Симулации и обсъждане на сценарииХутски Куб-ове против безпилотните летателни апарати на КСА

Модератор: Ksantip

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:
Status: Offline

Хутски Куб-ове против безпилотните летателни апарати на КСА

Мнение от Bruchpilot » 30 Мар 2020, 15:15

Покрай лозунга "стойте си в къщи" най-после ми се отвори време да осъществя една идея, която под различни форми ми се върти в главата от доста време. Който се интересува от въпроса със сигурност е забелязал "тайното оръжие", с което хутите свалиха не един и два дрона. Поне според техни изявления става дума за Куб, Квадрат или някаква иранска измишльотина на тяхна основа. Няма да задълбавам в подробностите, мисля може да ги поеме @vassiln :D
Смятам да разиграя няколко варианта на действие и съответно противодействие от двете страни за да се видят най-резултатните похвати. Вярно, там ситуацията е много специфична, но мисля, че би било интересно да се разгледа ситуация в която едната страна разполага с тотално въздушно и техническо господство, съответно другата страна е принудена да действа скрито, без (или с минимално) взаимно прикритие, с минимална продължителност на работата на електронните средства и без централизирано целеуказание. Да видим кой - кого ще излови по-първи :lol:
За целта хутите ще разполагат с "комплекс" от една машина 1С91 и една 2П25. В напълно хутски дух ще има "модернизация" с подръчни средства - ще присадя оптика от Печора-2М. Този "комплекс" ще действа самостоятелно и/или под прикритието на още един, в различните варианти.
Саудитите ще действат с един или няколко въоръжени безпилотни летателни апарата CH-4B. Както и с поддръжка от двойка бойни самолет в различните варианти. Въпреки, че сигурно "изтребителната мафия" ще ми прати Инквизицията само за мисълта, че бойни самолети могат да "поддържат" дрони :lol:
Аз имам идея как да изиграя различни варианти, имам и "фаворит" относно начина на действие на саудитите. Ако някой обаче иска също да се включи е добре дошъл :)
Строши-пилот :mrgreen:

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Re: Хутски Куб-ове против безпилотните летателни апарати на КСА

Мнение от Bruchpilot » 09 Апр 2020, 16:50

В крайна сметка реших малко да променя началните условия - едва ли, въпреки липсата на централизирано целеуказание, един ЗРК ще действа съвсем сам. Бях планирал за по-късните варианти на теста да прибавя наблюдателни пунктове, които да са разположени на 8-9-10 километра от ЗРК и да му подават данни за забелязани въздушни цели, но премислих и ги включих още в началото. Вероятно дори в Йеменски условия не е проблем да се осъществи връзка между наблюдателите. Направих и един вид "разбъркване" на стартовите позиции на всички в началото за да има поне малки променливи всеки път.
Ето и "контролното" проиграване. Един патрулиращ CH-4B получава информация за район в който е възможно да се намира ЗРК Куб и се насочва натам за да го издирва. Без особена изненада, ракетите вече са във въздуха далеч преди дрона за успее да открие и идентифицира нещо съществено:
Изображение
Въпреки късмета, който има "разчета" на дрона - цели две ракети пропускат (трябва да пуснат тото :lol:), в крайна сметка резултата е очакван:
Изображение
При това дрона така и не успява да определи нещо повече от посоката от която идват ракетите.

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 09 Апр 2020, 16:55

Защо не използваш турската тактика - бавно движещ се дрон? Куб все пак са сравнително стари системи. От друга страна пък са съвестска разработка и може реално да са по-добри от новите руски творения, като Панцир и модернизираните Бук.

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 09 Апр 2020, 19:08

Те така или иначе не са особено бързи :)
Но това в случая няма значение, в СМО няма как да излъжа радарите по този начин (или поне аз не знам да мога), както и Куб-а :D

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 11 Апр 2020, 10:27

След очаквано неуспешното "контролно" проиграване, започвам по същество. Първото, което ще изпробвам е използването на два дрона, които да водят едновременно въздушно разузнаване използвайки така наречения combat spread. Този път поне успяват да забележат някакви подозрителни обекти и да се насочат към тях:
Изображение
Преди обаче да са успели да идентифицират цел хвръкват първите ракети:
Изображение
Първия дрон е свален веднага, вторият пак с огромна доза късмет е пропуснат цели два пъти. Въпреки щателното претърсване на района от който идват ракетите, поради някаква явно китайска причина, той така и не успява да открие Куб-а. В смисъл въобще! Явно се налага някаква промяна за това реших да проиграя повторно ситуацията, като този път, колкото и да не ми се иска ще спусна дроните до опасната височина от 9000 фута. Изглежда това дава резултат защото този път, макар и със загубата на първия дрон, поне успяват да открият стрелящият Куб:
Изображение
За съжаление се оказва, че вторият също не живее достатъчно дълго за да отмъсти за издумкания си другар :D До тук 3:0 за Куб-а. Както обичат да казват българските спортисти - продължаваме напред :lol:

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 11 Апр 2020, 15:29

А ьащо не опиташ с приближаване на малка височина и издигане в предполагаемия район?

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 11 Апр 2020, 17:56

Да, мога да пробвам въпреки, че няма радари за избягване. Не знам до колко ще е ефективно, тъй като силно пада обзора на дроните, ще са мишена за всичко и не знам дали ще успеят да изненадат Куб-а. Но ще опитам и с двата ниско и с един високо, един ниско.

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 14 Апр 2020, 11:22

Днес изпробвах идеята на Амазон. Определено имаше резултат :)
Двата дрона този път се приближиха на малка височина и бързо успяха да открият няколко съмнителни контакта:
Изображение
Като се приближиха ги идентифицираха и откриха доста нови. Но и този път ракетите дойдоха от неочаквана посока:
Изображение
Първия дрон падна след две ракети, но след пуска на втората хвъркатите успяха да открият и идентифицират Куб-а. Оцелелия вече беше близо и веднага пусна две ракети:
Изображение
Изображение
По някакви китайски причини, обаче явно и двете пропуснаха, тъй като скоро Куб-а отвърна на огъня:
Изображение
Само че и неговата ракета пропусна :shock: Ах, защо когато играя в някой сериозен сценарий зенитните ракети не пропускат така разточително :lol: В крайна сметка и втория дрон и Куб-а оцеляват, макар, че ЗРК е разкрит и евентуално може да бъде проследен. Но в някой друг сценарий :D
Накрая изпробвах варианта с един дрон на малка височина и един на сравнително голяма. Отново бързо бяха открити контакти, но се наложи дрона летящ ниско да заобиколи една тачнака, тъй като не исках да влизам в обсега й. Точно в този момент и Куб-а се обади:
Изображение
Този път още с първата ракета свали ниско летящият дрон. Вторият започна да се спуска в посоката от която дойде ракетата. Явно ббеше попаднал на "сляпа зона", защото дрона и Куб-а се откриха взаимно почти едновременно и си размениха ракети. Този път дрона повреди Куб-а, но пък той от своя страна направо го свали:
Изображение
Изводите са, че варианта на действие, при който и двата дрона са ниско или единият е ниско, а другият високо, работи успешно. Поне на места където няма опасност от плътен огън на зенитна артилерия и ПЗРК, които да видят сметката на летящите ниско машини. От друга страна в подобни неблагоприятни условия се оказва, че повторния пуск на ракета от страна на ЗРК носи голям риск Куб-а да бъде открит и съответно поразен. Когато обаче нещата се ограничат до само една ракета и последващо, независимо от успеха й, максимално бързо "скриване", шансовете за избягване на ответни действия са доста добри.

Genata
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Genata » 14 Апр 2020, 12:37

Здравейте и от мен
Amazon написа:
09 Апр 2020, 16:55
Защо не използваш турската тактика - бавно движещ се дрон? Куб все пак са сравнително стари системи. От друга страна пък са съвестска разработка и може реално да са по-добри от новите руски творения, като Панцир и модернизираните Бук.
Куба няма проблеми с бавнодвижещите се цели. Спомнете си, че и у нас на Шабла стрелят най-често по парашути.

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 14 Апр 2020, 16:37

Мерси, ме знаех. Мислех, че парашутните са топлинни и по тях стрелят миговете с Р-60 и Р-83. А сега нали стрелят и по дронове българско производство, които също не изглеждат много бързи.

Пилот, с какви ракети св накичени китайците?

Аватар
ValBo
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от ValBo » 14 Апр 2020, 17:35

Genata написа:
14 Апр 2020, 12:37
Куба няма проблеми с бавнодвижещите се цели. Спомнете си, че и у нас на Шабла стрелят най-често по парашути.
А как се държат на хълмиста местност?
Над морето от СДЦ няма нужда - равно е, но на сушата, особено на близки разстояния, СДЦ не ги ли реже?
Finita la commedia

Аватар
vassiln
Редовен потребител

Мнение от vassiln » 14 Апр 2020, 18:37

Bruchpilot, що за разгильдяйство? :D
Хутите не са разполагали Квадрат в Ходейда, или поне няма никакви данни за стрелба в тази провинция от тяхна страна. Съобщават за стрелби с Fater-1 (тяхното име за комплекса) в Саада, Джауф и Мариб.
Освен това, самата саудитска авиация почти не действа в този район. Единственото скорошно изключение е ударът по работилниците за лодки-бомби.
И ако ще разполагаш комплекса някъде, май трябва да предвидиш 3 - 4 Стрела-2М или Стрела-3 около него?
П.с. По-рано са имали и от двата модела ПЗРК, и въпреки че през 2004 г. са унищожили известно количество, би трябвало да са си запазили немалко поне от по-новия модел. Сега получават и ирански, но тях едва ли ги има в симулатора ти.

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 15 Апр 2020, 16:24

Amazon написа:
14 Апр 2020, 16:37
...
Пилот, с какви ракети са накичени китайците?
AR-1
Изображение
vassiln написа:
14 Апр 2020, 18:37
Bruchpilot, що за разгильдяйство? :D
Хутите не са разполагали Квадрат в Ходейда, или поне няма никакви данни за стрелба в тази провинция от тяхна страна. Съобщават за стрелби с Fater-1 (тяхното име за комплекса) в Саада, Джауф и Мариб.
Освен това, самата саудитска авиация почти не действа в този район. Единственото скорошно изключение е ударът по работилниците за лодки-бомби.
И ако ще разполагаш комплекса някъде, май трябва да предвидиш 3 - 4 Стрела-2М или Стрела-3 около него?
П.с. По-рано са имали и от двата модела ПЗРК, и въпреки че през 2004 г. са унищожили известно количество, би трябвало да са си запазили немалко поне от по-новия модел. Сега получават и ирански, но тях едва ли ги има в симулатора ти.
@vassiln, що за пи*деж? :D
Трябваше ми равно място, тъй като в планините при "разбъркването" има голяма вероятност да се забутат в някоя долина от която няма да виждат нищо. Да, ще правя и засада с прикриващи ирански ПЗРК, но се опасявам, че предвид малкия обсег няма да е много ефективна освен ако не ги изнеса на разстояние от Куб-а.

Аватар
vassiln
Редовен потребител

Мнение от vassiln » 15 Апр 2020, 21:07

Бих желал засадата да е ефективна!
Майтапа настрана, аз бих ги сложил на 2 - 3,5 километра, в посока на най-вероятния подход на дроновете. Или в четирите посоки, ако имам достатъчно ПЗРК.

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 15 Апр 2020, 21:09

Достатъчно е операцията да се извърши през ноща и ПЗРК стават напълно безмислени.

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 16 Апр 2020, 09:30

vassiln написа:
15 Апр 2020, 21:07
Бих желал засадата да е ефективна!
Майтапа настрана, аз бих ги сложил на 2 - 3,5 километра, в посока на най-вероятния подход на дроновете. Или в четирите посоки, ако имам достатъчно ПЗРК.
Ами най-вероятно, ще е ефективна доколкото са ефективни иранските ракети :lol:
Amazon написа:
15 Апр 2020, 21:09
Достатъчно е операцията да се извърши през ноща и ПЗРК стават напълно безмислени.
Е, не бих казал, все пак в случая вероятно ще имат външна информация къде летят мотопедите.
P.S. Промених малко "плановете" и извадих разиграванията с ПЗРК (Misagh-2) по-напред в списъка. Ето резултатите:
Изображение
Отново идеята е един дрон високо, а един ниско. И този път не успяха първи да открият Куб-а и "хутите" стреляха първи. Но се оказа, че нещо не съм предвидил - "засадата" всъщност успя да стреля пред Куб-а и тъй като не улучи, това доведе до повторна стрелба, но и от ПЗРК и от ЗРК. Тоест една камара ракети полетяха в този нещастен дрон :D Естествено го свалиха, преди втория да успее да открие нещо:
Изображение
Куб-ът скоро отстреля и него, без въобще да бъде открит:
Изображение
Изображение
Направих още няколко проигравания за да проверя резултатите. Като изключим няколко частни случая, в които Куб-ът се оказваше на някаква кофти позиция, неприкрит добре от "наблюдателните постове", се очертават два проблема при прикритие само с ПЗРК. Първо, поне иранските Misagh-2, доста пропускат и за да има сигурно прикритие е необходимо на позиция да има възможност за стрелба поне с две (или повече) ракети. Второ, когато първия ниско летящ дрон все пак успее да открие Куб-а преди да бъде свален, а високо летящия е на височина, не позволяваща стрелба с ПЗРК, последният се оказва безполезен и не успява нищо да "прикрие". В този случай е необходимо да се извърши преразпределение на целите и "ролите", като Куб-ът поеме целта на голяма височина и тъй като тя обикновено се открива по-късно, съответно приеме ролята на "прикриващ", докато ПЗРК, обстрелва ниско летящия дрон. Това обаче изисква наличието на устойчива постоянна връзка.

Аватар
vassiln
Редовен потребител

Мнение от vassiln » 16 Апр 2020, 11:23

А дроновете усещат ли пусковите? Тоест, според симулатора имат ли система за предупреждение?

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 16 Апр 2020, 12:01

Тези специално (и всъщност почти всички) нямат системи за предупреждение или самозащита, но тъй като стрелбата е от сравнително малко разстояние виждат ракетите.

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 17 Апр 2020, 09:57

Тази сутрин реших да посветя малко време на последния тест, в който няма да участват и самолети. Двата дрона ще се опитат да се преборят с два Куб-а, единият от които е в ролята на прикриващ. Във връзка с предните проигравания, реших да променя малко параметрите на стрелбата за ЗРК - вече ще обстрелват целите с по две ракети, след което веднага ще "слизат от ефир".
Машината летяща на по-малка височина (вижте каква хубава идея ми даде Амазон :D)и този път успя да открие доста контакти преди да бъде обстреляна, ако и да не успя да ги идентифицира:
Изображение
Две ракети по-късно си заминава без време. Летящият високо обаче не без известна доза късмет успява да идентифицира не само извършилият пусковете ЗРК, но и дебнещият в засада. Дори е в обсег и може да ги атакува сам, но не му е даден такъв шанс. И вторият Куб си свършва работата както трябва:
Изображение
Мисля от начало беше ясно, че в тази ситуация летящите моторни косачки няма да имат много шанс :lol: За да действат ЗРК по този начин обаче е необходима координация, която ако не на лице, може да доведе до съвсем различни резултати - например дублиране на стрелбата по една цел и оставяне на втората не поразена.
От тук нататък в "боя" се включва и саудитската авиация. Само се двоумя с какъв "proficiency level" да действа тя. Малко ми се вижда грубо директно да ги окачествя като "некадърници" :D От друга страна, май не могат да се похвалят с особени резултати. Ако някой има предложения, съм готов да ги взема предвид :)

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 22 Апр 2020, 13:47

Днес имам малко време и продължавам с разиграванията. Вече към двата CH-4 се присъединяват и два самолета Торнадо, въоръжени с ракети Аларм, които ще изпълняват SEAD патрул в поддръжка на безпилотните апарати и съответно ще се опитат да обстрелят Куб-овете. В случая съм се опитал да пресъздам ситуацията на взаимодействие такава каквато е била примерно в началото на Косовската война - т.е. самолетите няма да имат пряка връзка с операторите на дроните, но ще действат в конкретната зона, опитвайки се да открият зенитните комплекси самостоятелно по излъчванията. Този път безпилотните апарати бяха бързо забелязани, още преди самите да открият нещо интересно. В крайна сметка реших "по командна" да обстрелям едновременно и двата. Дори не видяха от къде им дойде:
Изображение
Определено дроните този път нямаха късмет :D
Изображение
Въпреки, че от самолетите забелязаха работата на Куб-овете, така и не успяха да ги обстрелят. Направо пълно повторение на негативния опит от войната в Косово. При втория тест резултата беше същия. Дори и когато промених условието за липса на пряка връзка между екипажите и операторите (т.е. имаха дата линк), самолетите не успяха да реагират достатъчно бързо поради краткото време на работа на Куб-овете. Успех имаше единствено, когато се стигаше до повторни стрелби от страна на ЗРК и то "успех" е силно казано - и дветеизстреляни ракети Аларм пропуснаха :)
До по-сериозно развитие се стигна обаче, когато замених Торнадо с Ф-15СА и съответно ракетите Аларм с Харм. При наличие на пряка връзка между екипажите на самолетите и операторите на безпилотните апарати, бъканият с най-модерна модерна електроника самолет в някои случаи успяваше да идентифицира точно ЗРК и да ги обстреля по координати, ако и вече да не излъчваха.

Аватар
vassiln
Редовен потребител

Мнение от vassiln » 22 Апр 2020, 15:27

Поздравления за труда!
Интересно дали противорадарните ракети и апаратурата за РЕБ на Игъл-ите хваща радиокомандния канал, или само излъчването в полуактивната фаза на насочването? Има ли как да се разбере от симулациите?

П.п. Открият ли координатите, трябва да са дебили, ако не пратят веднага още Игъл-и с високоточни бомби. Е, поне ако имат оръжия, които да може да пуснат извън опасната зона, вкл. с кабриране. Такава цел си заслужава две дузини коректируеми касетъчни авиобомби.

Genata
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Genata » 22 Апр 2020, 22:00

ValBo написа:
14 Апр 2020, 17:35
Genata написа:
14 Апр 2020, 12:37
А как се държат на хълмиста местност?
Над морето от СДЦ няма нужда - равно е, но на сушата, особено на близки разстояния, СДЦ не ги ли реже?
Извинявам се за късния отговор, но рядко се имам достъп до компютъра последните дни.

За съжаление не съм много запознат с работата на КУБ-а и не знам как ще се държи в планинска местност по нисколетящи цели. От работата ми с други комплекси знам, че колкото и малка скоростта на една цел дори и без СДЦ може да се наблюдава на фона на местниците при подходящ режим на работа на комплекса (изключвам С–200, той не може :( )

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 23 Апр 2020, 17:28

vassiln написа:
22 Апр 2020, 15:27
Поздравления за труда!
Интересно дали противорадарните ракети и апаратурата за РЕБ на Игъл-ите хваща радиокомандния канал, или само излъчването в полуактивната фаза на насочването? Има ли как да се разбере от симулациите?
Ракета была оснащена полуактивной радиолокационной головкой самонаведения 1СБ4, которая захватывала цель со старта, сопровождала ее по частоте Доплера в соответствии со скоростью сближения ракеты с целью и вырабатывала управляющие сигналы для наведения ЗУР на цель.
Но принципно поне в нашата версия не не се обозначава и съответно няма как да се разбере.
vassiln написа:
22 Апр 2020, 15:27
П.п. Открият ли координатите, трябва да са дебили, ако не пратят веднага още Игъл-и с високоточни бомби. Е, поне ако имат оръжия, които да може да пуснат извън опасната зона, вкл. с кабриране. Такава цел си заслужава две дузини коректируеми касетъчни авиобомби.
Е те другите да няма да седнат на наддъвкване с гат и да ги чакат :D Няколко минути след стрелбата, дим да ги няма :)

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 25 Апр 2020, 11:06

Последния тест, който направих е ситуация в която саудитските СН-4 се поддържат от ударна група Ф-15СА, въоръжена с управляеми бомби.
За да има ефект обаче "ударната група" ще лети максимално близо до района на търсене - т.е. няма да става дума за нещо от рода на "On-Call CAS", а целенасочено взаимодействие с дроните. В крайна сметка реших да оставя нещата така, че самолетите да трябва сами да търсят целите, без да има възможност безпилотните машини да им целеуказват.
И така, по стара традиция, първото нещо, което се вижда са вече летящите ракети:
Изображение
Първия дрон веднага е свален, но самолетите успяват да забележат от къде се води обстрела, ако и да не идентифицират конкретно Куб-а:
Изображение
Тук вече се получи интересна ситуация, тъй като от земята забелязаха и втория дрон, и приближаващия самолет (втория е малко по-назад). Тук изникна дилемата дали прикриващия Куб да не остане скрит и да се рискува загубата само на стрелялия. Както и дали той, бидейки така или иначе открит, да не рискува с втори пуск. Но дрона реши тази дилема, като се приближи прекалено много до прикриващия Куб (всъщност когато превключих на другата страна, направо го беше открил). Та и двата ЗРК откриха огън по дрона и челния Ф-15СА:
Изображение
Дрона бързо го отнсася, а две ракети приближават самолета:
Изображение
Комбинацията от активни и пасивни контрамерки обаче води до пропуск и на двете ракети. Докато водачът на двойката Ф-15СА се отдалечава за да смени панталоните, воденият вече е пуснал бомби по двата Куб-а:
Изображение
Те улучват, като изваждат от строя и двата ЗРК. Съответно за водача вече не представлява проблем да направи нов заход и да доунищожи останалите машини.
В заключение мисля добре се вижда защо саудитските ВВС понясат загуби над Йемен. Куб-овете, въпреки годините си продължават да са опасни, дори и при наличието на пълно превъзходство. Успешното им търсене и унищожаване обаче, въобще не е неизпълнима задача, ако и да изисква целенасочено планиране и усилие.

Аватар
ValBo
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от ValBo » 25 Апр 2020, 13:32

Кубовете защо стоят на едно място?
Не би ли трябвало първият, след като стреля и се разкрие, да смени позоцията, под прикритието на втория?
Принципно в пустинята е сложно да се скриеш, но да стоиш и да чакаш е още по-зле.
Finita la commedia

Отговори