Нова ИсторияБългарските "зверства" в Сърбия, Македония и Гърция от 1913 г. (ВБВ) насам

1878-днес

Модератор: Ksantip

ivan
Редовен потребител
Контакт:
Status: Offline

Re: Българските зверства в Сърбия и Македония от ВБВ насам

Мнение от ivan » 09 Дек 2017, 19:34

Стефан Душан написа:
09 Дек 2017, 19:32
Не бива да се забравят и зверствата в окупирана Гърция, където се стига до там, че населението започва да бяга в териториите, контролирани от нацистите...
А примери ще дадеш ли? Все пак да ги видим тия зверства и тия зверове.

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 09 Дек 2017, 19:46

Thorn написа:
09 Дек 2017, 18:52
И тогава идва Брушпилот и казва - аз не съм чел, но съм против Пастернак, пардон сърбите, а и всичко това е руска???!!! (защо поне сръбска не каза? ) пропаганда!

Вероятно турският Брушпилот точно така говори за Априлското въстание.

Докато са такива настроенията, на Балканите няма да има история, а само пропагандни брошурки.
Я се върни и виж ТИ къде си блял, докато си чел какво съм написал - че въпросният офицер, пише като очевидец за случки в Македония станали по времето, когато той самия вече е на италианския фронт.
Последна промяна 1 на Bruchpilot, променена общо 9 пъти
Строши-пилот :mrgreen:

Аватар
Стефан Душан
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Стефан Душан » 09 Дек 2017, 19:48

ivan написа:
09 Дек 2017, 19:34
А примери ще дадеш ли? Все пак да ги видим тия зверства и тия зверове.
While still under occupation, Professor Alexandros Svolos, who later served as president of the Political Committee of National Liberation and his assistant Konstantinos Karamanlis created the Committee of Macedonians and Thracians in Athens. In October 1941, Svolos wrote that 12,000 people were killed during repressions committed by the Bulgarian troops. This was the number specified in the report, which the Committee forwarded to Altenburg and Gidzi, the Regents of the two occupying powers, Germany and Italy.

http://www.grreporter.info/en/bulgaria_ ... eece/12020
Srbi su jedan miroljubivi narod, ali tu svoju vrlinu nedovoljno koriste.

Христо Спириев
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Христо Спириев » 09 Дек 2017, 19:49

Thorn написа:
....Докато са такива настроенията, на Балканите няма да има история, а само пропагандни брошурки.
Брей , ти историк ли си ? Учил , работил , специалист ? Че да правиш такива заключения ? Що за високомерие и самомнение ? Покритие има ли ?

Веднъж попитах какъв си и какво можеш и се направи , че не си видял!

Че ти е страст да плюеш по българската история отдавна се разбра навсякъде !!! Само дето за Россията една лоша дума от теб не съм прочел. Намек дори .

Само ти недей да говориш за скачане на амбразурата!!!!!!!!! Да оправдаваш окупация , анексия и военно престъпление !!!!
Thorn написа:
09 Фев 2017, 09:36
Принципно "окупацията" на Крим наистина е най-близка по характер на Съединението.
Какво можеш ? Какво познаваш в детайли ? Какво работиш ? Какво си учил ? Страстите ти не ме интересуват !

Анонимността е удобно прикритие за какво ли не !!!

П.П. Стан коректно заяви , че не се е интересувал в детайли .

А ти , Thorn , запознат ли си в детайли с конкретната история , че започваш веднага да плюеш !
Последна промяна 2 на Христо Спириев, променена общо 9 пъти

Аватар
General Lukov
Редовен потребител

Мнение от General Lukov » 09 Дек 2017, 19:50

Стефан Душан написа:
Не бива да се забравят и зверствата в окупирана Гърция, където се стига до там, че населението започва да бяга в териториите, контролирани от нацистите...
Гърция от българските части не е окупирана, а това се водят новоприсъединени освободени земи, които дори гърците са признали за български през пролетта на 1913г. Драма, Кавала и други, които после губим във Втората Балканска война. Смисъл ако не беше авантюрата на Фердинанд, тези земи са признати от гърците за наши по Лондонския договор преди Втората Балканска война. Така че да не мрънкат много...през ВСВ просто си ги връщаме с помощта на германците. :)

Спириев, той Торна е набор на Явор Дачков 1971. Странно или не, не познавам един свестен човек набор 71! :lol:

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 09 Дек 2017, 20:00

Thorn написа:
Докато са такива настроенията, на Балканите няма да има история, а само пропагандни брошурки.
Като стана дума за липса наистория и пропагандни брошурки - дай някой международен доклад, заключение на трибунал, нещо обективно, написано от трети лица за да видим. Все пак става дума за военни престъпления, които не се доказват с писма на странстващи Австро - Унгарски офицери!
Строши-пилот :mrgreen:

Аватар
Stan
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Stan » 09 Дек 2017, 20:10

Thorn написа:
09 Дек 2017, 18:54
Stan написа:
09 Дек 2017, 18:33
Thorn написа:
09 Дек 2017, 18:21

Значи от разбойниците, които българската армия официално е приела на служба.
Би ли бил така добър да се аргументираш с конкретни хора, които наричаш "разбойници" и защо? Интересна ще ми е сръбската гледна точка.
Голяма част от кадрите на ВМОРО са морално крайно неприятни хора.
Някои, като Яне Сандански (който в случая няма отношение към проблема) - да. Но Някои, а ти твърде лесно обобщаваш.

Между другото, хората извършили това, могат също да бъдат наречени "разбойници"?
https://offnews.bg/istoria/pogromat-v-b ... 55719.html
https://offnews.bg/istoria/pogromat-v-b ... 56016.html
https://offnews.bg/istoria/pogromat-v-b ... 56573.html
https://offnews.bg/istoria/pogromat-v-b ... 57368.html

А ето и изключително моралния сърбин, ръководител на акцията му. Обърни внимание на последните години от живота му.
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0 ... 0%B5%D1%86
Като не искаш мира, на ти секира.

Аватар
Желязин
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Желязин » 09 Дек 2017, 20:28

Този Пеканяц немците правилно са го преценили за мъжка полит- к..ва и достойно, за подвизите си, е завършил живота си с ножарски генг-бенг на околовръстното
"Покажете ми един нормален човек и аз ще го излекувам!" Карл Густав Юнг

T-72
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от T-72 » 09 Дек 2017, 21:17

Заглавието е доста манипулативно написано.Тъжно ми е че в Български форум Българите се оприличават като зверове.Написано е така заглавието че да се втълпи че Македония подобно на Сърбия е чужда територия, и там сме били като агресори и сме се държали като зверове.
Но както и да е.
Мен ме интересува повече паметта за загиналите напи войници през тези години.
Убийства на партизани и техните ятаци е имало и тук.Така че в зависимост от вида на пропагандата е разновидноста на пропагандата за която те ще се експлоатират.
Кофти е че нямаме тук историци които да ни кажат дали са излизали исторически изследвания описващи какво се е случвало по време на престоя на Българският окупационен корпус в Югославия след 1941.
Това което излиза косвено тук таме е че там даваме не малко жертви за този период.
Ако може да се приеме като авторитет Божидар Димитров(за мен не е, поради простата причина че не е специалист по темата) - той посочваше към 1500 ( не мога да си спомня, дали за загинали или за общата бройка с ранените)
Това което пак съм "чувал" по разни предавания от историци е че окупираме към края на войната почти цяла сърбия без Белград.
От там пък след факта че сърбия има много голямо партизанско движение - излиза факта че наще са водели доста сражения.
За Македония до колкото знам имат един партизански отряд през 1942 , който местните там предават у наще ликвидират.Към края вече се активизират с дошли от Сръбско комунисти. Водача на македонските комунисти - Методи Шатаров отказва да води партизанска борба и да влее македонските комунисти в Югославските.
Загива после на Милеви скали в България ( мълвата е че е убит в гръб от човек на Тито)
Ей тоз направи цяло предаване за "бугарите фашисти" изтепали отряда, съответно окичели с паметници района.
https://www.youtube.com/watch?v=skoHLoIKlsY&t=25s
Последна промяна 1 на T-72, променена общо 9 пъти
След "контра", идва "ре-контра"! Победа будет за нами!

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Thorn » 09 Дек 2017, 21:19

ivan написа:
09 Дек 2017, 19:22
Thorn написа:
09 Дек 2017, 18:54
Stan написа:
09 Дек 2017, 18:33

Би ли бил така добър да се аргументираш с конкретни хора, които наричаш "разбойници" и защо? Интересна ще ми е сръбската гледна точка.
Голяма част от кадрите на ВМОРО са морално крайно неприятни хора.
Би ли дефинирал какво значи морално крайно неприятни? Щото така хвърлена от високо абстрактна приказка си е пълен бош лаф както казват по нашият край. Айде спри се с плювните разбрахме от други теми, че хората на Бърльо взели нивата на роднината ти и за това цялата организация си я обявил за мафия, разбойници и така нататък. То лесно се раздават морални оценки на отдавна умрели хора и то скрит зад форумен профил.
Хората на Бърльо, който си е обявен за престъпник от баш тартора на "Организацията", са пребили с тояги до смърт кмета на селото. Да, роднина ми е, но то това може да се каже за половината село там. Отнемането на нивите е на други хора - не са ми роднини и е от други активисти на съответната мафия.
Обикновено съм прав :lol:
За неудобни факти трябва да има наказания. Петя.
Разумните хора не се съмняват. Жертвите в Газа са малко.Dinain
Израел никого не е окупирал, никого. Не съществува арабски въпрос. Спириев
https://thornforum.net

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Thorn » 09 Дек 2017, 21:23

ivan написа:
Та според теб Гоце Делчев, Борис Сарафов, Дамян Груев, Христо Чернопеев, Кръстьо Асенов, Аргир Манасиев, Радон Тодев, Тане Николов, Апостол Петков, Борис Дрангов, хайде да спра до тук, морално неприятни или са? А загиналите във възстанието през 1903 г, падналите на Ножот, четниците на Тодев загинали на Предела и те ли са морално неприятни? Ти съвест и срам имаш ли или си плюеш по инерция?
За Апостол Петков - не виждам никаква разлика между неговите деяния в Енидже Вардарско и деянията примерно на Мелас. Асолютно от един дол дренки са. Дрангов, с макиавелистките си изказвания също не става много за иконата, която го правят. За останалите не съм се ровел в подробности, но пропускаш примерно хора като Сандански, като Алеко паша, че и самият Тодор Александров.

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Thorn » 09 Дек 2017, 21:23

General Lukov написа:
09 Дек 2017, 13:14
Да не си мислите че ако имаха възможността по Ньойския договор да заграбят Видин, Перник, Кюстендил и Петрич, нямаше да вършат същото каквото правеха с българите в Македония и Западните покрайнини в междувоенния период ? Разбира че щяха да се възползват от този шанс, една част от българите да избият, друга част да асимилират, а трета част да прогонят в посока България, както впрочем става и с една част от българите в Цариброд и Босилеград след 1919г.
Тук си абсолютно прав.

T-72
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от T-72 » 09 Дек 2017, 21:26

Който има време може да хвърли по едно око:
https://www.youtube.com/watch?v=BDaWRV5fRkA
https://www.youtube.com/watch?v=MYaZOLtE2ik

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Thorn » 09 Дек 2017, 21:27

Стефан Душан написа:
Това е интересно, дай някакви подробности, не знаех. Знаех, че е имало голям глад, че гъркините са се продавали за по един хляб за да си хранят децата, че май е имало отделни норми за хранителните дажби на гърците, които по едно време са били сравними с нормите в обсадения Ленинград и че Драмското въстание е потушавано включително с авиация.

Аватар
Stan
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Stan » 09 Дек 2017, 21:28

Thorn написа:
09 Дек 2017, 21:23
но пропускаш примерно хора като Сандански
Сандански, ако не се лъжа, някак си го пропусна в темата си да демитологизацията :roll:

T-72
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от T-72 » 09 Дек 2017, 21:31

За гърция четох наскоро спомени на наши войници там.Голям глад е било.Двама ветерана писаха че са виждали хора да пасат трева.

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Thorn » 09 Дек 2017, 21:32

General Lukov написа:
09 Дек 2017, 19:50
Стефан Душан написа:
Гърция от българските части не е окупирана, а това се водят новоприсъединени освободени земи, които дори гърците са признали за български през пролетта на 1913г. Драма, Кавала и други, които после губим във Втората Балканска война. Смисъл ако не беше авантюрата на Фердинанд, тези земи са признати от гърците за наши по Лондонския договор преди Втората Балканска война. Така че да не мрънкат много...през ВСВ просто си ги връщаме с помощта на германците. :)

Спириев, той Торна е набор на Явор Дачков 1971. Странно или не, не познавам един свестен човек набор 71! :lol:
Може да са били български (но НЕ САМО български - дори и по турско време е имало много гърци и много турци), но през 1941 е след емиграцията на голяма част от българското население през войните, след настаняването на малоазиатски бежанци и след Моллов-Кафандарис.

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Thorn » 09 Дек 2017, 21:33

T-72 написа:
09 Дек 2017, 21:31
За гърция четох наскоро спомени на наши войници там.Голям глад е било.Двама ветерана писаха че са виждали хора да пасат трева.
За "гъркините се пускаха за един хляб, защото имаха гладни деца" съм чувал лично от един от окупаторите.

T-72
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от T-72 » 09 Дек 2017, 21:36

Thorn написа:
09 Дек 2017, 21:33
T-72 написа:
За "гъркините се пускаха за един хляб, защото имаха гладни деца" съм чувал лично от един от окупаторите.
Ех Торне , до къде стигнахме Българин да назовава Българските войници в Беломорска Тракия окупатори....

Аватар
General Lukov
Редовен потребител

Мнение от General Lukov » 09 Дек 2017, 21:36

Ние не можем да си представим днес какви зверски времена са били тогава. Даже не говорим за убийства на етническа основа между войници и граждани на отделни балкански държави - всеки го е вършел. Този Иван Бърльо е грабил и убивал също и българи за нищо (или по-скоро за да вземе каквото има от малко по-заможните) - нещо като шумкарите от гората обиращи мандрите на хората по селата и всичко де що намерят. По същото време е бил ползван и като оръжие срещу сърбите (заради лудостта си) и след всяка сръбска репресия в Македония, е бил пращан с чета да опожари и някое село заселено със сръбски колонисти. Разбира се има и други като него. Но в крайна сметка както споменах вече, истински щастливци сме че живеем днес и можем да се пенявим по форумите, полиция що годе има. Циганската престъпност не може и дума да се сравнява с разбойническите въоръжени банди от началото на 20 век ограбващи и унищожаващи цели села - пак подчертавам не толкова по етнически признак, а от чисто разбойнически мотиви. Впрочем това се отнася и за другите държави. И сърбите са имали свои банди убиващи и грабещи сърби, гърците също и т.н. просто епохата е била такава. Днес сме друго време, хората живеят уседнало и няма как една група хора да направи чета да се събере в гората, после да тръгне да граби и опожарява села и да не бъде заловена от полиция/жандармерия...авантюрата им може да продължи максимум 1-2 дена преди да бъде унищожена подобна банда, а оцелелите осъдени на доживотен затвор (понеже отмениха смъртното наказание). В ония времена подобни банди са вилняли с месеци, да не кажа години и централната власт често е вдигала ръце, че не може да се справи с тях и е инструктирала просто местното население, особено по селата сами да се въоръжават и отбраняват от тях, кой както може. :roll:

Аватар
Stan
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Stan » 09 Дек 2017, 21:36

Thorn написа:
T-72 написа:
Това последното би било твърде тенденциозно да се туря в графата "зверства"

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Thorn » 09 Дек 2017, 21:37

Bruchpilot написа:
09 Дек 2017, 20:00
Thorn написа:
Като стана дума за липса наистория и пропагандни брошурки - дай някой международен доклад, заключение на трибунал, нещо обективно, написано от трети лица за да видим. Все пак става дума за военни престъпления, които не се доказват с писма на странстващи Австро - Унгарски офицери!
Не съм се интересувал подробно от темата и не смятам и да се интересувам подробно. Но не отричам априори, напротив - смятам подобни изпълнения за доста вероятни с огледна балканския манталитет и манталитета на епохата въобще.

Естествено сърбите ще се стараят да ги преувеличават страхотно, което също е нормално на Балканите. И не само на Балканите.

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Thorn » 09 Дек 2017, 21:37

Stan написа:
09 Дек 2017, 21:36
Thorn написа:
T-72 написа:
Това последното би било твърде тенденциозно да се туря в графата "зверства"
Гладът е вследствие на окупацията.

Аватар
Желязин
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Желязин » 09 Дек 2017, 21:39

Танк - просто транслирах/интерпретирах сръбското заглавие в онзи сръбски, блицаджийски сайт...А и за да сме обективни - редно е така да кръстим темата.

Пропагандата е от двете страни на митницата...Ние, българите, е хубаво да пробваме да анализираме безпристрастно историята, защото сме достатъчно стар народ с успехи и сме способни да посочим нашите недъзи и да отхвърлим чуждите лъжи...

П.П. докато пусна мнението и ....вече .... девет, добре десет! други са постнати....Щекотлива тема
"Покажете ми един нормален човек и аз ще го излекувам!" Карл Густав Юнг

T-72
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от T-72 » 09 Дек 2017, 21:41

Желязин написа:
09 Дек 2017, 21:39
Танк - просто транслирах/интерпретирах сръбското заглавие в онзи сръбски, блицаджийски сайт...А и за да сме обективни - редно е така да кръстим темата.

Пропагандата е от двете страни на митницата...Ние, българите, е хубаво да пробваме да анализираме безпристрастно историята, защото сме достатъчно стар народ с успехи и сме способни да посочим нашите недъзи и да отхвърлим чуждите лъжи...

П.П. докато пусна мнението и ....вече .... девет, добре десет! други са постнати....Щекотлива тема
Би трябвало да има българско изследване по темата, ама май няма.

Отговори