Сухопътно въоръжениеСъвето-руските БОПС - голямата измама!

Модератори: Sharana, Amazon

Отговори
Аватар
piston
Редовен потребител
Мнения: 5912
Регистриран на: 31 Юли 2016, 12:27
Контакт:
Status: Offline

Съвето-руските БОПС - голямата измама!

Мнение от piston » 07 Фев 2021, 01:26

Наскоро попаднах на следната интересна информация за съветоруските подкалибрени снаряди, с които славната Красная и после - Русская армия, трябваше да громи супостатите... Много ми напомни плачевната показуха с ПТУРК на Алабино.... Явно показухата не е от вчера, съответно изводите за реалното състояние на руското въоръжение, наука, ваксини ако щете, си правете сами...

Научно‑исследовательский машиностроительный институт (НИМИ) в советские времена (1985–1991) создал бронебойные подкалиберные снаряды (БПС) 3БМ32, 3БМ42, 3БМ48 (таб. 1). БПС 3БМ32 и 3БМ42 были не способны преодолевать встроенную динамическую защиту. Напомним, что при принятии на вооружение БПС исполнитель проводит предварительные испытания (ПИ) с целью предварительной оценки боевых, технических и эксплуатационных характеристик образца для определения готовности его к государственным испытаниям (ГИ). В свою очередь, ГИ проводит заказчик с целью проверки соответствия боевых, технических и эксплуатационных характеристик образца требованиям ТТЗ в условиях, максимально приближенных к реальной войсковой эксплуатации, а также выдачи рекомендаций о принятии образца на вооружение.

Изображение

Септември 1983.... По време на полигонните изпитания (ПИ) на БОПС 3BM32 "Вант", неговата бронепробиваемост беше проверена срещу бронирана плоча с размери 250x2550x2700 mm / 60 градуса, монтирана на разстояние 2000 м.
Съгласно правилата на изпитанията, първата характеристика е дефиницията - "зачетен" или "незачетен" изстрел. Изстрелът е "зачетен" ако в резултат от проникване през броневата плоча, се наблюдава попадение на предната повърхност и изходно отверствие на задната повърхност на броневата плоча. „Незачетен“ изстрел е изстрел, при който изходният отвор е разположен на страничната повърхност на броневата плоча, което е типично за голямо разпръскване на снарядите и неуспешно прицелване.


По време на ПИ са изстреляни 45 (!) експериментални изстрели 3ВБМ13 с БПС 3БМ32, от които са получени ЗАБЕЛЕЖЕТЕ! само седем "ЗАЧЕТНИ" ПОПАДЕНИЯ.

Големият брой „незачетни“ изстрели са поради нутацията на снаряда, което създава колебания в полета на главата на БПС и променя ъгъла на приближаване към броневата плоча.

Персоналът на Научно‑исследовательский машиностроительный институт (НИМИ) , ръководещ ПИ, решават да считат само седемте успешни изстрела за „зачетни“, а останалите 38 - за „незачетни“. Това дава възможност да се елиминират отрицателните резултати и да се представи БПС 3BM32 за държавни тестове.

По време на държавните тестове, военните най-накрая узаконяват фалшификата - решението е, че поради малкият брой налични снаряди да се приемат резултатите от полигонните изпитания, т.е. е решено да се счита обемът на проведените тестове достатъчен за надеждни оценки на проникването на бронирана плоча, монтирана на разстояние 2000 м. По този начин фалшифицирането на резултатите от държавните тестове във военно поделение 33151 е легализирано ...

/следва/
"Непоносимо страдание за русина е това съзнание – да си през вековете една ръмжаща мечка извън оградата на цивилизацията."
Илия Бешков, септември, 1950 г.

Аватар
piston
Редовен потребител
Мнения: 5912
Регистриран на: 31 Юли 2016, 12:27
Контакт:
Status: Offline

Re: Съвето-руските БОПС - голямата измама!

Мнение от piston » 07 Фев 2021, 19:54

Втората фалшификация е извършена през май 1991 г на етап ПИ. В този случай са изстреляни 36 изстрела 3ВБМ20 със снаряди 3БМ48 «Свинец», от които само четири са признати за „зачотни“.

След това всичко се действа по познатата схема с 3BM32, но вече на етапа на Държавните изпитания, 3BM48 е представен от четири (!) "зачотни" резултата.

ГРАУ явно е напълно наясно за реалните НЕ-възможности на болванките 3BM32 и 3BM48 и се чуди какво да ги прави.

Внезапно, през 1992 г. се появява „Наръчник на артилерийските боеприпаси, подлежащи на оползотворяване и унищожаване“ под генералната редакция на генералния конструктор, доктор на техническите науки А. А. Калистов. Наръчникът е издаден от руско-германската компания Nova. Автори на текста: Лещински Ю.М., Телегин Н.Н., Басанцева И.И., Аракчеев Г.И., Костров Ш.Р., Гринберг Ю.М., Набойченко И.М. Автори на рисунки: Архипова Н.М., Степанова Г.И.

На страница 93 от този наръчник има схема, показваща дизайна на 3BM32 . По този начин, седем години след приемането му на въоръжение РАУ и НИМИ успяват да се избавят 3BM32 ....

...................

Резултат на тези "еквилибристики" е виден от тази таблица (в резултат на компютърно моделиране):


Изображение

Дали новите пупер снаряди за "армата" и т.н.се изпитват при същата методика, остава загадка....

*"Свинец" остава на въоръжение до 2019 г.

*по материали на Михаил Михайлович Растопшин – кандидат технических наук
"Непоносимо страдание за русина е това съзнание – да си през вековете една ръмжаща мечка извън оградата на цивилизацията."
Илия Бешков, септември, 1950 г.

Отговори

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани