Съвсем сериозно(аз съм неспособен да лъжа - дефект) помислих си докато пишех, че ти вероятно ще очакваш моята дуплика.Almasy написа: ↑16 Дек 2021, 18:45![]()
![]()
![]()
Имах известно предчувствие, че ще зададеш точно този въпрос![]()
Добре, по дефиниция всъщност си прав – 757 може да се счита за прощъпулник.
Но неуспешен.
Всъщност само варианта 757-200 има подобен рейндж (само подобен – по-малък е с цели 1500 км), но бедата е, че при MTOW има същия проблем както и Ил-96 – вече кара на керосинови пари за да стигне Европа (от Америка) или обратно - влиза се в неприкосновения запас.
Затова, ако лети TATL - или основно Северно Крайбрежие – Дъблин или с рестрикции по MTOW. Сам разбираш, че така няма как да е пълноценна машина за която и да е АК – самолет не се купува, за да лети TATL само до една дестинация. Това е и причината, British Airways (както и други АК), които в началото се опитват да летят с него по „тънки“ TATL маршрути, да зарежат окончателно идеята и в действителност 752 до пенсионирането си лети основно до дестинации като Мадрид или Тел Авив.
Всъщност малко по-малко, и 752 преминава във владение на предимно чартърни АК (където изначално е закотвен 753) – редовните превозвачи не виждат особена полза от утилизацията му. При чартърите е съвсем друга бира, мисля че не е необходимо да обяснявам защо.
Няма как да бъде упрекван и Boeing в случая.
Първо, самолета все пак е правен с идея за полети Източно-Западно Крайбрежие. А там се справя добре.
Второ – кои години са това – говорим за RB211 и PW2000 – с тези двигатели чудеса няма как да станат. А и конструкцията на 757 все пак си е доста тежка – той е създаван едновременно с 767 – технологиите са едни и същи.
Така че, въпреки че 752 по дефиниция може да бъде причислен към long haul narrow body aircrafts, чисто практически е само опит за такъв.
Разбира се, може и да не се съгласиш с мен.

За съгласяването - не знам дали ще се съглася, но благодаря за доброто обяснение.