Общи приказки ⇒ Иран отвъд фасадата на твърдолинейния ислямизъм

Място за разтуха

Модератори: Ksantip, Sharana, pnp5q

Отговори
Аватар
vassiln
Редовен потребител
Status: Offline

Re: Иран отвъд фасадата на твърдолинейния ислямизъм

Мнение от vassiln » 10 Апр 2023, 06:23

pnp5q написа: ↑
10 Апр 2023, 01:37

vassiln написа: ↑
09 Апр 2023, 13:58
Специално ходих на сайта на Мизан, и такава новина не намерих.
Е, ами да сте я намерил!
Между другото, в едно от западните съобщения намерих и любопитната подробност, че вероятно тази акция ще бъде подпомогната от руския държавен софтуер Протей.
Благодаря за линка. Пейстнах в Гугъл преводач и резултатът на английски е:
Applying the police strategy using smart systems in dealing with law-abiding and criminals
The police will use intelligent systems in dealing with law-abiding and criminals.
Mizan News Agency - Faraja Information Center announced in an announcement: In an innovative measure, the police, in order to prevent any tension and conflict with fellow citizens in establishing the Hijab Law, using tools and smart cameras in public places and thoroughfares, to identify Violators act and by sending documents and warning messages to the violators of the Hijab and Public Chastity Law, at the desired time and place, informs them of the legal consequences of repeating this crime.
Сега всеки може да си интерпретира както иска. Само че вашата интерпретация не почива на този текст, а на преразкази.
А тая "подробност" за руския софтуер (пак без линк) не ми се струва много вероятна. Китай има проверен и доказал се софтуер.
Има ли причина да сменяте темата, при това - със скрита реклама на руски продукти? Не, поправям се, продуктово позициониране.😀

Аватар
pnp5q
Модератор
Контакт:

Мнение от pnp5q » 10 Апр 2023, 09:22

10 Апр 2023, 06:23
вашата интерпретация не почива на този текст, а на преразкази.
Лъжа. Новината е препечатана в редица издания с един и същи текст - това определено не са "преразкази". А цитирането им не е "интерпретация".
А тая "подробност" за руския софтуер (пак без линк) не ми се струва много вероятна.
За пореден път Ви предлагам преди да пишете какво Ви се струва, да се оглеждате за допълнителна информация. Новината (според този "преразказ") е от WSJ, но е по-стара от изявлението за камерите. Твърдят, че Русия се отплаща на Иран с киберпродукти, вкл.този софтуер.
"Преход от раболепие към злорадство - това е истинското клеймо на роба." - А.Мирер

Аватар
vassiln
Редовен потребител

Мнение от vassiln » 10 Апр 2023, 20:50

10 Апр 2023, 09:22
вашата интерпретация не почива на този текст, а на преразкази.
Лъжа. Новината е препечатана в редица издания с един и същи текст - това определено не са "преразкази". А цитирането им не е "интерпретация".
А тая "подробност" за руския софтуер (пак без линк) не ми се струва много вероятна.
За пореден път Ви предлагам преди да пишете какво Ви се струва, да се оглеждате за допълнителна информация. Новината (според този "преразказ") е от WSJ, но е по-стара от изявлението за камерите. Твърдят, че Русия се отплаща на Иран с киберпродукти, вкл.този софтуер.
Еми като няма линк към поредната вест, как да не ми се "струва"? Все едно пак сме на пазара. Абе да не ви искат такса за слагане на линкове, че е толкова трудно? Като казвате нещо, прочетено някъде, какво пречи да улесните събеседника и читателите?

Като оня хахо по-горе (позволявам си да го нарека така, защото ме нарича "злобателю", вече и нови думи измисля, а не го триете). Дето вече след 80 страници обърна палачинката и ми философства, че
Първоизточникът може да се намери от всеки технически грамотен чрез проследяване на цитатите в посочения източник.
Е, аз цитати не видях в източника, пробвах като обърнах на фарси unveiled women и пуснах търсене в Гугъл. После пробвах същото търсене на сайта на самата Mizan. Как я намерихте не разбрах, но между материала в Ройтерс и оригинала в Mizan има очевидна разлика. Добавено е тълкуване на новината.

Все едно като плеснете поредната препечатка от български медии, аз съм длъжен да разследвам и издирвам от къде е тръгнало всичко.
Да попитам - къде в оригиналната иранска новина има признаци за "затягане на гайките"? И дали няма интерпретация в по-западните версии на новината?
За да се сетите да се равните по вашия лидер, ще цитирам от него един пост от началото на темата:
Никой арабин или иранец няма да седне да пише на руски език, естествено. Така че това ще е втори или трети превод, или въобще разказ по картинки на чужди лица.
viewtopic.php?f=1&t=59#p1970
Както и иранското МВР или правосъдна агенция не са писали на английски. В примера, ни отне доста време да стигнем до оригинала. А има голямо значение как точно информацията се поднася на читателя. Дори Гугъл ни гледа сърфирането и ни предлага различвини резултати при едно и също търсене.
Не знам кое негово мнение е по-меродавно, но вие си го питайте и се оправяйте.

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 10 Апр 2023, 22:20

Сигурно 8-ми пореден пост сълзлив спам, само и само за да се отклони вниманието от дискусия по същество отново новината. :roll:

С модерни камери: Иран следи жените за забрадки
https://nova.bg/news/view/2023/04/09/40 ... %BA%D0%B8/
https://www.vbox7.com/play:5616fa3079
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Жалък си и си морално пропаднал тип, оправдаващ военните престъпления на полудял близкоизточен диктатор.Thorn, 26.08.25 🤭

Аватар
vassiln
Редовен потребител

Мнение от vassiln » 11 Апр 2023, 20:08

Dinain написа: ↑
10 Апр 2023, 22:20
Сигурно 8-ми пореден пост сълзлив спам, само и само за да се отклони вниманието от дискусия по същество отново новината. :roll:

С модерни камери: Иран следи жените за забрадки
https://nova.bg/news/view/2023/04/09/40 ... %BA%D0%B8/
https://www.vbox7.com/play:5616fa3079
А, ето това в първия ти линк е по-точно заглавие. Хем приведено да звучи подходящо на български, хем не внушава инквизиция. Поздравления.
А по принцип, от български медии да се осведомяваш за Близкия изток, не ми изглежда много мъдро. Точно заради двойния превод с творчество. Както каза един познат по повод преводите на новини от Иран, "Никой арабин или иранец няма да седне да пише на руски език, естествено. Така че това ще е втори или трети превод, или въобще разказ по картинки на чужди лица."
Струва ми се, че същото важи и за българския. Горната статия обаче е изключение.

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 11 Апр 2023, 20:40

Лошите новини за Иран са характерни със следното:

- ако са на български, са неточно преведени
- ако са на английски, са тенденциозни
- ако са на фарси, не го разбираме
- най-добре е когато са на руски; на руски са най-правилните новини :mrgreen:

Поздравления че губиш трафик и време на хората с абсолютно празнодумство вече 9 поста, в опити да отклониш темата в каквато и да е посока, освен съществената. Прозрачен си. :roll:

ПП Ще се обадиш ли на водещия на Нова тв да го питаш кой е първоизточника му на фарси?
Мога да дам и линк с репортаж на Бтв, ако предпочиташ.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Жалък си и си морално пропаднал тип, оправдаващ военните престъпления на полудял близкоизточен диктатор.Thorn, 26.08.25 🤭

Аватар
vassiln
Редовен потребител

Мнение от vassiln » 11 Апр 2023, 20:53

11 Апр 2023, 20:40
Лошите новини за Иран са характерни със следното:

- ако са на български, са неточно преведени
- ако са на английски, са тенденциозни
- ако са на фарси, не го разбираме
- най-добре е когато са на руски; на руски са най-правилните новини :mrgreen:

Поздравления че губиш трафик и време на хората с абсолютно празнодумство вече 9 поста, в опити да отклониш темата в каквато и да е посока, освен съществената. Прозрачен си. :roll:

ПП Ще се обадиш ли на водещия на Нова тв да го питаш кой е първоизточника му на фарси?
Мога да дам и линк с репортаж на Бтв, ако предпочиташ.
Поздравления че спамиш темата с такива глупости. В другата - за Израел и Палестина, си точно обратното - губиш трафик и време на хората с абсолютно празнодумсто, че и се изказваш от името на pnp5q. Ама тук не може. Ще се обаждам на когото реша, но определено някакъв телевизонен говорител с листче с написан текст не ми е сред потенциалните събеседници. Надали помни какво е чел преди два часа. Опитваш се да ме хлъзгаш в неправилна посока, но няма да ти мине номера.

Ако имаше смисъл, бих те докладвал за спамене и заяждане ad hominem. Но най-много да те изтрият. Всъщност сбърках изобщо да ти отговарям. Скучен си.
А знаеш ли кого цитирах по-горе? Дано да помниш, защото заради некадърната ти поддръжка на нашия форум, не може да се търси по-далеч от началото на тази година.
Последна промяна 1 на vassiln, променена общо 11 пъти

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 11 Апр 2023, 21:00

Опитваш се да ме хлъзгаш в неправилна посока, но няма да ти мине номера.
Не бе, просто ти се подигравам. Не мисля наистина, че си толкова тъп. :mrgreen:
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
vassiln
Редовен потребител

Мнение от vassiln » 11 Апр 2023, 21:13

11 Апр 2023, 21:00
Опитваш се да ме хлъзгаш в неправилна посока, но няма да ти мине номера.
Не бе, просто ти се подигравам. Не мисля наистина, че си толкова тъп. :mrgreen:
Подигравчия?
Ти за друго не ставаш (изключая темата за Украйна, където макар и копипейстър, поне си информативен).
То и за подигравчия не ставаш, ако трябва да съм откровен - горното ти мнение е пошъл офтопик. Поне се постатрай - ако ти бях модератор, щях да се чудя по каква причина да не го изтрия.

А по темата - за голямо мое съжаление, Иран се сближава с мечката.
Exclusive: Russia starts fuel supplies to Iran by rail -sources
Русия започвала да доставя уран за Иран по ЖП транспорт. Предполаам, че ако не беше щатския президент смешник с кипата, днес Иран можеше да внася френско гориво. Само предполагам, без да съм експерт.

Аватар
vassiln
Редовен потребител

Мнение от vassiln » 17 Апр 2023, 08:49

Военният съд е излязъл с присъди за сваления преди три години украински самолет край Техеран.
https://www.mizanonline.ir/fa/news/4707 ... 8%B4%D8%AF

Осъдени са общо десетина Стражи, най-тежка е присъдата на командира на злощастния ЗРК Тор-М1 - 13 години. И няколко началници, вкл. висши, са получили присъди по около година. Средните началници нагоре по веригата са получили 3 г. (батарейния и някакъв друг), командващият авиобазата - 2 години.
На роднините на всеки убит са присъдени по 150 000 $, независимо от това дали са предявени искове. И доколкото разбрах, могат да си търсят още пари по съдебен ред.

Аватар
pnp5q
Модератор
Контакт:

Мнение от pnp5q » 23 Апр 2023, 10:25

10 Апр 2023, 20:50
10 Апр 2023, 09:22
Твърдят, че Русия се отплаща на Иран с киберпродукти, вкл.този софтуер.
Еми като няма линк към поредната вест, как да не ми се "струва"?
Махат ги... Линка към стара новина на сайта мизан беше, мисля, в новината на Тасним, цитирана от рбк...
Връщах се да го намеря ей сега - и не можах. Освен това ми направи впечатление, че доста от англоезичните сайтове "обличат" старите новини в линкове към себе си - т.е.не посочват първоизточника, а тяхната си новина за събитието - много кофти развитие като цяло...

Иначе - да търсите "незабулени жени" в ирански официоз е като да пишете "Волдемор това, Волдемор онова" в стенвестника на Хогуортс. ;) Новината е за камери, значи търсим камери на фарси - преведено от яндекс-транслейт.
Иран изглежда се зачиства в западното интернет-пространство.

И тъй, търсих аз "камери" иран 19 април 2023 - но не би! Оказа се, че в това търсене дори датата не е както трябва. :)
После си викам - дай да намеря мизан нюз. И се оказа, че мизан (може би птица, може би сова) има важно ислямско значение на "божествени везни" - и съответно в търсачката ми влетяха сирийски, ливански, израелски :!: , но не и ирански мизани. И таман се отказах - и от линка на Пресиян стигнах до стара новина на същинския сайт, който търсехме. Отидох на лупата - и осъзнах, че хората са в първи месец от 1402 година... та като ограничих търсенето само до събота /имаше данни, че новината е оттогава/, успях да получа само пет новини с думата "камери" (втората беше за пътната обстановка :) ), които си преведох удобно с адона на Файрфокс за превод - направо на български.
- - - И още нещо да кажа за яндекс, докато е достъпен - имат адон за ютюб - за превод на речта в клипа. Оня ден анонсираха дори за китайски! - - -

А сега баш по темата - след като иранците в чужбина също протестираха доста миналата есен, правителството е решено (англ.) да улесни репатриирането на инвеститори и реномирани специалисти с ирански произход - общо иранците в чужбина се оценяват на към 8 милиона. Казват, че доста от тях имат двойно гражданство и се притесняват от обвинения в шпионаж. Аз пък се чудя тия хора ако вземат да се връщат в по-големи количества, как ще се отрази това на режима? Макар че някои от "инвеститорите" можело да са вътрешни хора на властта, които са извели от страната значителни суми - например в недвижимост в Турция, Грузия и ОАЕ - или чрез създаване на фирми в чужбина. Пишат, че напоследък оттока на капитали е около 10 милиарда долара годишно - това си е сума и без санкции.
"Преход от раболепие към злорадство - това е истинското клеймо на роба." - А.Мирер

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 27 Апр 2023, 03:18

Iran: Senior Shia cleric on Assembly of Experts shot dead at bank
https://www.bbc.com/news/world-middle-east-65398982

Аятола Абасали Сюлеймани е бил разстрелян посред бял ден, докато посещавал местния клон на банката. Един от пазачите го застрелва с картечен пистолет, мотивите са още неясни.

Това е висш духовник, един 88-те члена на "съвета на старейшините", които избират върховния водач на Иран. Бил и хардлайнер, застъпник на половата сегрегация.

Видеото:
https://twitter.com/Jake_Hanrahan/statu ... vIATw&s=19
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 29 Апр 2023, 05:20

Я

At the age of 16 she was a Jewish girl in Iran, today she is an officer in the Air Force.

https://twitter.com/IAFsite/status/1651867481202479105

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 29 Апр 2023, 12:45

Archer написа: ↑
29 Апр 2023, 05:20
Я

At the age of 16 she was a Jewish girl in Iran, today she is an officer in the Air Force.

https://twitter.com/IAFsite/status/1651867481202479105
Навремето в моето училище имахме три деца от Иран. Малко са останалите евреи в Иран, но все още има и постепенно емигрират в Израел. После в армията ги цанят редовно за разузнаването - да слухтят на фарси. ;)
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 08 Май 2023, 21:00

09 Апр 2023, 18:04
Нито се пенявя, нито съм замъглен мозък. ....
Вече няма стотици екзекуции годишно,
няма и публично бесене на кранове...
Изображение

Iran hangs two men for blasphemy amid ‘alarming’ surge in executions
Yousef Mehrad and Sadrollah Fazeli Zare died at Arak prison in central Iran

Iran remains one of the world’s most prolific executioners, having put to death at least 203 prisoners since the start of this year alone, according to the Oslo-based group Iran Human Rights.
...
The streak of executions, including members of ethnic minority groups in Iran, comes as months-long protests over the September death of 22-year-old Mahsa Amini after her arrest by the country’s morality police.

Mahmood Amiry-Moghaddam, who leads Iran Human Rights, decried the executions as exposing the “medieval nature” of Iran‘s theocracy.

“The international community must show with its reaction that executions for expressing an opinion is intolerable,” he said in a statement.
https://www.independent.co.uk/news/worl ... 34884.html

Двама обесени за "богохулство, поругаване на Корана и обида на Пророка". 203 иранци са екзекутирани само от началото на годината, която се очертава рекордна.

Режимът демонстративно опровергава иранския апологет...
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
pnp5q
Модератор
Контакт:

Мнение от pnp5q » 09 Май 2023, 02:43

Медуза пусна (рус.) подробна статия за "цифровия шариат" - след като протестите миналата есен промениха отношението към хиджаба до степен, че някои магазини почнаха да правят отстъпки на дами без хиджаб, ръководството почна да търси "по-меки" методи за връщане към статуквото, например "умни" камери. Първоначалната идея да се идентифицира нарушителката, след което да получава уведомление, а после и глоба, заработиха по друг начин - първите отчети бяха за затворени 137 магазина и 18 ресторанта, където е засечено нарушение на закона за хиджаба. Най-значимият случай е в северната част на Техеран - затворили търговски център с над 400 магазинчета! И това - само за първите 24 часа (на 15 април). Обещаното лицево разпознаване обаче все още не е факт - допълнителните нови камери са китайски и софтуера не е чак толкоз умен - затова пък чудесно разпознава автомобилни номера. В резултат много собственици на автомобили са получили съобщения, че им се забранява да си ползват колата за 15 дни, тъй като в нея е засечено нарушение на закона за хиджаба. Такава правна норма обаче няма - и не е ясно какво ще стане, ако някой си кара колата, докато му е забранено. Някои таксиметрови шофьори отказват на жени без хиджаб, за да не получат забрана, в други случаи - жени избягват кафенета, за да не им причинят затваряне... Междувременно част от известията са изпратени на мъже с дълги коси - и няма яснота как могат да ги обжалват.

Аватар
vassiln
Редовен потребител

Мнение от vassiln » 04 Юни 2023, 13:18

Напук на религиозните табута, шиитски духовник от гр. Кум е организирал приют за бездомни кучета и котки.
Изображение

Defying taboos, Shiite cleric in Iran takes in street dogs and nurses them back to health

Аватар
EddieBG
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от EddieBG » 10 Юни 2023, 08:17

Изображение

Изображение

Адмирал Хабиболах Саяри показвал на снимката ирански квантов процесор...

Всъщност, това е ZedBoard Zynq-7000 ARM/FPGA SoC Development Board с цена около 450 ойро в Ибей.

Дебилните ирански номера са 1:1 с руските такива :D
"Должен высказать свой печальный взгляд на русского человека - он имеет такую слабую мозговую систему, что не способен воспринимать действительность как таковую."
И.Павлов

Изчезнал Безследно
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Изчезнал Безследно » 10 Юни 2023, 08:41

Ой!
Не трябваше да го казваш!
Сега ще фръкнат някои глави и ще ти тежат на съвестта!
“Culture is roughly everything we do and monkeys don't.”
Fitzroy Richard Somerset, 4th Baron Raglan

Аватар
vassiln
Редовен потребител

Мнение от vassiln » 10 Юни 2023, 13:28

Изчезнал Безследно написа: ↑
10 Юни 2023, 08:41
Ой!
Не трябваше да го казваш!
Сега ще фръкнат някои глави и ще ти тежат на съвестта!
Да бе, това да не ти е някой сталинистки режим?
Това е модерен Иран.
Ти мани, ма покрай това прочетох, че преди три години Стражите обявили, че са изобретили уред с антена, който усеща заразените с ковид от сто метра. И после показали ръчен термометър с добавена антена. :?

Аватар
rki
Редовен потребител

Мнение от rki » 10 Юни 2023, 13:33

E, най-веселото е че рашките купуват хай-тек техника и технологии от Иран! И дори напъват за иранската балистика!!!
Почвам да си мисля, че са адин народ😂

The USSR is still collapsing before our very eyes

Parasha delenda est

Аватар
vassiln
Редовен потребител

Мнение от vassiln » 25 Юни 2023, 11:24

rki написа: ↑
10 Юни 2023, 13:33
...
Да бе, ще сравняваш 6000 годишна цивилизация и държава с Рус. :)

С цел подобряване на способностите за потискане на балучския народ, построили летище при гр. Сараван, столица на едноименния дистрикт в провинция Систан и Балучистан.
https://twitter.com/i/status/1656269653226708992

На 45 километра от границата с Пакистан. Учуди ме, че правят дебел насип, но може и да е нормално за подобен обект. Погледнах локацията, и се обърках от това в какво са превърнали ландшафта на север и изток от летището, на много квадратни километра площ:
https://www.google.com/maps/@27.4271697 ... &entry=ttu

До сега не бях виждал подобно нещо. Не знам дали ще бъде успешно.
Последна промяна 1 на vassiln, променена общо 25 пъти

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 25 Юни 2023, 11:36

25 Юни 2023, 11:24
rki написа: ↑
10 Юни 2023, 13:33
...
Да бе, ще сравняваш 6000 годишна цивилизация и държава с Рус. :)
Махни една нула и ще си по-близо до реалността. Иначе ще изкараш Ирак и Египет 7000-годишни цивилизации...
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
vassiln
Редовен потребител

Мнение от vassiln » 25 Юни 2023, 12:16

Леко преувеличих, за да изглежда по-драматично, а и за да видя дали някой ще реагира по въпроса. Резултатът беше очакван. :D

Всъщност може да се мери до към 2500 години с прекъсвания.

Sasel
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Sasel » 25 Юни 2023, 12:22

25 Юни 2023, 11:24

На 45 километра от границата с Пакистан. Погледнах локацията, и се обърках от това в какво са превърнали ландшафта на север и изток от летището, на много квадратни километра площ:
https://www.google.com/maps/@27.4271697 ... &entry=ttu

До сега не бях виждал подобно нещо. Не знам дали ще бъде успешно.
Какво по дяволите е това?
Dinain към rki: Спри се, бе човек. Побърка се...
"нормално беше да има някакво кръвопускане" Dinain за кланетата на цивилни алауити.
Руснаците ще модернизират Ту-142 за да попълнят загубите на А-50. Dinain :lol:

Отговори