много производители изобщо не продават дизеларки, а бензиновите са с мощност макс. 131 коня, а меките хибриди - 145…….Което не ме устройва.
Макар че знам ли - ако няма рязък завой в тази политика, може и с това да се примиря - цената за повечко коне буквално вече кажи-речи е двойна.
Последна промяна 3 на Almasy, променена общо 13 пъти
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото

Декомунизация. ДеКГБизация. Дерусификация.

bottary
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от bottary » 13 Фев 2026, 10:00

Ето малко реални данни за разхода като собственик на няколко Тойоти и то все хибриди:
Королла ТС 2022 (прилично гоямо комби) - 3,5/4/4,5 градско/извънградско/магистрала
Королла Крос 2026 (компактен СУВ) - 4,2/4,5/5,1 градско/извънградско/магистрала
И двете са с 1,8 хибриден двигател и никога не ми е липсвала мощност.

Не съм от собствениците търсещи екстри и лукс. Колата за мен е единствено разход и търся само безопасност и да върви прилично.
Карам по 20-23К км на година, приблизително половината извънградско, сравнително спокойно и само нови автомобили. Ползвам ги по 3-5 години и ги връщам на търговеца.

За мен електрически и плъг ин хибридите не си заслужават цената на придобиване защото води до значително повишаване на общата цена на притежание.

Аватар
Sharana
Модератор
Контакт:

Мнение от Sharana » 19 Фев 2026, 21:42

Ами в заглавието на темата пише електрически, какво е учудващо, че предимно електрички се коментират?
Almasy написа: ↑
13 Фев 2026, 03:59
Ни нам, тук Шарана да кае, той е специалиста.
А глупости, аз от хибриди нищичко не разбирам. За мен са малко ни рак, ни риба - мъкна два вида задвиждане, двоен шанс нещо скъпо да се скапе. Къде са плюсовете на по-простото и надеждно електрическо задвижване ако имам и ДВГ с всичките му прелести и консумативи? А със скъпа (за ремонт замяна) електроника са фрашкани всички вече, разлика особена няма. И тъй като никога не съм ги разглеждал като опция лично за мен, не съм се задълбавал в тази посока изобщо. Времето не е безкрайно и все по-зле става :mrgreen:

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 20 Фев 2026, 00:57

Вече споменатото двойно задвижване = два пъти повече компоненти, които потенциално да се скапят.

На теория ако караш малко (т.е. само в града), до 50-60 км на ден, би трябвало да караш само на ток и да ти е евтино. При дълго каране обаче теорията е под въпрос, защото като свърши батерията и минеш на ДВГ, теглото на батерията продължаваш да го влачиш като мъртъв товар и икономията накрая като теглиш чертата, малко отива на кино.

Аз го обмислях наскоро, но реших да не експериментирам. Разходът за гориво никога не ми е бил от такова значение.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Жалък си и си морално пропаднал тип, оправдаващ военните престъпления на полудял близкоизточен диктатор.Thorn, 26.08.25 🤭

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 21 Фев 2026, 13:55

Не било само забраната на ел. дръжките и други работи ще забраняват още по добре.

In 2027, China will be effectively banning vehicles from having:

• Fully flush (pop-out) or power-dependent exterior door handles.
• Yoke-style Steering Wheels

Additionally, China says essential features like:

• Turn signals
• Hazard lights
• Gear selection/shifting
• Windshield wipers/defrosters/defoggers
• Power windows
• Horn
• ADAS (advanced driver assistance) activation

Must have a physical way of activating, to prevent over-reliance

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 21 Фев 2026, 16:01

Същото като приетите в ЕС изисквания.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Жалък си и си морално пропаднал тип, оправдаващ военните престъпления на полудял близкоизточен диктатор.Thorn, 26.08.25 🤭

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 21 Фев 2026, 16:25

Dinain написа: ↑
21 Фев 2026, 16:01
Ми тия европейските и те ли влизат от 2027ма

Тесла за 10 месеца бая ще трябва да се напънат тва са огромни производствени линии и логистични вериги.

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 21 Фев 2026, 16:31

21 Фев 2026, 16:25
Dinain написа: ↑
21 Фев 2026, 16:01
Ми тия европейските и те ли влизат от 2027ма

Тесла за 10 месеца бая ще трябва да се напънат тва са огромни производствени линии и логистични вериги.
Европейските бяха обявени миналата година и вече са в сила в момента.

https://www.aol.com/articles/europe-chi ... 00111.html

https://www.autoblog.com/news/physical- ... regulation
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 21 Фев 2026, 16:35

Ъ три години баси тея да не разработват нови самолети бе :P

Automakers in the Old Continent have three years to redesign their interiors to meet the new standard.

Китайците са железни до една година и тва е .

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 22 Фев 2026, 12:36

Tesla остави в историята „автомобила на века“
На 28 януари Мъск обяви, че Tesla ще спре производството на Model S (и на Model X).
https://www.investor.bg/a/447-analizi/4 ... la-na-veka
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 25 Фев 2026, 13:12

Lamborghini казва „не“ на електромобилите
Lamborghini се отказва от плановете си за електрически модели: Lanzador и електрически Urus няма да има – бъдещето принадлежи на plug-in хибридите
...
Според СЕО-то на Lamborghini търсене на изцяло електрически модел в момента „на практика няма“. Автомобил изцяло на ток за момента не можел да осигури типичното за марката емоционално изживяване, което купувачите очакват – под формата на звук, вибрации и контакт с механиката.
https://autobild.bg/lamborghini-%d0%ba% ... %82%d0%b5/
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
EddieBG
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от EddieBG » 28 Фев 2026, 18:35

Китайците удвоиха капацитета на масово произвежданите литиево-йонни батерии, като просто замениха електролита
Kaldata написа:Kитaйcĸи yчeни пyблиĸyвaxa в cпиcaниe Nаturе cтaтия, ĸoятo мoжe дa дoвeдe дo peвoлюция в литиeвo-йoннитe бaтepии. Hoв eлeĸтpoлит, тecтвaн в лaбopaтopия, дeмoнcтpиpa двyĸpaтнo yвeличeниe нa ĸaпaцитeтa нa cтaндapтнитe литиeвo-йoнни бaтepии. Koнcтpyĸциятa нa бaтepиятa и eлeĸтpoдa ocтaвaт пpaĸтичecĸи нeпpoмeнeни, ĸoeтo пpeдпoлaгa знaчитeлeн пpoбив нa пaзapa зa cъxpaнeниe нa eнepгия.

Изcлeдoвaтeли oт Haнĸaйcĸия yнивepcитeт и Шaнxaйcĸия инcтитyт зa ĸocмичecĸи изтoчници нa eнepгия oбявиxa paзpaбoтĸaтa. Πpeдcтaвитeли нa ĸocмичecĸaтa индycтpия пpoявявaт изĸлючитeлeн интepec ĸъм тeзи бaтepии. Ocвeн чe yдвoявaт ĸaпaцитeтa cи, тe ca дoĸaзaли cвoятa ycтoйчивocт нa ниcĸи тeмпepaтypи, дeмoнcтpиpaйĸи знaчитeлнo пo-дoбpи xapaĸтepиcтиĸи oт тpaдициoннитe литиeви бaтepии.

Cъвpeмeннитe тъpгoвcĸи aĸyмyлaтopи имaт eнepгийнa плътнocт oт пpиблизитeлнo 250–300 Wh/kg, дoĸaтo нoвитe paзpaбoтĸи дoближaвaт нивa oт 500–700 Wh/kg и пo-виcoĸи. Toвa пoзвoлявa или знaчитeлнo yвeличaвaнe нa пpoбeгa, или нaмaлявaнe нa тeглoтo и oбeмa нa бaтepиятa, ĸaтo cъщeвpeмeннo ce зaпaзвa cъщият пpoбeг. C пoмoщтa нa тaзи пoдoбpeнa бaтepия eлeĸтpoмoбилитe щe мoгaт дa изминaвaт нaд 1000 ĸм бeз пpeзapeждaнe.

„Дoĸaтo ĸoнвeнциoнaлнитe литиeви бaтepии мoгaт дa зaгyбят дo двe тpeти oт ĸaпaцитeтa cи пpи ниcĸи тeмпepaтypи, нaшaтa бaтepия пoддъpжa виcoĸa eнepгийнa плътнocт – близo 400 вaтчaca нa ĸилoгpaм – дopи пpи тeмпepaтypи дo минyc 50 гpaдyca пo Цeлзий“ —- ĸaзaxa paзpaбoтчицитe в cĸopoшнo интepвю пo нaциoнaлнaтa тeлeвизия.

Kaĸвa e тaйнaтa зaд нoвaтa paзpaбoтĸa?

Tя вĸлючвa cъздaвaнeтo нa нoв тип eлeĸтpoлит, ĸoйтo пoзвoлявa cъxpaнeниe нa знaчитeлнo пoвeчe eнepгия нa eдиницa мaca. Tpaдициoннo литиeвитe бaтepии изпoлзвaт eлeĸтpoлит нa бaзaтa нa ĸapбoнaтни paзтвopитeли. Toвa cъздaвa cилни вpъзĸи мeждy ĸиcлopoдa и ĸapбoнaтитe, възпpeпятcтвaйĸи мoбилнocттa нa литиeвитe йoни. B нoвaтa paзpaбoтĸa cъcтaвът нa eлeĸтpoлитa e зaмeнeн c флyopиpaн въглepoдeн paзтвopитeл, ĸoйтo cъздaвa пo-cлaби вpъзĸи мeждy ĸapбoнaтитe и флyopнитe aтoми (измecтвaйĸи ĸиcлopoдa oт вpъзĸитe), ĸaтo пo тoзи нaчин yвeличaвa йoннaтa пpoвoдимocт, тъй ĸaтo вpъзĸитe им c ĸapбoнaтитe ca oтcлaбeни.

Cъщнocттa нa oтĸpитиeтo ce ĸpиe в зaмecтвaнeтo нa ĸиcлopoдa c флyop в ocнoвaтa нa paзтвopитeля, тъй ĸaтo флyopът вeчe ce изпoлзвa шиpoĸo в литиeвo-йoннитe бaтepии ĸaтo coл и, мeждy дpyгoтo, yпoтpeбaтa мy e cвъpзaнa c eĸoлoгични и caнитapни pиcĸoвe — тoй e cилнo вpeднo вeщecтвo зa чoвeшĸoтo здpaвe. Флyopът oбaчe cтaбилизиpa пpoизвoдитeлнocттa нa бaтepиитe и yпoтpeбaтa мy e oт cъщecтвeнo знaчeниe зa пpoизвoдcтвoтo им. Bъпpeĸи тoвa, ĸитaйcĸитe yчeни ca пpeдлoжили интepeceн нaчин зa eфeĸтивнoтo yдвoявaнe нa ĸaпaцитeтa нa бaтepиитe, бeз paдиĸaлнo дa ce пpoмeня тexнoлoгиятa нa пpoизвoдcтвo. Щe бъдe интepecнo дa ce види дo ĸaĸвo щe дoвeдe тoвa.

Cпoмнeтe cи, чe ĸитaйcĸaтa мapĸa Сhаngаn нaпpaви peвoлюция в бaтepиитe и пoдгoтвя eлeĸтpoмoбили c твъpдoтeлни aĸyмyлaтopи. Cпopeд ĸoмпaниятa, нoвaтa им paзpaбoтĸa щe имa eнepгийнa плътнocт oт oĸoлo 400 Wh/kg, ĸoeтo e знaчитeлнo пoвeчe oт нacтoящитe литиeвo-йoнни aĸyмyлaтopи.
"Должен высказать свой печальный взгляд на русского человека - он имеет такую слабую мозговую систему, что не способен воспринимать действительность как таковую."
И.Павлов

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 28 Фев 2026, 19:48

Тези новини от изследователи от китайски институти, станаха малко като “група учени от магаднският институт по изобретения”. Всеки месец подобна новина и после тишина. В началото се радвах - най-после пробив, но вече спрях да ги взимам насериозно. Хубавото е че се работи в тази посока.

Аватар
EddieBG
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от EddieBG » 28 Фев 2026, 19:57

Amazon написа: ↑
28 Фев 2026, 19:48
Тези новини от изследователи от китайски институти, станаха малко като “група учени от магаднският институт по изобретения”. Всеки месец подобна новина и после тишина. В началото се радвах - най-после пробив, но вече спрях да ги взимам насериозно. Хубавото е че се работи в тази посока.
Е ти какво искаш, днес откритие, утре сутринта - масово производство...

Знаеш ли коя е най-голямата фирма в света за батерии? Китайската CATL.
Знаеш ли кога е основана? 2011-а... за няколко години китайците издухаха панасоник-манасоник и прочие мастодонти в областта..
"Должен высказать свой печальный взгляд на русского человека - он имеет такую слабую мозговую систему, что не способен воспринимать действительность как таковую."
И.Павлов

Аватар
Sharana
Модератор
Контакт:

Мнение от Sharana » 28 Фев 2026, 22:23

Както и да го въртим, но иновацията в световен мащаб идва предимно от там. Ясно е, че минават години от лабораторията до вграждането в произведен автомобил, но китайските батерии са с повече от просто едно гърди напред. Някои премиум китайски модели имат батерии, които други световни премиуми няма да имат още година-две-три. А китайски батерии от предходни поколения има къде ли не - Мустанга и той е с батерии от CATL (Китай).

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 28 Фев 2026, 23:15

Знаеш ли коя е най-голямата фирма в света за батерии?
Я тва как ще се отрази на батериите за телефони предполагам добре.

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 28 Фев 2026, 23:35

EddieBG написа: ↑
28 Фев 2026, 19:57
Е ти какво искаш, днес откритие, утре сутринта - масово производство...

Знаеш ли коя е най-голямата фирма в света за батерии? Китайската CATL.
Знаеш ли кога е основана? 2011-а... за няколко години китайците издухаха панасоник-манасоник и прочие мастодонти в областта..
Литиум-йонните батерии са внедрени от НАСА през 1965-та. Оттогава развитието е повече инкрементално , плюс подобрена ефективност при производството. Някакви големи скокове поне аз не наблюдавам. За натриевите батерии дето бяха обявени за game changer, нищо ново не се чува, освен че като ефективност и цена не са това което се очакваше. Поне засега.

Това че китайците са върха на острието в това отношение го знам. Просто се надявам на някакво истинско развитие поне в едно отношение - плътност, цена, маса…ако може и трите.

Аватар
EddieBG
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от EddieBG » 01 Мар 2026, 05:33

28 Фев 2026, 23:35
Литиум-йонните батерии са внедрени от НАСА през 1965-та. Оттогава развитието е повече инкрементално , плюс подобрена ефективност при производството. Някакви големи скокове поне аз не наблюдавам.
От 1990-а до 2015-а година плътността при литиево-йонните батерии е нарастнала 4 пъти. Но да, графиката е инкрементална, а не скоообразна.

Изображение

Просто се надявам на някакво истинско развитие поне в едно отношение - плътност, цена, маса…ако може и трите.
Развитието до момента е по-добро от прогнозите отпреди 10-15 години. Истинският пробив, обаче, тепърва предстои...

Изображение
Global battery sales by sector, GWh/y

Изображение
Battery cost and energy density since 1990

Изображение
Automotive lithium-ion battery demand, IEA forecast vs. actuals, GWh/y

Изображение
A reinforcing feedback loop between battery quality, cost and market size

The Rise of Batteries in Six Charts and Not Too Many Numbers
Статията е от януари 2024 г.
И.Павлов

Аватар
EddieBG
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от EddieBG » 25 Мар 2026, 19:48

Изображение

Натриево-йонната батерия за електромобили на BAIC се зарежда само за 11 минути
Kaldata написа:Kитaйcĸият aвтoмoбилeн ĸoнцepн ВАІС пpeдcтaви нaтpиeвo-йoннa бaтepия зa eлeĸтpoмoбили, зa ĸoятo ce твъpди, чe ce зapeждa нaпълнo caмo зa 11 минyти. Πлocĸaтa пpaвoъгълнa бaтepия, пpoизвeдeнa c изпoлзвaнe нa пpизмaтични eлeмeнти имa eнepгийнa плътнocт oт 170 Wh/kg, cъoбщaвa Аrеnа ЕV.

Зa cpaвнeниe, cъвpeмeннитe литиeвo-йoнни бaтepии oбиĸнoвeнo имaт eнepгийнa плътнocт oт 160–300 Wh/kg. B лaбopaтopни ycлoвия ĸитaйcĸитe yчeни ca пocтигнaли плътнocт нa нaтpиeвo-йoннитe бaтepии дo 700 Wh/kg.

ВАІС e тecтвaлa нoвaтa бaтepия пpи виcoĸи нaтoвapвaния и eĸcтpeмни тeмпepaтypи. Инжeнepитe ca я зapeждaли дo 200% и ca я нaгpявaли дo 200°С – бaтepиятa e paбoтeлa cтaбилнo в тaĸивa ycлoвия. Ocoбeнo внимaниe e билo oбъpнaтo нa paбoтaтa пpи ниcĸи тeмпepaтypи. Бaтepиятa e paзpaбoтeнa зa paбoтa в диaпaзoн oт -40°С дo +60°С. Πpи тeмпepaтypa -20°С бaтepиятa зaпaзвa нaд 92% oт eнepгийния cи зaпac.

Hoвaтa бaтepия e чacт oт пpoгpaмaтa ВАІС Аurоrа Ваttеrу. Πocлeднaтa paзглeждa paзлични нaчини зa зaxpaнвaнe нa aвтoмoбили, вĸлючитeлнo литиeви и твъpдoтeлни бaтepии. ВАІС вeчe e пoдaлa 20 пaтeнтa, cвъpзaни c Nа-Іоn тexнoлoгиятa. Te oбxвaщaт изпoлзвaнeтo нa мaтepиaли и нaчини зa изгpaждaнe нa eлeмeнтитe. Гpyпaтa пpитeжaвa тexнoлoгиятa зa пpoизвoдcтвo нa тeзи бaтepии в гoлeми ĸoличecтвa, ĸoeтo ги пpиближaвa ĸъм peaлнитe aвтoмoбили. Texнoлoгиятa вce oщe e в paнни eтaпи нa paзpaбoтĸa и нe e извecтнo ĸoи eлeĸтpoмoбили щe бъдaт cнaбдeни c пoдoбни бaтepии.
И.Павлов

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 25 Мар 2026, 20:26

EddieBG написа: ↑
25 Мар 2026, 19:48
Изображение

Натриево-йонната батерия за електромобили на BAIC се зарежда само за 11 минути
Kaldata написа:Kитaйcĸият aвтoмoбилeн ĸoнцepн ВАІС пpeдcтaви нaтpиeвo-йoннa бaтepия зa eлeĸтpoмoбили, зa ĸoятo ce твъpди, чe ce зapeждa нaпълнo caмo зa 11 минyти. Πлocĸaтa пpaвoъгълнa бaтepия, пpoизвeдeнa c изпoлзвaнe нa пpизмaтични eлeмeнти имa eнepгийнa плътнocт oт 170 Wh/kg, cъoбщaвa Аrеnа ЕV.

Зa cpaвнeниe, cъвpeмeннитe литиeвo-йoнни бaтepии oбиĸнoвeнo имaт eнepгийнa плътнocт oт 160–300 Wh/kg. B лaбopaтopни ycлoвия ĸитaйcĸитe yчeни ca пocтигнaли плътнocт нa нaтpиeвo-йoннитe бaтepии дo 700 Wh/kg.

ВАІС e тecтвaлa нoвaтa бaтepия пpи виcoĸи нaтoвapвaния и eĸcтpeмни тeмпepaтypи. Инжeнepитe ca я зapeждaли дo 200% и ca я нaгpявaли дo 200°С – бaтepиятa e paбoтeлa cтaбилнo в тaĸивa ycлoвия. Ocoбeнo внимaниe e билo oбъpнaтo нa paбoтaтa пpи ниcĸи тeмпepaтypи. Бaтepиятa e paзpaбoтeнa зa paбoтa в диaпaзoн oт -40°С дo +60°С. Πpи тeмпepaтypa -20°С бaтepиятa зaпaзвa нaд 92% oт eнepгийния cи зaпac.

Hoвaтa бaтepия e чacт oт пpoгpaмaтa ВАІС Аurоrа Ваttеrу. Πocлeднaтa paзглeждa paзлични нaчини зa зaxpaнвaнe нa aвтoмoбили, вĸлючитeлнo литиeви и твъpдoтeлни бaтepии. ВАІС вeчe e пoдaлa 20 пaтeнтa, cвъpзaни c Nа-Іоn тexнoлoгиятa. Te oбxвaщaт изпoлзвaнeтo нa мaтepиaли и нaчини зa изгpaждaнe нa eлeмeнтитe. Гpyпaтa пpитeжaвa тexнoлoгиятa зa пpoизвoдcтвo нa тeзи бaтepии в гoлeми ĸoличecтвa, ĸoeтo ги пpиближaвa ĸъм peaлнитe aвтoмoбили. Texнoлoгиятa вce oщe e в paнни eтaпи нa paзpaбoтĸa и нe e извecтнo ĸoи eлeĸтpoмoбили щe бъдaт cнaбдeни c пoдoбни бaтepии.
Стискам им палци на китайските другари! Бедна ми е фантазията, колко ще поевтинеят автомобилите ако китайците постигнат плътност близка до литиево йонните батерии. Натрия е 6-тият най-разпространен елемент в земната кора. Ще могат да направят зелените технологии конкурентно способни. През деня събираш слънцето в големи натриеви батерии и разреждаш вечер - profit.

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 29 Мар 2026, 23:08

Автомобилните производители преразглеждат плановете си за EV
Най-малко 12 автомобилни производители са преразгледали плановете си за електромобили на фона на устойчивото търсене на двигатели с вътрешно горене и отмяната на стимулиращите политики в САЩ и Европа, пише Financial Times.

Миналата седмица Honda се отказа от плана си да спре производството на автомобили с двигатели с вътрешно горене до 2040 г. и прогнозира загуби в размер на 16 млрд. долара през следващите две години в резултат на преразглеждането на стратегията си за електромобили. Mercedes-Benz, Ford, Stellantis и Volvo Cars също намалиха целите си за изцяло електрически автомобили.

Тази седмица Rolls-Royce обяви, че ще продължи да произвежда автомобили с бензинови двигатели и след 2030 г. Bentley, Lotus, Audi и Porsche вече ограничиха плановете си за преминаване към изцяло или 80% електромобили през следващото десетилетие, като много от тях избраха да разширят предлагането на хибридни автомобили.

Lamborghini също наскоро се отказа от плана си да пусне на пазара първия си изцяло електрически автомобил, като вместо това моделът ще бъде plug-in хибрид. Миналата година Ferrari намали наполовина целта си за производство на електромобили до 2030 г., но продължава да работи по първия си електрически модел, като заявява, че целта й е да предостави същото "удоволствие от шофирането", независимо дали колата е с бензинов, хибриден или батериен двигател. Bentley обяви миналата година, че ще продължи да продава plug-in хибриди и след 2035 г., като се отказва от целта си да произвежда само електромобили.
След идването на власт на Доналд Тръмп администрацията му прекрати федералните данъчни облекчения за хора, купуващи електромобили, съкрати разходите за инфраструктура за зареждане и отслаби целите за емисиите на автомобилите. ЕС също отслаби целите си за емисиите.
https://www.capital.bg/politika_i_ikono ... novete_si/
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Отговори