Реалния бой е протекъл така:
Аз започвам вече близо до брега, като обаче съм заобиколен от една камара неидентифицирани гемии, плюс руски "мирен траулер":piston написа: ↑01 Май 2019, 12:24В 15:45 на 18.04.1972 година двама пилоти - Ле Хонг Диеп и Та Ди от 923 ИА полк излитат със своите МиГ-17 от летище Кеп и след две междинни кацания в Гиалам и Вин се приземяват на новото летище Гат. Самолетите им бързо са замаскирани.
Същата вечер виетнамските РТВ водат в рамките на около час (23.00-23.50) морски цели на траверс срещу село Куангха.
На другият ден още от сутринта пилотите Нгуен Ван Бай и командирът му - Ли Ксуан Ди заемат място в кабините на своите МиГ-17, но мъглата не им позволява да действат.
Към 15:00 часа група от четири кораба се доближава до брега на около 15 км срещу ЛиХоа още два кораба - на 7 км км от Куанг трач (северно от Донг Хой), още три — 18 км от Лихоа. Още една групп морски цели се появява в 16.00 на 16 км от река (?) Нятли (Nhật_Lệ).
В 16.05 е получена заповед за излитане.МиГ-17 са въоръжени с по две БЕТАБ. Първоначално двойката лети с курс към височина 280, намираща се на 10 км от брега. След достигането на височината, двойката МиГ-17 прави десен вираж. Над Лихоа пилотите забелязват дима от корабите, които водят обстрел по брега. Ли Ксуан Ди предава на КП, че наблюдава два кораба право пред себе си на разстояние 10–12 км. КП дава заповед за атака.
Над морето водещият с ляв вираж атакува эсминеца «Хайгби» (DD-806 «Higbee»),
увеличавайки скороста до 800 км/ч. На разстояние до целта около 750 м, Ли Ксуан Ди прави бомбопускане. Двете 250-кг бомби попадат в эсминеца. Ли Ксуан Ди докладва на КП, а в 16.18 неговият МиГ-17 вече е на летище Гат. При приземяването — самолетът излиза извън полосата, за щастие няма повреди и летеца няма наранявания.
— Докато Ди атакува, Нгуен Ван Бай вижда два кораба северо-западно от устието на рекa Дин (Dinh). Според Нгуен Ван Бай те са толкова близо, че не му остава време да направи правилен заход и той прелита над целта. Бай опитва втора атака, при която на разстояние около 750 м. успява да пусне бомбите. Ли Ксуан Ди го пита дали е улучил целта, на което Бай отговаря, че не е успял да забележи попадение. Бай се приземява в 16.22 като наблюдава стълб черен дим с пламъци (явно от удареният есминец).

Още докато приближавам брега и съм извън обсег от авиобаза Донг Хой излитат два неидентифицирани самолета. Съгласно условията на сценария нямам право да ги нападам преди да са идентифицирани като "вражески" или са открили огън по мен.

Няколко минути по-късно корабите вече са в обсег и започват да обстрелват целите по брега. Първоначално няма реакция, но скоро два катера започват да се приближават на висока скорост и са идентифицирани като вражески. Двата самолета правят кръг след което рязко се спускат към "Higbee". Идентифицарини са като МиГ-17 и прикриващата ПВО фрегата открива огън с RIM-2F Terrier. На всичкото отгоре някъде от север приближава изникнала от нищото противокорабна ракета:

ПВО фрегатата успява в последния момент да свали противокорабната ракета, но тъй като може да обстрелва ограничен брой цели едновременно, едната двойка териери закъсняват и "Higbee" е ударен от две бомби. Повредите са тежки, корабът е извън строя, макар и да се държи на вода. Веднага е отправен навътре в морето, докато ПВО фрегатата се саморазправя с МиГ-овете и единия катер, а съпровождащата "Higbee" в бреговата атака фрегата, с другия:

Но се оказва, че "Higbee" все още не е вън от опасност - излитат нови два МиГ-а и нови два катера се насочват към повредения и беззащитен кораб. За щастие този път МиГ-овете са идентифицирани по-бързо и ПВО фрегатата успява да свали единия, но втория се напреварва с ракетите по пътя си към "Higbee".

Този път късмета е на страната на американците и МиГ-ът макар, че успява да пусне бомбите си, не улучва и е свален. "Higbee" се оттегля, прикриван от едната фрегата, която адски ме изнервя с категоричния си отказ да стреля по бръмчащ наблизо катер, който не само й нанася сума повреди с лекото си въоръжение, но пуска и две торпеда (които не уцелват). На петата или шестата ръчна команда за прекратяване на обстрела към брега и смяна на целта, най - после фрегатата дава три изстрела и потапя изнервящия досадник, с което сценария приключва. След края разбирам, че и присъстващия в общата картинка разрушител, който се плацика навътре в морето, всъщност също е потопил още няколко катера. А аз въообще не съм разбрал, тъй като съм зяпал другите кораби. Добре, че не е потопил и "мирния руски траулер"