Общи приказки ⇒ Добри новини за България

Място за разтуха

Модератори: Ksantip, Sharana, pnp5q

Отговори
Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:
Status: Offline

Re: Добри новини за България

Мнение от Dinain » 01 Окт 2026, 16:11

angelmr написа: ↑
01 Окт 2026, 11:06
Dinain написа: ↑
30 Сеп 2026, 16:19

Защото поскъпване на стока на свободен пазар означава, че продължава търсенето на тази стока. И това е общовалидно в целия свят. За селяните това е болезнено, защото означава че хората продължават да купуват апартаменти в тези 'пренаселени, скъпи и гадни големи градове' поставяйки под съмнение житейския им избор, рационализиран с мними или нерешими проблеми.

За шушляците, тези които цял живот "чакат цените да паднат", това също е лоша новина.

За купилите имоти за инвестиция е добра новина. За живеещите в София (които наскоро уточнихме че са 30% от населението) е добра новина - имотите им струват повече. За мен е добра новина - имотите ми струват 2 до 3 пъти повече, отколкото съм ги купил само преди няколко години.

В реалността, София все още е една от най-достъпните европейски столици по отношение на имотите. Който не вярва е добре дошъл да си купи имот в някое място, където цените падат, а не се качват. За да открие, че има причина цени да падат. :)
Аха, инфлацията е добра новина. Само не разбрах в обърканата ти от когнитивни дисонанси глава, София е добра защото ВСЕ ОЩЕ е бедняшка и евтина на фона на останалата част от големите европейски градове, или защото се движи в посока обикновените хора с обикновена заплата да не могат да си позволят изплащането на ипотека за жилище в нея (което е факт дори и днес)? :)
За изключително бавно схващащите селяни, вместо да посочвам очевидното противоречие в обърканата им теория, ще повторя отново, бавно, за трети път, с надеждата че комбинацията от писмен текст и графика по-горе ще пробие когнитивното им изкривяване: :D

София
Е
Една
От
Най-достъпните
Европейски
Столици
По
Отношение
На
Имотите
Изображение
Графиката
По-горе
Недвусмислено
Показва
Че
София
Е била
3 (три) пъти
По-недостъпна
Преди 15 години
Спрямо
Днес

Абе просто е. Цените на имотите се вдигат, но и доходите се вдигат. Съотношението между двете показва колко са достъпни имотите. Последните близо 20 години имотите стават все по-достъпни, с изключение на леко повишаване последната около една година заради изпирането на кеша покрай приемането на еврото. Което е временна флуктоация в дългосрочната тенденция.

Или можеш да продължиш да игнорираш фактите и да повтаряш като развалена плоча как "обикновените хора не можели да си позволят, бла-бла-бла". :P

Просто толкова дълго го повтаряте това наизуст, че сте го приели за аксиома, без да си направите труда да проверите реалните цифри. :) Около мен все такива "обикновени хора" (и аз съм обикновен човек), които накупиха по 2-3 апартамента и гаража вече, докато други хленчат колко скъпи станали имотите и "чакат да паднат цените". Хленчът беше същия при 1000, 1500, 2000 и 2500 евро на метър. Хленчът е константа. Въпрос на избор, както казах. :lol:

Отивам да гледам изстрелване на Falcon 9. :mrgreen:
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Жалък си и си морално пропаднал тип, оправдаващ военните престъпления на полудял близкоизточен диктатор.Thorn, 26.08.25 🤭

Maxi
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Maxi » 01 Окт 2026, 19:12

Според графиката с 1.5 средни заплати купуваш един кв. м.
Тази сметка обаче не излиза. Според графиката средната заплата трябва да е около 2650 евро.
А реално е под 2000.

Квадрата вече е над 4000 евро.

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 01 Окт 2026, 20:43

Maxi написа: ↑
01 Окт 2026, 19:12
Според графиката с 1.5 средни заплати купуваш един кв. м.
Тази сметка обаче не излиза. Според графиката средната заплата трябва да е около 2650 евро.
А реално е под 2000.

Квадрата вече е над 4000 евро.
Сметката абсолютно излиза, има линк към методологията. Коефициентът е по-нисък.

Средна заплата в София 2000 евро, по 1.4 = 2800 евро.
Средна цена на сключени сделки в София второ тримесечие на 2026 г. = 2680 евро/кв. м

Средната цена на квадрат в София никога не е била 4000 евро. Такива цени са outliers.
Последна промяна 1 на Dinain, променена общо 1 пъти
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Жалък си и си морално пропаднал тип, оправдаващ военните престъпления на полудял близкоизточен диктатор.Thorn, 26.08.25 🤭

Чукча-читател
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Чукча-читател » 01 Окт 2026, 22:08

Казвал съм го и преди средната заплата не е най- точният индикатор за масовите заплати. Но доста по- реалният полазател е медианната заплата, при която виждаме колко ядат пиле и колко зеле. НСИ правят такава статистика на няколко години. За София не, но в сттаната срз се изктивява много, ако имаме едно силно предприятие и много неработещо население. Пример област Враца, където АЕЦ бута яко средната заплата нагоре.
Това, разбира се, не е пряко свързано с темата, но все пак повишената СРЗ не означава автоматично, че по- голяма част от населението е станало по- богато. Може да означава, че част от населението е станало ОЩЕ по- богато.

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 01 Окт 2026, 22:33

Сега остава и да сметнеш и медианата цена на квадратен метър в София в опит да изкараш бялото - черно. :mrgreen:

В един от предните линкове има и сравнение с 5 други столици в Европа - колкото по-на запад отиваш, толкова по-недостъпни стават. София е по-достъпна и от Букурещ, и от Белград.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 02 Окт 2026, 00:03

01 Окт 2026, 16:11

20261001_111041.jpg
20261001_111054.jpg
20261001_111040.jpg
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

angelmr
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от angelmr » 02 Окт 2026, 08:58

01 Окт 2026, 16:11
angelmr написа: ↑
01 Окт 2026, 11:06
30 Сеп 2026, 16:19

Защото поскъпване на стока на свободен пазар означава, че продължава търсенето на тази стока. И това е общовалидно в целия свят. За селяните това е болезнено, защото означава че хората продължават да купуват апартаменти в тези 'пренаселени, скъпи и гадни големи градове' поставяйки под съмнение житейския им избор, рационализиран с мними или нерешими проблеми.

За шушляците, тези които цял живот "чакат цените да паднат", това също е лоша новина.

За купилите имоти за инвестиция е добра новина. За живеещите в София (които наскоро уточнихме че са 30% от населението) е добра новина - имотите им струват повече. За мен е добра новина - имотите ми струват 2 до 3 пъти повече, отколкото съм ги купил само преди няколко години.

В реалността, София все още е една от най-достъпните европейски столици по отношение на имотите. Който не вярва е добре дошъл да си купи имот в някое място, където цените падат, а не се качват. За да открие, че има причина цени да падат.
Аха, инфлацията е добра новина. Само не разбрах в обърканата ти от когнитивни дисонанси глава, София е добра защото ВСЕ ОЩЕ е бедняшка и евтина на фона на останалата част от големите европейски градове, или защото се движи в посока обикновените хора с обикновена заплата да не могат да си позволят изплащането на ипотека за жилище в нея (което е факт дори и днес)?
За изключително бавно схващащите селяни, вместо да посочвам очевидното противоречие в обърканата им теория, ще повторя отново, бавно, за трети път, с надеждата че комбинацията от писмен текст и графика по-горе ще пробие когнитивното им изкривяване: :D

София
Е
Една
От
Най-достъпните
Европейски
Столици
По
Отношение
На
Имотите
Изображение
Графиката
По-горе
Недвусмислено
Показва
Че
София
Е била
3 (три) пъти
По-недостъпна
Преди 15 години
Спрямо
Днес

Абе просто е. Цените на имотите се вдигат, но и доходите се вдигат. Съотношението между двете показва колко са достъпни имотите. Последните близо 20 години имотите стават все по-достъпни, с изключение на леко повишаване последната около една година заради изпирането на кеша покрай приемането на еврото. Което е временна флуктоация в дългосрочната тенденция.

Или можеш да продължиш да игнорираш фактите и да повтаряш като развалена плоча как "обикновените хора не можели да си позволят, бла-бла-бла". :P

Просто толкова дълго го повтаряте това наизуст, че сте го приели за аксиома, без да си направите труда да проверите реалните цифри. :) Около мен все такива "обикновени хора" (и аз съм обикновен човек), които накупиха по 2-3 апартамента и гаража вече, докато други хленчат колко скъпи станали имотите и "чакат да паднат цените". Хленчът беше същия при 1000, 1500, 2000 и 2500 евро на метър. Хленчът е константа. Въпрос на избор, както казах. :lol:

Типичният дебилен ад хоминем на индивид неспособен да погледне дори собствената си графика, която той самият е донесъл. Графика където ясно показва че всъщност от няколко години насам тенденцията е обърната и цените на имотите спрямо доходите расте! :) Научи се да ги четеш тези графики бе човек, помага. Да всички знаем че с влизането в ЕС жизненият стандарт на българина скочи драстично (не само в любимата ти София, ако не си информиран вече да знаеш). Въпроса е че меденият месец свърши и глобалните икономически тенденции настигат и българина. Това което коментираме не е проблем засягащ само София. Ей човек, тая обсесия със София започва да става притеснителна! :) В последните няколко поста коментирахме глобален икономически и демографски проблем! Който засяга гъсто населените градове в МНОГО по-голяма степен от колкото бедна София. Та да повторя: Научи се да четеш помага!
Това което не помага е да наричаш всички които не са съгласни с теб "селяни". Да аз съм селянин и се гордея с това! Цял живот съм живял на село (с изключение на няколко години докторантура в София) и не бих си причинил живота в бетонен мравуняк! Да му мислят градските селяндури, които са решили че като живеят в столицата и са "хванали господа за ушите" и непрекъснато намилат на останалите колко по-велики са от другите, само защото са избрали да живеят в голям град. :) Така че Д9, знам че си въобразяваш как всички ти завиждат за местожителството и апартаментите, но повярвай, това е предмет съществуващ само в собствената ти обезсилван фантазия! Лекувай се докато е време! Че като гледам проблема се разпространява. Да попитам ли за добър психолог? Имам познати медици, могат да ти препоръчат добър специалист.

ПС. Ако си въобразяваш че апартамента в който живееш е "инвестиция" имам лоши новини за теб. :D

Чукча-читател
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Чукча-читател » 02 Окт 2026, 11:29

01 Окт 2026, 22:33
Сега остава и да сметнеш и медианата цена на квадратен метър в София в опит да изкараш бялото - черно. :mrgreen:

В един от предните линкове има и сравнение с 5 други столици в Европа - колкото по-на запад отиваш, толкова по-недостъпни стават. София е по-достъпна и от Букурещ, и от Белград.
Нещо ми вменяваш фалшива теза, която да бориш.Нищо не изкарвам. Само оспорвам до каква степен СРЗ е ултимативен показател. А при достатъчно реални данни за цените на имотите и медианна стойност може да се изчисли, както добре знаеш. И какво?
И за да има някаква информативност и макар и бегла връзка с темата-България продължава да е с най-висок коефициент на Джини в ЕС.Тоест с най-голямо неравенство в доходите. Тук можем да направим връзка и с растежът на срз и предположението ми -НЕ ТЕЗА- че то може да е свързано с повишаване на доходите на ограничена част от населението. Както и да направим връзка с достъпността на жилищата, защото останалите държави в ИЕ-членове на ЕС са с по-малък коефициент, ерго по-малко неравенство в доходите.
И да, има лек спад през последните години с около 1 пункт на година, което все пак е добре.

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 02 Окт 2026, 15:16

Чукча-читател написа: ↑
02 Окт 2026, 11:29
01 Окт 2026, 22:33

Нещо ми вменяваш фалшива теза, която да бориш.Нищо не изкарвам. Само оспорвам до каква степен СРЗ е ултимативен показател. А при достатъчно реални данни за цените на имотите и медианна стойност може да се изчисли, както добре знаеш. И какво?
И за да има някаква информативност и макар и бегла връзка с темата-България продължава да е с най-висок коефициент на Джини в ЕС.Тоест с най-голямо неравенство в доходите. Тук можем да направим връзка и с растежът на срз и предположението ми -НЕ ТЕЗА- че то може да е свързано с повишаване на доходите на ограничена част от населението. Както и да направим връзка с достъпността на жилищата, защото останалите държави в ИЕ-членове на ЕС са с по-малък коефициент, ерго по-малко неравенство в доходите.
И да, има лек спад през последните години с около 1 пункт на година, което все пак е добре.
Ок. Просто ми е писнало това заучено повтаряне на недостатъците, всеки път когато се посочи СРЗ.

И обясненията, че се сравняват множество столици по една и съща формула - колкото е неточна, е еднакво неточна за всички, и я използват всичко. Или се сравнява една и съща столица за период от почти 20 години - колкото неточно е сега, толкова неточно е било и тогава, или прословутия коефициент на Джини се е променил междувременно.

С една дума, писнало ми е отклоняването от абсолютно очевидна тенденция (промяна от 300%) с абсолютно несъществени детайли, за които първо няма данни, второ дори да ги има, ще обяснят едноцифрени % от тези 300, следователно са напълно пренебрежими. Затова може и да не са замислени като е такива, но приемам този тип забележки като чист тролеж и ОТ.

Това е умението да видиш общата тенденция, без да изпадаш в дълбаене в ненужни детайли.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 02 Окт 2026, 15:24

Ярост. :D

Ангеле, ако имаше нещо смислено в поста, бих отговорил - но освен, че не можеш да разбереш елементарна графика, друго няма. Коментираме цените на имотите в София, защото това е статията която сложих, и rage-коментарите, която предизвика, с които искрено се забавлявам. :D

Отивам да гледам косатките в Орландо. :mrgreen:
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Чукча-читател
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Чукча-читател » 02 Окт 2026, 15:29

Само като вметка, данни има. НСИ прави такава статистика на 4 годишен период. Би трябвало да излезе и за тази година. И разбира се, че е ОТ. Както и аз посочих. Просто ти се възпали прекалено и влезе с бутонките, без да има повод и смисъл.

miau
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от miau » 02 Окт 2026, 21:12

От всичките ми познати, които последните 15-тина години си купиха апартаменти(София и Благоевград) само едно семейсто си купи само апартамента. На всички останали родителите им покриха над 80% от супата за апартамента. Сегашният ми пряк началник е жена, вече гони 70 години. Взима пенсия и работи работа, в която ежедневния стрес е нещо нормално. Съпругът ѝ е над 70 годишен, взима пенсия, работи на бензиностанция и едновременно с това гледа овце. Защо? Защото наскоро купиха апратамент на внучката, а сега събират пари да купят апратамент и на внучето. В цялата операция участват 2 баби, 2 дядовци и родителите на внучето. Едната ми колежка е над 70-те, но все още работи, защото синът и щерката(и двмата семейни) имат заеми за изплащане.
Част от българите забогатяха, но не подценявайте факта, че в купуването на жилище, много често участват не само съпруга и съпругата.
All those... moments will be lost... in time,... like tears... in rain.

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 02 Окт 2026, 21:33

От фейса, пускам го в тая тема за да се види първия и последен сезон на алчните търгаши в България тва мина и Хърватия по алчност когато приеха еврото.

Това лято всички сравнявахме касови бележки от заведения и пазари в България и Гърция. Салати, риба, алкохол, домати… Коментари имаше хиляди.
Истински интересното, обаче започва, когато излезем от ресторанта.
Разликите при някои услуги вече са трудно обясними. Примерите са няколко, от личен опит и реално сравними случаи.
🇧🇬 Частен преглед при УНГ в Бургас – 71 €
🇬🇷 Частен преглед при УНГ в Драма – 40 €
🇧🇬 Сервиз на кола Toyota в Пловдив – 210 € ( в София дори над 400€)
🇬🇷 Сервиз на същия автомобил в Драма, Серес или Комотини – 160 €
🇧🇬 Маникюр с гел лак в България – 30–100 €
🇬🇷 Маникюр в Драма – 20€-30€
🇧🇬 Брекети в България – от 2500–4000€
🇬🇷 Брекети в Драма – 1700 €
Интересно още, че следихме през лятото цената на един конкретен продукт в ИКЕА България.
През юни този в България беше със 150€ по-ниска цена от същия в Гърция. През септември вече цените се изравниха.
И тук вече възникват съвсем логични въпроси:
Как се случи така, че редица услуги в България станаха по-скъпи от тези в Гърция? Защо наши приятели от Гоце Делчев пазаруват от гръцки супермаркети?
Държава, която години наред възприемахме като „по-скъпа“, в някои случаи днес предлага по-ниски цени.
Кога животът в България стана толкова скъп и защо продължаваме да приемаме това за нормално?
Ако погледнем и данъците въпросите стават още повече - в Гърция са доста по-високи от тези в България.
🇧🇬 България: корпоративен данък 10%, ДДС 20%, данък върху дохода 10%.
🇬🇷 Гърция: корпоративен данък 22%, ДДС 24%, данък върху дохода до 44%.
🇧🇬 В България задължителната регистрация по ДДС е при годишен оборот от 51 130 €.
🇬🇷 В Гърция режимът за малки предприятия позволява освобождаване от ДДС само до
10 000 € годишен оборот.
Споделете и вашите примери. Споделете заплатите ви повишиха ли се толкова драстично, както цените?
Нека сравним не само касовите бележки от таверните, а реалната цена на живота. See less

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 04 Окт 2026, 08:24

Archer написа: ↑
02 Окт 2026, 21:33
🇧🇬 Частен преглед при УНГ в Бургас – 71 €
Off Topic
Това......какъв е източника?
Знам цените на сума ти УНГ в Бургас, колебаят се от 33 до 47 €.
Айде, един професор, гостуващ от друг град работи на цена 62 €.
Така че, раутата е малко изсмукана от пръстите.

Вярно допускам, разни мегаултрахипер хай болнични заведения като прословутата УМБАЛ "Сърце и Мозък", филиал на плевенската вселенска болница (един и същи собственик с много богато минало) да е турнала подобни цени, както и доктори по слънчака.
Това обаче не е част от общата картина.

За Драма не знам цени на частни прегледи, ама се чудя защо гърците идващи в БГ хукват и те да се преглеждат в несвяст.....
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото

Декомунизация. ДеКГБизация. Дерусификация.

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 04 Окт 2026, 08:32

както и доктори по слънчака.
Най вероятно тея ще са.
УМБАЛ "Сърце и Мозък", филиал на плевенската вселенска болница (един и същи собственик с много богато минало)
Тоя кой беше пари ли пере?

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 04 Окт 2026, 08:36

04 Окт 2026, 08:32
както и доктори по слънчака.
Най вероятно тея ще са.
УМБАЛ "Сърце и Мозък", филиал на плевенската вселенска болница (един и същи собственик с много богато минало)
Тоя кой беше пари ли пере?
Off Topic
Ни нам :D
То не бяха застрахователни фондове (пациентите си мислят, че подписват информирано съгласие, като ги приемат в болницата, пък то се оказва, че прехвърляли "доброволно" пенсионните си фондове), то не бяха разни трепанации (плащани от НЗОК), пък жената излиза по ТВ и изумена твърди, че черепа и изобщо не е отварян, то не бяха фирми за лекарства......
То болници за милиарди не се строят току-така.
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 04 Окт 2026, 08:46

като ги приемат в болницата, пък то се оказва, че прехвърляли "доброволно" пенсионните си фондове
Е как така то само тая измама е за затвор бе.

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 04 Окт 2026, 08:51

04 Окт 2026, 08:46
като ги приемат в болницата, пък то се оказва, че прехвърляли "доброволно" пенсионните си фондове
Е как така то само тая измама е за затвор бе.
То уж има разследване (така прочетох в нета), но май единственото което направиха е да отнемат лиценза на застрахователното дружество „Дал Бог Живот и Здраве“.
Ама май, май нищо друго няма да стане.
Гарван гарвану око не вади.
Или аз поне ще повярвам когато се случи.

Отговори