Симулации и обсъждане на сценарииRed Flag, Xland vs Yland

Модератор: Ksantip

Отговори
Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Мнения: 4303
Регистриран на: 14 Сеп 2016, 12:14
Местоположение: Габрово
Контакт:
Status: Offline

Red Flag, Xland vs Yland

Мнение от Bruchpilot » 21 Дек 2020, 16:37

По празниците мисля да имам време пак за се позанимавам малко със СМО и да направя поне онзи сценарий, за който се гласих преди време. За тези които са пропуснали напомням:
Според историческата справка Уландия и Хеландия са две съседни държави с политически и териториални проблеми помежду си. Уландия е загубила част от западните си територии в началото на 20-ти век, които са завзети от Хеландия и въпреки, че от тогава са изминали почти сто години, Уландия все още иска връщането им. За да дестабилизира политически Хеландия, тя спонсорира отцепнически терористични движения. Освен това Уландия разработва и ядрено оръжие. Новото правителство в Уландия поема открито курс към конфронтация и се стреми със сила да възвърне западните си територии, докато Хеландия се стреми към статус кво.
След кървав терористичен акт извършен от поддържаните от Уландия движения, в който живота си загубват повече от сто цивилни граждани, Хеландия прекратява усилията за дипломатическо уреждане на спора и обявява война на Уландия.
Хеландия разполага с:
ЗРК: батальон Пейтриът (PAC-1), четири батальона Хоук, батальон Херкулес;
АВИАЦИЯ: 16 бр. Ф-16 блок 50, 12 бр. Ф-18Ф;
БЛА: 12 бр. Рипър, 4 бр. Херон/Ейтан, 10 бр. Шадоу 3бр. Хермес и мини системи с разнообразни полезни товари;
Уландия разполага с:
ЗРК: батальон Пейтриът (PAC-1), четири батальона Хоук;
АВИАЦИЯ: 16 бр. Ф-16 блок 30, 12 бр. Мираж 2000;
БЛА: малко на брой мини системи за оптично разузнаване;
Действието се развива в района на Бейкърсфийлд - Мохаве - Крамер Хилс, като условната граница между Уландия и Хеландия върви по планините разположени между Бейкърсфийлд и Мохаве.

Всичко това е базирано истински сценарий, използван за изучаване на определени възможности и взаимодействие. Тоест първоначалната идея, сили, разположение и начин на действие в мисията са съставени от хора, нa които това им е работата. Аз само ще го разиграя :)
За да не ми закърнее съвсем мозъка от лежане, зяпане на зомбоящика и разлагане пред компютъра по време на празниците, ще направя и малко лирично отклонение (понеже Пистън се оплака, че нямало какво да чете :mrgreen:).

Капитан Саймън Уайтехд влезе от коридора в голямата зала за инструктаж с папка в ръка и беше посрещнат със стена от звук. Не, че някой крещеше или говореше на особено висок глас. Напротив, пилотите и офицерите по оръжейните системи, командири на звена, ескадрили или офицери по планирането, се бяха събрали на къде по-малки, къде по-големи групички и оживено обсъждаха предстоящото учение по между си. Но комбинираният ефект на толкова много разговори правеше глъчката почти оглушителна дори в тази голяма зала. Саймън се спря за секунда, докато се оглеждаше. Командирът на тяхната ескадрила беше седнал на първия ред с останалите високи особи. Видя, че офицерът по планирането му маха от десния край по-назад в залата и се отправи на там. Тръшна се в креслото до него и с тих съзаклятнически глас попита:
- Е, ние ли ще водим?
- Пита се "Ние ли ще водим СЪР?", Уайтхед! Към офицерите на по-висока длъжност се обръщаш със "Сър"! - с престорено сериозна физиономия офицерът по планирането.
- Това, че са на по-висока длъжност въобще не означава, че са по-добри! - не се отказа Саймън.
И двамата се усмихнаха. Само някой, който не ги познаваше можеше да си помисли, че в забележката на офицера по планирането се беше крил някакъв сериозен смисъл. Бяха приятели от твърде отдавна за да обръщат внимание на уставните официалности.
- И все пак, ние ли ще сме... - подхвана отново Саймън, като започна да разлиства папката си. Тъкмо когато колегата му буквално отвори уста за да отговори, с бърза крачка пред всички излезе облеченият в безупречна парадна униформа бригаден генерал, който командваше учението и заговори властно:
- Дами и господа офицери, моля да заемете местата си!
Само за няколко секунди суровия поглед на бригадния генерал накара тези, които още не бяха заели местата си, да се настанят. Той продължи:
- Както вече знаете утре предстои началото на съвместно учение, за което е подготвяхте през последните дни. В него ще участват както братята Ви по оръжие от батальоните на противовъздушната отбрана, така и френските Ви колеги. Това, което не знаехте, е че началото на учението няма да бъде утре по изгрев, както първоначално беше планирано, а стартът ще бъде даден от Вас, утре в 02:00 часа местно време или след малко повече от дванадесет часа!
Последното заявление беше посрещнато от някои от присъстващите с ръкопляскане и възгласи на одобрение, които прекъснаха бригадния генерал. Той изгледа продължително, с кръвнишки поглед няколкото провинили се, докато те видимо не се снишиха в креслата си, след което продължи:
- Също така предвидените цели за първия ден на учението отпадат, ще имате нова цел. Промените в разписанието са направени с цел да създадат допълнително напрежение в планирането и да тестват адаптивността на Вашите ескадрили. За подробностите и разузнавателните данни, давам думата на нашия разузнавателен офицер, подполковник Хъдсън.
Този път никой не посмя да издаде и звук, докато бригадния генерал отстъпваше встрани, а мястото му пред всички беше заето от по-младия подполковник.
- Дами и господа офицери - започна офицерът по разузнаването - първите Ви полети за това учение, няма да бъдат против предварително набелязаните мишени, а в състава на една голяма ударна група с една единствена цел.
Офицерът спря за миг докато се обърна, прещрака копчетата на дистанционното и на големия екран зад него не се появи карта на района на учението, отбелязани предварително известните летища и инсталации за двете "страни".
Изображение
Изображение
Мъжът посочи с лазерната показалка до символ разположен на десетина мили западно от авиобаза Мохаве и продължи:
- Това е симулираната ядрена инсталация "Барстоу север". Тя ще бъде цел на ударната група, рано сутринта утре. Съгласно промените в сценария на учението, политическото ръководство на Хеландия, тоест ние, взема решение да извърши изпреварващ удар по ядрената инсталация на Уландия, тоест нашите противници в учението. Към момента "Барстоу север" все още няма нарочна противовъздушна отбрана, тъй като се намира навътре в територията на "противника". Западните подстъпи към инсталацията са защитени единствено от батальон Пейтриът, разположен според разузнавателните данни някъде източно от Калифорния Сити.
- Кога ли пък разузнавателните данни са били точни... - тихо прошепна на колегата си Саймън, без обаче да престава да слуша внимателно.
Офицерът по разузнаването продължи да изброява предполагаемите позиции на противовъздушната отбрана, което според Саймън всъщност си беше чисто гадаене по утайка от кафе. Рядко се случваше системите да са точно там, където се предполагаше, че са. Въпреки това Саймън, както и всички останали, си записваше внимателно. После офицерът премина към данните за авиацията, както и летищата. "Противникът" се предполагаше, че използва основно авиобазите Едуардс и Мохаве, като летищата Фокс, Палмдейл, Туентинайн Палмс и Чайна Лейк бяха резервни и за подскок. Накрая офицерът от разузнаването завърши:
- Специално що се отнася до утрешният удар, смятаме, че нашите противници все още на са предприели мащабни размествания на самолетите по различни летища. До колкото можем да преценим, няколко самолета Ф-16 Блк. 30 ще дежурят в готовност на земята на летищата в Едуардс и Чайна Лейк. Противовъздушната отбрана обаче със сигурност ще Ви очаква в пълна бойна готовност. Това е от мен, по-нататък инструктажа за удара поема вече познатият Ви полковник Уийвър.
Докато подполковник Хъдсън отстъпваше мястото си на следващия офицер в залата отново се надигна шепот. Почти всички нямаха търпение да обсъдят, промените, които тъкмо им бяха станали известни. Полковник Уийвър се покашля за да привлече вниманието, изчака няколко секунди докато всички се упокоят и започна с инструктажа:
- Основната цел за утре е ядрената инсталация, която трябва да бъде унищожена с изненадващ удар. Формацията "Пантера" ще унищожи целта с бомби с лазерно и джи пи ес насочване за да избегне странични щети. Преди това формация "Пума" ще унищожи батальона "Пейтриът" западно от Калифорния Сити за да създаде коридор към целта. Формация "Тигър" ще унищожи батальона "Хоук" до Инуокен за да осигури коридор за изтеглянето. И трите формации ще се състоят от по четири самолета Ф-18Ф. Формация "Фалкън" от четири Ф-16 Блк. 50 ще осигури защита от противниковите изтребители, като ще се движи две минути преди основния ударен пакет. Формации "Ийгъл" едно и две, всяка също от по четири Ф-16 Блк. 50 ще бъдат близък ескорт, като по два самолета от всяка формация ще носят въздушно стартирани примамки, които ще се използват против противниковите радари и изтребители.
Ударната група ще бъде поддържана от два броя безпилотни Рипър и два броя Хермес, за електронно противодействие, като те ще са на позиция седем минути преди ударната група. Двойка Херон/Ейтан с радари със синтезирана апертура ще събират разузнавателна информация, намирайки се над приятелска територия над планините. Северно от коридора за влитане Беър Вали Спрингс - Голдън Спрингс - Техачапи, група от силите за специални операции ще подготви и изстреля два боря мини безпилотни апарата, екипирани за създаване на шумови смущения и един с апаратура за радиоелектронно разузнаване, която в реално време ще следи за заплаха от въздушни и наземни радари от север. Допълнително четири апарата Рипър, въоръжени с ракети Хелфайър ще са на разположение в случай, че е необходимо допълнително да се въздейства върху неприятелските системи за противовъздушна отбрана. Вече беше споменато от колегата, че не се очаква сериозна съпротива във въздуха, но бъдете внимателни - част от Вашите противници са "Агресори". Моля командирите на ескадрили и офицерите по планирането да заповядат напред за да получат пликовете с подробни схеми, карти и снимки на маршрутите и целите. Успех в планирането и изпълнението на задачата!
Тишината продължи няколко секунди след като полковник Уийвър спря да говори. После разговорите изведнъж започнаха, а командирите на ескадрили и офицерите започнаха първи да се изправят и да се отправят към чакащите ги сержанти, които раздаваха папките с информация.
- Язък, няма ние да водим, ами пак Ф-16-ките! Само да ни се пречкат отпред. За какво ни е въобще изтребителен ескорт? На нас!? - възмути се на глас Саймън.
- Въздухарите по високите етажи така са решили, няма какво да направим по въпроса. - сви рамене офицерът по планирането - А и кой знае, против "Агресорите" може да има екшън и за нас.
Саймън само го изгледа скептично. Приятелят му, му се изхили в отговор, стана събирайки папките и като закрачи към предната част на залата подхвърли:
- Отивам да взема нашата папка, че виж, командира ни на първия ред вече се озръща. Ако искаш ни изчакай в коридора.
Саймън го проследи с поглед, след което изчака навалицата по коридорите между креслата и пред вратата да намалее и излезе в коридора. Очакваше, че приятелят му и командира ще приключат бързо, но това не стана и Саймън се зачуди дали няма да има достатъчно време да избяга навън за да изпуши една цигара. Докато още се двоумеше и въртеше пакета цигари в ръката си, двамата излязоха с бърза крачка, разговаряйки съсредоточено. Когато стигнаха пред него се спряха. Командирът на ескадрилата потърка очи и чело, после погледна двамата мъже и ги подкани:
- Хайде да тръгваме по-бързо към помещенията на ескадрилата, че ни чака сериозна работа. Саймън, ще пушиш по-късно.
Саймън само въздъхна разочаровано.
Строши-пилот :mrgreen:

Аватар
Amazon
Модератор
Мнения: 12167
Регистриран на: 20 Юли 2016, 02:00
Контакт:
Status: Online

Re: Red Flag, Xland vs Yland

Мнение от Amazon » 22 Дек 2020, 06:31

Яко! Сценарият наистина ли е създаден за Red Flag? Имам предвид за истинското учение?

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Мнения: 4303
Регистриран на: 14 Сеп 2016, 12:14
Местоположение: Габрово
Контакт:
Status: Offline

Re: Red Flag, Xland vs Yland

Мнение от Bruchpilot » 22 Дек 2020, 10:42

Не, не е за истинския Ред Флаг, но реших да го обърна в такъв :)
Строши-пилот :mrgreen:

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Мнения: 4303
Регистриран на: 14 Сеп 2016, 12:14
Местоположение: Габрово
Контакт:
Status: Offline

Re: Red Flag, Xland vs Yland

Мнение от Bruchpilot » 26 Дек 2020, 15:29

Веднага щом влязоха в помещението отвориха полученият плик с документи, като мълчаливо започнаха да си подават и четат един след друг страниците.
- Няма да е лесна работа без далекобойно оръжие въздух-земя! - бързо заключи командирът на ескадрилата - Така че по-добре да се захващаме.
Саймън и офицерът по планирането само кимнаха утвърдително, всеки вече потънал в собствените си мисли.
През следващите няколко часа тримата работиха усилено, наведени над картите, таблетите, предоставените им снимки на целите и таблиците с възможностите на противостоящите им оръжейни системи. Изработиха доста добър план, предвид обстоятелствата, но въпреки това повториха всички фази от него по два пъти, а критичните по три, преди командирът на ескадрилата да реши, че са готови. Саймън най-после изправи гръб, откъсвайки поглед от документите пред себе си и се протегна продължително. После започна да подрежда разпръснатите хартии и докато правеше това несъзнателно опипа джоба в който държеше пакета с цигарите си. Командирът забеляза жеста му и със зле прикрита усмивка каза:
- Заминавай Саймън, и без това имаме десетина минути преди да дойдат останалите...
В първия момент Саймън не се усети, но в следващия се ухили, благодари и избърза навън. "Добре, че първоначалният инструктаж се проведе на нашето летище и не ни се наложи да пътуваме до своето, като щаба на ескадрилата Ф-16." - помисли си той докато палеше цигара - "В противен случай сигурно пакетът така и щеше да си остане в джоба ми...".
Зад себе си чуваше как пилотите от ескадрилата бавно започнаха да се събират за предстоящия брифинг. Дръпна жадно още няколко пъти от цигарата, преди да я изхвърли и да влезе отново в сградата. В коридора видя своя офицер по оръжейните системи, Майк "Беър" Крюгер. Вместо поздрав Майк не пропусна да се пошегува:
- Е, началство, измислихте ли как да докарате тези ведра пълно с болтове до където трябва?
- Не само, ами измислихме и как да ги върнем обратно, с ценните ти задни части на борда! - същия тон отвърна Саймън, докато влизаха във вече претъпканото помещение на ескадрилата.
Преди офицер по оръжейните системи да направи умна забележка в отговор, командирът на ескадрилата направи жест всички да седнат. Саймън и Майк бързо се настаниха на два свободни стола, тъкмо когато командирът започна да разяснява първата им задача. В общи линии повтори това, което Саймън беше чул няколко часа по-рано на общи инструктаж, но хората около него не бяха присъствали и слушаха внимателно. Скоро офицерът по планирането на ескадрилата взе думата и започна по-подробно да разяснява предстоящата им задача:
- И така дами и господа, първо ще очертая общия план. Зад мен виждате нанесена обстановката.
Той спря за секунда докато се обърна към екрана и започна да посочва:
- В 02:20 часа местно време безпилотни летателни апарати ще започнат да излитат от летище Медоус Фийлд. Първо два апарата Херон/Ейтан ще наберат височина и ще се насочат на изток към Беър Вали Спрингс, но без да прекосяват линията на съприкосновение и ще останат под радиохоризонта за да не бъдат засечени от противниковите радари преждевременно. След тях във въздуха ще се вдигнат два броя Рипър, след тях два и два броя Хермес, които ще осигуряват електронното противодействие, като позицията им ще бъде западно от Беър Вали Спрингс, отново под радиохоризонта. Последни излитат четирите въоръжени апарата Рипър - групите "Аргонавт" и "Паун".
В 02:30 часа местно време група от силите за специални операции ще заеме позиция и ще се подготви да изстреля три безпилотни апарата Шадоу.
В 02:45 часа местно време групата от силите за специални операции ще изстреля два апарата Шадоу с апаратура за излъчване на шумови смущения и един с апаратура за разузнаване.
В 03:00 часа местно време групите ""Ийгъл" едно и две ще излетят от базата си в Сан Луис. Ние ще излетим от летище Висалия, като поредността за излитане на групите ще бъде "Пума", "Тигър" и накрая "Пантера".
В 03:15 часа местно време апаратите Рипър и Хермес ще се изкачат над радиохоризонта и ще започнат да излъчват смущения. Апаратите Херон/Ейтан също ще се издигнат и ще включат своите радари със синтезирана апертура за да потвърдят позициите на противниковата противовъздушна отбрана. Въоръжените апарати Рипър навлизат първи в противниковото въздушно пространство. Групите "Фалкън" едно и две излитат от Медоус Фийлд.
В 03:20 часа местно време самолетите от ударните групи и прикритието достигат точка "Кат Трий", като група "Фалкън" едно и две ускорява за да изпревари формацията.
В 03:26 часа местно време група "Пума" преминава през началната точка на атаката си против батальона Пейтриът. В случай, че в този момент бъдат установени действия на противниковата авиация, групите "Фалкън" едно и две ще се насочат за противодействие, а групите "Ийгъл" едно и две ще пуснат примамките по посока на противниковите изтребители. В случай, че бъде засечена активност на противовъздушната отбрана, "Ийгъл" ще използват примамките против нея.
В 03:30 часа местно време група "Пума" унищожава батальонът Пейтриът. В случай на необходимост двойка от въоръжените Рипър, баражиращи в точка "Чери фийлд", на височина 22000 фута, съдействат за да осигурят успеха на "Пума".
В 03:33 часа местно време група "Тигър" унищожава батальонът Хоук. В случай на необходимост двойка от въоръжените Рипър, баражиращи в точка "Строубери фийлд", на височина 24000 фута, съдействат за да осигурят успеха на "Тайгър".
В 03:35 часа местно време група "Пантера" унищожава основната цел.
В 03:45 часа местно време всички самолети пресичат обратно линията на съприкосновение. Поддържащите въоръжени Рипър пресичат последни. Безпилотните апарати Херон/Ейтан се спукат под радиохоризонта, последвани от апаратите Рипър и Хермес. Групата от силите за специални операции приземява своите Шадоу и се оттегля.
Това е цялостния план-графика на операцията, има ли някакви въпроси? - попита офицерът по планирането. Такива нямаше, въпреки започналото шушукане между летците и офицерът отново поде:
- Отлично, преминаваме към въоръжението. Машините от група "Пантера" ще носят по две GBU-16, две AIM-120D, две AIM-9X, контейнер AN/ASQ-228 и три резервоара по 480 галона всеки. Групите "Тигър" и "Пума" по две GBU-12 също така по две AIM-120D и AIM-9X, контейнер AN/ASQ-228 и три резервоара. Както виждате ще сме натоварени като магарета!
След като краткия смях премина, офицерът по планирането продължи да излага плана, като влизаше във все по-дребни подробности. На екрана зад него се сменяха карти с нанесени маршрути, известни позиции на противовъздушната отбрана, схеми на разпределение на въздушното пространство, забранени и опасни зони, таблици с честоти и разузнавателни симки на целите. Въпреки, че Саймън беше научил всичко почти на изуст, той също записваше наравно с останалите. Изложението на офицера по планирането от време на време беше прекъсвано от въпроси. Естествено основно те бяха относно поддръжката, която щяха да получат от безпилотните летателни апарати. Повечето от летците не бяха участвали в подобни съвместни операции преди.
След час и двадесет и три минути брифингът приключи и командирът на ескадрилата разпусна летците. Докато с Майк излизаха от помещението на ескадрилата, Саймън погледна часовника си. Имаха още малко време. Майк го погледна и обяви:
- Отивам да хапна набързо един сандвич! Да се видим пас след двадесет минути?
- Как можеш да мислиш за храна в такъв момент! - с престорен глас отвърна Саймън.
- Хееей, трябва да си пазя фигурата, това изисква усилия!
Двамата се разсмяха и Майк изчезна надолу по коридора. Самйън се зачуди дали да не се измъкне за още една цигара. Докато се двоумеше дочу разговора, който водеха на висок глас двама млади летци:
- Тези безпилотни самолетчета ще се издънят, сигурен съм!
- Напълно безполезни са за истинска война, въобще не знам защо ни ги натътрузиха...
"Момчетата още не знаят, какво облекчение е, когато влезеш в опасна зона, целта ти вече да е маркирана, вместо да трябва да я търсиш под дулата на оръдията. Или, да не дава Господ, да ти се налага да търсиш катапултирал летец нощем..." - помисли си Саймън. Повъргаля още малко пакета цигари в ръката си, след което въздъхна разочаровано и го прибра обратно в джоба си. Погледна надолу по коридора, където пред тоалетните се беше образувала обичайната преди полет на много екипажи опашка. Естествено пред дамската тя по-скоро липсваше, за разлика от тази пред мъжката. Саймън се отправи натам за да изчака търпеливо реда си.
Строши-пилот :mrgreen:

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Мнения: 4303
Регистриран на: 14 Сеп 2016, 12:14
Местоположение: Габрово
Контакт:
Status: Offline

Re: Red Flag, Xland vs Yland

Мнение от Bruchpilot » 30 Дек 2020, 19:44

На 50 мили югоизточно също цареше оживление. В известен смисъл. Тук ги нямаше многобройните екипажи, които с глъчка и шеги се подготвяха за новия си полет. С изключение на малобройния летателен персонал, който осигуряваше излитанията и кацанията на безпилотните машини, хората, които ги управляваха бяха на стотици, а може би дори хиляди мили.
Това обаче не правеше работата на обслужващите техници по-лесна и сега те се суетяха около и в укритията на машините. Всъщност, тъй като това беше само временно летище за тях, укритията не бяха обичайните солидни бетонни конструкции или изградени от готови плоскости хангари. По-скоро приличаха на големи палатки, чиято задача беше само да държат дъжда и вятъра далеч от хората и оборудването. Сега, осветени от вътре и с множеството хора движещи се помежду им, от далеч приличаха по-скоро на карнавално градче от колкото на военна част.
Техниците като по команда да започнат да избутват машините извън укритията и да правят последните проверки. Един по един двигателите им оживяха. Като механици във Формула 1, те започнаха да извеждат своите птици на пътеката за рулиране и леко странно изглеждащите самолети започнаха тромаво да се движат към пистата.
Когато машините достигнаха началото й и спряха една зад друга, в очакване на реда си. Една по една бавно излизаха на полосата, двигателят им изреваваше и се понасяха в нощното небе. В 02:28 часа местно време се издигна и последната. Почти веднага след излитането операторите изгасиха нейните светлини и скоро само лекото, заглъхващо жужене напомняше, че във въздуха има нещо.

02:56 часа местно време
Саймън откъсна поглед от соплата на предния самолет и още веднъж наведе глава към уредите за да провери оборотите на турбините, налягането на маслото, температурата му, както и тази на изгорелите газове, на собствените им двигатели. За пореден път извърна глава назад към останалите три самолета от групата, която водеше. Призрачно изглеждащите на слабото осветление от пътеката за рулиране машини бяха все така наредени зад него, както и минута назад. Под крилете им като гроздове висяха резервоари, бомби и имитатори на ракети. В същото време по радиото все така вървяха рутинни съобщения и той си позволи да се отпусне за миг. Очите му пробягаха по тънкия, продълговат контейнер с антени, който висеше сам на един от пилоните на самолета зад него. "И тая джаджа приема и предава всички данни в реално време! - помисли си Саймън - "Не просто ги записва за разбора след полета ами ни позволява да имитираме напълно ракети стрелби и прочее...".
Леко доловим вой го накара да погледне към пистата. Първата двойка от ескадрилата започна да се засилва по пистата. Огнени езици с бяло-синкав цвят изскочиха от двигателите им, когато пилотите включиха форсажа. Миг по-късно до него долетя и тътнещият звук.
- Въпреки, че пистата е доста дълга, сме толкова натоварени, че трябва да използваме форсажа за кратко. Но трябва да внимаваме с горивото, тази вечер нямаме танкери... - каза Саймън на седящият отзад Майк, но в отговор получи само нечленоразделен звук на съгласие.
Пред тях самолетите започнаха да се движат. Скоро самолетът на Саймън и Майк спря на ограничителната линия съвсем близо до пистата. Оръжейниците се втурнаха под крилете и махнаха предпазителите от бомбите, които бяха единственото истинско оръжие окачено на машината. Когато приключиха и се дръпнаха настрани, ръководителят им направи жест с вдигнат палец. Саймън отвърна със същото. По същото време двойката пред тях излетя и те получиха разрешение да заемат пистата. Докато Майк потвърждаваше по радиото, Саймън внимателно изведе самолета на полосата, след което двамата започнаха последната проверка преди излитане. Мина не повече от минута, преди и тяхната машина с тътен да се понесе по пистата.
Вече във въздуха Саймън провери още веднъж двигателите и се насочи по маршрута след останалите машини. Една по една те изключиха светлините си и Саймън се пресегна за да намести закачените на шлема очила за нощно виждане. Беше ги проверил три пъти преди излитане и беше сигурен, че работят. С тяхна помощ без проблем откри светлините за летене във формация на самолетите пред тях и започна да ги приближава. Бяха решили до навлизане над "противникова" територия да летят с изключени радари в опит да запазят по-дълго елемента на изненадата. Това естествено затрудняваше спазването на дистанция и ред във формацията, но за щастие времето беше хубаво и очилата за нощно виждане бяха достатъчни.
Въпреки, че никой не беше съобщил за проблеми, командирът на ескадрилата поиска по радиото проверка. Докато екипажите един по един отговаряха Саймън хвърли поглед назад и се убеди, че светлините на три машини ги следват. Когато дойде техният ред Майк съобщи по радиото, че "Пантера 1" е на мястото си. Същото направиха и останалите екипажи, и Саймън си позволи малко задоволство от факта, че нямаха откази и щяха да летят в пълен състав.
Тъй като самолетът им имаше лукса да разполага с две радиостанции, Майк беше настроил едната на тяхната "ударна" честота, а второто беше на тази, която щеше да използва изтребителното им прикритие. По него чуха, че групите "Ийгъл" се насочват към мястото на което трябваше да се срещнат.
Изминаха още няколко минути, докато спокойно летяха на четири хиляди фута и приближаваха точката след която се считаше, че вече са над "противникова" територия. Без да иска да си признае, Саймън усети как адреналинът му бавно се покачва. Възцарилата се в радио ефира тишина сякаш само засилваше напрежението.
Системата за предупреждение изчурулика и Саймън незабавно впи поглед в дисплея. Сигналът беше от Ф-16, някъде на пет часа, зад тях. В същото време по радиото чуха, как водачът на "Ийгълите" докладва, че има радарен контакт с подопечните си и приближава. Саймън пое няколко пъти дълбоко въздух и се опита да се отпусне. След минута, отново по "изтребителната" честота, "Фалкън" съобщиха, че са излетели и заемат място начело на формацията.
- Да не повярваш, изглежда все пак ще имаме изтребително прикритие! - изхили се от задната кабина Майк.
Саймън също се засмя в отговор и погледна часовника. "Там, пред нас безпилотните системи трябва всеки момент да започнат да се издигат за да ни осигурят поддръжка!" - помисли си той.

03:16 часа местно време
Почти в унисон с мислите радиото се събуди:
- "Вегас" до всички групи, установени са радарни емисии от зони на интерес "Папа" и "Хотел 2"!
"Вегас" беше тактическия оперативен център, който координираше действията на безпилотните системи и самолетите и току що им беше съобщил, че на предполагаемите позиции на батареите Пейтриът и Хоук, които бяха цели на "Пума" и "Тигър" вероятно имаше нещо. Докато водачите на изтребителите и ударните машини потвърждаваха получаването на съобщението, Саймън погледна екрана на системата за предупреждение. Беше празен, с изключение на символите на придружаващите изтребители. Ако не друго, безпилотните системи бяха успели да осигурят известно предупреждение. Явно Майк мислеше същото, тъй като се обади отзад:
- Поне няма да летим съвсем на сляпо. Ако и онези използват тези самолетчета за мишени вместо нас ще е супер!
Саймън само чукна два пъти бутона за връзка в отговор, тъй като пред тях от тъмнината внезапно изникнаха склоновете на Сиера Невада. Един след друг самолетите пред него преминаваха на бръснещ полет над приближаващите върхове и долини.
Минута по-късно чуха по радиото как "Фалкън 1" докладва достигането на точка "Кат Трий", условния знак, че водещите самолети от формацията са преминали на "вражеска" територия. Тяхната собствена ескадрила малко изпреварваше графика и командирът нареди по радиото да намалят скоростта, за да изостанат още малко зад прикриващите изтребители. Почти веднага след като екипажите потвърдиха, "Вегас" отново се включи:
- "Вегас" до всички групи, "Аргонавт" и "Паун" съобщават за наличие на вероятни цели в зони на интерес "Папа" и "Хотел 2".
- Може би сме извадили късмет и групата за електронна поддръжка наистина е успяла да заблуди радарите! - подхвърли по интеркома Сайъмн.
- Да, безпилотните апарати вече трябва да са в обсег, а още на са стреляли по тях. Да се надяваме, че и ние ще се промъкнем. - дойде бързият отговор от задната седалка.
Разговорът им беше прекъснат от ново съобщение:
- "Вегас" до всички групи "Паун" потвърждава целта в зона на интерес "Хотел 2".
Изображение
- Е, сега ще видим кой - кого! - пошегува се набързо Майк.
Изглежда двойката MQ-9 въоръжени с ракети Хелфайър бяха открили батальона Хоук и се приближаваха към него.
Саймън погледна един от екраните и видя, че им остава малко повече от минута до точката "Кат Трий". Челните самолети бяха още по-близо до нея. В този момент по второто радио дочуха напрегнато събощение:
- "Фалкън 1", активен радар на Пейтриът, азимут едно-нула-нула от "Кат Трий"...
Съобщението беше прекъснато от друг, още по-напрегнат глас:
- Изстрелване на зенитна ракета, изстрелване на зенитна ракета, азимут...
Не дочуха останалото, тъй като техния собствен командир се включи със заповед да включат радарите и да ускорят. Не беше нужно да казва нищо повече. Всеки знаеше какво трябва да прави.
- Толкова по въпроса за промъкването... - промърмори Майк.

03:19 часа местно време
Саймън и Майк слушаха напрегнато съобщенията на пилотите на изтребители. Изглежда първата ракета бързо се беше отклонила, но "Фалкън 1" докладваха за втора и трета. Не мина много време, преди и "Ийгъл 1" да съобщят за две ракети.
- Отиде ни ескорта! - обади се отново Майк.
Водачите на "Фалкън 1" и "Ийгъл 1" с напрегнати гласове съобщиха, че се отклоняват на север за да избягнат ракетите. Половин минута по-късно "Фалкън-ите" съобщиха, че са избегнали ракетите отправени към тях, но другите две продължаваха да следят двойката "Ийгъл 1". В опит да се спаси от тях, водачът съобщи, че обръща на запад за да използва планините за прикритие. Маневрата успя. "Но Майк е прав, изтребителното ни прикритие от север, изостана зад нас!" - помисли си Саймън, докато неговия собствен самолет изскочи над последния връх и се устреми към равната пустия отвъд него. Напред видя как четворката "Тайгър" завива на север за да нападне батальона "Хоук" и да разчисти пътя за оттегляне. В този момент "Фалкън 1" съобщиха, че избягват нови две ракети. Малко по-късно "Ийгъл 1" дублираха съобщението.
- Поне не стрелят по някой от нашите самолети! - изкоментира Майк, след което делово добави, че се намират на петдесет и две мили от целта.
Гласът на Майк още не беше заглъхнал, когато четвъртият самолет от тяхната група съобщи по радиото, че е захванат и системата за предупреждение показва извършен пуск на ракета.
- Не можа да се сдържиш още пет минути нали? - с престорен укор в гласа каза Саймън. Майк не отговори, явно чувствайки се леко виновен, че е урочасал работата. Саймън само потвърди съобщението и продължи да води останалите машини на изток.
Водачът на "Ийгъл 1" съобщи, че е започнал да изстрелва примамките, въпреки че още не бяха достигнали зоната в която това трябваше да стане, след което машите му отново се спуснаха за да избегнат ракетите. По радиото се чу и как от "Фалкън 1" докладват, че са избегнали поредния залп, но са се откъснали твърде далеч на север и са попаднали под огъня на батальона Хоук, разположен там.
- Пълна каша.... - позволи си отново забележка Майк.
За облекчение на Саймън, самолетът от тяхната група съобщи, че е успял да заблуди изпратената към него ракета и се присъединява към останалите. Явно и примамките започнаха да вършат работа, тъй като от "Пума" докладваха за забелязани пускове, но от нито един самолет не дойде тревожно съобщение, че маневрира за да се спаси.

03:23 часа местно време
- "Вегас" до водача на ударната формация, "Паун" е на позиция и атакува цели в зона на интерес "Хотел 2"! - намеси се тактическия оперативен център.
Командирът на ескадрилата им потвърди с видимо задоволство в гласа. Това видимо щеше да улесни поне малко задачата им. Буквално секунди по-късно водачът на четворката "Тайгър" съобщи, че са достигнали отправната точка за атаката и започват да се изкачват.
- "Вегас" до водача на ударната група, "Паун" докладва четири попадения. Две примамки са свалени от ракети.
- Потвърждавам "Вегас", "Пума" е на отправната точка, захождаме за атака! - от своя страна отвърна командирът на ескадрилата.
Саймън продължи да води самолета си ниско над земята и напрегнато да слуша радиото. Скоро по него се чу как "Тайгър" пускат бомбите си, малко по-късно и "Пума". От тактическия оперативен център обаче дойдоха нови лоши новини:
- "Вегас" до всички групи, установени са радарни емисии от самолетни радари азимути нула-пет-две и едно-две-седем от точка "Кат Трий"!
Оцелелите по чудо "Фалкън 1", както и "Ийгъл 1" и "Ийгъл 2" веднага потвърдиха и се насочиха към противниковите изтребители. Изминаха буквално само секунди, преди първите "Фокс 3" да се понесат в ефира.
Командирът на ескадрилата им се включи за кратко, колкото да съобщи не утешителната новина, че почти всички бомби на "Пума" са пропуснали и батальонът Пейтриът вместо да бъде унищожен, сега обстрелва водача на втората двойка от "Пумите", както и "Ийгъл 2". В същото време Майк с напрегнат клас се включи по интеркома:
- Имам захват на целта, двадесет и четири мили пред нас!
Няколко секунди по-късно радостни възгласи от "Ийгъл 1" и "Фалкън 1" оповестиха, че два "противникови" изтребителя са били свалени буквално с кръстосан огън. Дойде и ново съобщение то тактическия оперативен център:
- "Вегас" до водача на ударната формация, "Пума" да се изтегли, "Аргонавт" е на позиция за атака.
"Ийгъл 2" не само бяха успели за избегнат двете ракети изстреляни от батальона "Пейтриът", но и да свалят единия от южната група на "противниковите" изтребители. Съобщиха, че завиват за да подгонят втория, но отново са обстреляни от "Пейтриът". Скоро гласът на втория пилот от "Ийгъл 2" се включи за да оповести, че са успели да свалят и втория самолет, но водачът му е поразен от зенитна ракета.
- Десет мили! - почти извика Майк, отчасти от напрежение, отчасти надявайки се да надделее над непрестанния поток, който вървеше по радиото. Саймън изчака малко прекъсване и бързо съобщи, че са достигнали своята отправна точка и се подготви след още три мили да започне да издига самолета за да хвърли бомбите. Хвърли бърз поглед към единия от екраните, където се виждаше образът от контейнера им за целеуказване. "Добре са го докарали на външен вид!" - помисли си Саймън, докато наблюдаваше сиво-черното изображение на две продълговати сгради с два обли купола между тях.
- "Вегас" до водача на ударната формация, "Аргонавт" атакува цели в зона на интерес "Папа"! - не спираше радиото.
- Дано да улучат! - промълви Майк - след което добави - Седем мили! Започваме изкачване!
На HUD-а на Саймън, директорът започна плавно да се изкачва нагоре и той го последва. На височина от две хиляди и петстотин фута машината се разтърси, когато бомбите се откачиха. Саймън извъртя самолета надясно, като внимаваше да не маневрира прекалено рязко, за да не попречи на контейнера да осветява целта с лазера. Насочи се на юг и докладва. Един след друг същото сториха и останалите екипажи.
- Бууум! На това му се вика ескплозия! - извика радостно Майк.
Саймън хвърли отново бърз поглед към екрана. Там не се виждаше почти нищо. Целия беше побелял от топлината на взривовете. Позволи си набързо да се усмихне и се огледа за останалите самолети от групата си. Все още го преследваха три броя светлини за летене във формация, ако и едната да беше доста изостанала. Усмивката му се разшири въпреки, че още не бяха се приземили. И това "въпреки", само секунди по-късно се оказа с главна буква:
- "Вегас" до всички групи радарни емисии от самолетни радари азимут нула-пет-две от точка "Кат Трий"!
"Мамка му, тъкмо когато реших, че сме се измъкнали! - изпсува тихо на ум Саймън. За разлика от него Майк беше доста по шумен и несдържан. Саймън хвърли едно око към дисплеите само за да установи, че "вражеските" изтребители бяха почти точно на пътя им. Знаеше, че някъде южно и съвсем близо до тях трябва да се намира "Фалкън 2" и това му вдъхна известна увереност. Тя нарасна значително, когато "Фалкън 1" и "Ийгъл 1" съобщиха, че също обръщат и се насочват на североизток.
За всеобща изненада обаче първи успяха да стрелят оттеглящите се "Пуми". Скоро ефирът отново се изпълни със съобщения за летящи ракети. Но ситуацията въобще не беше едностранна, тъй като две от тях подгониха "Ийгъл 1", които бяха принудени на форсаж да се оттеглят на запад в опит да надбягат опасността. Първата от вражеските машини беше извадена от боя почти веднага, но втората преди да бъде свалена успя да изстреля още една ракета по оттеглящата се група на Саймън и по-точно отново последния самолет в нея.
- Джош и Хамънд май нямат късмет днес! - изкикоти се Майк.
Саймън не отговори, но зави и предаде на цялата група да го последва. Маневрата успя, и те се отстраниха от пътя на ракетата, но воденият на "Ийгъл 1" нямаше този късмет и стана втората "загуба" за тази вечер.

03:32 часа местно време
С няколко команди по радиото Саймън провери екипажите си, отново събра групата и всички машини се насочиха на запад ниско над пустинята. На радара, на седем мили пред тях се виждаха двата самолета от "Фалкън 2", които трябваше да им разчистват пътя. Въпреки, че системата за предупреждение не спираше да сигнализира, че "противника" още ги търсеше и се опитваше да ги свали, за момента всичко беше спокойно. Групата "Тайгър" и останалият самолет от "Ийгъл 1" отдавна бяха пресекли линията на съприкосновение, сега това направиха "Фалкън 1", "Пумите" и малко след тях "Паун".
- Само ние и "Фалкън 1" останахме. Остават ни четиридесет мили. - каза Майк по интеркома.
- Не си съвсем прав Майк, "Аргонавт" трябва все още да се някъде южно от нас. - отвърна Саймън.
- Вяяярно, за тях съвсем забравих! - провлачи Майк - Обаче всъщност добра работа свършиха тези самолетчета, като унищожиха Пейтриът-а. Направо спасиха положението. А и командирът сега ще трябва да черпи!
- Да, сигурно вече целия е почервенял от яд!
Двамата мъже си позволиха да се разсмеят, за да разсеят поне малко умората и напрежението.
Още няколко минути летяха ниско над пустинята, преди отново да видят склоновете на Сиера Невада. Тъкмо когато започнаха да се изкачват "Фалкън 1" съобщиха, че са "на сухо". Скоро Саймън също се обади, че са пресекли линията на съприкосновение и Майк изрева победоносно по общата "ударна" честота. Саймън не успя да се сдържи и също да не се разсмее звънко, въпреки, че сигурно в последствие щяха да си имат проблеми с началниците за това.
Четири минути по-късно "Вегас" съобщи, че и "Аргонавт" са се върнали над приятелска територия.
Изображение
Изображение
P.S. Извинявам се, че няма повече скрийношотове, но имах някои трудности и се омотах.
Строши-пилот :mrgreen:

Аватар
piston
Редовен потребител
Мнения: 7254
Регистриран на: 31 Юли 2016, 12:27
Контакт:
Status: Offline

Re: Red Flag, Xland vs Yland

Мнение от piston » 05 Яну 2021, 21:18

Пилоте, плашиш ме!

Да не те цанят за командир на втората осмица Ф-16?.... Но честно да ти кажа, ретрото и нещо нашенско ми е по-разбираемо, тука яко се обърках с екшъна... ;)
"Непоносимо страдание за русина е това съзнание – да си през вековете една ръмжаща мечка извън оградата на цивилизацията."
Илия Бешков, септември, 1950 г.

"War without logistics is called poverty"
William Cox

Аватар
Sharana
Модератор
Мнения: 3876
Регистриран на: 22 Юли 2016, 00:38
Контакт:
Status: Offline

Re: Red Flag, Xland vs Yland

Мнение от Sharana » 05 Яну 2021, 22:45

Абе знаех си аз, че миналата седмица исках да чета нещо като имам повече време на куп, но не стоплях че беше тук :mrgreen:
Сега е в буукмарковете, утре ще си направя кефа със следобедно четиво :roll:

Аватар
Amazon
Модератор
Мнения: 12167
Регистриран на: 20 Юли 2016, 02:00
Контакт:
Status: Online

Re: Red Flag, Xland vs Yland

Мнение от Amazon » 05 Яну 2021, 23:23

Добре че утре съм отпуска и ще имам време да чета.

Едит: страхотно четиво както винаги. Благодаря! Личи си кога някой сериозно е чел истински спомени на военни пилоти. :)

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Мнения: 4303
Регистриран на: 14 Сеп 2016, 12:14
Местоположение: Габрово
Контакт:
Status: Offline

Re: Red Flag, Xland vs Yland

Мнение от Bruchpilot » 07 Яну 2021, 10:49

piston написа:
05 Яну 2021, 21:18
Да не те цанят за командир на втората осмица Ф-16?....
Много съм дърт и космат вече за подобни работи :lol: А и отдавна съм се преориентирал към летала, които мога да упрявлявам излегнал се на сянка :mrgreen:
piston написа:
05 Яну 2021, 21:18
Но честно да ти кажа, ретрото и нещо нашенско ми е по-разбираемо, тука яко се обърках с екшъна... ;)
Мда, не ми се получи особено добре. Едно, че действах по чужд "сценарий" и не успях да го пресъздам като хората, второ, че излязоха някои чисто технически проблеми, които ме замотаха.
А и тъй като съм започнал да пиша нещо друго, честно казано акълът ми беше повече там.
Строши-пилот :mrgreen:

Аватар
Sharana
Модератор
Мнения: 3876
Регистриран на: 22 Юли 2016, 00:38
Контакт:
Status: Offline

Re: Red Flag, Xland vs Yland

Мнение от Sharana » 07 Яну 2021, 15:34

Bruchpilot написа:
07 Яну 2021, 10:49
Мда, не ми се получи особено добре.
Тука не съм съгласен в никакъв случай :mrgreen:
Много се изкефих като четох вчера, най-малкото от литературна гледна точка.

От чисто техническа страна не ми стана много ясно само как Рийпърите издумкаха Пейтриъта - презареждаше (поне от посоката, от която идваха дроните, все пак не стреля на 360 градуса) или просто се промъкнаха, докато се занимаваше със самолетите?

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Мнения: 4303
Регистриран на: 14 Сеп 2016, 12:14
Местоположение: Габрово
Контакт:
Status: Offline

Re: Red Flag, Xland vs Yland

Мнение от Bruchpilot » 07 Яну 2021, 16:54

Общо взето се промъкнаха докато се занимаваше със самолетите. По принцип ударните дрони много късно ги откриха заради смущенията и се насложиха нещата. А и нали знаеш, че се налага да въртя радара на Пейтриъта ръчно - в един момент стана, че или трябваше стреля по самолетите или по дроните. Така и така стреляше по самолетите, оставих го да продължи.
От цялата работа най-изненадващо за мен беше, че всичко проработи почти както беше заложено. Двата изгубени самолети дойдоха промени, които всъщност аз правих или от стечение на обстоятелствата. Единия беше заради факта, че самолетите, които излитаха на прехват не бяха четворка на веднъж (както беше по сценарий), а две двойки с интервал и втората двойка направо се наниза на вече оттеглящите се самолети. Вторият, понеже бомбите, които паднаха върху Пeйтриъта пропуснаха точно радара и все още заредената пускова установка :D
Строши-пилот :mrgreen:

Отговори

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани