Това, което породи желанието ми да ги посъберем е лансирането на тезата, че в резултат на масирания обстрел на българските позиции на Каймакчалан през 1916 г., върхът бил загубил 11 м от своята височина. Чисто технически, при положение, че е масивна скала, какви ще трябва да са били тези снаряди? Освен това логично е ако един снаряд падне и направи дупка, като разхвърля камъни в радиус примерно от 50 м, то следващите снаряди, които падат в съседство да връщат обратно материал, а самият връх в момента да представлява купчина чакъл. Аргументът за това смаляване на върха, е надморската му височина, като в старите карти, правени преди битката, тя е била с 11 м по-високо отколкото сега. Като приемаме, че най-простото обяснение обикновено е и най-логично, то лично за мен не може да има съмнение, че тази разлика във височината, не е следствие от обстрела, а от неточното измерване преди повече от 100 години. Предполагам, че ако гледаме карти от преди сто години, ще открим куп такива върхове, които са се "смалили" или "увеличили", без върху тях да е избухнала и една бомба.
ПП. Другата седмица, живот и здраве, ще обикалям района и ако не ме мързи, ще се кача на самия връх да видя на место.