СредновековиеПоходите на руския княз Светослав през 968-971.

681-1396

Модератор: Ksantip

plamenhk
Редовен потребител
Мнения: 1137
Регистриран на: 16 Окт 2017, 07:48
Контакт:
Status: Offline

Походите на руския княз Светослав през 968-971.

Мнение от plamenhk » 30 Апр 2018, 09:02

Днес в историята ни има един кратък период за който не се говори никак. А той определя съдбата ни за следващите 200 години. Естествено - той е неудобен. Неудобен заради изобличителният характер на историята спрямо нашите "братушки", който не се спират от някакво "братство", да избиват българи заплатени от ромеиски пари. За тези три години Българската област Мизия е поставена на колене заради недалновиден владетел, секти, но най вече заради огромният хъс на нашите врагове тук да няма българи... И пак Българите успяват да запазят своята държавност още около половин век преди и последната българска съпротива да падне, заради предателска ръка. Но всъщност кой е този Княз Светослав? Кой му плаща да доиде тук? Кой го мотивира да избива българите в всяка от 80те крепости на българите, които е обсадил?

Историята на събитията относно походите на Светослав се предава най вече от Историята на Лъв Дякон, но отделни сведения се намират и в други византииски хроники...

Никифор изпратил пратеници при княза на Русия Светослав като го подтиквал срещу Българите... И тъй руска воиска потеглила на поход срещъ сраната им и опустошила голяма част от страната им, и откарала безброина плячка. и на следващата година русите нанесли на българските земи злини, не по-малки от предишните. И русите като подчинили под властта си българският народ, страната им и предводителите на народа Борис и Роман, забравили вече своята земя и искали да останат там, като владеят страната.

Йоан Зонара
Зонара ни дава един по общ поглед над събитията очевидно поради факта че не е съвременник на събитията и вероятно е преписвал от друг източник.
България при Цар Петър I, който загубва отвъддунавските ни владения в полза на Печенеги и Унгарци(черната линия), както и Мизия и Тракия в полза първо на Руснаците, а след това на Византия. На втората карта се виждат остатъците от българското царство съхранени от Цар Самуил.

Ето и извадка от "история" на Лъв Дякон:
Патриций Калокир, изпратен при тавроскитите [русите] по царска воля, пристигнал в Скития [Киевска Русия]. Той се сприятелил с предводителя на таврите, подкупил го с подаръци, очаровал го с примамливи обещания (цялото скитско племе е извънредно алчно и податливо на обещания за подаръци и подкупи) и го склонил да потегли с голяма войска срещу мизите [българите]. Калокир му предложил, като победи мизите, да завоюва страната им и да я притежава като свое собствено владение, но [Светослав] да му помогне срещу ромеите, за да получи (върховната власт в ромейската държава.
При това обещал да му даде от царската хазна големи и неизброими съкровища. Като чул тези думи, Светослав (така го наричали таврите [русите]) не бил в състояние да удържи порива си. Обзет от надежди за богатство, той мечтаел да завладее страната на мизите При това като човек пламенен и смел, силен и решителен той привлякъл цялата младеж на таврите за този поход. И тъй той събрал войска от шестдесет хиляди храбри войници, без наемниците, и тръгнал срещу мизите заедно с патриций Калокир, с когото се сближили чрез приятелство като с роден брат. Щом преплувал Истър и вече се готвел да слезе на брега, мизите разбрали какво става, събрали войска от около тридесет хиляди души и се опълчили срещу него. Обаче таврите стремително се спуснали от лодките и с издадени напред щитове и с извадени мечове започнали от всички страни да избиват мизите. А мизите, като не могли да понесат дори и първия напор, се обърнали в бягство и безславно се затворили в Доростол (яка мизийска [българска] крепост). Казват, че в това (време вождът на мизите Петър, боголюбив и досточтим мъж, опечален от неочакваното бягство, получил апоплектичен удар и като преживял още малко време след това, напуснал този свят. Но това нещо се случило в Мизия по-късно.”

Смъртта на "боголюбивият" но лош дипломат Цар Петър, който сключвайки анти-византииски съюз с унгарците на лоши основи, дава предпоставка за руските нашествия в България. Факт е също че Петър научава за походът на Светослав чак когато пада и "последната крепост на Истъра", което говори за неговата осведоменост и далновидност.

След като Княз Светослав покорил Мизия, той забравил съюза си с Византииците и потеглил към Константинопол. Това му деиствие е продиктувано от многовековната руска мечта Константинопол да е руски(а България да я няма). По пътя той избивал местното население, което оказвало съпротива. Много българи намерили героично смъртта си, докато се отбранявали от пълчищата на руските варвари. Лъв Дякон споменава следното:

"разказват че като превзел района на Филипопол, той жестоко и безчовечно набил на кол двадесет хиляди души от заловените в града. По този начин уплашил всички противници и ги усмирил"

Какъв удар по българската демография е било избиването на 20 000 души може всеки да прецени сам, когато си спомни че царството на Симеон обхващащо дефакто Влашко, Трансилвания, Молдова и целите балкани без Солун, Константинопол, и Южна Гърция, е имало само между 2 и 2.5 милиона души.

И наистина, бих могъл без никакво затруднение да ви описвам битките между младият Цимисхий, и Светослав... Бих могъл и да ви дам описанието на лодките еднодръвки на Русите, с който търсели храна докато били обсадени в Дръстър, но дали това е най важното? С това нека ви занимават Историците. За нас българите е по-важно друго. Че освен тези 20 000 българи набити на Кол в Пловдив, Княз Светослав съзнателно избива елита на България за ВТОРИ път след покръстването. Но докато Борис 1 избива 52 боляри, то Княз Светослав избива 300 наши благородници.

Докато траела обсадата на Дръстър: "Светослав дълго време размишлявал и съобразил че ако мизите се присъединят към ромеите, неговите работи не ще свършат добре. Той събрал около 300 души мизи, които се отличавали по род и влияние, и извършил върху тях жестоко и безчовечно деяние, като погубил всички, а много други оковал в вериги и заключил в тъмница"

Днес в учебниците ни пише че имало равноправен анти-византииски съюз, между българи и руси... Да - това пише там, а Лъв Дякон сигурно е "таен български шпионин - ревизионист", и такова клане не е имало... Но това само историята ще отсъди. Русофилската политка на България не може да заличи страници от историята ни! Ние българите помним страшният геноцид на Светослав над Българите.

Месеци по-късно Светослав последва събата на Никифор, като главата му била отсечена, от печенешкият Хан Куря, както ни свидетелства "Повест Времених Лет". А днес Светослав е национален герой в Русия... За Хан Куря се правят руски анимационни филми, в който е лошият герой... А за геноцидът над българите... всичко се забравя. Пуста му история... защо ни спомняш ти, така укорително че сме били клани от днешните ни "братушки"?
http://samoistina.com/2/rusgenocid.htm

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Мнения: 7658
Регистриран на: 19 Юли 2016, 20:02
Контакт:
Status: Offline

Re: Геноцидът над Българите извършен от Руският Княз Светослав през 968-971

Мнение от Thorn » 30 Апр 2018, 10:03

Типичен пропаганден парцал.
1. "All animals are equal, but some animals are more equal than others." Включително в този форум.

2. Обикновено съм прав! :D

Аватар
bukvite
Редовен потребител
Мнения: 838
Регистриран на: 27 Сеп 2016, 22:39
Контакт:
Status: Offline

Re: Геноцидът над Българите извършен от Руският Княз Светослав през 968-971

Мнение от bukvite » 30 Апр 2018, 10:12

Фактите са верни - има няколко похода на Светослав. При Петър му се опъваме, при Роман - не, още повече че болярите имат едно наум Роман има ли право на престола.
Обаче анализа на фактите и цялото им коментиране - абе човек, дано да ти плащат, иначе си по-зле и от някои известни във форума.
П.С. 20 000 българи във Филипопол по това време? Че той кога е бил български град?
П.П.С Борис избива 52 болярски рода - точно половината от родовете, не 42 боляри. Боже, що ли го чета тоя парцал!

Виж, виждам че мразиш русите, ама поне да си малко по-достоверен, това дето го пускаш нямам думи.
http://Istoriata.net - исторически форум
Историята, такава каквото е!

plamenhk
Редовен потребител
Мнения: 1137
Регистриран на: 16 Окт 2017, 07:48
Контакт:
Status: Offline

Re: Геноцидът над Българите извършен от Руският Княз Светослав през 968-971

Мнение от plamenhk » 30 Апр 2018, 10:30

bukvite написа:
30 Апр 2018, 10:12
Борис избива 52 болярски рода - точно половината от родовете, не 42 боляри. Боже, що ли го чета тоя парцал!

Виж, виждам че мразиш русите, ама поне да си малко по-достоверен, това дето го пускаш нямам думи.
Св. Борис и митът за избиването на 52-та рода
http://www.pravoslavieto.com/history/09 ... 2_roda.htm

Св. княз Борис и клеветата за „избитите 52 болярски рода“

https://spisanieayazmo.com/%D1%81%D0%B2 ... %B8%D1%82/

....
Последна промяна 1 на plamenhk, променена общо 30 пъти

T-72
Редовен потребител
Мнения: 5299
Регистриран на: 19 Юли 2016, 11:36
Контакт:
Status: Offline

Re: Геноцидът над Българите извършен от Руският Княз Светослав през 968-971

Мнение от T-72 » 30 Апр 2018, 10:30

От таз глупост по-голяма, здраве му кажи....
Варяги ли са били, руснаци ли, украинци ли...
Киев Руски ли е?Или украински?Киевска Рус - Руска държава ли е?
Все интерсни и интересни въпроси!

Щото ако питаш укрите - Киевска Рус няма нищо общо с Русия .тогава според тяхната гледна точка - Украинците са ни разпердушинели!
Последна промяна 1 на T-72, променена общо 30 пъти
Кръвта вода не става!

T-72
Редовен потребител
Мнения: 5299
Регистриран на: 19 Юли 2016, 11:36
Контакт:
Status: Offline

Re: Геноцидът над Българите извършен от Руският Княз Светослав през 968-971

Мнение от T-72 » 30 Апр 2018, 10:32

plamenhk написа:
30 Апр 2018, 10:30
bukvite написа:
30 Апр 2018, 10:12
Борис избива 52 болярски рода - точно половината от родовете, не 42 боляри. Боже, що ли го чета тоя парцал!

Виж, виждам че мразиш русите, ама поне да си малко по-достоверен, това дето го пускаш нямам думи.
Св. Борис и митът за избиването на 52-та рода
http://www.pravoslavieto.com/history/09 ... 2_roda.htm

Св. княз Борис и клеветата за „избитите 52 болярски рода“

https://spisanieayazmo.com/%D1%81%D0%B2 ... %B8%D1%82/

Мълчанието понякога е злато.
Пламене , това не са научни публикации.Нямат никаква стойност!
Кръвта вода не става!

Аватар
bukvite
Редовен потребител
Мнения: 838
Регистриран на: 27 Сеп 2016, 22:39
Контакт:
Status: Offline

Re: Геноцидът над Българите извършен от Руският Княз Светослав през 968-971

Мнение от bukvite » 30 Апр 2018, 10:55

Айде по-сериозно - под чия власт е бил Филилипополис по време на похода на Светослав и какъв е бил народностния му състав.
Иначе - да, там е имало масови убийства, макар че 20 000 е пресилено число, трудно се избива толкова народ без огнестрелно оръжие.
http://Istoriata.net - исторически форум
Историята, такава каквото е!

kramer
Редовен потребител
Мнения: 1868
Регистриран на: 20 Юли 2016, 19:14
Контакт:
Status: Offline

Re: Геноцидът над Българите извършен от Руският Княз Светослав през 968-971

Мнение от kramer » 30 Апр 2018, 11:39

Kви братушки 10 век?

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Мнения: 5344
Регистриран на: 29 Юли 2016, 15:08
Местоположение: Бургас
Контакт:
Status: Offline

Re: Геноцидът над Българите извършен от Руският Княз Светослав през 968-971

Мнение от Almasy » 30 Апр 2018, 11:51

kramer написа:
30 Апр 2018, 11:39
Kви братушки 10 век?
Че то и в 21-ви не е по-различно.
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото

Декомунизация. ДеКГБизация. Дерусификация.

Аватар
Желязин
Редовен потребител
Мнения: 1629
Регистриран на: 05 Сеп 2017, 20:33
Контакт:
Status: Offline

Re: Геноцидът над Българите извършен от Руският Княз Светослав през 968-971

Мнение от Желязин » 30 Апр 2018, 12:46

Almasy написа:
30 Апр 2018, 11:51
kramer написа:
30 Апр 2018, 11:39
Kви братушки 10 век?
Че то и в 21-ви не е по-различно.
Генетично сме по-близки до гърците и северноиталиянците
"Покажете ми един нормален човек и аз ще го излекувам!" Карл Густав Юнг

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Мнения: 7658
Регистриран на: 19 Юли 2016, 20:02
Контакт:
Status: Offline

Re: Геноцидът над Българите извършен от Руският Княз Светослав през 968-971

Мнение от Thorn » 30 Апр 2018, 13:20

Византийско мекере!😜
1. "All animals are equal, but some animals are more equal than others." Включително в този форум.

2. Обикновено съм прав! :D

Аватар
Желязин
Редовен потребител
Мнения: 1629
Регистриран на: 05 Сеп 2017, 20:33
Контакт:
Status: Offline

Re: Геноцидът над Българите извършен от Руският Княз Светослав през 968-971

Мнение от Желязин » 30 Апр 2018, 13:35

Асла :mrgreen:
"Покажете ми един нормален човек и аз ще го излекувам!" Карл Густав Юнг

plamenhk
Редовен потребител
Мнения: 1137
Регистриран на: 16 Окт 2017, 07:48
Контакт:
Status: Offline

Re: Геноцидът над Българите извършен от Руският Княз Светослав през 968-971

Мнение от plamenhk » 30 Апр 2018, 15:03

kramer написа:
30 Апр 2018, 11:39
Kви братушки 10 век?
Как какви ? Наши ! "Дружба от векове за векове" (с) :D
bukvite написа:
30 Апр 2018, 10:55
Айде по-сериозно - под чия власт е бил Филилипополис по време на похода на Светослав и какъв е бил народностния му състав.
И вие като Хамлет сам ли си задавате въпроси ?
"По време на походите на българския владетел Крум през 811-813 година, когато той разрушава много тракийски градове и отвежда жителите им на север, населението на Филипопол изоставя града и бяга в по-безопасни области на юг. През 836 година градът е завладян от българския владетел Маламир, като изглежда се предава и смяната на властта става без особени кръвопролития.Филипопол остава в границите на България до 970 година, когато е превзет от киевския княз Светослав I, който разграбва града и набива на кол 20 хиляди негови жители. След изтласкването на киевските войски от Балканите през следващата година Филипопол отново е присъединен към Източната Римска империя"
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D1 ... 0%B8%D0%B2

Колкото до народностният състав с най голяма вероятност населението е смесено - ромеи и българи.
Цитат на Лъв Дякон "Светослав, възгордян много от победите си над мизите и твърде надменен поради своята варварска самонадеяност (защото той вече здраво държал страната в ръцете си), всял всред мизите страх и ужас с вродената си свирепост. Разказват, че като превзел с война Филипопол, той жестоко и безчовечно набил на кол двадесет хиляди от заловените в града. По този начин уплашил всички противници и ги усмирил".

Предполага се че жертвите до голяма степен са българи. Логично е да плаши с тези жестокости "мизите", т.е. българите с които воюва.
bukvite написа:
30 Апр 2018, 10:55
... 20 000 е пресилено число, трудно се избива толкова народ без огнестрелно оръжие.
Всички знаем как по онова време се е отразявало количеството - според големината на цифрата се "превежда" като много или малко. В случаят може да става дума и за избягалото от русите население от околностите в града, възможно и за жертви от цялата област. Каквото и да е било населението такова число жертви говори по скоро за етническо прочистване, като не всичките задължително са умрели на кола. Лъв Дякон може да е сумирал жертвите (войници и цивилни), но това са само догадки.

През 971г византийския летописец описва Филипопол като "пуста далечна покрайнина" а дори след дълго време градът не се споменава в хрониките. Където братушките стъпят (дори и без сапагите) "трева не никне". ;)

И тази историческа тема беше дълго време табуизирана за да не нарушава идилизираната дружба между "братските" народи.
bukvite написа:
30 Апр 2018, 10:57
Пламеник го обвинявам в некомпетентност.
По определение всички НЕрусофили са анатемизирани като некомпетентни.
bukvite написа:
30 Апр 2018, 10:57
Това с русофобията е следствие.
Да ви поправя - русофилията винаги се свързва с некомпетентност !

kramer
Редовен потребител
Мнения: 1868
Регистриран на: 20 Юли 2016, 19:14
Контакт:
Status: Offline

Re: Геноцидът над Българите извършен от Руският Княз Светослав през 968-971

Мнение от kramer » 30 Апр 2018, 15:16

Ти даваш ли си сметка, каква организация би трябвало да представлява "набиването на кол на 20 000 жители"? :shock: ;)

Аватар
bukvite
Редовен потребител
Мнения: 838
Регистриран на: 27 Сеп 2016, 22:39
Контакт:
Status: Offline

Re: Геноцидът над Българите извършен от Руският Княз Светослав през 968-971

Мнение от bukvite » 30 Апр 2018, 16:30

kramer написа:
30 Апр 2018, 15:16
Ти даваш ли си сметка, каква организация би трябвало да представлява "набиването на кол на 20 000 жители"? :shock: ;)
И колко квадратни метра място е това.
Лично аз съм чел, че е избил първенците на града, защото не искали да му отворят вратите. По ония времена рядко някой избива селяните. Те по-скоро се отвеждат в робство. 20 000 души - това е такава финансова загуба.
Всъщност тезата на Пламеник издиша тук - темата му е ГЕНОЦИДА. Мда, Светослав си е правил нормалните варяжки походи за плячка, не е ни първия, ни последния. Но чак да тръгва с наглася да избива българите?
Това е 10 век бе човек, понятията за народност са много далечни още.
Последна промяна 1 на bukvite, променена общо 30 пъти
http://Istoriata.net - исторически форум
Историята, такава каквото е!

Аватар
bukvite
Редовен потребител
Мнения: 838
Регистриран на: 27 Сеп 2016, 22:39
Контакт:
Status: Offline

Re: Геноцидът над Българите извършен от Руският Княз Светослав през 968-971

Мнение от bukvite » 30 Апр 2018, 16:36

И тази историческа тема беше дълго време табуизирана за да не нарушава идилизираната дружба между "братските" народи.
Като цяло се бъркаш. По време на соца, като ученик, съм гледал поне два телеяизионни театъра по темата.
В единия се казваше - старият цар имаше хора да се брани, но новия няма и тнт.. Не е била табу, да за Пловдив много не се говореше, но имаше данни.
Виж победите на ген Колев бяха силно премълчавани и дори 84 в казармата ни ги разправяха само в секретните часове.
bukvite wrote: ↑30 Apr 2018, 10:57
Пламеник го обвинявам в некомпетентност.
По определение всички НЕрусофили са анатемизирани като некомпетентни.
Не всички, ти просто не казваш нищо ново и в БС, където беше по-нормален климата ти го казаха още 2009-та. В темите ти няма факти, които никой тук да не знае, има само една омраза.
bukvite wrote: ↑30 Apr 2018, 10:57
Това с русофобията е следствие.
Да ви поправя - русофилията винаги се свързва с некомпетентност !
Лично на моята стена във фейса съм забелязал следното - обикновено тия, които пускат редовно постове за ватенките и Путлер, пускат и постове колко е зле положението в България и как нямат пари.
И не съм русофил. Работил съм достатъчно с руски фирми последните години, за да не мога да трая имперското им поведение в момента. 90-те бяха по-нормални, но сега са се надули много. Просто не виждам смисъл от омразата в постовете ти.
http://Istoriata.net - исторически форум
Историята, такава каквото е!

Аватар
ISTORIK
Модератор
Мнения: 790
Регистриран на: 14 Ное 2016, 09:00
Местоположение: XIII век
Контакт:
Status: Offline

Re: Геноцидът над Българите извършен от Руският Княз Светослав през 968-971

Мнение от ISTORIK » 30 Апр 2018, 19:08

Няма да влизам в дискусията за достоверността на текста от първия постинг.

Ще спомена само, че е написан твърде неграмотно в лингвистично отношение. Дори и написаното да е исторически достоверно, самото неграмотно писане сваля доверието от автора на текста.
Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред, образовай населението!

Stan
Редовен потребител
Мнения: 3225
Регистриран на: 22 Юли 2016, 13:15
Контакт:
Status: Offline

Re: Геноцидът над Българите извършен от Руският Княз Светослав през 968-971

Мнение от Stan » 30 Апр 2018, 19:44

Аз като казвам, че русоманите са нещо различно от русофилите, вие не ми вярвате. Като ви дадох дефиниция за що е то русоман - бил съм бил обиждал. Е на, какво по-голямо доказателство за моите думи от реакцията на някои хора тук. С вашите постове, вие сами се и обвинихте и обидихте. Как може събитие от преди 1048 години да предизвика толкова силни емоции и свирепа защита на Родината (емоционалната, а не физическата)?

Спокойно. Светослав е княз на Киевска Рус. Освен това е варяг, демек спада към германските народи. Така че потомците на ордите му са дн. украинци, а не дн. руснаци (по това време Москва е едно забравено от бога угрофинско селце).

А сега конкретно по темата. Самото заглавие не е правилно. Няма геноцид, както примерно няма геноцид при Баташкото клане. Обаче останалите неща са верни
- Светослав е платен от ромеите да удари в гръб България и успешно се справя. Бил е византийска маша, която свършила мръсната работа.
- Светослав превзема Пловдив от българите. В това изворите са безспорни.
- Лъв Дякон, който минал през града 16 години по-късно говори за 20 000 набити накол 0 от заловените тук. Обърнете внимание, не казва жители. Най-вероятно това е била българска армия, която се концетрирала тук и направила опит да отблъсне агресорите, + жителите на града и може би бежанци от колните селища подирили спасение тук.
- градът и районът след погрома на русите е бил толкова жестоко пострадали, че на следващата година и през 986 г. ромеите колонизират големи маси арменци павликяни и халкедонити тук.
Като не искаш мира, на ти секира.

Аватар
bukvite
Редовен потребител
Мнения: 838
Регистриран на: 27 Сеп 2016, 22:39
Контакт:
Status: Offline

Re: Геноцидът над Българите извършен от Руският Княз Светослав през 968-971

Мнение от bukvite » 30 Апр 2018, 23:07

Stan написа:
30 Апр 2018, 19:44
Аз като казвам, че русоманите са нещо различно от русофилите, вие не ми вярвате. Като ви дадох дефиниция за що е то русоман - бил съм бил обиждал. Е на, какво по-голямо доказателство за моите думи от реакцията на някои хора тук. С вашите постове, вие сами се и обвинихте и обидихте. Как може събитие от преди 1048 години да предизвика толкова силни емоции и свирепа защита на Родината (емоционалната, а не физическата)?

Спокойно. Светослав е княз на Киевска Рус. Освен това е варяг, демек спада към германските народи. Така че потомците на ордите му са дн. украинци, а не дн. руснаци (по това време Москва е едно забравено от бога угрофинско селце).

А сега конкретно по темата. Самото заглавие не е правилно. Няма геноцид, както примерно няма геноцид при Баташкото клане. Обаче останалите неща са верни
- Светослав е платен от ромеите да удари в гръб България и успешно се справя. Бил е византийска маша, която свършила мръсната работа.
- Светослав превзема Пловдив от българите. В това изворите са безспорни.
- Лъв Дякон, който минал през града 16 години по-късно говори за 20 000 набити накол 0 от заловените тук. Обърнете внимание, не казва жители. Най-вероятно това е била българска армия, която се концетрирала тук и направила опит да отблъсне агресорите, + жителите на града и може би бежанци от колните селища подирили спасение тук.
- градът и районът след погрома на русите е бил толкова жестоко пострадали, че на следващата година и през 986 г. ромеите колонизират големи маси арменци павликяни и халкедонити тук.
Благодаря. Съвсем друго е като се обади специалист.
http://Istoriata.net - исторически форум
Историята, такава каквото е!

Аватар
контрол_alt
Редовен потребител
Мнения: 731
Регистриран на: 22 Юли 2016, 22:56
Местоположение: EU
Контакт:
Status: Offline

Re: Геноцидът над Българите извършен от Руският Княз Светослав през 968-971

Мнение от контрол_alt » 01 Май 2018, 00:59

Източниците.

История на българите, Том I, стр. 289 - Дръстър, Светослав избива 300 български боляри.

История на българите, Том I, стр. 288 - година 970. "Съпротива оказват и българските власти в онези земи, които не са под режим на пряка руска окупация. Известен е случаят с Пловдив ... хиляди хора са набити на кол и разрушаване на града."

Градът и през 1114 г. все още не се е възстановил от руските зверства, а и никога няма да върне блясъка си.
С уважение контрол_alt.

Аватар
Amazon
Модератор
Мнения: 8676
Регистриран на: 20 Юли 2016, 02:00
Контакт:
Status: Offline

Re: Геноцидът над Българите извършен от Руският Княз Светослав през 968-971

Мнение от Amazon » 01 Май 2018, 04:38

kramer написа:
30 Апр 2018, 11:39
Kви братушки 10 век?
Прав си, но поне тогава сме говорели един език. :) Доколкото помня славянските езици започват да се разделят през 8-9-ти век.

Кухулин
Редовен потребител
Мнения: 4971
Регистриран на: 04 Мар 2017, 11:53
Контакт:
Status: Offline

Re: Геноцидът над Българите извършен от Руският Княз Светослав през 968-971

Мнение от Кухулин » 01 Май 2018, 04:49

Stan написа:
30 Апр 2018, 19:44
Светослав е княз на Киевска Рус. Освен това е варяг, демек спада към германските народи. Така че потомците на ордите му са дн. украинци, а не дн. руснаци (по това време Москва е едно забравено от бога угрофинско селце).
Тоест днешните руснаци на кого са потомци, на московските угрофини? Все пак Иван Грозни е пряк потомък на Светослав, ако не друго.

Stan
Редовен потребител
Мнения: 3225
Регистриран на: 22 Юли 2016, 13:15
Контакт:
Status: Offline

Re: Геноцидът над Българите извършен от Руският Княз Светослав през 968-971

Мнение от Stan » 01 Май 2018, 07:56

контрол_alt написа:
01 Май 2018, 00:59
Източниците.

История на българите, Том I, стр. 289 - Дръстър, Светослав избива 300 български боляри.

История на българите, Том I, стр. 288 - година 970. "Съпротива оказват и българските власти в онези земи, които не са под режим на пряка руска окупация. Известен е случаят с Пловдив ... хиляди хора са набити на кол и разрушаване на града."

Градът и през 1114 г. все още не се е възстановил от руските зверства, а и никога няма да върне блясъка си.
Това е по Ана Комнина, която през 1114 г. минала през града. Тя говори за множество полуразрушени монументални сгради (вкл. и хиподрум), които били видими по нейно време. Това опустошение тя свързва с "тавроскитите", което ще рече "варварите от североизток". Дали в случая Ана Комнина е имала предвид русите или да речем готите, в случая няма значение, тъй като по времето на цар Петър въпросните сгради отдавна са били в полуразрушен вид и не са функционирали, а самия град е бил град само по презумция - разпръснати тук там полуземлянки, по-скоро нещо като голямо село.
В случая при Ана Комнина е възможно да е отразена фолклорната история, т.е. местни предания. Дивашкото избиване направено от русите, без съмнение поколения на ред се е помнило и е съвсем възможно местните да са сочили руйните на античните сгради като свидетелство за руския погром.
Като не искаш мира, на ти секира.

Stan
Редовен потребител
Мнения: 3225
Регистриран на: 22 Юли 2016, 13:15
Контакт:
Status: Offline

Re: Геноцидът над Българите извършен от Руският Княз Светослав през 968-971

Мнение от Stan » 01 Май 2018, 08:15

Кухулин написа:
01 Май 2018, 04:49
Stan написа:
30 Апр 2018, 19:44
Светослав е княз на Киевска Рус. Освен това е варяг, демек спада към германските народи. Така че потомците на ордите му са дн. украинци, а не дн. руснаци (по това време Москва е едно забравено от бога угрофинско селце).
Тоест днешните руснаци на кого са потомци, на московските угрофини? Все пак Иван Грозни е пряк потомък на Светослав, ако не друго.
Иван Грозни може да е потомък и на Чингиз хан.
Това, че дн. руснаци не са потомци на тия Киевска Рус е образно казано. Естествено, че имат. Мисълта ми е че дн. руснаци в европейската част на Русия, до голяма степен са потомци на разни муроми прочие угорски племена.
Като не искаш мира, на ти секира.

Кухулин
Редовен потребител
Мнения: 4971
Регистриран на: 04 Мар 2017, 11:53
Контакт:
Status: Offline

Re: Геноцидът над Българите извършен от Руският Княз Светослав през 968-971

Мнение от Кухулин » 01 Май 2018, 09:44

Stan написа:
01 Май 2018, 08:15
Мисълта ми е че дн. руснаци в европейската част на Русия, до голяма степен са потомци на разни муроми прочие угорски племена.
Така е, съгласен съм.
Amazon написа:
01 Май 2018, 04:38
Прав си, но поне тогава сме говорели един език. :) Доколкото помня славянските езици започват да се разделят през 8-9-ти век.
Започват да се разпадат по-рано, с експанзията на славяните. По времето на Светослав разпада приключва и едва ли много българи са разбирали какво им говорят славяните в неговата войска. Може би като днешните българи и македонците.

Отговори

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани