Работен форум ⇒ Технически съобщения

Място за съобщения и предложения относно форума

Модератор: Ksantip

Отговори
Аватар
Thorn
Редовен потребител
Контакт:
Status: Offline

Re: Технически съобщения

Мнение от Thorn » 28 Мар 2019, 20:52

На основание на 144, 146 и 148 НК и също на това основание - обезщетения за неимуществени вреди. Има вече и практика (основно за Фейсбук). Това, че засягането на честта и достойнството е също неимуществена вреда е константна практика от десетилетия.
Обикновено съм прав :lol:
За неудобни факти трябва да има наказания. Петя.
Разумните хора не се съмняват. Жертвите в Газа са малко.Dinain
Израел никого не е окупирал, никого. Не съществува арабски въпрос. Спириев

Аватар
rki
Редовен потребител

Мнение от rki » 28 Мар 2019, 21:04

Сериозно?
Закана с убийство и обида спрямо анонимен трол в интернет?

Ще трябва да ви разочаровам - за първото прокуратурата едва ли ще се напъне за нещо, освен ако лично се познавате с дееца и сте в контакт с него, а за второто успех с чехато - тук дори няма състав.

А да и по 144 никакво обезщетение няма да ви присъдят - ще трябва да водите гражданско дело.

The USSR is still collapsing before our very eyes

Parasha delenda est

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Thorn » 28 Мар 2019, 21:07

Шансовете не са нулеви. Нито в първия случай, нито във втория.

Аватар
rki
Редовен потребител

Мнение от rki » 28 Мар 2019, 21:13

Да, да - добре. Успех! :mrgreen:

Parasha delenda est

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Thorn » 28 Мар 2019, 21:55

Аватар
rki
Редовен потребител

Мнение от rki » 28 Мар 2019, 22:01

Горния офтопик за какво го внисате тук?
Ако правната страна на въпроса не ви е ясна, то отивате при кадърен адвокат, плащате си за консултация и се освобождавате от напрежението породено от вашето незнание.

Parasha delenda est

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Thorn » 28 Мар 2019, 22:05

Нека си стоят. При това особеностите на местната подсъдност правят едно дело небезнадеждно, както казах.

Аватар
piston
Редовен потребител

Мнение от piston » 28 Мар 2019, 22:05

vassiln написа: ↑
28 Мар 2019, 20:29
Е ако ми посочваш неща, които наистина не са за търпене, и успея да ги видя и да си направя скрийнове и аз, мой граждански дълг ще бъде да свидетелствам, ако ме призоват. Мисля че ще има възможност и да се изискат текстовете на изтритите постове, но ще трябва експертиза от грамотен човек. Забравих да кажа, че анонимността тук е относителна, и при съдебно разпореждане (казано на лаишки език) собственикът и този, който поддържа сайта, ще бъдат принудени да дадат информацията, която сега не е видима, като IP-та, доставчици, имейли и разни други такива.
Абе дано не се налага!

Аз влязох тук за друго, всъщност: и аз имам молба, но не да ми възстановявате изтрити постове.
Ще ли е трудно и опасно да дадете възможност за качване на видео и от ВК? Гледам, че има около 120 разрешени сайта, едва ли е по-опасен от някои от тях.
Трябва ми, понеже в Ютюб много бързо изчезват интересни клипове, във Фейсбук няма справедливо представяне на различните участници в конфликтите (разбирайте недостиг на дивашки профили), а руснаците си ги държат клиповете видими, поне тези, които не са 18+
Сега слагам линкове, но не е същото.
В тази връзка мога ли да осъдя Торн за клевета по мой адрес, която се съдържа в негов пост, който, за щастие, не е изтрит?
Направил съм скрийншотове, а него го познават лично няколко човека, воглаве със собственика на форума....
Според теб колко пари ще мога да му измъкна? (обещавам, че ще ги дам за благотворителност, например за издръжка на националната гвардия от ВСУ)...?
"Непоносимо страдание за русина е това съзнание – да си през вековете една ръмжаща мечка извън оградата на цивилизацията."
Илия Бешков, сеп, 1950 г.

"War without logistics is called poverty"
William Cox

Слух, че Динг е в@гина

Аватар
rki
Редовен потребител

Мнение от rki » 28 Мар 2019, 22:07

Thorn написа: ↑
28 Мар 2019, 22:05
Нека си стоят. При това особеностите на местната подсъдност правят едно дело небезнадеждно, както казах.
С други думи по примера на Цоцорков смятате да подкупите съда. Ясно. :lol:

Parasha delenda est

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Thorn » 28 Мар 2019, 22:07

Клеветиш ме публично.

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 28 Мар 2019, 22:10

Да напомня, че това е тема за технически съобщения и технически предложения относно сайта. :? В смисъл, нови функционалности, бъгове и прочие.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Жалък си и си морално пропаднал тип, оправдаващ военните престъпления на полудял близкоизточен диктатор.Thorn, 26.08.25 🤭

Аватар
rki
Редовен потребител

Мнение от rki » 28 Мар 2019, 22:10

Thorn написа: ↑
28 Мар 2019, 22:07
Клеветиш ме публично.
Това безадресното, за пистън ли се отнася , за васил ли, за кой?

Parasha delenda est

Аватар
vassiln
Редовен потребител

Мнение от vassiln » 28 Мар 2019, 22:17

Дали можеш или не, зависи от това дали е обидно и дали не отговаря на истината.
Но понеже не си се отнасял с достатъчно уважение към мен лично, трудно ще ти помогна.
По-добре се консултирай с адвокат. :)

Аватар
piston
Редовен потребител

Мнение от piston » 28 Мар 2019, 22:21

28 Мар 2019, 22:17
Дали можеш или не, зависи от това дали е обидно и дали не отговаря на истината.
Самият факт, че не отговаря на истината е обиден....
Но понеже не си се отнасял с достатъчно уважение към мен лично, трудно ще ти помогна.
Уважението не е даденост, а се печели....

П.С. А допустим ли е групов иск? Демек няколко човека от форума да се обединим в едно обвинение?
"Непоносимо страдание за русина е това съзнание – да си през вековете една ръмжаща мечка извън оградата на цивилизацията."

William Cox

Слух, че Динг е в@гина

Аватар
vassiln
Редовен потребител

Мнение от vassiln » 28 Мар 2019, 22:58

rki написа: ↑
28 Мар 2019, 20:44
Ъъъ - само да попитам, за какво точно ще се присъжда обезщетението?
За деликт, непозволено увреждане, чл. 45 от Закона за задълженията и договорите.
Давам пример отпреди почти десет години.
Мой приятел бе лекар в една провинциална болница, и подаде сигнал за непристойно поведение на негов колега, докато е бил дежурен, а другия се запил и правил скандали. За негова изненада, след като се вдигнал шум, свикали комисия по лекарска етика и изкарали моя човек виновен. Той пък се обидил и завел дело. Съставът на комисията се оказал нелегитимен, но по-важното бе, че моят човек бе несправедливо охулен. И твърденията на тия, дето го хулили, не отговарят на истината.
С малко късмет това се доказа, но понеже не сме американски съд, му дадоха само 1200 лева обезщетение, тоест по днешни пари сигурно 3 - 4 хиляди.
Но не се изкушавайте, драги читатели, да пробвате да печелите от таз дейност.

@piston
Трудно ще бъде групов иск.
А кое е обидно, и кое е закачливо, много зависи от доста обстоятелства. Начинът, по който подхождаме към събеседниците, е един от важните критерии. Ако сме закачливи, значи сме готови да приемаме и по-груби изрази, без да се обиждаме, примерно.

Аватар
rki
Редовен потребител

Мнение от rki » 28 Мар 2019, 23:32

Проблемите с 45 ЗЗД са горе-долу същите като с цитираните по-рано членове от НК - трудно се доказва непозволено увреждане от анонимен ник на друг анонимен ник.

Parasha delenda est

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 29 Мар 2019, 04:13

Оставям офтопика. Бих изтрил мненията не по темата, но и аз съм човек. Хареса ми как rki развенча жалките опити на резидентния форумен трол да се прави и на правист. :D Следващия път ще е и пилот на изтребител. То човек, като има прекалено много свободно време и малко задръжки, нищо не може да го спре... :D

Аватар
piston
Редовен потребител

Мнение от piston » 29 Мар 2019, 17:44

piston написа: ↑
28 Мар 2019, 18:58
Моля да ми се възсановят изтритите постове в темата "Новини за съвременните конфликти" и да се преместят в темата за конфликта в Украйна... Последната да се отключи....
@Amazon ; @Ksantip ; @Sharana ...???

William Cox

Слух, че Динг е в@гина

Аватар
vassiln
Редовен потребител

Мнение от vassiln » 29 Мар 2019, 18:56

Amazon написа: ↑
29 Мар 2019, 04:13
Оставям офтопика. Бих изтрил мненията не по темата, но и аз съм човек. Хареса ми как rki развенча жалките опити на резидентния форумен трол да се прави и на правист. :D Следващия път ще е и пилот на изтребител. То човек, като има прекалено много свободно време и малко задръжки, нищо не може да го спре... :D
Амазон, той не се прави, според мен е правист. Но не съм сигурен дали имаме право и дали е етично да го коментираме.
Последна промяна 2 на vassiln, променена общо 29 пъти

Аватар
vassiln
Редовен потребител

Мнение от vassiln » 29 Мар 2019, 19:25

28 Мар 2019, 23:32
Проблемите с 45 ЗЗД са горе-долу същите като с цитираните по-рано членове от НК - трудно се доказва непозволено увреждане от анонимен ник на друг анонимен ник.
Не чак толкова, както си мислят повечето хора. Ще си позволя да продължа, защото въпросът има и техническа страна. Предварително си признавам, че по нея съм напълно неграмотен, но има кой да се пита.
Притежаването на домейн е нещо, което се регистрира, и може със съдебна заповед (нарочно говоря лаишки тук) да се изиска разкриването на самоличността на собственика на сайта. От него пък на свой ред може да се изиска да предостави достъп на експерт до нужната информация (съдържанието на обидните мнения и кой потребител кога ги е качил). Както и данните за потребителя, които той е предоставил при регистрацията си, и тези които могат да се открият от влизанията в сайта, включително и в момента, когато са качени съответните обиди или заплахи. Примерно интернет - доставчик и IP към определени моменти. Или данни за телефон вероятно (тук съм още по-неграмотен). След което се стига и до доставчика, и той вече ще трябва да разкрие самоличността на крайния потребител и мястото, от където е влизал. Винаги може да се окаже, че е син, съпруг и т. н., но и това се преодолява при внимание и търпение.
Освен експертиза, може да се ползват и свидетели, особено ако се познават със някой от страните в обидата и са съгласни да се разкрият и явят пред съда.
Не съм се интересувал дали има такива дела в България, но и да не са тръгнали, сигурно е въпрос на време. Аз самият получавах заплахи за убийство през телефона ми, попроучих малко въпроса, въпреки че не ги взех на сериозно, оказа се, че има как да се докаже съдържанието на SMS с техническа експертиза.
Извинете за отклонението.

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 29 Мар 2019, 19:45

29 Мар 2019, 19:25
.....Аз самият получавах заплахи за убийство през телефона ми......
Туй ще е от някой недолюбващ Иран :lol:
Да разведря малко обстановката де (не знам колко успешно) :oops:
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото

Декомунизация. ДеКГБизация. Дерусификация.

Аватар
rki
Редовен потребител

Мнение от rki » 29 Мар 2019, 20:33

29 Мар 2019, 19:25
28 Мар 2019, 23:32
Не чак толкова, както си мислят повечето хора. Ще си позволя да продължа, защото въпросът има и техническа страна. Предварително си признавам, че по нея съм напълно неграмотен, но има кой да се пита.
Притежаването на домейн е нещо, което се регистрира, и може със съдебна заповед (нарочно говоря лаишки тук) да се изиска разкриването на самоличността на собственика на сайта. От него пък на свой ред може да се изиска да предостави достъп на експерт до нужната информация (съдържанието на обидните мнения и кой потребител кога ги е качил). Както и данните за потребителя, които той е предоставил при регистрацията си, и тези които могат да се открият от влизанията в сайта, включително и в момента, когато са качени съответните обиди или заплахи. Примерно интернет - доставчик и IP към определени моменти. Или данни за телефон вероятно (тук съм още по-неграмотен). След което се стига и до доставчика, и той вече ще трябва да разкрие самоличността на крайния потребител и мястото, от където е влизал. Винаги може да се окаже, че е син, съпруг и т. н., но и това се преодолява при внимание и търпение.
Освен експертиза, може да се ползват и свидетели, особено ако се познават със някой от страните в обидата и са съгласни да се разкрият и явят пред съда.
Не съм се интересувал дали има такива дела в България, но и да не са тръгнали, сигурно е въпрос на време. Аз самият получавах заплахи за убийство през телефона ми, попроучих малко въпроса, въпреки че не ги взех на сериозно, оказа се, че има как да се докаже съдържанието на SMS с техническа експертиза.
Извинете за отклонението.

Аз за съвсем друго говоря - например няма как да урониш доброто име или да наклевитиш ник, който понеже е анонимен, обществото не може да свърже с конкретно лице, лицето не може да претърпи никакви вреди - имуществени или неимуществени от това.
И т.н. аналогично, по елементите от съставите на съоответните членове цитирани или нецитирани в темата.

Наистина не виждам смисъл повече да се пише по темата - който има желание да вкарва време, нерви и пари в битки с вятърни мелници - да се пробва. Свободна страна сме.

Parasha delenda est

Аватар
vassiln
Редовен потребител

Мнение от vassiln » 29 Мар 2019, 22:56

А аз говоря за обидата, клеветата наистина трудно ще плъзне, ако потребителят е анонимен.
Адресатът на обидата обаче може да се засегне и унизи съвсем реално. Не е лесно да се абстрахираш напълно от собствената си личност, и да възприемаш обиди към профила си като нещо абстрактно. Личността като проявление на човека в обществото трудно може да се дели на части - с тази си част съм в нета, а в друга - еди къде си, индивидът трудно може да го постигне. Да не говорим, че някои тук участват с истинската си личност едно към едно. А други се прикриваме леко, от някаъв свян, но сме много лесни за разкриване.
А за обидата, има други начини за доказване на вредата, и тя обикновено е неимуществена. Близък разказва че човекът, образно казано, се е влошил (посърнал, разплакал, разгневил, вдигнал кръвното, разтреперал и всякакви странности, счупил клавиатурата и излязъл да пуши и т. н.).
Но спирам.

Аватар
Ivanov
Редовен потребител

Мнение от Ivanov » 31 Мар 2019, 08:47

29 Мар 2019, 17:44
28 Мар 2019, 18:58
Моля да ми се възсановят изтритите постове в темата "Новини за съвременните конфликти" и да се преместят в темата за конфликта в Украйна... Последната да се отключи....
@Amazon ; @Ksantip ; @Sharana ...???
Не рИви ,няма да я отключат ! На Ксантип и Шарана не им се занимава с твоите глупости , а на Амазон ще му бъде трудно да обяснява.
Идеологията тук не е толкова важна, обаче е факт, че щом престъпници и тъпунгери завземат властта, те винаги са подкрепени от Русия

Аватар
piston
Редовен потребител

Мнение от piston » 31 Мар 2019, 11:34

Ivanov написа: ↑
31 Мар 2019, 08:47
Не рИви ,няма да я отключат ! На Ксантип и Шарана не им се занимава с твоите глупости , а на Амазон ще му бъде трудно да обяснява.
Не помня да съм те питал, фейкометчо....

William Cox

Слух, че Динг е в@гина

Отговори