Симулации и обсъждане на сценарииSR-71, съветски бази в България и ПВО....

Модератор: Ksantip

Аватар
piston
Редовен потребител
Контакт:
Status: Offline

Re: SR-71, съветски бази в България и ПВО....

Мнение от piston » 25 Сеп 2019, 21:30

Super_Hornet написа:
25 Сеп 2019, 21:15
А, какви смущения може да създаде дрозда в конкретния случай?
Незнам.... Все още е тайна.... Вероятно АШП с невъзможност за работа по разстояние

https://www.cia.gov/library/readingroom ... 473841.pdf
"Непоносимо страдание за русина е това съзнание – да си през вековете една ръмжаща мечка извън оградата на цивилизацията."
Илия Бешков, септември, 1950 г.

"War without logistics is called poverty"
William Cox

Super_Hornet
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Super_Hornet » 25 Сеп 2019, 22:25

Това е вариант, но интересно дали може да създаде смущения с необходимата спектрална плътност в прицелен режим.

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 25 Сеп 2019, 23:01

Super_Hornet написа:
25 Сеп 2019, 20:50
Не успя ли да минеш покрай някой С-75?
Покрай е много точно казано. Все пак цялата идея беше да се провери до колко може да се промъкне през промките и дали изтребителите ще го спрат.
Строши-пилот :mrgreen:

Аватар
piston
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от piston » 25 Сеп 2019, 23:14

Super_Hornet написа:
25 Сеп 2019, 22:25
Това е вариант, но интересно дали може да създаде смущения с необходимата спектрална плътност в прицелен режим.
Него време комплекса е безкрайно добре познат...
ЕСМ на дрозда има както АШП генератор, така и у
И увличаща по разстояние + малка ЕОП+Височина +скорост
"Непоносимо страдание за русина е това съзнание – да си през вековете една ръмжаща мечка извън оградата на цивилизацията."

William Cox

Super_Hornet
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Super_Hornet » 26 Сеп 2019, 06:26

piston написа:
25 Сеп 2019, 23:14
С-75М3 Волхов? Не мисля...

piston написа:
ЕСМ на дрозда има както АШП генератор, така и у
Въпросът е какво точно ще генерира в приемника на комплекса - разликата между него и доставяните навън, като предел по АШП е около 10-на пъти.

От друга страна едва ли при тия скорости и форма, които има, ще разполага с контейнери или антени с голяма площ, макар че е бая тежък самолет с много мощни двигатели и може да вземе на борда си сериозни фонилки и глушилки.

piston написа:
И увличаща по разстояние + малка ЕОП+Височина +скорост
Малката ЕОП не е толкова малка, макар че мерки са предприети за намаляване й, но както вече уточнихме, именно височинните и скоростните характеристики на дрозда позволят стрелба по такава цел само с ЦУ / АСУ.

Super_Hornet
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Super_Hornet » 26 Сеп 2019, 06:27

Bruchpilot написа:
25 Сеп 2019, 23:01
Покрай е много точно казано.
А, де! :D

Bruchpilot написа:
25 Сеп 2019, 23:01
Все пак цялата идея беше да се провери до колко може да се промъкне през промките и дали изтребителите ще го спрат.
Без централизирана система за управление и подготвени разчети - ше си мине и замине! :D

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 26 Сеп 2019, 07:05

Все пак цялата идея беше да се провери до колко може да се промъкне през промките и дали изтребителите ще го спрат
Хмм, я сложи едно звено "братски" МиГ-31 на Графа да видим какво ще стане като СР-71 навлезе в наша територия :ugeek:

Аватар
ValBo
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от ValBo » 26 Сеп 2019, 07:33

И 25-цa, от ъпгрейднатите, ще свърши работа.
Но ще трябва и братски щурман. Нашите не са имали опит с такива скорости.
Finita la commedia

Аватар
vassiln
Редовен потребител

Мнение от vassiln » 26 Сеп 2019, 09:25

ValBo написа:
26 Сеп 2019, 07:33
В догон ли?

Аватар
ValBo
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от ValBo » 26 Сеп 2019, 10:11

За стрелба в догон или за извеждане на самолета в позиция говориш?
Finita la commedia

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 26 Сеп 2019, 11:02

Archer написа:
26 Сеп 2019, 07:05
Хмм, я сложи едно звено "братски" МиГ-31 на Графа да видим какво ще стане като СР-71 навлезе в наша територия :ugeek:
ValBo написа:
26 Сеп 2019, 07:33
И 25-ци от неъпгрейднатите да са, резултата е изцяло предизвестен. Най - много да залъже първия, но втория със сигурност ще го издумка. Камо ли МиГ-31, МиГ-29 и т.н. Направо ще лети в устата на лъва. Даже в случая против МиГ-23 се измъкна по-скоро с късмет. Прекалено ни е малка държавицата за някакво смислено отбранително маневриране - ако погледнете, започва да завива на юг още преди Копривщица и едвам му стига мястото да не влезе в югославско. А завоя няма и 90 градуса...

Христо Спириев
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Христо Спириев » 26 Сеп 2019, 11:30

Това го бях забравил и четейки темата си припомних. Някъде около 1994г.

Беше рутинен и спокоен нощен график. Толкова спокоен, че два часа ти се струват цяла вечност. Вентилаторите на кабината бръмчат приспивно и се улавяш отвреме на време, че аха и си задрямал.

Двамата – аз, дежурен техник и оператора на П-37 – сме в апаратната машина. Понякога на късните графици оператора не ме събуждаше и караше сам графика. Понякога не ми се спеше, пусках сигнал за готовност на станцията, не будех оператора и карах аз графика.

.....За разлика от миналата седмица. АПЧ-то на пети приемник не работеше стабилно. Губим височинни цели в близката зона. На тичане се качвам във въртящото се ППК и ръчно по осцилографа настройвам приемника. Върти се с 6 оборота. Опасно е, но пък ако дадеш авария трябва да се включва по готовност Венерата и доклади какво, защо.....
На всичко отгоре първи предавател изключи. Пак губим цели, но в далечната зона. Пак на тичане са качвам в ППК-то. Включвам. Баси, мъгнетрона цвърчи, пробила е оловната гарнитура. Сменявам ги с резервни в движение. Тичам долу в апаратната:
- Как е. Контролните местници излизат ли?
Оператора:
- Всичко е точ.
- Отивам да пуша.
......

Оператора и той монотонно и приспивно диктуваше по една-две цели през някоя минута. Работеше на 3 оборота. И докато си мислех, вдигнал краката върху апаратурата, че избутахме спокойно това дежурство блесна точица на десетия градус някъде към 170-180-тия километър, ако не бъркам. Ние сме в югозападното ъгълче на България.Индикатора ми беше под голям ъгъл, направо се бях свлякъл на креслото. „Може да е от дежурното осветление“.

На следващия оборот пак светна. Питам оператора:
- Горе има ли нещо?
- Видях го ама какво е това? Цел ли е?
- Движи се в права линия и се води стабилно. Ама тая скорост!!!
Следващите два оборота – това „нещо“ направо скача по екрана с около 15-20 километра на оборот. Чудим се и двамата какво става! Станцията е изправна, цели се водят стабилно, смущения няма, а това "нещо" свети стабилно ама направо скача по екрана в права линия север-юг, Видин-Кулата. Другите цели едвам лазят с 3-4-5 км на оборот.
Вдигам трубката и по оперативната питам КП:
- От Видин има ли нещо – заявка или по ОВО?
- Не. Ще питам нагоре?

Има ли някой любопитен какво стана по нататък?

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 26 Сеп 2019, 12:29

Естествено че има, иска ли питане :D

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 26 Сеп 2019, 13:19

qu'est-ce que tu souffres qu'est-ce que vous avez est que vous avez mal au dos.
Да не е бил френски Мираж 4

Христо Спириев
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Христо Спириев » 26 Сеп 2019, 13:45

Аз затова спрях.
Интересното свърши. :)
Нищо не се случи.

Това бе категорично високоскористно летателно средство - водихме целта устойчиво по целия маршрут.
Не зная какво е летяло. Но скороста бе над 2800 км/ч. Може и над 3000. Трудно е да се определи - нямахме записани точни координати и време. Всичко е само зрително.

Запитахме с НРЗ-то за "свой-чужд". Отговор нямаше. Вдигнахме на 6 оборота. "Нещото" си се водеше и си скачаше по екрана. Докато се чудехме с оператора и зацепя, че все пак е някаква високоскоростна цел, вече наближаваше към нас (позицията на нашето поделение). Ако я пуснем за проводка ще е късно открита неидентифицирана цел в наша територия. Предстоеше и целта да влезе в мъртвия конус на РЛС, където няма да я виждаме и след това вече щяхме да я видим чак над Гърция и става направо безсмислено. Щяхме да я водим 4-5 оборота на антената и да закрием целта. Всичко това става за няма и 2-3 минути и десетина оборота на антената. А разстоянието може да беше и по-малко. Не помня точно.

При оповестяване и откриване на такива неидентифицирани цели- особено в наша територия - следва включване по готовност на ПРВ и РЛС от други поделения.
След дежурството пък е разправии. Комисия изслушва аудиозаписите, обективния контрол и прави калки с доклад, които се пращат в София. Кой видял, какво видял, кога оповестил, защо, изправна ли е била техниката, спал ли е разчета :lol: ....

Абе, решихме да не си усложняваме живота. :) Целта просто си прелетя.
Още повече, че от висшестоящи КП нямаше никаква реакция и оповестяване.

Но ни беше любопитно. Питам дежурния офицер в КП кой е в "Депо" - по-горния КП. Познат офицер. Питаме дали някой е подавал инормация за нехарактерна цел в еди колко си часа - Медковец, Ломски форт, Локвата, Земен. Никой. Нищо.

Вероятно и колегите, които са работили по график и са видяли целта, като нас първоначално са били смутени и изненадани от реалния сблъсък с такава цел. И са се забавили или изобщо не са идентифицирали отметките, като цел. Времето е много кратко. След това вече няма смисъл. Целта е прелетяла.
За мен това бе първия и единствен път.

Учили сме информативно въздухоплавателни средства на вероятния противник - тип, ТТХ, сводки за състав и дислокация по авиобази. Но реалния сблъсък без практическа подготовка с такава високоскоростна цел е изненадващ и смущаващ.
Във ВУ дори не съм чул на останали да работят тренажори на перфокарти да има практически откриване и проводка на такива високоскоростни цели.
Освен това работихме и по ръчен способ.
Просто не ми се коментира колко са нищожни шансовете без предварително оповестяване и готовност да се открие, оповести и обстреля такава високоскоростна цел. Докато изобщо се реагира в мирно време тя ще е напуснала нашата територия. :)

Но на лични съм коментирал с потребители, че трябва да се прави разлика за ситуацията в мирно и военно време. При мащабен военен конфликт въздушното пространство се затваря и всичко, което се види и е без опознаване е противник и ще се обстрелва без чудене и допълнително разрешение. Работят и далеч повече средства в пълна бойна готовност.

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 26 Сеп 2019, 15:36

Много интересно :!:

Иначе с тая скорост може и СР-71 да е било все пак е бил на служба до 1998ма година.

Аватар
centara
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от centara » 26 Сеп 2019, 15:41

Мисля, че много лесно го отписвате SR-71. Либийците като имаха МиГ-25 и какво му направиха?
Освен това руснаците си правят разчетите, приемайки че SR-71 има ЕОП колкото два МиГ-17 :shock: , почти колкото Ил-28, докато той е с по-ниска ЕОП и от В-1В.
Срещу С-75М SR-71 е практически неуязвим, най-малкото защото ще бъде засечен твърде късно.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 26 Сеп 2019, 20:40

Може би, след интересния разказ на Христо Спирев е редно пак да уточня, че що се отнася до разиграването, ситуацията е заложена като всичко дурго но не и "мирновременна". Приехме, че разузнаването е разкрило готвения полет и приблизителния му маршрут. Съответно всичко е във висока степен на готовност, много станции работят, летците дежурят в кабините и т.н. Предупреждение и данни за целта са получени още от СССР, съответно и самолетите са вдигнати, така да се каже изпреварващо (нещо като препредаването на целта при Air Policing ;)). Ако трябваше да се чака непосредствено наближаване или дори нарушаване на границата...

Аватар
vassiln
Редовен потребител

Мнение от vassiln » 26 Сеп 2019, 21:54

ValBo написа:
26 Сеп 2019, 10:11
За стрелба в догон или за извеждане на самолета в позиция говориш?
За стрелба говоря. Извеждане на самолета в позиция за догонване ми се види трудно от земята, а стрелба в челната полусфера при относителна скорост 5-6000 километра в час не ми се види по силите на руската техника от тогава. Та по си представям да вдигнат едно разпръснато звено, и който от изстребителите добара, да пуска ракетите си в задната полусфера на SR-71. Ако е стрелба "в челото", според мен разузнавателния самолет с леко отклонение ще направи срещата с ракетата леко невъзможна. При тия скорости и точности на тогавашното насочване, грешка от четвърт градус в насочването ще даде стотици метри отклонение.
А за извеждане на самолета в позиция в ЗП - не ми се вярва, че МиГ-25, натоварен с ракети, може да се вдигне, да набере скорост и височина и да влезе достатъчно близо на разузнавателния самолет, за да си пусне ракетите.
Но не съм специалист по прехватите.

Аватар
piston
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от piston » 26 Сеп 2019, 22:03

vassiln написа:
26 Сеп 2019, 21:54

А за извеждане на самолета в позиция в ЗП - не ми се вярва, че МиГ-25, натоварен с ракети, може да се вдигне, да набере скорост и височина и да влезе достатъчно близо на разузнавателния самолет, за да си пусне ракетите.
Ако в резултат на маневра подходи в ЗП, би могло...

Изображение

Изображение

William Cox

Аватар
vassiln
Редовен потребител

Мнение от vassiln » 26 Сеп 2019, 22:10

piston написа:
26 Сеп 2019, 22:03
vassiln написа:

Изображение

Изображение
Впечатляващо (за МиГ-25ПД), но дали са били с ракети, или като нашите МиГ-23 са тренирали "на сухо" и без излишен товар (и челно съпротивление)?
Може ли и следващата страница?

Аватар
piston
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от piston » 26 Сеп 2019, 22:20

vassiln написа:
26 Сеп 2019, 22:10
piston написа:
26 Сеп 2019, 22:03
vassiln написа:

Изображение

Изображение

Впечатляващо (за МиГ-25ПД), но дали са били с ракети, или като нашите МиГ-23 са тренирали "на сухо" и без излишен товар (и челно съпротивление)?
Може ли и следващата страница?
??

William Cox

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 28 Сеп 2019, 06:04

Либийците
Само това говори достатъчно :lol: иначе в интерес на истината Либия е огромна територия и там може СР-71 може да си влита от където си иска, нямат време за реакция.

Аватар
piston
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от piston » 28 Сеп 2019, 08:12

During the morning (9:20), 15th of April, SR-71 codenamed "Tromp-30" first buzzed Benghazi (from North to South), than made an evasive turn to avoid the destruction zone of the S-200VE located at Sirte, and buzzed Tripoli (East to West) at h=75'000ft, achieving Mach 3.15.

Three SA-2 missiles were launched from the 4th battery of the 1st SAM Brigade.
All missed...
Изображение

William Cox

Аватар
piston
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от piston » 28 Сеп 2019, 21:09

Super_Hornet написа:
26 Сеп 2019, 06:26
piston написа:
С-75М3 Волхов? Не мисля...

Какво толкова революционно предлага М3 спрямо базов 75?

Въпросът е какво точно ще генерира в приемника на комплекса - разликата между него и доставяните навън, като предел по АШП е около 10-на пъти.

Това не го разбрах

William Cox

Отговори