Наука ⇒ Енергетика

Модератори: Ksantip, Sharana

Аватар
COMMANDER_KEEN
Редовен потребител
Контакт:
Status: Offline

Re: Енергетика

Мнение от COMMANDER_KEEN » 30 Авг 2022, 10:10

plamenhk написа: ↑
29 Авг 2022, 21:54
По плана на Брюксел се предвижда ускоряване на зеления преход - целите за дял на енергията от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) се повишава от 40% на 45% до 2030 година.
:evil: Идиоти е най-мекото определение за абсолютният дебилизъм, който цари в Европа по отношение на енергийната политика... Най-веселото е, че първи на студено ще останат разбира се най-бедните.. които обаче имат най-много топки да избесят всички зелени чучела по екетрическите стълбове...

Bonev
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bonev » 30 Авг 2022, 15:03

И защо това да е лошо? Не отричам първото изречение, но ми изглежда, че нещата вървят в правилната посока.

Аватар
COMMANDER_KEEN
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от COMMANDER_KEEN » 30 Авг 2022, 16:12

Bonev написа: ↑
30 Авг 2022, 15:03
И защо това да е лошо? Не отричам първото изречение, но ми изглежда, че нещата вървят в правилната посока.
Защото пак говорят за перки и соларки, а не за АЕЦ и ПАВЕЦ... Хем това лято изпищяха на умряло, че вятърът спрял да духа.. зимъс ще изпищят, че слънцето престанало да грее... А батерии - йок! И пак ще запалят въглищните централи.
Стигна им акъла да обявят АЕЦ за зелени, ама не им стигна да започнат проекти за нови. А ПАВЕЦ е най-добрата батерия, която сме измислили до сега... Но не - бучи перки и прави молебен за вятър...

plamenhk
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от plamenhk » 30 Авг 2022, 16:26

Чрез добавяне на икономии на енергия и нови доставки през втората половина на 2024 г. Италия ще бъде напълно независима от доставките на руски газ.

Cingolani: 'Totale indipendenza dal gas russo nel 2024'
https://www.ansa.it/sito/notizie/mondo/ ... 2ebb0.html

Германия и Дания обединиха усилията си за намаляване на зависимостта от руския газ.Страните се споразумяха да изградят хъб за вятърна енергия в Балтийско море.
Проектът ще генерира повече от 3 ГВ, които ще захранват около 4,1 милиона домакинства.

German-Danish Offshore Wind Hub to Help Replace Russian Gas

Bornholm Energy Island will have 3 gigawatts of capacity
Project will need 9 billion-euro investment, governments say

https://www.bloomberg.com/news/articles ... #xj4y7vzkg

Построен е интерконектор, който свързва Словакия и Полша.
До края на септември в Полша е планирано да бъде пуснат в експлоатация газопровода Baltic Pipe, идващ от Норвегия - 10 милиарда кубически метра годишно..
Обсъжда се строителството на интерконектор от Испания до Франция и по-нататък към Европа.

Аватар
Bushman
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bushman » 05 Сеп 2022, 21:53

Правят ни реактора:
https://www.youtube.com/watch?v=u-464OlWo7Y

И още един клип, как ги правят реакторите:
https://www.youtube.com/watch?v=91yVhrSZ5jQ

И последен - за парогенераторите:
https://www.youtube.com/watch?v=vMTWfzvesjY

Тъпи ватници - вместо цял свят да ги уважава за уменията и работата им, тръгнали да освобождават и денацифицират...
Excellent! Steven is my name!

Жадность фраера погубит...

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:
Status: Online

Мнение от Dinain » 05 Сеп 2022, 23:44

France's EDF plans to restart nation’s entire nuclear fleet by early next year
https://www.euronews.com/2022/09/04/fra ... ll%20costs.

Я виж ти. :roll:
Франция се заканва да рестартира всички ядрени реактори до началото на 2023 г. - 32 броя. 27 до края на 2022 г. и останалите 5 до март 2023 г.

Съмнения дали ще успеят всички, защото 12 са спрени за належащи ремонти, но се надяват да успеят, за да не се наложи да рестартират и ТЕЦ-овете ма въглища.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Жалък си и си морално пропаднал тип, оправдаващ военните престъпления на полудял близкоизточен диктатор.Thorn, 26.08.25 🤭

Аватар
IceScull
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от IceScull » 08 Сеп 2022, 20:44

Винаги съм го твърдял. Зелените са израстък на червените.
Without a sign, his sword the brave man draws, and asks no omen, but his country's cause.

Аватар
Bushman
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bushman » 16 Сеп 2022, 10:07

Аха, Орбан постига нови успехи... Унгарците ще правят два нови русски блока, вече е официално:
https://news.bg/world/ungariya-razreshi ... paksh.html

Аз чух още преди месец, започнаха да "изчезват" хора от нашия строеж и ми казаха, че били прехвърлени в Унгария. Ама чак сега се сетих да проверя...

Ако някой още има съмнения, че ЕС е демократична и доброволна организация - ето! Решаваш да си строиш два руски енергоблока, да продължиш и задълбочиш енергийната си зависимост от раша, да наливаш пари в русската икономика - заповядай, нямаш проблеми...

По този въпрос (за русските блокове) съм раздвоен. От една страна искам копелетата да пукнат от глад. От друга, срещу самото съоръжение нямам възражения. Знам, че по принцип тези блокове са много модерни и надеждни, а сега виждам и съвсем отблизо как ги правят - ами всичко е точно, повярвайте. То е ясно, че като нямаш енергийни ресурси - трябва да внасяш и ще си зависим от някого, но точно от раша да зависиш е много кофти вариант. Не крия, че искам да видя такива два блока и у нас. Не знам, чудя се...

Аватар
pnp5q
Модератор
Контакт:

Мнение от pnp5q » 01 Дек 2022, 10:31

"През септември Германия включи 1 Гигават слънчева и вятърна енергия към мрежата" - пояснения: 100 мегавата от ТЕЦ са си 100 мегавата денонощно, 100 мегавата "инсталирана" слънчева централа са около 11-13%, т.е. 11-13 мегавата, от вятърната - 23 и 33% (вторите са на морски бряг, там духа повече). Имало и хелио-централи - огледала концентрират пека на тръби с вода - ама тез огледала яко харчат вода за миене, слъчневите панели - също. Отделно дето енергията постъпва на "изплисъци", тъй че вероятно вече е почнало разбалансиране на европейската система, просто засега е слабо. За балансиране/натрупване можело донякъде да се ползват хидро-акумулиращи станции - кат има ток, въртят двигателите и качват водата в горния язовир, кат има липса - от горния язовир лее на турбините да правят ток; теоретичен КПД - към 58%, практически - 32-34%. При това Германия е нетен вносител на ток - до скоро - от Франция, но там имат някакъв масов проблем с новите реактори и са спрели АЕЦ-ове - очаква се догодина и те да бъдат вносител. По-добре е работата с мини-станции на биомаса. Източник (рус.)

Това ме връща на отдавнашното ми мнение, че истината е в миниатюрните атомни батерии. :)
На второ място - новия проект на Китай да събира слънчева енергия на орбита и да я праща долу.
"Преход от раболепие към злорадство - това е истинското клеймо на роба." - А.Мирер

Аватар
Hawkeye
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Hawkeye » 02 Дек 2022, 16:21

Не знам руски, затова и няма да търся източника на данните посочени в блога, но не мисля, че е коректен.

https://www.stromdaten.info/ANALYSE/imp ... /index.php --> сравнение между внос и износ на ток за Германия. Германия е нетен износител през 2022 и през 2021, включително и в частния случай Германия <==> Франция Данните идват от федералната агенция "Bundesnetzagentur".

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 02 Дек 2022, 18:08

Абе какво стана с нашите блокове за АЕЦ Белене има ли как да ги продадем ?

Аватар
pnp5q
Модератор
Контакт:

Мнение от pnp5q » 03 Дек 2022, 11:17

Hawkeye написа: ↑
02 Дек 2022, 16:21
Не знам руски, затова и няма да търся източника на данните посочени в блога, но не мисля, че е коректен.

https://www.stromdaten.info/ANALYSE/imp ... /index.php --> сравнение между внос и износ на ток за Германия. Германия е нетен износител през 2022 и през 2021, включително и в частния случай Германия <==> Франция Данните идват от федералната агенция "Bundesnetzagentur".
Хм, каква е логиката да показва нетен внос през лятото - въпреки слънчевите централи?
"Преход от раболепие към злорадство - това е истинското клеймо на роба." - А.Мирер

Аватар
rki
Редовен потребител

Мнение от rki » 12 Дек 2022, 07:01

Успешен ядрен синтез. Чакат се детайлите.

US scientists boost clean power hopes with fusion energy breakthrough

https://www.ft.com/content/4b6f0fab-66e ... pe=nongift

The fusion reaction at the US government facility produced about 2.5 megajoules of energy, which was about 120 per cent of the 2.1 megajoules of energy in the lasers, the people with knowledge of the results said, adding that the data was still being analysed.

The US department of energy has said energy secretary Jennifer Granholm and under-secretary for nuclear security Jill Hruby will announce “a major scientific breakthrough” at the Lawrence Livermore National Laboratory on Tuesday.

The USSR is still collapsing before our very eyes

Parasha delenda est

Аватар
Bushman
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bushman » 12 Дек 2022, 08:17

Archer написа: ↑
02 Дек 2022, 18:08
Абе какво стана с нашите блокове за АЕЦ Белене има ли как да ги продадем ?
Последното, което знам... имаше идея двата нови блока да се направят на площадката в Козлодуй и да се вържат към съществуващата инфраструктура. За целта е създадено дружеството Нови мощности. Аз държа връзка с директора Любо Маринов (много свестен мъж) и следя как се развиват нещата. Вече имат одобрен ПУП и ОВОС, в момента купуват нивите за оформяне на площадката. Повече инфо можете да намерите на сайта на дружеството: https://npp-nb.bg/

Лично аз съм малко скептичен относно проекта, основно защото е руски, освен това вече остаря, има и други причини... Но продължавам да се надявам все някъде и някога в България да започне строителството на нов ядрен блок и... да се прибера у дома. Тогава ще мога да приложа опита, който трупам в момента. Иначе... излиза, че напразно съм гълтал пепеляка из пустинята.
Последна промяна 1 на Bushman, променена общо 12 пъти

kraychev
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от kraychev » 12 Дек 2022, 08:19

Новото (от вчера, 11 дек) видео на Кац (има и субтитри на английски) е посветено на "Росатом" - обяснява защо в момента е незаобиколим фактор, заради което и не ги вкарват в санкционните списъци и техните самолети си летят свободно и доставят гориво на когото трябва. На мен, като човек, който нищо не разбира от темата, ми е интересно: https://www.youtube.com/watch?v=IfIp-3l ... 0%B0%D1%86
Колегата Bushman е може би най-наясно с материята, предполагам, че може да го изгоментира.

Аватар
Bushman
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bushman » 12 Дек 2022, 09:42

Благодаря за оценката, но аз съм строител. От ядрените технологии имам само обща представа за типове реактори и контури, но до там. Опитът ми е само с руски (съветски) ядрени блокове, от трите поколения. Въпроси за ядреното гориво не се наемам да коментирам... Познавам хора и има кого да питам, ако има конкретен въпрос.

Не знам нищо, което да не можете да научите от медиите. Казаха ми, че имало опити Уестингхаус да доставя гориво за Блокове 5 и 6 в Козлодуй, но възникнали някакви технически проблеми, горивните таблетки се разпаднали. Аз лично не вярвам руснаците да са направили нещо, непостижимо за американци, но така ми обясни човек, който е експерт точно по ядрено - горивния цикъл в Козлодуй...

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 12 Дек 2022, 13:11

Последното, което знам... имаше идея двата нови блока да се направят на площадката в Козлодуй и да се вържат към съществуващата инфраструктура. За целта е създадено дружеството Нови мощности. Аз държа връзка с директора Любо Маринов (много свестен мъж) и следя как се развиват нещата. Вече имат одобрен ПУП и ОВОС, в момента купуват нивите за оформяне на площадката.
Аха ясно значи все пак ще ги пуснат. Явно чакат войната да свърши и да се успокоят отношенията.
Росатом" - обяснява защо в момента е незаобиколим фактор, заради което и не ги вкарват в санкционните списъци и техните самолети си летят свободно и доставят гориво на когото трябва.
Естествено че ще си летят на мен ми е чудно кой ще доставя ядрено гориво на украйна??

Аватар
Bushman
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bushman » 12 Дек 2022, 13:38

Archer написа: ↑
12 Дек 2022, 13:11
Последното, което знам... имаше идея двата нови блока да се направят на площадката в Козлодуй и да се вържат към съществуващата инфраструктура. За целта е създадено дружеството Нови мощности. Аз държа връзка с директора Любо Маринов (много свестен мъж) и следя как се развиват нещата. Вече имат одобрен ПУП и ОВОС, в момента купуват нивите за оформяне на площадката.
Аха ясно значи все пак ще ги пуснат. Явно чакат войната да свърши и да се успокоят отношенията.
Не, аз лично не вярвам... Тази идея съществува още откакто се закри проекта в Белене преди... колко? повече от 6 години? и се чудеха какво да правят с вече закупеното оборудване. Тогава война нямаше, но работата боксува от доста време. Реално - от 2009 година, когато можеше да започнем строителството на новите блокове в Белене, но по ред прични не го направихме. Според мен влакът е изпуснат безвъзвратно - всички разрешителни и лицензи изтекоха, а и самият проект остаря, вече се строят блокове поколение 3+, 1200 Mвт. А точно сега да се строят ядрени блокове по руски проект в ЕС ми се струва невероятно. Финландците вече отказаха тяхната АЕЦ, Ханхикиви ли беше... Турците действат по тяхната Акую с 4 руски блока, но те не са в ЕС. Унгарците с Орбан се нанапъват да строят, мисля два руски блока, но за мен пак е много съмнително. Което, от чисто техническа гледна точка, е доста тъжно, защото руските блокове да добри. Казвам го съвсем отговорно и се опитвам да бъда обективен - от техническа гледна точка, проблеми с руските ядрени блокове аз лично не виждам...

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 12 Дек 2022, 15:39

Турците действат по тяхната Акую с 4 руски блока, но те не са в ЕС. Унгарците с Орбан се нанапъват да строят, мисля два руски блока, но за мен пак е много съмнително. Което, от чисто техническа гледна точка, е доста тъжно, защото руските блокове да добри. Казвам го съвсем отговорно и се опитвам да бъда обективен - от техническа гледна точка, проблеми с руските ядрени блокове аз лично не виждам
Хмм, може да ги продадем на Индия или Китай - имат пари и американците не може да им диктуват. Иначе до сега да ги бяхме продали на Иран.

Аватар
pnp5q
Модератор
Контакт:

Мнение от pnp5q » 14 Дек 2022, 09:47

Моля ви, убедете ме, че това не е гнусна манипулативна страшилка след ненормалните проценти печалба на добивните компании...
Из статията: Пенсионните фондове (май прешъс!) щели да загубят милиарди, ако цените на въглеродните квоти скочат внезапно, разкриват стрес-тестове. Как пък никой "експерт" не се сети да направи стрес-тестове за спиране на доставките от Русия например? Пфф.

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 14 Дек 2022, 14:50

Най-после. Новината се върти от два дни, но чаках по-представителни източници. Американски учени са постигнали ядрен синтез с положителен комулативен резултат:

https://www.cnn.com/us/live-news/nuclea ... index.html

Аватар
COMMANDER_KEEN
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от COMMANDER_KEEN » 15 Дек 2022, 00:59

Toва вече е посоката в която трябва да се работи. Не перки и подобни измишльотини... ама де европейски акъл... ITER трябваше да е готов преди много години.... :/

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 22 Дек 2022, 05:29

Нейл обяснява по достъпен начин, защо новият пробив в ядреният синтез е фундаментална стъпка. Между другото лабораторията създала чудото, май е финансирана от военните. :D

https://www.youtube.com/watch?v=4s2ynUAJ5ZU

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 23 Дек 2022, 14:47

Отговори