Нова ИсторияБНА

1878-днес

Модератор: Ksantip

Отговори
T-72
Редовен потребител
Контакт:
Status: Offline

Re: БНА

Мнение от T-72 » 07 Ное 2017, 13:31

Това за акумулаторите явно е голям проблем.И преди съм писал, в Танковата бригада в Сливен цяла голяма сграда бяха отделили за зареждане акумулатори.Нямам представа колко точно може да поеме, но бройката няма да е малка.Причините са че 72-ките оригинално палят на сгъстен въздух.Обаче поради сиромашията, това отдавана е останало в миналото.Всичко е на акумулатори.Обаче и акумулатори няма, и от една машина се слагат на друга.Ако сега се обяви тревога и трябва цялата "бригада" да се изнесе , поради липса на акумулатори само мога да предполагам за процента машини на ход.
Проблема е другаде, съкрати се безчет техника, с безброй акумулатори, 10 % от тях да бяха в изправност щяха да напълнят оставащите поделения.
На подобни исторически преходи и аз съм свидетел. 6 автобуса от Сливен за Петрова Нива - Странджа за 10-12 часа ( не повече от 150-170 км).Тръгнахме 6 чавдара, стигнахме 5.

Близко е до акъла, че война за един час няма има, и при подготовката за евентуален конфликт ще се одържавят, купят и т.н безчет батерии ,нови автобуси.
След "контра", идва "ре-контра"! Победа будет за нами!

Super_Hornet
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Super_Hornet » 07 Ное 2017, 14:11

Това към 1990г. или в по-ново време?

T-72
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от T-72 » 07 Ное 2017, 15:04

Super_Hornet написа:
07 Ное 2017, 14:11
Това към 1990г. или в по-ново време?
Ново, ново( след БНА ,2007-ма), но явно проблема е бил и тогава.

Super_Hornet
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Super_Hornet » 07 Ное 2017, 15:14

T-72 написа:
07 Ное 2017, 15:04
но явно проблема е бил и тогава.
Това кой ти го каза?

T-72
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от T-72 » 07 Ное 2017, 15:52

Super_Hornet написа:
07 Ное 2017, 15:14
T-72 написа:
07 Ное 2017, 15:04
но явно проблема е бил и тогава.
Това кой ти го каза?
След като чета какво е писал колегата съм склонен до някъде да му вярвам за транспортните терзания.
Има и нещо друго, по време на учения( съмняваме да се е процедирало по различни начини в негово поделение) по мое време се вземаха едни и същи стари машини,арните си стояха по "гаражите", говоря за бойните.Не изключвам така да се е процедирало и с транспортната логистика.Колко техника е стояла по складовете не пипана...2007-ма видях за едно учение на Ново село да носят танкови снаряди със Зил-157. Много добре си преодоляваше пълен баирите. Не го бях виждал преди, щеше да ми направи впечатление.Явно скоро са го изкарали от някой незнаен гараж.

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 07 Ное 2017, 17:29

За българската вярност не е имало съмнение, но съмнения за боеспособността на БНА - да. Смятали я за лошо въоръжена.
Доста странно твърдение при положение че края на 80те имаме същите образци технника като ГДР. И все пак зависи какви са били въпросните офицери де.

Иначе с колкото и хора да съм си говорил служили на различни места по разично време, но щом стане въпрос за авто техника винаги има някакви терзания с акумулаторите така че, да

Акумулаторът - ахилесовата пета на българската армия :lol:

Христо Спириев
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Христо Спириев » 07 Ное 2017, 17:39

Archer написа:
07 Ное 2017, 00:42

Та кажи според теб ако началото на 90те трябва да се отбраняваме срещу Турция бихме ли могли да им нанесем неприемливи загуби в чисто авиационно отношение :?: :ugeek:
Да ти кажа честно , не зная. Представа нямам. Нито кой какви загуби би понесъл , нито какви биха били приемливи или поносими за постигане на някакъв конкретно зададени цели и успех.
Някъде по назад е написано - да се благодарим и радваме , че не се наложи в действителност да разберем.
Не си падам по приказки и размисли " ако , хипотетично , може би , евентуално .... нещо би станало какво ще се .... .
Ако нещо ме интересува по-скоро е реално съотношение на сили , ресурси , въоръжение , техника , ниво на подготовка и бойна готовност. А според тези показатели според мен губим.

Христо Спириев
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Христо Спириев » 07 Ное 2017, 18:16

Thorn написа:
07 Ное 2017, 11:05
Христо Спириев написа:
07 Ное 2017, 01:19
Archer написа:
07 Ное 2017, 00:42

неприемливи загуби
Формулирай го и ще отговоря.
Това е много относително. Зависи от степента на готовност , мобилизация и мотивация за водене на война.
Аз не съм стратег и нямам нужната информация за цялостни ресурси , готовност , изправност и боеготовност за да направя оценка.
От наличното и личен опит и видяно в БНА , Турция ни превъзхожда и 1 на 1 нямаме шансове , според мен.
Системата на подготовка , проверка и оценка бе сбъркана. Бойната подготовка и боеготовноста бе на общо взето на ниво имитация пред началството. Армията и армейското ежедневие бе ангажирано с несвойствени , нехарактерни и нямащи отношение към бойната подготовка дейност. Битово осигуряване , армейска инфраструктора , комуникационно и друго техническо осигуряване вече бе остаряло и се задъхваше. Резервни части и консумативи също. Бойни стрелби до минимум и с куп предварителни сухи тренировки. Това не е бойна подготовка.

Абе дълга тема. Сега повече не ми се пише.
Това към кои години? Края на 90-те, когато аз служих беше жалка картинка, такава армия трябваше да се закрие, но имало ли е разлика преди?
Септември 1985 г. влязох в ВУ . Считай , че наблюденията и впечатленията ми са оттогава.

Рибата се вмирисва от главата. Разбирай от висшето ръководство и военни училища.
Армията е отражение на обществено-политическо състояние на обществото. И на икономика , разбира се.
Общообразователни предмети и специална част бяха на ниво. Но оттам нататък ! Най омразни предмети - устави и строева подготовка. Строева подготовка - теоретична и практика. Как да се завъртиш правилно на ляво на пета и пръсти. В същото време реална практическа военомедицинска подготовка и оцеляване - пълна имитация. Важно да е ефектно , а не ефективно. Цялата система е да се харесаме на началството. Не само в армията. Сега се сещам - най важното - да имаш план-конспект за занятия. Първо това се проверяваше. На хартия ако знаете колко подготовка сме провели - то това бойна , стрелкова , специализиран ръкопашен бой ..... А бе.
Изобщо сбъркана и останала назад за други времена методология за военна подготовка и оценка нивото и степента на подготовка и готовност.
За битови детайли и инфраструктора във ВУ направо не ми се говори

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Thorn » 07 Ное 2017, 19:07

Всяка невоювала с десетилетия армия деградира.

Но примерно украинската беше по-разкапана и от нашата, а в момента е сравнително боеспособна. Поне така твърдят и самите украинци и противниците им от ДЛНР. Накратко, смятат в сегашното си състояние, украинците биха попилели повечето европейски армии.
Обикновено съм прав :lol:
За неудобни факти трябва да има наказания. Петя.
Разумните хора не се съмняват. Жертвите в Газа са малко.Dinain
Израел никого не е окупирал, никого. Не съществува арабски въпрос. Спириев
https://thornforum.net

Христо Спириев
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Христо Спириев » 07 Ное 2017, 19:42

T-72 написа:
07 Ное 2017, 13:31
Това за акумулаторите явно е голям проблем.
Не е само до акумулаторите.
На хартия се водеше много техника и въоръжение.Функционално боеготова не бе така.
Ще се опитам да обясня. Имах 37 годишна станция. РЛС бе в параметри и изправна. И какво от това , след като автомобила е 37 годишен олдтаймер. Поради липса на средства не се зареждаше антифриз. Държахме ги източени. Зареждах ме ги с топла вода от водогрейката преди стартиране за занятие. Нали си давате сметка , че гарнитури , гумени , каучукови съединения са стари , негодни и прегорели. Охладителната система корозирала и запушена. Палиш , тръгваш и не знаеш докъде ще стигнеш. РЛС не бе функционална и боеготова.

Каква полза от танка , че оръдието му стреля ако не можеш да го закараш до мястото където да стреля.

Христо Спириев
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Христо Спириев » 07 Ное 2017, 20:01

Thorn написа:
07 Ное 2017, 19:07

Но примерно украинската беше по-разкапана и от нашата, а в момента е сравнително боеспособна. Поне така твърдят и самите украинци и противниците им от ДЛНР. Накратко, смятат в сегашното си състояние, украинците биха попилели повечето европейски армии.
Не съм съгласен. Украинската армия е пример като когато дойде яйцето на @ъза на кокошката и тя почва да търси легало. По принуда. Там са намесени и други фактори. По-скоро в началото на конфликта изкараха на мотивация и ентусиазъм.
Пак казвам , за мен армията е отражение на състоянието на една държава. Ако е деградирала е барабар с държавата.
На зная финландската , норвежката или швейцарските армии да са деградирали. Доколко са боеспособни е друг въпрос.
Подготовка , функционалност и боен опит са различни неща.

T-72
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от T-72 » 07 Ное 2017, 20:22

Thorn написа:
07 Ное 2017, 19:07

Много изказвания които стоят празни във въздуха.
Нито нашата беше деградирала,нито украинската.

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 07 Ное 2017, 20:23

най важен е човешкия фактор и подготовката, ти сам го казваш
Ще се опитам да обясня. Имах 37 годишна станция. РЛС бе в параметри и изправна. И какво от това , след като автомобила е 37 годишен олдтаймер.
Щом си можел да работиш със станцията и е изправна, акумулатори за бричката ще се намерят.
На хартия се водеше много техника и въоръжение.Функционално боеготова не бе така.
Ся, нали не говорим за тотано неочаквано Блицкриг нападение. Ако наистина се е предполагало, че ще се водят бойни действия ще има подготвителен период, колко дълъг не се знае, но все пак се е предполагало че ще има време за мобилизация, същото важи и за отсрещната страна.
Нямали сме достатъчно акумулатори - а ония колко са имали?
не било възможно 90% от авиационната техника да е изправна - а при ония отсреща колко е била изправна?
нашите летци не тренирали достатъчно маневрен въздушен бой - а ония отсреща всеки в Топ Гън ли е бил?
И още много примери.. пак казвам сценария е ние да действаме в отбрана ( та и от там повече мотивация ) не да нападаме да "освобождаваме" някого..

Аватар
Sharana
Модератор
Контакт:

Мнение от Sharana » 07 Ное 2017, 20:33

Archer написа:
07 Ное 2017, 20:23
не било възможно 90% от авиационната техника да е изправна - а при ония отсреща колко е била изправна?
Американците 85та са смятали около 60%. Но има определени условности на тема за коя техника става въпрос - само бройките в ескадрилите или активните + тези на хранение (които е ясно, че не са боеготови).

Христо Спириев
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Христо Спириев » 08 Ное 2017, 13:40

Христо Спириев написа:
07 Ное 2017, 19:42
T-72 написа:
07 Ное 2017, 13:31
Това за акумулаторите явно е голям проблем.
Не е само до акумулаторите.
Ще се опитам да обясня. Имах 37 годишна станция. РЛС бе в параметри и изправна. И какво от това , след като автомобила е 37 годишен олдтаймер. Поради липса на средства не се зареждаше антифриз. Държахме ги източени. Зареждах ме ги с топла вода от водогрейката преди стартиране за занятие. Нали си давате сметка , че гарнитури , гумени , каучукови съединения са стари , негодни и прегорели. Охладителната система корозирала и запушена. Палиш , тръгваш и не знаеш докъде ще стигнеш. РЛС не бе функционална и боеготова.

Каква полза от танка , че оръдието му стреля ако не можеш да го закараш до мястото където да стреля.
По вод тази РЛС се сетих за куриозен случай. След 1990г . Но проблемите са натрупвани години преди това.

Още малко детайли по експоатацията , годноста и разминаванията с това на хартия. Състава на поделението е много технически грамотен , обучен , опитен , рутиниран. И офицерския и сержантския състав. Въпреки амортизация и години успяваме да поддържаме техниката. На седмичните профилактики даваме доклади – РЛС е в параметри , всички системи и НРЗ функционират нормално. Вярно , но реалноста е друга. По изисквания на позицията не трябва да има по-високи ппрепятствия от 1м на 10м растояние , до 10м на 100м растояние. Диаграмата се формира и с участие на земната повърхност. По чукарите никъде няма такива позиции.При зададени 180 kW импулсна мощност губиме видимост и цели. Вдигаме мощноста над 200 kW. Техниката е лампова. По-бързо се амортизират и пада емисията. Пък лампите вече дефицит. На лампомер мерим параметри . По читавите слагаме във високочестотните и чувствителни стъпала. Генераторната лампа по памет струва около 3500 долара с 400 часа ресурс. Изолации и уплътнения по кабината прегорели.Климатичните условия си оказват влияние. Въпреки , че по ТТХ работи от -40 до 50 градуса , но за околна температура. Вътре апаратната трябва да се подгрее 1 час над 5 градуса заради конденза. Иначе високоволтовите блокове и стъпала почват да искрят , пукат и претоварват. Пълно е с посребрени контакти , крачета , розетки. Почват да окисляват. Електромеханични контакти трупат нагар. Пълно е с механика – пружини , скоби , плунжери – стареят , губят параметри. Все неща със стотици в една РЛС. Високочестотните кабели по антеннофидерната система напукват. Пада съгласуваноста , пада видимостта на РЛС. Такива проблеми и с автомобилите. По километраж са изминали само 12 000 км. – на хартия супер , те като нови. Със 7 пласта боя , различни нюанси на зеленото. Гумите не сменявани повече от 10 години. Масло по диференциали и то – ма нали не се е движил ако че е загубило качества.
И още много , но не мога да опиша всичко.

РЛС е годна за БР , но за сметка на по чести дефектации , аварии , снижена функционалност . И снижена значително надеждност. А надеждността е първо и основно изискване за въоръжение и техника.

Та на хартия е едно , а реалността друга. Въпреки , че се пращат и доклади за цялостното състояние.
Подобно е положението и с останалата техника и въоръжение в БА. Дори да не е с изконсумиран ресурс , консервирана и на съхранение. Въоръжението и техниката трябва да са цялостно функционални , годни и със заложената им надеждност за да се изпълняват в пълен обем задачи и БР , а не в ограничен обем и имитация. При това без да се отчита човешки фактор – квалификация и спазване на обслужване. Ако намесим и него...

Обаче се появяват едни навлеци (не помня кой министър ) , които понятие нямат и решават да правят пари. Регистрират ново дружество и чрез него да продават на арабите въоръжение , годни и с остатъчен ресурс. Смях. И с парите да си финансира издръжка и за нова техника. Моята РЛС , П-12 на ЗИЛ-157 , определена за продажба. Смях. Събират ни в София. Полковник , ЗКТЧ , грамотен и в час със състоянието :
- Господа, подгответе техниката и опишете ако има нещо за подмяна ! Ще има комисия която да приеме техниката.
- Г-н полковник , това не е за вярване.
- Вие всяка седмица пускате ли доклади , че е годна за БР ?
- Да. Но пускаме доклади и че е амортизирана , с влошено състояние и дори предложения за снемане и бракуване. Вие поне знаете.
- Това никои не го отчита. Минал е Военен съвет и е решено.
- Е добре де, там няма ли кой да ги запознае с нещата и реалното състояние ?
- Никой не смее. Вие знаете ли какво е да застанеш на Военен съвет пред министъра , да ти кажат не ни трябва толкова техника и ще разпродаваме ? Никой не смее да се обади как стоят нещата и че не може да стане.
- Това е смешно. Не е за вярване.
- Смешно , не смешно – решено е.

Такива неща имам в предвид като съм писал "сбъркана система и докарване пред началниците“.
Сдадох станцията. Не я продадоха. Отишла е на вторични или още гние в някой парк.

T-72
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от T-72 » 08 Ное 2017, 14:28

Понеже не съм запознат, с този род войски.Как бе усвоен ремонта и поддържането на този вид техника при вас? Не съмнявам в това което пишеш, но имаше ли случаи на техника пращана за ремонт ?
Доколкото знам има(ло?) завод:
"ТЕРЕМ-Овеч" - Провадия, е профилиран в ремонт и модернизация на радиолокационни станции, ремонт и модернизация на електросилови агрегати и двигатели с вътрешно горене, производство на механични изделия и инструментална екипировка."
За ВВС-то и за сухопътните войски си имахме заводи за ремонт.Ремонта на вертолетите и самолетите(без МиГ-29) също бе усвоен по заводите,имахме и кораборемонтни заводи. Демек ремонтите на техниката на трите рода войски бе осигурена.
Аз съм свидетел поне на два танка дошли от капитално-възстановителен ремонт(2007-ма) oт Търговище.
Отделно в Сливен имаме и танкова работилница.
Демек има класификация за няколко вида ремонти(не ми се изброява сега, а и малко почва да ме лъже паметта за имената на някои от видовете освен КВР) на Танкова военна техника и за всяка според нивото, спецификата и сложността бе осигурено място и процедура.
В парка, в ремонтната работилница в близост до поделението и в самият завод.Като за всяко от това си има изисквания и процедура.Демек най-лекия ремонт се прави в парка от личния състав.По сложния в ремонтната работилница, най-сложния в завода (боята се сваля дори).
На практика как се случваше това при вас?

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 08 Ное 2017, 14:47

На всеки му е било ясно че такава голяма армия и брой техника след 1990та няма как да поддържаме. Не е никакъв проблем да се разпродава ненужна техника - стига обаче едновременно с това да се заменя с нова макар и в минимални количества както и част от съществуващата да се модернизира.

Ето например преценя се че не може да поддържаме толкова много РЛС че и доста от тях поостарели - ми да бяха купили някакви нови , американски или европейски дори и в минимални количества. Същото важи и за останалите войски.

Илюзия е било че може да поддържаме 235 броя изтребители, както и толкова много танкове . Ми ок продай излишното и модрнизирай нещо същевременно закупувайки и нещо ново.
Само че у нас схемата е ясна, продават продават пак продават и нищо ново не се взима ( същото каквото и правеха в Украйна само че у нас в по малки мащаби ).

Иначе още съм на мнение да натоварим всичкото МТ-ЛБ, БМП-1,Т-72 и БТРи на един два кораба единия за Либия другия за Ирак , с парите да купим някаква нова техника.

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Thorn » 08 Ное 2017, 14:51

Няма да стигне.
Обикновено съм прав :lol:
За неудобни факти трябва да има наказания. Петя.
Разумните хора не се съмняват. Жертвите в Газа са малко.Dinain
Израел никого не е окупирал, никого. Не съществува арабски въпрос. Спириев
https://thornforum.net

T-72
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от T-72 » 08 Ное 2017, 15:04

Archer написа:
08 Ное 2017, 14:47
На всеки му е било ясно че такава голяма армия и брой техника след 1990та няма как да поддържаме. Не е никакъв проблем да се разпродава ненужна техника - стига обаче едновременно с това да се заменя с нова макар и в минимални количества както и част от съществуващата да се модернизира.

Ето например преценя се че не може да поддържаме толкова много РЛС че и доста от тях поостарели - ми да бяха купили някакви нови , американски или европейски дори и в минимални количества. Същото важи и за останалите войски.

Илюзия е било че може да поддържаме 235 броя изтребители, както и толкова много танкове . Ми ок продай излишното и модрнизирай нещо същевременно закупувайки и нещо ново.
Само че у нас схемата е ясна, продават продават пак продават и нищо ново не се взима ( същото каквото и правеха в Украйна само че у нас в по малки мащаби ).

Иначе още съм на мнение да натоварим всичкото МТ-ЛБ, БМП-1,Т-72 и БТРи на един два кораба единия за Либия другия за Ирак , с парите да купим някаква нова техника.
Защо да е илюзия? Прочети по горното ми мнение и ще видиш че за ремонта на дадените видове техника са създадени условия за ремонт на всяко ниво.
Посочих нивата на ремонт на танкова техника (сигурен съм че и на другата бронирана е било така).Докато бях в Равнец по дребните ремонти и ежедневната поддръжка се правеше в самата база.Докато са били на МиГ-21 са ги пращали в "Г.Бенковски" (За МиГ-29 просто не остана време тогава да усвоят ремонтите, а и бе още нов). Така е било и с останалите типове авиационна техника.
Едно от най-добрите неща за нашата армия бе че за основните видове въоръжения можеше да се извърши ремонт в България.
Нищо лошо не казвам за западната техника, дори напротив. Но там проблема е друг.
Например закупените джипове Мерцедес G-класа.Ремонтите трябва да се извършват в специализираните сервизи - съответно заплащането е като за ремонт на мерцедес, всеки може да се досети колко струват гуми за джипка Мерцедес и през колко време трябва да се сменят. Сметни другите части.После това да го умножим по няколко стотин.И това регулярно.Сложи камионите ,предполагам трябва специални масла да се слагат и т.н Това са огромни средства.Все си мисля че не е за страна като България.

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 08 Ное 2017, 15:29

T-72 написа:
08 Ное 2017, 15:04
Например закупените джипове Мерцедес G-класа.Ремонтите трябва да се извършват в специализираните сервизи - съответно заплащането е като за ремонт на мерцедес, всеки може да се досети колко струват гуми за джипка Мерцедес и през колко време трябва да се сменят. Сметни другите части.После това да го умножим по няколко стотин.И това регулярно.Сложи камионите ,предполагам трябва специални масла да се слагат и т.н Това са огромни средства.Все си мисля че не е за страна като България.
Не, просто някой е прибрал комисионна. При числата, които закупихме, какъв е проблема в договора да бъде включена клауза за сертифициране на армейски сервиз за "лично ползване" и доставка на резервни части директно от производителя на заводски цени? Ще ти отговоря - проблема е никакъв, но няма келепир!
Строши-пилот :mrgreen:

T-72
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от T-72 » 08 Ное 2017, 15:53

Bruchpilot написа:
08 Ное 2017, 15:29
T-72 написа:
08 Ное 2017, 15:04
Не, просто някой е прибрал комисионна. При числата, които закупихме, какъв е проблема в договора да бъде включена клауза за сертифициране на армейски сервиз за "лично ползване" и доставка на резервни части директно от производителя на заводски цени? Ще ти отговоря - проблема е никакъв, но няма келепир!
Има го и това.Да:
"Американските прокурори обвиниха производителя на "Мерцедес" и три от филиалите му в "дългогодишна практика на даване на подкупи", за да си осигурят изгодни сделки в Русия, Китай, Унгария, Сърбия Турция, Гърция, Ирак, Нигерия, Египет, Туркменистан, Узбекистан и още поне 16 страни между 1998 г.и 2008 г"
http://www.webcafe.bg/id_59789662_Daiml ... _22_strani
Имай в предвид, че не всички бяха нови.
И без посредници да минава, директно от Германия, цената на резервните части на джипове Мерцедес пак ще излиза доста солена. А това е военна техника , балкани, баири, дръвченца, камъни - чести сблъсъци .

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 08 Ное 2017, 16:11

T-72 написа:
08 Ное 2017, 15:53
И без посредници да минава, директно от Германия, цената на резервните части на джипове Мерцедес пак ще излиза доста солена. А това е военна техника , балкани, баири, дръвченца, камъни - чести сблъсъци .
Има един лаф - с пръдня боя не става :lol: Няма как да караме нещо западно и поддържката му да е на цена като за Жигули.

T-72
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от T-72 » 08 Ное 2017, 16:24

Bruchpilot написа:
08 Ное 2017, 16:11
T-72 написа:
08 Ное 2017, 15:53
Има един лаф - с пръдня боя не става :lol: Няма как да караме нещо западно и поддържката му да е на цена като за Жигули.
Абе то тъй, ама се получава пак същия омагьосан кръг.Има техника, ама няма пари за ремонти.Като за Кугърите и Беловете.
Имаме 12 Кугъра на хартия, но колко летят?хем Нова техника.Беловете като ги вземахме няколко години не летяха също.
Това го давам за пример като се сравнява времето преди 1990 г. и след това.
Защото не е само да се вземе нова техника , а да се осмисли целият процес на поддръжка на наш терен,както показах , за това се е мислело преди, че даже е и измислено.

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 08 Ное 2017, 16:26

T-72 написа:
08 Ное 2017, 16:24
Това го давам за пример като се сравнява времето преди 1990 г. и след това.
Защото не е само да се вземе нова техника , а да се осмисли целият процес на поддръжка на наш терен,както показах , за това се е мислело преди, че даже е и измислено.
Ами да и аз това казвам - има му колая, вече защо не са прилага е друг въпрос.

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 08 Ное 2017, 16:37

Защо да е илюзия? Прочети по горното ми мнение и ще видиш че за ремонта на дадените видове техника са създадени условия за ремонт на всяко ниво.
те условията ги има ама
-резервните части и те са с пари
-дори и да имаш възможност няма смисъл да поддържаш МиГ-21,23 и Т-72 в немодернизиран вид за дълъг период от време .

Мисълта ми беше, че такава разсипия във никоя от бившите страни члени на варшавския не е имало, единствено украйна ни надминава.

Иначе за договора с Мерцедес, еми ние сме си го подписали така. :oops:
При такова количество техника спокойно можеше да има клауза да се създадат условия за обслужването на техниката в БА.
Няма да стигне.
Естествено, че няма да стигне, но ако няма посредници все ще влязат някакви свежи пари от тая дърта железария.

Отговори