Симулации и обсъждане на сценарииОперация "Пукни со зор"

Модератор: Ksantip

Отговори
Аватар
piston
Редовен потребител
Контакт:
Status: Offline

Re: Операция "Пукни со зор"

Мнение от piston » 03 Дек 2019, 19:57

Пилоте, относно въпроса ти - не ни ли остана чугуний за Ф-16? Качвай го и лупай сърбетата, от 5000 метра, ако не друго, поне психологически им въздействай
"Непоносимо страдание за русина е това съзнание – да си през вековете една ръмжаща мечка извън оградата на цивилизацията."
Илия Бешков, септември, 1950 г.

"War without logistics is called poverty"
William Cox

Super_Hornet
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Super_Hornet » 03 Дек 2019, 20:16

Archer написа:
03 Дек 2019, 11:57
В тази ситуация май залагам на ПанцЕра
Модернизиран Су-25К може да носи съвременни РЕБ контейнери.

Представи си две машини въоръжени с:
2х Х-25, 2х Х-29, 2х блока С-13 + 2х контейнера за РЕБ атакуващи от различни посоки.

Отделно че и Ф-16 блок 70 има доста съвременна система за РЕБ и той може да смущава.
Както викаха в една реклама - стига глупости!

Вградената и контейнерната станция са за самозащита, а не както си мислиш, че това са тактически ПАП.

Отделно, освен посочената оптика, ССЦР-а на черепашката е мм - с всички произтичащи от това обстоятелства.

Още по-отделно посочените лазерно-насочвани ракети, ще превърнат гарваните в чудесна мишена в случая, предвид с-та им за насочване. Верно, че са бронирани, ма пък БЧ на ЗУР на Панцера е чудесна за такива.

Те така.

Super_Hornet
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Super_Hornet » 03 Дек 2019, 20:18

Sharana написа:
03 Дек 2019, 16:39
Американците са тренирали такива атаки, но с 4 А-10 (с Маверици) от 4 страни срещу Оса примерно. Не помня какво точно представляваше маневрата и как действаха отвличащите, но помня че е беше доста рискована (ако не го изпълнят идеално могат да се сблъскат във въздуха като се пресичат) и като цяло въпреки усилените тренировки (най-вече в Германия) не рядко ПВОто (приятелско, все пак за учения говорим) е сваляло поне един от четирите А-10. Да направим същото само с 2 самолета, срещу по-потентно ПВО и с далеч от нужната класа пилоти (които съм сигурен че не отработват редовно такива сценарии) ... да бе :lol:
Хм, това е интересно, но пък щатно Осите са в батареи от по 4.

Аватар
Sharana
Модератор
Контакт:

Мнение от Sharana » 03 Дек 2019, 20:26

Предполагам се е изхождало от това, че няма да се скупчат 4 бройки покривайки малка част от фронтовата линия (където действат А-10ките) и оставяйки големи дупки. Пък където концентрацията е по-голяма ще са си нужни невестулки, а не А-10ки.

ПС: А може и да се е омешало в главата вече и да е ставало въпрос за SA-6, тоест Куб (а не SA-8, което е Осата).

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 03 Дек 2019, 20:30

Верно, че са бронирани, ма пък БЧ на ЗУР на Панцера е чудесна за такива.
Стрежевата БЧ не е ли по-скоро за "меки" цели?

Super_Hornet
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Super_Hornet » 03 Дек 2019, 20:32

Възможно, но пък батареята си свой ред и те не са отдалечени на огромни разстояния.

Отделно имаш и БКП, така че може и да дебнат в засада, макар че времето за реакция не е мигновено. :)

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 03 Дек 2019, 20:32

Sharana написа:
03 Дек 2019, 19:56
Кои нови неща? Той новия лог е същата информация, но групирана и по-подредена (поне на теория, аз като свикнал със стария не мога да се пренастроя)
В смисъл, че тези "събития", които са влезли в дневника преди да му сменя изгледа се виждат, но новите, станали след това не успях да видя да излизат в него. Но това беше преди известно време, ще проверя пак.
piston написа:
03 Дек 2019, 19:57
Пилоте, относно въпроса ти - не ни ли остана чугуний за Ф-16? Качвай го и лупай сърбетата, от 5000 метра, ако не друго, поне психологически им въздействай
Ф-16 не е Су-34 :lol: Няма време, остават малко над два часа.
Строши-пилот :mrgreen:

Super_Hornet
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Super_Hornet » 03 Дек 2019, 20:35

Amazon написа:
03 Дек 2019, 20:30
Не знам какво разбираш под "меки цели", но стержневата БЧ е крайно неприятна за добре защитени цели и сравнително неефективна против някои видове ВТО, плюс БЛА. Тук Тор има предимство, но това е друга тема.

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 03 Дек 2019, 21:21

Bruchpilot написа:
03 Дек 2019, 20:32
Защо? Пепелянката е една от най-добрите платформи в света за мятане на чугуний! Има вграден така нареченият "Гефест", или автоматично мятане на чугуна на база сензори и локация около 20 години преди руснаците да го "изобретят", "патентоват медийно" е етикират "безаналогов". :D

И докато сме на тема чугуний :D нашите пилоти на Су-25 не знам дали изобщо тренират с тези стари Х-ракети, но със сигурност съм чел, че тренират мятане на чугун с кабриране. Не знам обаче дали в симулатора могат да се задават толкова специфични маневри.

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 03 Дек 2019, 21:34

Super_Hornet написа:
03 Дек 2019, 20:35
Amazon написа:
03 Дек 2019, 20:30
Не знам какво разбираш под "меки цели", но стержневата БЧ е крайно неприятна за добре защитени цели и сравнително неефективна против някои видове ВТО, плюс БЛА. Тук Тор има предимство, но това е друга тема.
Под "мека" разбирам самолет, хеликоптер, или КР. Обаче ннищо не твърдя, за това попитах. Не знам дали тези пръти, които удрят перпендикулярно на целта, разрязват по-добре бронирана цел, отколкото осколките от стандартна ОФ бойна част. Ако си срещал нещо по върпоса, ще ми е интересно. Ясно че не са измизлили тая сложна бойна част от нямане какво да правят.

Колкото до БЛА съм гледал клип, че ракетите си се справят прекрасно. Оръдията се провалят в тая задача. Мисля, че го бяхме обсъждали.

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 03 Дек 2019, 21:39

Amazon написа:
03 Дек 2019, 21:21
Bruchpilot написа:
03 Дек 2019, 20:32
Защо?
За майтап :) Колкото до бомбомятането при кабриране, да кажем, че по подразбиране е горе-долу така.

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 04 Дек 2019, 12:35

Вградената и контейнерната станция са за самозащита
Ми нали са точно за това като те захване ЗРК да го забиеш.
Два модернизирани Су-25 като атакуват Панцира от различни посоки и като пускат диплонни отражители, стрелят от 10км как ще ги свали.

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 04 Дек 2019, 13:16

Нямам много какво да правя, така че започва "контраатаката". Впрочем старият дневник сега върви както трябва. Та македонците тръгват на север, и започват да стрелят по нещо си. Град-овете обаче мълчат, незнайно защо:
Изображение
Танковете и бронетранспортьорите се откъсват напред и бързо заминават. Пехотата също незнайно защо не стреля:
Изображение
В един момент все пак започват, всички по една цел. Това се вика концентрация на огъня :lol:
Изображение
Десетина минути по-късно започва вече ръкопашен бой. Македонците пак мълчат, въпреки, че ги изтребват:
Изображение
Мелето става пълно, най-после македонците започват да отвръщат на огъня:
Изображение
Сърбите обаче вкарват подкрепления:
Изображение
До вдигането на Су-тата има още половин час и май докато стигнем до тогава няма да има какво да поддържат на земята. Също и горивото на Ф-16 е към края си. Може би все пак довечера ще вдигна двойката Су-25 за да си изстрелят осемте ракети :D
П.П. Въртях още известно време, най-после и втория Су-25 стана готов, та накрая излетяха. Започнаха да нападат разни пехоти с ракети:
Изображение
Не знам дали и два захода направиха, когато взеха, че най-после се вдигнаха сръбските изтребители:
Изображение
Ударните двойки Ф-16 отдавна бяха на път за Пловдив, а дори тази от изтребителните, която имаше повече гориво можеше да остане само за двадесет и няколко минути - т.е. докато стигнат сърбите до Македония, щеше е още по-малко. В тази ситуация ми се стори доста тъпо да влизам в бой с тях, така че направо прибрах дрона в Скопие и Су-тата в Охрид. Изчаках ги да кацнат и се ометох и с Ф-16:
Изображение
И в общи линии май това беше :D Има още близо час, но то ще е само лутане с наземните единици и не мисля, че ще е особено интересно. Ето резултатите:
Изображение
Изображение
Изображение
Значи онова все пак е било Печора 2М :mrgreen:
Накратко забележки накрая - сценарият не беше никак лесен и беше интересен. Ключова роля имаха новите радари на Ф-16, без тях щеше да е много по-зле. Също и единствения оцелял дрон свърши отлична работа. Су-25 и Ми-24 с управляемото си оръжие се представиха добре, след като сериозното ПВО беше подавено.
Благодаря за вниманието и благодаря на Шарана за труда :)

Аватар
piston
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от piston » 04 Дек 2019, 20:33

Meanwhile...

МО на Сърбия е потвърдило за закупуването на френски ЗРК за близък обсег „Мистрал-3“, разработен от компанията MBDA. Договорът е подписан през месец юли 2019 г. Сърбия ще закупи 8 опускови установки и 50 ракети Mistral 3.

Сръбските ВС ще получат френския ЗРК в два варианта: като преносим Зенитно-ракетен комплекс (ПЗРК) и за интегриране в самоходния зенитно-ракетен оръдеен комплекс (ЗРОК) Pasars-16.

В тази връзка с какви ПЗРК те посрещаха сърбите, другарю Пилот?
Май Шарана не е включил ПЗРК...

За мен беше интересно как ще се представят новите 16-ки срещу съседите.... Повече от очевидно е, че трябва да трупаме джепане, иначе ме кефи как схрускаха МиГ-овете без проблем и успяха даже да подавят ПВО-то....

Мисля, че беше много интересен сценарии, може би имаше варианти за по-подробно проучване на въоръжението на страните, но уви, аз не бях от полза по ред причини....
"Непоносимо страдание за русина е това съзнание – да си през вековете една ръмжаща мечка извън оградата на цивилизацията."

William Cox

Аватар
Sharana
Модератор
Контакт:

Мнение от Sharana » 04 Дек 2019, 20:50

Bruchpilot написа:
04 Дек 2019, 13:16
Значи онова все пак е било Печора 2М :mrgreen:
Няма други модернизирани и мобилни С-125 в ДБ, та такава сложих :mrgreen:
Какви са ти цялостните впечатления от ПВОто? Беше ясно от началото, че не може да е сериозна заплаха за Ф-16ките, та го подредих така, че да ти връзва ръцете максимално и да поеме ако не целия, то поне основния удар от въздуха, което временно обезопасява наземните сили да газят напред. Като гледам наземните резултати - голям бой е падал, та ПВОто май си е изпълнила задачите :roll:
Македонския гарнизон явно е бил в подобна ситуация:
Изображение
piston написа:
04 Дек 2019, 20:33
Май Шарана не е включил ПЗРК...
ПЗРК имаше в адекватни количества. Просто някои са го отнесли в месомелачката (все пак са в бойните редове, иначе за какво са сложени), а другите не са захванали цел - не е толкова просто да нацелиш самолет с ПЗРК ако внимава и не кръжи на теб молейки се да го свалиш най-накрая.

Аватар
piston
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от piston » 04 Дек 2019, 20:56

Sharana написа:
04 Дек 2019, 20:50
[]
ПЗРК имаше в адекватни количества. Просто някои са го отнесли в месомелачката (все пак са в бойните редове, иначе за какво са сложени), а другите не са захванали цел - не е толкова просто да нацелиш самолет с ПЗРК ако внимава и не кръжи на теб молейки се да го свалиш най-накрая.
Не видях кьорав пуск, даже по Су и Ми

William Cox

Аватар
Sharana
Модератор
Контакт:

Мнение от Sharana » 04 Дек 2019, 20:58

Зависи как ги е ползвал Пилота. Ако са влизали едва след като радара беше унищожен (тоест няма предварително оповестяване) и не са правели повторни заходи, то няма нищо учудващо в това, че не са успели да се прицелят оцелелите ПЗРКта.

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 04 Дек 2019, 22:08

piston написа:
В тази връзка с какви ПЗРК те посрещаха сърбите, другарю Пилот?
Да ти кажа честно, даже не спрях за да попитам :D Съмнява ме да съм навлязъл в обсега на нещо въобще. А дори и да съм, е било за секунди. Вярно, да кажем, че бих могъл да търпя критика тъй като не правих обичайните свинщини с Ми-24, а ги ползвах по-оскоро като Апачи, но все пак сме в НАТО и прочее :)
piston написа:
За мен беше интересно как ще се представят новите 16-ки срещу съседите.... Повече от очевидно е, че трябва да трупаме джепане, иначе ме кефи как схрускаха МиГ-овете без проблем и успяха даже да подавят ПВО-то....
Имах предимство в обсега на ракетите и в радара, които нагло използвах. Това е.
Sharana написа:
04 Дек 2019, 20:50
Какви са ти цялостните впечатления от ПВОто? Беше ясно от началото, че не може да е сериозна заплаха за Ф-16ките, та го подредих така, че да ти връзва ръцете максимално и да поеме ако не целия, то поне основния удар от въздуха, което временно обезопасява наземните сили да газят напред. Като гледам наземните резултати - голям бой е падал, та ПВОто май си е изпълнила задачите :roll:
Всъщност да, ПВО-то изпълни задачите, макар и с цената на собствената си кожа :lol: А и нямаше какво да ръси масирано неуправляеми бомби за обширен ефект :mrgreen: Но определено не беше работа за раз-два. Ако вместо тренировки и проиграване на няколконадесет варианта кое, как, с какво, кога и т.н., бях тръгнал наизуст, сигурно щях да сгафя.

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 05 Дек 2019, 09:48

Впрочем, Шране, ако не си изтрил началния файл прати го на Амазон - макар, че сценария е труден става за запознаване с основните работи. А и нали ще има подсказки вече :)

Аватар
Sharana
Модератор
Контакт:

Мнение от Sharana » 05 Дек 2019, 10:21

Вероятно е на PCто. Но така или иначе и ти имаш оригинала все още - или на ЛС или на мейла (Не помня вече как ти пращах този).

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 05 Дек 2019, 11:46

Там е работата, че и аз не помня :D Ще поровя. Имам го на компютъра със сигурност, но дано когато сменях радарите на Ф-16 в пристъп на гениалност да не съм презаписал направо върху файла :roll:
П.П Намерих го непокътнат, ще го изпратя на Амазон!
А между другото, я си представете ако вместо Ф-16 бяха Грипенчетата? С немощните дърти радарчета, с малките ракетки AIM-120B, без SDB...

Аватар
Sharana
Модератор
Контакт:

Мнение от Sharana » 05 Дек 2019, 15:20

Bruchpilot написа:
05 Дек 2019, 11:46
А между другото, я си представете ако вместо Ф-16 бяха Грипенчетата? С немощните дърти радарчета, с малките ракетки AIM-120B, без SDB...
Срещу МиГ-овете пак щеше да е прилично представянето, макар и да беше доста вероятно да спасяваш поне един пилот срещу 6 свалени МиГ-а. Пък и вероятно също щяхме да закупим новички AIM-120C.
За В-З обаче по-добре да не си говорим, щяхме да сме типичните европейци с "Paveway наше всё" :lol:

ПС: Пояснение - преди време исках да направя един сценарий, който включваше европейски ВВС (без американска помощ) срещу средно ниво ПВО (не архаично, но не и супер модерно). И само като направих списъка с джепането, което може да приложат срещу ПВО и се отказах...
Германия:
Tornado ECR - това е SEAD самолета, имат ескадрила от него. Единствените оръжия, които може да носи са HARM и ... ракета за БВБ IRIS-T. Толкоз.
Tornado IDS - макар и бомбовоз също може да носи HARM, Oръжията обаче ... ракети Маверик и разбира се Paveway.
Eurofighter - последните версии могат да работя и В-З, не са само за ПВО. Носят обаче ... познахте - Paveway.

Да бе говорим пък, че изобщо има общо към 60 летящи Торнадо, 15 от които са в САЩ (всички немски пилоти се обучават в САЩ).

Франция:
Rafale - тук вече има повече надежда. Обаче освен разбира се Paveway носи и френски JDAMообразни бомби (на безумни цени, затова в Ирак/Сирия падаха американски JDAMове за по-евтино). И толкоз ако не броим КР.
Mirage 2000 - от "умните" бомби ... Paveway разбира се!

Великобритания:
Eurofighter - без изненади - Paveway.
Tornado GR4 - тук вече беше надеждата, защото от европейсктите е най-потентен в тази област. И в същото време разликата е, че освен Paveway има и Brimstone ракети. По-далекобойни от Маверик да, но в случай не помага.
Та затова и "Paveway наше всё" :mrgreen:

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 05 Дек 2019, 15:59

Sharana написа:
05 Дек 2019, 15:20
... Пък и вероятно също щяхме да закупим новички AIM-120C...
Дали? :)
Аз си позволявам и друг извод да направя - за да сме приблизително адекватни, поне за такава ограничена патаклама още от първия момент, трябва да поддържаме на склад поне по 30-40 бройки от съответните оръжия.

Аватар
Sharana
Модератор
Контакт:

Мнение от Sharana » 05 Дек 2019, 16:09

Bruchpilot написа:
05 Дек 2019, 15:59
Дали? :)
Алтернативата (Метеор) струва майка си и баща си, пък и трябваше да купим нещо от САЩ, че да не се обидят :mrgreen:

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 05 Дек 2019, 17:36

Sharana написа:
05 Дек 2019, 16:09
Алтернативата (Метеор) струва майка си и баща си, пък и трябваше да купим нещо от САЩ, че да не се обидят :mrgreen:
Виж, това да :lol:

Отговори