Гражданска авиация ⇒ Въпроси и гатанки

Модератори: Ksantip, Sharana

Отговори
Ихтамнет
Редовен потребител
Контакт:
Status: Offline

Re: Въпроси и гатанки

Мнение от Ихтамнет » 12 Юли 2019, 12:39

Almasy написа: ↑
12 Юли 2019, 12:16
Я преди това друга гатанка този път с понижена трудност.
На кой превозвач е този синичък самолет?
Както и 12-те опашки
АК, нито са малки, нито незнайни........
Don't cry for me Argentina - за голямата снимка.
За опашките ще оставя на другите.
Сержант Колън имаше широка обща култура. Той беше минал през школата на Баща Ми Винаги Казваше, завършил беше колежа Всички Знаят, а в момента правеше аспирантура в университета Един Човек В Кръчмата Го Разправя.

Аватар
Sharana
Модератор
Контакт:

Мнение от Sharana » 12 Юли 2019, 12:42

С 300 зора аз мога да разпозная само няколко от логата :oops: Или не е чак толкова с понижена трудност или даже за тройка не съм :mrgreen:

Air China, Korean Air, ???, ???, ???, ???, ???, United Airlines, Japan Airlines, ???, ???, Emirates

Аватар
Skoda
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Skoda » 12 Юли 2019, 13:01

Колегата ме е изпреварил, самолета е А340-300 на аржентинските авиолинии.

Колкото до опашките: Air China, Корея Еър, Катарските авиолинии, Южно китайските авиолинии, Куантас, Еър Франс, Етиопиан???, Юнайтед, Японските JAL, Сингапурските авиолинии, Тайландските авиолинии и Емирейтс

п.п не е Етиопиан, а Southwest airlines :lol:

Аватар
Skoda
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Skoda » 12 Юли 2019, 13:17

Ще взема да пусна и аз една гатанка :D Кой е първия съвременен двигател и на какъв тясно фюзелажен самолет, достигнал 50 000 часа във въздуха без нужда от сваляне от крилото и същия въпрос, но за широко фюзелажен самолет. Който каже и авиокомпании на които са рекордните машини, ще получи бонус нова гатанка :D

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 12 Юли 2019, 15:11

Skoda написа: ↑
12 Юли 2019, 13:17
Ще взема да пусна и аз една гатанка :D Кой е първия съвременен двигател и на какъв тясно фюзелажен самолет, достигнал 50 000 часа във въздуха без нужда от сваляне от крилото и същия въпрос, но за широко фюзелажен самолет. Който каже и авиокомпании на които са рекордните машини, ще получи бонус нова гатанка :D
За NB мисля, че е CFM-56, релативно 738. АК не знам.
ЗА WB нещо ми се мержелее Trent/330, ама изобщо не съм сигурен. За АК пък и дума да не става.
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото

Декомунизация. ДеКГБизация. Дерусификация.

Аватар
Skoda
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Skoda » 12 Юли 2019, 15:29

12 Юли 2019, 15:11
За NB мисля, че е CFM-56, релативно 738. АК не знам.
ЗА WB нещо ми се мержелее Trent/330, ама изобщо не съм сигурен. За АК пък и дума да не става.
Напълно прав! TUIfly с B738/CFM56-7B и Aeroflot с A330/Trent 700.

https://www.cfmaeroengines.com/press-ar ... ld-record/

https://www.rolls-royce.com/media/press ... ecord.aspx

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 15 Юли 2019, 13:37

Мтака.

Последната любопитна подробност, свързана с L10.

Изображение

Първият полет на съветския Ил-86 е през Декември, 1976.

Изображение

Самолета не постига дори заложените характеристики – рейнджа е буквално трагичен – 3400 км. Това не е достатъчно дори за машина, която ще се ползва по вътрешните линии, като се има в предвид размера на СССР.
То и няма как да не е така – двигателите Kuznetsov NK-8 са буквално антични в сравнение със западните технологии, да не говорим пък и колко тежък е самия самолет. Той почти никога не лети с MTOW, дори по вътрешните линии.
Аерофлот, като професионалисти са изцяло против машината да лети извън граница, но от политбюро тропват с крак, че трябва да се покажат достиженията на съветската наука и настояват с Ил-86 да се лети до Ню-Йорк. Напразно Аерофлот`ци се опитват да обяснят, че ако Ил-62 може да лети до там с 1 стоп (Гандър, Канада), то Ил-86 едвам ще успее и с два и то ако е наполовина запълнен и не носи дори и килограм карго.
Чугуниата обаче е непреклонен и полетите започват с планови зареждания с гориво в Шанън, Ирландия и Гандър, Канада, като билети се продават едва за около 1/3 от вместимостта, да да може все пак самолета някак си да прекоси Атлантика и вече на издихания да кацне в Гандър.

За L10 вече е ясно – машината е кумулат от най-авангардните технологии и постижения на науката, като Lockheed внедрява в нея дори и някои от постиженията си, които е приложил и на SR-71. Макар и никога да не е обявено какво точно, най-вероятно иде реч за навигационната система, за която конкурентите му D10 и 747 по това време могат само да мечтаят. И едва ли е бил едиственият елемент, пренесен от военните разработки на производителя от Луизиана.

След лиценза за DC-3 Съветите не купуват западни самолети или лицензи за производството им. Дори произведените на местна почва Дакоти (DC-3) те прекръщават на Лисунов-2 – сал някой да не си помисли, че машината фактически е с изцяло американски гени. Въобще на всичко западно се гледа като бик на червено – СССР навред се хвали, че освен в Космоса, той е и светлинни години напред и в авиацията в сравнение с САЩ. Съветската пропагандна машина сипе по света байки, как Ил-86 е най-съвременния WB самолет и D10, L10, AB3 и 747 само могат да му дишат праха.

Затова американците до голяма степен са изненадани (поне в началото), когато идва депeша, че съветите искат да купят лиценз за производството на граждански самолет.
И той не кой да е друг, а точно L10.

Ако е само до Lockheed, като всеки концерн – те искат да продават. В Държавния Департамент обаче не работят само пълни идиоти. Те бързо се светват, че на Кремъл не му дреме, дали Ил-86 е с майтапчийски рейндж, или пък че харчи гориво с което може да се стигне до луната. Бе на кого му пука – в СССР петрол много. На тях им е пределно ясно, че Съветите искат не гражданския самолет, а технологиите му, за да ги внедрят във военното си производство.

Надлъгването продължава мисля повече от 6 месеца. И двете страни се правят на ощипани – всяка се прави, че не е наясно с истинските цели на другата. САЩ предлагат лицензно п-во на друг тип самолет (честно казано не знай точно кой), но Съветите съответно отказват.....
Накрая Никсън (или Картър) окончателно слага край на цирка, като директно забранява продажбата на лиценза на L-1011 на Съветския Блок.

Това може да се смята и като 7-ма (политическа този път) причина за комерсиалния неуспех на L10.
Не ще и дума, СССР е щял да се бръкне много яко, само и само да се докопа до технологичните тайни на лайнера. Колкото и велика да му е разведката......

Опити за придобиване на технологии, маскирани по различен начин (често иде реч буквално за опити за кражби) има и по отношение и на 747 и самия RB211, но за тях може да се предположи, че имат връзка и със самата гражданска авиация.
Най-голям е обаче натиска и стремежа за докопването на разработките конкретно на L10, към когото е отправен и интереса на военните.
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 16 Юли 2019, 13:30

Останките на този самолет дълго висят по чукарите.
Едва 27 години след катастрофата е организирана мащабна операция за свалянето им (заедно с намерените кости, принадлежащи на екипажа и пасажерите).
Коя е катастрофата?
Прикачени файлове
Crash.jpg

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 16 Юли 2019, 18:26

16 Юли 2019, 13:30
Останките на този самолет дълго висят по чукарите.
Едва 27 години след катастрофата е организирана мащабна операция за свалянето им (заедно с намерените кости, принадлежащи на екипажа и пасажерите).
Коя е катастрофата?
За момент бях сигурен, че е Flight 901 на Нова Зенландия, ама ми светна, че в Арктика дъвета няма. Да не е Алжирския военен самолет?

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 16 Юли 2019, 18:38

Amazon написа: ↑
16 Юли 2019, 18:26
За момент бях сигурен, че е Flight 901 на Нова Зенландия, ама ми светна, че в Арктика дъвета няма. Да не е Алжирския военен самолет?
Тц. Няма :)
От ZK-NZP остава това

Изображение

Изображение

Изображение

А за кой точно алжирски иде реч? 76-цата ли?
Не е - и той е на равно :mrgreen:

Изображение

Изображение

Изображение

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 16 Юли 2019, 23:03

Предавате ли се :mrgreen:
Skoda?

Аватар
Skoda
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Skoda » 16 Юли 2019, 23:10

Това е полет 1308 :D

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Inex-Ad ... light_1308

В началото тръгнах да търся катастрофа от Перу, но после се усетих.

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 16 Юли 2019, 23:15

Eeeee, БРАВО!
Признавам те :D

Борд YU-ANA
Полет 1308 LJUAJA

https://www.youtube.com/watch?v=n1AYuvTXxsE

https://www.youtube.com/watch?v=rCu4c_NqP4g

Аватар
Skoda
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Skoda » 16 Юли 2019, 23:30

Малко по-лесно загадка от моя страна :D Джокери няма да давам, но вероятно е възможно най-ужасната катастрофа за която знам.
IMG_20190716_232518.jpg
Прикачени файлове
IMG_20190716_232548.jpg

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 16 Юли 2019, 23:34

AE-560?

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 16 Юли 2019, 23:37

А, не...НЕ беше тази регистрация.
Абе F-27 с футболистите....Да не търся сега в нета.
На границата с Чили.

Аватар
Skoda
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Skoda » 16 Юли 2019, 23:40

Да, същия случай. Чак не ми се пише за него има и доста филми за него, който харесва ужаси ....

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Uruguay ... Flight_571

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 16 Юли 2019, 23:48

16 Юли 2019, 23:10

И от мен браво! Аз какво ли не опитах. Катастрофи в планини, на планински върхове...накрая дори по сините линии на ливреята започнах да търся!

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 16 Юли 2019, 23:49

16 Юли 2019, 23:40
Да, същия случай. Чак не ми се пише за него има и доста филми за него, който харесва ужаси ....

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Uruguay ... Flight_571
Абе....Ужасно звучи човекоядството, ама все пак са трупове.
Приеми го като победа на човешкия дух.

При катарофата в Канарско (Тенерифе) от PH-BUF, всички загиват, но сред оцелелите от самолета на PanAm има и една майка, която в паниката е оставила малкото си дете (май дъщеричка) в пламтящия самолет и то загива.
Няколко години се мъкне по психиатрични клиники и накрая се самоубива.
Не знам кое е по-ужасно.

Аватар
centara
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от centara » 17 Юли 2019, 03:48

16 Юли 2019, 23:10

Браво! Аз по разстителността се сетих, че е някъде в Средиземноморието - Гърция или Южна Франция. Поразрових за Гърция, но видях, че не е там. Ако бях проявил постояннство и за Южна Франция, можеше и да го хвана.
"Издивявам от лицемерие и двойни стандарти" - Thorn
Dinain: "Украински Mirage-4F" :lol:
Емигрант - човек, който заминава от твоята страна
Имигрант - човек, който идва в твоята страна
Научете ги тези думи най-накрая!

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 17 Юли 2019, 09:24

Снимки от две катастрофи.
Кои са те?

Джокер 1: нарочно подбрани, че да „извадят” очите. Дори не трябва да се знае много за гражданската авиация в случая, достатъчно е малко „внимание в час” :D

Джокер 2: катастрофите по някакъв начин са свързани.

Джокер 3: нито една от тях не е CFIT
Прикачени файлове
Катастрофа 2.jpg
Катастрофа 1.jpg

Аватар
centara
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от centara » 17 Юли 2019, 09:51

17 Юли 2019, 09:24
Снимки от две катастрофи.
Кои са те?

Джокер 1: нарочно подбрани, че да „извадят” очите. Дори не трябва да се знае много за гражданската авиация в случая, достатъчно е малко „внимание в час” :D

Джокер 2: катастрофите по някакъв начин са свързани.

Джокер 3: нито една от тях не е CFIT
Turkish Airlines Flight 981 и American Airlines Flight 96. Имат обща причина - заключващият механизъм на вратата на товарния отсек.
Този път не се отказах толкова рано :-)
"Издивявам от лицемерие и двойни стандарти" - Thorn
Dinain: "Украински Mirage-4F" :lol:
Емигрант - човек, който заминава от твоята страна
Имигрант - човек, който идва в твоята страна
Научете ги тези думи най-накрая!

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 17 Юли 2019, 10:50

centara написа: ↑
17 Юли 2019, 09:51
Turkish Airlines Flight 981 и American Airlines Flight 96. Имат обща причина - заключващият механизъм на вратата на товарния отсек.
Този път не се отказах толкова рано :-)
Браво и на теб :)
Само че причината не е обща - това което си написал важи за полет TK981 (TC-JAV). За полет АА191 (N110AA) е съвсем друга (виж предната страница) - откъсване на двигателя от крилото, което само по себе си не е фатален проблем при следване на съответната процедура, но при удара на двигателя в самото крило (скоростта е вече V1 и двигателя буквално "прескача" крилото преди да падне на земята) той го уврежда допълнително, което води до изтичане на хидравличната течност и от там пълна неуправляемост на самолета.
Общо е просто детските болести на D10.

https://www.youtube.com/watch?v=buFivtKhQyU

P.S.: полет АА96 е така наречения Уиндзорски инцидент. Да, там причината е идентична с TC-JAV, така да се каже предвестник на трагедията.
Но не е катастрофа - всички оцеляват с минимални травми сред някои от пътниците. А защо се получава така, пак го има на страница 1.

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 19 Юли 2019, 18:58

Снимката е уникална и доста позната в средите на гражданската авиация.
Защо?

Видеото е джокер

https://www.youtube.com/watch?v=NvikMup5PHk
Прикачени файлове
unique.jpg

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 19 Юли 2019, 20:48

Това да не е този 737 изръсил болт на полосата и този болт става причина за единнствената катастрофа с Конкорд?

Отговори