Симулации и обсъждане на сценарииОперация "Врътнато кранче"

Модератор: Ksantip

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:
Status: Offline

Операция "Врътнато кранче"

Мнение от Bruchpilot » 04 Апр 2019, 18:53

Кухулин написа:
04 Апр 2019, 17:00
Руско-турско съединение охранява Турски поток, а двете нови български подводници се мъчат да го резнат :mrgreen:
И така, в някакво хипотетично бъдеще, в което имаме нова подводница(ци) се решава, че невклюването ни в Турски поток критично застрашава националния интерес и е взето решение "да му се врътне кранчето" изцяло. Българската подводница (или две) трябва да пробие морската блокада, наложена ни от руско-турските сили, да залъже патрулите, да заложи подводни заряди на ключово място по трасето, след което да потопи полагащия съоръженията кораб, който е под охраната на руско-турско съединение :mrgreen:
Предлагам нашата подводница да е примерно "Делфин", "Готланд", Тип 209 или дори Тип 212.
Строши-пилот :mrgreen:

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Re: Операция "Врътнато кранче"

Мнение от Bruchpilot » 08 Апр 2019, 15:10

Нямам достатъчно време в момента, но съм свалил няколко кратки обучителни мисии с подводници (даже ще гледам да пусна тук някоя да ми се смеете :D). Днес на обед реших да пробвам набързо как се представя съвременна дизел - електрическа подводница, въоръжена с модерни торпеда, против по-малки противници. Уж с модерни кораби с модерни сонари - то каквото докопаш, направо умира без варианти. Накрая почнах да си играя съвсем и стигнах до някаква соц реликва, наречена "Udaloy class", която поне успя да отвърне на огъня и то само в благодарение на това, че има вертолет и някакви противоподводни ракетни торпеда. Но и там като опитах един номер с торпедата (бях учуден, че го има като възможност въобще в играта, мислех, че е художествена измислица) пак замина без шансове. То направо страшна работа...

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 08 Апр 2019, 15:45

Пери, нямаха ли ПЛО хеликоптер?

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 08 Апр 2019, 16:33

Не съм изпробвал Пери, но общо взето да, единственото спасение изглеждат вертолети. Или корабите да плават с над 20 възела и да се надяват да не се "надянат" на нещо.

Кухулин
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Кухулин » 08 Апр 2019, 18:37

Буйове му е майката - от хеликоптери, от самолети, от каквото дойде :) А Удалой работи добре като излъчвател, щото има 800 тона сонар :D

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 08 Апр 2019, 21:35

Кухулин написа:
08 Апр 2019, 18:37
Буйове му е майката - от хеликоптери, от самолети, от каквото дойде :) А Удалой работи добре като излъчвател, щото има 800 тона сонар :D
Абе, аз се чудех защо по големите морски сценарии в youtube правят цели пътечки от буйове.
Изображение
Мислех, че е чисто пилеене на ресурси, а тя каква била работата... На всичкото отгоре сега на единия обучителен сценарий твърдят, че ако подводницата легне на дъното, нискочестотните активи сонари почти не я откриват. В сложен релеф и високочестотните.
А това с пускането на торпедата от далеч и от дълбоко, след което насочването им по кабел встрани с първоначално ограничена скорост за да атакуват от неочаквана посока наистина ли се прави?

Аватар
Sharana
Модератор
Контакт:

Мнение от Sharana » 08 Апр 2019, 21:58

След обучението пробвай TSSа. Доста неща ще видиш свързани с подводниците :D

EDIT: TSS е The Silent Service DLCто - "There are submarines, and then there are targets" :mrgreen:
https://youtu.be/wikzTukjK4o

Аз още не мога да се престраша да се занимавам с подводниците - досега, когато ми се е налагало, съм оставял AIто да се мъчи, а аз съм по летящите неща :roll:

Кухулин
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Кухулин » 08 Апр 2019, 22:16

Bruchpilot написа:
08 Апр 2019, 21:35
На всичкото отгоре сега на единия обучителен сценарий твърдят, че ако подводницата легне на дъното, нискочестотните активи сонари почти не я откриват. В сложен релеф и високочестотните.
Това са много стари технологии. В момента на ниски честоти се открива всичко, стига да има подробна картография на дъното. Включително и на малка дълбочина.
Bruchpilot написа:
08 Апр 2019, 21:35
А това с пускането на торпедата от далеч и от дълбоко, след което насочването им по кабел встрани с първоначално ограничена скорост за да атакуват от неочаквана посока наистина ли се прави?
Стандартна тактика, при това в залп. Освен за руснаците :)

gabocvet
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от gabocvet » 08 Апр 2019, 22:19

Имаше и значение термоклина.

Кухулин
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Кухулин » 08 Апр 2019, 22:35

По принцип има значение за повечето честоти, ако сканираш от повърхността. Само че буйовете пускат кабели и слизат под него, хеликоптерите също пускат спускаемите сонари под него. А специализираните кораби за ПЛО имат буксируеми сонари с променлива дълбочина, т.е. и те могат да слязат под него.

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 09 Апр 2019, 11:23

Sharana написа:
08 Апр 2019, 21:58
Аз още не мога да се престраша да се занимавам с подводниците - досега, когато ми се е налагало, съм оставял AIто да се мъчи, а аз съм по летящите неща :roll:
И аз съм същия, но сега съм захапал темата :lol: Все съм си мслил, че и в момента е като през Втората световна - гонят самотни невъоръжени кораби, а когато се появи някой противоподводен, на екипажа му остава само да се взира ужасено в тавана и да се надява да извадят късмет. А то се оказва май вярно, че всички са "targets" :D
Кухулин написа:
08 Апр 2019, 22:35
По принцип има значение за повечето честоти, ако сканираш от повърхността. Само че буйовете пускат кабели и слизат под него, хеликоптерите също пускат спускаемите сонари под него. А специализираните кораби за ПЛО имат буксируеми сонари с променлива дълбочина, т.е. и те могат да слязат под него.
Вертолетите са много опасни - дойдат ли наблизо, много трудно се избягват. С тези магнитометри особено, ако те надушат гонят като хрътки :) До тези сонари, които се влачат отзад още не съм стигнал, те са на по-следващия учебен сценарий. Довечера "учебно" ще топя турска фрегата с някаква гръцка подводница, даже мисля да го сложа в темата. Хем е кратък, хем сигурно ще е интересно с калпавите гръцки торпеда, които корабът почти надбягва.

Кухулин
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Кухулин » 09 Апр 2019, 12:47

Абе най-опасна е патрулната авиация от типа на P-8. Покрива огромни зони, има голям запас от буйове и торпеда, обединява много сензорни точки в мрежа. Да не си подводница в такава обстановка :)

А какви торпеда имат гърците?

Кухулин
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Кухулин » 09 Апр 2019, 13:06

Интересно, преди 15 години са искали да купят Блек шарк, но явно не са се спазарили и са останали на антики. Баси мушмулите :mrgreen:

https://www.janes.com/article/85675/hel ... move-ahead

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 09 Апр 2019, 14:52

Торпедата на гръцката подводница са SUT MOD - 4. Като възможности според базата данни биват, но са мнооооооого бавни и с малък обсег. Явно идеята е да се научиш как да влезеш баш под кораба :lol:
Ето учебния сецнарий:
Гръцката подвидница Главкос (или както там се чете) има за задача да се приближи до турска фрегата "Tepe-class" и да я потопи. Съгласно сценария трябва да се насоча към нея, да легна на дъното и когато се приближи да ий видя сметката, избягвайки вертолета. Всичко това на изхода на Дарданелите към Егейско море. Агенти на брега тъкмо са засекли фрегатата да излиза от протока:
Изображение
И тъй поемам на североизток, на малка дълбочина за да заредя батериите и да засека емисиите на радарите от по-далеч. Докато се моткам погледнах какво е "Tepe-class" - сонар с добър обсег, вертолет и ракетни торпеда. Мислех, че само руснаците имат такива, но явно съм с грешка. Категорично съм против приближаването, но няма как, торпедата ми са късокраки. Та след няколко часа контакт - активен сонар:
Изображение
Радар обаче няма, така че се приближих още малко на шнорхел, след което спрях и се спуснах до малко над термослоя. "Tepe-class" продължи да приближава и съгласно инструкиите легнах на дъното. След малко контакта се появи отново съвсем близо. Реишх да не изпитвам съдбата и да пусна торпедата бавно и на максимална дълбочина на югозапад (където съм отбелязал точката), след което да ги обърна директно против фрегатата и да ги издигна:
Изображение
Съответно установих, че когато дълбочината на торпедата се настройва ръчно, наистина е "ръчно". Ударих и дете торпеда в дъното, и успешно се самовзривих :lol: Накракто - гений :D
Та предприех втори опит. Този път, както и си пишеше в упътването изчаках фрегатата да мина почти над мен и изстрелях три торпеда:
Изображение
След дълга и напрегната гонитба торпедата уцелиха:
Изображение
Но междувременно "Tepe-class" беше успяла да вдигне вертолета, който да ме погне за отмъщение. Въпреки, че съм чувал приказката за котката, любопитството надделя и реших да си покажа носа за да се огледам за вертолета. За щастие се беше насочил в грешна посока. Та бързо се спуснах под слоя и на мръсна газ се изнесох. И това беше за този учебен сценарий. Поне не изядох някое ракетно торпедо :mrgreen:

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 11 Апр 2019, 17:07

@Кухулин, приблизително колко често на пасивния сонар се появяват контакти, които в последствие се оказват лъжливи, отразени, биологически, НЛО и прочее?

Аватар
Sharana
Модератор
Контакт:

Мнение от Sharana » 11 Апр 2019, 17:37

Bruchpilot написа:
09 Апр 2019, 14:52
Съответно установих, че когато дълбочината на торпедата се настройва ръчно, наистина е "ръчно". Ударих и дете торпеда в дъното, и успешно се самовзривих :lol: Накракто - гений :D
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Кухулин
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Кухулин » 11 Апр 2019, 18:45

Bruchpilot написа:
11 Апр 2019, 17:07
@Кухулин, приблизително колко често на пасивния сонар се появяват контакти, които в последствие се оказват лъжливи, отразени, биологически, НЛО и прочее?
Нямам идея колко често, но се появяват. Разбира се, колкото е по-тиха подводницата, толкова по-добре се слива с акустичния фон и толкова повече лъжливи сигнали ще получиш. Или ще ги филтрираш заедно с нейния шум :)

Това на теория. На практика съществуват т.нар. дискретни честоти, които трудно се бъркат. Примерно някой генератор ако дава 60 херца ток и нещо там чука (лагерче примерно), във водата може да се появи звук на 60 херца. Или да речем вала е леко крив и дава резонанс на определена честота. Колкото е по-ниска тази честота, толкова по-далеч се лови и по-трудно се крие.

А пък тоя перископ направо го забравяш. Парулната авиация ги лови от 200 км с радара.

Кухулин
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Кухулин » 11 Апр 2019, 18:53

Освен това епизода с торпедата е много странен. Първо, от толкова близка дистанция фрегата ще чуе пусковете, освен ако не са по доста екзотични технологии. Второ, ще чуе самите торпеда, нищо че са електрически. Те не са абсолютно безшумни. Трето, ще те думне с торпеда от собствените си торпедни апарати, няма нужда да вдига хеликоптера. Куца е тая работа.
Последна промяна 1 на Кухулин, променена общо 11 пъти

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 11 Апр 2019, 18:54

Какво мислите за сценарите на Том Кланси в Операция „Червена буря“ (Red Storm Rising)? На мен дето нищо не разбирам, ми се видяха много реалистични. Човека е проучвал въпроса. И да - американската фрегата си имаше ракетни торпеда, но основно разчитаха на хеликоптера.

Кухулин
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Кухулин » 11 Апр 2019, 18:57

Нямам спомен. За какво се разправяше?

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 11 Апр 2019, 20:19

Кухулин написа:
11 Апр 2019, 18:45
А пък тоя перископ направо го забравяш. Парулната авиация ги лови от 200 км с радара.
Това беше следващото нещо за питане - летят ли с включен радар вертолетите и самолетите?
За контактите - ясно, ще сложа и "фалшиви", вероятно покрай бреговете ще са повечко.
Кухулин написа:
11 Апр 2019, 18:53
Освен това епизода с торпедата е много странен. Първо, от толкова близка дистанция фрегата ще чуе пусковете, освен ако не са по доста екзотични технологии. Второ, ще чуе самите торпеда, нищо че са електрически. Те не са абсолютно безшумни. Трето, ще те думне с торпеда от собствените си торпедни апарати, няма нужда да вдига хеликоптера. Куца е тая работа.
Това все пак е учебен сценарий. Първо, фрегатата се оказа доста стара - "Knox class". Второ, топредата ги засича, просто не моментално. Трето, предполагам за учебни цели, термослоят е много ясно изразен. Четвърто, се оказа, че ме е засякла (макар и не достатъчно точно), поради което нямах "тотална победа" в точкуването накрая.
Следващия сценарий вече е сериозен, със сонари, които се влачат и се позиционират под и над слоя, с дебнещи руски подводници, Ил-38 и т.н.
П.С. В Червената буря, тази руска подводница, която развиваше над 40 възела... :shock:

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 11 Апр 2019, 20:50

Кухулин написа:
11 Апр 2019, 18:57
Нямам спомен. За какво се разправяше?
Има я в читанката под това заглавие. Краят на 80-те. СССР тръва да завладява Западна Европа, като размена монета, щото реално иска да завладее нефта на арабите. Светкавична война НАТО - СССР. Донякъде подкрепя твоята теза, че такава война ще свърши сравнително бързо и желязото също свършва ббързо.

Огромна част от битките са в океана, между кораби, подводници, самолетоносачии и морска авиация. Много въздушни битки. И наземната част не е претупана. Книата е доста брутална, от рязане на вратове на пленници с анатомично описание, до атака на пълен полк Ту-22М2 срещу американски и френски самолетоносачи. Тикондерогата направи и невъзможното, но не беше достатъчно... :)

Щом нямаш спомен, значи вероятно не си я чел. Като се има предвид, че е писана 80-те съм изключиително впечатлен от познанията на двамата автори. Хвърили са в проучване огромни усилия. Особено е наблегнато на тактиката.

Кухулин
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Кухулин » 11 Апр 2019, 23:38

Bruchpilot написа:
11 Апр 2019, 20:19
Това беше следващото нещо за питане - летят ли с включен радар вертолетите и самолетите?
Е как няма да летят, нали трябва да вардят тръбата :)
Amazon написа:
11 Апр 2019, 20:50
Щом нямаш спомен, значи вероятно не си я чел.
Всичките съм ги чел, ама са минали сигурно дватрийсе години оттогава. Даже май ги имам някъде на хартия. Ще взема пак да я прочета тая :)

Аватар
vassiln
Редовен потребител

Мнение от vassiln » 12 Апр 2019, 13:06

На български се казва "Операция "Червена буря"".

Кухулин
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Кухулин » 12 Апр 2019, 17:46

Снощи прехвърлих няколко страници. Добре започва. Араби, алах акбар, кървища :lol:

Отговори