Сухопътно въоръжение ⇒ Любопитно (Сухопътно въоръжение)

Модератори: Sharana, Amazon

Отговори
Kont
Редовен потребител
Контакт:
Status: Offline

Re: Любопитно (Сухопътно въоръжение)

Мнение от Kont » 26 Дек 2022, 19:31

piston написа: ↑
23 Дек 2022, 20:16
gabocvet написа: ↑
23 Дек 2022, 19:39
Тука така пише, с една забележка. При всички други пише кога е приет на въоръжение, освен за нас.

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D1%83-143
Не сме имали Рейс.... Що за тъпня?
Е айде сега пък глупости! Ти да не си шоп? Такъв дзевр нема! Имахме Ту 143.
През 1981 е приет на въоръжение първият командир ги приема тогава подполковник Стоян Георгиев.
През декември 1983 г в нощно тактическо учение с бойни стрелби на ОПР -тогава 2 Парашутна-МСР от 9 МСБ Горна баня на Полигона във Сливница се отработи стрелба на разгърната рота по крилата ракета на проитвника. Роля на мишена изпълни Ту 143. Видя се концентриран огън на една рота пехота по летящо на височина около 500 тяло подсветено от реактивен двигател, аз не му разбирам не знам. Ракетата мина отмина а обявиха резултата отличен. Впоследствие БПЛА с изтекъл ресурс служиха като мишени на Шабла.

Аватар
bigdragon
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от bigdragon » 26 Дек 2022, 20:15

Kont,
Бъркаш.
На въпросното учение стрелбата беше проведена по трасиращ снаряд от гаубица.
Знаеше се предварително времето и посоката от къде ще се появи.
За въпросното учение, беше бригадно на 9-а танкова бригада аз бях там и стрелях,
бях ти стар войник в ОПР, ако не те бъркам с накой друг.
Ето ме тука с Алипиев, ако не се лъжа на същото учение, аз съм с гранатомета:

Даго и Алипи.jpg

ПП Имам спомен, че на едната стрела-2 от двете, не и сработи маршевия двигател,
само прескочи командирската вишка и се пльосна на тридесетина метра пред нея.
Ние бяхме зад вишката, но очевидци разказваха, че наблюдаващите лампази паднали по очи...
"Киев покръсти Русия. Киев ще я опее!"
Драгомир Янков
Моля, ако нещо в мен не ви харесва, не ме уведомявайте за това. :|
Постарайте се да преживеете този шок самостоятелно...! :shock:

Kont
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Kont » 29 Дек 2022, 08:07

bigdragon написа: ↑
26 Дек 2022, 20:15
Kont,
Бъркаш.
На въпросното учение стрелбата беше проведена по трасиращ снаряд от гаубица.
Знаеше се предварително времето и посоката от къде ще се появи.
За въпросното учение, беше бригадно на 9-а танкова бригада аз бях там и стрелях,
бях ти стар войник в ОПР, ако не те бъркам с накой друг.

Даго и Алипи.jpg

ПП Имам спомен, че на едната стрела-2 от двете, не и сработи маршевия двигател,
само прескочи командирската вишка и се пльосна на тридесетина метра пред нея.
Ние бяхме зад вишката, но очевидци разказваха, че наблюдаващите лампази паднали по очи...
Привет!
Не съм те забравил! Но тази снимка ваша с Алипи виждам за първи път. Много сте войнствени и двамата и адски млади, ако това на снимката под ника ти си ти явно и ти като мене доста си се променил, направо казано сме остарели. На мен ми казват че приличам на Санта Клаус, едър със шкембе-нце голяма бяла брада и зачервени бузки... Снимката ви с Алипи на маймунското градче ли е правена?
По въпроса за това по какво стреляхме?! И аз естествено бях там и даже по това време бях картечар. Имах две ленти по петдесет патрона. Ние тогава правихме показно учение и стреляхме и по мишени първо а после ни събраха на грубички в трите взвода. за да не се изпозастреляме когато стреляме повъздушната мишена... Аз бях във втори взвод на л-т Миленков...
Драго, на нас ни казаха че ще стреляме по осветителен снаряд от гаубица.
Гаубиците нямат трасиращ снаряд те имат осветителен снаряд в боекомплекта си. Трасиращи снаряди има само в противотанковата артилерия но те са свръхзвукови и ние не бихме могли да реагираме... Погледни в интернет боекомплекта на Д 30 и ще разбереш за какво говоря...
Всъщност ако се напънеш и си спомниш добре не беше бригадно тактическо учени е със бойни стрелби а нощно ротно-тактическо учение със бойни стрелби... След нощното учение, генерал Грозев който от зам командир на армията премина на работа в ДС след време, ако помниш, каза "златните момчета от златната рота". Патаран който после порастна до ген. л-т захарин Илиев после често повтаряше и стана "идиома" моите златни момчета от златната рота...
Събрал си в едно, мисля си, спомени от две различни учения, "звездите" падаха по корем по време именно на Бригадното тактическо учение което беше по късно – пролетта на 84 година и не беше нощно...
Второто, с падането по корлем на звездите го помня също добре защото... Ние тогава развърнахме верига бягахме след танковете мисля Т 62 от 1-ви батабьон на бригадата и стреляхме. Аз се забягах напред, за да се откъсна от веригата и за да пострелям с "Пенка" по група мишени / а пропо задачите на учението беше "срещен бой"/ но ти и свързочника /той май беше "КомОтд" от вашия набор защото учеше турчетата шерифа и дребния ме навикахте и даже имаше уставно прилагане по бойна каска модел М 36 :lol: , всъщност бяхте прави веригата стреляше и можеше да ме опука някой без да иска - /Дружески огън/... Нека нашият другар свързочника ме прости забравил съм му името , мисля вие дружахте... Всъщност именно затова помня добре бригадното 84-а и го отличавам от ротното 83-а...
Ротното нощно тактическо учение помня защото след време почти 10 години, в компания, мъжът на мамина братовчедка, по това време полковник пенсионер заразказа как по негово време играли мишена на нощно тактическо учение през 83-а ... Това вече беше при разцвета на демокрацията 92-а мисля... Батко беше възмутен по това време тренирали практическа стрелба по въпросните на Шабла и така се разпилявала техниката и разказваше как те излъгали началството за да обезопасят въпросната ценна техника... Той и много други интересни неща тогава разказа, но като дойда във Варна и пием по една водка ще разкажа да се посмеем, обещал съм на Валю Велков така че един ден непременно ще го направя и ще те търся да се видим и пием по едно малко за хубавите млади времена, не че сме престарели де.
Аз тогава наострих уши, бях си дошъл във ваканция , пишех квалификационен труд във ВСШ във Ленинград...
Тоест по думите на батко Стоян те трябвало да имитират прелет на тактическа крилата ракета със скорост около 600 км/ч на височина 300-350 метра. За да съхранят техниката изпълнили на височина около 500-600 метра, за да не рискуват радиоуправляемия самолет и го "преминали на скорост 750-800 км/ч...
Ако помниш добре ние стреляхме по мишени първо а после по "Ляанса"...
Мисля че ние стрелхяме на два пъти. Нашата задача беше да демонстрираме възможноса на пехотата по стрелба ниско летяща крилата ракета с цел повреждане или унищожаване за да не изпълни зададената й траектория. Глупости на търкалета след години разбрах че ракетите от този тип са защитени от леко стрелково оръжие...
Та връщам се на стрелбата. Стреляхме по въздушна цел на два пъти. Първият път беше слабо светеща цел която Бързо мина и отмина... Стреляхме! Не се получи да демонстрираме групиран огън по летящата цел... Слеад 1-5 чинути стреляхме пак...Вторият път целта зависна исветеше ярко. Интервала между двете мишени беше около една минута до пет... Та прочее по летяща цел стреляхме два пъти а преди това по подсветени цели имитиращи пехота...
Беше върнуващо, много адреналин, нас ни бяха нахъсили че никога до сега никъде не е провано стрелба по летяща крилата ракета от пехота , помниш ли комсомолеца ст.л-т Атанасов май беше името му, той ни нахъсваше в класното отделение в подвала заедно с капина политиката на батальона... Нахъсване е различно от нагъзване за останалите четящи...
Аз първият път по летящата цел стрелях, но не можах да изстрелям втората лента набита само с трасиращите патрони...
Първата лента отстрелях по подсветените пехотни мишени, там ми бяха уставно набити през един трасиращи...
Във втората лента за стрелбапо летяща цел само трасиращи. И двете ленти Бяха с по 50 патрона, полагаха се само по 25 но както винаги Фирев не се скъпеше при такива учения и даваше патрони...
Първият път по летящата цел стрелях отсичайки по два-три патрона не можах даже половина да опукам. Вторият път когато снаряда на гаубицата зависна на три реда отстрелях всички патрони... Всъщност и в двете ленти имах по 50 патрона. Автоматчиците по принцип на такова учение имат по 9-12 патрона но вие бяхте с набити пълнители...
Та прочее, последствие както научих, действително вторият път в това учение сме стреляли по осветителен снаряд от гаубица "гвоздика"от учебните на сливница на бригадата машини, която Патаран предвидливо вдигнал по тревога и поставил на бойна позиция с готовност за стрелба с осветителен снаряд в определен квадрат...
А пропо командира на самоходките помниш ли Фюрера който им даваше "за бой по тополите" когато беше нервен на техните разводи :lol: ...
Драго бъди жив и здрав и много внуци ти желая имам три и са планирани във следващите години още толкова.

Планирам книга, в която става въпрос и за армията в която служихме, мисля тука да пускам сигнално готовите части...
Драго бъди жив и здрав!

Аватар
bigdragon
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от bigdragon » 29 Дек 2022, 08:51

Вероятно си прав, моите спомени са доста избледняли, но авиомоделизма
ми е хобии и той ме вкара в ОПР. В ротата събираха наборници от ОСО, основно
от аероклубовете. Ако сме стреляли по авиомодел, тогава така се наричаха
дроновете (дроните), щях да запомня.

ПП С удоволстви бих пил една ракия със стари познати.
Да на аватара съм си аз преди няколко години, като гледам колата, смених я 2012 година...
Снимката с Алипи е от Сливница, имам и на предния капак на БМП-то в окоп, но не е скенирана.
Скоро случайно се видях с Данчо Йрданов (Бечо), променил се е "малко", но ще го познаеш и след толкова години.
Драгомир Янков

Аватар
piston
Редовен потребител

Мнение от piston » 29 Дек 2022, 11:07

Kont написа: ↑
26 Дек 2022, 19:31
gabocvet написа: ↑
23 Дек 2022, 19:39
Тука така пише, с една забележка. При всички други пише кога е приет на въоръжение, освен за нас.

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D1%83-143
През 1981 е приет на въоръжение първият командир ги приема тогава подполковник Стоян Георгиев.
През декември 1983 г в нощно тактическо учение с бойни стрелби на ОПР -тогава 2 Парашутна-МСР от 9 МСБ Горна баня на Полигона във Сливница се отработи стрелба на разгърната рота по крилата ракета на проитвника. Роля на мишена изпълни Ту 143. Видя се концентриран огън на една рота пехота по летящо на височина около 500 тяло подсветено от реактивен двигател, аз не му разбирам не знам. Ракетата мина отмина а обявиха резултата отличен. Впоследствие БПЛА с изтекъл ресурс служиха като мишени на Шабла.
Абсурд…. Имали сме БПЛА Ястреб, произвеждан в България - с двигател с вътрешно горене…. Очаквам да намериш и покажеш документ/снимки, доказващи Ту-143 в България….
"Непоносимо страдание за русина е това съзнание – да си през вековете една ръмжаща мечка извън оградата на цивилизацията."
Илия Бешков, сеп, 1950 г.

"War without logistics is called poverty"
William Cox

Слух, че Динг е в@гина

Аватар
bigdragon
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от bigdragon » 29 Дек 2022, 11:44

26 Дек 2022, 20:15
...

Даго и Алипи.jpg

......
Като излезем от контекста на разговора за Ту-143, може да коментираме облеклото и
снаряжението на въпросното подразделение в БНА през зимата на 1983-1984 година.
Това си беше щатно оборудване на подразделението (ротата) и за разлика от останалия аскер
в танковата бригада, ние така си ходехме постоянно облечени. Това което сменяхме,
бяха само кубинките, които на скокове заменяхме с парашутни обувки.
Подобни на тези, но нашите бяха с равна подметка, без ток:
Изображение
Драгомир Янков

Kont
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Kont » 29 Дек 2022, 16:02

29 Дек 2022, 11:07
Kont написа: ↑
26 Дек 2022, 19:31

Абсурд…. Имали сме БПЛА Ястреб, произвеждан в България - с двигател с вътрешно горене…. Очаквам да намериш и покажеш документ/снимки, доказващи Ту-143 в България….
Прощавай но нямам в момента на ръка доказателства...
Когато си дойда ще измоля снимки от бивш командир ще ги сканирам и ще ги кача... Дотога нека остане висящ въпроса. Апропо това което казваш БПЛА Ястреб е новост за мен. Били дал малко повече данни - ТТХ, предназначение, възможности, производител...
Ще ти бъда много благодарен когато след година две се прибера в Бг непременно ще остъкля благодарноста си. :oops:

Аватар
piston
Редовен потребител

Мнение от piston » 29 Дек 2022, 16:09

"Непоносимо страдание за русина е това съзнание – да си през вековете една ръмжаща мечка извън оградата на цивилизацията."
Илия Бешков, сеп, 1950 г.

"War without logistics is called poverty"
William Cox

Слух, че Динг е в@гина

Аватар
bigdragon
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от bigdragon » 29 Дек 2022, 17:22

За част от тези мога да потвърдя, че са истински, виждал съм ги на живо.
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1 ... 0%BD%D0%B8

Това е нещо по ново:
Грабчев.jpg

Снимка на РУМ от музея в Крумово.
Този отпред е моя наследник:

DSCN0860.png
Прикачени файлове
Калоян Янков.png
Драгомир Янков

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 29 Дек 2022, 19:16

29 Дек 2022, 17:22
DSCN0860.png
Приятно е човек неочаквано да срещне колега :D
Строши-пилот :mrgreen:

Kont
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Kont » 01 Яну 2023, 18:42

29 Дек 2022, 16:09
@Kont

https://nauka.bg/stefan-hristozov-razka ... g-podkast/
Благодаря!

Kont
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Kont » 01 Яну 2023, 18:44

29 Дек 2022, 17:22
За част от тези мога да потвърдя, че са истински, виждал съм ги на живо.
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1 ... 0%BD%D0%B8

Това е нещо по ново:

Грабчев.jpg

Снимка на РУМ от музея в Крумово.
Този отпред е моя наследник:

DSCN0860.png
Драго да ти е жив и здрав наследника! за много години ти желая! Все така здрав и активен!

plamenhk
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от plamenhk » 17 Яну 2023, 12:35

„Blue Peacock“ - синият паун е най-странното оръжие в историята. Живо пиле е трябвало да служи като спусък

Britain Built a Nuclear Land Mine and Almost Used Chickens To Detonate It
https://www.popularmechanics.com/milita ... land-mine/

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 06 Фев 2023, 23:03

шведска танкистка

https://www.youtube.com/watch?v=PSOPYbO1GIA

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 07 Фев 2023, 13:24

5.56мм дупче по добре от 7.62мм

https://www.youtube.com/watch?v=R7eTVYttpgY

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 07 Фев 2023, 14:51

Archer написа: ↑
07 Фев 2023, 13:24
5.56мм дупче по добре от 7.62мм

https://www.youtube.com/watch?v=R7eTVYttpgY
То това се знае отдавна. Нашите състезатели от Т-клас го бяха коментирали. Скоростта си е скорост. То за това и пораженията по тялото са по-големи.

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 07 Фев 2023, 15:23

То това се знае отдавна
Знае се, ама не знам цивилни в САЩ дали могат да си купуват AP версията от съответния калибър щото има разлика..

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 08 Фев 2023, 04:43

Archer написа: ↑
07 Фев 2023, 15:23
То това се знае отдавна
Знае се, ама не знам цивилни в САЩ дали могат да си купуват AP версията от съответния калибър щото има разлика..
Не схващам какво имаш предвид? В САЩ се продават над 200 000 АР годишно от всички възможни калибри.

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 08 Фев 2023, 07:46

Мислех , че AP са забранени за цивилни, или поне в някой щати ?

Аватар
COMMANDER_KEEN
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от COMMANDER_KEEN » 08 Фев 2023, 09:21

Имам някакъв спомен, че са ограничени автоматите, а полу-автоматични версии не са.

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 09 Апр 2023, 13:19

Сетих се за тоя танк, шведите дали имат още консервирани от тоя тип да ги пратят на бойно изпитание

Изображение

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 10 Апр 2023, 06:03

Какво се случва с човешкото тяло ако го удари снаряд. Препоръчвам да се изгледа до края - резултата от Д2 гаубицата беше най-впечатляващ.

https://www.youtube.com/watch?v=hbrUEBNdwGY

Аватар
COMMANDER_KEEN
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от COMMANDER_KEEN » 20 Апр 2023, 14:12

Предположително някакво учебно пособие...

М1А1ТЛБ

Изображение
Прикачени файлове
IMG_9873.JPG

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 21 Юли 2023, 16:34

Тоя ако беше жив сигурно се сещате къде щеше да отиде сега