Гражданска авиацияГражданска авиация

Модератори: Ksantip, Sharana

Отговори
Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:
Status: Offline

Re: Гражданска авиация

Мнение от Almasy » 25 Ное 2024, 14:56

Изображение
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото

Декомунизация. ДеКГБизация. Дерусификация.

koko
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от koko » 25 Ное 2024, 15:37

Almasy написа:
25 Ное 2024, 06:06
SSJ се запали при кацане на летище AYT (Анталя).
Пожара е тръгнал от двигателя.
Няма жертви.
Вскрывая Суперджет Расследование крушения главного российского самолёта
Ако е вярно написаното, катастрофата е била предизвестена.

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 25 Ное 2024, 15:55

koko написа:
25 Ное 2024, 15:37
Almasy написа:
25 Ное 2024, 06:06
SSJ се запали при кацане на летище AYT (Анталя).
Пожара е тръгнал от двигателя.
Няма жертви.
Вскрывая Суперджет Расследование крушения главного российского самолёта
Ако е вярно написаното, катастрофата е била предизвестена.
За недостатъците на SSJ се знае много и отдавна.
Но това никога не е било признавано нито от производителя, нито от самата рассея.
Няма и да бъде.

Всъщност изобщо не е и някаква новост.
Трагедиите с бордове SP-LAA и SP-LBG са категорично по вина на производителя.
Нещо което и Илюшин и сссР (вече рассея) отричат и до ден днешен и обвиняват полските екипажи (направили всичко възможно в опититите си да спасят хората на борда).
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 25 Ное 2024, 16:34

Уволнения по върховете във връзка с безаналоговия МС-21

https://www.dw.com/ru/oak-uvolila-gendi ... z3rCNP5-rA

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 25 Ное 2024, 17:12

Almasy написа:
25 Ное 2024, 16:34
Уволнения по върховете във връзка с безаналоговия МС-21

https://www.dw.com/ru/oak-uvolila-gendi ... z3rCNP5-rA
Типично по руски - не можем да създадем нещо, щото технологичното/научното ни ново е гавно, за това ще уволним/разстреляме няколко човека.

Аватар
rki
Редовен потребител

Мнение от rki » 25 Ное 2024, 20:53

Вчера общо 5 аварии със суперджет:

Изображение

The USSR is still collapsing before our very eyes

Parasha delenda est

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 26 Ное 2024, 10:30

Almasy написа:
25 Ное 2024, 09:59
Карго самолет на DHL падна върху къща във Вилнюс
https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=aAUUteXo9rY&fbclid=IwY2xjawGxDyVleHRuA2FlbQIxMAABHXSnIqOy9PKKALha9D5qo_O-Tu4wSIAteOBkC1nzSf8nXhUmNYvVYihqig_aem_vsgyPffj444GjLrjSNFpFQ&ab_channel=NaglisAndriej%C5%ABnas

https://www.youtube.com/watch?v=uaDYV9IxJLo

https://www.youtube.com/watch?v=JOZ9fMZl61Q

Видео на катастрофата под друг ъгъл:

https://www.reddit.com/r/aviation/comme ... &rdt=47618

Според немската преса (позоваваща се на източник от DHL) в случая е ставало дума за emergency landing:
https://www.tagesschau.de/ausland/europ ... n-100.html

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

В мрежата циркулира и възстановка, вероятно доста приблизителна и неточна:

https://www.youtube.com/watch?v=H3gFdDs3J1s

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 27 Ное 2024, 10:28

Update:
- капитана е починал
- FDR/CVR са предадени за анализ
- подозира се опит за go around в последния момент (явно безуспешен)
- единодушие има поне в един аспект - всички се чудят как при съответната степен на разрушение, пилотската кабина е останала сравнително интактна и изобщо има оцелели

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 28 Ное 2024, 11:28

Временно чаус :P

Язе утре фъркам за

https://www.youtube.com/watch?v=gH0-EEqvJYU

От там за

https://www.youtube.com/watch?v=GVl9NuiXCC0

И като финал за

https://www.youtube.com/watch?v=qsz7KNu9__8

Ку ни ма утепят нейде ша са убадя и от там 8-)

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 01 Дек 2024, 13:25

Привет.
Тази държава е малък кошмар - не правете нашата грешка.
Нямам сега време за обяснения, но е ад за туриста в сравнение с Бразилия, Аржентина или Чили.
Въобще......Къде мамка му се натресохме :shock:

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 01 Дек 2024, 15:33

Almasy написа:
01 Дек 2024, 13:25
Привет.
Тази държава е малък кошмар - не правете нашата грешка.
Нямам сега време за обяснения, но е ад за туриста в сравнение с Бразилия, Аржентина или Чили.
Въобще......Къде мамка му се натресохме :shock:
Аз дори в Мексико(което хората хвалят) не вярвам да стъпя някога, за останалата кочина не съм и помислял. Имам колеги пробваха и те и дори от Аржентина се върнаха с лоши спомени. Доколкото чета в Reddit, на юг от Мексико се ходело само за секс туризъм. :)

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 01 Дек 2024, 19:04

Amazon написа:
01 Дек 2024, 15:33
Аз дори в Мексико(което хората хвалят) не вярвам да стъпя някога, за останалата кочина не съм и помислял. Имам колеги пробваха и те и дори от Аржентина се върнаха с лоши спомени. Доколкото чета в Reddit, на юг от Мексико се ходело само за секс туризъм. :)
От моя опит в същинската Южна Америка (Бразилия, Аржентина, Чили) е много по-добре от тук.
Май същинския ад е Централна Америка - Панама, Колумбия, Еквадор, Венецуела.......
Никъде не се сме се чувствали по-несигурни от тук.
Утре летим за Картахена, предупредиха ни, че е по-опасно дори от Богота, а Меделин пък съвсем..... :o

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 01 Дек 2024, 19:28

Almasy написа:
01 Дек 2024, 19:04
Amazon написа:
От моя опит в същинската Южна Америка (Бразилия, Аржентина, Чили) е много по-добре от тук.
Май същинския ад е Централна Америка - Панама, Колумбия, Еквадор, Венецуела.......
Утре летим за Картахена, предупредиха ни, че е по-опасно дори от Богота, а Меделин пък съвсем..... :o
Да - Чили и Перу например са сравнително нормални държави. Работил съм с хора от Чили а едни от най-добрите ни приятели бяха от Перу - голяма разлика между тях и нас(българите) няма. За централна Америка бях пуснал клип, че при средно IQ 54 в някой държави, няма как да различават добро от зло.

Ами жалко, че има напрежение през ваканцията и ако ножа опре до кокала, казвайте че сте американци. Поне ще има какво да разказваш - това си е приключение и евала за приключенския дух!

Sasel
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Sasel » 01 Дек 2024, 19:32

Almasy написа:
01 Дек 2024, 19:04
Amazon написа:
Пази се докторе и се връщай по скоро, че тук има хора за хоспитализиране! ......... Оф забравих че не си психиатър. :) :lol:

Аватар
Океан
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Океан » 01 Дек 2024, 20:42

Да се сравнява България спрямо Латинска Америка, пък дори и с Чили, една от най-развитите латиноамерикански държави, за мен е несериозно. Да, Чили и България са горе долу еднакво богати, но коефициентът на неравенство GINI при нас е много по-нисък (което е по-добре) - около 37 за нас, спрямо около 47 за Чили, което е дори повече от това на САЩ. И това предвид, че нашето е над средното за Европа (например за Германия е около 29). Което означава, че макар и съвкупното БВП на човек от населението да е сходно, в Чили богатството на държавата е много повече концентрирано и средностатистическият гражданин има по-нисък стандарт на човек.

В също време, престъпността там е много по-висока. Направих си един много бърз тест - отворих google street view на произволни улици в няколко големи града в Чили - навсякъде решетки, назъбени огради и бодлива тел (!). За сравнение заредих родния си провинциален град и нарочно отидох в един от по-лошите квартали, където имаше снимки от 2012 г. и 2023 г. И в двата случая почти нямаше решетки, дори на първите етажи и никъде нямаше бодлива тел. Снимките от 2012 г. видимо изглеждаха бедни, но безопасни (което се припокрива с личните ми впечатления, престъпността, до колкото я има там беше предимно кокошкарски истории), снимките от 2023 г. вече изглеждаха доста по-добре - градинките пооправени, голяма част от сградите санирани и т.н.

За да илюстрирам престъпността погледнах набързо някаква статистика и намерих за 2017 г и за двете държави - честотата на убийствата в Чили е около 3 пъти по голяма, на физическо насилие около 2 пъти по-голяма, на отвличания с около 50% по-голяма, на грабежи с повече от 20 (!) пъти по-голяма, на изнасилвания около 10 (!) пъти по-голяма, на взлом около 4 пъти по-голяма, на кражба на МПС около 3 пъти по-голяма. И това е една от най-безопасните държави в Латинска Америка.

Честно казано ми е жал до някъде, има толкова забележителни места по-света, които бих искал да видя, но най-вероятно ще си остана само с четене на статии по блогове. За сега съм решил за туризъм само в рамките на ЕС + няколко държави в Европа извън ЕС, които познавам, САЩ, някои държави от общността на народите (САЩ, Канада, Нова Зеландия, Австралия), някои азиатски държави (Япония, Южна Корея) и подобни държави. Утешителното е, че то дори и само по тези места има достатъчно неща да се видят за няколко живота.

Иначе имам познати, които са по-смели и са се сблъсквали с всичко - обирали са ги въоръжени бандити, получавали са заплахи, ставали са жертви на измами, имало е случаи, в които като отиват до даден туристически обект ги съпровождат войници с автомати, за да ги пазят. Не са за мен тези тръпки.

Аз също не бих отишъл в Мексико. Там съм чувал, че бандидите много внимават да не нападат туристи, за да не секнат огромните пари от туризъм. Но страна, в която режат главите на хората и го снимат и качват в интернет мисля да не стъпвам докато не си оправят бъкиите. Най-малкото подозирам, че там картелите са пуснали пипалата си навсякъде и не е ясно като отидеш в един лъскав курорт дали един добър процент от парите, които оставиш там не отиват в нечии съмнителни джобове.

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 01 Дек 2024, 21:51

Да съгласен съм с горното. Дадох пример с Чили и Перу, защото хората там имат подобен (нормален) манталитет приличащ на българският. Иначе в Чили преид две години имаше сериозни бунтове - буквално мини-революция. В Перу неравенството също е голямо. А мексиканските картели са нещо, което би накарало да потръпнат от ужас и нацисти и руснаци и японци.

Аватар
COMMANDER_KEEN
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от COMMANDER_KEEN » 02 Дек 2024, 17:53

Океан написа:
01 Дек 2024, 20:42
някои азиатски държави (Япония, Южна Корея) и подобни държави. Утешителното е, че то дори и само по тези места има достатъчно неща да се видят за няколко живота.
Из Азия има къде да се иде и е сравнително безопасно. Малайзия и Сингапур (особено Сингапур) са доста по-цивилизовани от половин Европа. Тайланд е цигания, но е нямало момент в който да се чувствам несигурен (освен на моторче с тайландка за шофер и грамаден куфар, качан на същата пърполетка... :) )

kota
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от kota » 02 Дек 2024, 19:53

Навсякъде в третия свят има решетки и бодлива тел, дори и в Китай.
Една вечер в Коста Рика някой избумка сватбарски 5 патрона близо до квартирата ни, кофти усещане като знаеш че нямаш нищо под ръка и няма на кого да се обадиш за помощ.
В Доминиканската република по улиците на града имаше тежковъоръжен полицай на всеки 100 метра, и на плажа се шматкаха двама гърчави “охранители” с берети на кръста, държах ги под око за да мога да им взема оръжието ако нещо наистина се случи.
В интерес на истината най-не съм се притеснявал в Африка.

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 02 Дек 2024, 22:27

Според мен добър анализ:

https://www.youtube.com/watch?v=qNBTmh9xDbI

Отговори