Игри ⇒ Хобита, играчки и интересни джаджи

Модератор: Ksantip

Отговори
Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:
Status: Offline

Re: Хобита, играчки и интересни джаджи

Мнение от Amazon » 12 Ное 2023, 15:56

Sharana написа: ↑
12 Ное 2023, 15:52
Аз сега на черния петък смятам да пазарувам в това отношение - DJI Mini 4 pro.

Като се поосвободя след 3-4 седмици ще пробвам да полетя. Ако те интересува ще пиша. Преди това само mini 3 на приятел съм ползвал от DJI хвърчилата.
Пиши непременно! Аз вече поръчах SE-то основно заради цената - 330 кинта. Буквално е наполовина на Mini 4 pro. Ще ми е интересно да ги сравним и да видя какво съм загубил(освен качеството на камерата).

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 12 Ное 2023, 16:05

Относно дроновете за снимки наблюденията ми за момента са по-скоро странични, но има около мен хора с Мини-та и не съм чувал лоши неща за тях. Вероятно и Мини 2 SE е добра покупка, особено за такива пари.
Аз лично сега се пазаря с Дядо Коледа за едно китайско копие на Мини, че са ми отъняли съвсем финансите :mrgreen:
Строши-пилот :mrgreen:

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 12 Ное 2023, 16:45

Bruchpilot написа: ↑
12 Ное 2023, 16:05
Относно дроновете за снимки наблюденията ми за момента са по-скоро странични, но има около мен хора с Мини-та и не съм чувал лоши неща за тях. Вероятно и Мини 2 SE е добра покупка, особено за такива пари.
Аз лично сега се пазаря с Дядо Коледа за едно китайско копие на Мини, че са ми отъняли съвсем финансите :mrgreen:
Това е иронично. Значи китайците опитват от собственото си лекарство - правят копия на вероятно най-китайският(в добрият смисъл) продукт на пазара. :D

Аватар
Sharana
Модератор
Контакт:

Мнение от Sharana » 12 Ное 2023, 17:29

В България спазването на законите е пословично, но все пак имай предвид новия закон, който напълно влиза в сила от 1.1.24. България също е в юрисдикцията на EASA, важи с пълна сила и в България. Ако "китаеца" е над 249г не си го причинявай, ще си имаш нов дрон, който ще може да лети само нелегално...

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 12 Ное 2023, 17:55

12 Ное 2023, 17:29
В България спазването на законите е пословично, но все пак имай предвид новия закон, който напълно влиза в сила от 1.1.24. България също е в юрисдикцията на EASA, важи с пълна сила и в България. Ако "китаеца" е над 249г не си го причинявай, ще си имаш нов дрон, който ще може да лети само нелегално...
В ЕС изобщо ли ще ги забранят? При нас над 249г. трябва да се регистрират в FDA, но не мисля, че чак са забранени. Вероятно и в ЕС, ще е така.

П.П: Ти щом си се прицелил в 4 Pro мислил ли си и за онова с очилата - DJI Avata Pro-View? Изглежда много футуристично.

Аватар
Sharana
Модератор
Контакт:

Мнение от Sharana » 12 Ное 2023, 18:14

Amazon написа: ↑
12 Ное 2023, 15:56
Пиши непременно! Аз вече поръчах SE-то основно заради цената - 330 кинта. Буквално е наполовина на Mini 4 pro. Ще ми е интересно да ги сравним и да видя какво съм загубил(освен качеството на камерата).
Аз си мислих за Мини 3 (не про даже), защото също има интересни оферти. Но в крайна сметка, след обширно проучване и запознаване с тукашните ни закони и най-вече новостите след 1.1.24 реших да е 4ката. Моите причини бяха следните:

1. За пръв път в този клас дрони има 360 градуса obstacle avoidance, което работи доста добре. Като начинаещ пилот (първи личен дрон) сериозно намаля шанса да го разбия или да причиня щети с него. На какви ли не нубски изпълнения се начетох, които са свързани с тоталиране на играчката или дори щети, които е покривала застраховката (задължителна е ако ще оперираш с дрон, колкото и да е малък). Доплащам си за спокойствието, че AIто ще лети по-добре и безопасно от мен в началото :mrgreen:

2. Хобито не е евтино, като ще се хващам поне гаргата да е рошава. Знам, че ще ме засърби за много фийчъри, та така или иначе щях да стигна до него - сега поне си го купувам директно.

3. Европа и закони ... няма нужда да обяснявам повече. Ако го купя до края на тази година мога да ползвам 4ката в пълния и потенциал. Ако я купя догодина получавам орязана версия, защото задължителна става сертификацията ... а там всичко е яко заключено в софтуера...

По точка 2 с по-рошавата гарга мога да поясня кои фийчъри поне за мен играят значение.

- 4ката идва с нов контролер. Първо че има свой дисплей и не изисква смартфон (голям бонус според всеки ползвал и двата). Второ, че при 4ката (за разлика от 3ката и предните) контролера има външни антени и няма нужда да се въртиш с тялото в посока дрона, за да поддържаш пряка видимост (иначе започва да губи сигнал) при малко по-голяма дистанция или повече препятствия между теб и дрона. Също така е последния стандарт за пренос на данни - тоест в бъдеще мога да ъпгрейдна към Mini 5 или Air 3/4 без да купувам нов контролер. Старите не са съвместими, с него не мога да командвам Mini 3, 2 и тн, съответно с техните контролери не мога да командвам Mini 4.

- Камерата (физически сензора е като на 3катата, 2ката вече е с доста по-стар) и по-скоро опциите, които и добавят. Цветовата корекция на видеото за мен ще има значение, защото не го вземам само за снимки (там разликата няма да е толкова осезаема), а и за видео. Снимките що на телефона, що на DSLRа си ги снимам в JPEG + RAW и по-интересните в последствие ги пипам със софт (светлина, цветове). С 4ката видеата из Ютуб изглеждат толкова добре защото, също като големите и скъпи събратя (Мавици и тн) вече може да записва в D-Log M формат, вместо просто готов и компресиран H.264. Тоест можеш след това относително лесно да пипнеш цветовете във видеото, както правиш с RAW снимките.
Изображение

Причината за разликата между Мини 3 и 4, при еднаква оптика е просто възможността за пост после. Мини 2 е с по-стара оптика, но дали просто снима в HD вместо 4К или и върху качеството има отражение не знам.

Изображение
Изображение

- Има много повече модове за полет, особено в комбинация с автопилота и със сензорите за близост, които да засичат препятствията. Не съм профи пилот, който ръчно ще лети и прави маневри с дрона за видеотата - ще използвам активно множеството вградени опции :mrgreen:
Active track, waypoints и тн са добри бонуси.

- Възможността да врътнеш камерата вертикално и да снимаш истинско (а не кропнато 4К). За социални медии не снимам и не ме интересува, но страхотни панорами правело в този мод.

Tl. dr. ако ще ти е учебен и предимно за снимки, а не за видео не е като да "губиш" нещо кой знае какво. Летателните характеристики като скорост, продължителност на полета и тн са си съразмерими. Разликата в цената е предимно бонусите, изброени горе, които доближават "минитата" до по-големите "про" дрони, но оставайки в мини размера. Ако няма да ти липсват, то удачно си си спестил половината цена, защото в САЩ от 1.1.24 няма да ви продават само орязани версии заради европейската сертификация... Даже можете да си купувате плюс батерията (по-тежка е и тежат над 250г дроните, затова не се продава в ЕС) и да летите 15-20мин по-дълго :(

Аватар
Sharana
Модератор
Контакт:

Мнение от Sharana » 12 Ное 2023, 18:30

12 Ное 2023, 17:55
В ЕС изобщо ли ще ги забранят? При нас над 249г. трябва да се регистрират в FDA, но не мисля, че чак са забранени. Вероятно и в ЕС, ще е така.

П.П: Ти щом си се прицелил в 4 Pro мислил ли си и за онова с очилата - DJI Avata Pro-View? Изглежда много футуристично.
Не ги забраняват разбира се. Но под 250г (тоест минитата) получават сертификация C0. А там производителите са задължени да локват неща в софтуера. Примерно сега имаш доста свобода да приемаш предупреждения и да включваш "нелегални" неща. Примерно максимална височина на полета - закона ти позволява до 120м над земята, можеш обаче да вдигнеш дрона до 500м след като потвърдиш предупреждение, че може да е нелегално. Не че е добра идея, но можеш. С новата сертификация е софтуерно заключено до 120м над стартовата точка и толкоз, нямаш опция за повече каквото и да правиш. Ако не си в полето (или в града), а си в планината, то 120м често не стига - реалната ти височина може да е 20-30м, но дрона няма да ти даде да се издигне повече. Ще трябва да кацнеш, да се качиш на високо с крачетата и пак да стартираш. Такива неща... Затова и като си купя Pro 4 до края на годината, който също е сертифициран - мога да opt out-на от орязания софтуер, защото закона влиза в пълна сила от 1.1.24.

А над 250г без официална сертификация нямаш право да летиш в категория Open A1/A2, а само в А3. Тоест нямаш право да летиш в / близо до населени места, индустриални зони и тн. Също така само ако в радиус поне 150 метра няма хора - тоест трябва да е заградена площ (примерно над нивата ти), за да не попаднат случайно преминаващи люде. И за всичко различно от това трябва от агенцията по въздухоплаване трябва да искаш специално разрешително. Също така трябва да си изкарал сертифицирано професионално обучение за дрони тежащи над 25кг, които принципно летят в тази категория...

Официална сертификация имат само новите дрони на DJI, нонейм китайците нямат - затова и предупреждах. Сертифицираните ги регистрираш, активираш remote ID да те следят какво правиш и си летиш почти както с минито, без специални разрешения от бюрократите и тн.

Avata е fpv дрон. Трябва скил за пилотиране - аз си търся хубава летяща камера, която в голяма част да се управлява сама, а не fpv дрон.
Освен това е над 250г, DJI не може да го сертифицира, защото като fpv дрон скоростта му е по-голяма от позволената за сертифицираните дрони и следователно ще остане скоро само за професионална употреба, като ще лети само със специални разрешение за бизнес цели.

То затова и в ибей е пълно с такива "стари дрони" на примамливи цени - скоро ще са незаконни в условията на типичната хоби употреба...

ПС: Колкото за регистрацията тя и сега си важи. Дори под 250г си длъжен да се регистрираш - получаваш номер, който лепваш на дрона, за да се знае че е твой. Над 250г от 1.1.24 ще трябва да вкараш този номер и в софтуера на контролера и дрона, за да можеш да излетиш. И през целия полет ще излъчва като пътнически Боинг с ADS-B. С други думи освен контролните органи, всяка придирчива немска пенсия ще може да си сложи апп на телефона и да приема сигнала от летящи в радиус 10-20км дрони. И ще може да те докладва ако летиш по-високо от позволеното, по-бързо или в някоя забранена зона (в града така или иначе е забрана върху забрана) - дрона освен координатите, височината и скоростта излъчва и твоя номер, за да знаят кой го управлява + GPS координатите на (контролера на) пилота ... Около забранените зони (летища, държавни сгради, болници, критична инфраструктура и тн) ще се поставят автоматични станции за приемане на излъчваната информация, за да могат глобите да ти идват автоматично ако нарушиш все по-строгите правила... :roll:
Но това с remote ID и FAA в щатите ще го искат - просто го отложиха за март 2024. Времето на инкогнито летенето е към края си. То затова и старите и не сертифицираните дрони ги забраняват за продажба и ползване - нямат вграден хардуера за следене или можеш да се измъкнеш без да го активираш.

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 12 Ное 2023, 19:53

12 Ное 2023, 16:45
Това е иронично. Значи китайците опитват от собственото си лекарство - правят копия на вероятно най-китайският(в добрият смисъл) продукт на пазара. :D
Нали, да им е гадно малко и на тях :D
12 Ное 2023, 17:29
Спокойно, проверих го вече има "С" маркировка, под 250 грама е и може да лети дори над хора. А и и силно се съмнявам за такива пари да има какъвто и да било софтуер, камо ли система за дистанционна идентификация и геофенсинг :lol:
Освен това наредбата по която ще глобяват още е на стадий проект на проекта, така че хич не ми пука :mrgreen:

Аватар
Sharana
Модератор
Контакт:

Мнение от Sharana » 12 Ное 2023, 20:11

12 Ное 2023, 19:53
Спокойно, проверих го вече има "С" маркировка, под 250 грама е и може да лети дори над хора. А и и силно се съмнявам за такива пари да има какъвто и да било софтуер, камо ли система за дистанционна идентификация и геофенсинг :lol:
Освен това наредбата по която ще глобяват още е на стадий проект на проекта, така че хич не ми пука :mrgreen:
Ясно, не бях чувал за нещо различно от DJI с C0 или C1 все още :) Но явно се появяват с наближаването на срока.

Колкото до наредбите, добре ти е. У дойчовско са си увредени на тези теми и сами си пишат от време на време как си личи, че форума е немски... Та един колега разказа преди месец-два горските са му направили контрола. Извадили от раниците една разгъваема масичка, кухненска везна, референтна тежест и са му претеглили дрона - за късмет е летял тогава с легалната батерия и везната е показала 248г, но не помнел в момента коя батерия е бутнал преди полета и се препотил вика :mrgreen: Определено не беше очаквал такова изпълнение, докато е на пикник...

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 12 Ное 2023, 21:01

Моля ти се, самолетите ми вече са със залепен кю ар код :lol:
А защо да се е препотил човека, до края на годината има право да кара без маркировка до 500 грама ако не е над хора. А с маркировка до 900 грама ако помня правилно. Но пък може местата за пикници да са били пълни и да е имало хора :D

Аватар
Sharana
Модератор
Контакт:

Мнение от Sharana » 12 Ное 2023, 21:29

12 Ное 2023, 21:01
Моля ти се, самолетите ми вече са със залепен кю ар код :lol:
А защо да се е препотил човека, до края на годината има право да кара без маркировка до 500 грама ако не е над хора. А с маркировка до 900 грама ако помня правилно. Но пък може местата за пикници да са били пълни и да е имало хора :D
Не знам дали е европейско или немско правило, но над 250г трябва да имаш A1/A3 лиценз след изкаран курс и положен изпит. Наричат го “kleinen Drohnenführerschein” :mrgreen: "Големия" е за по-тежките дрони, там курса е друг и изпита е доста по-сериозен с включително практична част.
Изображение

Минитата са толкова на ръба, че всяка модификация ги качва над 250г. Дори до ниво Mini 3 и Mini 4 да са съвместими с батериите, но тази на 4ката да е с 2 грама и половина по-лека, за да е дрона 249г. Като му сложиш батерия на Mini 3 ще ти изпише в контролера, че е над 250г и летиш в нарушение на свой риск. Ако те претегли горския и нямаш "книжка" за дронски пилот имаш проблем.
А догодина, когато това ще означава загуба на сертификация (няма значение дали имаш или нямаш лиценз като пилот на дрон над 250г) - С0 е до 250г и точка, ако е 251г автоматично е несертифицирана "самоделка" (модифицирал си оригиналния дрон, който е сертифициран) и летиш в категорията като 25кг дрон с всичките споменати по-рано мерки...

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 12 Ное 2023, 22:43

То и тук ако е под 250 грама, но има камера трябва да го регистрираш, обаче поне никой не те кара лиценз да си вадиш. Вече за над 250 трябва да си губиш времето с курса и изпита. Абе, направо се чудя как покрай войната в Украйна не са взели вече да ни привикват на очни ставки в ДАНС :mrgreen:

Аватар
Sharana
Модератор
Контакт:

Мнение от Sharana » 12 Ное 2023, 23:07

12 Ное 2023, 22:43
То и тук ако е под 250 грама, но има камера трябва да го регистрираш, обаче поне никой не те кара лиценз да си вадиш. Вече за над 250 трябва да си губиш времето с курса и изпита.
Значи е същото. Та затова се беше и препотил - с голямата батерия (има я и ако беше летял с нея тогава) щеше да е над 250г, няма лиценза (е изкара си вече де) и щеше да отнесе поне глоба.
12 Ное 2023, 22:43
Абе, направо се чудя как покрай войната в Украйна не са взели вече да ни привикват на очни ставки в ДАНС :mrgreen:
По-скоро да записват направо в резерва :mrgreen:

Пепеляев
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Пепеляев » 13 Ное 2023, 09:19

Много полезна информация. Да взема да продам 2-та си китайски клонинга на Mavic Mini. И без това не съм ги карал от година и батериите им са "олекнали" като капацитет. Няма да карам курсове заради тия грозници.

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 13 Ное 2023, 11:03

12 Ное 2023, 23:07
По-скоро да записват направо в резерва :mrgreen:
В такъв случай ще трябва и мобилизационен дрон да ни осигурят, така че няма да стане :lol:
Пепеляев написа: ↑
13 Ное 2023, 09:19
Много полезна информация. Да взема да продам 2-та си китайски клонинга на Mavic Mini. И без това не съм ги карал от година и батериите им са "олекнали" като капацитет. Няма да карам курсове заради тия грозници.
Ако са под 250 грама можеш да си ги караш спокойно, само трябва да ги регистрираш.

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 13 Ное 2023, 11:07

ще си имаш нов дрон, който ще може да лети само нелегално...
Не че нещо ама тук сериозно ли някой смята че това нещо ще се спазва в България ако не летиш над града няма кой да те разбере..

И друг въпрос има ли малък дрон който може да се програмира предварително да лети по маршрут без намесата на оператор по време на полет ?

Аватар
Sharana
Модератор
Контакт:

Мнение от Sharana » 13 Ное 2023, 11:49

Archer написа: ↑
13 Ное 2023, 11:07
Не че нещо ама тук сериозно ли някой смята че това нещо ще се спазва в България ако не летиш над града няма кой да те разбере..
Обсъждаме факти, а не вродената ни на всички склонност към байганьовщина. И в Германия няма навсякъде да те разберат, просто носиш риск ако по някаква причина стане нещо, да си нелегален. Което освен солена глоба означава, че застраховката няма да ти покрие щетите (паднал на главата на някой в планината, на колата на някой на паркинга пред екопътеката и тн) и ще плащаш сам. Малък е шанса, но всеки сам си преценява рисковете.

И друг въпрос има ли малък дрон който може да се програмира предварително да лети по маршрут без намесата на оператор по време на полет ?
DJI Mini 4 Pro е първия (от малките), поне доколкото ми е известно, който има опцията за waypoints. Казваш му коя точка къде е (координати), височина, къде да гледа камерата, какво да снима, как да снима и колко дълго, след това сам отива към следващата точка и тн до края на маршрута. Можеш да го ползваш примерно за някой дълъг таймлапс (строеж да кажем) - минаваш веднъж на седмица или колкото е там, дрона лети всеки път на една и съща точка, снима с еднакъв ъгъл и тн.

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 13 Ное 2023, 12:56

Те и над градовете летят и пак никой не ги разбира :D

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 13 Ное 2023, 13:16

13 Ное 2023, 12:56
Те и над градовете летят и пак никой не ги разбира :D
Знам аз много добре до река марица по едно време беше star wars canyon ;) ама нещо се ометоха..

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 13 Ное 2023, 13:22

DJI Mini 4 Pro е първия (от малките), поне доколкото ми е известно, който има опцията за waypoints.
Значи става за опасен бомбаджия.

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 13 Ное 2023, 17:43

12 Ное 2023, 18:14
Аз си мислих за Мини 3 (не про даже), защото също има интересни оферти. Но в крайна сметка, след обширно проучване и запознаване с тукашните ни закони и най-вече новостите след 1.1.24 реших да е 4ката. Моите причини бяха следните:

1. За пръв път в този клас дрони има 360 градуса obstacle avoidance, което работи доста добре. Като начинаещ пилот (първи личен дрон) сериозно намаля шанса да го разбия или да причиня щети с него. На какви ли не нубски изпълнения се начетох, които са свързани с тоталиране на играчката или дори щети, които е покривала застраховката (задължителна е ако ще оперираш с дрон, колкото и да е малък). Доплащам си за спокойствието, че AIто ще лети по-добре и безопасно от мен в началото :mrgreen:
Според мен правилно си се ориентирал. Аз имам опит с коаксиални хелита, още когато нямаха стабилизация и отнемаше часове тренировки на симулатор, за да можеш дори да зависнеш. Имам и друг дрон с камера (голям). Та не съм съвсем бос, но бих предпочел да имам obstacle avoidance, защото имам малко опит в летене по камера и вероятността да се размажа някъде не е малка. Това че избрах по-бюджетния вариант не значи, че не предпочитам pro-версията. Както казват американците: "Buy once, cry once.", или на български: "не съм достатъчно богат, за да купувам евтини работи."

Моят пристигна снощи - първи впечатления много добри. Много качествени материали и прецизна изработка. Вече рядко виждам такова качество - нещо, като японските видеокасетофони, когато бях дете. Камерата е стабилизирана във всички направления и като го държиш в ръка включен те гледа, като богомолка. :D Софтуера за телефона не е върха, заби ми телефона веднъж и се наложи аз да си форматирам SD картата, но на фона на всичко останало е бял кахър (те китайците никога не са били много силни там). Има хиляда функции и режими и това SE версията. Твоят сигурно, ще танцува и ще пее. :D

Един съвет - преди да отвориш кутията изгледай малко видеа в каква последователност да направиш нещата, за да си спестиш малко нерви.

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 13 Ное 2023, 19:29

13 Ное 2023, 17:43
...защото имам малко опит в летене по камера...
Сигурен ли си, че с Мини-то може да се лети ФПВ? Не е ли голямо забавянето?

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 13 Ное 2023, 20:33

13 Ное 2023, 19:29
...защото имам малко опит в летене по камера...
Добър въпрос. Не знам - днес го пробвах само на 100-тина метра (много стабилно а имаше вятър, дето събаряше пластмасовите кофи). Вече какво ще е на 2 километра идея си нямам. Ще опитам и ще докладвам.

Аватар
Sharana
Модератор
Контакт:

Мнение от Sharana » 13 Ное 2023, 20:46

13 Ное 2023, 19:29
Тройката имаше специален ъпдейт с fpv mode . Та от тогава дилея е приемлив - съшия както в fpv дроните, 20-25мс с намалено качество на видеото или 30-40мс с виското. Можеш да вържеш 3ката с очилата и контролера за fpv дрони.
Та за ставането става, просто не е толкова маневрен и е крайно непрепоръчително, защото не е защитен. С FPV и да се блъснеш някъде вероятно ще оцелее, минито едва ли.

Аватар
Sharana
Модератор
Контакт:

Мнение от Sharana » 13 Ное 2023, 20:48

Софтуера за телефона не е върха, заби ми телефона веднъж и се наложи аз да си форматирам SD картата, но на фона на всичко останало е бял кахър (те китайците никога не са били много силни там). Има хиляда функции и режими и това SE версията. Твоят сигурно, ще танцува и ще пее. :D
Затова всички препоръчваха големия контролер, но за 2ката мисля че няма. Другия бонус е, че телефона няма да се топи и да му точи бързо батерията - контролера е с достатъчно мощен софт и по-голяма батерия. Та за в бъдеще като ъпгрейдваш ;)

Отговори