Нова История ⇒ БНА
Модератор: Ksantip
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
- Status: Offline
Re: БНА
За разлика от при нас, по това време СССР има в ГДР седем военни бази, поне една от които огромна. Вероятно те са били във владение на тази явно критична система?
Малко ОТ: Някой знае ли защо СССР са нямали военни бази, в единственият си истински съюзник? При това на такова стратегическо място. Заобиколени от Турция и Гърция, две от най-силните държави в НАТО, Югославия, която вероятно е най-ненадежният елемент във ВД и Румъния, която е "доброзорен" член на ВД и въобще блока.
Малко ОТ: Някой знае ли защо СССР са нямали военни бази, в единственият си истински съюзник? При това на такова стратегическо място. Заобиколени от Турция и Гърция, две от най-силните държави в НАТО, Югославия, която вероятно е най-ненадежният елемент във ВД и Румъния, която е "доброзорен" член на ВД и въобще блока.
- ValBo
- Редовен потребител
- Контакт:
По нашите устави, във всяко РЛ поделение, имаше командирован щурман. В кабината на АСУ-то, имаше ИКО (индикатор круговой обзор) и за него и той можеше да насочва самолетите директно от там.
Но повече може да ви каже Спириев. В Игралище имаше две Асу-та, ако не ме лъже паметта
Но повече може да ви каже Спириев. В Игралище имаше две Асу-та, ако не ме лъже паметта
Finita la commedia
- ValBo
- Редовен потребител
- Контакт:
Няколко причини.Amazon написа: ↑06 Ное 2017, 23:01За разлика от при нас, по това време СССР има в ГДР седем военни бази, поне една от които огромна. Вероятно те са били във владение на тази явно критична система?
Първо, не се съмняваха в нашата вярност. Докато за чехите, поляците, унгарците и германците, не може да се каже същото.
Второ, армията ни наистина беше добре окомплектована и способна да се се справи с първоначалните бойни действия.
И трето - бази имаше. Но те бяха складове и двете хранилища за ядрени оръжия, в които за щастие никога не дойдоха ядрени глави. В тях имаше предимно малко офицерски състав, само в хранилището имаше ОХР от срочно служещи руснаци.
Finita la commedia
-
- Редовен потребител
- Контакт:
Боце ( нали така ти викаха в казармата ) , не става само с една казарма да се правиш на специалист.ValBo написа: ↑06 Ное 2017, 19:38Дай да не бъркаме мирно време и военно временно положение. При първото РЛС се събират на едно място в поделенията за по-лесно обслужване.
Но полето от към Гърци и Турция си беше добре осигурено и преосигурено. В поделенията имаше зу-та и стрели. Зутата бяха на склад най-често. Окопи имаше, най-често лошо подържани. Караула беше тотална скатавка. Това обаче докато нещата са спокойни.
При повишаване на напрежението и близост до война, РЛС се разсредоточават на запасни позиции, далеч една от друга. Това включва и консервираните станции, каквито имаше във всяко поделение. Най-често Звезди и Пеперуди. Ще забиеш всички и във всички диапазони, ама на кукуво лято.
Отбраната на поделенията също се засилваше, макар че като се изнесат станциите, какво точно да вардят. Към летищата би следвало да се предават допълнителни ОХР подразделения.
Нататък
Имахме АСУ. Почти във всички поделения по натовските граници. За вторият ешалон не съм сигурен. Нямахме команден пункт за асутата, но се чакаше да дойде от СССР при повишаване на напрежението. Тук таме имаше вече електронни планшети и не се налагаше да се предава информацията чрез планшетист и диктор.
ЗРВ-то си имаха собствени обзорни станции и запасни позиции.
Никак не беше слабо РЛ-то поле. Ама никак
Не само РЛС , а всички войскови части и подразделения имат постоянна дислокация поради изградена инфраструктора - казарми , подземни командни пунктове , свързочни линии /проводни/ и центрове , защитени укрития , хангари за обслужване , АВ-служби и още куп други неща.
Не полето , Боце , а височинния диапазон категорично не беше подсигурен. Мирновременния по бойна заповед в най-югозападната и близо до границата /в района на Сандански/ РЛрота беше над 3000м. Ъглите на възвишение от Пирин /лично съм ги мерил/ са от 3 до 7,5 градуса и то от постоянната дислокация на РЛротата на височина 1000м /висока позиция/. Зад Пирин на пределномалки , малки , някъде и средни височини нищо не виждаме. Вярно в Годе Делчев има също пост. Но тяхната ситуация с ъглите на възвишение към Пирин и Родопите е същото , дори повече. При унищожение на едната рота , едното от дефилетата остава непокрито.Критични сектори по Родопите изобщо не бяха покрити. По дефилето на Струма има ъгли на закритие и нямахме пълно покритие на пределно малки височини. Затова се изнасяха 1, 2 метрови РЛС на запасни позиции.
Обаче.
Края на 80-те кризата е видима - липса на резервни части и консумативи. Дори за планирани изнасяния едвам предварително успявахме да заредим и осигурим акумулатори и да формираме колона.
Имаш ли представа ? Нямаш , но продължавай да четеш.
В колоната освен РЛС задължително е нужна и радио или релейна станция за предаване на информацията и/или подвижен КП. Ама и те са бракми и за малки разтояния/радиото/. А , а пък и за тях трябва акумулатори. Освен с основния КП , с другите КП-та връзка не можем да направим. На запасните позиции проводни линии няма. Полевото имущество - старо , изтърбушено пълна имитация.
Продължавай да четеш.
Кадрираните и консервирани РЛС - ако изобщо имат акумулатори и запалят , не се знае до къде ще стигнат. След Н-тия ремонт , зимно време на минусови температури , двигателите загряваха и прегряваха и трябва да спреш. С една "Звезда" ЗИЛ-157 Сандански -София 7 часа и половина насред зима. С вдигнати капаци и 15 броя 2-литрови бутилки вода. На баирите пълзим , двигателя изхвърля вода и в движение излизам върху двигателя и допълвам. Баси . Хората ни гледаха и се смеееха. И кадрираните станции не се изнасят. Нямат разчет.
ЕЙ , не ме ядосвайте като пишете глупости.Продължай да четеш.
Прави се мобилизация. Има срокове за мобилизационно , строево и боино сглобяване. Минимум по 3 дни . Когато сглобиш разчет за бойна работа на РЛС ела и ми кажи.
Нататък.
Поради липса на състав в РЛротите няма караул , а патрулна служба. Демек не се охранява оградата и периферията , а патрул обикаля вътрешния район. При информация и заплаха от земно нападение се заемаше секторна отбрана в окопи с пряка видимост един с друг.
По отношение РЕБ. Какво толкова има да се забива ? 4 фиксирани военновременни честоти на метрови станции разработка 60-те години и разузнати 1125 пъти. Ако избягаш от фиксираните ръчно не работи автоматиката на СПЦ и приемник , трябма постоянно и тях ръчно и няма гаранция за стабилна работа на предавателя. За 37цата 3 от фиксирани честоти и е сляпа.
АСУ-тата , никога , ама никога не са работели пълноценно. Войната в Косово я изнесохме по ръчен способ. Проводните връзки на пощите некачествени , сигнала се разбива и е негоден за горния КП. Радио и релейни връзки нестабилни. Плюс това и трябва първична стабилна информация от РЛС . Норматив 6-12 единични цели. Първичната информация пак се обработва ръчно от оператор. Дори да ги групира масиран налет знаеш ли кога ще обработи? Никога. С техника разработка 60-те години.
Ти изобщо влизал ли си в нашите АСУ , виждал ли си как се работи ??? На разчетите на АСУ им викаха коремаджиите , защото нищо не правеха. 95-6 година , не помня точно им наредиха по 1 график нощно време на слаб трафик с 3-4 цели на час , при това дублирани с оператор на РЛС. Никой не разчиташе на тях.
Цифров планшет до 2002г аз не съм виждал.
Щатния ЗРВ разчет на стрелите не помня да са имали бойни стрелби. Скъпо е.
Ей , не се правете на специалисти и не пишете глупости да заблуждавате хората.
Амазон , това което си цитирал е вярно. Категорично.
Последна промяна 1 на Христо Спириев, променена общо 6 пъти
- Archer
- Редовен потребител
- Контакт:
тея във ВД никога не са били, в интерес на истината доктрината им е била чисто отбранителна недей гледай че са имали съветско въоръжение.Югославия, която вероятно е най-ненадежният елемент във ВД
Добре де
А според теб тогава, иракчаните с техника която е по зле от нашата при многократно превъзхождащ ги в технологично и количествено отношение противник успяха да свалят немалко самолети и има останаха доста ЗРК непокътнати, и това в пустинята която не предлага толкова възможности за маскировка колкото България .Ей , не се правете на специалисти и не пишете глупости да заблуждавате хората.
- ValBo
- Редовен потребител
- Контакт:
Много писане..Христо Спириев написа: ↑06 Ное 2017, 23:47Боце ( нали така ти викаха в казармата ) , не става само с една казарма да се правиш на специалист.ValBo написа: ↑06 Ное 2017, 19:38Дай да не бъркаме мирно време и военно временно положение. При първото РЛС се събират на едно място в поделенията за по-лесно обслужване.
Но полето от към Гърци и Турция си беше добре осигурено и преосигурено. В поделенията имаше зу-та и стрели. Зутата бяха на склад най-често. Окопи имаше, най-често лошо подържани. Караула беше тотална скатавка. Това обаче докато нещата са спокойни.
При повишаване на напрежението и близост до война, РЛС се разсредоточават на запасни позиции, далеч една от друга. Това включва и консервираните станции, каквито имаше във всяко поделение. Най-често Звезди и Пеперуди. Ще забиеш всички и във всички диапазони, ама на кукуво лято.
Отбраната на поделенията също се засилваше, макар че като се изнесат станциите, какво точно да вардят. Към летищата би следвало да се предават допълнителни ОХР подразделения.
Нататък
Имахме АСУ. Почти във всички поделения по натовските граници. За вторият ешалон не съм сигурен. Нямахме команден пункт за асутата, но се чакаше да дойде от СССР при повишаване на напрежението. Тук таме имаше вече електронни планшети и не се налагаше да се предава информацията чрез планшетист и диктор.
ЗРВ-то си имаха собствени обзорни станции и запасни позиции.
Никак не беше слабо РЛ-то поле. Ама никак
Не само РЛС , а всички войскови части и подразделения имат постоянна дислокация поради изградена инфраструктора - казарми , подземни командни пунктове , свързочни линии /проводни/ и центрове , защитени укрития , хангари за обслужване , АВ-служби и още куп други неща.
Не полето , Боце , а височинния диапазон категорично не беше подсигурен. Мирновременния по бойна заповед в най-югозападната и близо до границата /в района на Сандански/ РЛрота беше над 3000м. Ъглите на възвишение от Пирин /лично съм ги мерил/ са от 3 до 7,5 градуса и то от постоянната дислокация на РЛротата на височина 1000м /висока позиция/. Зад Пирин на пределномалки , малки , някъде и средни височини нищо не виждаме. Вярно в Годе Делчев има също пост. Но тяхната ситуация с ъглите на възвишение към Пирин и Родопите е същото , дори повече. При унищожение на едната рота , едното от дефилетата остава непокрито.Критични сектори по Родопите изобщо не бяха покрити. По дефилето на Струма има ъгли на закритие и нямахме пълно покритие на пределно малки височини. Затова се изнасяха 1, 2 метрови РЛС на запасни позиции.
Обаче.
Края на 80-те кризата е видима - липса на резервни части и консумативи. Дори за планирани изнасяния едвам предварително успявахме да заредим и осигурим акумулатори и да формираме колона.
Имаш ли представа ? Нямаш , но продължавай да четеш.
В колоната освен РЛС задължително е нужна и радио или релейна станция за предаване на информацията и/или подвижен КП. Ама и те са бракми и за малки разтояния/радиото/. А , а пък и за тях трябва акумулатори. Освен с основния КП , с другите КП-та връзка не можем да направим. На запасните позиции проводни линии няма. Полевото имущество - старо , изтърбушено пълна имитация.
Продължавай да четеш.
Кадрираните и консервирани РЛС - ако изобщо имат акумулатори и запалят , не се знае до къде ще стигнат. След Н-тия ремонт , зимно време на минусови температури , двигателите загряваха и прегряваха и трябва да спреш. С една "Звезда" ЗИЛ-157 Сандански -София 7 часа и половина насред зима. С вдигнати капаци и 15 броя 2-литрови бутилки вода. На баирите пълзим , двигателя изхвърля вода и в движение излизам върху двигателя и допълвам. Баси . Хората ни гледаха и се смеееха. И кадрираните станции не се изнасят. Нямат разчет.
ЕЙ , не ме ядосвайте като пишете глупости.Продължай да четеш.
Прави се мобилизация. Има срокове за мобилизационно , строево и боино сглобяване. Минимум по 3 дни . Когато сглобиш разчет за бойна работа на РЛС ела и ми кажи.
Нататък.
Поради липса на състав в РЛротите няма караул , а патрулна служба. Демек не се охранява оградата и периферията , а патрул обикаля вътрешния район. При информация и заплаха от земно нападение се заемаше секторна отбрана в окопи с пряка видимост един с друг.
По отношение РЕБ. Какво толкова има да се забива ? 4 фиксирани военновременни честоти на метрови станции разработка 60-те години и разузнати 1125 пъти. Ако избягаш от фиксираните ръчно не работи автоматиката на СПЦ и приемник , трябма постоянно и тях ръчно и няма гаранция за стабилна работа на предавателя. За 37цата 3 от фиксирани честоти и е сляпа.
АСУ-тата , никога , ама никога не са работели пълноценно. Войната в Косово я изнесохме по ръчен способ. Проводните връзки на пощите некачествени , сигнала се разбива и е негоден за горния КП. Радио и релейни връзки нестабилни. Плюс това и трябва първична стабилна информация от РЛС . Норматив 6-12 единични цели. Първичната информация пак се обработва ръчно от оператор. Дори да ги групира масиран налет знаеш ли кога ще обработи? Никога. С техника разработка 60-те години.
Ти изобщо влизал ли си в нашите АСУ , виждал ли си как се работи ???
Цифров планшет до 2002г аз не съм виждал.
Щатния ЗРВ разчет на стрелите не помня да са имали бойни стрелби. Скъпо е.
Ей , не се правете на специалисти и не пишете глупости да заблуждавате хората.
Амазон , това което си цитирал е вярно. Категорично.
Казвали са ми Боги... някога в училище. Идва от фамилията ми. Бяхме двама с еднакви имена в класа. Но от почти 30 години ми викат ВалБо. Идва от подписа който ползвах тогава.
В Асу съм влизал няколко пъти в различни поделения. Виждал съм да роботи веднъж. Беше преди 27 години. Ако спомените ме лъжат - възможно е. А и аз написах, че системата не е пълна и работи само по учения. Та даже те посочих като по сигурен източник. Защо се нервираш?
Колкото до състоянието на армията след 90-та година съм съгласен с теб
П.П. За каква казарма говориш?
Finita la commedia
-
- Редовен потребител
- Контакт:
Положението е такова каквото съм го написал - в бойно поделение от РТВ на първа линия. С 12г кадрова служба като началник на РЛС П18 , П-12 дежурил и обслужвал П-37 , ПРВ-13 , ротен КП. С първата парична награда / току що въведени/ в РТВ бригадата за отлично изпълнение на нормативи при бойна заповед при внезапна , повтарям внезапна /най-реалните като оценка на бойната готавност/ проверка за изнасяне на поверената ми РЛС на запасна позиция. Наградата неколкократно я изпихме с колегите , но така и не я получих.Archer написа: ↑06 Ное 2017, 23:50А според теб тогава, иракчаните с техника която е по зле от нашата при многократно превъзхождащ ги в технологично и количествено отношение противник успяха да свалят немалко самолети и има останаха доста ЗРК непокътнати, и това в пустинята която не предлага толкова възможности за маскировка колкото България .Ей , не се правете на специалисти и не пишете глупости да заблуждавате хората.
Дали ще вярваш е твой проблем и изобщо не ме вълнува.
И хора , казах ВИ - не пишете глупости. Радиомаскировка / а това е маскировката в РТВ/ не се прави с клонки , храсти и дървета.
-
- Редовен потребител
- Контакт:
Като си бил в РТВ, можеш ли да дадеш мнение за СТ-68У?
- Archer
- Редовен потребител
- Контакт:
не "вярвам" сравнявам данните от реални сблъсъци които са се случили и гледам резултатите от използваната техника.Дали ще вярваш е твой проблем и изобщо не ме вълнува.
И хора , казах ВИ - не пишете глупости. Радиомаскировка / а това е маскировката в РТВ/ не се прави с клонки , храсти и дървета.
Та кажи според теб ако началото на 90те трябва да се отбраняваме срещу Турция бихме ли могли да им нанесем неприемливи загуби в чисто авиационно отношение
-
- Редовен потребител
- Контакт:
Непознато ми е. Като прегледам и на лични ще ти отговоря. Отдавна съм се откъснал от армията.
Ама не сега . Днес се спуках от писане .
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
Защо твърдиш че са чак токлкова по-зле иракчаните? Не знам за ПВО, но в техните ВВС има 500 самолета 3-то и 4-то поколение. В нашите има точно 34 броя. Ако и в ПВО са толкова по-зле... Спомянм си че имаха много сериозни обзорни радари, и една от първите големи мисии във войната беше слорм Апачита да се промъкнат през ноща на пределно ниска и да ги попилеят.Archer написа: ↑06 Ное 2017, 23:50Добре деА според теб тогава, иракчаните с техника която е по зле от нашата при многократно превъзхождащ ги в технологично и количествено отношение противник успяха да свалят немалко самолети и има останаха доста ЗРК непокътнати, и това в пустинята която не предлага толкова възможности за маскировка колкото България .Ей , не се правете на специалисти и не пишете глупости да заблуждавате хората.
Другото е че е имало оромен брой мисии с цел унищожение на големите наземни сили. Няма как някой самолети да не паднат. Само за сравнение, дори старичкият още тогава F-111 има записани на сметката 1500 иракски машини (БМП, БТР, Танкове). Това можеш ли да си представиш колко бойни полета са? И това само за тази машина. Общо за коалцията са над 100 000 бойни полета. Има и самолети загубени при презареждане. Освен това една трета от бойните загуби са хеликоптери, които и ЗУ-23 може да ги свали.
-
- Редовен потребител
- Контакт:
Щото са! Бая ниско ниво на подготовка, а за останалото си помисли доколко са имали намерение да се бият, щом фанаха пътя за Иран.
Нещо пак си се объркал много съществено. Противовъздушната отбрана в кря на 80-те е организирана в корпус ПВО - 2 дивизии, в които влизат 5 ИАП и 3 зенитни бригади. Отделно 1 РТВ бригада и отделен радиотехнически полк. В СВ има още тенекии.
Със същия успех можеха да пробват и с КР.
И това какво общо има с темата?Amazon написа: ↑07 Ное 2017, 01:02Другото е че е имало оромен брой мисии с цел попиляване на големите наземни сили. Няма ка някой самолети да не паднат. Само за сравнение дори старичкият още тогава F-111 има записани на сметката 1500 иракски машини (БМП, БТР, Танкове, камиони). Това можеш ли да си представиш колко бойни полета са? И това само за тази машина. Общо за коалцията са над 100 000 бойни полета. Има и самолети загубени при презареждане. Освен това една трета от бойните загуби са хеликоптери, които и ЗУ-23 може да ги свали.
-
- Редовен потребител
- Контакт:
Формулирай го и ще отговоря.
Това е много относително. Зависи от степента на готовност , мобилизация и мотивация за водене на война.
Аз не съм стратег и нямам нужната информация за цялостни ресурси , готовност , изправност и боеготовност за да направя оценка.
От наличното и личен опит и видяно в БНА , Турция ни превъзхожда и 1 на 1 нямаме шансове , според мен.
Системата на подготовка , проверка и оценка бе сбъркана. Бойната подготовка и боеготовноста бе на общо взето на ниво имитация пред началството. Армията и армейското ежедневие бе ангажирано с несвойствени , нехарактерни и нямащи отношение към бойната подготовка дейност. Битово осигуряване , армейска инфраструктора , комуникационно и друго техническо осигуряване вече бе остаряло и се задъхваше. Резервни части и консумативи също. Бойни стрелби до минимум и с куп предварителни сухи тренировки. Това не е бойна подготовка.
Абе дълга тема. Сега повече не ми се пише.
-
- Редовен потребител
- Контакт:
- Archer
- Редовен потребител
- Контакт:
20% свалени/повредени противникови машини при отразяване на един сериозен масиран въздушен удар с над сто машини разпределени в няколко ударни групи.Формулирай го и ще отговоря.
Примерно от ударна група съставена от 16-18 самолета да успееш да свалиш два три.
Ми зле са с толкова модерна техника да се представят толква зле чак планировчиците не са го очаквалиЗащо твърдиш че са чак токлкова по-зле иракчаните? Не знам за ПВО, но в техните ВВС има 500 самолета 3-то и 4-то поколение. В нашите има точно 34 броя
В чисто авиационно отношение най модерните им изтребители които са били способни да ползват ракети на средни дистанции са били МиГ-23МЛ, МиГ-25ПД, МиГ-29 и половината им модификации от типа на Mirage F-1.
Малко над стотина боеготови машини от изброените типове готови да отразят първия въздушен удар. А, да имат и два самолета за ДРЛО.
Резултата е ясен.
- ValBo
- Редовен потребител
- Контакт:
Тук името ми го знаят двама човека. Торн и Д9. От Торн не си го получил...Христо Спириев написа: ↑07 Ное 2017, 01:25Имаше набор войници от Шумен. С тях и Вальо Богданов. Войник , оператор на РЛС. Войниците му викаха Боцето.
Освен ако не изкараш някой двойник.
Както и да е . Толкова .
Лека вечер.
Васко, така ли ще си играем?
Другото ще го коментирам на лични
Finita la commedia
- ValBo
- Редовен потребител
- Контакт:
Всъщност, какво ли имам да крия.
Какво съм правил в Игралище ти писах преди време. Колкото теб съм на години (вероятно с една година по малък), така че нямам как да служил когато си бил офицер.
Иначе, похвално е, че помниш войниците минали от там след 18 години служба.
Аз не мога да се похваля с такава памет.
Какво съм правил в Игралище ти писах преди време. Колкото теб съм на години (вероятно с една година по малък), така че нямам как да служил когато си бил офицер.
Finita la commedia
-
- Редовен потребител
- Контакт:
ValBo написа: ↑07 Ное 2017, 02:59Всъщност, какво ли имам да крия.
Айде , стига си се опитвал да ме пързаляш ! А ?ValBo написа: ↑07 Ное 2017, 02:32Тук името ми го знаят двама човека. Торн и Д9. От Торн не си го получил...Христо Спириев написа: ↑07 Ное 2017, 01:25Имаше набор войници от Шумен. С тях и Вальо Богданов. Войник , оператор на РЛС. Войниците му викаха Боцето.
Освен ако не изкараш някой двойник.
Както и да е . Толкова .
Лека вечер.
Васко, така ли ще си играем?
Другото ще го коментирам на лични
Обвиняваш неоснователно някого. Трябва да му се извиниш.
Егати. Знаеш ли колко е лесно ? Само няколко клика. Пишеш ValBo и търсиш. Сам си поствал информация за себе си по форуми и сайтове. И снимки си качил. Не те помних. През мен са минали стотици. Бил съм по школи за новобранци. Имена пък още по-малко. Но като ти видях снимка се сетих. Освен ако не изкараш двойник.
За мен въпроса е приключен. Спирам да го коментирам . Толкова
Жив и здрав.
- ValBo
- Редовен потребител
- Контакт:
- Thorn
- Редовен потребител
- Контакт:
Турция и особено Гърция, по това време не са от най-силните държави в НАТО.Amazon написа: ↑06 Ное 2017, 23:01За разлика от при нас, по това време СССР има в ГДР седем военни бази, поне една от които огромна. Вероятно те са били във владение на тази явно критична система?
Югославия никога не е била във "ВД" (обикновено пишат ОВД).
Обяснението е, че южният фланг е второстепенен. Предполагало се е, че евентуалната война ще се реши в Централна и Западна Европа и там са съсредоточавали силите.
Обикновено съм прав
За неудобни факти трябва да има наказания. Петя.
Разумните хора не се съмняват. Жертвите в Газа са малко.Dinain
Израел никого не е окупирал, никого. Не съществува арабски въпрос. Спириев
https://thornforum.net
- Thorn
- Редовен потребител
- Контакт:
От многобройни спомени на разни офицери по руските форуми, оставам с впечатление, че не са се съмнявали именно в гедерейците, колкото и да е парадоксално. Никакви илюзии за поляците, румънците почти не участват, за чехите и унгарците нямам специално впечатление. За българската вярност не е имало съмнение, но съмнения за боеспособността на БНА - да. Смятали я за лошо въоръжена.ValBo написа: ↑06 Ное 2017, 23:07Няколко причини.Amazon написа: ↑06 Ное 2017, 23:01За разлика от при нас, по това време СССР има в ГДР седем военни бази, поне една от които огромна. Вероятно те са били във владение на тази явно критична система?
Първо, не се съмняваха в нашата вярност. Докато за чехите, поляците, унгарците и германците, не може да се каже същото.
Второ, армията ни наистина беше добре окомплектована и способна да се се справи с първоначалните бойни действия.
И трето - бази имаше. Но те бяха складове и двете хранилища за ядрени оръжия, в които за щастие никога не дойдоха ядрени глави. В тях имаше предимно малко офицерски състав, само в хранилището имаше ОХР от срочно служещи руснаци.
Обикновено съм прав
- Sharana
- Модератор
- Контакт:
Недей така. Тук битува мнението, че сме имали много по-добро ПВО от Ирак, разчети и пилоти поне на нивото на елитни СССРровски такива и боеготовност на авиацията над 90% (за сравнение нормативите в СССР са 80% и на всички ни е ясно, че като изключим образцово-показателните части на места, където наистина трябва висока боеготовност, вероятно е била по-ниска от уставните).
- Thorn
- Редовен потребител
- Контакт:
Това към кои години? Края на 90-те, когато аз служих беше жалка картинка, такава армия трябваше да се закрие, но имало ли е разлика преди?Христо Спириев написа: ↑07 Ное 2017, 01:19Формулирай го и ще отговоря.
Това е много относително. Зависи от степента на готовност , мобилизация и мотивация за водене на война.
Аз не съм стратег и нямам нужната информация за цялостни ресурси , готовност , изправност и боеготовност за да направя оценка.
От наличното и личен опит и видяно в БНА , Турция ни превъзхожда и 1 на 1 нямаме шансове , според мен.
Системата на подготовка , проверка и оценка бе сбъркана. Бойната подготовка и боеготовноста бе на общо взето на ниво имитация пред началството. Армията и армейското ежедневие бе ангажирано с несвойствени , нехарактерни и нямащи отношение към бойната подготовка дейност. Битово осигуряване , армейска инфраструктора , комуникационно и друго техническо осигуряване вече бе остаряло и се задъхваше. Резервни части и консумативи също. Бойни стрелби до минимум и с куп предварителни сухи тренировки. Това не е бойна подготовка.
Абе дълга тема. Сега повече не ми се пише.
Обикновено съм прав
-
- Редовен потребител
- Контакт:
Не е ли така?
Доказано на учения, а и от нивото на водената подготовка.
Това вече няма как да се твърди - нито, че всичко е било на 100% летящо, нито пък, че сме имали по 3 от 40 летящи. Косвено може да се съди по нивото на подготовка и по часовете, които даден полк прави.