В някоя от уикипедиите четох, че насочването на Куб е комбинирано - първо радиокомандно, а едва след това - полуактивно. Което, с оглед на поколението на системата и заявеният обсег, както и обема на ракетата, ми се вижда доста логично. А как е при Квадрат, и дали в Йемен не са купили малко оригинални ЗРК Куб от бившия СССР, не знам. Никак не е изключено, особено при експортната версия, насочването верно да е само полуактивно. Ако имаше някой, служил на такъв комплекс да даже, щеше да е много добре.Bruchpilot написа: ↑23 Апр 2020, 17:28Ракета была оснащена полуактивной радиолокационной головкой самонаведения 1СБ4, которая захватывала цель со старта, сопровождала ее по частоте Доплера в соответствии со скоростью сближения ракеты с целью и вырабатывала управляющие сигналы для наведения ЗУР на цель.
Но принципно поне в нашата версия не не се обозначава и съответно няма как да се разбере.Е те другите да няма да седнат на наддъвкване с гат и да ги чакат Няколко минути след стрелбата, дим да ги няма
Симулации и обсъждане на сценарии ⇒ Хутски Куб-ове против безпилотните летателни апарати на КСА
Модератор: Ksantip
- vassiln
- Редовен потребител
- Status: Offline
Re: Хутски Куб-ове против безпилотните летателни апарати на КСА
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
Полуактивното също е “командно”. И в двата случая, комплекса изчислява решението и задава на ракетата какво да прави по даталинка. И в двата случая, радара на комлекса облъчва целта. Разликата е че при радиокомандното, комплекса получава отразения сигнал, което е подходящо за малки разстояния. При полуактивното, антената на ракетата получава отразения сигнал и по дата линка го предава на комплекса. Това е подходящо при големи рязстояния, защото с приближаване до целта ракетата приема по-силен отразен сигнал.
Така че и в двата случая, ако РЕБ прекъсне даталинка, играта свършва. Обаче това е много трудно. Не знам при какви условия е възможно.
Така че и в двата случая, ако РЕБ прекъсне даталинка, играта свършва. Обаче това е много трудно. Не знам при какви условия е възможно.
-
- Редовен потребител
- Контакт:
Това, което описваш, се нарича TVM.Amazon написа: ↑25 Апр 2020, 16:54Полуактивното също е “командно”. И в двата случая, комплекса изчислява решението и задава на ракетата какво да прави по даталинка. И в двата случая, радара на комлекса облъчва целта. Разликата е че при радиокомандното, комплекса получава отразения сигнал, което е подходящо за малки разстояния. При полуактивното, антената на ракетата получава отразения сигнал и по дата линка го предава на комплекса. Това е подходящо при големи рязстояния, защото с приближаване до целта ракетата приема по-силен отразен сигнал.
https://en.wikipedia.org/wiki/Track-via-missile
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
Да. Над определени разстояния нямаш много избор. Или антената на ракетата, или активно насочване.
- vassiln
- Редовен потребител
А на мен все пак ми се струва, че при вече захванат от ракетата отразен сигнал, тя може да се насочва към целта и без команди от комплекса. Просто се насочва директно към това, което "вижда", без да има възможнос да изчислява предварение. И мисля че и това прави ракетите по-ефективни при стрелба в по-заден ракурс. По аналогичен начин се насочват ЗУР и УРВВ с пасивно насочване - след като преди пуска системата им "налее акъл" на база наличните данни за разстоянието, скоростта и ракурса, т.е. колко интензивно да маневрират, ракетите могат да се справят и без външни команди.
Дори и да е липсвала такава възможност на първоначалната версия на Квадрат, допускам, че в такъв случай е добавена при модернизацията, която "хутите" обявиха. То съдейки по външния вид на евентуално модернизираната ракета, по нея или нищо не е правено, или е пипана системата за управление и насочване. А даже и в Йемен, па евентуално и с доставка от Иран, не е трудно да се сложи нова платка с процесор и софтуер.
Тази възможност за "пасивно" насочване на ракетите с ПАРЛГСН е толкова логична, че дори не съм допускал, че може да липсва.
Дори и да е липсвала такава възможност на първоначалната версия на Квадрат, допускам, че в такъв случай е добавена при модернизацията, която "хутите" обявиха. То съдейки по външния вид на евентуално модернизираната ракета, по нея или нищо не е правено, или е пипана системата за управление и насочване. А даже и в Йемен, па евентуално и с доставка от Иран, не е трудно да се сложи нова платка с процесор и софтуер.
Тази възможност за "пасивно" насочване на ракетите с ПАРЛГСН е толкова логична, че дори не съм допускал, че може да липсва.
-
- Редовен потребител
- Контакт:
Начина е аналогичен само на пръв поглед, а в реалността пасивното насочване е на порядък по-малко ефективно. Една от причините е, че при ПАРГСН ракетата може да хване не само отразената вълна, но и директния лъч от радара
- Bruchpilot
- Редовен потребител
- Контакт:
Без да претендирам за особена запознатост, до колкото ми е известно екстри като описаните Куб-овете нямат (освен HOJ).
То това е ясно. Цялата идея е да се тества как да стане така, че нещата да се развият в рамките на няколко минути и да няма време за скриване.
Строши-пилот
- vassiln
- Редовен потребител
Нещо не разбрах. Директния лъч от кой радар - този на собствения ЗРК/самолет или този на целта? Щото и в двата случая говорим за пасивно насочване, като във втория то даже ще е самоубийствено-ротиворадарно, ако се догаждам правилно.
Още нещо по темата. Подозирам, че и да се ползва комбинирано насочване при съвременните ЗУР (в началото само командно, а после - и полуактивно по отразения сигнал), за да не се стига до запушване на приемника в ракетата, който получава командите, диаграмата на насоченост на антената му е такава, че да не може да получи нищо извън задната ѝ полусфера. Обратното би направило ракетата твърде уязвима за запушване, особено когато е в по-напреднало сближаване с целта. А това от своя страна логично предполага, че конструкторите ще да са предвидили поначало и възможността да се премине само към насочване по отразения сигнал. Иначе във всеки случай, в който ракетата при маневриране завие с повече от 90 градуса, тя ще губи видимост към предавателя на канала за командите.
Правилно ли се догаждам, че това значи homing on jammer или нещо подобно?Bruchpilot написа: ↑26 Апр 2020, 09:45Без да претендирам за особена запознатост, до колкото ми е известно екстри като описаните Куб-овете нямат (освен HOJ).
Ако е така, то тогава и възможността да се насочват "пасивно" само по отразения сигнал, без получаване на команди, е направо гарантирана.
И правилно ли разсъждавам, че с изместване на ракурса от предна към задна полусфера предимствата на радиокомандното пред пасивното или "пасивното" насочване намаляват, поради постепенното отпадане на необходимостта да се изчислява предварение, точка на срещата?
-
- Редовен потребител
- Контакт:
Собствения.
Пасивно насочване = насочване по вражеските емисии. Има принципна разлика между работа със собствен сигнал и работа с чуждо излъчване. Филтриране, модулиране и т.н.
Хех, така е, но има нюанси Първо, в тая работа няма "нищо", все се промъква нещичко. Второ, тези параметри (нещото и посоката) могат да се изменят динамично.
Полуактивното насочване е по отразен сигнал с изчисления в ракетата. Насочването по отразен сигнал без изчисления в ракетата не е получактивно, а командно от втори род (TVM).
- Bruchpilot
- Редовен потребител
- Контакт:
Да.
Не. И в двата случая може да се използват различни методи за изчисление на курса на ракетата.vassiln написа: ↑26 Апр 2020, 10:06...
И правилно ли разсъждавам, че с изместване на ракурса от предна към задна полусфера предимствата на радиокомандното пред пасивното или "пасивното" насочване намаляват, поради постепенното отпадане на необходимостта да се изчислява предварение, точка на срещата?
Строши-пилот
- vassiln
- Редовен потребител
Е вие ме разбихте. Аз си представях нещата по-простичко.
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
Извинявай, ама и във вестникарските форуми не пишат такива свободни съчиненияvassiln написа: ↑26 Апр 2020, 08:25А на мен все пак ми се струва, че при вече захванат от ракетата отразен сигнал, тя може да се насочва към целта и без команди от комплекса. Просто се насочва директно към това, което "вижда", без да има възможнос да изчислява предварение. И мисля че и това прави ракетите по-ефективни при стрелба в по-заден ракурс. По аналогичен начин се насочват ЗУР и УРВВ с пасивно насочване - след като преди пуска системата им "налее акъл" на база наличните данни за разстоянието, скоростта и ракурса, т.е. колко интензивно да маневрират, ракетите могат да се справят и без външни команди.
- vassiln
- Редовен потребител
Ако не си достатъчно конкретен, няма смисъл да се включваш, че и да се извиняваш. В случай, че нямаш какво да добавиш към Brochpilot и Кухулин, строгата ти, но справедлива оценка няма много смисъл - и без това съм депресиран и осъзнавам, че нищо не знам. Само слагаш сол в оголения нерв на кътника ми. Или забиваш стрела в някой от тестисите ми.
-
- Редовен потребител
- Контакт:
Ако решиш да задълбаваш в тънкостите на полуактивното насочване, ето ти още един нюанс:
http://www.fenixforum.net/viewtopic.php ... 75#p103346
Има системи, при които любимия ти канал за подаване на командите е интегриран в подсвета. Доста екзотична схема, много и се радвах навремето
Има системи, при които любимия ти канал за подаване на командите е интегриран в подсвета. Доста екзотична схема, много и се радвах навремето
-
- Редовен потребител
- Контакт:
@Bruchpilot
Каква е скоростта безпилотните летателни апарати в симулацията?
Каква е скоростта безпилотните летателни апарати в симулацията?
- Sharana
- Модератор
- Контакт:
-
- Редовен потребител
- Контакт:
@Bruchpilot
@Sharana
Тогава трябва "захват ракеты после пуска".
Cкоростта БЛА < 60 m/s; ПАРГСН той не може да екзекутира захват целта, докато е на СПУ.
@Sharana
Тогава трябва "захват ракеты после пуска".
Cкоростта БЛА < 60 m/s; ПАРГСН той не може да екзекутира захват целта, докато е на СПУ.
- vassiln
- Редовен потребител
Ау, това не го бях видял.Кухулин написа: ↑26 Апр 2020, 19:18Ако решиш да задълбаваш в тънкостите на полуактивното насочване, ето ти още един нюанс:
Обаче мощността на отразения сигнал едва ли е такава, че да може на десетки километри да се хваща от ПАРЛСН. Все пак приемната антена има малки габарити, а тук става дума за пренос на данни, а не за просто виждне на радарен отблясък. А пък на десетки километри от ЗРК/СУРН, отразеният сигнал на зенитната ракета и точността на РЛС едва ли са толкова големи, че да осигурят изчисляването и изпращането на достатъчно точни команди, особено през този "отблясък". Дори и да се ползва, като изненадващ похват, би имало смисъл за известен период от време - докато врагът не се усети и не почне да излъчва смущения като от отразения от самолета сигнал.
А за необходимостта командите да се подават през отразения от целта радарен сигнал - мисля си, че все още една примитивна антена в дупето на ЗУР със сравнително добър диапазон на насоченост е много по-добре от челния приемник, който подлежи на запушване.
Ако разбрах правилно, тук си говорим за ЗУР с комбинирана система за управление - радиокомандна и полуактивна. Но като се знам напоследък какво съм пиянде, не съм сигурен.
- Bruchpilot
- Редовен потребител
- Контакт:
Благодаря Кубовац!
За съжаление СМО не е SAM Simulator и поне в цивилната версия, голяма част от подобни тънкости и начини на действие при особени ситуации липсват. Но ако имаш някакви идеи или искаш да тестваш някакви ситуация, можем да го направим без проблем.
Thanks Кубовац!
Unfortunately, СМО is not SAM Simulator and at least in the civilian version, a lot of these advanced options and special courses of action for the SAM's are missing. But if you have any ideas or want to test a situation, we can do it without a problem.
Василе, Василе, да беше прочел точно предното мнение преди твоето, човекът в прав текст ти е написал как става по принцип и каква е особеността в случай на цел с малка скорост
Строши-пилот
- vassiln
- Редовен потребител
А в реалността се оказа, че кубовете действат малко по-партизански, но резултатът е подобен:
https://t.me/doklad_razvedki/7345
- Bruchpilot
- Редовен потребител
- Контакт:
Може ли резюме, защото не мога да го отворя?vassiln написа: ↑04 Апр 2021, 21:29А в реалността се оказа, че кубовете действат малко по-партизански, но резултатът е подобен:
Строши-пилот
- vassiln
- Редовен потребител
Показват поразяване на пускова и СУРН на Квадрат, които са маскирани в един терен, ограден с ограда от бетонни панели. Хутите показаха снимки на пусковата още преди месеци, а те показват подобни неща едва когато загубят секретност. Затова предполагам, че тази непълна батарея не е ударена наскоро, просто едва напоследък саудитците показаха клипа. За жалост не мога да намеря снимка.
По подобен начин, показаха пусковата установка за артилерийските високоточни ракети Badr, която се скрива в земята, едва след като беше унищожена. Ма сега не мога дори нея да намеря, че съм изморен и ме отплесна на музика, а търсенето на изображения в Гугъл все още е кошмар.
По подобен начин, показаха пусковата установка за артилерийските високоточни ракети Badr, която се скрива в земята, едва след като беше унищожена. Ма сега не мога дори нея да намеря, че съм изморен и ме отплесна на музика, а търсенето на изображения в Гугъл все още е кошмар.
- Bruchpilot
- Редовен потребител
- Контакт:
- vassiln
- Редовен потребител
Е сега ми изскочи снимка на тая хутска пускова установка на Куб/Квадрат, дето отдавна е унищожена.