Ksantip написа: ↑12 Юли 2026, 12:32
Изчезнал Безследно написа: ↑12 Юли 2026, 11:46
За шкембето - да! Има мляко, но кебапчетата нямат проблем. Хубавите кебапчета не са със свинско. Със свинско ги превеха през Соца, че е по-евтино.
Освен това, няма сабственик на български ресторант, който да даде пари за сертификат за кашерност. И въпреки това народът яде, та ушите му пукат.
Забрави да споменеш “Сара“, там кюфтетата са върховни и има доста български готвени манджи. Няма свинско, но има баница със сирене в петък.
И никаква носталгия не ме гони. Доста често прескачам до България, та мога да сверявам качеството.
ПП
Когато в Израел се говори за "българска кухня", се има пред вид най-вече кухнята на българските евреи, а тя в много отношения се различава от българската.
Изцяло телешките кебапчета са малки като сръбските. Хубавото кебапче, с две от които можеш да изпълниш разрязан самун, са с повече свинско. Чак ми се доядоха като си представих

.
Какво трябва да представлява кухнята на българските евреи?
И последен въпрос - може ли накратко да ми обясните концепцията на кашер, защото не съм се интересувал и знам само, че са някои продукти/комбинации са забранени?
ПП
Местя постовете в подходящата тема.
Кебапчетата, по принцип, се правят от смес на агнешко и телешко. Обаче, никой не си издава точната рецепта на сместа. Поне в Израел е така. Предполагам, че добавят гъша мас или овча лой. Във всеки случай, нямат нищо общо със сръбските кебабчици. А подправките са както в България. От там и съперничеството с румънските кебапчета, които са си гнъс - за да покрият миризмата на лошото месо добавят чесън. Направо не се яде!
Няма да мога да ти разправя в два реда идеята за кашрут - колач учи 5 години, за да му разрешат да заколи дори кокошка.
За месото на млекопитаещо, идеята е от чифтокопитно, преживно животно, да няма кръв, всяка част от закланото животно се проверява и ако не отговаря на правилата, които са най-вече санитарни норми, се изхвърля. Обикновено предницата е по-лесно да се определи за кашерна. При задната част, трябва да се извади ишиатикуса, но това е специална операция - в България трудно са се намирали чак такива специалисти и затова евреите са консумирали само предницата на млекопитаещото, а задницата са продавали на българите.
За птиците, разрешени за консумация са само тези, изрично споменати в Петокнижието като такива.
За водните обитатели - трябва да имат люспи и хриле.
От членестоногите - има само един вид скакалец, който е кашерен.
Само млякото на кашерни млекопитаещи е кашерно и не се разрешава смесването на млечни и месни продукти - днес това се отнася и за птиците, въпреки, че оригинално не е било така.
За плодовете и зеленчуците - не трябва да имат червеи нито насекоми. Плодовете на дърво са кашерни само след третата година.
За яйцата - не трябва да са оплодени.
Правилата за кашрут включват тези за халал, но са по-стриктни. Мюсюлманин може да яде кашерно, стига да е без алкохол. Обратното не е вярно.