То и там в cattle class си е мизирабъл, но е мааалко по-добре от LH или LX.COMMANDER_KEEN написа: ↑03 Дек 2025, 17:51....Точно едитнах - след два месеца живот и здраве ще го играя абсолютно същото до Сингапур, ама тоя път само с Търкиш....
Гражданска авиация ⇒ Гражданска авиация
- Almasy
- Редовен потребител
- Контакт:
- Status: Offline
Re: Гражданска авиация
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото
Декомунизация. ДеКГБизация. Дерусификация.
- COMMANDER_KEEN
- Редовен потребител
- Контакт:
За тез пари - толкоз 
- Almasy
- Редовен потребител
- Контакт:
Правителството на Венецуела заплаши, че ще отнеме за вечни времена слотовете на превозвачите, които прекратиха полетите до Каракас, а именно:
Avianca (Colombia)
Iberia (Spain)
LATAM Airlines (Colombia branch)
TAP (Portugal)
GOL Linhas Aéreas (Brazil)
Turkish Airlines
BoA Boliviana de Aviacion
На Air Europa и Plus Ultra (които последни спряха да летят до столицата на Венецуела) е даден 48 часов ултиматум да възобновят полетите, инак ги грози същата заплаха.
Така панамската COPA остава едниствената западна АК, летяща до Каракас. Полетите вече са само дневни (нощните анулирани), а цените на билетите скочиха до небесата.
Avianca (Colombia)
Iberia (Spain)
LATAM Airlines (Colombia branch)
TAP (Portugal)
GOL Linhas Aéreas (Brazil)
Turkish Airlines
BoA Boliviana de Aviacion
На Air Europa и Plus Ultra (които последни спряха да летят до столицата на Венецуела) е даден 48 часов ултиматум да възобновят полетите, инак ги грози същата заплаха.
Така панамската COPA остава едниствената западна АК, летяща до Каракас. Полетите вече са само дневни (нощните анулирани), а цените на билетите скочиха до небесата.
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото
- Almasy
- Редовен потребител
- Контакт:
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
На схемата на 7:14 много добре се вижда разликата между премиум и икономична. Въобще при сравнително малката разлика в цената, премиум си заслужава на 100%. Отделно допълнителните бонуси - влизаш на късите опашки, на свързващите полети те слагат до изходите, безплатно поркане и т.н. Аз съм сравнително дълъг - 185/6 и за мен икономичната за 10 часа полет е като секс в затвора - знаеш точно какво ще получиш, и знаеш че няма да ти хареса.Almasy написа: ↑12 Дек 2025, 15:24AF (ЕрФранс) ъпдейтна своята F класа (La Premiere).
https://www.youtube.com/watch?v=kNeJSncEGsk
- Almasy
- Редовен потребител
- Контакт:
Dassault Falcon 10X update

10Х най-после ще полети – изпитателните полети започват пред Януари 2026. Моторизацията е на RR.
https://www.aerotime.aero/articles/firs ... ctures/amp
Самолета закъсня доста (както закъсня и предшественика 7Х) – конкуренцията в лицето на Gulfstream G700 (също моторизиран от RR)

и Bombardier G7500 (моторизиран от GE)

го изпревариха.
На всичкото отгоре, те имат малко по-висока скорост (вярно максимална, а не крейсерска, което донякъде я обезмисля), както и рейндж.
И въпреки че, G7500 има reliability issues с двигателите, по-скоро GE ще намери бърз начин да ги разреши.
В заключение – коза на французите май си остава единствено широкия фюзеляж, сиреч повече пространство, релативно лукс.

Остава да видим какво ще предпочете пазара, като личното ми мнение е, че ако французите не предложат сравнително разумна цена (Falcon никога не са били евтини) шансовете им не са големи.

10Х най-после ще полети – изпитателните полети започват пред Януари 2026. Моторизацията е на RR.
https://www.aerotime.aero/articles/firs ... ctures/amp
Самолета закъсня доста (както закъсня и предшественика 7Х) – конкуренцията в лицето на Gulfstream G700 (също моторизиран от RR)

и Bombardier G7500 (моторизиран от GE)

го изпревариха.
На всичкото отгоре, те имат малко по-висока скорост (вярно максимална, а не крейсерска, което донякъде я обезмисля), както и рейндж.
И въпреки че, G7500 има reliability issues с двигателите, по-скоро GE ще намери бърз начин да ги разреши.
В заключение – коза на французите май си остава единствено широкия фюзеляж, сиреч повече пространство, релативно лукс.

Остава да видим какво ще предпочете пазара, като личното ми мнение е, че ако французите не предложат сравнително разумна цена (Falcon никога не са били евтини) шансовете им не са големи.
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
Тези неща защо са толкова безумно скъпи? Сега гугълнах, че Гълфстрийма може да достигне цена от 100 милиона долара! Това май е каталожната цена на 737 MAX 8 а реално авиокомпаниите го получавали на полвината от това.
- Almasy
- Редовен потребител
- Контакт:
И на двата им дават каталожна цена около 80 M......
https://www.guardianjet.com/jet-aircraf ... m-G700-208
https://www.businessinsider.com/see-ins ... jet-2023-6
Ами не знам, вероятно се щамповат в по-малко бройки (както и двигателите), което пък вдига цената.....Пък и тези самолетчета нямат cattle class, те са само за тузари, а те сигур плащат
https://www.guardianjet.com/jet-aircraf ... m-G700-208
https://www.businessinsider.com/see-ins ... jet-2023-6
Ами не знам, вероятно се щамповат в по-малко бройки (както и двигателите), което пък вдига цената.....Пък и тези самолетчета нямат cattle class, те са само за тузари, а те сигур плащат
Последна промяна 1 на Almasy, променена общо 17 пъти
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
Проблеми със софтуера на един А 320 и един А 330. Внезапно гмуркане на самолетите с доста ранени пътници. Обвиняват слънчеви изригвания, които флипнали един бит от 0 на 1 в компютъраl Аз лично силно се съмнявам. Такова нещо практически няма как да се установи. Така че който от Еърбъс го твърди, то той просто гадае.
Вероятно банални проблеми при ъпдейтване на стар софтуер. Хубавото е че Еърбъсите имат 4 компютъра с по два паралелни канала за непрекъснати операции. Което е два пъти повече отколкото има голяма банка! Добре че когато се случва, самолетите са били високо.
https://www.youtube.com/watch?v=n_A-ohq9ZDE
Вероятно банални проблеми при ъпдейтване на стар софтуер. Хубавото е че Еърбъсите имат 4 компютъра с по два паралелни канала за непрекъснати операции. Което е два пъти повече отколкото има голяма банка! Добре че когато се случва, самолетите са били високо.
https://www.youtube.com/watch?v=n_A-ohq9ZDE
- Almasy
- Редовен потребител
- Контакт:
- bigdragon
- Редовен потребител
- Контакт:
"Киев покръсти Русия. Киев ще я опее!"
Драгомир Янков
Моля, ако нещо в мен не ви харесва, не ме уведомявайте за това.
Постарайте се да преживеете този шок самостоятелно...!
Драгомир Янков
- Archer
- Редовен потребител
- Контакт:
Еми ако е някой по дебел как ще седи прав дълго на такова място 
- bigdragon
- Редовен потребител
- Контакт:
Не знам, но АК са тръгнали къде тъдява... 
"Киев покръсти Русия. Киев ще я опее!"
Драгомир Янков
Драгомир Янков
- Almasy
- Редовен потребител
- Контакт:
Баш......
А пропо, AS (Alaska), единствената АК, която никога не изневери на Boeing: 105 x 7M1 (MAX10) + 5 x 781 (787-10). Tова е и най-голямата поръчка в историята на превозвача досега.

- Amazon
- Модератор
- Контакт:
И Еърбъс и Боинг са препълнени с поръчки. Мислиш ли, че ако си изиграят картите правилно, китайците могат да станат третият голям играч още това десетилетие? Не го казвам като нещо лошо.
- Almasy
- Редовен потребител
- Контакт:
Още това десетилетие ме съмнява.
Но другото - да.
Самолетостроенето, особено гражданското е голям батак - коментирали сме го. Една от причините Бразилия (Embraer) да успеят да влязат в него е, че по онова време, нито Boeing, нито Airbus произвеждаше машини с аналогични размери/параметри - дори и най-малките им машини бяха по-големи. Само CRJ (Bombardier) беше конкурент и вече в днешно време 220 (бивш C-series). Boeing и до ден днешен въобще не си направи труда да влезе в нишата. Тоест на Embraer при старта му, не му се наложи пряка схватка с "големите".
Китай обаче от дълго време надгражда, nowadays постигна неотричан почти от никого успех с С-919, който е вече в лигата 737/320. Но трябва много време (С-919 трябва да лети поне декада), за да му повярва консервативен поначало бизнес каквато се явяват авикомпаниите. Както и Китай да изгради мрежа за поддръжка, която да гарантира на местна почва, примерно на EasyJet, че за часове може да бъде ремонтиран самолета й.
Политиката също играе роля, страха от санкции/ембарго вече е немалък - една от причините раССията да се заинати да произвежда отново сама граждански самолети. Пък били и те неконкурентни със западните (и вече китайски) аналози......
Всъщност раССията донякъде прави същото BTW - навремето тя продаде без пари (казано направо - подари) на мексисанската Interjet SSJ, но когато мексиканците се опитаха сами да му търсят колая за ремонт и намиране на резервни части (тогава над 50% западни), след като видяха, че от руснаците следпродажбена подръжка - колкото от умрял - писмо, Сухой категорично отказа - всичко трябваше да минава през тях.....
Да не пиша роман де - ако утре Китай "се скара" окончателно със САЩ и откаже импорт на резервни части или Тръмпи наложи 500% мита на "Made in China", как DELTA би поддържала китайския си самолет? Макар че, скарването със САЩ от друга страна не би означавало скарване с целия останал свят - всеки си гледа интереса.....
Темата е необятна, дискусията би била много дълга.
На като кратък и недостатъчно обоснован, разбира се, отговор - да.
- Archer
- Редовен потребител
- Контакт:
Я мислех си, че ще е европейска.
Обявиха авиокомпанията с най-добра икономична класа в света
За шеста поредна година годишните награди на Skytrax коронясаха Japan Airlines за крал на евтините седалки.
Обявиха авиокомпанията с най-добра икономична класа в света
За шеста поредна година годишните награди на Skytrax коронясаха Japan Airlines за крал на евтините седалки.
- Almasy
- Редовен потребител
- Контакт:
Защо?
JL (Japan Air Lines) и NH (All Nippon) винаги са били сред първенците по сървиз. F класата им често е номер едно, същото се отнася и до J (Bizz) класата.
Просто сега са победили и в Y (евтината класа).

Но общо взето винаги са се водили премиум превозвачи.
- Archer
- Редовен потребител
- Контакт:
Има и друг фактор тука повечето азиатци не са толкова високи колкото европейци и американци ( за тегло да не говоримПросто сега са победили и в Y (евтината класа).
- COMMANDER_KEEN
- Редовен потребител
- Контакт:
И туй го има... по-напред си бяхме говорили с Almasy по тоя въпрос... аз съм по-скоро слаб, не много висок (178) и нямам особена драма с размерите на седалките, освен че ми се сплесква задника за толко часове. Ама някой голям човек - 190+см х100 и няколко кила ще се измъчи...
- Almasy
- Редовен потребител
- Контакт:
Тук ще се сместяCOMMANDER_KEEN написа: ↑15 Яну 2026, 14:53Ама някой голям човек - 190+см х100 и няколко кила ще се измъчи...
https://www.youtube.com/watch?v=pt_LrmOhOXA
https://www.youtube.com/watch?v=5Hl_rLFIF5k
Ти плащаш
- COMMANDER_KEEN
- Редовен потребител
- Контакт:
Днес пак повисях петъчно в нивата край аеропорта... Евреите идват на ски, чак им трябва голям автобус:

Хванах и казионния 757, дето някъде бях чел, че е единствен в Европа и разни спотъри идват специално да го дебнат. Сега се зачетох, хич не е единствения, пише към 500 парчета има, ама съм забравил вече какъв му беше случая, че е някакъв специален...

Хванах и казионния 757, дето някъде бях чел, че е единствен в Европа и разни спотъри идват специално да го дебнат. Сега се зачетох, хич не е единствения, пише към 500 парчета има, ама съм забравил вече какъв му беше случая, че е някакъв специален...

- rki
- Редовен потребител
ЕАСА е започнала процедура по сертифициране на С919. Процедурата може да отнеме до 6 години.
https://www.scmp.com/economy/china-econ ... 1768446512
https://www.scmp.com/economy/china-econ ... 1768446512
Exclusive | China’s C919 airliner put through paces by test pilots from European aviation regulator
European Union Aviation Safety Agency test flights a crucial step in acquiring certification needed for global operation
The USSR is still collapsing before our very eyes
Parasha delenda est
-
Sasel
- Редовен потребител
- Контакт:
Разбил се е ATR 42-500 в Индонезия. 11 човека се смятат за загинали.

https://www.dailymail.co.uk/news/articl ... earch.html
Plane crash in Indonesia 'kills all 11 onboard' as Indonesia rescue teams search through wreckage for victims

Dinain към rki: Спри се, бе човек. Побърка се...
"нормално беше да има някакво кръвопускане" Dinain за кланетата на цивилни алауити.
"нормално беше да има някакво кръвопускане" Dinain за кланетата на цивилни алауити.
- Almasy
- Редовен потребител
- Контакт:
Информацията на ДейлиМейл е вярна, но и малко подвеждаща.Sasel написа: ↑17 Яну 2026, 19:31Разбил се е ATR 42-500 в Индонезия. 11 човека се смятат за загинали.Plane crash in Indonesia 'kills all 11 onboard' as Indonesia rescue teams search through wreckage for victims
Машината всъщност не е гражданска, а принадлежи на Indonesian Ministry of Marine Affairs.
Регистрацията наистина е PK-THT, но снимката е стара, тоест когато наистина самолета е принадлежал на АК.
Това е снимка малко преди катастрофата:

Всъщност първатата регистрация е I-ADLZ, когато самолета е купен като чисто нов от Air Dolomiti