piston написа: ↑10 Ное 2021, 13:59
vassiln написа: ↑09 Ное 2021, 21:17
Мулти мишън, мулти витамин.
Все си мисля, че за пряко попадение в нещо с размерите на Град, Касам или минхвъргачна мина, ти трябват по няколко команди за донасочване в секунда, ако противоракетата не е с АРЛГС. Което при въртяща се антена на РЛС (да речем по един оборот на 2 - 3 секунди) май е трудно да стане. Та нещо ми се губи. Ако е в режим само на секторно електронно сканиране, вероятно може да ъпдейтва насочването на няколко ракети по няколко пъти в секунда. Ма докато върти на 360 градуса? Макар и профан, нещо ме съмнява.
Прехващачът на IRON DOME е с АГСН... Ако въведат ракети с командно насочване, явно ще трябва да помислят и за радара, примерно да стане паралелепипед....
Някъде бях чел, че с цената на опростяване на ракетата успели значително да намалят цената, примерно от 50 000 $ на 20к. И очаквах, че са се отказали от АРГСН, като са минали на по-прост метод за насочване. Ама май бъркам, радар от 20 км няма как да дава такова целеуказване, че да гарантира челен сблъсък. Явно са намалили капацитета на главата за самонасочване (с което са я поевтинили), да речем като са намалили броя на фасетките на антената от 400 (20х20) на 100 (10х10) и така е станала по-евтина. И може би са прехвърлили по-голямата част от компютърните операции към станцията за управление. А ако са сложили и китайски чипове - пей сърце, може и десетократно да е поевтиняла.
Bruchpilot написа: ↑10 Ное 2021, 14:59
vassiln написа: ↑09 Ное 2021, 21:17
Мулти мишън, мулти витамин.
Все си мисля, че за пряко попадение в нещо с размерите на Град, Касам или минхвъргачна мина, ти трябват по няколко команди за донасочване в секунда, ако противоракетата не е с АРЛГС. Което при въртяща се антена на РЛС (да речем по един оборот на 2 - 3 секунди) май е трудно да стане. Та нещо ми се губи. Ако е в режим само на секторно електронно сканиране, вероятно може да ъпдейтва насочването на няколко ракети по няколко пъти в секунда. Ма докато върти на 360 градуса? Макар и профан, нещо ме съмнява.
Едва ли се върти докато конкретно насочва ракети, въпреки че знаеш ли ги израелците, може да са напреднали технологично
Не знам колко е реалистично, но ако за два оборота на антената (4, или 6 сек, че клипът на ЕЛТА-ИАИ все пак е рекламен) може да изчислят достатъчно добре траекторията на касама, то сигурно през 2 - 3 секунди могат да подават достатъчно точни команди към прехващача, че да излезе на насрещна траектория и накрая да се донасочи сам, даже и ако види целта от примерно едва три километра. Ако е така, може и да не им се налага да спират въртенето на антената.
Но ако наистина нещата са така (по мед и масло), защо САЩ заявяват, че няма да купуват още комплекси от ЖК, и гледат на нея само като на временно решение?