Военноморски раздел ⇒ Нови Корвети за ВМФ
- komuso
- Редовен потребител
- Контакт:
- Status: Offline
Re: Нови Корвети за ВМФ
Наскоро май обсъждаха въпроса за ПКР ама какво стана.
Най-добре се смее този който стреля първи
- Сун Дзъ
- Редовен потребител
- Контакт:
Като гледам колко картинки и проекти се смениха през годините и какви са переспективите за флота ( на 100% след македонец в космоса), започва да ми домъчнява за торпедните и ракетните катери. Че и за ПЛК-тата.
- komuso
- Редовен потребител
- Контакт:
Най вече за торпедните-стреляш 4 торпеда веер и ако имаш късмет може и да улучиш нещо.А дали това ще е наш,противник или рибарска гемия-каквото бог реши.
- Bruchpilot
- Редовен потребител
- Контакт:
-
- Редовен потребител
- Контакт:
Доколко е вярно не знам, но за ПКР се спрягат шведските RBS-15 третата версия. За брегови комплекс, както и за белгийките, се гласяли норвежките NSM.
За ЗУР идеята била за Mica VL, ама шест ли, осем броя на кораб ли - ще видим.
За ПЛО торпеда не съм чул нищо, но вероятно ще сложат нещо европейско; а предвид че ще се правят "модулни" и с опция за допълнително добавяне на разни неща, моето предположение е че буксируем ХАС едва ли ще има първоначално. За после - гледаме белгийките колко време я карат само на топ и електронен спусък
За липсата на адекватен ПЛО хеликоптер няма да говорим...
Дано от Сааб, поне качествена РЕБ да сложат.
P.S. Силно се надявам да останем само с тези двете, а за останалата модернизация да се мисли за нещо по-съществено.
За ПЛО торпеда не съм чул нищо, но вероятно ще сложат нещо европейско; а предвид че ще се правят "модулни" и с опция за допълнително добавяне на разни неща, моето предположение е че буксируем ХАС едва ли ще има първоначално. За после - гледаме белгийките колко време я карат само на топ и електронен спусък

P.S. Силно се надявам да останем само с тези двете, а за останалата модернизация да се мисли за нещо по-съществено.
- komuso
- Редовен потребител
- Контакт:
А браво пак два типа ПКР,като при соца-Рубеж,Редут,П-15/20.Щото явно много пари имаме.За шведските ме глождят едни съмнения кой лобира за тях ама ще видим.Те цялата адмиралска групичка "червеният заек"-като почнеш с Румен Николов и свършиш с "бате Емо" мило и драго дават за този немски недокораб.
- Bruchpilot
- Редовен потребител
- Контакт:
Е, щом поне ще имат даже някакви зенитни ракети, предполагам няма да е пълна трагедия. Впрочем и аз се питах дали има скрит замисъл в това да се купуват два модела ракети (освен очевидния - че ще се вземат две комисионни)?Sea Dog написа: ↑03 Авг 2021, 19:30Доколко е вярно не знам, но за ПКР се спрягат шведските RBS-15 третата версия. За брегови комплекс, както и за белгийките, се гласяли норвежките NSM.
За ПЛО торпеда не съм чул нищо, но вероятно ще сложат нещо европейско; а предвид че ще се правят "модулни" и с опция за допълнително добавяне на разни неща, моето предположение е че буксируем ХАС едва ли ще има първоначално. За после - гледаме белгийките колко време я карат само на топ и електронен спусък![]()
Строши-пилот 

-
- Редовен потребител
- Контакт:
По условие на конкурса, спечелилият предлага и въоръжението. Германците произвеждат шведската ракета, съответно я предлагат. Логично, след като така и така работят със Сааб, РЛС и БИУС са шведски. Между другото, изборът никак не е лош (поне за мен де).
След като конкурсът е минал, (според едни хора...) и информацията за това е отразена медийно извън Бг, норвежците са отправили запитване за тяхната ракета, като са казали, че изобщо не са знаели за конкурса. Било им обяснено точно горното - че не е имало конкурс за въоръжение, а фирмата строител на корабите предлага и видът на джепането. Някъде в тези разговори е станало въпрос, че и белгийките имат нужда от ПКР, и че И бреговия комплекс му е време да се обнови. Предвид че швеЦите нямат намерение да качват третата си генерация на камион, логично е да се избере NSM.
Защо германците спечелиха - амииии да кажем, че отново грешно проведен конкурс. Залага се първо финансова рамка и после се търси чалъм как да влезем в нея.Обаче (пак според едни хора
), една наша корабостроителна фирма, от много години, се опитва да стане подизпълнител на една германска корабостроителна фирма, която произвежда И супер луксозни яхти. Имената на фирмите си ги добавете вие...
А и странно, но италианската оферта не беше представена пред широката публика. Офертата им била много по-скъпа. То хубаво, ама какво предлагаха ?!? Някъде по-назад в темата бях писал, че от флота, май си били харесали италианското корабче, но още тогава се прокрадваха съмненията, защото основното изискване е корабите да се строят у нас. А от, ъъъм, едната бг корабостроителница не искали да са подизпълнител на Финкантиери....
След като конкурсът е минал, (според едни хора...) и информацията за това е отразена медийно извън Бг, норвежците са отправили запитване за тяхната ракета, като са казали, че изобщо не са знаели за конкурса. Било им обяснено точно горното - че не е имало конкурс за въоръжение, а фирмата строител на корабите предлага и видът на джепането. Някъде в тези разговори е станало въпрос, че и белгийките имат нужда от ПКР, и че И бреговия комплекс му е време да се обнови. Предвид че швеЦите нямат намерение да качват третата си генерация на камион, логично е да се избере NSM.
Защо германците спечелиха - амииии да кажем, че отново грешно проведен конкурс. Залага се първо финансова рамка и после се търси чалъм как да влезем в нея.Обаче (пак според едни хора

А и странно, но италианската оферта не беше представена пред широката публика. Офертата им била много по-скъпа. То хубаво, ама какво предлагаха ?!? Някъде по-назад в темата бях писал, че от флота, май си били харесали италианското корабче, но още тогава се прокрадваха съмненията, защото основното изискване е корабите да се строят у нас. А от, ъъъм, едната бг корабостроителница не искали да са подизпълнител на Финкантиери....
- komuso
- Редовен потребител
- Контакт:
А сега задайте си въпроса кой е зам директор и началник сигурност на въпросната фирма.
- Bruchpilot
- Редовен потребител
- Контакт:
Благодаря и на двама Ви. Това кой на кого е човек и как се правят поръчките в България е ясно, няма какво да го коментираме. Предполагам добрата новина във всичко това е, че до колкото като човек далеч от морските въпроси съм чел - и двете ракети изглежда не са лоши.
Строши-пилот 

- komuso
- Редовен потребител
- Контакт:
Ники,шведите имат и брегова версия на RBS-15 .Хърватите имат такава.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... g?download
Ако успеят да ги пробутат на Люрсените 100% че и за бреговите и "белгийките" ще са такива също.
Дано тогава да са Мк 4 а не 3.
Ако успеят да ги пробутат на Люрсените 100% че и за бреговите и "белгийките" ще са такива също.
-
- Редовен потребител
- Контакт:
Не знам кой е, но не е някой от споменатите от теб, по-горе!
Въпросът не е, че проектът е лош, нито в това кой за кого лобирал и кви тънки сметки се правят. Драмата е, че за да се вместят във финансовата рамка, орязват възможностите на кораба още на ниво идеен проект. Вкарва се понятието "модулен", демек FFBNW (Fitted for, but not with) и така се угажда на всички - хем ВМС имат кораб, хем няма много реване "за кво са ни кораби, що толкова струват, не може ли катери и т.н.". Какви ще са реалните възможности на кораба вече е въпрос, на който никой не би искал да отговори.
Шест броя ЗУР - при разчет по две ракети срещу цел (ПКР) - стигат срещу три броя ПКР. Ракетен катер носи по 4, минимално... Ако са 8бр ЗУР - поне от един пълен залп имаме теоретична възможност да се опазим.
Русия има 6-7 подводници в Черно море; Турция общо 10-11; Румъния има намерение да придобие 3 - наЩо кораб ще има само подкилен сонар, буксируем - някой друг път.
Торпеда - на запад за ефективна борба срещу подводен противник, се предвижда голям боезапас от торпеда на борда на кораба (до 20). При нас ако освен четирите на борда, ако има още толкова (ама в склада, на брега) ще е пак добре.
Както вече написах, за хеликоптер да не споменаваме изобщо
Скорост - съвсем пресен е примера, как руски патрулен кораб не може да настигне разрушител (пък и фрегата да е), и стреля предупредително...на три мили зад него

Автономност - твърде малка, а имаме да покриваме задачи и в Средиземно море. Ама нали има и белгийки - има, двете са в завода заради скапани валолинии, а на последното учение участва третата - тази дето беше взета за резервни части за другите.
РЕБ - възможност да се постави, на по-късен етап. "Тати ще ти купи колело, ама като пораснеш"
И това само така, по спомени от заданието....
- komuso
- Редовен потребител
- Контакт:
Ново двайсет.
https://news.bg/bulgaria/proektiraneto- ... inata.html
https://news.bg/bulgaria/proektiraneto- ... inata.html
- komuso
- Редовен потребител
- Контакт:
Спас Борисов по твое време беше ли вече НЩ на дивизиона или беше Д-2
-
- Редовен потребител
- Контакт:
komuso написа: ↑04 Авг 2021, 12:28Ники,шведите имат и брегова версия на RBS-15 .Хърватите имат такава.
Бреговата версия е Мк 2, с допълнителен ъпгрейд за далечина и РЛС (външно, Мк 2 се различава от Мк 3 по пусковия контейнер). Брегова версия на Мк 3 не се предвижда, поне за сега, което ми е странно решение на производителя (тази дискусия мисля че я водихме с Кухулин в БС...). Нашите ще са Мк 3, евентуално де. Всъщност не мисля че ще има много голямо значение дали ще са швеЦки или норвежки ракети - и двете са достатъчно добри. С различен тип на самонасочване и с опция за стрелба по координати на наземна цел. Дори комбинацията от двете, на въоръжение, ми изглежда прекрасна.

За мен проблемът на проекта е в ПВО и ПЛО възможностите. Към тях добавям и РЕБ, но това е по-лесно решимо.
А относно Борисов - нито едно от двете

- Bruchpilot
- Редовен потребител
- Контакт:
За сравнение - проектът за нови корвети на Украйна:
https://www.radiosvoboda.org/a/news-min ... 01105.html
Корвет для Украиских ВМС тип"Ada"
Состав вооружения:
1. 2х4 ПКРК "Harpoon"
2. 2х8 УВП ЗРК "VL MIKA"
3. 1х1 АУ OTO Melara Super Rapid (76-мм)
4. 1х1 АУ Millennium (35 мм)
5. 2х1 ДУ пулемет (12,7 мм) Aselsan STAMP
6. 2х3 ТА (324-мм) с противолодочными торпедами "Murene 90 Impact"
Состав вооружения:
1. 2х4 ПКРК "Harpoon"
2. 2х8 УВП ЗРК "VL MIKA"
Строши-пилот 

-
- Редовен потребител
- Контакт:
Турската корвета e с RIM-116 за ПВО, а украинците пишат само за Мика?! За мен идеалната кобинация би била от двете системи (още по-добре ако вместо Мика е ESSM, но...). Тоя Милениум ми боде очите, и в нашия проект де, но явно е опция за бедни като по-евтин избор за ПВО. В смисъл тя системата може и да е много добра, но не й е мястото в ПВО-то на основен боен кораб на един флот.Bruchpilot написа: ↑10 Авг 2021, 12:11За сравнение - проектът за нови корвети на Украйна:
Состав вооружения:
1. 2х4 ПКРК "Harpoon"
2. 2х8 УВП ЗРК "VL MIKA"
-
- Редовен потребител
- Контакт:
-
- Редовен потребител
- Контакт:
Супер ! Само да не започнат пак с тоя на оня човек , че ми писна. Ами то нема читав според някои. Явно и трябва реформа на съдебната система и да можеш да осъдиш бързо който те плюе без доказателства. А не да влачат делата Нсе години.Sea Dog написа: ↑03 Дек 2021, 18:02Започва строителството на първия нов боен кораб за българския флот
Видео от церемонията - https://fb.watch/9FZj1jaWMh/
-
- Редовен потребител
- Контакт:
Това по какъв повод и какво общо с новината има ??
-
- Редовен потребител
- Контакт:
-
- Редовен потребител
- Контакт:
Е ми все пак това си е един вид държавна поръчка, а не е като да няма примери за конкурентни борби между изпълнителите, чрез обвинения в корупция и очерняне на конкурента. Тези дела се влачат с години и последствията за клеветниците са нищожни.
Това ми беше мисълта, а иначе съм доволен от новината!
-
- Редовен потребител
- Контакт:
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
Звучи разумно, като план. Още повече, като се видя напрактика колко е жалко ПВО-то на руските кораби, шведските ПКР ще са много добра защита. То реално, каквото изстреляш по руски кораб и го удря, стига да уцели.
- контрол_alt
- Редовен потребител
- Контакт:
На края на долното видео има голям 3D модел на кораба. 14:00. Има ли нещо ново, което не сме коментирали?
https://www.facebook.com/watch/?v=204230551794726
https://www.facebook.com/watch/?v=204230551794726
"Ще се бием по плажовете и във въздуха, ще се бием на летищата, ще се бием по полята и по улиците, ще се бием по хълмовете. Никога няма да се предадем!"
Уинстън Чърчил
Уинстън Чърчил