Проблема с автопарка в РТВ , ЗРВ и други е , че поради спецификата на работа не се извършва пробег за основен ремонт. Много от техниката е на открито. Да ама от стареене и корозия няма как да избягаш. Една боя отгоре и готово.Писах за антифриза - няма.Занятие , зимно време. Пълним вода от водогрейки и потегляме. На позиция източваш , не смееш , може да замръзне. Приключваме , пак тичаме с тубите и пълним. Прибираме се и пак източваме. Пролетта пълним , есента източваме. Агрегатите за автономно ел. захранване също. Износват се помпи , трупа се корозия и окиси. И така с години.Докато някога не закъсаш и идват с тегличите. Гумите не навъртат пробег , но също стареят. Сваляме от РЛС и слагаме на транспортните където стават. На РЛСтата По-стари , износени. Сещате се , че зимата със стари и износени като тръгнеш не знаеш къде ще стигнеш.Транспортна техника за ремонт в Търговище по памет.T-72 написа: ↑08 Ное 2017, 14:28Понеже не съм запознат, с този род войски.Как бе усвоен ремонта и поддържането на този вид техника при вас? Не съмнявам в това което пишеш, но имаше ли случаи на техника пращана за ремонт ?
Доколкото знам има(ло?) завод:
"ТЕРЕМ-Овеч" - Провадия, е профилиран в ремонт и модернизация на радиолокационни станции, ремонт и модернизация на електросилови агрегати и двигатели с вътрешно горене, производство на механични изделия и инструментална екипировка."
За ВВС-то и за сухопътните войски си имахме заводи за ремонт.Ремонта на вертолетите и самолетите(без МиГ-29) също бе усвоен по заводите,имахме и кораборемонтни заводи. Демек ремонтите на техниката на трите рода войски бе осигурена.
Аз съм свидетел поне на два танка дошли от капитално-възстановителен ремонт(2007-ма) oт Търговище.
Отделно в Сливен имаме и танкова работилница.
Демек има класификация за няколко вида ремонти(не ми се изброява сега, а и малко почва да ме лъже паметта за имената на някои от видовете освен КВР) на Танкова военна техника и за всяка според нивото, спецификата и сложността бе осигурено място и процедура.
В парка, в ремонтната работилница в близост до поделението и в самият завод.Като за всяко от това си има изисквания и процедура.Демек най-лекия ремонт се прави в парка от личния състав.По сложния в ремонтната работилница, най-сложния в завода (боята се сваля дори).
На практика как се случваше това при вас?
Обслужване РЛС. По технологични карти с описани срокове операции , дейности и проработени часове.
Седмична профилактика - през седмица от разчета.
ТО 1 - 2 пъти на 6 месеца от разчета.
ТО2 - съвпада с едното ТО1 служба КРАС и разчета
При наработване на часове основен ремонт в завода в Божурище.Докато служех пратихме 2 - П-37 и П-18. Еми не се върнаха по-различни. Натоварваме ги с ежедневни графици и почват да изникват проблеми - недоглеждане , пропуски , некачествен ремонт и непълен обем ремонт. Така 2-3 месеца докато улегнат.
За мен е категорично , че до 90г бяхме прекалено , даже свръхмилитаризирани за възможностите ни. При фактически фалит 90г , последваща и криза и променени условия и нужда , няма как да поддържаме и обслужваме толкова въоръжение и техника , включващо и доста старо. Пазара наситен. Няма и кой да купи такава стара , освен дарения като на Македония.
Не бива да се сравнява начина цени на обслужване ( необходимост от сервизна техника и квалифициран персонал) на болшинството техника преди 1990г и сега нова. А и в различни политически условия. Направо е технологичен скок. Дали ще е Мерцедес или друго ще изисква специализиран сервиз и поддръжка. Може и в някои гараж ама без гаранция за качество , пълен обем и гарантиран пробег - което , нали никой не го препоръчва. А къде , как и на каква цена е въпрос на договаряне. Bruchpilot го е написал - по-скоро е лобизъм и комисионни.
Изобщо сме наясно , че издържането на сравнително модерна , подготвена и функционална армия , пък дори и по малка хич не е евтино.