Нова ИсторияБългария през социализма. Документи

1878-днес

Модератор: Ksantip

Отговори
Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:
Status: Offline

Re: България през социализма. Документи

Мнение от Dinain » 03 Яну 2021, 22:37

Centurionus написа:
03 Яну 2021, 14:12
Dinain написа:
03 Яну 2021, 13:38

Не говориш за София, нали?

Това са навиците, които споменах, че съм наблюдавал в провинцията до преди 15 години някъде. Такъв начин на управление на бизнеса го обрича на смърт и би трябвало да са изключително малко останали такива, или - ако става дума за пране на пари, където реалният оборот няма значение.
То се разбира от самосебе си . Или ти не си ходил в провинцията от 15 г . Нищо не се е променило с тази разлика ,че повече от 50% от магазините са празни и са облепени с обяви ,че се дават под наем . Но най-странното е ,че винаги със запролетяването отнякъде се появяват поредните "бизнесмени" , който наемат въпросните и се завърта пак колелото , една и съща стока , надута по 100 или по 300% едни и същи отегчени и намусени "мацки" и след някой месец магазина пак с обяви . Сега пък след измислената пандемия не се знае дали ще се появят отново .
Естествено, че съм ходил, и това описаното се вижда на много места (много празни помещения, липса на клиенти магазините, мъртвило). Последните месеци бях в Шумен, Перник и Плевен. Но аз го отдавам именно на безхаберието за водене на бизнес, ИЛИ общата икономическа обстановка. И както сам описваш, такива пишман "бизнесмени" масово пускат кепенците след няколко месеца.

Има и нещо друго, не за подценяване - онлайн търговията набира сили стремително и съвсем доубива малки магазини за техника или дрехи в провинцията. Така или иначе те зареждат от големия град, а все повече клиенти се светват, че могат да си спестят надценките и да поръчат онлайн директно от голяма верига или дори вносител, вместо да обикалят по местните магазинчета с големи надценки, малък асортимент и лошо обслужване.
Последна промяна 1 на Dinain, променена общо 3 пъти
“Обережно, падає бімба! 💣

Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 03 Яну 2021, 22:41

FB_IMG_1609705728931.jpg
“Обережно, падає бімба! 💣

Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 04 Яну 2021, 00:00

Dinain написа:
03 Яну 2021, 22:41
FB_IMG_1609705728931.jpg
Туй е за майтапи :D

А пастнатия от мен документ е доказателство за поредната низост на комунизма - "изселването на неблагонадеждните"
Прикачени файлове
неблагонадеждни.jpg
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото

Декомунизация. ДеКГБизация. Дерусификация.

Аватар
EddieBG
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от EddieBG » 16 Яну 2021, 11:26

Almasy написа:
04 Яну 2021, 00:00
А пастнатия от мен документ е доказателство за поредната низост на комунизма - "изселването на неблагонадеждните"
Дядо ми по майчина линия има общо три деца - и трите са родени в различни градове на България. Не от любов към пътуванията, а защото е имал неблагоразумието да завърши семинария в Лондон - преди да дойдат комунистите на власт, но това не го прави по-малко неблагонадежден, и непрестанно са го изселвали от един град в друг.
Майка ми, като дъщеря на такъв, не можеше да запише висше. Опита се да приложи една хитрина - смени си фамилията и я приеха успешно. Обаче по време на първата година от университета са се усетили - дали по донос, дали някакъв вид проверка не знам, и са я изхвърлили като мръсно коте. И си остана с полувисше.
• Сегодня ты играешь джаз, а завтра - родину продашь!

Аватар
vvurbanov
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от vvurbanov » 16 Яну 2021, 17:45

EddieBG написа:
16 Яну 2021, 11:26
Almasy написа:
04 Яну 2021, 00:00
Дядо ми по майчина линия има общо три деца - и трите са родени в различни градове на България. Не от любов към пътуванията, а защото е имал неблагоразумието да завърши семинария в Лондон - преди да дойдат комунистите на власт, но това не го прави по-малко неблагонадежден, и непрестанно са го изселвали от един град в друг.
Майка ми, като дъщеря на такъв, не можеше да запише висше. Опита се да приложи една хитрина - смени си фамилията и я приеха успешно. Обаче по време на първата година от университета са се усетили - дали по донос, дали някакъв вид проверка не знам, и са я изхвърлили като мръсно коте. И си остана с полувисше.
Същата история беше и с моето семейство.
Моят дядо е бил полицай няколко години преди 1944г. Той отдавна го няма, но репресиите обхванаха и правнуците му.
"Quisque constituit sibi" (Всеки сам си преценя)

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 13 Фев 2021, 07:44

Колко беше добре при соца – със 165 лв. заплата на млад специалист и 50 лв. пенсия

https://e-vestnik.bg/4995/kolko-beshe-d ... hvXWdq0YWI
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото

Centurionus
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Centurionus » 18 Фев 2021, 22:38

"Комунисти или активни борци против фашизма и капитализма (АБпФК)?
Най-голямата тайна на прехода след падането на комунизма в България"
Попадна ми тази статия , и я намирам за учудващо вярна и безпристрастна , на фона на всичката поръчкова плява която се тиражира по нашите медии .
https://www.novetika.com/komunisti-akti ... iIsPz83_NE

Прочетох много неща които знам , но и научих нещо интересно дори за себе си . Излиза ,че съм десен по политическа ориентация . вярвам ще е шок за много от съформуците . :o :lol:

"И нещо повече, генеричните потомци на АБпФК са мнозинство и в обществените организации, най-вече в НПО. По-голямата част от последните развиват бурна дейност в проруска и прокомунистичека пропаганда, както и в утвърждаване на неомарксистки идеологии – джендър теория (например промотиране на Истанбулската конвенция, сексуалното възпитание на децата и т.н), мултикултурализъм, зеленизъм/затоплизъм, веганизъм и т.н."
Тъй като не понасям подобни НПО-та и всички симпатизиращи им на клетъчно ниво значи нямам нищо общо с новите леви . 8-)

"Значителна част от внуците на АБпФК презират СССР/Русия, както и възгледите на бащите и дядовците си, но се ориентираха (по стар семеен марксистки рефлекс) към неомарксизма, предимно към джендър движението, правата на ЛГБТ, държавната намеса във възпитанието на децата, разбиването на семейството, както и към другите движения под шапката на тази нова тоталитарна идеология, водещи към установяване на новия марксистки ред."
Ти верно си голямо менте! Най безполезният трол и лъжец във форума си!
За кого ли се отнася ? :?:

jordani
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от jordani » 19 Фев 2021, 20:57

Тази статия е пълна глупост, не в детайлите, а в основната идея.

Първо, написаното не е вярно и няма даден нито един факт, който да го потвърждава, основава се единствено на вярата на автора.

Второ, такава теория или обяснение на реалността ни внушава пълна безпомощност и определено авторът не може да предложи нищо.

Забележи, че не подкрепям неокомунизма, а обратно - смятам, че тази конспиративна теория с нищо не може да му се противопостави.

Христо Спириев
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Христо Спириев » 19 Фев 2021, 22:33

Centurionus написа:
18 Фев 2021, 22:38
Попадна ми тази статия , и я намирам за учудващо вярна и безпристрастна
Айде не пробутвай по такъв начин в тази тема герберастката опорка и идея, че от комунистите и упадъчния Запад ни пазят само и единствено личния гавазин и доверен човек на правешкия диктатор Барба Ганьос с чекмеджетата, с агент "Иван", с комунистическо-чекистката наследничка Павлова, с НПО-активистката Сачева и т.н. и т.н.

Навсякъде са!
Затова трябва декомунизация и лустрация!

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 20 Фев 2021, 02:06

Centurionus написа:
джендър движението, правата на ЛГБТ, държавната намеса във възпитанието на децата, разбиването на семейството
Повече от типично клише на путиноидната пропаганда.

Centurionus
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Centurionus » 20 Фев 2021, 15:49

:lol: Единя ме изкарва герберст другия комунист . ама хайде разберете се първо . :lol:

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 20 Фев 2021, 16:59

Няма са за какво да се разбирам с някого.
Анализирах написаното.
Пастнатото е една от най-стандартните опорки, масово тиражирани в путиноидна расия и ретранслирано от ботовете чужбински - то не са гейропи, не са насилствено вземане на деца и изпращането им за осиновяване от гей двойки в Норвегия, не са джендърства.....
За собствената ти персона не съм казал и думичка.
Пък и по повечето ти постове трудно бих намерил чак толкова твърда корелация с "комунист".
Последна промяна 1 на Almasy, променена общо 20 пъти

Аватар
centara
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от centara » 20 Фев 2021, 17:55

Centurionus написа:
20 Фев 2021, 15:49
:lol: Единя ме изкарва герберст другия комунист . ама хайде разберете се първо . :lol:
Амчи то ГЕРБ и комунистите са едно и също :idea:

Centurionus
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Centurionus » 20 Фев 2021, 20:18

centara написа:
20 Фев 2021, 17:55
Centurionus написа:
Точно това пише в статията и съм съгласен . Но подозирам ,че повечето репликирали не са я чели цялата ,защото е дългичка .

Христо Спириев
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Христо Спириев » 20 Фев 2021, 21:15

Centurionus написа:
Вземи и се разбери първо сам със себе си.
Да ти припомня нещо, което си писал от времето, когато наследника на АБпФК Торн дерибействаше във форума и се покривахте взаимно. Написаното от теб всъщност е по мой адрес, с насмешка, че имало пещерни антикомунисти, защото съм се определил за такъв:
Centurionus написа:
04 Авг 2017, 22:52
Или да бъдем пещерни антикомунисти 25 години след падането на социализма/комунизма . :lol:
И опааа, сега пък същия Centurionus ни хвали учудваща и вярна статия описваща как комунисти и техните наследници били превзели всичко "25 години след падането на социализма/комунизма", и всичко лошо от тях идва, което той пък иначе го знаел и на клетъчно ниво бил срещу упадъка от Запада, който комунистите провеждали и бил десен. :roll:
Centurionus написа:
Попадна ми тази статия , и я намирам за учудващо вярна и безпристрастна
Centurionus написа:
20 Фев 2021, 20:18
centara написа:
Точно това пише в статията и съм съгласен . Но подозирам ,че повечето репликирали не са я чели цялата ,защото е дългичка .
Изобщо не пише това в статията.
Наратива накрая е друг, всичко било превзето от комунистите и наследниците им и навсякъде, само настоящето корумпирано управление с чекмеджетата никъде не е споменато, никъде и никой, демек чисти от комунисти и техните наследници.

Пък да припомня на Centurionus изобщо мнението му за темата:
Centurionus написа:
26 Авг 2017, 08:23
Тази цялата тема защо не я преместите в "политически майтапи" ?

iasen ianakiev
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от iasen ianakiev » 21 Фев 2021, 08:11

centara написа:
Centurionus написа:
+1

Centurionus
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Centurionus » 21 Фев 2021, 15:58

Христо Спириев написа:
20 Фев 2021, 21:15
................
Явно израза "пещерен антикомунист" ти убягва като значение . Не те познавам реално , но това което съм чел за теб е ,че си бил в армията и то не на срочна служба . А там антикомунисти не вирееха . Така ,че да , все още стоя зад думите си ,че си пещерен антикомунист , тоест такъв дето се е борил срещу комунизма , ама в пещера , тоест не наяве . Такива много се навъдиха последните години , досущ както са се увеличавали АБПФК след 9-ти . :lol: Явно е българска черта борците да се увеличават с времето след падането на омразния строй . Я пиши как бори соца , но тогава ?

За второто пак не си разбрал , не ме брига твърде за запада , да се оправят . И съм съгласен с автора ,че ако се разрови човек за всеки политик от последените 30 г . и излизат червени призраци от гардероба . А мразя на клетъчно ниво НПО-тата , било с джендърска ориентация , "Хелзингски комитети" , отворени българии и пр .

Наратива е явно само в твоята глава , това ,че автора не споменава поименно сегашното управление ,като една от партиите преки наследници на АБПФК , не значи че не е от тях . Чети по-внимателно .

Да все още мисля ,че цялата тема е за майтап . Минаха 30 г. и да се постват колко струвал телевизор Вихрен и пералня Мечта си е майтап .

Христо Спириев
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Христо Спириев » 21 Фев 2021, 18:12

Я, виж ти?
Centurionus хванат на тясно, защото е забравил какви ги е писал премина в старото си амплоа с тролене извън писаното по темата, личностно обсъждане, лъжи и манипулации.
Докладвах Centurionus.
Наратива е явно само в твоята глава , това ,че автора не споменава поименно сегашното управление ,като една от партиите преки наследници на АБПФК , не значи че не е от тях . Чети по-внимателно
Лъжа.
Автора изрежда правителства, организации и имена, но нито едно от сегашното управление. А то е вече 10 години.
И съм съгласен с автора ,че ако се разрови човек за всеки политик от последените 30 г . и излизат червени призраци от гардероба .
Лъжа.
Автора никъде не е написал такова нещо. Пише не за всеки, за точно конкретни, но избягва други - настоящите управляващи.
За второто пак не си разбрал , не ме брига твърде за запада , да се оправят .
Извърташ и манипулираш. Абе направо лъжеш.
Не съм писал за Запада, а точно за "упадъка от Запада, който комунистите провеждали".
Да все още мисля ,че цялата тема е за майтап . Минаха 30 г. и да се постват колко струвал телевизор Вихрен и пералня Мечта си е майтап .
Ммм, да. За "десния" Centurionus документите за социализма са майтап.
Дясната политическа ориентация на Centurionus се изразява само в "Тъй като не понасям подобни НПО-та".
Да не говориме, че коментарите, които правиш изобщо не са по темата.

Христо Спириев
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Христо Спириев » 21 Фев 2021, 19:27

Centurionus написа:
21 Фев 2021, 15:58
Христо Спириев написа:
20 Фев 2021, 21:15
................
Явно израза "пещерен антикомунист" ти убягва като значение . Не те познавам реално , но това което съм чел за теб е ,че си бил в армията и то не на срочна служба . А там антикомунисти не вирееха . Така ,че да , все още стоя зад думите си ,че си пещерен антикомунист , тоест такъв дето се е борил срещу комунизма , ама в пещера , тоест не наяве . Такива много се навъдиха последните години , досущ както са се увеличавали АБПФК след 9-ти . :lol: Явно е българска черта борците да се увеличават с времето след падането на омразния строй . Я пиши как бори соца , но тогава ?
Това, че не ме познаваш не ти пречи да лъжеш и спекулираш скрит зад анонимност.
Имам и имах, лека им пръст, колеги кадрови офицери и сержанти, които не са били членове на БКП преди 1990г.

Назад във форума съм писал за това, но теб те устройват собствените ти спекулации.
Аз съм офицер от август 1990г. и не съм бил член на БКП и никога не съм писал, че съм борец срещу комунизма.

Centurionus
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Centurionus » 21 Фев 2021, 22:11

Да де , ти не си борец , ти си само форумно такъв . Пещерен един вид . :lol:

Христо Спириев
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Христо Спириев » 21 Фев 2021, 22:29

Пещерно, непещерно доказано, е че лъжеш.
А написаното, както виждаш не можеш да изтриеш и Торн го няма да те покрива и трие.

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 22 Фев 2021, 19:13

Centurionus написа:
Но подозирам ,че повечето репликирали не са я чели цялата ,защото е дългичка
Напротив, прочетох я.
Мога да репликирам много неща и по самата нея.
Избрах единствено част от "тълкованието ти", тъй като както се казва е патогномонично.

Аватар
rki
Редовен потребител

Мнение от rki » 22 Фев 2021, 19:40

Almasy написа:
22 Фев 2021, 19:13
Centurionus написа:
Но подозирам ,че повечето репликирали не са я чели цялата ,защото е дългичка
Напротив, прочетох я.
Мога да репликирам много неща и по самата нея.
Избрах единствено част от "тълкованието ти", тъй като както се казва е патогномонично.
какв се занимавате с партенките пуснати в поредния куц и кух комунистически сайт?
Виж им описанието -
Ние сме група експерти в различни области като политика, човешки права, психология, наука, история, медитация, изкуство и спорт.

Обединихме се в желанието си да поднесем на българската публика един свеж, позитивен и алтернативен поглед на случващото се по света.

Ние сме независими, обективни и свободни от политически и корпоративни влияния. Отразяваме значими събития и тенденции, водени от принципите на морала, традициите в обществото и вярата в праведното и доброто.
група аноннимни иксперди

авторът на въпросния бълвоч:
Александър Тацов
е по специалност инженер. Работил е в Технически университет - София, а понастоящем в частния технологичен бизнес. От години се занимава с изследвания в областта на политическото, научното и идейното обществено развитие, в обхвата на писаната история.
Отварям напосоки друга "етична" икспердна статя от 3 януари таз година
В 13:00 часа местно време на 6 януари 2021 г. Конгресът на САЩ ще се събере в сградата на Камарата на представителите в столицата Вашингтон, за да изпълни процедурата по окончателно сертифициране на електоралните гласове за президент на Съединените щати.

Очаква се обаче сесията да не премине като формалност и на този етап има неясен изход.

Наличието на множество твърдения за изборни измами, текущи съдебни дела в редица щати, заявки на законодатели да оспорят изборните резултати, електори дуелисти в полза на сегашния президент и спорове около ролята на вицепрезидента Майк Пенс за изхода от надпреварата — макар и с бегъл шанс, всичко това може да доведе до там, че на 6 януари да не бъде излъчен победител в изборите.:

https://www.novetika.com/washington-kon ... zrazhenia/
С цървено съм повдигнал лъжливите твърдения.
авторката иксперд - е дала като кетап за знанията и икспертизата си, само това че е главен редактор на боклукчавия сайт.

аре малко повече хигиена...
Последна промяна 1 на rki, променена общо 22 пъти

The USSR is still collapsing before our very eyes

Parasha delenda est

Centurionus
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Centurionus » 22 Фев 2021, 19:41

Христо Спириев написа:
21 Фев 2021, 22:29
Пещерно, непещерно доказано, е че лъжеш.
А написаното, както виждаш не можеш да изтриеш и Торн го няма да те покрива и трие.
Ужас ! Целия се разтреперих , чак си го преместих в другия крачол . :lol:

Centurionus
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Centurionus » 22 Фев 2021, 19:46

rki написа:
22 Фев 2021, 19:40

аре малко повече хигиена...
Какъв беше терминът когато атакуваш не изказването (статията по същество) , а автора , сайта , близките , родата , познатите ...... че нещо забравих ? :roll:

Отговори