Не ми трябва гуглето, нито за имената, нито за това кои през 10 в. са варяги, кои са руси и кои славяни. Нали знаеш, че русите са варяги, демек скандинавци, т.е. част от германската езикова и етническа общоност?

Модератор: Ksantip
Не ми трябва гуглето, нито за имената, нито за това кои през 10 в. са варяги, кои са руси и кои славяни. Нали знаеш, че русите са варяги, демек скандинавци, т.е. част от германската езикова и етническа общоност?
Не съм чел сърбина и съм далеч от мисълта, че Василий чак тогава се е усетил, че българите са метежници. Просто ми се струва логично след разгромна победа да иска да прекърши окончателно психиката на противника и затова никога не съм бил особено критичен към тази версия.Stan написа: ↑03 Май 2018, 21:50Това е една глупост изръсена преди 15-тина години от сръбския медиевист С. Пириватрич, която се лапна като топъл хляб в България. Интересно, как никой не си зададе въпроса, как така Василий II цели 30 години воюва с българите и чак през 1015 г. стоплил, че това са просто метежници и започнал да ги ослепява.Ksantip написа: ↑03 Май 2018, 20:18Ослепяването е символичен акт - това е наказанието за метеж, а според византийската идеология Самуил и наследниците му не са нищо повече от метежници, защото след като Цимисхий лишава Борис II от царските символи през 971г. се приема, че България вече не е независима държава.
Стига с отклонението за съветските инвалиди.![]()
Така, знам ги тия нещо още преди да има гугле
Чакай, че сега обърнах внимание на това. В тема Македония има един български поход за целия период и той е опит да се отклони вниманието на Василий от обсадата на Видин. Неуспешен опит. Нито преди, нито след това тема Македония е в центъра на конфликта. А какво ще рече "лична война"?
нека не месим русофобия тук. Добре известен факт, дори за хората с елемнарни исторически познания, е че Русия е създадена от скандинавци, наричащи се руси.
На кой въпрос?
Е, той откъде да знае това? Важното е да говори общи приказки за русофобията и това кой се интересува от история ....Ksantip написа: ↑03 Май 2018, 22:09Чакай, че сега обърнах внимание на това. В тема Македония има един български поход за целия период и той е опит да се отклони вниманието на Василий от обсадата на Видин. Неуспешен опит. Нито преди, нито след това тема Македония е в центъра на конфликта. А какво ще рече "лична война"?
Какви славянски корени имат имената на помощниците на Светослав.
Защо да имат славянски корени? Въпросът е някак си лишен от логика.
Да де, разбрах, те са чистокръвни прадеди на Путин.
И аз не мога да му схвана логиката. Киевска Рус е създадена от руси, т.е. варяги. По времето на Светослав русите още не са напълно славянизирани. Какъв му е проблема, един Господ знае
Какво общо има Путин с тази тема? Нещо тотално се омота.
Е, точно това искам да му светне.
Да, аз коментирам как скачат русоманите като попарени за събития от преди 1000 години и за да защитят емоционалната си родина, отричат една от най-големите трагедии в българската история. Така че, напълно основателно ги сравнявам с еничарите. Не коментирам нито дн. Русия, нито Путин.antygon написа: ↑03 Май 2018, 22:41Аз? Сигурно не съм прочел както трябва поста ти :
....Темата е много хубава - действа като лакмус. Веднага си проличава кой е българин и кой еничарин идентифициращ се с Русия.
Събитие от преди над 1000 години, а пък толкова яростна защита на Светослав.
Между другото, дори руснаците не отричат това събитие. Но като е казал народът - не е зъл турчинът, зъл е потурнака....
Та къде са руснаците, еничарите и потурнаците в тази тема, ако можеш да ме осветлиш? Разбира се - за Путин, като олицетворение на сичко що са правили ордите на Светослав е ясно - той ще си защитава варягите.
Stan написа: ↑03 Май 2018, 22:48Да, аз коментирам как скачат русоманите като попарени за събития от преди 1000 години и за да защитят емоционалната си родина, отричат една от най-големите трагедии в българската история. Така че, напълно основателно ги сравнявам с еничарите. Не коментирам нито дн. Русия, нито Путин.antygon написа: ↑03 Май 2018, 22:41Аз? Сигурно не съм прочел както трябва поста ти :
....Темата е много хубава - действа като лакмус. Веднага си проличава кой е българин и кой еничарин идентифициращ се с Русия.
Събитие от преди над 1000 години, а пък толкова яростна защита на Светослав.
Между другото, дори руснаците не отричат това събитие. Но като е казал народът - не е зъл турчинът, зъл е потурнака....
Та къде са руснаците, еничарите и потурнаците в тази тема, ако можеш да ме осветлиш? Разбира се - за Путин, като олицетворение на сичко що са правили ордите на Светослав е ясно - той ще си защитава варягите.
Между другото последните страници напълно потвърждават наблюденията ми. Така че темата е изключително полезна дори с оглед изследването на психиката на българския русоман. А това пък позволява да се разбере менталноста на еничарите и на фиромите.
За ваше огромно съжаление, русите са именно варягите. Така е поне според самите руски хроники.
Явно съм се изразил неправилно. Според въпросните хроники, русите и варягите са един и същи народ, а славяните са нещо съвсем различно.
С хрониките също има някои проблеми. Виж Максимович, Произхождение... например стр. 24 под линия, на стр. 44 4.а и др.
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани