ЛитератураИнтересно за четене

Модератор: Ksantip

Отговори
Аватар
pnp5q
Модератор
Контакт:
Status: Offline

Re: Интересно за четене

Мнение от pnp5q » 11 Юни 2020, 23:07

Сега чета "Промяната: как да я постигнем, когато е трудна" от Чип и Дан Хийт (издавана у нас, но изчерпана). Ето представяне на английски:
https://www.youtube.com/watch?v=Vm9fRGqI3h0
и линк на руски.

Книгата предлага общ шаблон за разчупване на проблемни ситуации - насоки за Аналитика/Планиращия в нашия мозък (Ездача в примерите от книгата), мотив за Емоционалния (Слона) и Тропа/Сюжет за протичане на промяната. Разгледани са редица интересни случаи, като между тях се споменават и доста любопитни изследвания - от първото имаше един интересен извод - че самоконтролът/самообладанието е изчерпаем ресурс (тук и аз се сещам лесен пример - като са ти опънали нервичките на тъпо съвещание на работа, после в къщи ти е по-трудно да се обясняваш за проблеми с нормален глас); друго едно беше, че Ездачът/Аналитика много лесно "хлътва" в анализиране на трудности - буквално се вторачва в тях - примерно ако детето донесе една петица, три четворки и една двойка, коя оценка ще заинтересува родителя? В тази връзка - прочели прилагателните за емоции в английския - излязло, че над 60 процента са за отрицателни емоции, хората се интересуват повече от негативното - за да се предпазят ли, не знам. Интересен похват е търсенето на "ярки петна" в проблемната среда - особено як беше примера, дето намерили сред виетнамските майки такива, които успяват да нахранят децата си тъй, че да не гладуват толкова. Но най-интересно засега - и затуй си правя труда да пиша, нещо не е акцентирано във видеото - големите проблеми поразително често имат непропорционално минималистични решения.
"Времето е ваше, ама парите са наши." - чуто от Васил Найденов

Аватар
pnp5q
Модератор
Контакт:

Мнение от pnp5q » 03 Юли 2020, 19:45

Пруно се разкашля отново.
— Днес всеки прави бизнес с всеки, Джоузеф. Това е то глобалната икономика. През последните десет години не ти ли е попадала някоя брошура на колежите от Бръшляновата Лига?
— Не. Там [в затвора - бел.моя] не получавахме такива. — Курц знаеше, че едно време Пруно е бил професор.
— Разнообразие и толерантност — отвърна Пруно и допи виното. — Толерантност и разнообразие. Нищо не се споменава за правила, класика, знание и наука. Само толерантност и разнообразие, разнообразие и толерантност. Те постилат пътя пред глобалната електронна търговия и личното благосъстояние.
- Дан Симънс [авторът на Хиперион] - "Куфарът" (Hardcase), 2001, детективска серия Джо Курц - 1.

Аватар
pnp5q
Модератор
Контакт:

Мнение от pnp5q » 15 Юли 2020, 01:17

По време на цялото му обучение в най-добрите учебни институции на Сан Франциско на Андрю бе налагана модерната парадигма за здравословно хранене на подрастващите. „Сътроу“ (училището му - бел.моя) разполагаше със столова, където се сервираха пресни сокове и салати, и именно там, само за четири долара и четирийсет и пет цента той си купуваше всекидневния обяд. През годините, подобно на повечето от съучениците си, принудени да гледат на видеокасети в училище бруталното клане на животни, той бе започнал да вярва, че човешките същества не бива да ядат месо. Няколко дни след ареста си той бе отказвал да се храни, но гладът го принуди да преодолее скрупулите си. Освен това вегетарианската алтернатива в МВЦ (Младежки Възстановителен Център - за непълнолетни престъпници - бел.моя) бе същинска помия.
- Джон Лескроарт, Адвокати на защитата, 2004 - мда...

Аватар
pnp5q
Модератор
Контакт:

Мнение от pnp5q » 29 Сеп 2020, 17:27

(Из съдържание на измислена книга, "цитирана" от автора):
В главата "От съзидание към потребление" се описва дрейфът на обществената и индивидуална мотивация в епохата на относително изобилие и благополучие.
В главата "От експанзията на тройкаджиите към революцията на двойкаджиите" се описват методите за реванша на растящото нискообразовано мнозинство...
В главата "От постмодернизма към метапостмода" се обсъждат основните принципи на философията, обслужваща потребителското общество с неговите хегемони и еволюцията на тези принципи - от отричане на истината към отричане на знанието, от отричане на общочовешките ценности към отричане на индивидуалните достойнства"

- Какви са тези - постмодернизъм, метапостмод, хегемон? - попита Стим.
- Постмодернизмът е стил в архитектурата и литературата, където не трябва нищо да измисляш, достатъчно е да вземеш нещо старо, но от разни места и да го омешаш, - отвърна Кола. - Но тук се има предвид нещо друго, по-общо. За метапостмод не съм чувала. ...
- Сигурно е някаква такава философия: "Не се вълнувай, всичко вече е създадено, яж и се весели" - предположи Алека.
- А що се отнася до хегемона, тази дума съм я срещала само в израза "пролетариатът - хегемон на революцията". Според контекста, хегемонът е този, който първи громи и заграбва - съобщи Кола.
- Ами от плочките и дъсчиците имаше ли някаква полза?
- О, това е цяла душещипателна история. В дъсчиците и плочките основния елемент са силициеви пластини. Хората се опитваха да видят на тях някаква структура, но се виждат само контакти по краищата. Какво ли не им правиха - снемаха слоеве, полираха срезове, ецваха с всякакви химии, гледаха ги под най-силен микроскоп - нищо! Съвършено еднороден силиций с малки примеси. Накрая се сетили да пъхнат ецвана пластина в най-силния електронен микроскоп. И се втрещили, защото видели структура, десет пъти по-фина от дължината на вълната на светлината - повече от десет хиляди стъпки на милиметър - стотици милиони елементи на квадратен милиметър. Как?! Как е възможно?! И после прочели в една от реставрираните книги за йонна имплантация и прочие номера. ...
- А с блестящите дискове нещо получи ли се?
- Там е по-сложно. Успяха да снемат дълги фрагменти данни. Но разшифровката им е неимоверно тежка, доколкото са неизвестни не само методите за кодиране, но и какво е закодирано. Хората работят над това - огромни тълпи по цял свят, мисля, че ще се справят. Но и тези дискове са от началото на ХХІ век. После всичката цифрова информация отива в тези силициеви пластинки във вид на нищожни електрически заряди.
- Но това е ненадеждно, заряда може да се загуби, той е съвсем малък! Ами ако се счупи нещо?
- Не е точно така, Стим. Всички тези мънички зарядчета са били дублирани, преписвали са се от едно място на друго, пазели са се в така наречения "облак" в разни места по света. Ако се счупи тук - ще остане там. Това е надеждно, докато всичко работи. Докато не се случи Големия Хряс, за който предците не са знаели нищо.
- мой превод от руски със съкращения от "Феникс Сапиенс", автор Борис Е. Штерн, астрофизик, жанр - постапокалиптична фантастика

Аватар
Мокрия
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Мокрия » 18 Окт 2020, 22:02

Битката за Испания (ОТКЪС)
Поредният исторически шедьовър на Антъни Бийвър излиза на българския пазар

https://clubz.bg/105206-bitkata_za_ispaniq_otkys

plamenhk
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от plamenhk » 24 Окт 2020, 10:06

Изображение

Алкохолен делир - литературни репортажи за Русия от XXI век - Яцек Хуго-Бадер

Съветския съюз го разпаднаха през декември 1991 г. и значи формално не съществува. Но съществуват последиците от него. Измерени в цифри и статистики, те са страшни. Днес в Русия, само по официални данни, са регистрирани: алкохолици – над 4 580 000; наркомани – 8 870 000; психично болни – 978 000; ХИВ-позитивни – 2 380 000.

Днес Руската федерация заема първо място в света по: брой на умишлените убийства и самоубийства; честота на пътнотранспортните произшествия; обема на търговията с хорa и още много подобни категории. Логично, е и първа по абсолютни стойности на намаляване на населението.

Тези данни – достъпни в много медии – не са собствено откритие на големия полски журналист Яцек Хуго-Бадер. Но в неговите репортажи, писани почти цяло десетилетие, абстрактните цифри получават лице и глас. Оживяват в разказите на героите – конкретни хора, с конкретни съдби, както из мегаполисите, така и из необятната, почти недостъпна азиатска шир. Така текстовете на Хуго-Бадер се оказват по-смразяващи от сибирски студ, защото абстрактните цифри получават лице и глас.
.....

ПС. След прочитането България ще ви изглежда като Швейцария. :lol:

Откъс от "Алкохолен делир
https://www.dnevnik.bg/kultura/2020/01/ ... ortaji_za/
https://conservative.bg/alkoholen-delir/
https://www.book.store.bg/p271340/alkoh ... bader.html

Четете онлайн:
https://katzenpension-gollwitz.de/10024 ... ot-xxi-vek

И тук вероятно може да я прочетете ако имате късмет:
https://www.chitalnyata.bg/book/8706/

Аватар
pnp5q
Модератор
Контакт:

Мнение от pnp5q » 29 Дек 2020, 23:47

Книгата "Тайните на морските катастрофи" от Лев Скрягин не се нуждае от представяне. :) Тези дни си спомних тематиката покрай едно съобщение за гибел на рибарско корабче край Глостър, Нюфаундленд. Даже изгледах отново филма "Перфектната буря" (и там става дума за същите места). Та потърсих книгата в читанката, да си я припомня - обаче първо пробвах с "По следите на морските катастрофи" - нищо не стана, почудих се на себе си - после обаче пробвах в яндекс на руски. Да, книгата има старо издание (от 1965 г. и сигурно ми е попадала в градската библиотека) със съвсем различна структура - няма ги драматизираните разкази за отделни катастрофи, затова пък има за надпреварата за Синята лента на Атлантика, за морските течения и за най-проблемните за кораби географски точки (в "Тайните" от тях са включени само две, но с по-дълги разкази - нос Хатерас/дюните на Вирджиния Дейр и остров Сейбъл). Ето я "По следите" на руски.

Аватар
vassiln
Редовен потребител

Мнение от vassiln » 06 Фев 2021, 22:35

Ако се чудите защо напоследък по-малко "ви пиша истината" - жената взела една книга от кварталната библиотека. И вика "ми то в Индия имало много комунисти". Навремето беше почитателка на Asian Dub Foundation, а не знае какво е "naxalite". Та покрай нея се зачетох.
"Низината" на Джумпа Лахири.

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 22 Фев 2021, 17:34

наркомани – 8 870 000
Не че нещо ама наркоманите в САЩ като процент са доста повече.

Аватар
rki
Редовен потребител

Мнение от rki » 22 Фев 2021, 17:47

Две от последните книги (фантастика), които ми харесаха:

A Memory Called Empire на Arkady Martine (псевдоним - историчка по образование, специалност Византия)

и

13 на Ричард Морган (хареса ми дори повече от Altered Carbon).

The USSR is still collapsing before our very eyes

Parasha delenda est

Аватар
rki
Редовен потребител

Мнение от rki » 15 Юни 2021, 16:56

Понеже си запълвам свободното време с четене напоследък, да споделя последните три произведения които ме впечатлиха:

1. Марко Клоос - Frontlines series - добре започва, но към края монотонното мрънкане колко е тежък живота на военния взе да става досадно. Последните два тома от поредицата ги прочетох по диагонал, само да избегна повтарящите се размишления за жестокостта на съдбата.

2. Пак Клоос - Palladium wars - приятно съм изненадан, поне една класа над предните му произведения. С нетърпение очаквам третия том, който трябва да излезе сега на 21 юни.

и

3. Марта Уелс - Murderbot diaries - извънземна поредица!

Parasha delenda est

miau
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от miau » 15 Юни 2021, 21:53

Аз започнах "Най-големите гафове в света на военното дело и на разузнаването". Превода е уникален. Пълно е с бригадири, командващи полкове, дивизии и т.н. :)
All those... moments will be lost... in time,... like tears... in rain.

Аватар
pnp5q
Модератор
Контакт:

Мнение от pnp5q » 25 Юни 2021, 16:31

"С. - Това важно ли е за теб? Мрамор по пода, махагон по стените?
Л. - За добро или за зло, така измерваме успеха.
С. - Успехът никога не бива да се бърка с превъзходството.
...
С. - Успехът е как те преценяват другите хора. Караш ли ферари, купуваш ли си къща в Аспен? Превъзходството не може да се измери в долари. Идеалите не се поместват в банкови сметки. Тук опира до това как ти сам преценяваш себе си. Според собствените си принципи ли живееш, или си се продал?" - Пол Ливайн, "Зелено дайкири" (№ 1 от поредицата "Соломон срещу Лорд")

Аватар
vassiln
Редовен потребител

Мнение от vassiln » 09 Юли 2021, 23:22

miau написа:
15 Юни 2021, 21:53
Аз започнах "Най-големите гафове в света на военното дело и на разузнаването". Превода е уникален. Пълно е с бригадири, командващи полкове, дивизии и т.н. :)
Потвърждавам. Преводът беше толкова зле, че като си я купих преди 15 години, още щом я зачетох и звъннах на издателството за да им кажа, че е пълен боклук. Те ми се извиниха и казаха, че съм купил нередактирана версия, погрешно пусната на пазара. И по пощата ми пратиха ... точно същата куца версия. Представям си каква е била нередактираната тогава.

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 25 Окт 2021, 16:31

rki написа:
15 Юни 2021, 16:56
Понеже си запълвам свободното време с четене напоследък, да споделя последните три произведения които ме впечатлиха:

1. Марко Клоос - Frontlines series - добре започва, но към края монотонното мрънкане колко е тежък живота на военния взе да става досадно. Последните два тома от поредицата ги прочетох по диагонал, само да избегна повтарящите се размишления за жестокостта на съдбата.

2. Пак Клоос - Palladium wars - приятно съм изненадан, поне една класа над предните му произведения. С нетърпение очаквам третия том, който трябва да излезе сега на 21 юни.

и

3. Марта Уелс - Murderbot diaries - извънземна поредица!
Frontlines series издържах до втората книга. Има добри попадения, но започна да става повтаряща се. Въпреки всичко, първата бих я препоръчал. Автора май беше немец. Те могат да пишат за война. :D
.
Murderbot diaries си я купих преди седмица, седи си в Киндъла и си чака реда.

Аватар
rki
Редовен потребител

Мнение от rki » 25 Окт 2021, 16:54

Той май и в американката армия беше служил...

Parasha delenda est

Аватар
vassiln
Редовен потребител

Мнение от vassiln » 27 Окт 2021, 06:51

Още не съм я почнал, но жената е във възторг и само ми разправя: "Удавниците" на Карстен Йенсен.
Моряци, жестоки хлапаци, война и потъващи кораби.

iasen ianakiev
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от iasen ianakiev » 30 Дек 2021, 11:46

Понеже сега има малко свободно време прочетох Мусолини от Денис Мак Смит и Българското Лято от Марсел Дюнан за включването на България в Първата световна война на страната на Германия и Австро-Унгария. Първата книга не ме грабна много, но втората е доста добра.

iasen ianakiev
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от iasen ianakiev » 18 Яну 2022, 19:24

Дипломацията от Хенри Кисинджър, имам малко резерви към тази книга, но като цяло става.

Аватар
rki
Редовен потребител

Мнение от rki » 14 Фев 2022, 14:48

rki написа:
22 Фев 2021, 17:47

A Memory Called Empire на Arkady Martine
В момента чета продължението "A Desolation Called Peace".
Определено се очертава като изключителна силна и интересна поредица.

Parasha delenda est

Аватар
rki
Редовен потребител

Мнение от rki » 21 Апр 2022, 12:37

Лол вече има нов жанр в гуудрийдс - рашистки :mrgreen:

https://www.goodreads.com/shelf/show/rashist

Parasha delenda est

Аватар
pnp5q
Модератор
Контакт:

Мнение от pnp5q » 02 Май 2022, 13:23

Вера Камша, "Отблески Этерны" - много добра епична фентъзи-поредица, с много герои.
Действието се развива на планета, където "важат" четирите природни сили - и си имат човек-повелител, но употребата им е залязла за сметка на религия с един Създател; технологичният контекст е условно 17 век - с добри, според мен, описания на морски и сухопътни сражения - и със значително количество политически интриги; интересно са използвани характерни земни фамилии - някои южняци-мореходи имат ала гръцки фамилии, други - испански, трети - италиански; някои планинци са с немско-подобни фамилии, други - с френски и т.н. Така без много-много описания се дава контекст и на провинциите, и на населението в тях. Има и съществена мистична част, която обаче е "естествено" базирана на местния фолклор - и достатъчно плашеща. Част от основната интрига е връщането на старите сили в пълен ръст с усилието на последния наследник на обединяващия ги род - който може да ползва и четирите.

Аватар
контрол_alt
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от контрол_alt » 13 Май 2022, 13:42

Започнах да препрочитам неща, които съм чел преди 25 години. Е, сега са различни, дори се учудвам колко елементарни неща не съм забелязвал.

"Дизраели" от Андре Моруа

"Фуше" от Стефан Цвайг

"Двойки" от Джон Ъпдайк
Слънцето ще изгрее над човечеството през Прозореца на Овертон. Борбата за свободен Инцест, въпрос на личен избор, модерност и многообразие.

Аватар
pnp5q
Модератор
Контакт:

Мнение от pnp5q » 30 Май 2022, 19:05

Фредерик Форсайт, "Набелязаните" - гонят в интернет проповедник-екстремист; някои недомислици и престаравания след 11 септември; някои психологически подробности за ислямския екстремизъм - чак асоциирах с православната "прелест", която е нещо като проблема Дънинг-Крюгер на стероиди, че и завършва със суицидни тенденции - само че в руските описания става дума за самонахъсване, а тези я предизвикват и използват.

Аватар
vassiln
Редовен потребител

Мнение от vassiln » 31 Май 2022, 21:42

Divining Victory: Airpower in the 2006 Israel-Hezbollah War

Неочаквано обективен анализ на участието на израелските ВКС във войната в Ливан през 2006-та. Авторът е щатски експерт, работил за ООН, посетил Ливан веднага след войната. И според мен не спестява истината и на двете страни, въпреки че отделя доста повече внимание на критиката на Израел. (Сега съм на стр. 159 от 354, но изглежда ще ми стане любимо настолно четиво, почти като Vietnam at war на ген. Филип Дейвидсън. Книги, писани с много старание.)
И той, между другото, споменава тезата на Насрала и Солеймани, че Хизбула не са очаквали нападението на 12 юли 2006 г. да прерастне в истинска пълномащабна война. Както и разглежда много други интересни въпроси около конфликта. Например - за унищожаването на тежките ракети "земя-земя" на шиитската милиция.

Отговори