Алтернативна историяХристияните изтласкват Османците 14-15-ти век

Отговори
Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:
Status: Offline

Християните изтласкват Османците 14-15-ти век

Мнение от Amazon » 16 Яну 2025, 20:27

miau написа:
16 Яну 2025, 19:39
Dinain написа:
16 Яну 2025, 13:10
а концепция за часовои не съществува - укрепени лагери с десетки въоръжени мъже на няколко пъти биват нападани и избивани за минути без никакви проблеми, като нападателите някак си с магия се оказват в периметъра без никакво предупреждение. :
Всеки път, когато видя нещо подобно "по телевизията" се сещам за битката при Черномен, където около 5000 османци нападат около 20 000 балканци и резултата а много на нула за османците.
Чудя се, ако Сърбите бяха спечелили всички по-големи битки и те и гърците, или пък поляците бяха заели мястото на османците, какво щеше да стане с нас?

Ако бяха гърците - добре. Вероятно щяхме да оцелеем, макар и с намалена територия. Ако обаче бяха сърби/хървати, и/или поляци, дали днес щеше да има българска нация? Щото нали - тогава езика е еднакъв, религията почти, изглеждаме почти еднакво, национализъм липсва, 500 века...

Аватар
rki
Редовен потребител

Re: Християните изтласкват Османците 14-15-ти век

Мнение от rki » 16 Яну 2025, 20:30

Гърците, добре?

Ти зачеркна няколко столетия гръкомански борби с лека ръка.

The USSR is still collapsing before our very eyes

Parasha delenda est

Sasel
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Sasel » 16 Яну 2025, 20:47

Твърдо съм научил едно, гърците са много по гадна нация от турците! Нация за която работа е мръсна дума, никога не съм харесвал. Най много броеници, нещо с което се прави нищо, можеш да видиш в Гърция.
Дано не съм бил малко краен!
Dinain към rki: Спри се, бе човек. Побърка се...
"нормално беше да има някакво кръвопускане" Dinain за кланетата на цивилни алауити.

miau
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от miau » 16 Яну 2025, 23:19

Amazon написа:
16 Яну 2025, 20:27
[
Чудя се, ако Сърбите бяха спечелили всички по-големи битки и те и гърците, или пък поляците бяха заели мястото на османците, какво щеше да стане с нас?

Ако бяха гърците - добре. Вероятно щяхме да оцелеем, макар и с намалена територия. Ако обаче бяха сърби/хървати, и/или поляци, дали днес щеше да има българска нация? Щото нали - тогава езика е еднакъв, религията почти, изглеждаме почти еднакво, национализъм липсва, 500 века...
Най-вероятно гърците щяха да се потрудят да ни погърчат, и то доста по-успешно от османците.
Какви ги вършат католиците при походите срещу османците съм сигурен че знаеш. Уж и българите са били християни, ама не точно, затова...

Езика тогава не е почти еднакъв. Нашият език започва да губи падежи 2-3 века по-рано. Патриарх Ефтимий затова се опитва да прави някаква езикова реформа. Видял, че нещата не отиват на добре с езика(според него) и опитал да върне старите правила и норми. Не успял. Костенечки, който е последовател на Ефтимий, успява да пооправи сръбския език, и те и до днес си имат падежи. При нас това бягане от падежите към аналитизъм не е спирало, и въпреки, че сме заобиколени от страни, чиито езици имат падежи, ние нямаме. Една от теориите, която на мен ми се струва най-достоверна е, че българският език(още от формирането на българската държава, покръстването и приемането на глаголицата) представлява славянска лексика и българска граматика. Затова имаме толкова близко звучащи думи с останалите славански езици, но нямаме падежи.

Обаче, 1401 г. с османското присъствие на Балканите е могло да се свърши, но някакъв сръбски герой решил, че трябва да се държи като рицар и така обрекъл и собствения си народ на няколко века османска власт, закони и беззаконие.
All those... moments will be lost... in time,... like tears... in rain.

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 16 Яну 2025, 23:58

rki написа:
16 Яну 2025, 20:30
Гърците, добре?

Ти зачеркна няколко столетия гръкомански борби с лека ръка.
Точно за това! В ТР българите се мешат с турците, но не с Гърците - нищо, че е една държава. Пътеписите го потвърждават. След Освобождението гърците се изнасят от Варна и околностите. Те не успяват да ни претопят за век и половина, дето сме били една шепа хора под тяхно владичество, а през 15-ти век когато сме почти милион и вече знаем какви сме, ще им е още по-трудно. Разбира се, че ще колонизират много територия и при този вариант е абсурд да имаме голяма България заемаща основната част от Балканите, както днес.

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 17 Яну 2025, 02:40

miau написа:
16 Яну 2025, 23:19
Най-вероятно гърците щяха да се потрудят да ни погърчат, и то доста по-успешно от османците.
Какви ги вършат католиците при походите срещу османците съм сигурен че знаеш. Уж и българите са били християни, ама не точно, затова...
Имам смътни спомени за един от кръстоносните походи, загубил повече хора в България, отколкото в крайната дестинация. Явно са попрекалили с фуражирането. Дано не съм чел мурзилки, ще проверя утре.

Аватар
Stan
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Stan » 17 Яну 2025, 14:22

Amazon написа:
17 Яну 2025, 02:40
miau написа:
Имам смътни спомени за един от кръстоносните походи, загубил повече хора в България, отколкото в крайната дестинация. Явно са попрекалили с фуражирането. Дано не съм чел мурзилки, ще проверя утре.
Третият kръстоносен поход - 1189 г. Дават доста убити. Но че са загубили повече хора туk, отkолkото в kрйната дестинация, си го чел в Мурзилkа. Освен това, българсkие земи, през kоито минават, по това време са византийсkи.

Kолkото за гърците - по това време нямат ниkаkва идея да погърчват kогото и да е било. Не трябва д асе бърkат реалности от 18-20 в. с таkива от средновеkовието.
Като не искаш мира, на ти секира.

Аватар
Stan
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Stan » 17 Яну 2025, 14:52

Иначе Сърбия през втората половина на 14 в., след смъртта на Стефан Душан (1355 г.) започва да се разпада. В битkата при Черномен 1371 г. в битkата при Черномен Вълkашин и Углеша са самостоятелни владетели. Таk че Сърбия не е била алтернатва на османците. Византия и тя по това време е взела дала. Вcъщност на това се дължи успехът на османците на Балkаните - не щото били много силни, напротив, те бил най-слабата от няkолkото турсkи държави в Мала Азия, а на това, че Византия, България и Сърбия, по това време вече били преkалено слаби и фрагментирани. Но, аkо не бяха турците, щеше да е няkой друг.

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 17 Яну 2025, 16:03

Stan написа:
17 Яну 2025, 14:52
Но, аkо не бяха турците, щеше да е няkой друг.
Поляците? Помня, че Владислав ни включваше в титула си и сега проверих в уикито, има ни:
Владислав по Божията милост крал на Полша, Унгария, Далмация, Хърватия, Рашка, България, Славония, земите на Краков, Сандомир, Ленчица, Шерадз, Куявия, върховен княз литовски, померански и руски, господар и наследник

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 17 Яну 2025, 16:08

miau написа:
Езика тогава не е почти еднакъв. Нашият език започва да губи падежи 2-3 века по-рано. Патриарх Ефтимий затова се опитва да прави някаква езикова реформа. Видял, че нещата не отиват на добре с езика(според него) и опитал да върне старите правила и норми. Не успял. Костенечки, който е последовател на Ефтимий, успява да пооправи сръбския език, и те и до днес си имат падежи. При нас това бягане от падежите към аналитизъм не е спирало, и въпреки, че сме заобиколени от страни, чиито езици имат падежи, ние нямаме. Една от теориите, която на мен ми се струва най-достоверна е, че българският език(още от формирането на българската държава, покръстването и приемането на глаголицата) представлява славянска лексика и българска граматика. Затова имаме толкова близко звучащи думи с останалите славански езици, но нямаме падежи..
Не е ли бил взаиморазбираем? Знам че разделянето започва още в 8-ми век, но пътешественици минали през България и Полша през ранния османски период твърдят, че езиците са еднакви. Разбира се това са араби и западноевропейци, на тях така им е звучал, но и до днес корените на голяма част от думите са еднакви - 600 години по-късно.

Аватар
Stan
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Stan » 17 Яну 2025, 16:27

Amazon написа:
17 Яну 2025, 16:03
Stan написа:
17 Яну 2025, 14:52
Но, аkо не бяха турците, щеше да е няkой друг.
Поляците? Помня, че Владислав ни включваше в титула си и сега проверих в уикито, има ни:
Владислав по Божията милост крал на Полша, Унгария, Далмация, Хърватия, Рашка, България, Славония, земите на Краков, Сандомир, Ленчица, Шерадз, Куявия, върховен княз литовски, померански и руски, господар и наследник
Поляците може, но преди да станат фаkтор? Иначе в титулатурата си Владислав може да слага kаkвото си исkа

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 17 Яну 2025, 16:33

Stan написа:
17 Яну 2025, 14:22
Kолkото за гърците - по това време нямат ниkаkва идея да погърчват kогото и да е било. Не трябва д асе бърkат реалности от 18-20 в. с таkива от средновеkовието.
Сега се замислих, че 100 години по-рано те успяват да блокират Ивайло и да завладеят Търново. Целта им е просто да върнат Асеневци на престола. Това хич не изглежда, като опит за асимилация/завладяване. Просто искат приятелска/роднинска аристокрация, да управлява големият северен съсед. Ако им беше чак такъв зор да ромеизират славяните, нямаше да ни създават азбука. Че то славяните около Солун не ромеизират напълно. Чак после в ерата на национализма и то Гърция а не Византия.

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 17 Яну 2025, 16:34

Stan написа:
17 Яну 2025, 16:27
Поляците може, но преди да станат фаkтор? Иначе в титулатурата си Владислав може да слага kаkвото си исkа
Но ти казваш, че тогава никой не е фактор. А поляците са силни и ако успеят да утилизират кебапа и да се настанят трайно на Балканите...

Аватар
Сун Дзъ
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Сун Дзъ » 17 Яну 2025, 17:01

Още Василий полага основите, всички в империята да са равнопоставени. И затова 200 години чакаме Втората Българска държава.
По-големият проблем за нас, е не че сме разпокъсани, а че сме православни. Когато османците опират на католици, удрят на камък - цяла Европа фанатично се изсипва да помага.

Аватар
Ksantip
Модератор
Контакт:

Мнение от Ksantip » 17 Яну 2025, 18:26

Amazon написа:
17 Яну 2025, 16:34
Stan написа:
17 Яну 2025, 16:27
Но ти казваш, че тогава никой не е фактор. А поляците са силни и ако успеят да утилизират кебапа и да се настанят трайно на Балканите...
Ако приемем, че турците никога не се закрепват в/изтласкани са от Европа, тогава Венеция и Унгария остават най-важните външни фактори. Не виждам как и двете страни (още по-малко Полша, която е на майната си) ще успеят да усвоят, или дори ще опитат да го направят, големи територии във вътрешността на полуострова. След като Сърбия, България и Византия са в състояние на разпад и ако няма какво да ги погълне, предполагам, че в рамките на няколко десетилетия пак щеше да се намери кой да централизира държавите и нещата щяха да продължат постарому. Все пак откъм външни фактори Унгария има най-големи шансове (виж експанзията им към Видин през 60те години на века), но дори и при слаба местна съпротива, пак не виждам как щяха да превземат и да усвоят земите край Търново или южно от Балкана.

miau
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от miau » 17 Яну 2025, 19:24

Amazon написа:
17 Яну 2025, 16:08
Не е ли бил взаиморазбираем? Знам че разделянето започва още в 8-ми век, но пътешественици минали през България и Полша през ранния османски период твърдят, че езиците са еднакви. Разбира се това са араби и западноевропейци, на тях така им е звучал, но и до днес корените на голяма част от думите са еднакви - 600 години по-късно.
Взаиморазбираеми - да, почти еднакви - не мисля. Но, доказателства нямам. Думите са еднакви, защото българският е славанска лексика + българска граматика. Как ще подреждаме и членуваме думите не се отразява особено на корена на самите думи. Макар българският днес да е квазипадежен, все още имаме остатъци от падежи, в училище падежи не се учат, но се съмнявам да има българин, който да не разбира израза "Преди/След Христа", "цифром и словом" и други подобни. Пък, за тази от нас, израснали във времената, когато руският беше задължителен, разбирането на останалите славянски езици е още по-лесно.

Ако, аз не знам нищо за немския и холандския, и взема, че се разаходя из земите на немците и холандците 100% ще разказвам, че езиците им са еднакви. :)
All those... moments will be lost... in time,... like tears... in rain.

Отговори