Симулации и обсъждане на сценарииХутски Куб-ове против безпилотните летателни апарати на КСА

Модератор: Ksantip

Аватар
vassiln
Редовен потребител
Status: Offline

Re: Хутски Куб-ове против безпилотните летателни апарати на КСА

Мнение от vassiln » 25 Апр 2020, 15:23

Bruchpilot написа:
23 Апр 2020, 17:28
vassiln написа:
22 Апр 2020, 15:27
Поздравления за труда!
Интересно дали противорадарните ракети и апаратурата за РЕБ на Игъл-ите хваща радиокомандния канал, или само излъчването в полуактивната фаза на насочването? Има ли как да се разбере от симулациите?
Ракета была оснащена полуактивной радиолокационной головкой самонаведения 1СБ4, которая захватывала цель со старта, сопровождала ее по частоте Доплера в соответствии со скоростью сближения ракеты с целью и вырабатывала управляющие сигналы для наведения ЗУР на цель.
Но принципно поне в нашата версия не не се обозначава и съответно няма как да се разбере.
vassiln написа:
22 Апр 2020, 15:27
П.п. Открият ли координатите, трябва да са дебили, ако не пратят веднага още Игъл-и с високоточни бомби. Е, поне ако имат оръжия, които да може да пуснат извън опасната зона, вкл. с кабриране. Такава цел си заслужава две дузини коректируеми касетъчни авиобомби.
Е те другите да няма да седнат на наддъвкване с гат и да ги чакат :D Няколко минути след стрелбата, дим да ги няма :)
В някоя от уикипедиите четох, че насочването на Куб е комбинирано - първо радиокомандно, а едва след това - полуактивно. Което, с оглед на поколението на системата и заявеният обсег, както и обема на ракетата, ми се вижда доста логично. А как е при Квадрат, и дали в Йемен не са купили малко оригинални ЗРК Куб от бившия СССР, не знам. Никак не е изключено, особено при експортната версия, насочването верно да е само полуактивно. Ако имаше някой, служил на такъв комплекс да даже, щеше да е много добре.

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 25 Апр 2020, 16:54

Полуактивното също е “командно”. И в двата случая, комплекса изчислява решението и задава на ракетата какво да прави по даталинка. И в двата случая, радара на комлекса облъчва целта. Разликата е че при радиокомандното, комплекса получава отразения сигнал, което е подходящо за малки разстояния. При полуактивното, антената на ракетата получава отразения сигнал и по дата линка го предава на комплекса. Това е подходящо при големи рязстояния, защото с приближаване до целта ракетата приема по-силен отразен сигнал.

Така че и в двата случая, ако РЕБ прекъсне даталинка, играта свършва. Обаче това е много трудно. Не знам при какви условия е възможно.

Кухулин
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Кухулин » 25 Апр 2020, 17:11

Amazon написа:
25 Апр 2020, 16:54
Полуактивното също е “командно”. И в двата случая, комплекса изчислява решението и задава на ракетата какво да прави по даталинка. И в двата случая, радара на комлекса облъчва целта. Разликата е че при радиокомандното, комплекса получава отразения сигнал, което е подходящо за малки разстояния. При полуактивното, антената на ракетата получава отразения сигнал и по дата линка го предава на комплекса. Това е подходящо при големи рязстояния, защото с приближаване до целта ракетата приема по-силен отразен сигнал.
Това, което описваш, се нарича TVM.

https://en.wikipedia.org/wiki/Track-via-missile

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 25 Апр 2020, 17:14

Да. Над определени разстояния нямаш много избор. Или антената на ракетата, или активно насочване.

Аватар
vassiln
Редовен потребител

Мнение от vassiln » 26 Апр 2020, 08:25

А на мен все пак ми се струва, че при вече захванат от ракетата отразен сигнал, тя може да се насочва към целта и без команди от комплекса. Просто се насочва директно към това, което "вижда", без да има възможнос да изчислява предварение. И мисля че и това прави ракетите по-ефективни при стрелба в по-заден ракурс. По аналогичен начин се насочват ЗУР и УРВВ с пасивно насочване - след като преди пуска системата им "налее акъл" на база наличните данни за разстоянието, скоростта и ракурса, т.е. колко интензивно да маневрират, ракетите могат да се справят и без външни команди.
Дори и да е липсвала такава възможност на първоначалната версия на Квадрат, допускам, че в такъв случай е добавена при модернизацията, която "хутите" обявиха. То съдейки по външния вид на евентуално модернизираната ракета, по нея или нищо не е правено, или е пипана системата за управление и насочване. А даже и в Йемен, па евентуално и с доставка от Иран, не е трудно да се сложи нова платка с процесор и софтуер.
Тази възможност за "пасивно" насочване на ракетите с ПАРЛГСН е толкова логична, че дори не съм допускал, че може да липсва.

Кухулин
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Кухулин » 26 Апр 2020, 09:13

vassiln написа:
26 Апр 2020, 08:25
По аналогичен начин се насочват ЗУР и УРВВ с пасивно насочване - след като преди пуска системата им "налее акъл" на база наличните данни за разстоянието, скоростта и ракурса, т.е. колко интензивно да маневрират, ракетите могат да се справят и без външни команди.
Начина е аналогичен само на пръв поглед, а в реалността пасивното насочване е на порядък по-малко ефективно. Една от причините е, че при ПАРГСН ракетата може да хване не само отразената вълна, но и директния лъч от радара ;)

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 26 Апр 2020, 09:45

Без да претендирам за особена запознатост, до колкото ми е известно екстри като описаните Куб-овете нямат (освен HOJ).
ValBo написа:
25 Апр 2020, 13:32
Кубовете защо стоят на едно място?
Не би ли трябвало първият, след като стреля и се разкрие, да смени позоцията, под прикритието на втория?
Принципно в пустинята е сложно да се скриеш, но да стоиш и да чакаш е още по-зле.
То това е ясно. Цялата идея е да се тества как да стане така, че нещата да се развият в рамките на няколко минути и да няма време за скриване.
Строши-пилот :mrgreen:

Аватар
vassiln
Редовен потребител

Мнение от vassiln » 26 Апр 2020, 10:06

Кухулин написа:
26 Апр 2020, 09:13
vassiln написа:
По аналогичен начин се насочват ЗУР и УРВВ с пасивно насочване - след като преди пуска системата им "налее акъл" на база наличните данни за разстоянието, скоростта и ракурса, т.е. колко интензивно да маневрират, ракетите могат да се справят и без външни команди.
Начина е аналогичен само на пръв поглед, а в реалността пасивното насочване е на порядък по-малко ефективно. Една от причините е, че при ПАРГСН ракетата може да хване не само отразената вълна, но и директния лъч от радара ;)
Нещо не разбрах. Директния лъч от кой радар - този на собствения ЗРК/самолет или този на целта? Щото и в двата случая говорим за пасивно насочване, като във втория то даже ще е самоубийствено-ротиворадарно, ако се догаждам правилно.

Още нещо по темата. Подозирам, че и да се ползва комбинирано насочване при съвременните ЗУР (в началото само командно, а после - и полуактивно по отразения сигнал), за да не се стига до запушване на приемника в ракетата, който получава командите, диаграмата на насоченост на антената му е такава, че да не може да получи нищо извън задната ѝ полусфера. Обратното би направило ракетата твърде уязвима за запушване, особено когато е в по-напреднало сближаване с целта. А това от своя страна логично предполага, че конструкторите ще да са предвидили поначало и възможността да се премине само към насочване по отразения сигнал. Иначе във всеки случай, в който ракетата при маневриране завие с повече от 90 градуса, тя ще губи видимост към предавателя на канала за командите.
Bruchpilot написа:
26 Апр 2020, 09:45
Без да претендирам за особена запознатост, до колкото ми е известно екстри като описаните Куб-овете нямат (освен HOJ).
Правилно ли се догаждам, че това значи homing on jammer или нещо подобно?
Ако е така, то тогава и възможността да се насочват "пасивно" само по отразения сигнал, без получаване на команди, е направо гарантирана.

И правилно ли разсъждавам, че с изместване на ракурса от предна към задна полусфера предимствата на радиокомандното пред пасивното или "пасивното" насочване намаляват, поради постепенното отпадане на необходимостта да се изчислява предварение, точка на срещата?

Кухулин
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Кухулин » 26 Апр 2020, 10:38

vassiln написа:
26 Апр 2020, 10:06
Нещо не разбрах. Директния лъч от кой радар - този на собствения ЗРК/самолет или този на целта?
Собствения.
vassiln написа:
Щото и в двата случая говорим за пасивно насочване
Пасивно насочване = насочване по вражеските емисии. Има принципна разлика между работа със собствен сигнал и работа с чуждо излъчване. Филтриране, модулиране и т.н.
vassiln написа:
диаграмата на насоченост на антената му е такава, че да не може да получи нищо извън задната ѝ полусфера
Хех, така е, но има нюанси :lol: Първо, в тая работа няма "нищо", все се промъква нещичко. Второ, тези параметри (нещото и посоката) могат да се изменят динамично.
vassiln написа:
конструкторите ще да са предвидили поначало и възможността да се премине само към насочване по отразения сигнал
Полуактивното насочване е по отразен сигнал с изчисления в ракетата. Насочването по отразен сигнал без изчисления в ракетата не е получактивно, а командно от втори род (TVM).

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 26 Апр 2020, 11:23

vassiln написа:
...
Правилно ли се догаждам, че това значи homing on jammer или нещо подобно?
...
Да.
vassiln написа:
...
И правилно ли разсъждавам, че с изместване на ракурса от предна към задна полусфера предимствата на радиокомандното пред пасивното или "пасивното" насочване намаляват, поради постепенното отпадане на необходимостта да се изчислява предварение, точка на срещата?
Не. И в двата случая може да се използват различни методи за изчисление на курса на ракетата.

Аватар
vassiln
Редовен потребител

Мнение от vassiln » 26 Апр 2020, 12:20

Е вие ме разбихте. Аз си представях нещата по-простичко.

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 26 Апр 2020, 17:07

vassiln написа:
А на мен все пак ми се струва, че при вече захванат от ракетата отразен сигнал, тя може да се насочва към целта и без команди от комплекса. Просто се насочва директно към това, което "вижда", без да има възможнос да изчислява предварение. И мисля че и това прави ракетите по-ефективни при стрелба в по-заден ракурс. По аналогичен начин се насочват ЗУР и УРВВ с пасивно насочване - след като преди пуска системата им "налее акъл" на база наличните данни за разстоянието, скоростта и ракурса, т.е. колко интензивно да маневрират, ракетите могат да се справят и без външни команди.
Дори и да е липсвала такава възможност на първоначалната версия на Квадрат, допускам, че в такъв случай е добавена при модернизацията, която "хутите" обявиха. То съдейки по външния вид на евентуално модернизираната ракета, по нея или нищо не е правено, или е пипана системата за управление и насочване. А даже и в Йемен, па евентуално и с доставка от Иран, не е трудно да се сложи нова платка с процесор и софтуер.
Тази възможност за "пасивно" насочване на ракетите с ПАРЛГСН е толкова логична, че дори не съм допускал, че може да липсва.
Извинявай, ама и във вестникарските форуми не пишат такива свободни съчинения :(

Аватар
vassiln
Редовен потребител

Мнение от vassiln » 26 Апр 2020, 18:46

Ако не си достатъчно конкретен, няма смисъл да се включваш, че и да се извиняваш. В случай, че нямаш какво да добавиш към Brochpilot и Кухулин, строгата ти, но справедлива оценка няма много смисъл - и без това съм депресиран и осъзнавам, че нищо не знам. Само слагаш сол в оголения нерв на кътника ми. Или забиваш стрела в някой от тестисите ми.

Кухулин
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Кухулин » 26 Апр 2020, 19:18

Ако решиш да задълбаваш в тънкостите на полуактивното насочване, ето ти още един нюанс:

http://www.fenixforum.net/viewtopic.php ... 75#p103346

Има системи, при които любимия ти канал за подаване на командите е интегриран в подсвета. Доста екзотична схема, много и се радвах навремето :D

Кубовац
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Кубовац » 31 Мар 2021, 20:06

@Bruchpilot

Каква е скоростта безпилотните летателни апарати в симулацията?

Аватар
Sharana
Модератор
Контакт:

Мнение от Sharana » 31 Мар 2021, 20:17

Кубовац написа:
31 Мар 2021, 20:06
@Bruchpilot

Каква е скоростта безпилотните летателни апарати в симулацията?
Според скриншотите 75 - 90 kts (~140 - 167 км/ч)

Кубовац
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Кубовац » 31 Мар 2021, 21:24

@Bruchpilot
@Sharana

Тогава трябва "захват ракеты после пуска".
Cкоростта БЛА < 60 m/s; ПАРГСН той не може да екзекутира захват целта, докато е на СПУ.

Аватар
vassiln
Редовен потребител

Мнение от vassiln » 31 Мар 2021, 22:52

Кухулин написа:
26 Апр 2020, 19:18
Ако решиш да задълбаваш в тънкостите на полуактивното насочване, ето ти още един нюанс:

http://www.fenixforum.net/viewtopic.php ... 75#p103346

Има системи, при които любимия ти канал за подаване на командите е интегриран в подсвета. Доста екзотична схема, много и се радвах навремето :D
Ау, това не го бях видял.
Обаче мощността на отразения сигнал едва ли е такава, че да може на десетки километри да се хваща от ПАРЛСН. Все пак приемната антена има малки габарити, а тук става дума за пренос на данни, а не за просто виждне на радарен отблясък. А пък на десетки километри от ЗРК/СУРН, отразеният сигнал на зенитната ракета и точността на РЛС едва ли са толкова големи, че да осигурят изчисляването и изпращането на достатъчно точни команди, особено през този "отблясък". Дори и да се ползва, като изненадващ похват, би имало смисъл за известен период от време - докато врагът не се усети и не почне да излъчва смущения като от отразения от самолета сигнал.

А за необходимостта командите да се подават през отразения от целта радарен сигнал - мисля си, че все още една примитивна антена в дупето на ЗУР със сравнително добър диапазон на насоченост е много по-добре от челния приемник, който подлежи на запушване.

Ако разбрах правилно, тук си говорим за ЗУР с комбинирана система за управление - радиокомандна и полуактивна. Но като се знам напоследък какво съм пиянде, не съм сигурен.

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 01 Апр 2021, 10:33

Кубовац написа:
31 Мар 2021, 21:24
@Bruchpilot
@Sharana
Тогава трябва "захват ракеты после пуска".
Cкоростта БЛА < 60 m/s; ПАРГСН той не може да екзекутира захват целта, докато е на СПУ.
Благодаря Кубовац!
За съжаление СМО не е SAM Simulator и поне в цивилната версия, голяма част от подобни тънкости и начини на действие при особени ситуации липсват. Но ако имаш някакви идеи или искаш да тестваш някакви ситуация, можем да го направим без проблем.

Thanks Кубовац!
Unfortunately, СМО is not SAM Simulator and at least in the civilian version, a lot of these advanced options and special courses of action for the SAM's are missing. But if you have any ideas or want to test a situation, we can do it without a problem.
vassiln написа:
31 Мар 2021, 22:52
Ау, това не го бях видял.
Василе, Василе, да беше прочел точно предното мнение преди твоето, човекът в прав текст ти е написал как става по принцип и каква е особеността в случай на цел с малка скорост :)

Аватар
vassiln
Редовен потребител

Мнение от vassiln » 04 Апр 2021, 21:29

А в реалността се оказа, че кубовете действат малко по-партизански, но резултатът е подобен:
https://t.me/doklad_razvedki/7345

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 05 Апр 2021, 17:56

vassiln написа:
04 Апр 2021, 21:29
А в реалността се оказа, че кубовете действат малко по-партизански, но резултатът е подобен:
https://t.me/doklad_razvedki/7345
Може ли резюме, защото не мога да го отворя?

Аватар
vassiln
Редовен потребител

Мнение от vassiln » 05 Апр 2021, 19:00

Показват поразяване на пускова и СУРН на Квадрат, които са маскирани в един терен, ограден с ограда от бетонни панели. Хутите показаха снимки на пусковата още преди месеци, а те показват подобни неща едва когато загубят секретност. Затова предполагам, че тази непълна батарея не е ударена наскоро, просто едва напоследък саудитците показаха клипа. За жалост не мога да намеря снимка.
По подобен начин, показаха пусковата установка за артилерийските високоточни ракети Badr, която се скрива в земята, едва след като беше унищожена. Ма сега не мога дори нея да намеря, че съм изморен и ме отплесна на музика, а търсенето на изображения в Гугъл все още е кошмар.

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 05 Апр 2021, 21:33

Мерси!

Аватар
vassiln
Редовен потребител

Мнение от vassiln » 17 Окт 2021, 14:04

vassiln написа:
05 Апр 2021, 19:00
Показват поразяване на пускова и СУРН на Квадрат, които са маскирани в един терен, ограден с ограда от бетонни панели. Хутите показаха снимки на пусковата още преди месеци, а те показват подобни неща едва когато загубят секретност. ...
Е сега ми изскочи снимка на тая хутска пускова установка на Куб/Квадрат, дето отдавна е унищожена.
Изображение

Отговори