Нова История ⇒ Българска военна история!
Модератор: Ksantip
-
- Редовен потребител
- Контакт:
- Status: Offline
Re: Българска военна история!
Луков аз съм служил през периода 1988-1990г. Ако не си забравил през 1989 г. месец май започна "Голямата екскурзия" и отношенията с Турция рязко се влошиха. В същото време заради отношението на Горбачов към другарят Живков България и СССР бяха може би в най големия си разрив и беше малко вероятно СССР да окаже значителна помощ при евентуално турско нахлуване. Тогава през месец юли в района на югоизточна България бяха прехвърлени всички т. нар. бойни поделения на българската Втора армия плюс намиращите с атам части на Трета армия. Поводът беше учението "Марица 89". Бяхме на 5 - 10 километра от границата в района на гара Бояново/виж си я на картата/. Тренирахме непрекъснато и зверски. Подготвяхме позиции за артилерията, танковете и пехотата маскирахме ги и така всеки ден нов рубеж. Турците ги чувахме на другата страна на границата, а нощно време се виждаха фаровете на машините им. Те не се и криеха, а струпваха войска. Нито аз, нито наборите ми сме имали намерение да се предаваме е то точно на амуджите. Напротив всички бяхме настроени да се сражаваме до последно. Изчезна разликата млади и стари войници, изчезнаха всички идеологически приказки за комунизъм и дъра бъра. Само за пример ще ти кажа, че за две седмици три пъти взвода на който бях зам. командир /ВУЩА/ беше посетен от командващият армията и при разговорите той изрично подчертаваше и заявяваше, че всичко си чака нас и милост за турците няма да има, а и не бива да чакаме такава от тях. Една дума не съм чул за руснаци, одески окръг, или пък някой да предлага предаване или бягане. И загатване за това нямаше. Хората си бяха готови за бой и на никого не са разчитали.
И понеже си голям спец що не седнеш да сметнеш разстоянието от границата до Балкана да разгледаш тогавашната пътна мрежа в района, да по прочетеш за минните полета построените ОКАБ/познай какво е това/, шахтите за така наречените ядрени мини/мръсни заряди/ да сметнеш колко танкове артилерия авиация/щурмова изтребителна и въртолетна/, колко ракетни и ПВО части е имала тогава БНА и да ни обясниш как се стига до Северна България за три дни. И моля ти се не ми излизай с номера, че турците са били много. Това не решава въпросът освен да струпат купища трупове и разбита техника. Виж в сирийската тема на по благоприятен терен и при тотално въздушно и артилерийско превъзходство какво им се случва и колко им е куражът. Това да не е мандра и на метли ли ще прелетят. Нали трябва да прехвърлят части и джепане през Босфора и да снабдяват от там непрекъснато. Ами един ракетен удар по мостовете, а тогава имаше достатъчно носители и край на снабдяването в големи количества. Ами ако едно само ДРГ/ познай какво е това?/ стигне до водоизточник снабдяващ Истамбул и го повреди какво ще стане?. Ами ако с ракетен удар се извади от строя гарата в Одрин как ще карат нужното за масата аскер клечащ на границата. Ти два дена като не ядеш или си посран от мръсната вода която пиеш ще се биеш ли добре?
Айде спри се вече, то ако ставаше тъй лесно до сега да са в София и да сме свършили. Тогава даже беше по трудно имаше и резерв от обучени хора и достатъчно оръжие.
И понеже си голям спец що не седнеш да сметнеш разстоянието от границата до Балкана да разгледаш тогавашната пътна мрежа в района, да по прочетеш за минните полета построените ОКАБ/познай какво е това/, шахтите за така наречените ядрени мини/мръсни заряди/ да сметнеш колко танкове артилерия авиация/щурмова изтребителна и въртолетна/, колко ракетни и ПВО части е имала тогава БНА и да ни обясниш как се стига до Северна България за три дни. И моля ти се не ми излизай с номера, че турците са били много. Това не решава въпросът освен да струпат купища трупове и разбита техника. Виж в сирийската тема на по благоприятен терен и при тотално въздушно и артилерийско превъзходство какво им се случва и колко им е куражът. Това да не е мандра и на метли ли ще прелетят. Нали трябва да прехвърлят части и джепане през Босфора и да снабдяват от там непрекъснато. Ами един ракетен удар по мостовете, а тогава имаше достатъчно носители и край на снабдяването в големи количества. Ами ако едно само ДРГ/ познай какво е това?/ стигне до водоизточник снабдяващ Истамбул и го повреди какво ще стане?. Ами ако с ракетен удар се извади от строя гарата в Одрин как ще карат нужното за масата аскер клечащ на границата. Ти два дена като не ядеш или си посран от мръсната вода която пиеш ще се биеш ли добре?
Айде спри се вече, то ако ставаше тъй лесно до сега да са в София и да сме свършили. Тогава даже беше по трудно имаше и резерв от обучени хора и достатъчно оръжие.
- Ivanov
- Редовен потребител
РАЗГЕЛЕGeneral Lukov написа:Няма как да съм равнодушен на тези писания! Т-72
- Thorn
- Редовен потребител
- Контакт:
Оценка на ЦРУ от 1960. Не се връзва с писанията на Луков.
https://www.cia.gov/library/readingroom ... 269460.pdf
Обикновено съм прав
За неудобни факти трябва да има наказания. Петя.
Разумните хора не се съмняват. Жертвите в Газа са малко.Dinain
Израел никого не е окупирал, никого. Не съществува арабски въпрос. Спириев
https://thornforum.net
- piston
- Редовен потребител
- Контакт:
Благодаря Торн!Thorn написа:Оценка на ЦРУ от 1960. Не се връзва с писанията на Луков.
Хубаво е да уточниш на коя страница е конкретния цитат - така по-лесно се търси в голям документ....
"Непоносимо страдание за русина е това съзнание – да си през вековете една ръмжаща мечка извън оградата на цивилизацията."
Илия Бешков, септември, 1950 г.
"War without logistics is called poverty"
William Cox
Илия Бешков, септември, 1950 г.
"War without logistics is called poverty"
William Cox
- Thorn
- Редовен потребител
- Контакт:
там нещо са объркали страниците при сканирането. Към края е.
Обикновено съм прав
- General Lukov
- Редовен потребител
То тия доклади на ЦРУ имат определена цел. В началото на 80те години медиите в САЩ описваха в невероятна светлина мощта на СССР и Варшавския блок и как едва ли не са на ръба да завладеят света. Целта на операцията беше увеличаване на военния бюджет до неимоверни нива по времето на Рейгън. Тогава Каспър Уайнбъргър, изпълняващ длъжността военен министър на САЩ даде едно интервю за "Шпигел", където каза че всъщност СССР и Източния блок са една пресечена нула и във военно и в стопанско отношение, та след като открехна завесата, Рейгън го изгони.
Та толкова за достоверността на подобни доклади както на ЦРУ, така и на КГБ. Всичко се прави с точно определена цел, в случая повод за увеличаване на военния бюджет на САЩ и производството на по-големи количества оръжие.
В крайна сметка недоверието на руснаците към т.нар. БНА е индиректен, но много точен признак за нейната "боеспособност".
Та толкова за достоверността на подобни доклади както на ЦРУ, така и на КГБ. Всичко се прави с точно определена цел, в случая повод за увеличаване на военния бюджет на САЩ и производството на по-големи количества оръжие.
В крайна сметка недоверието на руснаците към т.нар. БНА е индиректен, но много точен признак за нейната "боеспособност".
- Thorn
- Редовен потребител
- Контакт:
Аз си приведох доказателства, ти - голи твърдения. Не си струва да си губя времето повече.
Обикновено съм прав
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
Онзи ден получих прилив на национална гордост Чета си международен исторически форум, темата - най неочакваната, унизителна, тежка и т.н. военна загуба на страната ви. Турчина каза че много са воювали, но най болезнено и неочаквана им е била Първата Балканска и пусна изестната картина "на нож". Румънците пък единодушно се съгласиха, че тяхната Голгота е Тутракан.
-
- Редовен потребител
- Контакт:
Гърци нямаше ли да споделят? А сърби?
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
Гърци има във форума, не помня какво бяха дали, но не беше България. От гърците ми беше любопитно, че един беше дал за най добър пълководец на ранното средновековие Цар Симеон. Въобще с гърците може да се разговаря и дори спори за история съвсем спокойно. Румънците също са приятни и разумни събеседници.
Сърби и македонци в този специално форум вече май няма активни. Не могат да виреят в такава среда заради шантавите си идеи за история. Специално преди години двама македонци ги бяха изловили да побликуват фалшифиви документи за българският език и май ги баннаха.
Сърби и македонци в този специално форум вече май няма активни. Не могат да виреят в такава среда заради шантавите си идеи за история. Специално преди години двама македонци ги бяха изловили да побликуват фалшифиви документи за българският език и май ги баннаха.
- Thorn
- Редовен потребител
- Контакт:
Кой форум?
Обикновено съм прав
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
historum.com. Вече почти не го посещавам, но понякога излизат много готини военни снимки, дето ги влача тук.Thorn написа:Кой форум?
-
- Редовен потребител
- Контакт:
На гърци, румънци и турци нашата история с нищо не им пречи, за разлика от западните ни съседи.Amazon написа:Гърци има във форума, не помня какво бяха дали, но не беше България. От гърците ми беше любопитно, че един беше дал за най добър пълководец на ранното средновековие Цар Симеон. Въобще с гърците може да се разговаря и дори спори за история съвсем спокойно. Румънците също са приятни и разумни събеседници.
Ще съм ти благодарен ако дадеш директен линк към темата та да не губим време в търсене.
-
- Редовен потребител
- Контакт:
General Lukov написа:Айде, айде...да не си говорим празни приказки. Колко "доверие" са ни имали братушките в боеспособността се вижда и от всеизвестната директива при атака на Турция, колко часа, не дори ден/дни трябва да ги удържим на подстъпите за Стара планина до пристигането на украинския фронт (т.е. самите руснаци са предвиждали че за нула време турците ще окупират южна България, независимо от българската съпротива).
И това се дължи пак казах, не поради това че българските войници са слабаци и некомпетентни, а че моралът е бил нисък и възможността за дезертьорство - голяма. Съжалявам, че сега не мога да ги намеря, но преди няколко месеца политологът Антон Тодоров (който също сигурно е "ястреб" по критерия на някои русофиловъдни патриотари) показа доклади на нашето Военно разузнаване за липсата на доверие от съветска страна и констатации на тяхното ГРУ (съветското военно разузнаване) при ситуация на вражески действия от страна на държави членки на НАТО, че ние просто няма да се справим със задачите. Имаше и пасажи в доклада, в които се говореше за податливостта към дезертьорство при ситуация на война у една немалка част от военнослужещите към момента.
....................................................................................................................................................................................И пак се връщам към началото - по оценка на нашите господари и ментори братушките, ние не сме били боеспособни да удържим дори един ден натовска атака от юг, вие ми дрънкате патриотарски глупости как сме можели да спрем целия южен фланг на НАТО барабар с Турция и Гърция...
Я пак, я пак за дезертьорството? Бедна ти е фантазията как беше надъхана Българската армия...Всеки знаеше ония отсреща как "уважават".
А потенциалните неблагонадеждни ги пращаха да служат в строителни войски.
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
Бях я загубил че трябваше да ровя, заповядай: http://historum.com/war-military-histor ... story.htmlmiauu написа:На гърци, румънци и турци нашата история с нищо не им пречи, за разлика от западните ни съседи.
Ще съм ти благодарен ако дадеш директен линк към темата та да не губим време в търсене.
А тук една друга интересна тема за България в същият форум:
http://historum.com/european-history/50 ... ism-2.html
-
- Редовен потребител
- Контакт:
Благодаря.Amazon написа:Бях я загубил че трябваше да ровя, заповядай: http://historum.com/war-military-histor ... story.htmlmiauu написа:На гърци, румънци и турци нашата история с нищо не им пречи, за разлика от западните ни съседи.
А тук една друга интересна тема за България в същият форум:
http://historum.com/european-history/50 ... ism-2.html
-
- Редовен потребител
- Контакт:
След "контра", идва "ре-контра"! Победа будет за нами!
-
- Редовен потребител
- Контакт:
https://www.youtube.com/watch?v=gl7ejXdlrfQ
Тренирали са отблъскване на турска атака, и прехвърляне в Мала Азия.Отначало са идеологическите глупости но от 22:50 става интересното.
На 48.20 смущаваха птур-вете и ги отклоняваха
Преди това извъшваха противотанково миниране с вертолети.
Тренирали са отблъскване на турска атака, и прехвърляне в Мала Азия.Отначало са идеологическите глупости но от 22:50 става интересното.
На 48.20 смущаваха птур-вете и ги отклоняваха
Преди това извъшваха противотанково миниране с вертолети.
- Stan
- Редовен потребител
- Контакт:
Именно при това учение са е.али майката на крепостта Русокастро. Отгоре са правили нещо, на места пластовете са изринати до скала.
Като не искаш мира, на ти секира.
-
- Редовен потребител
- Контакт:
На мен ми е интересно това отклоняване на птуровете от 24-ките посредством смущения.
Диктора каза че "това е нов способ на който трябва да се търси ефективно противодействие"
Минирането с вертолети пак е интересно.Има един момент как вертолетите по план трябва да щурмуват под траекторията на снарядите на артилерията.Голяма координация трябва да това.
Да не забравим и как унищожиха бункера.
Диктора каза че "това е нов способ на който трябва да се търси ефективно противодействие"
Минирането с вертолети пак е интересно.Има един момент как вертолетите по план трябва да щурмуват под траекторията на снарядите на артилерията.Голяма координация трябва да това.
Да не забравим и как унищожиха бункера.
- Bruchpilot
- Редовен потребител
- Контакт:
Ако ракетата е Фаланга (не мога да кажа от кадрите, но предполагам че е), насочването й е радиокомандно, от там и смущенията.
P.S. На мен след извращенията в Сирия ми направи впечталение, че поне някой знае как се копае окоп за техника
Строши-пилот
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
- Ksantip
- Модератор
- Контакт:
Поредицата е много добра, но българинът, дал информацията е подвел хората с мита за Гудериан . Все пак е похвално, че се засягат такива теми и герои .
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
Да - това беше лошо. Не му прави чест че е подвел водещият. Обаче останалата част от клипа е много добра и пича е много добър разказвач, и покрай него доста хора на запад научиха що е това българска армия. Много хубаво впечатление правят и коментарите под клипа, независимо дали от сърби, англичани, румънци и т.н. Явно канала се следи повече от нормални хора а не от патриотари.
- Stan
- Редовен потребител
- Контакт:
Знамето на легендарния Апостол войвода - Ениджевардарското слънце е подарено на Националния военноисторически музей.
http://news.bnt.bg/bg/a/dari-istoriya-z ... ri-na-nvim
http://news.bnt.bg/bg/a/dari-istoriya-z ... ri-na-nvim
Като не искаш мира, на ти секира.