Нова История ⇒ БНА

1878-днес

Модератор: Ksantip

Отговори
Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:
Status: Offline

Re: БНА

Мнение от Archer » 01 Ное 2017, 01:31

Както написах няколко пъти ние сме в отбрана :!:
Само F-4 при турците са близо 200
Е хубаво де, ами при нас около стотина МиГ-23БН,Су-22М4 и Су-25К са ни само бомберите ..
Ами ако включим и Ми-24 и Ми-8/17 това са над 70 хеликоптера в отбрана, ами ако включим и Л-29/39 срещу наземни цели от близко разположени летища и те в отбрана, колко летателни апарата се получават :ugeek:

И това е само авиация, ако се заиграят да разполагат С-200 и С-300 около Странджанско, и покрай тях Кубове и Круговете ;)

Аватар
General Lukov
Редовен потребител

Мнение от General Lukov » 01 Ное 2017, 04:00

Само ще кажа, че личното мнение/личната емоция не е ФАКТ. Личното чувство от това, което сте чувствали като част от БНА също не е ФАКТ. Това че някои от вас сте си мислели, че може да се противопоставят на НАТО-вска държава е лично ваше чувство, което никога не сте изпитали. Щеше да е интересно да се види как доста от вас одрискват гащите, когато видят реалността, но както и да е...пак късмет че никога не се наложи да видим прехвалената боеспособност на т.нар. БНА, и да чакаме някои други да ни спасяват задниците...

Аватар
Желязин
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Желязин » 01 Ное 2017, 07:46

Аз не съм бил в казармата. Лафът, че "Един мъж ако не е ходил казарма...", не знам до колко има общо с реалността. Тези, които са ходили разправят гордо колко полезна била, но изненадващо България не е пълна с благородни рицари...
От тази гледна точка наборната армия не е имала особен смисъл. На всичкото отгоре генерираше ненужно количество студенти - тоест освен тези, които си губеха времето с войниклък, голяма част от другите смели мъже забутваха икономиката с 4 и/или повече години немного смислено следване.
За да не стане алтернативка - 1989-та колко са били военните ни разходи и колко на турците?
Конфликтът с Турция е бил най-възможен на онзи етап- една атака, заради възродителния процес, която няма да бъде последвана от намеса на цялото НАТО...ами не го виждам при съществуващ варшавски договор как ще стане да е само изолирана война между двете?
"Покажете ми един нормален човек и аз ще го излекувам!" Карл Густав Юнг

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 01 Ное 2017, 08:08

„…. Лафът, че "Един мъж ако не е ходил казарма...", не знам до колко има общо с реалността. Тези, които са ходили разправят гордо колко полезна била, но изненадващо България не е пълна с благородни рицари...”

Пълни глупости. Ама пълни.
Макар, че аз общо взето не мога да се оплача в смисъл на тормоз. Е, новобранския лагер беше гърч, първите 6 месеца също. После обаче ме надуши един капитан II ранг, че знам програмни езици (последните години в Математическата с това се занимавахме) и ме взе под крилото си в щаба. Давах разбира се, наряди в БИП-а, но основната ни работа беше да му пиша програми (заедно с едно момче година преди мен, също от Математическата). Капитана после се фукаше с тях по разни учения, пред адмиралтейството и т.н. Правехме му и тестове, с които после изпитваше моряците от ПЛК-тата и направо им зимаше акъла, щото те горките не връзваха и тройки (компютър не бяха виждали през живота си, объркваха даже кой клавиш да натиснат за верен отговор, дори и да го знаеха).
Те ненапрвазно си ни наричаха двамата „галеници на целия флот” - така си беше. Но живеехме със всички останали, по ученията също заедно – имам представа и то добра. Нищо не се научава – пълна загуба навреме – 2 години от живота – ей така.
Аз много уважавам военните и няма как да не е така, защото държава без армия е загубена. Но наборната служба е идиотщина – не всички стават за това, включително и аз. И за военен се иска талант, а и несъмнено - желание.
Да не говорим, че някои по-лабилни откачат. Имахме такъв пример, макар и аз да не съм пряк свидетел (май на тралчиците беше случая). Стария набор издевателствали със седмици над него – момчето се хвърлило от борда посред зима, извадили го вкочанен, едвам оживя. Фатмаците прекрасно знаеха за тези издевателства, дори ги поощряваха, лично съм чувал един как обяснаваше, че "това бил пътя да станеш истински мъж".
Последна промяна 1 на Almasy, променена общо 1 пъти
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото

Декомунизация. ДеКГБизация. Дерусификация.

Аватар
Dalt
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dalt » 01 Ное 2017, 08:44

Super_Hornet написа: ↑
31 Окт 2017, 14:18
Сутрешните ми задължения като фазан бяха три - да събера данните за радиационния фон, да ги докладвам нагоре и да направя двойно кафе и голям коняк за началника :D
с какво събираше данните?
[/quote]

С телефон. Прозвънявах различните поделения по морето и записвах данните. След това ги обобщавах и докладвах нагоре.
Analog Man...

Аватар
Dalt
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dalt » 01 Ное 2017, 08:48

rki написа: ↑
31 Окт 2017, 21:14
Аз съм служил 89-90 в НБА и това с дезертирането също не го виждам като вероятност, колкото и да се беше разкапала вече армията.
Относно война с Турция - не знам, мен в ШЗО-то ме учеха, че срещу Гърция може да победим, но срещу Турция, без помощ от Варшавския договор нямаме шанс.
+1 Абсолютно същото ни приказваха 90-91-ва. Нещо повече - имам мъгляв спомен, че ни насаждаха страх от Турция (това може да е грешно усещане, предвид на това че се е случило преди повече от 25 години)
Analog Man...

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 01 Ное 2017, 08:57

rki написа: ↑
31 Окт 2017, 21:14
Аз съм служил 89-90 в НБА и това с дезертирането също не го виждам като вероятност, колкото и да се беше разкапала вече армията.
Аз пък го виждам.
На едно учение кораба мина Резово, знаех прекрасно, защото през деня аз водих планшета. През нощта, на котва бая се замислих - часовите изобщо нямаше да усетят, познавах ситуациата на кораба. но съм страхлив и факта, че брега не се виждаше, както и температурите ме спряха.
Явно съм един от най-предателски настроените.
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото

Декомунизация. ДеКГБизация. Дерусификация.

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 01 Ное 2017, 14:26

Ейй, пак тия приказки от типа на " в казармата нищо не се научавало"
какво да научиш , ядрена физика ако си един мотострелковак, или висша математика ако си танкист ли :lol:
За две години един наборен войник може да овладее поверената му техника, а при война психическата мобилизация е още по голяма - щото ако си тъп е по вероятно да умреш.

А тва "че казармата била загуба на време" искам да го обясните на някой от Израел, щото има разлика от казарма и казарма например Финландия и във Турция.

Иначе да, след разпада на ВД у нас реформите най закъсняват за това сме на такова дередже сега. Общо взето казармата през 90те е било мизерия ( основно откъм битови условия ) за обикновенните 18 годишни момчета.

А, относно цялостния фон на балканите и съседните "казарми" нашите не са били по зле от тези в Югославия, със сигурност по добре от тия в Румъния, и колкото и да се оплакват някои ходили в БНА казармата съм сигурен, че на фона на това да те вземат в турската казарма и да те пратят по разни чукари в анадола си е било доста по добре тука.
Като цяло предполагам, че като битови условия гръцката казарма от тогава само е била по добре от нашата.

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 01 Ное 2017, 16:42

Какви 300 Ф-16 и 400 и кусур Ф-4 са имали, си знаеш само ти.
Не е хубаво да си измисляш, за да ти спори спора. Написал съм че тогава имат общо 300 Ф-4 и Ф-16. Триста(около 270) Ф-16 имат турците в момента - това също съм написал. И статия съм дал.

Даните от Грозев които си копирал общо-взето се покриват с това което пишех по спомени. Сега проверих и е пропуснал едни 40 Ф-4 подарени на турците. За гърците написах че нне знам колко Ф-4 имат. Очаквах да са малко повече.

Значи общо имаме:
Ф-4 - 216.
Ф-16 - 82. (от блок 30 нагоре. Не знам откъде ги измисли тези Ф-16А/Б и дали изобщо са продавани на някого)
Мираж - 60.
Ф-5 и Ф-104 (които казах че нне смятам) - 415.

Общо самолети 4 и 3++ поколение 358. Как това е различно от моите цифри не знам. А и да има малка разлика не променя картинката. Да се самоцитирам:
Amazon написа: ↑
31 Окт 2017, 22:35
Колкото до канският въздушен сблъсък на 40 броя МиГ-23 пилотирани от пилоти с по 40-60 часа нальот, срещу 300 F-16 и F-4 последна модификация, позволи ми да съм сииилно скептичен. Да - ще има още и МиГ-21...за летящи мишени.
Благодаря че ми потвърди цифрите, че го бях карал по памет. Само съм завишил броя на МиГ-23, бойните са 28, но после май се поправих.

И всичко това ще го бориш с 23 изтребителя 3-то поколение и 6 броя 4-то? Или с тези дърти 144 МиГ-21?!? Щели са да ни размажат - буквално.

Аватар
centara
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от centara » 01 Ное 2017, 17:05

Archer написа: ↑
01 Ное 2017, 14:26
какво да научиш , ядрена физика ако си един мотострелковак, или висша математика ако си танкист ли :lol:
За две години един наборен войник може да овладее поверената му техника, а при война психическата мобилизация е още по голяма - щото ако си тъп е по вероятно да умреш.

А тва "че казармата била загуба на време" искам да го обясните на някой от Израел, щото има разлика от казарма и казарма например Финландия и във Турция.

Иначе да, след разпада на ВД у нас реформите най закъсняват за това сме на такова дередже сега. Общо взето казармата през 90те е било мизерия ( основно откъм битови условия ) за обикновенните 18 годишни момчета.
Големо учене пада в казармата, ще знаеш - издевателства, подмазване и скатавки. За същите тези две години, човек може да изкара една магистратура или да научи един програмен език вместо да си губи времето да овладява някаква техника, след това няма и да помирише. Наборната казарма е данък, налаган на 18 годишни момчета, които на практика нямат никакъв глас в решението дали да плащат този данък или не.
"Издивявам от лицемерие и двойни стандарти" - Thorn
Dinain: "Украински Mirage-4F" :lol:
Емигрант - човек, който заминава от твоята страна
Имигрант - човек, който идва в твоята страна
Научете ги тези думи най-накрая!

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 01 Ное 2017, 17:09

Наборната казарма е данък, налаган на 18 годишни момчета, които на практика нямат никакъв глас в решението дали да плащат този данък или не.
+1000

Аватар
Желязин
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Желязин » 01 Ное 2017, 17:34

centara написа: ↑
01 Ное 2017, 17:05
01 Ное 2017, 14:26

Големо учене пада в казармата, ще знаеш - издевателства, подмазване и скатавки. За същите тези две години, човек може да изкара една магистратура или да научи един програмен език вместо да си губи времето да овладява някаква техника, след това няма и да помирише. Наборната казарма е данък, налаган на 18 годишни момчета, които на практика нямат никакъв глас в решението дали да плащат този данък или не.
+1

Аз познавам двама, които много са възмъжали от казармата. Едното момче двама войника го хващат и му вкарват вулканизатор или не знам какво беше и той остава сакат (защото инвалид е фалирала дума), другото е пратено в поделение само с турци (не знам дали не се касаеше за момчиловград) и по принцип няма проблем със сексуалната си ориентация, но това е бил поводът да я смени.
Ще контрирате, че не е суха статистика, а индивидуални истории - ок, съгласен съм кохортата с примери,че не е голяма за защита на дисертационен труд :mrgreen:
Друг пример, от съвременната ни БА: Нашите са в Афганистан и с тях е преводач, афган, говорещ фарси, и нашите.....му викали на галено мангал и го пребивали нон-стоп, пълна простотия :lol:
Човекът развил епилепсия впоследствие:)
Бтв, на мен ми разправяше някакви приказки за свещен град Болгар - явно ни беше научил ахилеса на нас, българите - историческото фукане

П.П. - първата случка е 92-ра или малко след промените, дори като малък си спомням, че беше нашумяла по вестниците историята....С човекът се запознах преди няколко години- "момчето" тогава беше малко над 45....или приближаваше 50 - значи след студентство е влезнал казарма...

Друг аспект от темата да засегна - > Интересно ми е кога БНА е била на върха си - кадрови състав, техническо обезпечаване (логистика) и морално-волеви качества на персонала и т.н. са били в апогея си?

Излиза, че Сръбско-българската война я изкарваме на героизъм, Първата балканска с чужда логистична подкрепа...После ВСВ пак сме оръфани....като ставаме от царска народна армия и икономиката е анаболи за войската само, би трябвало по някое време БНА да е станала Мистър Олимпия на Балканите?
"Покажете ми един нормален човек и аз ще го излекувам!" Карл Густав Юнг

Super_Hornet
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Super_Hornet » 01 Ное 2017, 18:26

01 Ное 2017, 16:42
Щели са да ни размажат - буквално.
Само някъде в приказките.

Впрочем - не се заяждам, но ме мързи, а и не виждам смисъл да ти търся къде и какво си посочил. Приемам числата на Грозев за достатъчно достоверни и се водя по тях.

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 01 Ное 2017, 18:28

Друг аспект от темата да засегна - > Интересно ми е кога БНА е била на върха си - кадрови състав, техническо обезпечаване (логистика) и морално-волеви качества на персонала и т.н. са били в апогея си?
Бих казал че 60-те. Тогава икономиката още не е трънала към ешафорда и не сме толкова по-бедни от западните държави, или Гърция. Хората също са надъхани. Гледал съм клип какво измислят пилотите. Махат канопито на един списан МиГ-17 и в така получното кабрио, сяда един смелчага и излита над Шабла. Отзад го настига един МиГ-21 и стреля с Р-60. Онзи от кабриото катапултира (тайминга тук е съществен :D ) а долу в морето го прибира патрулен катер. На това му се вика обучение с бойни стрелби. :) Срещу такива луди пилоти турците не ги виждам дори X-Wing да имаха. Те и турците за тогава си казват, че ги е било страх от българските ВВС.

В пехотата също е било добре. Тия 900 Т-55 дето сме търкаляли, за 60-те години са си били много добър танк. Върха на сладоледа. Дори като прицелни системи са били модерни.

Като комуникация, управление и друга железария, също все още не сме безнадеждно изостанали от потенциалните противници.

Пехотинците и те са били надъхани чеда на Арес. НГВС-тата са давали подкупи на дофтурите, че да ги изкарат годни да служат. Щото ако си от село и не си бил в казармата, не можеш да се ожениш. Момите са си мислели: "Тя армията го не ще, аз ли ще го взимам!" :D

Super_Hornet
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Super_Hornet » 01 Ное 2017, 18:33

Като аговорихме за танкове, какво точно има срещу нашенксите Т-72 в края на 80-те поъенциалните ни противници?

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 01 Ное 2017, 20:25

Ейй, големи либерали тука бе :lol:
Пак казвам има казарма и казарма, зависи къде, как и най вече коя държава си я организира.
Въобще не споря, че не е имало малоумщини и издевателства в родната казарма защитавайки точно този тип казарма.

Иначе
Общо самолети 4 и 3++ поколение 358.
охоо, аз смятам всичко, значи от най новия Ф-16 до най вехтия Ф-104 имат към едно 700 боеготови машини.

Я сега виж по време на пустинна бурия коалицията какво количествено и качествено авиационно превъзходство имаше срещу Ирак, а ония използваха техниката си тетално неграмотно.

Представи си сега ние ако сме в отбрана с цялата изтребителна авиация и ЗРК тогава, как бихме се представили.
Напълно е вило възможно да им нанесем неприемливи загуби.
Но пак казвам най вероятния теоретичен сценарии винаги е бил основно с Турция.

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 01 Ное 2017, 21:06

Представи си сега ние ако сме в отбрана с цялата изтребителна авиация и ЗРК тогава, как бихме се представили.
Напълно е вило възможно да им нанесем неприемливи загуби.
Сриозни - да (кога получаваме С-300?). Неприемливи се съмнявам. Говорим за тотална война на два военни блока и две идеологии, а не за внимателна операция, като тази срещу Ирак. А и аз честно казано не мисля че МиГ-21 би променил нещо, а всичко останало е две-три ескадрили.

Срещал ли е някой какъв горе-долу е бил процента на боеготовата техника на ВВС 89-91-та, когато е бил възможен такъв конфликт? Защото ако е като сега, направо да затваряме дюкяна.
охоо, аз смятам всичко, значи от най новия Ф-16 до най вехтия Ф-104 имат към едно 700 боеготови машини.
Остави я тая пръчка Ф-104, от тях имат сравнително малко. От старите огромната част е Ф-5 а те са далеч по-добри от МиГ-21. По-скоро отиват като възможности към по-старите ни МиГ-23. Маневрени са, модернизираният радар захваща от 40 км. имат и хубави ракети. Освен това носят AGM-65 Маверик.

По този повод: Хорнете, 89-та имаме ли нещо като подвижно армейско ПВО, което да ни пази танковите подразделения? И да не позволи въпросният болюк от евтини разходни Ф-5 да ни изпука от 20 километра танковете с Маверик?
Като аговорихме за танкове, какво точно има срещу нашенксите Т-72 в края на 80-те поъенциалните ни противници?
Лео 1 и модернизирани Патъни. Като бройки водят, но не с много, като качество не. Обаче ако загубим във въздуха, паритета при танковете няма да го реализираме. Гърците и те са имали стотина-двеста Лео 1.

Аватар
rki
Редовен потребител

Мнение от rki » 01 Ное 2017, 21:35

01 Ное 2017, 21:06

Срещал ли е някой какъв горе-долу е бил процента на боеготовата техника на ВВС 89-91-та, когато е бил възможен такъв конфликт? Защото ако е като сега, направо да затваряме дюкяна.

Не знам какъв е бил процентът на боеготовата техника, но помня, че в Плевен видях 90-та година, че запасняците трябваше да воюват с германски машини от ВСВ.

The USSR is still collapsing before our very eyes

Parasha delenda est

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 01 Ное 2017, 22:31

Неприемливи се съмнявам.
над 30% започват вече да стават доста неприемливи.

И тук говоря за загуби само от ЗРК, ония по това време имат само античната ПРР Шрайк, както и Маверик с ТВ насочване, това са им най далекобойните ракети с които биха могли да въздействат на ЗРК.

Виж само в пустинна буря от ЗРК и ЗА колко самолета губят ония, и тук говорим за експортни модификации със слаба тренировка на разчетите, освен това в пустинята не става някак да скриеш толкова лесно един полк ЗРК отколкото в българската планинско горска местност. За гъстотата на нашата радио локационна мрежа няма да споменавам.
Отделно пак казвам, гърция и турция да ни нападнат координирано към 90та година ъпсурд.
Плевен видях 90-та година, че запасняците трябваше да воюват с германски машини от ВСВ.
ми нормално най боесподобните подразделения са в южна българия, зад стара планина учебните центрове.

Аватар
rki
Редовен потребител

Мнение от rki » 01 Ное 2017, 22:40

01 Ное 2017, 22:31

ми нормално най боесподобните подразделения са в южна българия, зад стара планина учебните центрове.
Така е - армията която при мобилизация се формираше на територията на ШЗО-то бе третоешалонна - но все пак -примерно какви проблеми биха възникнали при експлоатацията на тази техника - примерно за всеки ремонт (а за 50+ годишна техника ще има много откази) откъде ще взимат части?
Последна промяна 1 на rki, променена общо 1 пъти

The USSR is still collapsing before our very eyes

Parasha delenda est

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 01 Ное 2017, 22:41

01 Ное 2017, 20:25
Напълно е било възможно да им нанесем неприемливи загуби.
Какви ще са неприемливите загуби за тяхната и нашата авиация и за какво време? Над 10% загуби за целия конфликт вече отива към погром, но се съмнявам да успеем да свалим толкова.
Строши-пилот :mrgreen:

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Thorn » 01 Ное 2017, 22:47

Желязин написа: ↑
01 Ное 2017, 17:34

Друг пример, от съвременната ни БА: Нашите са в Афганистан и с тях е преводач, афган, говорещ фарси, и нашите.....му викали на галено мангал и го пребивали нон-стоп, пълна простотия :lol:
Човекът развил епилепсия впоследствие:)
Бтв, на мен ми разправяше някакви приказки за свещен град Болгар - явно ни беше научил ахилеса на нас, българите - историческото фукане

Крамер, някакъв коментар можеш ли да дадеш на това?
Обикновено съм прав :lol:
За неудобни факти трябва да има наказания. Петя.
Разумните хора не се съмняват. Жертвите в Газа са малко.Dinain
Израел никого не е окупирал, никого. Не съществува арабски въпрос. Спириев

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 01 Ное 2017, 22:52

Виж само в пустинна буря от ЗРК и ЗА колко самолета губят ония, и тук говорим за експортни модификации със слаба тренировка на разчетите, освен това в пустинята не става някак да скриеш толкова лесно един полк ЗРК отколкото в българската планинско горска местност. За гъстотата на нашата радио локационна мрежа няма да споменавам.
Отделно пак казвам, гърция и турция да ни нападнат координирано към 90та година ъпсурд.
Всичко на всичко 39, като само един във въздушен бой. И това срещу ешалонирано ПВО, 500 МиГ-29, Ми-23 и МиГ-25 и много CAS мисии.

И отново, разлеждаме различни сценарии и за това малко се разминаваме. Аз пиша за война НАТО - Варшавски Договор. И все повече се убеждавам, че щяхме да сме в мноого лошо положение. Ония на Север си имат СССР да ги пази, а на СССР гърба му опира в собствената Азия и съюзника по неволя - Китай. А ние тук щяхме да ядем шамариите и да чакаме някакъв Украйнски Фронт да ни спасява. Ако СССР мислеше направлението ни за важно, щеше да има поне ВВС база на наша територия.

За война сррещу Турция един на един, не знам. Теоритично бихме могли да им пуснем достатъчно кръв, за да се откажат и да си приберат "зелените човечета" от Кърджали. Обаче само при положение ако в тяхната армия е царял хаос и неразбория като в нашата и ако и при тях в основата на военната подготовка са били упражненията боядисване-на-бордюр и стъране-на-бетонен-плац-с-кюрек-по-пладне.

Мен повече ме притеснява професионалната част от армията им. Ако и 89-та както сега са имали 80 000 професионалисти и са били обучени по западен модел, плюс въздушно превъзходство, плюс управляемо въоръжение, не мисля че шансовите ни са били големи.

Super_Hornet
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Super_Hornet » 01 Ное 2017, 23:00

01 Ное 2017, 22:52
Всичко на всичко 39, като само един във въздушен бой. И това срещу ешалонирано ПВО, 500 МиГ-29, Ми-23 и МиГ-25 и много CAS мисии.
Пак се обърка, ама генерално!

Относно войсковото ни ПВО:
- 1 бригада "Круг";
- 2 полка на " Куб" и 2 на Оса";
- много зенитки - от армейски 100 мм до ЗУ-23-2, много ПЗРК и една батарея на "Стреа-10".

п.п. Посоченият обсег на Маверик е за полигонни условия и при голяма скорост и височина на носителя. Нещо в стил ала Залива 91-ва. ;)

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 01 Ное 2017, 23:03

Мерси за данните, значи танковите ни подразделения са имали защита.
Пак се обърка, ама генерално!
Да разбира се. И сега подобно на бройките самолети, след две страници обсъждания ще се окаже, че хич даже не съм се объркал. Обаче този път мисля да пропусна цялото упражнение.
п.п. Посоченият обсег на Маверик е за полигонни условия и при голяма скорост и височина на носителя. Нещо в стил ала Залива 91-ва. ;)
Аха, значи на Маверик даните от 20 километра са му полигони, докато 20-те километра на Куб са в бойни условия. Освен това тези ЗРК ще правят чадър, няма да са на първа линия, че да пазят танковете от нещо което може да се хвърли отдалеч. Разира се при Маверик зависи и от времето. Ако е с ниска облачност нищо е мофат да направят, освен ако не се набутат в Оси-те.

Отговори