Съвременни конфликти ⇒ Войната в Украйна

1990-

Модератори: Ksantip, Sharana, ISTORIK, Amazon

Отговори
T-72
Редовен потребител
Контакт:
Status: Offline

Re: Войната в Украйна

Мнение от T-72 » 21 Фев 2026, 10:36

Dinain написа: ↑
21 Фев 2026, 01:33
T-72 написа: ↑
20 Фев 2026, 14:16
20 Фев 2026, 12:20

Военкор Голман е на друго мнение. Танк, споделяш ли песимизма му?
https://www.facebook.com/share/r/1UiBfTmP6Y/
Не знам как си с посоките, но в последните няколко години фронтовата линия се мести в една посока.
Познай коя, жокерите ги изгубех, тъй че оправяй се :D
Споделяш ли оптимизма на военкор Т-72?
:mrgreen:
Аве, споделям нещо, ама не знам дали е оптимизъм... :roll:

Като те гледам как всеки път като защитна реакция повтаряш тази опорна точка за "местенето на фронта" (микроскопично), ясно съзнавайки колко е нерелевантна, ми хрумна да ти споделя една алегория. 8-)

При по-бурен секс, леглото също може да се премести малко.

Но, как да се изразя по-деликатно... това не е същественото в ситуацията, ако ме разбираш. :mrgreen:
Защо да е микроскопична? Аз съм на мнение, че с оглед на съвременните методи за водене на бойни действия това е даже поовече от оптималното.
Бях ти постнал линка на прословутото НАТО-вско учение с двата унищожени батальона само в един ден, ама толкова си го чел де...
Кръвта вода не става!

Sasel
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Sasel » 21 Фев 2026, 10:43

rki написа: ↑
20 Фев 2026, 20:07
Аре вечновопальота :P минус су34

Изображение
Не потвърдено.
Dinain към rki: Спри се, бе човек. Побърка се...
"нормално беше да има някакво кръвопускане" Dinain за кланетата на цивилни алауити.
Руснаците ще модернизират Ту-142 за да попълнят загубите на А-50. Dinain :lol:

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 21 Фев 2026, 11:43

Оффф, покрай тези учения и симулации унищожаващи НАТО на тумби, какви ли не "байки" вече тръгнаха... :roll:
Естествено и на тази за "двата батальона" източника пак е статия с платен достъп на Уол стрийт джърнъл, в която никакви конкретни източници и подробности за учението няма, само гръмък извод: "Я по-добре да си вземаме палтенцата и да се оттегляме към Брюксел, че ако Чичко Путьо дойде ще ни спърпути за три дни!".
Строши-пилот :mrgreen:

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 21 Фев 2026, 12:20

🇷🇺 Руски военнослужещи в окупираната Донецка област масово оказват съпротива на заповедите за инсталация на MAX, новата чат платформа, контролирана от Кремъл. Това съобщават агенти на партизанското движение „АТЕШ“, действащи в 27-а и 144-та мотострелкови дивизии към 2-ра общовойскова армия на Сухопътните войски на Руската федерация.

Според информацията, руското командване е разпоредило на целия личен състав да премине към MAX до 18 февруари, като е забранило използването на всички други платформи за комуникация. Директивата е довела до открито изразено недоволство сред редовите войници и част от офицерите.

Ситуацията се е влошила след скорошното прекъсване на услугите на Starlink, което доведе до колпас на руските структури за командване и контрол. Според информаторите това е довело до загуби в жива сила и принудително изтегляне от вече превзети позиции в района на Гуляйполе.

„Редовите войници и част от офицерския корпус активно търсят начин да избегнат инсталация на руския държавен месинджър MAX – на практика софтуер за шпионаж, контролиран изцяло от службите за сигурност“, посочват от движението. Смята се, че много военнослужещи планират да закупят втори телефон специално за проверки, на който да бъде инсталиран MAX, докато в същото време се твърди, че офицерите са склонни да си затварят очите за случващото се.

От АТЕШ твърдят, че много руски войници вярват, че употребата на държавния месинджър в крайна сметка може да доведе до наказателни или дисциплинарни дела срещу тях.

„Всички военнослужещи са убедени, че използването на държавното приложение рано или късно ще доведе до обвинения, тъй като е невъзможно да се води война в стриктно съответствие с наличните закони и заповеди“, допълват от движението.

Вътрешната съпротива срещу новата платформа идва на фона на сериозен срив в комуникациите на предно разположени руски войски.

The Moscow Times цитира висш служител на НАТО, според когото украинските въоръжени сили водят настъпление в Запорожка област, след като руските сили останаха без сателитен интернет. Говорейки при условие за анонимност, служителят посочи, че прекъсването е отслабило значително оперативните способности за командване и контрол на руските войски, добавяйки, че е малко вероятно алтернативна система, въведена от Москва, да достигне ефективността на Starlink.

По-рано руски военни военни блогъри алармираха, че спирането на Starlink ще наруши сериозно координацията на фронта, като някои описаха системата като незаменима за комуникациите и контрола на бойното поле.

The Moscow Times уточни, че Starlink терминалите, използвани от руската страна, на практика са били незаконни. Твърди се, че устройствата са били внесени контрабандно в Русия и активирани, защото технически са били регистрирани като намиращи се във временно окупираните украински територии.

По-рано въпросът беше повдигнат в дискусии между Пентагона и SpaceX. Въпреки че стотици неоторизирани терминали бяха деактивирани през лятото на 2024 г. по-сериозният проблем не беше изцяло разрешен, което позволи на някои руски части да продължат да разчитат на системата до последните докладвани прекъсвания.

По-рано свещеник от Руската православна църква призова енориашите да се помолят за възстановяване на Telegram, след като държавният медиен регулатор „Роскомнадзор“ му наложи още по-строги ограничения.

Александър Микушин, който служи в Покровския събор в Барнаул, призова руските миряни да „помолят Бог“ да даде „мъдрост“ на служителите в Роскомнадзор, отговорни за това решение. Той заяви, че Telegram не е просто приложение за съобщения, а също така пространство „за молитва, сърдечен разговор и помощ на ближния“.
‎
--
‎‎
🔗 Frontline Monitor в социалните мрежи:
https://linktr.ee/FrontlineMntr
‎
⭐ Ако харесвате работата ми:
https://buymeacoffee.com/FrontlineMntr
https://revolut.me/frontlinemntr
https://www.facebook.com/share/1CEwGtEQri/
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Жалък си и си морално пропаднал тип, оправдаващ военните престъпления на полудял близкоизточен диктатор.Thorn, 26.08.25 🤭

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 21 Фев 2026, 12:28

21 Фев 2026, 10:36
21 Фев 2026, 01:33
20 Фев 2026, 14:16

Не знам как си с посоките, но в последните няколко години фронтовата линия се мести в една посока.
Познай коя, жокерите ги изгубех, тъй че оправяй се :D
Споделяш ли оптимизма на военкор Т-72?
:mrgreen:
Аве, споделям нещо, ама не знам дали е оптимизъм... :roll:

Като те гледам как всеки път като защитна реакция повтаряш тази опорна точка за "местенето на фронта" (микроскопично), ясно съзнавайки колко е нерелевантна, ми хрумна да ти споделя една алегория. 8-)

При по-бурен секс, леглото също може да се премести малко.

Но, как да се изразя по-деликатно... това не е същественото в ситуацията, ако ме разбираш. :mrgreen:
Защо да е микроскопична? Аз съм на мнение, че с оглед на съвременните методи за водене на бойни действия това е даже поовече от оптималното.
Бях ти постнал линка на прословутото НАТО-вско учение с двата унищожени батальона само в един ден, ама толкова си го чел де...
Защото като наложиш картата на Украйна от 2022 и от 2026 г., практически не виждаш разлика. :lol:
1% за 3 години е микроскопично.

Разбирам, че като удавник за сламка се хващаш сега за това учение на НАТО и новата опорна точка ще е "то никой не може по-добре". :lol: :lol: :lol:

Докато в текущата реалност режима на Асад падна за 10 дни, Мадуро беше отвлечен, Газа избушена, ПВО-то на Иран смазано и сега предстои (вероятно) Пустинна Буря 2.0 - докато Путин цикли четвърта година край Купянск с над милион жертви и военкор Т-72 се успокоява, че "никой не може по-добре" от това да праща хашар с Лади и Буханки на заколение. :mrgreen:

Като само толкова можете, събирайте си партакешите и се изнасяйте от Украйна - какъв е смисълът от продължаването на тази агония?
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Жалък си и си морално пропаднал тип, оправдаващ военните престъпления на полудял близкоизточен диктатор.Thorn, 26.08.25 🤭

T-72
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от T-72 » 21 Фев 2026, 12:36

Bruchpilot написа: ↑
21 Фев 2026, 11:43
Оффф, покрай тези учения и симулации унищожаващи НАТО на тумби, какви ли не "байки" вече тръгнаха... :roll:
Естествено и на тази за "двата батальона" източника пак е статия с платен достъп на Уол стрийт джърнъл, в която никакви конкретни източници и подробности за учението няма, само гръмък извод: "Я по-добре да си вземаме палтенцата и да се оттегляме към Брюксел, че ако Чичко Путьо дойде ще ни спърпути за три дни!".
Цъ:

Wer wissen will, wie es aussieht, wenn zehn ukrainische Soldaten mit FPV-Drohnen ein ganzes NATO-Bataillon besiegen, ist herzlich eingeladen, sich unser Video anzusehen.
Für einen möglichen Krieg gegen Russland bedeutet das nichts Gutes.
#Hedgehog2025
https://x.com/JulianRoepcke/status/2022610370431717629

"Генералы благодарили нас": военный рассказал, как ВСУ "разгромили" войска НАТО на учениях
Учения "Hedgehog-2025", где украинские пилоты "разгромили" группировку "противника", продемонстрировали, что военные НАТО не понимают опасность от беспилотников и как на нее реагировать во время боевых действий. Об этом заявил командир взвода БПЛА Ник из 412 бригады Nemesis для hromadske.
"Пехота слабо реагировала на приближение средств. В некоторых случаях они пытались рассредоточиться, в некоторых - нет. Они не понимали, что это представляет угрозу. Мы им говорили, что так не должно быть. Если есть угроза с неба, нужно максимально быстро прятаться и думать, какое укрытие занять, чтобы тебя не сбили с неба, потому что если тебя заметили, считай, что через короткий промежуток времени ты будешь 200", - рассказал он.
По словам военного, задача пилотов заключалась в поражении техники. Во время пролета в направлении цели они могли увидеть, как поблизости стоят 10 военных НАТО и не реагируют на беспилотник в небе. В таком случае Ник направлялся к командиру и просил его отдать приказ пехоте разобщиться, предоставляя обратную связь сразу во время учений.
"Когда они заезжали на отстой, не рассеивали технику. Она стояла довольно близко - в 30-50 м друг от друга. То есть ты прилетаешь в квадрат, и там тебе даже не нужно искать: ты просто видишь скопление и начинаешь планомерно отрабатывать", - отметил Ник.
В hromadske добавили, что командир был старшим группы пилотов из Nemesis, а украинские пилоты отрабатывали сценарий вместе с группировкой, которая находилась в обороне. В то же время другая группа наступала и ее нужно было остановить. После чего первая группа контратаковала. В целом сценарий продолжался 5 дней.
"Мы выполняли задачи по поражению, логистические миссии по минированию дорог, а также достаточно много гуманитарных миссий для пехотных подразделений наших партнеров - обеспечение провизией, дронами, даже спальные мешки носили ребятам, потому что тренировка была приближена к реальности. Подразделения выходили на полигон и никто им машинами ничего не подвозил", - объяснил Ник.
https://www.unian.net/world/hedgehog-20 ... 90660.html

Има и още доста инфо, ама сам ще си го търсиш, че ме мързи.
Кръвта вода не става!

Аватар
EddieBG
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от EddieBG » 21 Фев 2026, 12:43

Изображение

Танк, а бе това да не са някои от оръжията на Путин, дето се основаваха на нови физични принципи?

Не съм в час много, за това питам...
"Должен высказать свой печальный взгляд на русского человека - он имеет такую слабую мозговую систему, что не способен воспринимать действительность как таковую."
И.Павлов

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 21 Фев 2026, 12:44

21 Фев 2026, 01:57
Нефтегорск - 5 резервоара горят (нефтено депо).
https://x.com/i/status/2024987585374818588
Според публикацията, депото в Нефтегорск също е било ударено с Фламинго и е обхванато от голям пожар.

Изображение

Изображение
https://x.com/i/status/2025151306604642490

Изглежда ми, че след известно затишие през януари, кинетичните санкции се засилват с все по-масово изстрелване на ракети.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 21 Фев 2026, 12:48

Пак Запорожие - взривяване на РСЗО Торнадо-С ("руския Хаймарс") с дрон FP-2. Firepoint ще станат доста известни с тязи война...

Изображение
https://x.com/i/status/2025152950998364567

...

Още едно подразделение с мощна компилация - СБУ Алфа за седмица :shock: 💥
▪️ 3 tanks
▪️ 4 armored personnel carriers
▪️ 16 artillery systems and 4 MLRS
▪️ 3 air defense systems and 2 electronic warfare/radio communication systems
▪️ 231 vehicles
▪️ 227 UAVs and 203 antennas and communication nodes
▪️ 17 enemy anti-aircraft defense systems
▪️ 432 enemy positions and fortifications
▪️ 4 ammunition depots and 4 fuel and lubricant depots

In addition, Alpha special forces eliminated over 2,000 occupiers.
https://x.com/i/status/2025150151455568178
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 21 Фев 2026, 13:00

Бригада "Спартан" громи руснята и тук имаме пример за поредната иновация - Буханки-Кабрио и бъгита с решетки и мрежи.
https://x.com/i/status/2025130846798180710

...
Военкорите хленчат за удара по Удмутрия "What air defense doing?"

Изображение
https://x.com/i/status/2025127698868089305

Украйна удари с "Фламинго" завод, произвеждащ части за "Орешник" и "Искандер"
Ракетите са прелетели 1500 км, заобикаляйки системите за ПВО, а стретегически обект е оставен без защита, казват руски анализатори.
https://www.investor.bg/a/593-sigurnost ... i-iskander
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 21 Фев 2026, 13:36

Пост на Мадяр за координационният център на СБС, който бил основан наскоро и вече дава резултат - унищожението на трите ЗРК Тор в един ден например.
https://x.com/i/status/2025098765627969618

Не мога да открия данни за производството на ПВО при руснята (Тор, Бук, Панцир, С-300/400, Оса), но тези три машини се водят че струват по $25 млн. бройката. FP-2 изглежда е идеален за избиването на такива цели до стотина км зад фронта.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
Океан
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Океан » 21 Фев 2026, 13:42

Айде стига глупости. "Съвременните методи за водене на бойни действия" не са да пращаш някакви разпърпани несретници с подръчни средства (лади, буханки, уазки, тротинетки и тук таме някое МТ-ЛБ за цвят) на смърт на час по лъжичка докато пъплиш със скоростта на охлюв, за да отбележиш с гордост как си завзел поредното селце или махала с 15 къщи и 10 външни тоалетни. Това, което виждаме от фронта в Украйна се дължи преди всичко на ресурсната ограниченост и на двете страни. И докато Украйна е сериозно ресурсно ограничена изначално, но уви обстоятелствата ги карат да се отбраняват с каквото могат, то Русия в началото започна сравнително добре откъм ресурси, но ги пропиля поради глупости и вместо да се спре навреме, когато стана ясно, че няма да им се получи, вече четвърта година си блъскат главата в стената.
Аз до колкото си спомням имаше навремето и учения, в които нашите МиГ-21 бяха успели да вземат победи над F-15 или F-16 (вече ми се губи какъв точно беше сценарият, в статията, която четох навремето в едно наше списание пишеше, че МиГ-21 бил коварен противник поради ниското си ЕОП :D ), както и нашите МиГ-29 съм сигурен, че са взимали победи над F-15 и F-16. Какво ще се случи реално се видя '98-г в Югославия и почти 30 години и преди това в Ирак. Впрочем, наскоро попаднах и на история за тези учения от другата страна. В един форум имаше качени снимки от учения в България и бяха попитали човекът, който ги беше пуснал как са справили срещу българските ВВС и отговорът беше доста лаконичен - сблъсъците били доста едностранни и се е наложило бързо да променят rules of engagement, за да бъде по-интересно.

Аватар
Stan
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Stan » 21 Фев 2026, 13:48

20 Фев 2026, 14:26
Ще се опитам да бъда поне малко сериозен, защото виждам, колко много сте разочаровани от бавният, според вас, руски напредък. Тук сме на едно мнение, и за мен е бавен, обаче въпреки че изходната ни точка е съвсем различна, мисля че имаме неоправдани очаквания от гледна точна съвременно развитие на бойните действия. По любознателните т вас, сигурно са запознати с резултатите при едно от последните НАТО-всич учения, когато няколко украински дроневици, са попиляли НАТО-вските части:
Това ли е новата песен на Радио Москва - yкрайнците са толкова технологично напреднали, че могат да попилеят даже НАТО (камо ли нас). Демек, започват да подговят психологически ватата, че "Победа не будет за нами" :roll:
Като не искаш мира, на ти секира.

T-72
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от T-72 » 21 Фев 2026, 14:14

Океан написа: ↑
21 Фев 2026, 13:42
Айде стига глупости. "Съвременните методи за водене на бойни действия" не са да пращаш някакви разпърпани несретници с подръчни средства (лади, буханки, уазки, тротинетки и тук таме някое МТ-ЛБ за цвят) на смърт на час по лъжичка докато пъплиш със скоростта на охлюв, за да отбележиш с гордост как си завзел поредното селце или махала с 15 къщи и 10 външни тоалетни. Това, което виждаме от фронта в Украйна се дължи преди всичко на ресурсната ограниченост и на двете страни. И докато Украйна е сериозно ресурсно ограничена изначално, но уви обстоятелствата ги карат да се отбраняват с каквото могат, то Русия в началото започна сравнително добре откъм ресурси, но ги пропиля поради глупости и вместо да се спре навреме, когато стана ясно, че няма да им се получи, вече четвърта година си блъскат главата в стената.
Аз до колкото си спомням имаше навремето и учения, в които нашите МиГ-21 бяха успели да вземат победи над F-15 или F-16 (вече ми се губи какъв точно беше сценарият, в статията, която четох навремето в едно наше списание пишеше, че МиГ-21 бил коварен противник поради ниското си ЕОП :D ), както и нашите МиГ-29 съм сигурен, че са взимали победи над F-15 и F-16. Какво ще се случи реално се видя '98-г в Югославия и почти 30 години и преди това в Ирак. Впрочем, наскоро попаднах и на история за тези учения от другата страна. В един форум имаше качени снимки от учения в България и бяха попитали човекът, който ги беше пуснал как са справили срещу българските ВВС и отговорът беше доста лаконичен - сблъсъците били доста едностранни и се е наложило бързо да променят rules of engagement, за да бъде по-интересно.
Достатъчно е да прочетеш какво пише Румен Радев по темата, за тоталното ни татктическо изоставане в сравнение с НАТО-вците (общо казано) по време на ученията.

Не не искам да кажа, че украинците или руснаците са много силни, или пък натов-ците са слабаци, напротив, искам да ви покажа че съвременният начин на водене на бойни действия няма нищо общо с досегашния (нещо което и вие добре го знете) и когато се смеете за даден бавен напредък се замислете за коренно различната обстановка на бойното поле. Когато за да достигнеш до дадена цел, трябва да минеш през поле, което се наблюдава и прострелва 24/7. Същевременно използваш ли бронетехника тя е супер лесна мишена, и автоматически това отпада от плановете. Защото тук имаш освен дроновете и минирване и арт. обстрел.
Затова ви пратех коментара за това учение за да видите, че и другите армии се сблъскват с този проблем.
Няма да ви пускам от наши учения, там е още по зле...
Ама както и да е, знайте си своето.
Кръвта вода не става!

Аватар
Океан
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Океан » 21 Фев 2026, 14:27

21 Фев 2026, 14:14

Не не искам да кажа, че украинците или руснаците са много силни, или пък натов-ците са слабаци, напротив, искам да ви покажа че съвременният начин на водене на бойни действия няма нищо общо с досегашния (нещо което и вие добре го знете) и когато се смеете за даден бавен напредък се замислете за коренно различната обстановка на бойното поле. Когато за да достигнеш до дадена цел, трябва да минеш през поле, което се наблюдава и прострелва 24/7. Същевременно използваш ли бронетехника тя е супер лесна мишена, и автоматически това отпада от плановете. Защото тук имаш освен дроновете и минирване и арт. обстрел.
Затова ви пратех коментара за това учение за да видите, че и другите армии се сблъскват с този проблем.
Пак казвам - това, което виждаме в Украйна и от двете страни не е съвременният начин на водене на война, а резултат преди всичко от ресурсна, технолична и икономическа ограниченост. Съвременният начин за водене на война е например това, което видяхме във Венецуела, това, което видяхме в операциите на Израел срещу Иран и Газа. Оставаям на страна етичната страна на тези конфликти и кой е бил праав или не - Венецуела например, оставяйки на страна чистата компетентност и военни способности, за мен си е чиста форма на империализъм от страна на САЩ, не много по-различен от империализма на Русия. И въпреки, че в Газа имаше и мащабна наземна операция, нещо не се виждаше такава деградация на израелската армия, каквато показва руската армия сега - да атакуват с подръчни средства и конфискувани цивилни автомобили.

А думата "НАТО-вски части" е много широко понятие - там попада и американската армия и нашата армия и 30 други армии с различни градации на компетентност.

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 21 Фев 2026, 15:41

Отдавна не бях попадал на кадри от оцелелите руски хеликоптери Ка-52. В началото на войната кръжаха над Киев и ги сваляха с ПЗРК. Сега, каквито са останали, ловят украински дронове дълбоко в тила - в случая свалят примамки "Мая":
https://x.com/i/status/2025191411285360707

За същото укрите използват Ми-8, витлови самолети и каквото дойде.

...
Танк, ако Тръмп и Биби отново нагънат Иран, аятолите ще ги спрат ли с фпв дронове?

Все пак, "това е съвременния начин за водене на война". :roll: Опитвам се да те подтикна към проблясък на умозрение отвъд рецитиране на руски опорни точки.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 21 Фев 2026, 15:58

Изображение

Териториални промени от юни 2022 г. до февруари 2026 г. :mrgreen:

Зелено - освободено от ВСУ за няколко месеца. Червено - завладяно от втората армия в света за 4 години. :mrgreen:
https://x.com/i/status/2025194537979646012
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 21 Фев 2026, 16:37

Нови удари обявени от генералния щаб - два патрулни кораба в Крим, два патрулни самолета Бе-12. Ждем ролик. :mrgreen:

Изображение

Изображение
🔥 Crimea, near Inkerman, two enemy border patrol ships of project 22460 "Hunter" were hit.

💥 Yevpatoriya Aviation Repair Plant, two Be-12 aircraft were hit.

🔥 Astrakhanka, Zaporizhzhia region, minus Tornado-S multiple launch rocket system.
https://x.com/i/status/2025211447521710369
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
Ksantip
Модератор
Контакт:

Мнение от Ksantip » 21 Фев 2026, 17:09

Достатъчно е да прочетеш какво пише Румен Радев по темата, за тоталното ни татктическо изоставане в сравнение с НАТО-вците (общо казано) по време на ученията.

Танк, колегите са ти отговорили, но все пак и аз да ти задам въпрос. Ясно е, че дроновете вкараха изцяло нов елемент във военните действия, който изисква адаптиране и нови тактики. Все още сме в началото на този процес, така че не се знае след 5-10 години как ще изглежда бойното поле. Освен дроновете обаче, какво друго модерно си видял? Някак си ми е убягнал момента в който ВКС унищожиха украинските ВВС и ПВО в първите два дена от войната, придобиха пълно въздушно превъзходство и след това систематично разкостваха украинската логистика докато БТГ-тата напредваха неудържимо през степта. Еталонът за модерна война (държава срещу държава, не изпаряването на разни джапанки) си остават двете американски операции в Ирак, руснаците явно просто са решили да се отдадат на реалистични исторически възстановки с допълнение от дронове.

T-72
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от T-72 » 21 Фев 2026, 17:58

Океан написа: ↑
21 Фев 2026, 14:27

Пак казвам - това, което виждаме в Украйна и от двете страни не е съвременният начин на водене на война, а резултат преди всичко от ресурсна, технолична и икономическа ограниченост. Съвременният начин за водене на война е например това, което видяхме във Венецуела, това, което видяхме в операциите на Израел срещу Иран и Газа. Оставаям на страна етичната страна на тези конфликти и кой е бил праав или не - Венецуела например, оставяйки на страна чистата компетентност и военни способности, за мен си е чиста форма на империализъм от страна на САЩ, не много по-различен от империализма на Русия. И въпреки, че в Газа имаше и мащабна наземна операция, нещо не се виждаше такава деградация на израелската армия, каквато показва руската армия сега - да атакуват с подръчни средства и конфискувани цивилни автомобили.

А думата "НАТО-вски части" е много широко понятие - там попада и американската армия и нашата армия и 30 други армии с различни градации на компетентност.
За Венецуела спор няма, тук съм на същото мнение, американците показаха как се правят нещата, как конфликт се решава за часове. Не случайно и Тръмп направи тогава съпоставка с войната, която води Русия в Украйна!
За останалото съм на диаметрално противоположни позиции.
В Газа си е палестински холокост. Нито по времетраене, нито по мащаб ( като обхваната територия), нито по средствата, с които се води конфликта може да бъде сравнено. Виж колко време продължи войната в Газа и каква площ обхвана. Никаква база няма за сравнение.
Израел - Иран също. Въздушни удари с операции на специални части. Пак няма база за сравнение, защото нямаш сухопътна операция свързана с овладяване на територии. Както видя Изралеския удар по Иран явно не е довел до нищо съществено, щом сега чичо Сам се налага да се захваща.
Кръвта вода не става!

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 21 Фев 2026, 18:02

Танкът отново не вижда слона в стаята или се прави на луд. Отговори на въпроса, бе. :D
....

Висока резолюция снимки от първите документирани загуби на Торнадо-С и командна машина 9S936 от октомври 2025 г. - група "Лазар". От най-безаналоговите.
https://x.com/i/status/2025235276180709849
https://x.com/i/status/2025235283021570512
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
Сун Дзъ
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Сун Дзъ » 21 Фев 2026, 18:32

.... искам да ви покажа че съвременният начин на водене на бойни действия няма нищо общо с досегашния ....
Съвсем сериозен въпрос, без заяждане, ирония и т.н. - какво е обяснението на нашите русофили за продължаване на войната ? И какви цели виждат като постижими в сегашната ситуация, каквото били-било, ясно че путин сбърка - с ограничен контингент да нападне 45 милионна държава, която те мрази в червата.

T-72
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от T-72 » 21 Фев 2026, 18:33

Ksantip написа: ↑
21 Фев 2026, 17:09

Танк, колегите са ти отговорили, но все пак и аз да ти задам въпрос. Ясно е, че дроновете вкараха изцяло нов елемент във военните действия, който изисква адаптиране и нови тактики. Все още сме в началото на този процес, така че не се знае след 5-10 години как ще изглежда бойното поле. Освен дроновете обаче, какво друго модерно си видял? Някак си ми е убягнал момента в който ВКС унищожиха украинските ВВС и ПВО в първите два дена от войната, придобиха пълно въздушно превъзходство и след това систематично разкостваха украинската логистика докато БТГ-тата напредваха неудържимо през степта. Еталонът за модерна война (държава срещу държава, не изпаряването на разни джапанки) си остават двете американски операции в Ирак, руснаците явно просто са решили да се отдадат на реалистични исторически възстановки с допълнение от дронове.
Насъпоставими са тези войни, защото Първо имаме тук изключително мотивиран противник. Второто - абсурдно планирана операция. По мои спомени само в Първата война в Залива щатите бяха закарали към 500 000 войника в Саудитска арабия, oтделно от другите съюзници, които участваха, барабар със Сирийците), а Руснаците по данни в нета влязаха в тази огрмона страна със 180 000???!!!???
Наистина съм убеден, че политическото ръководсвто е планирало, че Украинците за три дена ще подвият опашки и ще приемат условията, и дало такива задания на военното ръководство.
Не се сещам за по-голяма простотия свързана с военни действия до сега.
Убеден съм, че ако си бяха направили реално преценката за моралният дух на противника, нямаше да започнат нищо. Защото щяха да осъзнааят, какво започват и какъв ресурс ще им трябва - Украйна не е 1.5 милионна Чечня, огромна страна с огромно население, зад която стоят ресурсите на Европа.
Дали са планирали да унищожат ПВО-то? Не знам. Украйна имаше голямо ПВО. За няколко дена е абсурд, може да го зашеметиш, но не и да го унищожиш, отделно атаката с еочакваше и явно не са спали украинците и са разсредоточили зрк комплексите и самолетите където могат. Сигурно и самите украинци не знаят колко летища имат на които да разсредоточат авиацията си, не случайно 4 години след началото още вадят Су-27!!!
От там вече, като изтърваха момента на изненадата (защото колко и да се очакваше удара, имаше изненада и не случайно почти на парад стигнаха първите дни дори до Николаев), вече победата ( каквато са я мислели) я пиши бегала и сега спечелените трохи ще обевят за победа.
Идеяата ми е, че с такова планиране няма какво друго да стане срещу такъв противник освен - Провал. 180 000 войника ги разположина на 4-5 000 км фронт.
И иновациите остават само в съхопътните битки. Които върнаха сраженията на земята във времето на първата световна война.
Кръвта вода не става!

T-72
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от T-72 » 21 Фев 2026, 18:42

Сун Дзъ написа: ↑
21 Фев 2026, 18:32
.... искам да ви покажа че съвременният начин на водене на бойни действия няма нищо общо с досегашния ....
Съвсем сериозен въпрос, без заяждане, ирония и т.н. - какво е обяснението на нашите русофили за продължаване на войната ? И какви цели виждат като постижими в сегашната ситуация, каквото били-било, ясно че путин сбърка - с ограничен контингент да нападне 45 милионна държава, която те мрази в червата.
Трябва да спира касапницата. Имаше идеи, които дори на високо ниво се обсъждаха, Славянск и Краматорск да станат свободни от въоръжени сили зони. Това бе един вид и вълка сит и агнето цяло. Един вид неутрални. Зеленски не беше много навит, но в последните дни се съгласи фронтовата линия да остане на сегашното положение.
Не знам Руснаците дали ще се съгласят обаче. По-скоро НЕ.
Това което не трябва да се получи е да се играе Финландия 2 или Чечня 2, и след няколко години пак да се започне.
Кръвта вода не става!

Чукча-читател
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Чукча-читател » 21 Фев 2026, 19:08

21 Фев 2026, 18:42
Сун Дзъ написа: ↑
21 Фев 2026, 18:32
Трябва да спира касапницата. Имаше идеи, които дори на високо ниво се обсъждаха, Славянск и Краматорск да станат свободни от въоръжени сили зони. Това бе един вид и вълка сит и агнето цяло. Един вид неутрални. Зеленски не беше много навит, но в последните дни се съгласи фронтовата линия да остане на сегашното положение.
Не знам Руснаците дали ще се съгласят обаче. По-скоро НЕ.
Това което не трябва да се получи е да се играе Финландия 2 или Чечня 2, и след няколко години пак да се започне.
Не е ли ясно, че това Словянск/ Краматорск да са демилитаризирани не урежда никого. Най- малкото Русия. Освен, разбира се, за да бъдат превзети на сшедващ етап. Каквото е и идеята.

Отговори