Сухопътно въоръжение ⇒ Наземни Дронове

Модератори: Sharana, Amazon

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:
Status: Offline

Войната в Украйна

Мнение от Amazon » 23 Юли 2026, 18:21

А какво става с наземните дронове, с .50 картечница? Продължават ли да ги развиват, не съм виждал клипчета от известно време? За мен те са бъдещето и в отбрана, и в нападение.

Maxi
Редовен потребител
Контакт:

Re: Войната в Украйна

Мнение от Maxi » 24 Юли 2026, 00:21

Amazon написа: ↑
23 Юли 2026, 18:21
А какво става с наземните дронове, с .50 картечница? Продължават ли да ги развиват, не съм виждал клипчета от известно време? За мен те са бъдещето и в отбрана, и в нападение.
Развиват ги и си ги ползват. Не е масово във всички бригади. Ползват се повече за логистика и мед. евак.
Последните дни имаше 2 клипа, иначе наистина няма много.

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 24 Юли 2026, 01:32

Аз лично съм умерено скептичен. Не че няма да се използват, а че ще доведат до някаква качествена промяна в динамиката на фронта.

Причината е, че се пести жива сила, но танк без екипаж е също толкова лесно да се унищожи с фпв дрон, колкото и танк с екипаж. И всяка друга машина, с екипаж или без.

Докато не се намери решение за това...
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Жалък си и си морално пропаднал тип, оправдаващ военните престъпления на полудял близкоизточен диктатор.Thorn, 26.08.25 🤭

Аватар
karamba
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от karamba » 24 Юли 2026, 03:06

Dinain написа: ↑
24 Юли 2026, 01:32
Аз лично съм умерено скептичен. Не че няма да се използват, а че ще доведат до някаква качествена промяна в динамиката на фронта.

Причината е, че се пести жива сила, но танк без екипаж е също толкова лесно да се унищожи с фпв дрон, колкото и танк с екипаж. И всяка друга машина, с екипаж или без.

Става въпрос за по-дребни наземни дронове. Много по-евтини от танк и могат да се произвеждат много по-масово. Естествено, това не отменя пехотата - дроновете не могат да държат позиции, поне засега.

Аватар
Dinain
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Dinain » 24 Юли 2026, 10:24

karamba написа: ↑
24 Юли 2026, 03:06

Става въпрос за по-дребни наземни дронове. Много по-евтини от танк и могат да се произвеждат много по-масово. Естествено, това не отменя пехотата - дроновете не могат да държат позиции, поне засега.
Какво като са по-дребни и по-евтини? И Ладата/количката за голф/мотора е по-дребна и по-евтина от танк, но все тая - от дрона не може да се скрие. Принципна разлика не виждам...

Всъщност аз съм го написал, ама кой да чете - "И всяка друга машина, с екипаж или без."
Последна промяна 3 на Dinain, променена общо 24 пъти
Сбърках!
Т-72, 24.02.22

Жалък си и си морално пропаднал тип, оправдаващ военните престъпления на полудял близкоизточен диктатор.Thorn, 26.08.25 🤭

Аватар
karamba
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от karamba » 24 Юли 2026, 14:43

24 Юли 2026, 10:24

Какво като са по-дребни и по-евтини? И Ладата/количката за голф/мотора е по-дребна и по-евтина от танк, но все тая - от дрона не може да се скрие. Принципна разлика не виждам...

Всъщност аз съм го написал, ама кой да чете - "И всяка друга машина, с екипаж или без."
Е как какво? По-трудно се откриват (защото са по-дребни). Отнемат повече ресурси на противника, за да бъдат открити (защото са примерно 20 дрона, а не 2 танка). Няма жертви, ако бъдат унищожени. Малко ли е?

Замисълът на тия дрончета е да допълват и частично да заместват пехотата, а не танковете.

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 24 Юли 2026, 16:27

Пиша за дронче с картечница - няма нищо общо като танк по размер и цена. Освен това защитаваш много малък обем - един двигател или батерии и сензори. Можеш ако искаш да го направиш далеч по-здраво от танк. И да счупят картечницата, ще сложиш друга, като го прибереш. Връзваш му два-три кабела, за да имаш резерва (плюс Старлинк), единият може и да е с метална уплетка за здравина и го пращаш на километър пред позицията ти, или пък разузнаваш, или доставяш. За град общо-взето не става, но за полето, или селата, е супер.
При малко изобретателност могат да ги направят наистина евтини. Даже не е нужно скъп Браунинг .50, и обикновена картечница могат да сложат. Двигател могат да използват съществуващи от малолитражка, мотопед, или да изкупят част от милионите малки китайски електрически коли, които седят захвърлени.
Maxi написа: ↑
24 Юли 2026, 00:21
Развиват ги и си ги ползват. Не е масово във всички бригади. Ползват се повече за логистика и мед. евак.
Последните дни имаше 2 клипа, иначе наистина няма много.
Ами дори да навлизат бавно, важното е да навлизат. Ако на цената на един такъв убиеш/раниш един руснак, или извозиш един ранен от твоите и вече се е изплатил. Един от пет да я свърши тая работа - всичките пет са се изплатили.

Аватар
Океан
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Океан » 24 Юли 2026, 16:32

Освен това превръщат войната от проблем на човешки ресурси на проблем на икономически ресурси, където съюзниците на Украйна имат силно предимство.

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 24 Юли 2026, 16:34

Океан написа: ↑
24 Юли 2026, 16:32
Освен това превръщат войната от проблем на човешки ресурси на проблем на икономически ресурси, където съюзниците на Украйна имат силно предимство.
+1 Дописах си поста докато си писал.

Едит: Замислих се че ако не ги бронират, или само противокуршумна за двигателя и компютъра (или за една носилка), ще са много уязвими за дронове (ако ги видят), обаче няма да активират масовите противотанкови мини, а противопехотните ще им одраскат боята.

Аватар
Океан
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Океан » 24 Юли 2026, 16:40

Аз лично като излязоха кадрите с тестовите роботи започнах да си представям нещо то рода на партньорство между Фолксваген и Райнметал - Фолксваген произвежда високопроходимо шаси, Райнметал слага отгоре сензори, оръдие или картечница и комуникационно оборудване с фокус на бюджетни решения, а не непременно нещо невероятно технологично и заливат фронта с подобни автоматизирани роботи.

Като вземеш предвид затрудненията на германския автомобилен сектор сега, комбинираш в едно подпомагане на местния бизнес, развиване на нова концепция и подпомагане на Украйна. Фолксваген произвежда около 8-9 милиона автомобила на година. А тук дори не става дума за автомобил, а за шаси и то за малко шаси, например с размера на голф количка.

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 24 Юли 2026, 16:57

Океан написа: ↑
24 Юли 2026, 16:40
Аз лично като излязоха кадрите с тестовите роботи започнах да си представям нещо то рода на партньорство между Фолксваген и Райнметал - Фолксваген произвежда високопроходимо шаси, Райнметал слага отгоре сензори, оръдие или картечница и комуникационно оборудване с фокус на бюджетни решения, а не непременно нещо невероятно технологично и заливат фронта с подобни автоматизирани роботи.

Като вземеш предвид затрудненията на германския автомобилен сектор сега, комбинираш в едно подпомагане на местния бизнес, развиване на нова концепция и подпомагане на Украйна. Фолксваген произвежда около 8-9 милиона автомобила на година. А тук дори не става дума за автомобил, а за шаси и то за малко шаси, например с размера на голф количка.
Да, това ако ще правят и малко по-големи, които примерно носят и ПТУР и повечеко сензори и броня. За масовката Фолксваген и Райнметал според мен са overkill. Това нещо няма нужда да се движи бързо, 20-тина километра в час, колкото да настигне бягащ по пресечен терен руснак са достатъчни. Аз даже прекалих с двигателя от малолитражка. 20 коня двигател от голяма сенокосачка (ДВГ, или електрически) са достатъчни, за да мъкне с 20 км.ч. една лека картечница и една носилка, или няколко сандъчета патрони. Или направо да използват за база, някой масово произвеждан малолитражен трактор/багер (Bobcat). При една бърза сметка на ум, нещото ще струва под $10 000.

Изображение

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Наземни Дронове

Мнение от Amazon » 24 Юли 2026, 18:35

Опитах се да сплитна в нова тема нишката за наземните дронове, но форума нещо се сбъгна по средата на операцията, и мненията заминаха. Даже по едно време показваше че в темата за Украйна няма нито едно мнение! :shock: Ще се опитам да преместя тук оцелелите мнения за дроновете.

Може да използваме темата и за линкове към клипчета с използването им.

Дрон с капсула за евакуация.
https://t.me/milinfolive/172945

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Re: Наземни Дронове

Мнение от Amazon » 24 Юли 2026, 21:32

Замислих се че такъв евтин дрон би бил много полезен и като аларма. Много от новите коли имат 360 камери и ултразвукови сензори, които различават пешеходец, от дърво, и от автомобил, и пищят при опасност. Дори през нощта. Има и софтуер за разпознаване на образи с отворен код. Купуваш си готово решение, или купуваш сензори, и си сваляш софтуера от GitHub.

Може да е идеално допълнение към дроновите разузнавателни части, а в някой случаи и да е по-ефективен. Камерите и ултразвука не хабят много енергия - може да седи на позиция със седмици. И оператора няма нужда да се звери в камерата 24/7; ако дойдат хора нещото ще се разпищи, оператора насочва картечницата и натиска спусъка. Дори щурмовата група да унищожи дрончето преди оператора да е реагирал, пак ще си е свършило работата - оператора ще знае кой идва и точно от каква посока.

Другото хубаво е че унищожените наземни дронове, стига да не са на парчета, не ги изхвърляш, а пребоядисваш и поставяш на предна позиция. Щурмоваците няма как да знаят дали дрона е оперативен - трябва или да заобикалят, или да го унищожават втори път. През нощта и макети ще вършат работа.

Maxi
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Maxi » 27 Юли 2026, 12:13

Масово се използва тази платформа като основа :
THeMIS на https://milremrobotics.com/

Аватар
karamba
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от karamba » 31 Юли 2026, 17:35

Клипче на наземно дронче, правещо маневра да избегне FPV дрон.

https://x.com/Maks_NAFO_FELLA/status/20 ... 8129473854

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 12 Авг 2026, 20:09

Украинците разчитали тази година да произведат 50 000 наземни дрона. Ползват ги за най-опасните операции. Статичта твърди, че някакво дронче в рамките на едно операция успяло да постави 1500 мини.

https://www.segabg.com/category-the-war ... -na-fronta

Изображение

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 12 Авг 2026, 20:12

А това е споменатото Wolly 7.62 :D Автономна картечна кула управлявана от AI. "Пришълците", вече не е фантастика! Произвеждат се от украинската фирма DevDroid и вече има 40 поръчани/доставени. Цялото съоръжение струвало само $10 000.
upscaled_image-1.jpg
https://militarnyi.com/en/news/ukrainia ... n-systems/

Аватар
karamba
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от karamba » 14 Авг 2026, 00:23

https://www.youtube.com/watch?v=giZnGXIKibQ

NC13 - "първото в света НРК подразделение".

Има различни роботчета в близки кадри, както и интересни разсъждения като цяло.

Аватар
Ksantip
Модератор
Контакт:

Мнение от Ksantip » 16 Авг 2026, 15:42

Тези малки роботчета много ми напомнят на танкетите от 20-те и 30-те години на миналия век - малки, с леко въоръжение, лесни за масово производство. Чудя са обаче дали и тези дрончета няма да се окажат просто междинна стъпка, както са били и танкетите. Според вас има ли хляб в безпилотен танк, който е по-компактен (заради липсата на екипаж) и много по-добре брониран, за да е практически неуязвим за ФПВ дроновете? С други думи, могат ли безпилотните системи да върнат мобилността, която точно те спират в момента?

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 16 Авг 2026, 17:59

Ksantip написа: ↑
16 Авг 2026, 15:42
Според вас има ли хляб в безпилотен танк, който е по-компактен (заради липсата на екипаж) и много по-добре брониран, за да е практически неуязвим за ФПВ дроновете? С други думи, могат ли безпилотните системи да върнат мобилността, която точно те спират в момента?
И да и не. Да се премахне огромният "излишен" вътрешен обем на танка, ще е супер. Освен вътрешният обем и всякакви вентилации, климатици, седалки, тежки приизми, кошница, и още много неща, които вървят с човешкият екипаж, вече няма нужда да бронираш 100% от танка. За какво тии е да бронираш оръдието? Докато ако има хора нямаш избор - затвора е вътре в танка и с него работят хора, дори да има АЗ.

Така че да, ако разкараш 3-4 човека, ще можеш да направиш много, ама много по-здрав танк, неуязвим за FPV дронове, по-маки бомби, ръчни ПЗРК и близки разриви на 155мм снаряди. Обаче цената на нещото, няма да е 4 пъти по-ниска от на танк с екипаж, а по-скоро ще е по-евтино с някакви проценити. Нама да е 30 милиона, ами ще е примерно 20. И тук е аргумента, защо не си заслужава - няма стабилна връзка. Сателитните комуникации не само се заглушават, но и прекъсват ако отгоре има дървете, голяма сграда и т.н. Знаете как е със сателитното радио, или GPS. А за AI на наземна машина все още нямаме технологията. За въздуха е друго - там параметрите са много по-малко.

Така че ако направят такова нещо, то ще е по-скоро малки бройки за специфични тактически ситуации. Както ти пишеш за пробиви и разчупване на вражеската отбрана. Но няма скоро да земстят изцяло танкковете с екипаж. Един ден, като изобретят квантовите комуникации, или AI равен на човешкият в бойна обстановка - тогава. :)

Аватар
EddieBG
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от EddieBG » 16 Авг 2026, 18:09

16 Авг 2026, 17:59
А за AI на наземна машина все още нямаме технологията.
Тук не съм много сългасен, локални модели на ИИ има, а при цена на танк 20 млн долара едва ли ще те бъркат няколко хиляди долара повече за RAM и VRAM за да подкараш система с повечко параметри...
"Должен высказать свой печальный взгляд на русского человека - он имеет такую слабую мозговую систему, что не способен воспринимать действительность как таковую."
И.Павлов

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 16 Авг 2026, 18:23

EddieBG написа: ↑
16 Авг 2026, 18:09
Тук не съм много сългасен, локални модели на ИИ има, а при цена на танк 20 млн долара едва ли ще те бъркат няколко хиляди долара повече за RAM и VRAM за да подкараш система с повечко параметри...
Такова е моето впечатление. Модели на бойна обстановка на земята, е трудно да се изградят, просто AI трудно може да събере "достоверни" данни. Те Тесла се провалиха с техните милиарди. От личниятъ ми опит при работа с AI, съм с впечателние, че е толкова добър, колкото са добри, и съвременни, изходните данни. AI е огромен и умен интерфейс върху натрупано човешко знание - за това е прилично използваем при програмирането, генериране на образи, а и на последък при медиицината - има огромна база данни. При бойни действия в сложен терен, върху какво ще стъпят алгоритните? Не сппоря, просто се чудя.

IvanG
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от IvanG » 16 Авг 2026, 18:29

РАМ-та едва ли е проблем. Проблем е енергията. IA консумира много енергия, и в едно малко портативно танкче ако има локален IA ще трябва да се захранва с ток по някакъв начин, с много ток.
Ако ползва IA базиран на някакъв сървър, тогава би работил по-бързо, но ще.е зависим от интернет връзка.

Аватар
EddieBG
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от EddieBG » 16 Авг 2026, 19:02

16 Авг 2026, 18:23
16 Авг 2026, 18:09
Такова е моето впечатление. Модели на бойна обстановка на земята, е трудно да се изградят, просто AI трудно може да събере "достоверни" данни. Те Тесла се провалиха с техните милиарди. От личниятъ ми опит при работа с AI, съм с впечателние, че е толкова добър, колкото са добри, и съвременни, изходните данни. AI е огромен и умен интерфейс върху натрупано човешко знание - за това е прилично използваем при програмирането, генериране на образи, а и на последък при медиицината - има огромна база данни. При бойни действия в сложен терен, върху какво ще стъпят алгоритните? Не сппоря, просто се чудя.
Не говоря за ИИ от типа боен дроид от "Междузвездни войни", който може да прави абсолютно всичко сам и то на различни планети. За такова нещо е ясно че все още не сме дорасли.
Изпращаш дрона в дадена област, предварително зареждаш всички данни, които имаш към момента за района. Управляваш го дистанционно и в случай на пълно заглушаване или липса на комуникации, дронът поема сам...
"Должен высказать свой печальный взгляд на русского человека - он имеет такую слабую мозговую систему, что не способен воспринимать действительность как таковую."
И.Павлов

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 16 Авг 2026, 19:17

16 Авг 2026, 19:02
Не говоря за ИИ от типа боен дроид от "Междузвездни войни", който може да прави абсолютно всичко сам и то на различни планети. За такова нещо е ясно че все още не сме дорасли.
Изпращаш дрона в дадена област, предварително зареждаш всички данни, които имаш към момента за района. Управляваш го дистанционно и в случай на пълно заглушаване или липса на комуникации, дронът поема сам...
Да, и според мен, това трябва да е модус операнди за такъв тип машини. Вече за малките, с които започна темата всичко става. Там не пречи да се експериментира и изцяло с AI. Вярно, че може да похарчиш някой от твоите войници, ако AI се обърка, но на война всичко е риск и проста математика. :(

Отговори