Симулации и обсъждане на сценарииJunkyard Item 19

Модератор: Ksantip

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:
Status: Offline

Junkyard Item 19

Мнение от Bruchpilot » 07 Окт 2019, 14:57

Изображение
Някои от Вас може би си спомнят, че през далечната 2013 година в България имаше съвместно учение с IAF, наречено Collector’s Item 13. За тези, които не знаят нищо по въпроса или вече са забравили, ето тук има доста подробен материал:
http://aeropress-bg.com/categoryblog/16 ... garia.html
Въпреки, че подробностите са малко, оттук – оттам и с помощта на Пистън съм събрал някои данни, които може би ще са достатъчни за реализацията на сценарий “по мотиви от...”.
Идеята е следната – в операция Junkyard Item 19, IAF, излитайки например от временно реактивираната авиобаза Равнец (тъй като ме мързи да реализирам полет от Израел с презареждане), ще напада предварително известна цел, примерно около авиобаза Габровница, както и една “мобилна” цел, която трябва първо да се открие. От наша страна отбраняващите се ще разполагат с С-200, С-300, няколко Куб-а и МиГ-ове. Има обаче уловка – първо израелците ще имат само двадесетина машини, второ от далекобойните оръжия могат да използват само AMRAAM, HARM и буквално няколко бомби SPICE. Всичко останало е оставено на фантазията - JDAM, Paveway, ракети, касети или дори всемогъщия Чугуний.
В случая обаче ми се иска реализацията да е по-особена и да ангажира повече хора от форумната общност. Поради което аз ще се захвана с изготвянето на подъл и коварен план за действията на наш’те, а Вие сте призовани да давате идеи за действията на израелската страна – какви самолети бихте взели, как да бъдат въоръжени, как да разузнаят, как да действат, въобще всичко необходимо за реализиране на удара. В статията по-горе има доста идеи, така че дерзайте. Но не бързайте с подробностите по изпълнението, преди да съм направил изходното положение и да сме уточнили израелските сили :)
Строши-пилот :mrgreen:

Аватар
Sharana
Модератор
Контакт:

Re: Junkyard Item 19

Мнение от Sharana » 07 Окт 2019, 15:14

Аз ще помагам с техническата част по писането на индивидуалните полетни задания, но идеята е други да измислят тактиката и маршрутите, както и да разпределят джепането по целите. Евентуално въпросното виртуално учение може да го визуализираме и в 3D ако има интерес :roll:

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 07 Окт 2019, 17:47

Както е написал Шарана - очакват се предложения :D
Ако някога сте се чудили защо нещата стават така, а не иначе, искате да пробвате нещо изпитано или да тествате идея - сега е момента!

Аватар
piston
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от piston » 08 Окт 2019, 13:25

Bruchpilot написа:
07 Окт 2019, 17:47
Както е написал Шарана - очакват се предложения :D
Ако някога сте се чудили защо нещата стават така, а не иначе, искате да пробвате нещо изпитано или да тествате идея - сега е момента!
т.е терена е Габровница? Да сложим една карта, барем за начало....
"Непоносимо страдание за русина е това съзнание – да си през вековете една ръмжаща мечка извън оградата на цивилизацията."
Илия Бешков, септември, 1950 г.

"War without logistics is called poverty"
William Cox

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 08 Окт 2019, 13:29

Не можа да ме дочакаш да я направя :lol:
j1.jpg
Червеното явно е забранена за полети зона, която подлежи на коментар, ако се окаже чак такава спънка ;)

Аватар
piston
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от piston » 09 Окт 2019, 13:24

Bruchpilot написа:
08 Окт 2019, 13:29
Не можа да ме дочакаш да я направя :lol:
j1.jpg
Червеното явно е забранена за полети зона, която подлежи на коментар, ако се окаже чак такава спънка ;)
Извинявай, не исках да давам зор.... така или иначе явно ще сте ти и Шарана, а като мине всичко, Арчър ще мине да даде някое (нелепо в повечето случаи) предложение...

Забранено за полети би трябвало да е и около летище Г.Оряховица ...
"Непоносимо страдание за русина е това съзнание – да си през вековете една ръмжаща мечка извън оградата на цивилизацията."

William Cox

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 09 Окт 2019, 15:39

Чак толкова не мисля да издребнявам със забранените зони. Иначе трябва да има и около летище София и т.н. Нека летят на воля израелците :lol:
Относно останалото - за съжаление да, явно повечето хора не искат да участтват дори с прости идеи за състава, въоръжението или поне за това дали да е ден/нощ.
Иначе ако е за критика, оплюване и присмиване ще има опашка :roll:

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 10 Окт 2019, 19:20

Знаем ли къде ще са комплексите? Защото с целият Балкан разделящ базата и целта, тактиката на израелците изглежда очевидна...

Аватар
Sharana
Модератор
Контакт:

Мнение от Sharana » 10 Окт 2019, 19:40

Amazon написа:
10 Окт 2019, 19:20
Знаем ли къде ще са комплексите? Защото с целият Балкан разделящ базата и целта, тактиката на израелците изглежда очевидна...
Ако няма доброволци и за това, то Пилота ще трябва да измисли къде ще са целите и ПВО комплексите.
Колкото до Израел - тъй като за мен няма да е кой знае колко голяма играчката, то няма проблем всъщност да се лети директно от Израел с презареждания във въздуха - тъкмо ще видим колко самолета ще можем да закараме до България и после върнем в Израел.

Sea Dog
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Sea Dog » 10 Окт 2019, 21:01

С риск да ме биете, ама нали съм гемиджия.... :D

Въпрос и идея - тъй като израелските самолети явно ще навлизат откъм морето, ако се сложат два от нашите съветски кораби (примерно на 50-60 мили), с идеята да са като радарни станции за ранно предупреждение ? За да не усложнявате съвсем, да им действат само радарите.. Мисълта ми е, като бъдат засечени, до колко е вероятно радарните им сигнали, след като бъдат разпознати като съветски, корабите да бъдат сбъркани с руски и да не им обърнат внимание ?!
А примерно по една от белгийките да покриват от по-близка дистанция, вероятността за ниско височинно приближаване.

Аватар
Ivanov
Редовен потребител

Мнение от Ivanov » 10 Окт 2019, 21:10

Sea Dog написа:
10 Окт 2019, 21:01
С риск да ме биете, ама нали съм гемиджия.... :D

Въпрос и идея - тъй като израелските самолети явно ще навлизат откъм морето, ако се сложат два от нашите съветски кораби (примерно на 50-60 мили), с идеята да са като радарни станции за ранно предупреждение ? За да не усложнявате съвсем, да им действат само радарите.. Мисълта ми е, като бъдат засечени, до колко е вероятно радарните им сигнали, след като бъдат разпознати като съветски, корабите да бъдат сбъркани с руски и да не им обърнат внимание ?!
А примерно по една от белгийките да покриват от по-близка дистанция, вероятността за ниско височинно приближаване.
Виж това е идея ! Има ли начин кораб да бъде разпознат по радара ?

Sea Dog
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Sea Dog » 10 Окт 2019, 21:16

Ivanov написа:
10 Окт 2019, 21:10

Виж това е идея ! Има ли начин кораб да бъде разпознат по радара ?
Да! За това и се чудя, до колко ще е възможно да се заблудят самолетите, и да ги вземат за руски кораби.

Аватар
piston
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от piston » 10 Окт 2019, 21:40

Аз вече блокирах - доколкото разбрах, Пилота е БГ,а ниесме Израел....? Защо ние да редим комплексите?

п.с. за мобилна цел предлагам влекач за СС-23 или поне "Точка"

William Cox

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 10 Окт 2019, 21:44

По повод комплексите - ако се намерят доброволци само за планиране на удара, ще ги разположа аз. Ако ли пък има желаещи точно за ПВО-то - също няма проблем, стига Шарана после да се навие да направи издумкването :D Идеалния вариант е и за двете страни да има по някой съфорумник. Колкото до очевидната тактика - само да кажа, че няма по-бърз и по-добър начин да се набуташ в засада :mrgreen: С-200 явно няма да мръдне, но 300, Куб-овете и Осите са мобилни. Няма проблем да се предвидят известни "предварителни разузнавателни данни".
Можем да включим кораби за ранно предупреждение, макар, че ще е малко кофти за "израелците", тъй като те ще трябва да заходят от към морето. Но като вариант можем да направим коридор през Гърция/Турция и корабите само да предупреждават ако някой се опита да заобиколи покрай брега.
Радарите на корабите по емисиите ще ги класифицират като примерно "Band Stand [Monolit, Active C-Band Element]" и ясно, че такъв стои примерно на клас "Тарантул". Но за да идентифицират конкретно принадлежността на кораба общо взето трябва визуален оглед (примерно с прицелен контейнер) или особена комбинация от засечени емисии. Или ако започне да стреля по самолетите - тогава е вражески :mrgreen:
П.П. Влекача от СС-23 стои вече от няколко дена :D Мислех да сложа една "Фатех", но реших да не предизвиквам съдбата :lol:

Аватар
Sharana
Модератор
Контакт:

Мнение от Sharana » 11 Окт 2019, 03:40

Hidden Content
This board requires you to be registered and logged-in to view hidden content.

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 11 Окт 2019, 10:36

Шарана вече съвсем професионални представяния прави :)
Иначе аз съм готов поне с рамката - в крайна сметка преработих забранените зони за да отворя възможност за прелитане над Гърция, ако се вземе решение да се излита от Израел. Малко се двоумя с Турция, тъй като ми се струва по-реално там само да има коридор към Черно море, без възможност за прелитане през българо-турската граница. Вие как мислите? По-късно следобед ще пусна обновената карта.
Целите ще са две - около авиобаза Габровница. Едната е самолетно укритие (с неща вътре) в самата авиобаза, другата цел е мобилна, в близост. Пистън влезе в ролята на разузнавач и откри, че тя е СС-23 :lol:
От наша страна ще се защитават С-300 (неизвестно с колко активни пускови установки), С-200 (вероятно активни 2-6 пускови установки), Куб (вероятно не голям брой, с по 3-6 пускови установки), Оси (може би?), Игли, зенитна артилерия и дори самолети за цвят.
Пак казвам - ако има желаещи с идеи за разполагането на ПВО-то са добре дошли. Желаещи да нападат също. Естествено ще помагаме с подробностите. Но хайде първо да определим от къде ще се лети и съответно времева рамка, за да мога да се занимавам с дреболиите, докато се уточняват останалите неща. Ще пиша на Сий Дог за да помислим как можем да включим и фолта, макар и само с пасивна роля.

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 11 Окт 2019, 12:10

както и да разпределят джепането по целите
Ся израелците май намат HARM официално на въоръжение, ама и Popeye, Spice какато и по новите им stand off неща ще свършат работа.

Аватар
piston
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от piston » 11 Окт 2019, 13:13

Bruchpilot написа:
11 Окт 2019, 10:36

Пак казвам - ако има желаещи с идеи за разполагането на ПВО-то са добре дошли. Желаещи да нападат също. Естествено ще помагаме с подробностите. Но хайде първо да определим от къде ще се лети и съответно времева рамка, за да мога да се занимавам с дреболиите, докато се уточняват останалите неща. Ще пиша на Сий Дог за да помислим как можем да включим и фолта, макар и само с пасивна роля.
Мисля си за вариант на подобни малки сценарии, но планиращите да са на два отбора, които не знаят какво е намислил другия.

Иначе ще гледам да се включа днес до неделя...

William Cox

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 11 Окт 2019, 15:08

Е, то и в случая идеята е ако се съберат два "отбора" не всичко да е общоизвестно. Основните неща, като видове машини, въоръжение, продължителността и т.н., да. Но подробностите, разположението, маршрути и прочее - може да са на лични.
За HARM едни викат имат, други викат нямат, върви, че разбери. Но така или иначе има с какво да ги заместят :D

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 11 Окт 2019, 16:17

Bruchpilot написа:
11 Окт 2019, 10:36
Шарана вече съвсем професионални представяния прави :)
Иначе аз съм готов поне с рамката - в крайна сметка преработих забранените зони за да отворя възможност за прелитане над Гърция, ако се вземе решение да се излита от Израел. Малко се двоумя с Турция, тъй като ми се струва по-реално там само да има коридор към Черно море, без възможност за прелитане през българо-турската граница. Вие как мислите? По-късно следобед ще пусна обновената карта.
Целите ще са две - около авиобаза Габровница. Едната е самолетно укритие (с неща вътре) в самата авиобаза, другата цел е мобилна, в близост. Пистън влезе в ролята на разузнавач и откри, че тя е СС-23 :lol:
От наша страна ще се защитават С-300 (неизвестно с колко активни пускови установки), С-200 (вероятно активни 2-6 пускови установки), Куб (вероятно не голям брой, с по 3-6 пускови установки), Оси (може би?), Игли, зенитна артилерия и дори самолети за цвят.
Колко летящи мига предвиждаш? Защото реално те биха били най-голямата опасност за нападащите. Не че Ц-200/300 са за подценяване, но с изтребители неизвестните стават доста. Предполагам е реално да има дежурна двойка МиГ-29, с изправни радари на 15 минутна готовност и с окачени по две Р-73 и две Р-27. И къде ще ги базираме? Най-добре като в ТР да са си в Граф Игнатиево. Тъкмо ще покриват южното направление.

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 11 Окт 2019, 16:43

За МиГ-овете мисля, между един и примерно... осем. Тъй като тук нямаме възможност да "рециклираме" условно поразените, като на истинско учение, мисля можем да заложим по-голям брой самолети. Естествено няма всички да са във въздуха едновременно.
Ето и новата карта, с новите ограничения (източно има още един коридор над Турция до Черно море, който не се вижда):
j2.jpg
За улеснение и местополжението на Габровница, С-200 и С-300 (ако не избяга :))
https://wikimapia.org/#lang=en&lat=43.5 ... 71875&z=15
https://wikimapia.org/#lang=en&lat=42.9 ... 86624&z=17
https://wikimapia.org/#lang=en&lat=42.7 ... 61365&z=17

Аватар
piston
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от piston » 12 Окт 2019, 10:38

Bruchpilot написа:
11 Окт 2019, 16:43
За МиГ-овете мисля, между един и примерно... осем. Тъй като тук нямаме възможност да "рециклираме" условно поразените, като на истинско учение, мисля можем да заложим по-голям брой самолети. Естествено няма всички да са във въздуха едновременно.
Ето и новата карта, с новите ограничения (източно има още един коридор над Турция до Черно море, който не се вижда):
j2.jpg
За улеснение и местополжението на Габровница, С-200 и С-300 (ако не избяга :))
https://wikimapia.org/#lang=en&lat=43.5 ... 71875&z=15
https://wikimapia.org/#lang=en&lat=42.9 ... 86624&z=17
https://wikimapia.org/#lang=en&lat=42.7 ... 61365&z=17
РТВ трябва...

William Cox

Аватар
piston
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от piston » 12 Окт 2019, 11:02

ЗРК - по един зрдн Куб + Оса в Самоков,Дупница и Ихтиман, С-300 се местят в Доброславци
Останалите Оси около Габровница
Останалите Куб - по линията Монтана-Хайредин-Вълчедръм-Медковец.

F6-1CAP - от графанасевердоБалкана,на Запад до София, на юг до границата, после Смолян и Пловдив,а другата четворка-по крайбрежието, или ако се ползва Равнец - някъдев района Казанлък - Русе....

William Cox

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 12 Окт 2019, 11:30

Ок, ще изчакам и за други предложения, така и така в момента съм зает с други занимания. Предлагам обаче, общите неща да са в темата, но точните подробности да са на лични. За РТВ ще мислим.

Аватар
piston
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от piston » 14 Окт 2019, 13:17

Bruchpilot написа:
12 Окт 2019, 11:30
Ок, ще изчакам и за други предложения, така и така в момента съм зает с други занимания. Предлагам обаче, общите неща да са в темата, но точните подробности да са на лични. За РТВ ще мислим.
Понеже Куб-овете ще да са не повече от 4 батареи, остава разположението им на север,

William Cox

Отговори