Морски алтернативкиТурско-египетски удар в Атон - сърцето на Източното православиe - 1574 г.

Модератор: Ksantip

Отговори
De Ruyeter
Редовен потребител
Мнения: 542
Регистриран на: 21 Сеп 2016, 22:32
Контакт:
Status: Offline

Турско-египетски удар в Атон - сърцето на Източното православиe - 1574 г.

Мнение от De Ruyeter » 21 Мар 2017, 10:59

Османското нашествие на Балканите е спряно още в средата на 14 век. Турците остават в Мала Азия. След опита си да напреднат към Адрианопол и Пловдив са изтласкани и разбити от обединените християнски сили. Създават своя държава, но тя е далеч по-малка от историческата. България през 15 век е разделена главно на 3 части, но след смъртта на Шишман и Срацимир, царството отново минава под единно управление на един от наследниците им. Гърция също продължава да съществува. Сърбия и Албания – също независими. България има излаз на Бяло море. Сърбия и Албания – на Адриатическо. Османската държава държи голяма част от Мала азия, като действа съвместно с други бейлици. Със съвместни усилия мюселманите прогонват рицарите от Родос /1521г./ За превземане на Цариград не могат и да си помислят. Добруджанското деспотво си поддържа оживени търговски отношения с Венеция и Генуа. По същия начин постъпва Търновското царство, вече обединено с видинското Основен център на деспотвото е Варна, на Търновското – Несебър на Черно море и Солун и Егейско море.
Как си вървят пиратските набези на мюселманите през десетилетията, изведнъж решават да ударят в сърцето на православната духовност – Атон. Нападат го с обединен – турско египетски флот, опожаряват манастирите, свещениците са избити, ръкописите – унищожени, ценностите ограбени – както гръцките, така и български и сръбски. След това натовареният с плячка флот се оттегля към Родос.
Нападението върху Атон обединява балканските владетели. Добруджанското деспотство изпраща 2 галеона и 4 галери, Търновското царство 2 галеона, 2 караки, 2 каравели, 4 галери, Сърбия – 1 карака и 3 каравели, 2 галери, Гърция – 8 галеона, 4 караки, 4 каравели, 8 „бастард“ галери, 2 галеаса, 8 малки галери. Албания също дава своя принос - 6 галери и 2 каравели.
Обединените турско-еипетско-алжирски и т.н. сили имат 12 „бастард“ галери, 30 стандартни галери, 3 галеаса, 4 караки и 6 каравели, 5 мавни.
Общо се получава следната картинка: ветроходни кораби на християните – 30 ветроходни кораба и 34 галери. Обединен мюселмански флот 15 ветрохода и 45 гребни кораба.
Последна промяна 2 на De Ruyeter, променена общо 21 пъти
Аз съм инат-фундаменталист, убеден в собствената правота, не приемам чужди мнения и повтарям до затъпяване своята истина! За кой ли важи? :lol:

De Ruyeter
Редовен потребител
Мнения: 542
Регистриран на: 21 Сеп 2016, 22:32
Контакт:
Status: Offline

Re: Удар в сърцето на Източното православиe - 1574г.

Мнение от De Ruyeter » 21 Мар 2017, 16:17

Акостиралите на остров Родос обединени мюселмански сили са предупредени за напредването на християнския флот от случайно преминаващ мавритански търговски кораб. Разчитащите на абордажен бой турци и египтяни решават да се сближат максимално бързо с балканския флот и боят да се реши от по-многобройните абордажници, намиращи се на османските кораби. Християнските адмирали решават единодушно, че основният бой трябва да се изнесе от ветроходните кораби, които се разполагат в центъра на армадата. На всяко крило се разполагат по 12 галери. В резерв са оставени още 10 галери. Гръцкият адмирал иска всяка една от ескадрите да действа самостоятелно, тъй като действа помежду им са по-добре отработени. Вместо да се обособят строго ветроходна и гребна ескадра се стига до разделяне на корабите по национален признак – гърците построяват корабите си срещу напредващите мюселмани като поставят 16 ветрохода в центъра, осемте галери по фланговете. Вдясно от гръцкия флот е ескадрата на Търновското царство, вляво се подреждат флотовете на Сърбия и Добруджанското деспоство. Като най-слаба албанската ескадра заема най-крайния ляв фланг.
Първоначално турците атакуват в строй фронт като в центъра са разположени най-тежките галеаси и бастард галери. Напредването им е посрещнато от ураганния огън на гръцката и Търновската ескадра. Леките корпуси на галери, се пробиват лесно дори и от по-леки гюлета. В завързалия се артилерийски дуел са потопени 1 бастард галери и 3 стандартни галери. Християните понасят малко загуби в жива сила. Мюселманските сили не издържат на обстрела и се оттеглят. На следващия ден капудан паша Али атакува християнския флот отново. Тази път Докато част от галерният флот атакува отново гръчката и Търновската ескадра, ветроходите, подкрепяни от 15 галери атакуват албанското крило. Под прикритието на огъня на караките египтяните се приближават плътно до албанските кораби. Сполучлив изстрел на тежко 112 фунтово гюле потопява една от каравелите, останалата е обкръжени от ислямските галери. Строят на християните се разкъсва. Съседната сръбска ескадра, подкрепяна от корабите на добруджанския деспот се притичва на помощ на търпящия бедствие съюзник. Корабите от лявото крило се разбркват. Започва сеч. Галерите с трясък чупят веслата си и жадните за кръв екипажи се нахвърлят върху противниците. Срещу тридесетте мюселмански кораба изпратени от турския адмирал се намират 20 християнски кораба. Победата започва да клони към страната на полумесеца. Предвкусквайки победата, капудан паша Али изпраща още 20 галери да ударят в гръб разтеглената линия на обединения християнски флот. За да предотврати обходната маневра адмирал Далаверос изпраща всички свои галери и дава сигнал на търновските галери да удържат на натиска на прииждащите мюселмани. Адмирал Добротица лично оглавява атаката на галерните сили – общо 22 галери. Битката се разгаря по цялата линия с небивало ожесточение.
Внезапно вятърът сменя посоката си, като дава възможност галеоните и караките на Търновското царство и Гърция да заемат благоприятна наветрена позиция. Междувременно турските ветроходи подлагат на безмилостен обстрел сръбско-албанския фланг. В отчаян опит да вземе връх в битката Далаверос изпраща всичките 22 ветрохода под негово командване в строй фронт срещу 15 турско египетски ветрохода.
Аз съм инат-фундаменталист, убеден в собствената правота, не приемам чужди мнения и повтарям до затъпяване своята истина! За кой ли важи? :lol:

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Мнения: 37568
Регистриран на: 18 Юли 2016, 22:29
Контакт:
Status: Offline

Re: Удар в сърцето на Източното православиe - 1574г.

Мнение от Dinain » 21 Мар 2017, 21:21

Де Ройтер, ще трябва да изчака малко алтернативката ти. Лош тайминг - има офанзива в Хама. ;)
“Обережно, падає бімба! 💣

Сбърках!
Т-72, 24.02.22

De Ruyeter
Редовен потребител
Мнения: 542
Регистриран на: 21 Сеп 2016, 22:32
Контакт:
Status: Offline

Re: Удар в сърцето на Източното православиe - 1574г.

Мнение от De Ruyeter » 22 Мар 2017, 10:16

аз също не съм завършил темата, така че споко:)
Аз съм инат-фундаменталист, убеден в собствената правота, не приемам чужди мнения и повтарям до затъпяване своята истина! За кой ли важи? :lol:

De Ruyeter
Редовен потребител
Мнения: 542
Регистриран на: 21 Сеп 2016, 22:32
Контакт:
Status: Offline

Re: Удар в сърцето на Източното православиe - 1574г.

Мнение от De Ruyeter » 22 Мар 2017, 15:05

Положението на левия фланг става критично. 2 албански галери са превзети на абордаж, а екипажът им е буквално изклан докрак. Обкръжената няколко турски „бастард“ галери албанска каравела „Георги Кастриоти“ успява да отблъсне няколко абордажни атаки, но накрая е запалена. Пристигналите на помощ сърби и българи успяват да потопят 4 галери, но сърбите губят 1, а Добруджанското деспотство – 2 галери. Само високобордните ветроходи се държат, като успяват да потопят 2 галери. Подлагани на тежък анфиладен огън от турските ветроходи 2 от християнските галери са повредени и забавят ход.
Междувременно се намесват основните сили на съюзническия ветроходен флот. Действайки на тактиката на „рояка“ най-силните кораби на балканските властели нападат адмиралския, контраадмиралския и вицеадмиралския кораби. Изведнъж върху четирите най-големи османски кораба се стоварва буря от каменни и оловни гюлета. Върху тях концентрират огъня си 12 съюзнически кораба. Османският флагман „Седл их-Бахр“ се запалва от разпиления по палубата барут и експлодира. Корабът на контараадмирала „Еждер Башли“ също е тежко повреден от множество попадение на гюлета от близка дистанция, преобръща се и потъва. В този ден никой от противниците не искаше и не дава милост. Падналите във вода алжирци и турци биват разстрелвани с аркебузи, арбалети и дори с бомбардели. Останалите 10 ветрохода потопяват трите арабски мавни и една каравела. Ужасени от загубата на своя върховен главнокомандващ, в редиците на мюселманите започва паника. Християнските галери преминават в настъпление. Гръцките „бастард“ галери въоръжени с тежки носови оръдия попяват 4 османски галери при тяхното отстъпление. Две стандартни галери са запалени от сръбската флагманска карака, но горящия такелаж пада на палубата на ветрохода и трите експлодират. Добруджанските кораби разчистват пътя си със смели залпове. При опит да бъдат абордирани от нападащите ги галери галеоните „Свети Георги“ и „Свети Николай“ потопяват 2 от атакуващите ги галери, а галеасът опитал се да ги прикрие е тежко повреден. Впоследствие е доунищожен от огъня на заобиколилите го гръцки „бастард“ галери. Флагманската галера "лантерна" или голяма галера на Търновското царство, подпомагана от два галиота успява с точни изстрели да потопи тунизийска галера и да вземе да абордаж и унищожи една "бастард" галера. Към 6 часа вечерта боят престава по цялата линия. Разбитият мюселмански флот се оттегля към към Родос, съюзените балкански ескадри към Лесбос.
И двете страни понасят тежки загуби: албанското съединение губи най-много кораби – 2 галери и 2 каравели, над 300 убити и ранени; сърбите – 1 галера и флагманската карака, на чийто борд загиват всички 400 души. Заедно с жертвите от потопената галера броят достига 500. Добруджанският флот губи 2 галери – заедно с жертвите на ветроходите и останалите възлиза на около 300 души. Гръцкият и българския флот не губят ветроходи, но имат по една загубена галера и загуби сред личния състав на ветроходите в резултат на артилерийските дуели и абордажни схватки. Гърците губят 200 души, а търновци – 180. Общите загуби на флота на християните е 8 кораба и 2000 души.
Загубите на турско-алжирско-египетския флот са далеч по-тежки. Те губят 6 ветрохода, от които два флагмански. Общите загуби в мюселманската ветроходна ескадра възлизат на 2200 души. Освен това са потопени 16 галери и 1 галеас. Гребният флот се лишава от 4000 души. Други 6 галери са в сериозно повредени от огъня на християните, а 4 от тях имат сериозни загуби в личния състав.
Аз съм инат-фундаменталист, убеден в собствената правота, не приемам чужди мнения и повтарям до затъпяване своята истина! За кой ли важи? :lol:

Отговори

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани