Симулации и обсъждане на сценарииДронoве над Черна Гора

Модератор: Ksantip

Отговори
Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Мнения: 4522
Регистриран на: 14 Сеп 2016, 12:14
Местоположение: Габрово
Контакт:
Status: Offline

Дронoве над Черна Гора

Мнение от Bruchpilot » 10 Мар 2019, 18:39

Тъй като днес в хороскопа ми пишеше да не се занивамам някои индивиди, вместо да се дърля по другите теми, реших набързо да изпълня една моя стара идея:
Тъй като бомбардировките на НАТО над Сърбия са едни от първите конфликти където масово и продължително се използват дрони, ми се искаше да симулирам някой полет състоял се наистина. За съжаление подробностите са оскъдни, но попаднах на нещо интересно - по време да дългите и безплодни търсения на радари по бреговете на Черна Гора, флотски RQ-2 Пионер(и) успяват да постигнат голям успех. Два радара са хванати "по бели гащи" и унищожени. Това и реших да изпробвам.
В опит да си създам сам трудности и опасности, наслагах в района а търсенето една камара "цивилни" неща, които да пречат. За опасността отговарят 40 и 23 милиметрови зенитни оръдия, както и Стрели - 2М. Всичко ще се развива през деня, така че би трябвало Пионера да може да бъде открит спокойно визуално, съответно и обстрелян.
Бръмбазъка излетя в 07:35 часа местно време от един Wasp class амфибиен щурмови кораб (такива наистина е имало в състава на авионосните групи по време на операцията) и със смайващите 65 възела се понесе към Черна Гора. След малко повече от час достигна брега и реших да направя един "тегел" от юг на север, на няколко мили навътре в морето и на около 12 хил. фута, за да проверя какво е положението:
Изображение
Естествено не се видя абсолютно нищо. (Тези новите промени в оптичните и инфрачервените сензори направо ми скапват удоволствието :mrgreen:) Съответно минавам към план "б" и Пионера започва да навлиза за кратко над сушата. Резултатите не закъсняват - появяват се един куп контакти. Някои от тях даже приличат на радари:
Изображение
Поиграх си да маркирам позициите на по-интересните неща, докато дронът продължаваше да пърпори на югоизток и да откирва нови и нови нещица. Скоро станаха толкова много, че компютърът ми взе да протестира и се наложи да ги поизчистя малко. Когато Пионърът стигна до границата с Албания дойде време за по-сериозната работа. Целите трябва да се идентифицират точно, което може да стане само от ниско и от близо. Съответно бръмбазъкът биде спуснат на 8 хил. фута и се насочи към предварително маркираните, и така да се каже на модерен български език, "оперативно интересни" контакти. Първият се оказа "цивилен":
Изображение
И така, маркер по маркер машинката започна да се придвижва обратно на северозапад, избягвайки видимите позиции на зенитната артилерия. След малко повече от половин час, в 11:57 часа местно време, най - после изваждам късмет и източно от Сутоморе е потвърдено наличието на първия вражески радар. Разположението му е маркирано отново и Пионерът продължава търсенето. Достига до Которския залив без да успее да идентифицира нищо повече от още няколко "цивилни" превозни средства. Но около залива има множество контакти, някои приличащи на радари. Има обаче и доста подозрителни места, на които може да има зенитна артилерия. Междувременно горивото на първия Пионер отива към привършване и във въздуха е вдигнат втори, който да "поеме щафетата". Но той има още доста да лети до брега и в това време бавно (като че ли може въобще бързо :lol:) и внимателно първият бръмбазък се промъква към една изглеждаща опасна позиция:
Изображение
И точно там естествено е другият радар. Но се оказва направо заобиколен от зенитна артилерия. Докато завива дронът идентифицира и една незабелязана до момента батарея. Оказва се, че е почти в обсег:
Изображение
Всичко се разминава, макар и на косъм, и първият Пионер остава да патрулира в близост до новата си находка, докато вторият е насочен към маркираната позиция на по-рано открития радар. Двете машинки трябва да изпълнят една последна задача - BDA (bomb damage assessment).
В 13:25 от USS Анцио изстрелват два Томахоук-а по радарите. Няколко минути по-късно те вече приближават брега:
Изображение
Въпреки опита на батарея 40мм зенитни оръдия да свалят една от ракетите, те са безпогрешни и от двата радара остават само димящи отломки...
Строши-пилот :mrgreen:

Аватар
piston
Редовен потребител
Мнения: 7578
Регистриран на: 31 Юли 2016, 12:27
Контакт:
Status: Offline

Re: Дрони над Черна Гора

Мнение от piston » 11 Мар 2019, 20:04

Откъде намери информация за мисията?
"Непоносимо страдание за русина е това съзнание – да си през вековете една ръмжаща мечка извън оградата на цивилизацията."
Илия Бешков, септември, 1950 г.

"War without logistics is called poverty"
William Cox

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Мнения: 4522
Регистриран на: 14 Сеп 2016, 12:14
Местоположение: Габрово
Контакт:
Status: Offline

Re: Дрони над Черна Гора

Мнение от Bruchpilot » 11 Мар 2019, 20:13

Някаква монография или анализ беше. Но и там бяха буквално три реда, без особени подробности, като изключим, че са били флотски Пионери, че са открили два радара по бреговата линия на Черна Гора, и че те са били унищожени с ракети.
Строши-пилот :mrgreen:

Отговори

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани