Нова ИсторияБНА

1878-днес

Модератор: Ksantip

Отговори
Христо Спириев
Редовен потребител
Контакт:
Status: Offline

Re: БНА

Мнение от Христо Спириев » 08 Ное 2017, 18:26

T-72 написа:
08 Ное 2017, 14:28
Понеже не съм запознат, с този род войски.Как бе усвоен ремонта и поддържането на този вид техника при вас? Не съмнявам в това което пишеш, но имаше ли случаи на техника пращана за ремонт ?
Доколкото знам има(ло?) завод:
"ТЕРЕМ-Овеч" - Провадия, е профилиран в ремонт и модернизация на радиолокационни станции, ремонт и модернизация на електросилови агрегати и двигатели с вътрешно горене, производство на механични изделия и инструментална екипировка."
За ВВС-то и за сухопътните войски си имахме заводи за ремонт.Ремонта на вертолетите и самолетите(без МиГ-29) също бе усвоен по заводите,имахме и кораборемонтни заводи. Демек ремонтите на техниката на трите рода войски бе осигурена.
Аз съм свидетел поне на два танка дошли от капитално-възстановителен ремонт(2007-ма) oт Търговище.
Отделно в Сливен имаме и танкова работилница.
Демек има класификация за няколко вида ремонти(не ми се изброява сега, а и малко почва да ме лъже паметта за имената на някои от видовете освен КВР) на Танкова военна техника и за всяка според нивото, спецификата и сложността бе осигурено място и процедура.
В парка, в ремонтната работилница в близост до поделението и в самият завод.Като за всяко от това си има изисквания и процедура.Демек най-лекия ремонт се прави в парка от личния състав.По сложния в ремонтната работилница, най-сложния в завода (боята се сваля дори).
На практика как се случваше това при вас?
Проблема с автопарка в РТВ , ЗРВ и други е , че поради спецификата на работа не се извършва пробег за основен ремонт. Много от техниката е на открито. Да ама от стареене и корозия няма как да избягаш. Една боя отгоре и готово.Писах за антифриза - няма.Занятие , зимно време. Пълним вода от водогрейки и потегляме. На позиция източваш , не смееш , може да замръзне. Приключваме , пак тичаме с тубите и пълним. Прибираме се и пак източваме. Пролетта пълним , есента източваме. Агрегатите за автономно ел. захранване също. Износват се помпи , трупа се корозия и окиси. И така с години.Докато някога не закъсаш и идват с тегличите. Гумите не навъртат пробег , но също стареят. Сваляме от РЛС и слагаме на транспортните където стават. На РЛСтата По-стари , износени. Сещате се , че зимата със стари и износени като тръгнеш не знаеш къде ще стигнеш.Транспортна техника за ремонт в Търговище по памет.
Обслужване РЛС. По технологични карти с описани срокове операции , дейности и проработени часове.
Седмична профилактика - през седмица от разчета.
ТО 1 - 2 пъти на 6 месеца от разчета.
ТО2 - съвпада с едното ТО1 служба КРАС и разчета
При наработване на часове основен ремонт в завода в Божурище.Докато служех пратихме 2 - П-37 и П-18. Еми не се върнаха по-различни. Натоварваме ги с ежедневни графици и почват да изникват проблеми - недоглеждане , пропуски , некачествен ремонт и непълен обем ремонт. Така 2-3 месеца докато улегнат.

За мен е категорично , че до 90г бяхме прекалено , даже свръхмилитаризирани за възможностите ни. При фактически фалит 90г , последваща и криза и променени условия и нужда , няма как да поддържаме и обслужваме толкова въоръжение и техника , включващо и доста старо. Пазара наситен. Няма и кой да купи такава стара , освен дарения като на Македония.

Не бива да се сравнява начина цени на обслужване ( необходимост от сервизна техника и квалифициран персонал) на болшинството техника преди 1990г и сега нова. А и в различни политически условия. Направо е технологичен скок. Дали ще е Мерцедес или друго ще изисква специализиран сервиз и поддръжка. Може и в някои гараж ама без гаранция за качество , пълен обем и гарантиран пробег - което , нали никой не го препоръчва. А къде , как и на каква цена е въпрос на договаряне. Bruchpilot го е написал - по-скоро е лобизъм и комисионни.

Изобщо сме наясно , че издържането на сравнително модерна , подготвена и функционална армия , пък дори и по малка хич не е евтино.

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 08 Ное 2017, 19:57

Bruchpilot го е написал - по-скоро е лобизъм и комисионни.
В лобизма и комисионните няма нищо лошо това е практика в цивилизования свят, въпроса е да са строго законово регламентирани и прозрачни. Тука при нас както всичко останало се получава изкривяване.
Виж ако имахме закон за лобизма всичките тея пишман лобистчета за Ф-16 втора ръка трябваше да се обясняват как и точно защо лобират за това и щеше да им стане доста неприятно.

А, за модернизираните П-37 какво ти е мението ?

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Thorn » 09 Ное 2017, 02:43

В прошлый раз мы с Вами вспоминали вооруженные силы ВНР, ну, а сегодня вспомним и Болгарскую народную армию.

По-моему глубокому убеждению, это, пожалуй, была самая слабая из всех армий восточного блока. И это связано с тем, что страна была дальше всего удалена от вероятного театра военных действий, хотя и тылом назвать ее сложно. У нее были свои задачи — борьба против войск НАТО в Греции и работа с Турцией.

Говоря о слабости, надо понимать, что это вопрос относительный. У Болгарской Народной Республики была достаточно сил и средств, особенно по нынешним временам:-) Просто ИМХО они были послабее и немцев, и чехов, и румын и венгров.
http://diletant.media/blogs/62451/37471457/
Обикновено съм прав :lol:
За неудобни факти трябва да има наказания. Модератор Петя.
Разумните хора не се съмняват. Dinain
Израел никого не е окупирал, никого. Не съществува арабски въпрос. Спириев
https://thornforum.net - ФОРУМЪТ НА THORN

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Thorn » 09 Ное 2017, 03:00

Оказывается, лучшая кормежка солдат среди армий Варшавского Договора была в Болг

Доброго здравия!

В Болгарии. Много овощей и мяса. И это было признано союзниками.
Но по оценке начальника тыла БНА, рацион болгарского солдата все равно уступал рациону турецкой армии, где при примерно том же количестве продуктов на рыло, полагалось большее разнообразие видов мяса (например, кроме разных видов птицы и говядины полагалась баранина, а в Болгарской армии - в основном курица и свинина).
Что-то у меня разрыв шаблона. Не мог же высокий чин не знать профильных рационов питания солдат в прочих армиях НАТО. Но выделил же в лучшую сторону именно турок, которых у нас ни в хер тогда не ставили ни по чем.
С уважением, Евгений Путилов.

T-72
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от T-72 » 09 Ное 2017, 08:48

Сравнението тук за БНА не е на място.Поради няколко причини. Липсват офицерски мнения, засега е само на Спириев(което за мен е страшно ценно).Един или двама са били тогава военно служещи и това е.Останалите мнения са на фантазия, слухове,чуто не дочуто от възрастни , пристрастия и т.н
Липсват хора били на учения, които да споделят как е преминавала подготовката за тях, как са провеждани големите учения.Колко пъти през годината са били на ротни, батальонни учения,бригадни (колко и редки да са били). Стрелби и т.н
Моите преки впечатления за армията са за периода от 1998 г. и по късно като танкист (2003-та нагоре).Хванах последните въшкарници.
Всичко друго преди 1990 г. само на чуто не дочуто мога да го твърдя което не е мерило за достоверност.
След "контра", идва "ре-контра"! Победа будет за нами!

Христо Спириев
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Христо Спириев » 09 Ное 2017, 13:19

Archer написа:
08 Ное 2017, 19:57

А, за модернизираните П-37 какво ти е мението ?
Запознат съм информативно , отдавна и не ми е позната детайлно. За да ти отговоря сериозно трябва да се ровя , да чета , да сравнявам - трябва време , а съм загубил и интерес. Да си смуча от пръстите за да се направя на интересен – не ме гони такъв зор.
Понеже ме питате конкретни неща , нито зная , нито разбирам всичко. Даже малко. Основи , принципи на радиолокацията , това което съм учил , работил и помня.

Ако някого интересува ще се опитам да обясня начина на обучение и подготовка.
Във ВУ учехме по програма на ВМЕИ по специалности.По моята гражданска , радио и телевизионна техника , с незначителни съкращения и без химия. Това се учи основно до 3-ти курс и общоармейски – устави , строева , физическа и други. На строевата и уставно поведение се наблягаше в пъти повече от физическата – половината не можеха да направят коремно на лоста. Важно е да те „пречупят“ и вкарат в армейски манталитет и поведение. За физическа няма нито достатъчно време , нито условия. Битовите условия мизерни. По 8-10 човека в спално , общи умивални , общи тоалетни , баня – обща за цялото училище , веднъж седмично. Чак 4 курс пуснаха топла вода в банята в дивизиона /общежитието/. Но се учи здраво. Просто няма мърдане. На казармен режим сме. Сутрин лекции , след обяд самоподготовка в класни стаи. Отсъствие само ако си много болен. Почти всеки ден ни изпитват. Отпуска само събота и неделя , ако не си наказан. Домашна 10 дни зимата , 20 лятна и някои бонус за отличен успех.От 3 курс се включват и специалните предмети/свързани с радиолокация/ и материална част. Учи се съвсем конкретна материална част и техника. За сметка на това детайлно , до последната бурмичка. По схеми с размер 3 на 4 метра и цялата като паяжина. Конкретно аз – Пеперуда , П-12 , П-18 , П-37 , ПРВ-13 и АСУ – блоково/не детайлно/. РТВ специалностите са на страната и на войските , отделно ЗРВ и АСУ. Другата техника я учим само информативно.

Завършваш. Практически още не си съвсем готов. От стари колеги и работа научаваш още куп отработени практики и тънкости. Бъзикахме се че лейтенанта иска ама не може , капитана може и знае , майора може , знае ама вече не му се работи. Ако те назначат на неизучавана РЛС те пращат 3-6 месеца на курс. Отделно всяка станция има няколко сандъка документация на руски – абсолютно детайлни описания , инструкции и схеми. Четеш и учиш.Който не ставаше за техник по командните пунктове.

РТВ е от най-техническите родове войски. Кашимерия няма. За сметка на това е неглижиран. Битовите условия повсеместно лоши. От ВУ знаеш , че от РТВ кариера не се прави. Ако искаш военна кариера – СВ или авиация. Във ВВС и ПВО голямата работа беше авиацията. Но без РТВ осигуряване авиацията сама по себе си е неефективна и пълноценно да изпълнява задачи. РТВ е първоизточник на информация за въздушната обстановка и за ВВС и за ЗРВ/макар , че те имат и собствени РЛС/. Искам да бъда разбран правилно. Зная за прекрасни пилоти , владеещи техниката , изпълнявали всякакви фигури , кацали и излитали при екстремни ситуации , висока отговорност и натоварване. Но системата е единен механизъм , като часовник – няма малко или голямо колело. Всички са важни – едно ако спре , спира или не работи целия часовник. РТВ са първоизточник , очите и ушите на ВВС и ПВО. Как ще бъде вдигнат и излети дежурен изтребител ако няма информация за нарушител ? Как ще бъде насочван и давано целеуказание на пилот във въздуха ако не се знае състава и къде е въздушния противник ? На съвместни учения РТВ първи започваха за да осигуряваме информация и последни завършвахме за да приберем техниката. Още от ВУ авиацията се водеше като „нашата слънчева авиация“. При лошо и дъждожвно време се отлагаха полети и учения време. Колеги са ми разправяли , че са чакали по една седмица на позиция да се оправи времето да излетят самолети за облитане и проверка на видимоста на поциции и направления.
В поделението дежуреха щурман-насочвачи. Нищо не правеха , като на почивка. За полети , когато имаше , искаха и ние настройвахме износимите индикатори. При това всичко трябваше да е изрядно. Те само ги експлоатираха. Не съм свидетел , но се е случвало заради грешка на щурмана да вкара самолет в Гърция. Но се е случвало и поради неправилно топогеографско привързване на РЛС и индикатора от началника на РЛС и неточно подавани координати пак да влиза в гръцко.

Такива работи.

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 09 Ное 2017, 15:04

и румын и венгров.
Точно пък в сравнение с тия . .
Но по оценке начальника тыла БНА, рацион болгарского солдата все равно уступал рациону турецкой армии, где при примерно том же количестве продуктов на рыло
В сравнение с Турската ( и Гръцката армия сигурно) храната със сигурност тука е била по зле, ама тоя другар що не сравни порциона на храната в БНА със тая в съветската :lol:
По спомени на един човек бил наборен войник на графа през 82ра когато са играли Щит'а на графа имало и съветско подразделение, храната за техните наборни била пълна мизерия един огромен казан за каша и само това, по думите му като им дали топъл бях хялб очите им светнали .
Запознат съм информативно , отдавна и не ми е позната детайлно.
Интересен разказ иначе.
А за работа в условия на смущения подготовка имахте ли, за характеристиките на западните ПРР като Шрайк, Стандарт АРМ и по-късно Харм теоретична информация имахте ли както и за контейнерните им системи за РЕБ които се окачват на тактически самолети>

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Thorn » 09 Ное 2017, 17:00

Archer написа:
09 Ное 2017, 15:04
Но по оценке начальника тыла БНА, рацион болгарского солдата все равно уступал рациону турецкой армии, где при примерно том же количестве продуктов на рыло
В сравнение с Турската ( и Гръцката армия сигурно) храната със сигурност тука е била по зле, ама тоя другар що не сравни порциона на храната в БНА със тая в съветската :lol:
По спомени на един човек бил наборен войник на графа през 82ра когато са играли Щит'а на графа имало и съветско подразделение, храната за техните наборни била пълна мизерия един огромен казан за каша и само това, по думите му като им дали топъл бях хялб очите им светнали .

Ами нали точно това казва човека - че от цялата ОВД, най-добра е била храната в БНА.

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 09 Ное 2017, 17:11

Еее, в Чехия и ГДР сигурно е била по-добре като цяло.

T-72
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от T-72 » 09 Ное 2017, 17:20

Ще ви дам няколко примера.
След това е ,но мисля че традицията е била същата.
Учебния център изкарах в Крумово 1998-ма -наденица с боб, карамелизиран чай, по десетобалната система 3 . Имахме свинарник в поделението.Само като информация, нямам някакви топли спомени от наяждане със свинско.Като цяло мизерна работа.
Бойното поделение изкарах в Равнец .
Имаше три порциона -
1. Войнишки
2.За сержантски и офицерски състав.
3.За летци
Сладоледи съм ял и кола съм пил от моя порцион, манджите си бяха на ниво.Такова ядене и в къщи не е било.За сержантите печените пилета и други вкусотии бяха на воля, за летците само можех да предполагам но си беше най-добрия.
2003-та в Плевен - общо войскови за Танкист. Медузи и мизерии .
В търново същата работа, обядваш и после отиваш на лавката за още!
После в Сливен имаше кетъринг, чак по вестниците се обаждах за хлебарките в кафето.Още имаше новобранци, бяха вкарали 30 човека с хранително натравяне във военна болница, изкараха после че не от храната в стола, ами от незнайно каква друга храна.
След "контра", идва "ре-контра"! Победа будет за нами!

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Thorn » 09 Ное 2017, 17:42

Дайте да си направим тема за спомени от казармата. Ще бие Сирия по посещаемост.

Super_Hornet
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Super_Hornet » 09 Ное 2017, 17:46

Арчъре, ПРР срещу метровик е нон-сенс.;)

Иначе - нито Турция, ни Гърция имат дамолети за ртр и реп по онова време.

Тия неща са за батковците - САЩ и др.

Иначе Спириев илюстрира нещо важно - големи ВВС, а ртв със стара техника.

То и сега сме така, ама ВВС са други. :)

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 09 Ное 2017, 17:58

Арчъре, ПРР срещу метровик е нон-сенс.;)

Иначе - нито Турция, ни Гърция имат дамолети за ртр и реп по онова време.
имам предвид подготовката в условия на РЕБ като цяло, а гърция и турция следва по онова време да са имали контейнерни системи за РЕБ които се окачват на Ф-4.
Изображение

Super_Hornet
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Super_Hornet » 09 Ное 2017, 18:10

Това е за самозащита.

Иначе руснаците участват по учения и вървеше една история, че в края на 80-те забили всичко в северна България, без една пеперуда. :)

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 09 Ное 2017, 18:42

Super_Hornet написа:
09 Ное 2017, 18:10
Това е за самозащита.

Иначе руснаците участват по учения и вървеше една история, че в края на 80-те забили всичко в северна България, без една пеперуда. :)
Ако са можели такова нещо 80-те, щяха да го използват 2008-ма в Грузия.

Super_Hornet
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Super_Hornet » 09 Ное 2017, 18:46

Amazon написа:
09 Ное 2017, 18:42
Super_Hornet написа:
09 Ное 2017, 18:10
Това е за самозащита.

Ако са можели такова нещо 80-те, щяха да го използват 2008-ма в Грузия.
В Грузия разгърнаха реб-а няколко дни след началото и общи линии нещата приключиха.

Христо Спириев
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Христо Спириев » 10 Ное 2017, 09:05

Archer написа:

А за работа в условия на смущения подготовка имахте ли, за характеристиките на западните ПРР като Шрайк, Стандарт АРМ и по-късно Харм теоретична информация имахте ли както и за контейнерните им системи за РЕБ които се окачват на тактически самолети>
Ей , ти много питаш ! Ааааа , нещо почваш да ме съмняваш ? :D Майтапя се .
Точно това разбира се , че се учеше. С практическа визуализация на смущения в базата на ВУ. ПРР - наличната информация на ТТХ. За авиацията - ТТХ , опознавателни знаци и визуално опознаване. Изобщо на теория се учеха доста неща които на практика бяха други. Само съм чувал , че в поделението е имало устройство - имитатор на смущения , не помня в какъв диапазон. На практика активни смущения можеха да се видят когато работеха едновременно двете П-18 без да са синхронизирани , иначе имахме пуснат кабел между двете , ползва се запуск от едната за синхронна работа , защото не могат да работят едновременно. Само съм чувал за единични учения със самолет имитатор на активни смущения. За такива с поставач на пасивни дори не зная. Чувал съм за тренажор с перфокарти подаващ видеосигнал на индикатор и създаващ реална въздушна обстановка с цели и смущения , но не съм виждал такъв. Войниците ги обучавахме направо в реална обстановка на график със слаб трафик. Има случай когато промишлени и граждански обекти смущаваха РЛС и обратно , особено телевизори и радия в близост до метрови.
Изобщо доста неща нямаше. Би трябвало да има и фотокартечници да снимат индикаторите за обективен контрол. Но скъпи и фотоконсумативите скъпи. Дори не съм виждал на живо. Обективния контрол ни беше един 8-пистов ролков магнетофон на който бяха закачени операторските линии , вътрешни оперативни и с горния КП. С многократно използвани ролка на които едвам се разбираше записа. Трябваше да се съхраняват 1 месец.
За вероятния противник ни спускаха секретни сводки за местоположение на авиобазите , състав и брой самолети и вероятни направления на влитания. За конкретно налично въоръжение нямам спомен да са ни информирали.

П.П. Всъщност войниците минаваха новобрански школи и първоначално обучение. От където идваха почти необучени. След това на място ги обучавахме - елементарни основни принципи , влючване изключване , контрол и настройки , самата бойна работа и проводка на цели , организация и носене на бойно дежурство. 3 до 6 месеца и влизаха и самостоятелно.

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 25 Ное 2017, 16:36

Къде беше оная тема за връщане на наборната войска.. както и да е.
Попадна ми сайта на финландските въоръжени сили ( додста добре направен между другото )
та става ясно че в мирно време поддържат над 20.000 наброрника и като цяло техниката във въоръжените им сили е модерна.
http://maavoimat.fi/en/about-us
А, да и Финландия е с по малко население от България.

Аватар
piston
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от piston » 28 Яну 2018, 12:25

Христо Спириев написа:
10 Ное 2017, 09:05
Archer написа:

Ей , ти много питаш ! Ааааа , нещо почваш да ме съмняваш ? :D Майтапя се .
Точно това разбира се , че се учеше. С практическа визуализация на смущения в базата на ВУ. ПРР - наличната информация на ТТХ. За авиацията - ТТХ , опознавателни знаци и визуално опознаване. Изобщо на теория се учеха доста неща които на практика бяха други. Само съм чувал , че в поделението е имало устройство - имитатор на смущения , не помня в какъв диапазон. На практика активни смущения можеха да се видят когато работеха едновременно двете П-18 без да са синхронизирани , иначе имахме пуснат кабел между двете , ползва се запуск от едната за синхронна работа , защото не могат да работят едновременно. Само съм чувал за единични учения със самолет имитатор на активни смущения. За такива с поставач на пасивни дори не зная. Чувал съм за тренажор с перфокарти подаващ видеосигнал на индикатор и създаващ реална въздушна обстановка с цели и смущения , но не съм виждал такъв. Войниците ги обучавахме направо в реална обстановка на график със слаб трафик. Има случай когато промишлени и граждански обекти смущаваха РЛС и обратно , особено телевизори и радия в близост до метрови.
Изобщо доста неща нямаше. Би трябвало да има и фотокартечници да снимат индикаторите за обективен контрол. Но скъпи и фотоконсумативите скъпи. Дори не съм виждал на живо. Обективния контрол ни беше един 8-пистов ролков магнетофон на който бяха закачени операторските линии , вътрешни оперативни и с горния КП. С многократно използвани ролка на които едвам се разбираше записа. Трябваше да се съхраняват 1 месец.
За вероятния противник ни спускаха секретни сводки за местоположение на авиобазите , състав и брой самолети и вероятни направления на влитания. За конкретно налично въоръжение нямам спомен да са ни информирали.

П.П. Всъщност войниците минаваха новобрански школи и първоначално обучение. От където идваха почти необучени. След това на място ги обучавахме - елементарни основни принципи , влючване изключване , контрол и настройки , самата бойна работа и проводка на цели , организация и носене на бойно дежурство. 3 до 6 месеца и влизаха и самостоятелно.

Предлагам да откриеш тема за РТВ и постовете по темата да се прехвърлят там, съгласен ли си?
"Непоносимо страдание за русина е това съзнание – да си през вековете една ръмжаща мечка извън оградата на цивилизацията."
Илия Бешков, септември, 1950 г.

"War without logistics is called poverty"
William Cox

Аватар
piston
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от piston » 11 Сеп 2018, 21:55

"Непоносимо страдание за русина е това съзнание – да си през вековете една ръмжаща мечка извън оградата на цивилизацията."

William Cox

Аватар
piston
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от piston » 13 Дек 2018, 23:49

КРаднато от ФБ:
Слави Павлов
Администратор · 28 ноември в 19:46 ч.

„ЕМОЦИЯ, Я… РАЗРЕШЕТЕ КАЦАНЕ“ ( Случаят е истински )
През края на 60 – те, началото на 70 – те години на миналия век, България беше много, много голяма. Особено за ВВС. Когато в Равнец е понеделник, в Безмер вече е вторник, в Узунджово сряда, Чешнегирово четвъртък и т. н. Ако щете, и обратно ги обърнете, или разбъркайте, няма да сбъркате. Това се отнасяше само за бойната авиация, не касаеше Каменец, Долна Митрополия и Щръклево.
Та в един такъв ден, за нас „неделя“, слънчев, съм дежурен по СКП. Обажда ми се дежурният диспечер и казва: „Бързо на СКП-то.“ Изтичах до там, старшината вече е запуснал радиостанциите, едната на 3-ти, боен канал, другата на 1-ви, общ. Тук ще направя малко отклонение, по това време ползвахме само четири канала: 1-ви, общ, за военна и гражданска авиация; 2-ри, полкови; 3-ти, боен и 4-ти, за пеленгация.
Нищо не знам. Търся КП и от там разбирам, че полка от Доброславци е вдигнат по тревога, ще „работят“ на полигон „Бодрово“,след което ще кацат при нас и на Крумово. /Там нямаше ПИК, грунт /. И докато се старая да се ориентирам в обстановката, чувам на 1-ви канал:
-„Емоция, я, 340, на третия, колесник пуснат, разрешете кацане.“
- „…, кацане разрешавам.“- отговорих. Огледах се, но самолет не виждам.
Веднага последваха „Емоция, я …разрешете кацане“ И аз, естествено, разрешавам, няма причини да отказвам. Започнаха кацане МиГ -21. Кацнаха осем от тях. След няколко минути от Крумово ми се обажда полк. Дело Жулев и ме пита:
- „Емоция“, колко самолета кацнаха при вас?
- Осем, отговарям.
- Осем големи, но и един малък! /визира МиГ 17/
- Не, само големи, малък няма.
- Но той ви иска кацане и вие му разрешихте! Трябва да е при вас! Я излезте отвън и ги преброите отново, трябва да е там!
Излизам, гледам, броя, но такъв няма! В този момент към мен идва кап. Иван Бинев /по късно генерал/, командир на ескадрилата в Габровница. Помолих го да се обади на полк. Жулев и той го направи. Но къде беше 340-ти? Това научих по – късно.
Излизайки от атака, 340-ти установява, че има отказ на хидросистемата и поради това решава да кацне не на грунтовата полоса на Крумово, а на бетонната на Чешнегирово. Вижда полоса, иска разрешение за кацане /от мен/, но полосата е Узунджово. И там става по – интересно. Ролира и спира на стоянката. Слиза от самолета, а насреща негови добри познати, Цанко и Ванчо. И ги пита:
- Абе, вие какво правите тук, в Чешнегирово? Нали сте в Узунджово?
- Е да де, ние сме си в Узунджово, ама ти за какво си тук?
Зевзекът Цанко го хваща за раменете, обръща го на запад и му казва:
- Мой човек, ей нататък е Чешнегирово, а тук е Узунджово.
Голям смях е паднал.
Та, такива ми ти работи… Случват се в авиацията…

William Cox

Аватар
centara
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от centara » 14 Дек 2018, 02:33

Пак тънко е минал 340.
Някъде самолетът му щеше да бъде "подготвен" за полет в следния вид.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 14 Дек 2018, 03:10

Това наказания ли са? Аз съм чувал, че по едно време за закачане на третото въже е имало сериозно сурвакане.

Аватар
centara
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от centara » 14 Дек 2018, 05:37

Amazon написа:
14 Дек 2018, 03:10
Това наказания ли са? Аз съм чувал, че по едно време за закачане на третото въже е имало сериозно сурвакане.
Не, просто когато пилот се обърка и се приземи на грешен самолетоносач, "местните" техници и пилоти му подготвят самолета за подобаващо завръщане на собствения самолетоносач. Подобни бъзици са част от конкуренцията между ескадрили и едно от малките развлечения в монотонното ежедневие.

Аватар
piston
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от piston » 17 Дек 2018, 00:15

Това е огин!
С показаните на снимката ТУ16 се проверяваше редовно ПВО-то на Варшавския договор.Като летец в Графа с МиГ21 различни модификации съм ги прехващал няколко пъти. Летяха по тройки. Излитаха под Одеса и кацаха в Полша . След няколко часа обратно
Преди години в Графа 19ИАП започнахме да записваме в шеговит тон и с приятелско чувство за хумор историйки с наши колеги. Когато пуснах този коментар в една друга страница си спомних една такава история- смешна до плач:
Над КП се изви червена ракета и зловещо зави сирената. Беше ранна пролетна утрин -полумрак. Проверка на дежурните сили по Варшавския договор. ТУ16 бяха във въздуха.Уж бяхме по подготвени но обикновенната суетня започна. Тичане насам -на там . тропане , викане . Бе с една дума тревога. Докато застъпвах с МиГ21Ф, чух че дежурният летец от нощните от 1ИАЕ с МиГ19 излетя. Дадоха ми запуск и излитане и след минути бях във въздуха. Докато КП ме приведе на канал за управление , чух гласа на първоескадрилеца и познах Минчо Урушки. Започна наводката.Всичко беше в нормата и прекалено спокойно.Едно такова спокойствие в което всичко говори:,,Очаквай Опашатия!,, Бях на около 30 км зад целта когато тревожният глас на щурмана - насочвач ме стресна:,,305, имаш ли багаж ?,, -,, А бе какъв багаж бе? - ,,Нещо под крилата >- Нямам!- : ,,Край на работа Мини на канала на КП и се завръщай!,,
Така се случва когато някой е дръпнал опашката. А сега смешното. На дежурни машини като звъннал звънеца се създала малка паника. Минчо хукнал към дежрния самолет с 4 ракети РС2УС насочвани по радио-локационен способ .Всички вкупом го последвали и ето ти го Урушки въоръжен до зъби във въздуха. с отличната наводка целта-3 ТУ16 е прихваната и за запис на прехвата Минчо натиска бойната кнопка и 4 огнени дири тръгват към целта.Отлично свършена работа . Да ама отпред не е НАТО а изплашени до напикаване на съветски братя.Минчо огледал дирите , установил че няма взривове и обърнал към Графа. Всички , оклюмали се събрахме във височинния дом Минчо го затвориха отделно. След час - два долетяха две черни Волги'- началствата и руския съветник. И се започва разпит. И той около час. Донесоха и някаква шифрограма , която тури край на мъките Минчови. Когато си останахме само наши Летецът Минчо сподели
--Колко бяха самолетите пред тебе?
-- Три.
- Колко останаха след пуска на ракетите ?
- Три.
И така 19 пъти докато дойде шифрограмата и се разбере че в Полша са кацнали 3 ТУ16.
Лошото за българската авиация беше , че братята преди излитане за проверка питаха : Минчо в воздухе ? и при утвърдителен отговор заобикаляха северно през Румъния.
Най-голям герой се изписа старшината по въоръжението :,, В бързината не беше свалил предпазните чохли на неконтактните взриватели.

William Cox

Отговори