Amazon написа: ↑16 Яну 2025, 20:27
[
Чудя се, ако Сърбите бяха спечелили всички по-големи битки и те и гърците, или пък поляците бяха заели мястото на османците, какво щеше да стане с нас?
Ако бяха гърците - добре. Вероятно щяхме да оцелеем, макар и с намалена територия. Ако обаче бяха сърби/хървати, и/или поляци, дали днес щеше да има българска нация? Щото нали - тогава езика е еднакъв, религията почти, изглеждаме почти еднакво, национализъм липсва, 500 века...
Най-вероятно гърците щяха да се потрудят да ни погърчат, и то доста по-успешно от османците.
Какви ги вършат католиците при походите срещу османците съм сигурен че знаеш. Уж и българите са били християни, ама не точно, затова...
Езика тогава не е почти еднакъв. Нашият език започва да губи падежи 2-3 века по-рано. Патриарх Ефтимий затова се опитва да прави някаква езикова реформа. Видял, че нещата не отиват на добре с езика(според него) и опитал да върне старите правила и норми. Не успял. Костенечки, който е последовател на Ефтимий, успява да пооправи сръбския език, и те и до днес си имат падежи. При нас това бягане от падежите към аналитизъм не е спирало, и въпреки, че сме заобиколени от страни, чиито езици имат падежи, ние нямаме. Една от теориите, която на мен ми се струва най-достоверна е, че българският език(още от формирането на българската държава, покръстването и приемането на глаголицата) представлява славянска лексика и българска граматика. Затова имаме толкова близко звучащи думи с останалите славански езици, но нямаме падежи.
Обаче, 1401 г. с османското присъствие на Балканите е могло да се свърши, но някакъв сръбски герой решил, че трябва да се държи като рицар и така обрекъл и собствения си народ на няколко века османска власт, закони и беззаконие.
All those... moments will be lost... in time,... like tears... in rain.