Симулации и обсъждане на сценарииSkynet против съвременна авиация и ПВО

Модератор: Ksantip

Sea Dog
Редовен потребител
Контакт:
Status: Offline

Re: Skynet против съвременна авиация и ПВО

Мнение от Sea Dog » 28 Авг 2022, 12:51

Bruchpilot написа:
28 Авг 2022, 12:21
Sea Dog написа:
27 Авг 2022, 23:52
Не че нещо, ама в симулацията имат ли се предвид тези способности на иранските дрони ??

https://twitter.com/i/status/1563581302636711937

:roll: :lol:
Това какво ще рече, че не мога да го отворя?
Demonstration of #Iran made loitering ammunition
the target (oil)tank exploded before impact

https://youtu.be/sndkZUMYYwA

Аватар
vassiln
Редовен потребител

Мнение от vassiln » 28 Авг 2022, 23:40

Bruchpilot написа:
25 Авг 2022, 19:52
...
- Харпия, камикадзе, SEAD, контролна станция с шест дрона – 10 млн. Долара, цена за дрон – 1 млн. Долара;
- Хароп, камикадзе, SEAD, контролна станция с шест дрона – 20 млн. Долара, цена за дрон – 2 млн. Долара;
...
Ма това сериозно ли, някой ще дава такива пари за камикадзета?
Насам народе! - тука е евтиното... :D
► Show Spoiler
И ако трябва да се цели наблизо, има още няколко модела по-малки камикадзета, каквито сме виждали в Ирак и Газа.
За тактическо разузнаване вместо щатския оригинал Scan Eagle, може да се ползва иранския клонинг Yassir:
► Show Spoiler
И понеже се спомена за далекобойни РСЗО, които да играят SEAD, тук също има подходящ ирански инвентар. Fajr-4/йеменската Badr-1, или Fajr-5, обсегът е 70 - 80 км. А за по-важни и дълбоко разположени цели, има Fateh-110 в различни варианти, вкл. ПРР и ПКР с оптично и радарно насочване.

Относно оръжия за борба с дронове, иранците имат 358, която сме я показвали как сваля големи дронове в Йемен.

Само че не се знае тези оръжия колко струват. От друга страна, ако Дронистан е приятелска държава за Иран, може да получат много неща безплатно. Специално за камикадзетата, неотдавна видях новина, че Иран са продали лиценз на Туркменистан, но цени нямаше.

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 29 Авг 2022, 12:37

Sea Dog написа:
28 Авг 2022, 12:51
Demonstration of #Iran made loitering ammunition
the target (oil)tank exploded before impact
https://youtu.be/sndkZUMYYwA
vassiln написа:
28 Авг 2022, 23:40
Ма това сериозно ли, някой ще дава такива пари за камикадзета?
Насам народе! - тука е евтиното... :D
► Show Spoiler
И ако трябва да се цели наблизо, има още няколко модела по-малки камикадзета, каквито сме виждали в Ирак и Газа.
За тактическо разузнаване вместо щатския оригинал Scan Eagle, може да се ползва иранския клонинг Yassir:
► Show Spoiler
И понеже се спомена за далекобойни РСЗО, които да играят SEAD, тук също има подходящ ирански инвентар. Fajr-4/йеменската Badr-1, или Fajr-5, обсегът е 70 - 80 км. А за по-важни и дълбоко разположени цели, има Fateh-110 в различни варианти, вкл. ПРР и ПКР с оптично и радарно насочване.

Относно оръжия за борба с дронове, иранците имат 358, която сме я показвали как сваля големи дронове в Йемен.

Само че не се знае тези оръжия колко струват. От друга страна, ако Дронистан е приятелска държава за Иран, може да получат много неща безплатно. Специално за камикадзетата, неотдавна видях новина, че Иран са продали лиценз на Туркменистан, но цени нямаше.
Ираниските дрони ги няма всичките в базата данни - от камикадзетата има Мобин /който съм написал/ и Карар, който е мишена с бомба на нея. Ще трябва да се ограничим до тях.
Ясир за съжаление го няма, ще трябва да е нещо друго. Фаджр - 5 и Фатех -110 ги има, само че нямам представа колко струват...
Иначе като място на което да се равиват събитията съм си харесал две възможности - Севеозападен Казахстан и границата между Саудитска Арабия и Ирак:
Изображение
Изображение
На Вас кое Ви харесва повече?
Строши-пилот :mrgreen:

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 31 Авг 2022, 13:31

Въпреки, че през уикенда се измързеливих продължавам да действам малко по малко. Първо установих, че в цените съм забравил да включа:
- Бук М1, шест ПУ, 24 броя 9М38, плюс резервни ракети - 30 млн. долара;
Тъй като никой не се включи с предложение за мястото си избрах границата между Саудитска Арабия и Ирак:
Изображение
На снимката се вижда, че Новострания има три основни летища, Дронистан две, плюс още три "полеви площадки" за малките дрони /може да включа и още ако се наложи/.
Започвам да слагам и техниката - наземната ще е само за мишени, но за авиационната имам нужда от идеи @Sharana @Archer @Amazon
Предлагам за Новострания:
- 12 бр. Су-35, общо 480 млн. долара. Задачи - една или две двойки патрул във въздуха, плюс евентуално дежурство на земята. Не съм решил още тъй като "района на бойните действия" не чак толкова голям и не искам да го пренасищам. Може би Шарана ще даде и други идеи
- 12 бр. Су-30, общо 420 млн. долара. Задачи - ескорт на Су-25, евентуално дежурство на земята;
- 12 бр. Су-25, общо 300 млн. долара. Задачи - CAS;
- 8 бр. Су-34, общо 320 млн. долара. Задачи - атака на летищата с крилати ракети. Евентуално нещо допълнително ако има предложения;
Предлагам трите летища да се охраняват с два С-350, плюс един С- 400, общо 1 млрд. долара. Освен това предлагам да има и отделно "войсково ПВО" с две полу-батареи Бук М1, общо 30 млн. долара. Ще има Стингъри/Игли и за двете страни, но не ги слагам в цената, тъй като са стотинки в сравнение с останалото.

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 31 Авг 2022, 15:32

Защо за простота не заместиш Си-35 със Су-30? Като възможности и въоръжение са подобни а и двата се произвеждат паралелно. Пък и е по-вероятно Русия да раздава от тях, както прави и в момента за Казахстан и Беларус. Вече Су-25 и Су-34 да съществуват заедно си е реално, те имат различни задачи. Макар, че аз бих се замислил дали и Су-34 да не заместя със Су-30.

Flancer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Flancer » 31 Авг 2022, 16:38

Bruchpilot написа:
31 Авг 2022, 13:31
Въпреки, че през уикенда се измързеливих продължавам да действам малко по малко. Първо установих, че в цените съм забравил да включа:
- Бук М1, шест ПУ, 24 броя 9М38, плюс резервни ракети - 30 млн. долара;
Тъй като никой не се включи с предложение за мястото си избрах границата между Саудитска Арабия и Ирак:
Изображение
На снимката се вижда, че Новострания има три основни летища, Дронистан две, плюс още три "полеви площадки" за малките дрони /може да включа и още ако се наложи/.
Започвам да слагам и техниката - наземната ще е само за мишени, но за авиационната имам нужда от идеи @Sharana @Archer @Amazon
- 12 бр. Су-35, общо 480 млн. долара. Задачи - една или две двойки патрул във въздуха, плюс евентуално дежурство на земята. Не съм решил още тъй като "района на бойните действия" не чак толкова голям и не искам да го пренасищам. Може би Шарана ще даде и други идеи
- 12 бр. Су-30, общо 420 млн. долара. Задачи - ескорт на Су-25, евентуално дежурство на земята;
- 8 бр. Су-34, общо 320 млн. долара. Задачи - атака на летищата с крилати ракети. Евентуално нещо допълнително ако има предложения;
Предлагам трите летища да се охраняват с два С-350, плюс един С- 400, общо 1 млрд. долара. Освен това предлагам да има и отделно "войсково ПВО" с две полу-батареи Бук М1, общо 30 млн. долара. Ще има Стингъри/Игли и за двете страни, но не ги слагам в цената, тъй като са стотинки в сравнение с останалото.
Сложи и комбинация Тор/Панцир по летищата за близко ПВО. Така ще се натрупа нещо като ешелонирана отбрана.

Аватар
Sharana
Модератор
Контакт:

Мнение от Sharana » 31 Авг 2022, 18:03

Bruchpilot написа:
Изображение
Това съм го пропуснал. Чисто концептуално според мен е най-смислено да се сдърпат за нещо по границата - било то сепаратисти, новооткрито находище на природни ресурси или нещо друго. Така няма да има определени нападаи и защитаващи се (защото все пак защитата си има бонуси) - и двете страни ще се нападащи по този начин. Не знам дали с пустинята ще се получи нещо от рода, по снимка е трудно да се каже.
Bruchpilot написа:
Първо не е зле да определим +/- бюджет. Но Су-35 ми звучи по-смислено да са 8 - 6 активни (2 ремонт, все пак малко е трудно 100% изправност да залагаме), което са си 3 двойки. Една от време на време за патрул, 4 дежурещи и излитаи само на прехвати.
12 Су-30 си е ОК (пак 2 от тях в ремонт), те ще имат 24/7 дежурна двойка, която ще служи и за ескорт + дежурни за прихващане също.
12 Су-25 (4 в ремонт) и 8 Су-34 (отново 2 от тях в ремонт) е адекватно.

Хеликоптерната авиация вадим ли я изцяло от уравнението?

За летищата трябва и по 1 Панцир минимум да, още някой друг из POIта, които ще разхвърлим на страните (голям склад с муниции, мост, КП), с Бук-вете по 1 Тор + примерно двойка с наземните части много близо до фронта.

И май ще е най-добре като наредим тази страна да сметнем какъв ще е бюджета на другата и тогава да видим какво може да се пазарува.

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 31 Авг 2022, 19:28

Amazon написа:
31 Авг 2022, 15:32
Защо за простота не заместиш Си-35 със Су-30? Като възможности и въоръжение са подобни а и двата се произвеждат паралелно. Пък и е по-вероятно Русия да раздава от тях, както прави и в момента за Казахстан и Беларус. Вече Су-25 и Су-34 да съществуват заедно си е реално, те имат различни задачи. Макар, че аз бих се замислил дали и Су-34 да не заместя със Су-30.
Нямам нищо против, само после да не рече някой "най-сериозния изтребител го нямаше" :D
Flancer написа:
31 Авг 2022, 16:38
Сложи и комбинация Тор/Панцир по летищата за близко ПВО. Така ще се натрупа нещо като ешелонирана отбрана.
Sharana написа:
31 Авг 2022, 18:03
За летищата трябва и по 1 Панцир минимум да, още някой друг из POIта, които ще разхвърлим на страните (голям склад с муниции, мост, КП), ...
Да, това го забравих...
Sharana написа:
31 Авг 2022, 18:03
Това съм го пропуснал. Чисто концептуално според мен е най-смислено да се сдърпат за нещо по границата - било то сепаратисти, новооткрито находище на природни ресурси или нещо друго. Така няма да има определени нападаи и защитаващи се (защото все пак защитата си има бонуси) - и двете страни ще се нападащи по този начин. Не знам дали с пустинята ще се получи нещо от рода, по снимка е трудно да се каже.
И аз така съм го замислил - гранично сблъскване с активизация на високотехнологичната компонента и не много голям брой кашици /основно за мишени на летящите/.
Първо не е зле да определим +/- бюджет. Но Су-35 ми звучи по-смислено да са 8 - 6 активни (2 ремонт, все пак малко е трудно 100% изправност да залагаме), което са си 3 двойки. Една от време на време за патрул, 4 дежурещи и излитаи само на прехвати.
12 Су-30 си е ОК (пак 2 от тях в ремонт), те ще имат 24/7 дежурна двойка, която ще служи и за ескорт + дежурни за прихващане също.
12 Су-25 (4 в ремонт) и 8 Су-34 (отново 2 от тях в ремонт) е адекватно.
Звучи добре, ако няма други предложения направо така ще го направя.
Хеликоптерната авиация вадим ли я изцяло от уравнението?
Тази част също я забравих ама частно казано от цени нямам представа...

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 31 Авг 2022, 20:11

Нямам нищо против, само после да не рече някой "най-сериозния изтребител го нямаше" :D
Просто предложение с оглед да ти е по-лесно а и за Су-30 вероятно има по-достоверни данни. А кой от двата е по-сериозен не се нармам да кажа. Су-35 с неговите “изцяло руски” компоненти и написан от нулата софтуер, или по-тестваният Су-30 имащ пилот и оръжеен оператор. Те май и двата вече не се произвеждат, нали? Всички поръчки са изпълнени?

Аватар
Sharana
Модератор
Контакт:

Мнение от Sharana » 31 Авг 2022, 21:14

Amazon написа:
31 Авг 2022, 20:11
. А кой от двата е по-сериозен не се нармам да кажа. Су-35 с неговите “изцяло руски” компоненти и написан от нулата софтуер, или по-тестваният Су-30 имащ пилот и оръжеен оператор.
Су-35 има най-малкото много по-добър радар от Су-30, което при липсата на ДРЛО играе голяма роля за ситуационната осведоменост. Отделно, че ще вижда дрони (и други цели с ниска ЕОП) по-отдалеч.

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 31 Авг 2022, 22:23

Sharana написа:
31 Авг 2022, 21:14

Су-35 има най-малкото много по-добър радар от Су-30, което при липсата на ДРЛО играе голяма роля за ситуационната осведоменост. Отделно, че ще вижда дрони (и други цели с ниска ЕОП) по-отдалеч.
Да съгласен съм, че Ибрис е по-добър от Барс и най-малкото има по-голям ъгъл на обзор. Иначе единият с 4 метра разделителна способност, а другият с 3 и двата не са нещо за което да пишеш в къщи. :D

О.Т: Четох наскоро интересно мнение, което разнищва Су-35С и особено сензорите му. Няма да го пускам тук, за да не разводнявам. Но ще го пусна в съответният раздел, ако испея да намеря линка. Ще ми е интересно с Пилота да си кажете мнението.

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 01 Сеп 2022, 14:23

Amazon написа:
31 Авг 2022, 20:11
Просто предложение с оглед да ти е по-лесно...
Няма проблем, цъкането е все толкова :lol:
Sharana написа:
31 Авг 2022, 21:14
Даже се опасявам "театъра на бойните действия" да не дойде малък..

Така, значи направих част от нещата за Новострания:
- Един С-400 и два С-350, които пазят авиобазите - общо 1 млрд. долара;
- Три Панцира допълнително на авиобазите, плюс два Тор-а, които пазят "стратегически обекти" /три моста/ - общо 90 млн. долара;
- Три Бук М1 за защита на двете вертолетни бази и "щаб" - 45 млн. долара;
- Осем Су-35 /шест изправни/ - общо 320 млн. долара;
- Дванадесет Су-30 /десет изправни/ - общо 420 млн. долара;
- Дванадесет Су-25 /осем изправни/ - общо 300 млн. долара;
- Осем Су-34 /шест изправни/ - общо 320 млн. долара;
- Десет Ми-28 /осем изправни/ - общо 180 млн. долара;
Ето така изглежда към момента:
Изображение
Започвам обаче да се двоумя какво да правя с обзорните радари - дали да не сложа два малко по-навътре между "фронта" и авиобазите или да ги оставя на предна линия. Освен това С-400 в момента добре покрива "тила", но не особено добре "фронта". Мога да го преместя малко напред за по-добро покритие /като близо до авиобазата оставя само Панцира/, но ако Дронистан в крайна сметка има далекобойно РСЗО комплексът става уязвим...
Та, идеи за подобрения са добре дошли :D

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 03 Сеп 2022, 17:25

Днес най-после приключих с Новострания, Ако няма промени в окончателния списък е включен още един Бук, тъй като "фронтовото ПВО" ми се стори нещо рехаво :D
- Един С-400 и два С-350, които пазят авиобазите - общо 1 млрд. долара;
- Три Панцира допълнително на авиобазите, плюс два Тор-а, които пазят "стратегически обекти" /три моста/ - общо 90 млн. долара;
- Четири Бук М1 за защита на двете вертолетни бази и "щаб" - 60 млн. долара;
- Осем Су-35 /шест изправни/ - общо 320 млн. долара;
- Дванадесет Су-30 /десет изправни/ - общо 420 млн. долара;
- Дванадесет Су-25 /осем изправни/ - общо 300 млн. долара;
- Осем Су-34 /шест изправни/ - общо 320 млн. долара;
- Десет Ми-28 /осем изправни/ - общо 180 млн. долара;
Ако съм смятал правилно общия "бюджет" излиза 2 млрд. и 690 млн. долара. Сега трябва да се мисли какво да си "купи" Дронистан :)

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 03 Сеп 2022, 19:16

Сега трябва да се мисли какво да си "купи" Дронистан
Spike NLOS, EXTRA ракети.

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 04 Сеп 2022, 11:16

Предлагам следното за Дронистан:
- 12 бр. J-20 /да видим как е китайското пето поколение/, 10 изправни, общо 600 млн. долара;
- Два комплекса Хермес-900 Стар, 8 дрона, 6 изправни, общо 240 млн. долара;
- Един комплекс GJ-11, 4 дрона, 3 изправни, общо 60 млн. долара;
- Дванадесет комплекса СН-3, 48 дрона, 36 изправни, общо 60 млн. долара;
- Десет комплекса Мохаждер - 6 /ще моря С-400 със смущения :mrgreen:/, 40 дрона, 30 изправни, общо 60 млн. долара;
- Шест комплекса CL-289, 24 дрона, 18 изправни, общо 30 млн. долара;
- Шест комплекса Скан ийгъл /или да кажем иранското му копие :D/, 24 дрона, 18 изправни, общо 90 млн. долара;
- Четири комплекса Аканджъ, 16 дрона, 12 изправни, общо 300 млн. долара;
- Един NASAMS 3, общо 200 млн. долара;
- Един MANTIS, общо 60 млн. долара;
До момента всичко на цена 1 млрд. и 700 милиона долара. Има остатък за неща по желание на клиента, както и за Т-300 Касирга/Фатех-110 за SEAD. Можем даже да сложим и Фатех-313 да мята по някоя балистична ракета по летищата от време на време :)

Аватар
Sharana
Модератор
Контакт:

Мнение от Sharana » 04 Сеп 2022, 12:17

Новострания какво получи в крайна сметка за ISR? Та да видим какво ще взема дронистан.

Иначе с някои предложения за корекции ще се включа по-късно.

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 04 Сеп 2022, 12:22

J-20 /да видим как е китайското пето поколение/
Този за експорт не се предлага и във симулаторите няма как да му знаят характеристиките.
Шест комплекса CL-289,
Тия не ги ли сваляха над сърбия редовно.
Десет комплекса Мохаждер - 6 /ще моря С-400 със смущения :mrgreen:/, 40 дрона
Тва нали беше камикадзе дрон, малко са бройката.

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 04 Сеп 2022, 13:30

Sharana написа:
04 Сеп 2022, 12:17
Новострания какво получи в крайна сметка за ISR? Та да видим какво ще взема дронистан.
За момента нищо - разчитам вертолетите като си започнат мисиите да открият разните там танкове, БТР-и и прочее, а летищата, мостовете и прочее са предварително известни.
Archer написа:
04 Сеп 2022, 12:22
Този за експорт не се предлага и във симулаторите няма как да му знаят характеристиките.
Е, тук не сме ограничени от подобни съображения :)
Тия не ги ли сваляха над сърбия редовно.
Основно за това съм ги взел - да са мишени за ПВО-то и да го накарат да се издаде.
Тва нали беше камикадзе дрон, малко са бройката.
Не, РЕБ.

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 04 Сеп 2022, 14:07

да са мишени за ПВО-то и да го накарат да се издаде.
Ти друго не си взел предвид - времето за преместване на ПВО системите от позиция към друга при Бук'овете примерно е по бързо от NASAMS примерно.
НА тия с наземното ПВО ще им трябват повече наземни смутители особенно за GPS.

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 04 Сеп 2022, 18:04

Archer написа:
04 Сеп 2022, 14:07
да са мишени за ПВО-то и да го накарат да се издаде.
Ти друго не си взел предвид - времето за преместване на ПВО системите от позиция към друга при Бук'овете примерно е по бързо от NASAMS примерно.
Е и? То въобще в момента няма кой да ги цели :)
НА тия с наземното ПВО ще им трябват повече наземни смутители особенно за GPS.
Първо нарочно съм слагал достатъчно големи дрони за да имат всички инерциална система, второ и да искам, не мога да направя скрипта автоматично да ги заглушава.

Аватар
Sharana
Модератор
Контакт:

Мнение от Sharana » 05 Сеп 2022, 01:02

Bruchpilot написа:
04 Сеп 2022, 11:16
Предлагам следното за Дронистан:
- 12 бр. J-20 /да видим как е китайското пето поколение/, 10 изправни, общо 600 млн. долара;
Доста овъркил и меко казано нереалистично - няма кой да даде 5то поколение на условен Дронистан щом даже Пакистан скоро няма да има такива :mrgreen:
Предлагам J-16 (китайски ъпгрейднат Су-30СМ) в съчетание с J-10C. Нещо от рода на 8 (6 изправни) J-16 и 12 (10 изправни) J-10C.
Bruchpilot написа:
Два комплекса Хермес-900 Стар, 8 дрона, 6 изправни, общо 240 млн. долара
Не съм убеден, че е финансово издържано, особено за невъоръжение дрони. Могат в РЕБ да, но нали ще зергваме с ирански ребаджйиски. Аз бих конвертирал тези 240 милиона в още Мохажери и CH-3.
Bruchpilot написа:
- Дванадесет комплекса СН-3, 48 дрона, 36 изправни, общо 60 млн. долара;
Добър избор за сериозен тормоз по фронтовата линия, но трябваи повечко, тъй като са евтини, а ПВОто и авиацията ще ги потормозват - по-добре тях вместо по-големите :mrgreen:
Bruchpilot написа:
- Десет комплекса Мохаждер - 6 /ще моря С-400 със смущения :mrgreen:/, 40 дрона, 30 изправни, общо 60 млн. долара;
Както споменах по-горе - предвид цената им бих ги направил х2, все пак могат ида носят джепане, аналогично на CH-3 и няма да са всичките РЕБаджийски. Също така какво мислиш за Ababil-5 (пак ирански) ?
Bruchpilot написа:
- Четири комплекса Аканджъ, 16 дрона, 12 изправни, общо 300 млн. долара;
Това Akinci ли трябва да е?
Bruchpilot написа:
До момента всичко на цена 1 млрд. и 700 милиона долара. Има остатък за неща по желание на клиента, както и за Т-300 Касирга/Фатех-110 за SEAD. Можем даже да сложим и Фатех-313 да мята по някоя балистична ракета по летищата от време на време :)
От останалия бюджет ето ми ги хотелките:

Липсват ми примамки за ПВОто - може безпитлони Ан-2 или китайските им аналози. Ако отделим повече бюджет може от китаските МиГ-19, преоборудвани в безпилотни точно с тази цел - в ДБ са под J-6 Farmer.

Липсват ми Ейтаните - 1 система с 3 Heron-TP и 2 от тях изправни.

Липсват ми малко по-големите дрони като китайските CH-5 и 6 за повече боен товар и по-дълбоки удари - примерно системи по 4 дрона от 5цата и 2 системи по 4 дрона (всяка с по 3 изправни) от 6цата - последния носи китайски ХАРМове, та в комбинация с дребосъците ще е тормоз за ПВОто без да отвлича изтребителите за такива задачи :roll:

Тъй като нямаме ударна авиация трябва някой, който да носи по-големи бомби + РСЗО. Трябва да видим цените на TAI Aksungur и Bayraktar Akıncı, след това да видим каква комбинация от тях ще можем да си позволим. От РСЗОто - новото турско още не е в ДБ. Избора е между Lynx с по 8x EXTRA или китайските SY-400 с по 8 УР. Китайските са по-неточни и по-лесни за прихващане, но пък са и доста по-евтини сигурно. Та труден избор :mrgreen:

И тъй като се поизгубих с бюджета не знам дали остава нещо за 1 китайски KJ-500 :roll:

Ирански балистични ракети за тормоз по летищата също ще са много добре дошли ако се вържат в бюджета.

Иначе на новия сетъп не бях подкарвам CMO още, та днес си го свалих. На 49" + 27" монитор (един върху друг) има мноого място за всички интерфейси :mrgreen:
Hidden Content
This board requires you to be registered and logged-in to view hidden content.

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 05 Сеп 2022, 01:24

Предлагам J-16 (китайски ъпгрейднат Су-30СМ) в съчетание с J-10C. Нещо от рода на 8 (6 изправни) J-16 и 12 (10 изправни) J-10C.
Аз от отново приканвам към унификация на авиопарка! :D За J-16(и за 15) не се знае много. Не се изнасят. Аз поне цена не намерих. Докато J-16 си го развиват отдавна, може да ползва всичкото им джепане и има информация за цената. Продаден е и на Пакистан. За С-варианта намирам $40-50 милиона на бройка.

Аватар
Sharana
Модератор
Контакт:

Мнение от Sharana » 05 Сеп 2022, 01:34

Amazon написа:
05 Сеп 2022, 01:24
Аз от отново приканвам към унификация на авиопарка! :D За J-16(и за 15) не се знае много. Не се изнасят. Аз поне цена не намерих. Докато J-16 си го развиват отдавна, може да ползва всичкото им джепане и има информация за цената. Продаден е и на Пакистан. За С-варианта намирам $40-50 милиона на бройка.
Радара е по-солиден, пък и все пак е тежък изтребител, има и доста по-развита система за самозащита от J-10C - уравняваме шансовете срещу Су-35, а с по-добрите китайски ракети В-В (PL-15, които за разлика от безаналоговите ракети са на въоръжение вече) даже може да се получи доста любопитно. А J-10C да се занимават с контиране на останалата авиация.
J-16 не се изнася, но на фона на J-20, който пилота тръгна да експортира няма да е проблем - от там изхождах :mrgreen:
Обаче 24 J-10C с 20 изправни за кажи-речи същата цена като 8+12 също ми звучи повече от приемливо, даже ми е любопитно какви ще са резултатите от въздушните боеве, където ще разчитат само на по-далекобойните си ракети.

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 05 Сеп 2022, 09:51

Благодаря за предложенията!
Sharana написа:
05 Сеп 2022, 01:02
Доста овъркил и меко казано нереалистично - няма кой да даде 5то поколение на условен Дронистан щом даже Пакистан скоро няма да има такива :mrgreen:
Best kill is overkill :lol: В интерес на истината нямам претенции какви да са изтребителите. Като чета по-надолу оставам с впечатление за единодушие относно 20 J-10C (шестнадесет изправни)?
Не съм убеден, че е финансово издържано, особено за невъоръжение дрони. Могат в РЕБ да, но нали ще зергваме с ирански ребаджйиски. Аз бих конвертирал тези 240 милиона в още Мохажери и CH-3.
Доста се чудих за тях. В крайна сметка ги оставих, тъй като имат средства за електронно разузнаване. Но си прав, че са много скъпи и е по-добре да ги сменим с разни Мохаджери и СН-3.
Това Akinci ли трябва да е?
Да, мисля Хатип писа, че така се казвал на български.
Липсват ми примамки за ПВОто - може безпитлони Ан-2 или китайските им аналози. Ако отделим повече бюджет може от китаските МиГ-19, преоборудвани в безпилотни точно с тази цел - в ДБ са под J-6 Farmer.
Бях замислил да използвам CL-289, но с МиГ-овете май ще стане даже по-добре, само трябва да го тествам първо.
Липсват ми Ейтаните - 1 система с 3 Heron-TP и 2 от тях изправни.
Това онзи с радара възух-земя ли беше? Ако е той, в интерес на истината умишлено не го сложих. В един момент установих, че меко казано съм се престарал с "фронтовите" единици - ако това всичкото вземе, че изведнъж го "открие" с радара, все ми е на ума, че компютърът ми рязко ще ритне камбаната :D
Липсват ми малко по-големите дрони като китайските CH-5 и 6 за повече боен товар и по-дълбоки удари - примерно системи по 4 дрона от 5цата и 2 системи по 4 дрона (всяка с по 3 изправни) от 6цата - последния носи китайски ХАРМове, та в комбинация с дребосъците ще е тормоз за ПВОто без да отвлича изтребителите за такива задачи :roll:
Честно казано не съм предвиждал дълбоки удари. Не, че това ще попречи на AI-то да ги закара на дълбоко, но все пак :lol: В интерес на истината за момента съм направил авиацията да действа повече от предпазливо - патрулите да си стоят отбранително в тила и много-много да не се юркат напред, а Су-34 и Аканджъ предпазливо да мятат крилати ракети от безопасно разстояние. Най-големите "смелчаци" ще са СН-3, Мохаджерите, Су-25 с ескорта от Су-30, на които ще им се наложи да работят над "фронта". Естествено ако има други идеи няма проблем да ги реализирам :)
Тъй като нямаме ударна авиация трябва някой, който да носи по-големи бомби + РСЗО. Трябва да видим цените на TAI Aksungur и Bayraktar Akıncı, след това да видим каква комбинация от тях ще можем да си позволим. От РСЗОто - новото турско още не е в ДБ. Избора е между Lynx с по 8x EXTRA или китайските SY-400 с по 8 УР. Китайските са по-неточни и по-лесни за прихващане, но пък са и доста по-евтини сигурно. Та труден избор :mrgreen:
И тъй като се поизгубих с бюджета не знам дали остава нещо за 1 китайски KJ-500 :roll:
Ирански балистични ракети за тормоз по летищата също ще са много добре дошли ако се вържат в бюджета.
За РСЗО още не съм мислил. Де факто "стратегическите" мостове, щабове, летища и прочее, и за двете страни са на по двеста и повече километра в тила. Трябва да е или много далекобойно или направо балистични ракети.

Аватар
Sharana
Модератор
Контакт:

Мнение от Sharana » 05 Сеп 2022, 18:11

Bruchpilot написа:
05 Сеп 2022, 09:51
Best kill is overkill :lol: В интерес на истината нямам претенции какви да са изтребителите. Като чета по-надолу оставам с впечатление за единодушие относно 20 J-10C (шестнадесет изправни)?
Аз бях предложил +4 (20 / 24 вместо 16 / 20) като балансна мятка щом минаваме на 5то поколение стелт към тежък 4++ към "лек" :mrgreen:
Но и 16 би трябвало да са ОК предполагам.
Bruchpilot написа:
Доста се чудих за тях. В крайна сметка ги оставих, тъй като имат средства за електронно разузнаване. Но си прав, че са много скъпи и е по-добре да ги сменим с разни Мохаджери и СН-3.
Големите дрони имат ELINT, та излишно ще дублираме без да е нужно, а нищо друго полезно няма да мога да правят.
Bruchpilot написа:
Това онзи с радара възух-земя ли беше? Ако е той, в интерес на истината умишлено не го сложих. В един момент установих, че меко казано съм се престарал с "фронтовите" единици - ако това всичкото вземе, че изведнъж го "открие" с радара, все ми е на ума, че компютърът ми рязко ще ритне камбаната :D
Акинчито също има SAR, както и другия голям турски. Те даже полските Байрактари ще имат модул със SAR радар вместо оптика, когато се налага (по 2 във всяка система от 6 дрона). Та както и да го въртиш си е нужно нещо, което повишава ефективността - по-малките дрони ще идентифицират и удрят ако е поразчистено откъм ПВО.
А компа ти няма да изпуши спокойно, процесора вижда много зор, когато има много РЛС и трябва да им изчислява на всичките LoS постоянно и да смята дали виждат нещо или не. С наземните "статисти" не се затормозява толкова, а ако ще са наистина само в ролята на мишени направо ги направи отделна страна и я сложи на "blind"" - така никакъв ресурс няма да хаби да ги смята.
Bruchpilot написа:
Честно казано не съм предвиждал дълбоки удари. Не, че това ще попречи на AI-то да ги закара на дълбоко, но все пак :lol: В интерес на истината за момента съм направил авиацията да действа повече от предпазливо - патрулите да си стоят отбранително в тила и много-много да не се юркат напред, а Су-34 и Аканджъ предпазливо да мятат крилати ракети от безопасно разстояние. Най-големите "смелчаци" ще са СН-3, Мохаджерите, Су-25 с ескорта от Су-30, на които ще им се наложи да работят над "фронта". Естествено ако има други идеи няма проблем да ги реализирам :)
Ами заменяма ударната авиация с дрони все пак - някой ще трябва да удря целите в дълбочина (артилерия примерно + по-дълбоките) + да тормози ПВОто, а на по-късен етап ако всичко се развива добре може даже и летищата да тормози ако ПВОто там по някое време "все" :mrgreen:
Акинчитата и другия тежък турски са единствените, които ще носят нещо по-голямо от 50кг бомба (по 2 или даже 4 турски JDAM не помня можеха да мъкнат) - все някой трябва да удря и по-"твърдите" цели (след като армейското ПВО се подави), J-10 ще са заети с В-В задачи. Също така ако е безопасно някъде над фронта могат да изпарят цяла танкова рота с джепането, което носят за разлика от по-малките.
Bruchpilot написа:
За РСЗО още не съм мислил. Де факто "стратегическите" мостове, щабове, летища и прочее, и за двете страни са на по двеста и повече километра в тила. Трябва да е или много далекобойно или направо балистични ракети.
За летищата се разбрахме Фатехи - кои точно вече зависи от необходимостта (да стигат летищата). За щабовете също, но за РСЗОто си трябват най-малкото полеви складове с муниции. които да са по-изнесени. А и след като заменяме авиацията с дрони и РСЗО, то ще работят и по "статистите" или най-малкото армейското ПВО.

Отговори