Общи приказки ⇒ Религии

Място за разтуха

Модератори: Ksantip, Sharana, pnp5q

Отговори
Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:
Status: Offline

Re: Религии

Мнение от Almasy » 21 Сеп 2026, 22:24

Thorn написа: ↑
21 Сеп 2026, 22:18
НРБ беше
То тези наоколо също са родени в НРБ, не съм заобиколен от тийнейджъри.
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото

Декомунизация. ДеКГБизация. Дерусификация.

Изчезнал Безследно
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Изчезнал Безследно » 22 Сеп 2026, 05:17

Almasy написа: ↑
21 Сеп 2026, 20:28
21 Сеп 2026, 17:01
Щеше ли да станеш атеист ако не беше роден в атеистична държава?
Истината е, че не знам.
А и не съм много сигурен, че БГ е атеистична държава.
Като се огледам наоколо - всичките вярвали в бога....Колко е истина - и това не знам.
Май във форума вярващите са малцинство - тъй ми се струва.
“Culture is roughly everything we do and monkeys don't.”
Fitzroy Richard Somerset, 4th Baron Raglan

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 22 Сеп 2026, 05:59

Изчезнал Безследно написа: ↑
22 Сеп 2026, 05:17
Май във форума вярващите са малцинство - тъй ми се струва.
Не говорех за форума, а заобикалящата ме среда.
Всички са много набожни. Уж.
Църковни бракове, в някои случаи години след като е сключен гражданския (особено, ако последния е сключен още по времето на НРБ, както се изрази Торн), попове при опела, че дори и при освещаване на офиси (да не изброявам повече), ходене на църква еле пък там по разните му празници и състезаване кой ще целуне мазната ръка на попа.....
В моя род само едната ми баба беше истински набожна католичка (това е и причината по документи да се водя католик - просто тя ме завела в църквата и ме кръстила още като бебе, без дори да присъстват родителите ми), майка ми - не, макар че е родена по царско време още (аз съм много късно родено дете). За баща ми (който пък беше по-възрастен и от майка ми) и неговата рода пък и дума да не става....
Може би просто съм роден в не особено или по-скоро никак набожна среда.
И не съм убеден, че политиката изобщо има нещо общо - защото тази среда, макар и категорично не религиозна, беше твърдо с антикомунистически настроения.
Баща ми, а и като по-голям вече и аз заедно с него, слушахме при плътно затворени прозорци и врати "Свободна Европа", чиито емисии често се превръщаха във виене, заради заглушаването. Не помня обаче в някои от тези емисии да се е говорело за бог и как в т.н. НРБ ни се забранява да бъдем религиозни.
Други неща ни вълнуваха.
Като ученик, кроейки планове, как в един момент ще се опитам да мина нелегално границата и на ум не ми е идвало за бога и сичките му там адове, райове, ангели и демони.
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото

Изчезнал Безследно
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Изчезнал Безследно » 22 Сеп 2026, 08:26

Ами мисля, че това, което разправяш е типично за повечето българи, че и при българските евреи е същото. Доколкото имам впечатления при мюсюлманите в България също набожността е доста повърхностна.
За себе си мога да кажа, че от баба си знам, че и баща ѝ не е бил хич вярващ и е посещавал синагогата по-скоро за да се срещне с приятели и познати, а не да се моли. Разказвала ми е също, че е имала един религиозен чичо - с молитвите му, с ритуалите, с масурите, но околните са го смятали за леко чалнат, включително и майка му.

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Thorn » 22 Сеп 2026, 10:08

Ба, то и аз имам религиозен брак, но заради красивия ритуал, а не защото вярвам. Аз и в дядо Коледа не вярвам, ама слагам елха.
Обикновено съм прав :lol:
За неудобни факти трябва да има наказания. Петя.
Разумните хора не се съмняват. Жертвите в Газа са малко.Dinain
Израел никого не е окупирал, никого. Не съществува арабски въпрос. Спириев

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 22 Сеп 2026, 13:31

22 Сеп 2026, 10:08
.....но заради красивия ритуал....
Голема крАсАта.
Хора разни - нема са караме я ;)

Аватар
Ksantip
Модератор
Контакт:

Мнение от Ksantip » 22 Сеп 2026, 18:09

Изчезнал Безследно написа: ↑
22 Сеп 2026, 08:26
Ами мисля, че това, което разправяш е типично за повечето българи, че и при българските евреи е същото. Доколкото имам впечатления при мюсюлманите в България също набожността е доста повърхностна.
Съгласен. Освен, че е повърхностна, под "религиозност" масово се разбира спазването на някакви обичаи, които рядко имат общо с религията (прост пример - яйцата на Великден). Аз съм кръщаван православен, имам църковен брак, но по никакъв начин не се определям като религиозен. Ходя в църква много рядко и никога на празници, защото искам да остана насаме с Бог :D. Въпреки това смятам, че организираната религия има място в обществото и споделям мнението , че "ако Бог не съществува, то тогава трябва да бъде измислен". но важното уточнение е, че единственото влияние, което Църквата (или която и да е религиозна организация), трябва да има, е това, което сама си спечели с действията на служителите си. Даването на светска власт на религиозна институция от страна на държавата е опасно и съм твърдо против да се заиграваме с това. За съжаление виждаме опити в тази посока - независимо дали говорим за вкарването на вероучението в училище у нас, или за крайни случаи, като ситуацията в Русия, където Путин направи някаква гротескна пародия на Византия по отношение на взаимодействието между държавата и Църквата.

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Thorn » 23 Сеп 2026, 10:59

На фона на Израел и ислямския свят даваш странни примери. Или пък може да споменеш как църквата събира огромни данъци в сегашна Германия.

Аватар
Ksantip
Модератор
Контакт:

Мнение от Ksantip » 23 Сеп 2026, 11:07

23 Сеп 2026, 10:59
На фона на Израел и ислямския свят даваш странни примери. Или пък може да споменеш как църквата събира огромни данъци в сегашна Германия.
Е, аз можех да спомена и дупки като Иран, СА и Афганистан, но се ограничих до европейски примери. Русия е пример за това как след 70 години агресивен атеизъм ситуацията се променя рязко заради държавни съображения. Виждаме отзвук от тези промени и при нашите (бивши) комунисти, които за няколко години станаха много загрижени за православието и сега се пишат защитници на традиционните ценности.

Относно Германия - данъците не се ли събират само от хора, които доброволно са се причислили към дадена религиозна организация? В този смисъл не е държавна политика и затова не попада в списъка ми.

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Thorn » 23 Сеп 2026, 11:32

Ако правилно съм разбрал, събират се по дифолт, а се отчисляваш със специална бюрократична процедура и много българи били изненадани.

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 23 Сеп 2026, 14:04

23 Сеп 2026, 10:59
Изобщо не са странни.
Такива чудесии в Германията епа нема.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Аватар
Ksantip
Модератор
Контакт:

Мнение от Ksantip » 23 Сеп 2026, 15:59

23 Сеп 2026, 11:32
Ако правилно съм разбрал, събират се по дифолт, а се отчисляваш със специална бюрократична процедура и много българи били изненадани.
Събира се по дифолт само за хора, които са отбелязали, че са част от дадена деноминация, иначе би било безсмислено. Не съм запознат в детайли, но съм сигурен, че не е универсален данък от който трябва да се отървеш след тежка бюрократична процедура. Сигурно @Sharana ще може да обясни по-добре.

Но дори и този данък не доказва, че някоя религиозна организация е в нездрава връзка с държавата, както е в някои други страни.

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 23 Сеп 2026, 16:21

Ksantip написа: ↑
23 Сеп 2026, 15:59
.....тежка бюрократична процедура.....
Бла-бла.
В Щутгарт, където е дъщеря ми, сигурно едно от малките неща, които не можеш да направиш онлайн, е да се самообявиш за умрял.

Аватар
Ksantip
Модератор
Контакт:

Мнение от Ksantip » 23 Сеп 2026, 16:28

Almasy написа: ↑
23 Сеп 2026, 16:21
23 Сеп 2026, 15:59
.....тежка бюрократична процедура.....
Бла-бла.
В Щутгарт, където е дъщеря ми, сигурно едно от малките неща, които не можеш да направиш онлайн, е да се самообявиш за умрял.
Така де, това също. Основното обаче е, че не ти удържат данък по дефиниция и ти да трябва да се отказваш от него, а ти сам се регистрираш като католик или някакъв протестант и чак след това започват да ти удържат някакви минимални суми, които после отиват към съответната религиозна организация.

Изчезнал Безследно
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Изчезнал Безследно » 23 Сеп 2026, 17:22

Сумата се нарича десятък от край време, а хубавото ѝ е, че е освободена от държавен данък. За това е толкова трудно да обявиш нова религия или отделна религиозна общност, която да се признае от държавата. Българската православна църсва е един пример за това. Движението на Сабетай Цеви - също. Вижте колко време взе на сиентолозите да ги признаят за религия. Да видим колко време ще им вземе на поклонниците на спагетеното чудовище...

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Thorn » 23 Сеп 2026, 20:02

Ако сте жител на Германия и сте били кръстен, вие сте записан като църковен данъкоплатец. Данъкът възлиза на стойност между 8 и 9 процента в зависимост от провинцията и се събира автоматично от правителството от приходите на всички регистрирани вярващи – без значение колко често те посещават църквата. Тази административна система е учредена за пръв път юридически като специална клауза във Ваймарската конституция от 1919 г., а след това е възприета дословно и в настоящата конституция, приета след Втората световна война.

За да напуснат религиозната общност и да престанат да плащат данък, германските граждани трябва да подпишат специални документи. А тези, които не плащат, не могат да получат причастие или други религиозни обреди според решение на Германската епископска конференция. Дори се знае, че Църквата е проверявала чужденци, живеещи в Германия, за да проследи дали те са били кръстени и дали подлежат на данъчно облагане.

https://www.hkultura.com/article/1821-g ... gosloviya-

Не всеки знае, че църковният данък в Германия се начислява автоматично, ако в данъчната система фигурирате като член на една от църковните общности — обикновено католическа или евангелическа. Достатъчно е някога да сте били кръстени в Полша и при регистрацията си в Германия да сте посочили това в общината — дори несъзнателно. От този момент Kirchensteuer може да бъде удържан от вашата заплата без каквото и да е допълнително заявление.

Напускането на църквата (Kirchenaustritt) е административна процедура, която трябва да извършите лично — не е достатъчно да подадете заявление в парафията или писмена декларация. Трябва да отидете в съответния граждански регистър (Standesamt) на мястото на вашата регистрация и да подадете там съответния формуляр. В някои провинции това може да се направи онлайн, но най-често е необходим личен прием и заплащане на такса (обикновено от 25 до 35 евро). След заявяването службата предава информацията на Finanzamt, който преустановява удръжките от следващия месец. От този момент нататък вече няма да плащате Kirchensteuer — дори ако все още се считате за вярващ.
https://taxxeo.com/bg/%D1%86%D1%8A%D1%8 ... 0%b8%d1%82

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Thorn » 23 Сеп 2026, 20:12

Священник освячує БТР

Священник освячує відремонтований БТР на Львівському бронетанковому заводі, в четвер, 19 лютого 2015 р. На Львівському бронетанковому заводі прикордонники отримали відремонтований БТР-60ПБ. Фото Валерія Шмакова / УНІАН

Изображение

https://photo.unian.ua/photo/612374-svy ... hchaet-btr

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Thorn » 23 Сеп 2026, 20:15

Изображение

Изображение

Аватар
Ksantip
Модератор
Контакт:

Мнение от Ksantip » 23 Сеп 2026, 21:01

23 Сеп 2026, 20:02
Ако сте жител на Германия и сте били кръстен, вие сте записан като църковен данъкоплатец.
Прав си, благодаря! И аз се разрових повече след предишния ти пост и научих нещо ново за мен. Нямах идея, че ако си кръстен като бебе влизаш в съответните данъчни списъци. Много бюрократично и....германско :D. Така че се съгласявам с мнението, че това е пълна глупост и отживелица, но все пак не мисля, че Германия може да бъде обвинена в опасно сближаване на държавата с религията.

Относно благославящите оръжие попове - това си е стара традиция и снимките сами по себе си не доказват нищо за отношенията между светската и духовната власти. Пример за тезата ми е как Гундяев благослови СВО-то и го нарече "Свещена война", а не ръсенето на светена вода по БТР от руски, украински или български поп.

Аватар
rki
Редовен потребител

Мнение от rki » 23 Сеп 2026, 22:26

23 Сеп 2026, 21:01
23 Сеп 2026, 20:02
Ако сте жител на Германия и сте били кръстен, вие сте записан като църковен данъкоплатец.
Прав си, благодаря! И аз се разрових повече след предишния ти пост и научих нещо ново за мен. Нямах идея, че ако си кръстен като бебе влизаш в съответните данъчни списъци. Много бюрократично и....германско :D. Така че се съгласявам с мнението, че това е пълна глупост и отживелица, но все пак не мисля, че Германия може да бъде обвинена в опасно сближаване на държавата с религията.

Относно благославящите оръжие попове - това си е стара традиция и снимките сами по себе си не доказват нищо за отношенията между светската и духовната власти. Пример за тезата ми е как Гундяев благослови СВО-то и го нарече "Свещена война", а не ръсенето на светена вода по БТР от руски, украински или български поп.
Това не е вярно. Принципно новородените ги записват с религията им. Ако кажеш че са католици, изгаряш, но примерно източноправославните, когато го декларират нямат това задължение.

The USSR is still collapsing before our very eyes

Parasha delenda est

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 24 Сеп 2026, 00:32

23 Сеп 2026, 11:32
Нищо не си разбрал и се опитваш да блеснеш. За да си регистриран като християнин, трябва или да си кръстен в Германия, или да си посочил, че си християнин, като си емигрирал в Германия, което е случая на твоите познати. И после изненадани, че им удържат 8-9%. :mrgreen:

Църковен данък все още има в много европейски страни. Друг начин да го гледаш е - записваш се в клуб, плащат членски внос.
https://en.wikipedia.org/wiki/Church_tax

Това, което не си споменал е, че членовете на католическата църква в Германия, т.е. хората плащащи такъв данък, са останали 2.5 млн. души. От 83.5 млн. население. Всички други са се отписали, или никога не са били кръстени като католици...

(Апропо, църквата не събира нищо - данъчните събират данъци по списъци, дадени им от църквата, и църквата им плаща за това)
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Жалък си и си морално пропаднал тип, оправдаващ военните престъпления на полудял близкоизточен диктатор.Thorn, 26.08.25 🤭

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Thorn » 24 Сеп 2026, 01:10

Как се финансира "еврейската църква" в Израел? Кой плаща за поддръжка на сградите на синагогите, заплати на равините, кашрут инспекторите и религиозните училища?

BTW вярно ли е, че равините са наследствени?

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 24 Сеп 2026, 01:23

Дарения и дотации от държавата.
За равините Изчезнал може да раздуе повече, но не са наследствени.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Жалък си и си морално пропаднал тип, оправдаващ военните престъпления на полудял близкоизточен диктатор.Thorn, 26.08.25 🤭

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Thorn » 24 Сеп 2026, 01:33

Де да знам. На пост главен сефарадски равин беше един татко, после едното му детенце, после другото детенце. Ама не е наследствено казваш..

Амии, добре...

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 24 Сеп 2026, 01:41

Равините в Израел са хиляди, но тъпият ти пример може да се отнесе към Буш старши и младши като доказателство, че президентите в САЩ са наследствени... дъно.👎
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Отговори