Нова ИсторияБългария през социализма. Документи

1878-днес

Модератор: Ksantip

Отговори
Аватар
vvurbanov
Редовен потребител
Контакт:
Status: Offline

Re: България през социализма. Документи

Мнение от vvurbanov » 30 Дек 2020, 14:37

Centurionus написа:
30 Дек 2020, 12:09
Нцък , купени бяха 82-ра , но моята ме чака да взема книжка до 86-та .
Ти не можеш да даваш мнение като шофьор.Твърде си зелен. Нямаш нито километри, нито опит.За десет години ладата ти е имала толкова километри, колкото аз правех за година и половина. То отде можеш да знаеш, че колата се амортизира и изгнива като се кара вместо да стои на сухо в гаража като твоята. На 130К си сменил чукче и наковалня на същите км. като мене.За това аз сменям частите на година, а ти на десет. Че ти ако не си изкараш колата 30 години от гаража, естествено, че може да не смениш шарнирите ,чукчето,.... Всеки лесно ще разбере, че колкото повече караш, толкова по често ще сменяш частите защото се износват.
Но ти щом през социализма не си се научил да мислиш , не се надявай, че през демокрацията ще стане.
"Quisque constituit sibi" (Всеки сам си преценя)

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 30 Дек 2020, 19:19

Centurionus написа:
30 Дек 2020, 13:03
Dinain написа:
30 Дек 2020, 12:39

Естествено има употребявани и употребявани, такава генерализация е напълно грешна. Нова кола може да се скапе за 6 месеца от немърлив собственик, а ти сигурно си купувал 20-годишни избушени кошници. Затова се гледат най-вече колометрите, не годините. А между чисто нова и добре гледана 4-5 годишна кола разликата е минимална, освен в цената.

Сега, ако говорим за различни коли, става съвсем шарено. В много случаи е за предпочитане примиум модел на старо, пред бюджетен модел, колкото и да е нов.
Ти какво караше през 91-92 -ра , а въобще книжка имаше ли ? :D Май не , защото щеше да имаш наблюдение какви тросъци се вкарваха отначало , но всичко се купуваше , пазара гладен , пари от гладния соц -бол . 8-)
Премиум колата върви с премиум подръжка и премиум цени на части , знаеш ли колко такива разбирачи съм виждал дето са набълбукват с Ланд Круизери и после обикалят сервизите с ококорени очи щот не могат да повярват ,че комплект съединител е 4500 лв.
без монтажа . :lol:
Не съм толко дрът. :)

И лекичко пресилваш нещата - между Ленд Крузър и Лада има бая модели и марки. :mrgreen: Примерно сравни една и съща сума за нова Дачия и VW на старо.

...
ПП Върбанов, ти при 100,000 км годишно си я разпорил тая кола :roll: нищо чудно, че си сменял сума ти неща. :)
“Обережно, падає бімба! 💣

Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
vvurbanov
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от vvurbanov » 31 Дек 2020, 08:14

Сега изглежда лесно.Караш колата на сервиз или майстор.Той поръчва частите и на другия или по другия ден ги сменя.Сега ще опиша идиотщините през соца съпътстващи ремонта. Първо отиваш на майстор и той ти казва да си намериш необходимата част. По магазините рафтовете са голи. То коли не внасят, че части ще има.Започвам да въртя телефона по магазините за авточасти и сервизите в Б-я.То като няма навсякъде няма но човек се надява на чудеса. Да кажем, че след седмица, месец, три, намериш това което ти трябва. Майсторът е зает. Чакаш няколко дена и пак караш колата. В сервизите имаше работническа аристокрация които се разхождаха със синя манта и малка отверка в горното джобче. Те си избираха клиентите.Ако могат с тази отверка да да завият някое болтче се хващат и за минути го правят.Но цапане с разни гаечни ключове,не.Както и да е намираш майстор и го пазиш докато прави ремонта, защото като се махнеш и той спира да работи.Накрая сменя резервната част ,но се оказва, че проблемът не е от нея.Праща те да купиш някоя друга.Случвало се е на третия път да уцели. Но си прибираш здравите части за друг път.Забравих да спомена, че майсторът няма ключове.Те бяха страшно дефицитни. За това си купих една гедория от корекома.Още първия път изчезнаха няколко ключа.Хем я пазих.За една година остана празно куфарче.Значи карал съм колата на ремонт и като отида да я взема ,няма ги гумите с джантите. Или цялата кола липсва защото има бензин в нея и който работи в сервиза я взема и отива някъде да си свърши работата.Друг път ми се наложи заради оста на делкото да купя цяло делко.Много трудно го намерих.Търсих го къде ли не, а то стояло на рафта в магазина за авточасти във Варна. Причината да не го купи никой беше, че дистрибуторната му капачка беше счупена.Но тя и без това не ми трябваше.Като се прибрах в къщи го сложих на масата и му се радвах докато пия ракия. Бях много щастлив.Понякога съм купувал части с монтажа, но след това ходех на друг майстор да ги монтира. Вероятно повечето хора не ги помнят тия неща.Те се забравят, с хубавото се свиква лесно.Купувал съм и кормилни накрайници барабар с рейките, комплект.То един само ми трябва но няма.
Спомням си, че веднъж сгреших жестоко. Отидох в шуменския сервиз, колата ми прекъсваше нещо.Най добрия майстор два пъти продухва карбуратора но нищо не стана.Каза ми да отида и да платя на касата.Кой дявол ме караше, да му напомня, че колата ми не е оправена. и няма причини да плащам. Малеее, като се разсърди, той не е свикнал на такова отношение.Сетне само като наближа сервиза и ме гонеха.Пращах някой приятел да каже, че е купил колата от мене.И така чак докато я продадох. Ама си научих урока. Сетне ми слагаха калпави части, които въобще не стават, но си траех, плащах и ги сменях с други.Значи най добри и качествени бяха частите с които си купил колата. То понеже има голямо нямане и разни ТПК-за почнаха да правят ама много фалшиви части. Внасяха от Виетнам разпределителни валове, които издържаха 1 000 км.Китайски гуми , на 4-5 000 км, вече се изтриваха.И това беше навсякъде.Тия идиотщини сега изглеждат като виц, нереални.

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 31 Дек 2020, 11:55

Много живо описание, благодаря. :)
Е, и друг път съм чувал разкази за "голямото нямане", не падаме от Луната все пак. :)

Конкуренцията и свободния пазар правят чудеса! Би трябвало да се радваме, че всяко следващо поколение живее по-добре от предишното - значи нещо се случва правилно.

ПП
Иначе "много добре беше през социализма". :mrgreen:

Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Centurionus
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Centurionus » 01 Яну 2021, 15:11

vvurbanov написа:
30 Дек 2020, 14:37
Centurionus написа:
30 Дек 2020, 12:09
Нцък , купени бяха 82-ра , но моята ме чака да взема книжка до 86-та .
Ти не можеш да даваш мнение като шофьор.Твърде си зелен. Нямаш нито километри, нито опит.
Добре бе профи , от 86-та с книжка , 15 години обикалям Европа с бус , два пъти съм се прибирал с мотор Милано-Русе нон-стоп БЕЗ почивка /1600 км / . :lol:
Ти верно си голямо менте! Най безполезният трол и лъжец във форума си!
За кого ли се отнася ? :?:

Аватар
vvurbanov
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от vvurbanov » 01 Яну 2021, 18:49

Centurionus написа:
01 Яну 2021, 15:11
Добре бе профи , от 86-та с книжка , 15 години обикалям Европа с бус , два пъти съм се прибирал с мотор Милано-Русе нон-стоп БЕЗ почивка /1600 км / . :lol:
Какво да ти кажа, давай все така и един ден може да се понаучиш!
Жалко, вече няма как да караш по светлия, но изрътен път на социализма към светлото бъдеще.Няма ги вече ония пътища осеяни с многобройни , дълбоки ями, да тренираш слалом, нито здравия макадам. Демокрацията ни ги отне. Но може да пробваш там където има/няма/ черни пътища, из горите и планините.Половината ми време е минало по тях.
На европейските магистрали е лесно, но няма да добиеш опит.Ама като няма други, сей файда .

Аватар
COMMANDER_KEEN
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от COMMANDER_KEEN » 01 Яну 2021, 20:35

vvurbanov написа:
31 Дек 2020, 08:14
Сега ще опиша идиотщините през соца съпътстващи ремонта.
За това истинските мъже тогва си ремонтираха колите сами пред блока! Дойдат събота и неделя и на паркинга пред блока цял разглобен двигател можеш да видиш. Сервизите са женчовци!

Аватар
vvurbanov
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от vvurbanov » 02 Яну 2021, 05:31

COMMANDER_KEEN написа:
01 Яну 2021, 20:35
vvurbanov написа:
31 Дек 2020, 08:14
Сега ще опиша идиотщините през соца съпътстващи ремонта.
За това истинските мъже тогва си ремонтираха колите сами пред блока! Дойдат събота и неделя и на паркинга пред блока цял разглобен двигател можеш да видиш. Сервизите са женчовци!
Вярно е! Тия неща потънаха в забрава.
Причината обаче хората сами да извършват ремонт се дължеше не на некачествените услуги, а на техния дефицит. Значи не само ще ти извършат некачествен ремонт, но и трудно ще се уредиш да ти го направят.В сервиза въобще не те чакаха с отворени обятия. Там не се стараеха да привличат клиенти, а се отбраняваха от техния наплив и ги гонеха. Хората нямаше къде да отидат и щат, не щат се учеха сами да си правят ремонтите. То ако имаше достатъчно предлагане на резервни части и услуги, това щеше да доведе и до повишаване на качеството им. Същото беше положението и при ремонта на телевизори ,хладилници, перални, ел. печки.Много хора сами си правеха ремонтите от зор. Щеш не щеш започваш да разбираш от всичко.Така и аз сам извършвах голяма част от ремонтите. Но имаше такива за които се изискваха специална апаратура .То можеш да си смениш накрайниците, но пак трябва да отидеш в сервиз да ти регулират предния мост да речем.Понякога пък самите части се ремонтираха и се ползваха отново, но беше необходим струг или фреза.

Сега си спомних и какво беше обслужването в магазините. Влизаш в някой от тях и никой не ти обръща внимание. Продавачките си приказват. Ако ги прекъснеш, може да ги ядосаш и тогава въобще няма да те обслужат.Или ще ти кажат , че стоката която търсиш я няма. Защото не само, че имаше дефицит, но и криеха стоките "под рафта"от клиентите.От продавача зависи дали да ти даде някоя стока. Запазваха ги за техни хора. За това като влезеш в магазина не трябва да ги прекъсваш, а да изчакаш благоговейно да свършат обсъждането на някоя рецепта за баница и сами да ти обърнат внимание. Ако издържиш теста за търпение, може пък да се смилят над тебе и да ти обърнат внимание. Но това не е достатъчно, ако искаш да получиш нещо трябва да използваш молещи, покорни, просещи, умилкващи фрази, . Ако не те отразят до половин час, значи не си желан там, твоята работа няма да стане, и може да си тръгваш. Безсмислено е да стоиш повече. Теглиш им една майна (наум) и си тръгваш. През соца титлата "магазинер" беше благородническа. Носителите и бяха удостоени със специални привилегии и имаха неограничена власт над клиентите.

В ресторантите също се чакаше ,понякога по един час. От сервитьора зависи кога и дали въобще ще ти сервира. Това бяха корави хора с опит и веднага преценяваха клиента. Познаваха по някакъв начин тия които няма да им направят голяма сметка, или няма да им дадат тлъст бакшиш, и направо ги гонеха "масата е заета".
Сега клиентите са гевезета, където и да отидат ги посрещат с "какво обичате, нещо да ви помогна". През социализма такива лигавщини нямаше .

Centurionus
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Centurionus » 02 Яну 2021, 08:09

vvurbanov написа:
01 Яну 2021, 18:49

Какво да ти кажа, давай все така и един ден може да се понаучиш!
Жалко, вече няма как да караш по светлия, но изрътен път на социализма към светлото бъдеще.Няма ги вече ония пътища осеяни с многобройни , дълбоки ями, да тренираш слалом, нито здравия макадам. Демокрацията ни ги отне. Но може да пробваш там където има/няма/ черни пътища, из горите и планините.Половината ми време е минало по тях.
На европейските магистрали е лесно, но няма да добиеш опит.Ама като няма други, сей файда .
Какво да науча ? Ти ли ще ме учиш ? :lol:
Кои магистрали , Боковите ли ? :o Май още един прикрит гербераст си имаме тука . :twisted:
"3 общини на протест срещу лошите пътища"
"Видинчани на протест срещу лоши пътища"
"Протест срещу лошите пътища в Русенско"
"Самоковци на протест срещу лошите пътища"
Още искаш ли ? виж реално как стоят нещата . Точно заради "хубавите" пътища си купих джип , на улицата ми нямаме асфалт , а се води "широк център" . Тази зима засега е мека /слава богу/ ,че ако завали сняг никой не чисти , сметоизвозването не идва и се зариваме в боклуци , ама данъците и таксите си вървят . Тръгнал да ми пише за връзкарство през соца , а снимка на перфектно асфалтирана улица защото местния герберастки дерибей си построил вила накрая на града искаш ли ? На улицата няма други постройки , не е в квартал , в парк е , и се чисти до асфалт през зимата .

Аватар
EddieBG
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от EddieBG » 02 Яну 2021, 08:42

COMMANDER_KEEN написа:
01 Яну 2021, 20:35
Визуализирано:

https://www.youtube.com/watch?v=epyUvVEPKYw

А спорът западен срещу ссср-ски (бил и нов) автомобил е просто безмислен:

Изображение
"Должен высказать свой печальный взгляд на русского человека - он имеет такую слабую мозговую систему, что не способен воспринимать действительность как таковую."
И.Павлов

Аватар
vvurbanov
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от vvurbanov » 02 Яну 2021, 10:59

Centurionus написа:
02 Яну 2021, 08:09
vvurbanov написа:
01 Яну 2021, 18:49

Какво да ти кажа, давай все така и един ден може да се понаучиш!.......................
......На европейските магистрали е лесно, но няма да добиеш опит.Ама като няма други, сей файда .
Какво да науча ? Ти ли ще ме учиш ? :lol:
Кои магистрали , Боковите ли ? :o Май още един прикрит гербераст си имаме тука . :twisted:
УЗБАГОЙСЯ, УЗБАГОЙСЯ !!!
Отвори очета защото излизаш от пътя!
Гледай тука, нали центуриона написа:
Centurionus написа: 15 години обикалям Европа с бус , два пъти съм се прибирал с мотор Милано-Русе нон-стоп БЕЗ почивка /1600 км / .
До сега и двамата пишем за европейските магистрали.Ти как реши ,че става дума за тия построени от Б.Б. ? Използвал си заблудата "сламен човек"
От многото видове логически заблуди, заблудата на сламения човек е особено разпространена в дискусиите по спорни теми. Аргументът за сламения човек е пример за червена херинга. Той има за цел да отвлече вниманието от реалния въпрос, който се обсъжда, и не е логически валиден аргумент. Смотри здесь! https://en.wikipedia.org/wiki/Straw_man
Значи направил си сламен човек и геройски се бориш с него.
300px-Calm_down.jpg
Centurionus написа: Тръгнал да ми пише за връзкарство през соца , а снимка на перфектно асфалтирана улица защото местния герберастки дерибей си построил вила накрая на града искаш ли ?
От какъв зор да пиша за някаква улица на "герберастки дерибей", като темата е за България през социализма? Ние не обсъждаме управлението на Б.Б.

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 02 Яну 2021, 13:14

Държанието на магазинери и "балкантуристки" келнери е било много силно загнездено, макар че когато растях през 90те вече прогресивно се изменяше. Но в провинцията такива епизоди съм изпитвал чак до към 2005-2006 г. И по заведения на морето също. Просто нямаше как да оцелеят в свободния пазар с такъв манталитет, който не си е сменил "чипа", е загинал.

Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Centurionus
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Centurionus » 02 Яну 2021, 14:30

vvurbanov написа:
02 Яну 2021, 10:59
Centurionus написа: 15 години обикалям Европа с бус , два пъти съм се прибирал с мотор Милано-Русе нон-стоп БЕЗ почивка /1600 км / .
До сега и двамата пишем за европейските магистрали.Ти как реши ,че става дума за тия построени от Б.Б. ?
Е за това сме на едно мнение , НЕ сме в Европа , ББ не е лидер на европейска държава която въпреки ,че проформа се води в ЕУ , си остава бананова територия с полуфеодално управление , огромна корупция , разбити пътища на безбожни цени . :lol: 8-)

Аватар
vvurbanov
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от vvurbanov » 02 Яну 2021, 16:44

Centurionus написа:
02 Яну 2021, 14:30
vvurbanov написа:
02 Яну 2021, 10:59
До сега и двамата пишем за европейските магистрали.Ти как реши ,че става дума за тия построени от Б.Б. ?
Е за това сме на едно мнение , НЕ сме в Европа , ББ не е лидер на европейска държава която въпреки ,че проформа се води в ЕУ , си остава бананова територия с полуфеодално управление , огромна корупция , разбити пътища на безбожни цени . :lol: 8-)
Какво се хвалиш, че" 15 години обикалям Европа с бус , два пъти съм се прибирал с мотор Милано-Русе нон-стоп БЕЗ почивка /1600 км / ?
През социализма, всички ние имахме право когато ни скимнеше да обикаляхме европейските пътища .Никой не ни пречеше тъй като България се намира в Европа. Аз обаче съм обикалял не само земята, но и слънчевата система.Пък що обиколки съм направил на слънцето хабер нямаш.
Тук използваш неформалната заблуда еквивокация.Това е тип неяснота, която произтича от фраза, имаща две или повече различни значения

В случая, като казваш, "обикалям Европа", не означава обикалям България." Опитваш се да пробуташ заблудата еквивокация. Пределно ясно се разбира, че говориш за пътищата извън Б-я .
И пак подхвана Б.Б., в опит да се отклониш от темата за социализма.
Направи си тема и там развий спусната ти опорна точка против Б.Б. Той не ми харесва и на мене.Ще се включа.

jordani
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от jordani » 02 Яну 2021, 23:54

Нещо друго пимня от онова време, което нито тогава разбирах нито - сега. А именно следния разговор:
- Георги.
- Кой Георги?
- Който има червено жигули комби, номер ...

Аватар
Мокрия
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Мокрия » 03 Яну 2021, 09:21

Родителите ми бяха сервитьори през социализма , а и малко след това. Учили са в ТОХ, ходили са на практика по черноморието, работили са в Тримонциум, Новотела, Марица и дори на тираджийския ресторант с бунгала и Кореком - Кимера. Баща ми разправя че за да нямат много работа, в Новотела на всеки 3 маси ,четвъртата е правили помощтна маса със салфетки и прибори. И когато дайде някой без връзки , се провежда следният разговор : - Ще ти дам 5 лева ако ми намериш маса. - Ще ти дам 5 лева да не стъпваш тук. Все пак тогава заведенията на глава от населението са били минимум с 90% по малко. А ладата която е купил нова от Мототехника е продал за повече пари след години каране.

Аватар
centara
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от centara » 03 Яну 2021, 10:59

Мокрия написа:
03 Яну 2021, 09:21
Родителите ми бяха сервитьори през социализма , а и малко след това. Учили са в ТОХ, ходили са на практика по черноморието, работили са в Тримонциум, Новотела, Марица и дори на тираджийския ресторант с бунгала и Кореком - Кимера. Баща ми разправя че за да нямат много работа, в Новотела на всеки 3 маси ,четвъртата е правили помощтна маса със салфетки и прибори. И когато дайде някой без връзки , се провежда следният разговор : - Ще ти дам 5 лева ако ми намериш маса. - Ще ти дам 5 лева да не стъпваш тук. Все пак тогава заведенията на глава от населението са били минимум с 90% по малко. А ладата която е купил нова от Мототехника е продал за повече пари след години каране.
Хех, това е яко. Минаваш през два ресторанта по 5 лв. = 10лв. За 20 дни=200 лв. т.е. една обикновена заплата :-)

Centurionus
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Centurionus » 03 Яну 2021, 11:16

Върбанов , дори ирония не можеш да пресъздадеш ясно . :lol:

Иначе Мокрия е прав и оттам е една от най-големите грешки в соца , липсата на икономически стимули в производството/услугите . И пет стоки да продаде и петстотин -заплатата една и съща . И пет клиента ..........пак така . Много ясно ,че никой няма да се засили да работи . Имаше една поговорка от тогава " Те ни лъжат ,че ни плащат - ние ги лъжем , че работим" , от това по-ясно ..... . Между другото и в "демокрацията" съм го наблюдавал това явление , магазини и скъпи бутици по централната , там песонала е от десетилетия на твърда заплата , и редовно висят пред бутиците с изражение на досада , пушат и си ровят в телефоните , ако тръгнеш да влизаш се започва едно пуфтене , едни премерващи-оценящи погледи отгоре до долу " тез прошляци сИга закво мЪ рЪзкарвЪт , нищУ няЯ си вземЪт " . То и не е за вземане , наемите са космически , съответно цените са надути до висините . Така ,че любезното обслужване не е задължително в пазарната икономика .

Аватар
bigdragon
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от bigdragon » 03 Яну 2021, 12:23

centara написа:
03 Яну 2021, 10:59
Мокрия написа:
Хех, това е яко. Минаваш през два ресторанта по 5 лв. = 10лв. За 20 дни=200 лв. т.е. една обикновена заплата :-)
И колко ресторанта мислиш, че имаше в един голям град?
Не бяха повече от 10, вЕрвай ми...
"Киев покръсти Русия. Киев ще я опее!"
Драгомир Янков
Моля, ако нещо в мен не ви харесва, не ме уведомявайте за това. :|
Постарайте се да преживеете този шок самостоятелно...! :shock:

Аватар
centara
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от centara » 03 Яну 2021, 12:32

bigdragon написа:
03 Яну 2021, 12:23
centara написа:
Мокрия написа:
Ми пак. Ще минаваш на 5 дни веднъж, 4 пъти месечно, не е толкова много.

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 03 Яну 2021, 13:38

Centurionus написа:
03 Яну 2021, 11:16
Между другото и в "демокрацията" съм го наблюдавал това явление , магазини и скъпи бутици по централната , там песонала е от десетилетия на твърда заплата , и редовно висят пред бутиците с изражение на досада , пушат и си ровят в телефоните , ако тръгнеш да влизаш се започва едно пуфтене , едни премерващи-оценящи погледи отгоре до долу " тез прошляци сИга закво мЪ рЪзкарвЪт , нищУ няЯ си вземЪт " . То и не е за вземане , наемите са космически , съответно цените са надути до висините . Така ,че любезното обслужване не е задължително в пазарната икономика .
Не говориш за София, нали?

Това са навиците, които споменах, че съм наблюдавал в провинцията до преди 15 години някъде. Такъв начин на управление на бизнеса го обрича на смърт и би трябвало да са изключително малко останали такива, или - ако става дума за пране на пари, където реалният оборот няма значение.

Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Аватар
bigdragon
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от bigdragon » 03 Яну 2021, 13:42

centara написа:
03 Яну 2021, 12:32
bigdragon написа:
centara написа:

Не знам какви впечатления имаш от онова време, но да знаеш,
че в заведенията нямаше като сегашните охранители,
а пияниците не бяха по-малко от сега.
Сети се кой се заемаше с проблемните клиенти???
"Киев покръсти Русия. Киев ще я опее!"
Драгомир Янков
Моля, ако нещо в мен не ви харесва, не ме уведомявайте за това. :|
Постарайте се да преживеете този шок самостоятелно...! :shock:

Аватар
centara
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от centara » 03 Яну 2021, 13:56

bigdragon написа:
03 Яну 2021, 13:42
centara написа:
03 Яну 2021, 12:32
bigdragon написа:

Не знам какви впечатления имаш от онова време, но да знаеш,
че в заведенията нямаше като сегашните охранители,
а пияниците не бяха по-малко от сега.
Сети се кой се заемаше с проблемните клиенти???
Това беше на шега. Трагичното обслужване през соца го знам. Знам и за проблемите с нетрудовите доходи. Просто ме изненада предлагането на пари, за да се разкара клиента.

Centurionus
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Centurionus » 03 Яну 2021, 14:12

Dinain написа:
03 Яну 2021, 13:38

Не говориш за София, нали?

Това са навиците, които споменах, че съм наблюдавал в провинцията до преди 15 години някъде. Такъв начин на управление на бизнеса го обрича на смърт и би трябвало да са изключително малко останали такива, или - ако става дума за пране на пари, където реалният оборот няма значение.
То се разбира от самосебе си . Или ти не си ходил в провинцията от 15 г . Нищо не се е променило с тази разлика ,че повече от 50% от магазините са празни и са облепени с обяви ,че се дават под наем . Но най-странното е ,че винаги със запролетяването отнякъде се появяват поредните "бизнесмени" , който наемат въпросните и се завърта пак колелото , една и съща стока , надута по 100 или по 300% едни и същи отегчени и намусени "мацки" и след някой месец магазина пак с обяви . Сега пък след измислената пандемия не се знае дали ще се появят отново .

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 03 Яну 2021, 14:30

Centurionus написа:
03 Яну 2021, 11:16
една от най-големите грешки в соца , липсата на икономически стимули в производството/услугите
+1
Е, не само де, според мен най-голямата беше, че соцлагера беше концлагер който кажи-речи само мъртъв можеше да напуснеш (тази тема вече сме я обсъждали).
Инак много вярно - затова успяха и китайците - те стимулираха многомилионната си маса с пари, а не с лозунги.
Така ,че любезното обслужване не е задължително в пазарната икономика
Ммм.....Пак ще дам за пример китайците, но всъщност важи планетарно.
Когато продават в БГ ехограф за BGN 6.000, чак мегаултрахипер любезни не са. Знаят, че нямат конкуренция - за какво да се напъват чак толкова - единствената им конкуренция са други китайци (бях шокиран, но да - те вече се конкурират и вътрешно и то много яко, на БГ пазара има 3 фирми продаващи съответната апаратура, а в световен аспект - над 15 китайски такива).
Когато обаче продават машинка за BGN 70.000 - 100.000 - не са любезни ли......Е, там вече се борят планетарно и са готови и пъп от крокодил да ти доставят за мезе барабар с вискито при преговорите.
Последна промяна 1 на Almasy, променена общо 3 пъти
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото

Декомунизация. ДеКГБизация. Дерусификация.

Отговори