Оръжия на бъдещето и концептуални въоръженияЛазери

Модератори: Sharana, Amazon

Отговори
Аватар
Советский богатир
Редовен потребител
Мнения: 69
Регистриран на: 17 Авг 2016, 18:56
Контакт:
Status: Offline

Лазери

Мнение от Советский богатир » 14 Ное 2016, 21:13

Това е бъдещето, което вече тропа на вратата.
В момента се водят доста паралелни разработки на такъв вид оръжия.
Най-голям медиен шум се вдига, естествено, около американските, израелските и европейските прототипи.
Китайските, както винаги, тънат в мъгла, но никой не се съмнява, че благодарение на техните хакери, ще
догонят много бързо водачите в гонката.
Положението в Русия е неясно, там почиват на старите си лаври - изключително богат фундамент от разработки през
80-те години, които обаче са прекратени или замразени. Както е известно на всички, там основният проблем е от финансово
естество.

Откривам темата с една статия, публикувана през 2015 год.
В бъдеще ще добавям и други материали...
US лазерът ''Атина'' - кошмарът на Путин
Изображение
ТАМПА, ФЛОРИДА – Президентът Владимир Путин и водещите генерали в руската армия са в паника от ново революционно лазерно оръжие на САЩ, което скоро ще влезе на въоръжение. Заради събитията в Украйна и Близкия изток и дрънкането на оръжие, с което Москва се опитва да сплаши Европа, Пентагонът започва безпрецедентна кампания за превъоръжаване със следващо поколение системи, които ще доведат до революционна промяна във военната стратегия на бойното поле.

Историческото увеличаване на военния бюджет поиска президентът Барак Обама, който бе обвиняван, че съкращава армията и въоръженията под опасния мимимум за сигурността на Съединените щати. През 2016 г. Пентагонът ще разполага с космическата сума от $534 милиарда долара. В добавка към тази цирфра са допълнителните $51 милиарда, предназначени за засилване на отбраната в Европа и за финансиране на операциите срещи „Ислямска държава“ и "Ал Кайда" в Близкия изток. За сравнение руският бюджет за отбрана е около 50 милиарда долара.
Изображение
Лазерът "Атина" поразява целта със скоростта на светлината и струва половин долар на едно изстрелване.

Революционната лазерна система „Атина“ (Атина Палада е богинята на войната в древногръцката митология б.р.) е част от новите хай-тек оръжия, с които САЩ възнамеряват да постигнат превъзходство над вражеските ракетни и артилерийски въоръжения. Предвижда се тя да бъде инсталирана на бронирани коли, кораби от ВМС и самолети на ВВС още през 2016 г. Новото поколение квантови генератори, създадени от компанията „Локхийд Мартин“, използва оптически нишки, в резултат на което има много голяма сила на поражение. „Атина“ , която комбинира няколко лазерни модула, бе изпробвана срещу мишени край бреговете на Калифорния. Високата поразяваща мощ на лъча се дължи на факта, че той е комбинация от светлинната енергия на няколко квантови генератора.

„Изпитанията показаха, че новите лазери с висока ефективност са готови да поразяват малък калибър ракети, снаряди и безпилотни самолети“, заяви след тестовете Тори Бруно, прездидент на стретегическите системи за противоракетна отбрана към фирмата, чийто щаб се намира в щата Мериленд.

На кораб на ВМС на САЩ бе инсталирана установка „Атина“ с малка мощност от 30 kW. Тя се насочва от електронна система за следене, която намира целта и я унищожава само за 30 секунди. Обсегът на действие е до 5 км. „Локхийд Мартин“ разкри, че е разработила и по-мощни лазери, които използват енергия oт 60 до 500 кW. Догодина американската армия ще получи камиони с 60-киловатови лазерни оръдия, които ще създават защитен чадър над широк периметър от театъра на бойните действия.

„Новият революционен момент в „Атина“ е, че нейните лазерни генератори са значително по-малки от предишните и използват енергията изключително ефективно“, коментира експертът на фирмата Киаки Джаксън за специализираното издание „Военно авиокосмическо пространство“. При изпитанията на суша квантовите лъчи с висока концентрация на енергията обезвредили камион „Форд“ като прогорили капака му и повредили мотора.

Предвижда се прототипи на „Атина“ и на другата лазерна система“Адам“ догодина да бъдат монтирани на самолети и хеликоптери, които на практика ще могат да унищожават всички ракети и снаряди, изстреляни срещу тях. Техничеките експерти на компанията разкриват, че новата оръжейна система използва най-новите оптически сензори, които осигуряват прецизно насочване на смъртоносните лъчи. Запознати с проучванията на „Локхийд Мартин“ смятат, че в нейните лаборатории услилено се работи по създаването на свръхбързи квантови компютри. Според тях те биха довели до колосален скок в електрониката, но учените трябвало да разрешат редица сложни проблеми – един от които е създаване на протип, който използва по-малко енергия.

Изключителната ефикасност на „Атина“ и „Адам“ е, че за разлика от ракетите и снарядите, техните лазерни заряди се движат със скоростта на светлината и поразяват мигновено целите. През декември 2014 г. за първи път крайцерът „Понсе“ на ВМС на САЩ изпробва в Персийския залив експерименатална установка на „Атина“ и свалил от небето безпилотен дрон мишена.

Вижте видео.

Според специалистите едно от преимуществата на лазерните оръдия е, че един техен изстрел струва 59 цента, докато цената на съвременен снаряд или ракета надхвърля $1 милион. Освен това инвестициите в създаването на прототипа за ВМС, който е инсталиран на „Понсе“ са около $40 милиона долара, което е малка сума в сравнение с милиардите, влагани за създаване на нови поколения изтребители и бойни кораби.

Значително по-мощните лазерни установки, които използват енергия от 500 kW и повече ще бъдат поставени на флотилия от специални самолети „Боинг 747“. Те ще са в състояние да унищожават ядрените ракети „Топол“, за които руското военно министерство твърди, че били недосегаеми. Летящи високо в небето боинги ще са в състояние да изгарят зарядите на на „Топол“ още в началната фаза на полета им.

Всички нови разработки на големите контрактори на Пентагона са започвали с военно приложение, а по-късно са били прилагани и в гражданската сфера. Специалистите смятат, че така ще бъде и с „Атина“. В близко бъдеще може да бъдат създадени свръхмощни лазерни инсталации, които при необходимост да бъдат използвани, ако астероид заплаши живота на Земята.
"To watch the courageous Afghan freedom fighters battle modern arsenals with simple hand held weapons is a inspiration to those who love freedom. Their courage teaches us a great lesson - that there are things in this world worth defending !"

Аватар
Amazon
Модератор
Мнения: 8578
Регистриран на: 20 Юли 2016, 02:00
Контакт:
Status: Offline

Re: ЛАЗЕРИ

Мнение от Amazon » 15 Ное 2016, 17:35

Снимка на LaWS от споменатият в статията Понс:

Изображение

http://www.defensetech.org/2014/12/31/n ... estroyers/

Предполагам обаче че за сега корабите нямат достатъчно енергия, за сериозо приложение на системата.

Аватар
ValBo
Редовен потребител
Мнения: 2256
Регистриран на: 22 Юли 2016, 09:14
Контакт:
Status: Offline

Re: ЛАЗЕРИ

Мнение от ValBo » 16 Ное 2016, 08:24

Представям си какви жироскопни и амортизиращи системи ще са необходими на тази лазерна платформа, за да може да води бой дори при малко вълнение. А да не говори за съчетанието проливен дъжд, силно вълнение и много влага във въздуха
Finita la commedia

Аватар
Amazon
Модератор
Мнения: 8578
Регистриран на: 20 Юли 2016, 02:00
Контакт:
Status: Offline

Re: ЛАЗЕРИ

Мнение от Amazon » 16 Ное 2016, 18:21

ValBo написа:Представям си какви жироскопни и амортизиращи системи ще са необходими на тази лазерна платформа, за да може да води бой дори при малко вълнение. А да не говори за съчетанието проливен дъжд, силно вълнение и много влага във въздуха
Стабилизацията вече е доста съвършена а и лазер ще се стабилизира по-ефективно, защото там за разлика от оръдията няма интервал между изстрела и попадението. Наример стабилизиращата система на Ейбрамс е много интелигентна. Когато мерача натисне спусъка с мерник на целта, ако системата не е "напълно стабилизирана" изчаква някакви милисекунди оръдието да сочи точно към целта и тогава стреля. На мерача обаче му изглежда, все едно е стрелял с натискането на спусъка. Докато при лазера такива "трикове", ще са доста по-лесни, тъй като има по-малко фактори за изчисляване. Пък и кораба при нормално вълнение извършва доста по-плавно движение от танк подскачащ по пресечен терен. А сиурно си виждал клипчета как на танка му слагат халба с бира на цевта на оръдието и той фърчи из полето без да разлее бирата. :)

Аватар
ValBo
Редовен потребител
Мнения: 2256
Регистриран на: 22 Юли 2016, 09:14
Контакт:
Status: Offline

Re: ЛАЗЕРИ

Мнение от ValBo » 16 Ное 2016, 20:26

И си прав, и не си.
Танкът се клати по непредсказуемо, но на танковото оръдия не му се налага да догонва бързо летяща ракета, която е и с пъти по-тънка от танк . Та доста трябва да са се постарали с платформата. А си остава проблемът с разсейването на лъча.
Иначе - перспективна технология, но както и с електромагнитното оръдие, ще трябва доста до почакаме докато стане масова.
Finita la commedia

Аватар
Archer
Редовен потребител
Мнения: 3115
Регистриран на: 24 Юли 2016, 00:04
Контакт:
Status: Offline

Re: ЛАЗЕРИ

Мнение от Archer » 16 Ное 2016, 20:27

Там е работата, че сегашните лазери са доста слаби и с ограничен обсег което в обзоримо бъдеще няма да расте.
Много по преспективен е "рейл гъна" .

Аватар
Amazon
Модератор
Мнения: 8578
Регистриран на: 20 Юли 2016, 02:00
Контакт:
Status: Offline

Re: ЛАЗЕРИ

Мнение от Amazon » 16 Ное 2016, 21:36

Рейл Гъна добре, но химическите боеприпаси също не седят на едно място. Слуховете за оръдието на Армата са за 2000 м/с за ПБС, а оръдията на Зимвалт почти сигурно мятат с някъде толкова щатен, за да имат тази далекобойност. Много от съществуващите оръдия пък се доближават до такива скорости. Така че Раил Гъна трябва да постигне много повече от това, за да си заслужава цялата инфраструктура и енергия. Ако пък постине два-три пъти по големи скорости, вече навлиза в територията на ракетите, където предимствата са му още по-малки. Релано само едно и доста условно при това - цената на изстрела.

Аватар
Советский богатир
Редовен потребител
Мнения: 69
Регистриран на: 17 Авг 2016, 18:56
Контакт:
Status: Offline

Re: ЛАЗЕРИ

Мнение от Советский богатир » 20 Ное 2016, 10:35

Израелският Iron Beam се очаква да стане първата в света лазерна противовъздушна система, пусната в реална експлоатация.
Тоест, това няма да бъде технически демонстратор.

Изображение

Според заявленията на Рафаел - фирмата-производител - системата трябваше да започне да влиза в действие до края на тази година, но явно имат някакви проблеми и няма да спазят сроковете.
"Железен лъч" ще бъде допълнение към "железен купол" и има 2 варианта.
Единият ще прехваща неуправляеми ракети и минометни снаряди, а другият безпилотни апарати и дронове.
Обхват на действие - според различни източници - между 1.25 и 7 км /мах./

В мрежата има разни клипчета, но всички са компютърно генерирани, затова няма смисъл да ги слагам тук.
"To watch the courageous Afghan freedom fighters battle modern arsenals with simple hand held weapons is a inspiration to those who love freedom. Their courage teaches us a great lesson - that there are things in this world worth defending !"

EddieBG
Редовен потребител
Мнения: 5394
Регистриран на: 02 Окт 2016, 18:33
Контакт:
Status: Offline

Re: ЛАЗЕРИ

Мнение от EddieBG » 22 Сеп 2017, 09:54

https://www.youtube.com/watch?v=hNsUtZmWgdg

Тестове на Локхийдската Атина (Advanced Test High Energy Asset) на полигона White Sands в Ню Мексико.
Размахът на крилата на дроновете е 3 м. Лазерът е 30 киловатов, захранван от компактен генератор на Ролс-Ройс.
pnp5q написа:В случая прилагателните се образуват на принципа, на който се получава "марсиански" - "сащианец", "сащиански". Не сте длъжни да ми вярвате, потърсете "сащиански" в Гугъл.

plamenhk
Редовен потребител
Мнения: 964
Регистриран на: 16 Окт 2017, 07:48
Контакт:
Status: Offline

Re: ЛАЗЕРИ

Мнение от plamenhk » 28 Окт 2017, 09:13

Изображение

Изображение

Специалисты из США представили миру весьма интересную новинку — багги, вооруженный боевым лазерным комплексом, способным, в частности, сбивать БПЛА. Система HELWS-MRZR (High Energy Laser Weapon System-MRZR) уже продемонстрировала свою работоспособность, уничтожив квадрокоптер.
https://naked-science.ru/article/tech/a ... dili-baggi

Още за LaWS (Laser Weapons System)
https://naked-science.ru/article/tech/a ... aya-pushka

plamenhk
Редовен потребител
Мнения: 964
Регистриран на: 16 Окт 2017, 07:48
Контакт:
Status: Offline

Re: ЛАЗЕРИ

Мнение от plamenhk » 28 Окт 2017, 09:23

Малко чудна информация, но ....

Изображение

Xcalibur Aerospace Ltd. has officially requested to procure a first batch of 100 P&W F135 engines, fitted with a hydraulic 2D Vector Thrust Control system. These engines are to power the first batch of production Mk.4 Excalibur UCAV.
http://defence-blog.com/news/xcalibur-a ... gines.html

Currently the Excalibur relies on kinetic interceptor technology, the test aircraft will be fitted with a 500kW solid-state laser capability before the end of 2017. This capability will be perfected into a 1MW system before 2020.
http://defence-blog.com/news/excalibur- ... -2020.html

Аватар
Thorn
Редовен потребител
Мнения: 7506
Регистриран на: 19 Юли 2016, 20:02
Status: Offline

Re: ЛАЗЕРИ

Мнение от Thorn » 12 Яну 2018, 15:45

Това за лазерите е наистина интересно и през няколко месеца излизат новини за тях. Но аз съм пълен лаик и не мога още да се ориентирам.

Ако правилно съм разбрал, основен проблем е необходимата енергия. Условно казано - стреляш бързо, точно и евтино, но за работата на оръдието ти трябва минимум електроцентрала. Т. е. лазерни индивидуални бластери още дълго няма да видим.

Освен това не ми е ясно доколко работата на лазера зависи от метеороогичните условия и от далечината. Работи ли в облачност и дъжд. Или при снеговалеж? През дим или прах, през аерозолна завеса? Може ли да бъде отразен с някакво огледало?
1. "All animals are equal, but some animals are more equal than others." Включително в този форум.

2. Обикновено съм прав! :D

Аватар
Amazon
Модератор
Мнения: 8578
Регистриран на: 20 Юли 2016, 02:00
Контакт:
Status: Offline

Re: ЛАЗЕРИ

Мнение от Amazon » 12 Яну 2018, 16:03

Всички проблеми, които си изредил в последният абзац са точно така. Същите проблеми седят и пред оръжията с лазерно насочване.

Аватар
Archer
Редовен потребител
Мнения: 3115
Регистриран на: 24 Юли 2016, 00:04
Контакт:
Status: Offline

Re: ЛАЗЕРИ

Мнение от Archer » 12 Яну 2018, 19:11

Освен това не ми е ясно доколко работата на лазера зависи от метеороогичните условия и от далечината.
Колкото по мощен толкова по слабо му влиаят, по големия проблем е прегряването и охлаждането, на тоя етап само от тия с наземно базиране или на кораб има файда.

досега бая са си играли без особен успех

https://www.globalsecurity.org/space/systems/miracl.htm

http://www.russianarms.ru/forum/index.php?topic=8205.0

вкл. и такива изродии :lol:

Изображение

plamenhk
Редовен потребител
Мнения: 964
Регистриран на: 16 Окт 2017, 07:48
Контакт:
Status: Offline

Re: ЛАЗЕРИ

Мнение от plamenhk » 15 Окт 2018, 16:32

Изображение

Laser arrays for propelling spaceships can also be used like nuclear cannon weapons
https://www.nextbigfuture.com/2017/11/l ... apons.html

Кухулин
Редовен потребител
Мнения: 4971
Регистриран на: 04 Мар 2017, 11:53
Контакт:
Status: Offline

Re: ЛАЗЕРИ

Мнение от Кухулин » 15 Окт 2018, 16:59

plamenhk написа:
15 Окт 2018, 16:32
Изображение

Laser arrays for propelling spaceships can also be used like nuclear cannon weapons
https://www.nextbigfuture.com/2017/11/l ... apons.html
A powerful 70 gigawatt laser propulsion system that could accelerate an 100 kilogram object over 122 seconds to 2% of light speed (6000 kilometers per second) would also be able to fire kinetic projectiles at nuclear weapon power.

Не че нещо, но при 100% кпд 70 гигавата за 122 секунди дават 7 * 10^10 * 122 = 8.54 * 10^12 джаула.
100 кила на 6000 км/с дават 100 * (6 * 10^6)^2 / 2 = 1.8 * 10^15 джаула.

Още в първото изречение имаш разминаване на три порядъка.

EddieBG
Редовен потребител
Мнения: 5394
Регистриран на: 02 Окт 2016, 18:33
Контакт:
Status: Offline

Re: ЛАЗЕРИ

Мнение от EddieBG » 05 Дек 2018, 18:12

https://www.youtube.com/watch?v=PIUsAOfVtPg

Някакъв руски лазер, който бил застъпил на опитно-бойно дежурство.
Не е ясно къде му е дежурството, колко киловата е и прочие.
pnp5q написа:В случая прилагателните се образуват на принципа, на който се получава "марсиански" - "сащианец", "сащиански". Не сте длъжни да ми вярвате, потърсете "сащиански" в Гугъл.

Аватар
Ivanov
Редовен потребител
Мнения: 4180
Регистриран на: 02 Сеп 2016, 22:27
Status: Offline

Re: ЛАЗЕРИ

Мнение от Ivanov » 21 Фев 2019, 19:14

https://www.youtube.com/watch?time_continue=88&v=M45qr18sCKY
Изпитанията били септември 2018г.

Аватар
vassiln
Редовен потребител
Мнения: 8249
Регистриран на: 23 Юли 2016, 08:23
Контакт:
Status: Offline

Re: ЛАЗЕРИ

Мнение от vassiln » 15 Апр 2019, 23:44

Китайският ВМФ изпитва те това:

Изображение

Изображение

Изображение

И нищо повече не се знае.
"Далеч съм от мисълта да отричам правото на палестинците на въоръжена борба, ... "
Dinain, 31-01-2006 г.:
http://forum.boinaslava.net/showthread. ... post141560

Аватар
rki
Редовен потребител
Мнения: 7057
Регистриран на: 22 Мар 2017, 20:11
Status: Offline

Re: ЛАЗЕРИ

Мнение от rki » 05 Май 2019, 08:55

Но 23 април USAF са имали успешни тестове на прототтип на лазерно оръжие, като са свалилил няколко ракети на полигона в Ню Мексико:

Изображение

Air Force Research Laboratory completes successful shoot down of air-launched missiles By 88th Air Base Wing Public Affairs / Published May 03, 2019
Видни тролове с модераторски права:

pnp5q
Amazon


Дерзайте и успехи! :mrgreen:

Аватар
vassiln
Редовен потребител
Мнения: 8249
Регистриран на: 23 Юли 2016, 08:23
Контакт:
Status: Offline

Re: Лазери

Мнение от vassiln » 25 Авг 2019, 07:09

И иранците също:
https://imp-navigator.livejournal.com/849904.html

Мернал се е един кадър в клип за военната им промишленост.
Изображение

Иначе отдавна се говорело, но това е първо потвърждение. При Юрий Лямин е клипа.
"Далеч съм от мисълта да отричам правото на палестинците на въоръжена борба, ... "
Dinain, 31-01-2006 г.:
http://forum.boinaslava.net/showthread. ... post141560

Отговори

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани