Съвременни конфликти ⇒ Конфликт в Украйна - снимки, сателити, геолокации, анализи

1990-

Модератори: Ksantip, Sharana, ISTORIK, Amazon

Отговори
Аватар
karamba
Редовен потребител
Контакт:
Status: Offline

Re: Конфликт в Украйна - снимки, сателити, геолокации, анализи

Мнение от karamba » 31 Юли 2026, 20:22

Само убитите, на които им се знаят имената от некролози и други съобщения, са вече около 100 хиляди.

Sasel
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Sasel » 31 Юли 2026, 21:00

deaf написа: ↑
31 Юли 2026, 20:13
Според изказване на Зеленски досега загубите на ВСУ са 50 000 загинали военнослужещи,срещу 700 000 убити руски военни. 1:14. Един украински войник за четиринадесет руски. Напълно възможно е информацията на Зеленски да е вярна. Което,ако е така,показва коя стратегия е успешната.
55,000 Ukrainian soldiers killed in war with Russia, Zelensky says
5 February 2026
Според Зеленски, за 6 месеца са възкръснали 5К ;)
Dinain към rki: Спри се, бе човек. Побърка се...
"нормално беше да има някакво кръвопускане" Dinain за кланетата на цивилни алауити.
Руснаците ще модернизират Ту-142 за да попълнят загубите на А-50. Dinain :lol:

deaf
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от deaf » 31 Юли 2026, 21:04

Зеленски допълни,че няма да дава повече информация за тези числа на загиналите и от двете страни,за да не улеснява руската армия...

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 01 Авг 2026, 01:58

karamba написа: ↑
31 Юли 2026, 18:15
Dinain написа: ↑
31 Юли 2026, 11:00
Отговарям на Карамба по точки:
Това за заград отрядите може и да е вярно, а може и да не е. Нито аз, нито някой друг в този форум може да провери лично. Но това, че от самия 225-ти полк отричали, не е никакъв аргумент. Нула.
И двете не са аргумент.
Не съм казал, че е аргумент, но понеже не изхождам от съветската философия "виновен до доказване на противното", е редно да се представят позициите на двете страни, а не да се представя едно недоказано обвинение като факт.
Ето, аз се опитах да отговоря по точки и веднага се сблъскахме с информационния ти балон. Разбрах каква е методиката ти.
Аз нямам нужда да слушам "двете страни", при положение че следя въпроса от много отдавна
Не, това не са "думите на Кротевич", това са думите на цяла Украйна.
Ако наистина не са ти ясни силно доминиращите настроения в украинското общество
Да, сериозно твърдя, че като структура и организация ВСУ са по-зле.
Руските източници не ме интересуват ни най-малко.
Това са просто крайно належащи мерки. Както казах, позитивно развитие.
Затова в академичния дебат е задължително позоваването на източници. Това кой е упълномощил бившия полковник Кротевич, който от година и половина е извън армията, да е говорител на "цяла Украйна" - искрено ме разсмя, но няма да задавам този въпрос. :P

Какво мога да кажа? Следя тази война всекидневно от първия й ден и ако не съм срещал нещо, то не е защото съм "незапознат", а е защото то не е често срещано извън информационния балон, който ти си избрал да обитаваш. Позовавам се на емпирични данни и социологически изследвания (които ти вече веднъж отрече), а не на "ЕЖК" и "всички казват така".

А бе, какво да си говорим? Това си е доброто старо "инсайдерски канали на ротни командири" като информационен източник. Водещо до бисери като "Добре, че е Безугла!"™️ Просто тук кавърът е "Добре, че е Кротевич!"™️

Щом информационните ти източници са те довели до заключения, противоположни на реалността, то логическата последователност не е да игнорираш или отричаш тази реалност, а да преразгледаш информационните източници, които са те довели до тези заключения. Но дали ще го направиш, зависи само от теб. :idea:

(Пиша не само за теб, а и за други хора, които може да имат нужда от това, от което ти нямаш, защото не са предубедени - надявам се го разбираш.)

И не, Сирски не ми е никакъв, става дума отново за подбирането на източници и най-вече възприемането на информация, и то си е един и същ вечен разговор, който водим още от 2022-23 г. В Украйна - от много по-рано, те затова си имат термини "зрадоеб" и "переможник". :mrgreen:
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Жалък си и си морално пропаднал тип, оправдаващ военните престъпления на полудял близкоизточен диктатор.Thorn, 26.08.25 🤭

Аватар
karamba
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от karamba » 01 Авг 2026, 03:07

01 Авг 2026, 01:58
karamba написа: ↑
31 Юли 2026, 18:15
31 Юли 2026, 11:00
Отговарям на Карамба по точки:

И двете не са аргумент.
Не съм казал, че е аргумент, но понеже не изхождам от съветската философия "виновен до доказване на противното", е редно да се представят позициите на двете страни, а не да се представя едно недоказано обвинение като факт.
Ето, аз се опитах да отговоря по точки и веднага се сблъскахме с информационния ти балон. Разбрах каква е методиката ти.
Аз нямам нужда да слушам "двете страни", при положение че следя въпроса от много отдавна
Не, това не са "думите на Кротевич", това са думите на цяла Украйна.
Ако наистина не са ти ясни силно доминиращите настроения в украинското общество
Да, сериозно твърдя, че като структура и организация ВСУ са по-зле.
Руските източници не ме интересуват ни най-малко.
Затова в академичния дебат е задължително позоваването на източници. Това кой е упълномощил бившия полковник Кротевич, който от година и половина е извън армията, да е говорител на "цяла Украйна" - искрено ме разсмя, но няма да задавам този въпрос. :P

Какво мога да кажа? Следя тази война всекидневно от първия й ден и ако не съм срещал нещо, то не е защото съм "незапознат", а е защото то не е често срещано извън информационния балон, който ти си избрал да обитаваш. Позовавам се на емпирични данни и социологически изследвания (които ти вече веднъж отрече), а не на "ЕЖК" и "всички казват така".

А бе, какво да си говорим? Това си е доброто старо "инсайдерски канали на ротни командири" като информационен източник. Водещо до бисери като "Добре, че е Безугла!"™️ Просто тук кавърът е "Добре, че е Кротевич!"™️

Щом информационните ти източници са те довели до заключения, противоположни на реалността, то логическата последователност не е да игнорираш или отричаш тази реалност, а да преразгледаш информационните източници, които са те довели до тези заключения. Но дали ще го направиш, зависи само от теб. :idea:

(Пиша не само за теб, а и за други хора, които може да имат нужда от това, от което ти нямаш, защото не са предубедени - надявам се го разбираш.)

И не, Сирски не ми е никакъв, става дума отново за подбирането на източници и най-вече възприемането на информация, и то си е един и същ вечен разговор, който водим още от 2022-23 г. В Украйна - от много по-рано, те затова си имат термини "зрадоеб" и "переможник". :mrgreen:
Академичен дебат. :lol: Е, сори, не знаех, че този форум е към БАН.

Аз му обяснявам, че цитирам Кротевич, понеже думите на Кротевич отговарят на изискването "дай дефиниция" ("кой, как и кога е дефинирал и измерил това "понятие""). Той сега ми подскача какъв бил Кротевич и кой го бил упълномощил бла бла бла. Искаше дефиниция, дадох ти дефиниция.

Повече от това няма какво да се коментира. Сирски изхвърча, а на негово място дойде не някой друг, а най-видният несъгласен с методите му сред висшия генералитет. Очевидно Зеленски и компания са стигнали до същите изводи като мен и Кротевич. ;)

Но ако държиш да продължаваш да спориш заради спора, то вместо да разтягаш локуми, ти дай академични източници, които опровегават думите на Кротевич и академичната теория за "полковете на Сирски".

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 01 Авг 2026, 03:33

Karamba, ти даже не разбираш какво значи "дефиниция" в случая, камо ли да си я дал. :shock:

Също така, не разбираш какво е академичен дебат - иначе щеше да знаеш, че отговорността за защитаването на тезата е на този, който я е изказал, тоест ТИ; а не върху опонента, който да трябва да ти оборва тезите.

(Често срещана заблуда; и не, "Кротевич каза така по телевизора" не е аргумент.)

Всичко това са азбучни истини, да, основни принципи на академичния дебат, които трябва от 20 години периодично да си преповтаряме по форумите. Може да ти е смешно, но те са залегнали още в предишния форум, и в правилника на този. Не е "форум на БАН", но също така не е и дир.бг.

Понеже ти дори не разбираш правилата, по които се води този спор, аз няма да го водя с теб. Мога да разпозная кога ще си изгубя времето.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Жалък си и си морално пропаднал тип, оправдаващ военните престъпления на полудял близкоизточен диктатор.Thorn, 26.08.25 🤭

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 01 Авг 2026, 03:54

A Ukrainian assault unit denied reports that assault regiments have stopped receiving personnel reinforcements. Journalist Yuliia Kyriienko said the unit told her personnel distribution is being reviewed, with newly formed brigades currently taking priority for reinforcements. The unit added that assault regiments continue to receive their share of new recruits. #Ukraine
https://x.com/i/status/2083114246397657290

И това е отречено, дори новите бригади получавали попълнения с предимство, смях... :roll:
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
karamba
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от karamba » 01 Авг 2026, 16:11

01 Авг 2026, 03:33
Karamba, ти даже не разбираш какво значи "дефиниция" в случая, камо ли да си я дал. :shock:

Също така, не разбираш какво е академичен дебат - иначе щеше да знаеш, че отговорността за защитаването на тезата е на този, който я е изказал, тоест ТИ; а не върху опонента, който да трябва да ти оборва тезите.

(Често срещана заблуда; и не, "Кротевич каза така по телевизора" не е аргумент.)

Всичко това са азбучни истини, да, основни принципи на академичния дебат, които трябва от 20 години периодично да си преповтаряме по форумите. Може да ти е смешно, но те са залегнали още в предишния форум, и в правилника на този. Не е "форум на БАН", но също така не е и дир.бг.

Понеже ти дори не разбираш правилата, по които се води този спор, аз няма да го водя с теб. Мога да разпозная кога ще си изгубя времето.
Предимството на моята теза е, че е ясно каква е. Твоята така и на никого не стана ясно каква точно е. Е, освен това, че си някакъв фен на Сирски, и на тази база всяко мнение против него се посреща с "това не е вярно", "Безугла какво казва?", "руските източници еди какво си" и подобни. "Академичен дебат". :lol:

Другото предимство на моята теза е, че беше потвърдена по емпиричен път. Сирски беше сменен, а на негово място пристигна именно Драпатий, а не компромисна фигура от типа примерно на Апостол. Проверките вече започнаха и, по всичко личи, ще продължават да се разрастват. Очаква се мащабна проверка и в 225-ти полк.

https://www.facebook.com/10007611226436 ... CXTtvBpDRV

Отстранени бяха някои от другите, да ги наречем, протежета на Сирски. На първо място Грузевич, началник щаба на сухопътни войски и наричан от любимката ти Безугла "идеологът на бусификацията". На второ място Карпенко, командващият логистиката - тука и без академичен дебат е ясно по какви причини. Подробно по темата, при това на български (от академичен източник):

https://frontlinemonitor.blogspot.com/2 ... t_371.html

Да добавя, че вече има развитие и по казуса с под-месаря, командващия Скеля Харкавий, който беше формално отстранен още от Сирски, но продължаваше да си командва "в сянка". Да се надяваме, че скоро ще отлети окончателно.

https://tsn.ua/ukrayina/skandal-v-polku ... 39859.html

Така седят нещата с моята теза. Пожелавам все повече бъдещи успехи на украинската армия, а на теб и Сирски - да им се радвате, а не да завиждате и подскачате. :arrow:

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 01 Авг 2026, 19:30

Недостатъците на твоята теза са, първо, че е базирана на слухове, хейт и недоказани обвинения, и второ, че е на принципа на индианския танц за дъжд: индианците танцуват, докато завали дъжд, ерго заключват, че танцът работи.

По същия начин това, че главнокомандващият армията е сменен, не значи че всички сензационни слухове, обвинения и хейт автоматично са верни или оправдани - очевидно той все някога щеше да бъде сменен, а 2.5 години е напълно уважителен мандат за главнокомандващ. Това относно "емпиричния ти път" - пробваш се, учиш се, но все още се проваляш в академичния дебат. :mrgreen:

(Амазон, ти пита какъв хейт срещу Сирски - ето ти нагледно карамба сам обяснява мотивацията си ;))

Аз вече казах, че Сирски не ми е никакъв - просто подлагам изказания хейт на елементарна проверка и логика, и отговорът са глупости като това, че "Крутевич говори за цяла Украйна". (:D )

Теза нямам, това е просто критика*.

Преди да скочиш, прочети дефиницията на "критика":
Критика (от на френски: critique и на старогръцки: κριτική τέχνη – изкуството за разбор, съждение) е:

откриването на противоречия;
откриването на грешки и разборът им
разбор (анализ), обсъждане на нещо с цел да му се даде оценка
(например, литературна критика);
отрицателно съждение за нещо (в изкуството, обществения живот и др.), указване на недостатъци;
изследване, научна проверка на достоверността и истинността на нещо (например, критика на текст, критика на исторически източници);
отзив, обсъждане на нещо с цел изразяване на гледна точка.
Глупостите за завиждане, "фен на Сирски" и пр., дори няма да коментирам. Прекалено ниска летва. :mrgreen:
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
karamba
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от karamba » 02 Авг 2026, 01:41

Аха, "фен на Сирски" - глупости, а "лична омраза към Сирски" - академичен аргумент. :lol:

А "критиката" ти издиша, понеже й липсват научен подход, изворова база и аргументативна сила. Направих си труда да прегледам източниците, които си цитирал досега в темата в опитите си да "критикуваш". Ето ги:

- 225-ти полк отрича обвиненията срещу себе си.
- Статия за това, че журналистката Анна Калюжна била подложена на тормоз заради публикацията си за заград отрядите. (от анонимни ротни командири от 225-ти?)
- Самохвалби на Сирски от преди година и нещо как броят на престъпленията във ВСУ бил спаднал.
- Някакъв русняв сайт.

От предисторията могат да се добавят:

- Старо и съответно нерелевантно проучване на рейтингите на украински публични личности. (напълно очаквано, и тук моята теза се оказа вярна - Федоров е втори по райтинг след Залужни, а Сирски - с 23% доверие, на едно ниво с Порошенко)
- Мнението на Андрю Перпетуа за Залужни. (whataboutism - А: "Сирски не става"; Б: "да, но виж Залужни, и той не става!")
- Статията на Сирски в Militarnyi
- Мнението на Майкъл Кофман за формирането на нови бригади от Сирски.
- Мнението на Джони Аскола за успехите и неуспехите на Сирски; писано след като Сирски беше сменен.

Може и да съм пропуснал нещо, но не е нарочно. Та ето това си ти източниците по цялата вече доста дълго продължаваще дискусия. Два пъти самия Сирски ( :lol: ), официална позиция на 225-ти полк и мненията на трима западни експерти (Перпетуа не е никакъв експерт, но хайде), едното от които няма общо с дискутираната тематика.

Нямаш база. Така наука не се прави и това не е научен подход. Виж, ако бяхме просто форум, нямаше да е голяма драма. Но понеже сме филиал на БАН, ситуацията е различна.

В резюме: нямаш собствена теза, нямаш авторитетни източници, нямаш научен подход.

Що се отнася до моята теза - да, това, че нещата, които твърдях, се сбъдват и/или се оказват верни, е съкрушителен аргумент в подкрепа на тезата. Така работи науката.

Sasel
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Sasel » 02 Авг 2026, 11:28

31 Юли 2026, 11:05
Съселчо, няма да ти минат номерата, като лъжеш, трябва по-внимателно:
Не е само "Скеля"! Още един от любимите полкове (225-ти) на Сирски е използвал меко казано странен устав. Заградителни отряди с заповед за стрелба по отстъпващи, побоища, ями за мъчения и връзване за дървета...
Както сам казваш
Във всичките армии би трябвало да има устав, или как там се се нарича в различните държави. Какво ти е смешно?
Покажи го тоя "устав", де? Устав е нещо писмено, официална инструкция/документ - дай линк към този "устав" ...
Нищо не казваш. Прочете ли го, устройва ли те или да ти търся друг?
"нормално беше да има някакво кръвопускане" Dinain за кланетата на цивилни алауити.

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 02 Авг 2026, 14:25

Съсел, докато не покажеш "устава" на 225-ти полк на ВСУ, ще те докладвам за лъжа, тролеж и липса на аргументация.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Sasel
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Sasel » 02 Авг 2026, 16:34

02 Авг 2026, 14:25
Съсел, докато не покажеш "устава" на 225-ти полк на ВСУ, ще те докладвам за лъжа, тролеж и липса на аргументация.
Няма армия с отделен устав за всяко отделно подразделение и ако не го знаеш, вече почвам сериозно да се съмнявам, че въобще си служил! :P
П.С. Докладвай бе, на теб ще ти се смеят.

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 02 Авг 2026, 17:00

Не е само "Скеля"! Още един от любимите полкове (225-ти) на Сирски е използвал меко казано странен устав. Заградителни отряди с заповед за стрелба по отстъпващи, побоища, ями за мъчения и връзване за дървета...
Sasel написа: ↑
02 Авг 2026, 16:34
Няма армия с отделен устав за всяко отделно подразделение.
Съсел в прав текст си призна, че лъже. Пускам сигнал.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 05 Авг 2026, 14:03

Относно посещението на Путин в Красноярск, второто такова в стил "село на Потьомкин" (относно бензина).
Цены на бензин АИ-95 в Красноярске:
2 августа - 91 рубль,
3 августа - 67 рублей,
4 августа - 91 рубль.
3 августа в Красноярск приезжал Путин.

Эта история очень красноречиво говорит о том, насколько престарелый вождь оторвался от реальности.
Понимаете, местные чиновники не стали бы устраивать эту показуху, если бы Путин в такое не верил. Для них это был бы риск нагоняя или даже увольнения: типа зачем вы, мерзавцы, мне потёмкинские деревни устраиваете, я же знаю, сколько на самом деле бензин стоит.
Но местные чиновники показуху устроили. Потому что они в курсе, что Путин с реальностью не дружит.
Что можно ему показать табло с 67 рублями за АИ-95, и он поверит.
Пропаганда постоянно уверяет, что "мудрый" и "многоопытный" Путин всё видит и всё знает.
А его на ровном месте опять обманули, опять
надули.
https://x.com/i/status/2084940198656245991

Имаше много такива посещения вече, но с цените на бензина показухата особено се набива на очи.

Как мислите, има ли логика в това заключение, че такива акции доказват че Пипа е откъснат от реалността (и наистина не ползва интернет)?
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 05 Авг 2026, 14:27

(и наистина не ползва интернет)?
Той и да не ползва тия около него със сигурност ползват няма начин да не знае какво е реалното положение.

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 05 Авг 2026, 18:00

05 Авг 2026, 14:03
Как мислите, има ли логика в това заключение, че такива акции доказват че Пипа е откъснат от реалността (и наистина не ползва интернет)?
Той дори да ползва интернет, пак може да е напълно откъснат от реалността. Примери около нас - много.

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 05 Авг 2026, 18:22

Archer написа: ↑
05 Авг 2026, 14:27
Той и да не ползва тия около него със сигурност ползват няма начин да не знае какво е реалното положение.
Тогава как обясняваш свалянето на цените на бензиностанциите за посещението?
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
EddieBG
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от EddieBG » 05 Авг 2026, 18:22

"Знае много малко за реалните събития". 15 години за Путин монтират специални новинарски емисии

Президентът на Русия Владимир Путин от 2011 година получава отделни новинарски емисии, които не се излъчват по телевизията и са предназначени само за него. Това разказа в интервю за ютюб канала "И грянул Грем" бившият главен редактор на програмата "Вести" по телевизия "Россия-1" Дмитрий Скоробутов.
Според теб дали знае какво е реалното положение?
"Должен высказать свой печальный взгляд на русского человека - он имеет такую слабую мозговую систему, что не способен воспринимать действительность как таковую."
И.Павлов

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 05 Авг 2026, 18:59

Това ако е вярно (с щипка сол, че информацията идва от руснак), е много добре. Защото ако Путин не знае колко е зле положението в държавата и армията му, няма да тръгне да поправя нещата - примерно нови големи мобилизации, още кинти за фронта и ВПК, допълнително сближаване с Китай и т.н. Няма да води и преговори, ама той не би преговарял истински, дори да знаеше истинското положение на нещата.

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 05 Авг 2026, 19:36

05 Авг 2026, 18:22
Ми много просто вътрешна пропаганда по телевизора за по далечните региони.
Всиччките важни назначения в пропагандните институции са негови назначения.
Защото ако Путин не знае колко е зле положението
Как няма да знае нали вижда бюджета и военните разходи.

Аватар
bigi
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от bigi » 05 Авг 2026, 20:56

Чета руските сайтове -голяма радост ,голяма злоба за това ,което се случва в Киев! Докато руският изрод путин не умре ,войната няма да има край! Това е! Дано украинците запазят самообладание и да продължат системно да унищожават тяхната логистика и петролните бази! Колко повече им се бърка в джоба на руснаците ,толкова по- бързо ще разберат ,какво е война!

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 05 Авг 2026, 22:46

05 Авг 2026, 19:36
05 Авг 2026, 18:22

Ми много просто вътрешна пропаганда по телевизора за по далечните региони.
Всиччките важни назначения в пропагандните институции са негови назначения.
Обмисли ли това добре, преди да го напишеш? :roll:

Дори по руския телевизор и Телеграм постоянно се върти за високите цени на бензина, а руснакът вижда със собствените си очи цената на колонката в града си. А жителите на този град сами докладват за цената преди, по време и след посещението, от там идва информацията.

Та кого точно се очаква да заблуди тази показуха със свалянето на цените за 1 ден по време на посещението?
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
karamba
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от karamba » 10 Авг 2026, 17:19

Wildberries is at the center of attention amid Ukrainian strikes. Frontelligence Insight interviewed Vladimir Milov, a former deputy minister, who explained its links to VTB, the wider financial risks, and why this is a much bigger problem for Russia’s wartime economy.
Дългичък анализ относно Wildberries/ВТБ.

https://x.com/Tatarigami_UA/status/2086732125475409990

Отговори