Сухопътно въоръжение ⇒ Наземни Дронове
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
- Status: Offline
Войната в Украйна
А какво става с наземните дронове, с .50 картечница? Продължават ли да ги развиват, не съм виждал клипчета от известно време? За мен те са бъдещето и в отбрана, и в нападение.
-
Maxi
- Редовен потребител
- Контакт:
Re: Войната в Украйна
Развиват ги и си ги ползват. Не е масово във всички бригади. Ползват се повече за логистика и мед. евак.
Последните дни имаше 2 клипа, иначе наистина няма много.
- Dinain
- Редовен потребител
- Контакт:
Аз лично съм умерено скептичен. Не че няма да се използват, а че ще доведат до някаква качествена промяна в динамиката на фронта.
Причината е, че се пести жива сила, но танк без екипаж е също толкова лесно да се унищожи с фпв дрон, колкото и танк с екипаж. И всяка друга машина, с екипаж или без.
Докато не се намери решение за това...
Сбърках!
Т-72, 24.02.22
Жалък си и си морално пропаднал тип, оправдаващ военните престъпления на полудял близкоизточен диктатор.Thorn, 26.08.25 🤭
Т-72, 24.02.22
Жалък си и си морално пропаднал тип, оправдаващ военните престъпления на полудял близкоизточен диктатор.Thorn, 26.08.25 🤭
- karamba
- Редовен потребител
- Контакт:
Става въпрос за по-дребни наземни дронове. Много по-евтини от танк и могат да се произвеждат много по-масово. Естествено, това не отменя пехотата - дроновете не могат да държат позиции, поне засега.Dinain написа: ↑24 Юли 2026, 01:32Аз лично съм умерено скептичен. Не че няма да се използват, а че ще доведат до някаква качествена промяна в динамиката на фронта.
Причината е, че се пести жива сила, но танк без екипаж е също толкова лесно да се унищожи с фпв дрон, колкото и танк с екипаж. И всяка друга машина, с екипаж или без.
- Dinain
- Редовен потребител
- Контакт:
Какво като са по-дребни и по-евтини? И Ладата/количката за голф/мотора е по-дребна и по-евтина от танк, но все тая - от дрона не може да се скрие. Принципна разлика не виждам...karamba написа: ↑24 Юли 2026, 03:06Става въпрос за по-дребни наземни дронове. Много по-евтини от танк и могат да се произвеждат много по-масово. Естествено, това не отменя пехотата - дроновете не могат да държат позиции, поне засега.Dinain написа: ↑24 Юли 2026, 01:32Аз лично съм умерено скептичен. Не че няма да се използват, а че ще доведат до някаква качествена промяна в динамиката на фронта.
Всъщност аз съм го написал, ама кой да чете - "И всяка друга машина, с екипаж или без."
Последна промяна 3 на Dinain, променена общо 24 пъти
Сбърках!
Т-72, 24.02.22
Т-72, 24.02.22
- karamba
- Редовен потребител
- Контакт:
Е как какво? По-трудно се откриват (защото са по-дребни). Отнемат повече ресурси на противника, за да бъдат открити (защото са примерно 20 дрона, а не 2 танка). Няма жертви, ако бъдат унищожени. Малко ли е?Dinain написа: ↑24 Юли 2026, 10:24Какво като са по-дребни и по-евтини? И Ладата/количката за голф/мотора е по-дребна и по-евтина от танк, но все тая - от дрона не може да се скрие. Принципна разлика не виждам...karamba написа: ↑24 Юли 2026, 03:06Става въпрос за по-дребни наземни дронове. Много по-евтини от танк и могат да се произвеждат много по-масово. Естествено, това не отменя пехотата - дроновете не могат да държат позиции, поне засега.Dinain написа: ↑24 Юли 2026, 01:32
Аз лично съм умерено скептичен. Не че няма да се използват, а че ще доведат до някаква качествена промяна в динамиката на фронта.
Всъщност аз съм го написал, ама кой да чете - "И всяка друга машина, с екипаж или без."
Замисълът на тия дрончета е да допълват и частично да заместват пехотата, а не танковете.
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
Пиша за дронче с картечница - няма нищо общо като танк по размер и цена. Освен това защитаваш много малък обем - един двигател или батерии и сензори. Можеш ако искаш да го направиш далеч по-здраво от танк. И да счупят картечницата, ще сложиш друга, като го прибереш. Връзваш му два-три кабела, за да имаш резерва (плюс Старлинк), единият може и да е с метална уплетка за здравина и го пращаш на километър пред позицията ти, или пък разузнаваш, или доставяш. За град общо-взето не става, но за полето, или селата, е супер.Dinain написа: ↑24 Юли 2026, 01:32Аз лично съм умерено скептичен. Не че няма да се използват, а че ще доведат до някаква качествена промяна в динамиката на фронта.
При малко изобретателност могат да ги направят наистина евтини. Даже не е нужно скъп Браунинг .50, и обикновена картечница могат да сложат. Двигател могат да използват съществуващи от малолитражка, мотопед, или да изкупят част от милионите малки китайски електрически коли, които седят захвърлени.
Ами дори да навлизат бавно, важното е да навлизат. Ако на цената на един такъв убиеш/раниш един руснак, или извозиш един ранен от твоите и вече се е изплатил. Един от пет да я свърши тая работа - всичките пет са се изплатили.
- Океан
- Редовен потребител
- Контакт:
Освен това превръщат войната от проблем на човешки ресурси на проблем на икономически ресурси, където съюзниците на Украйна имат силно предимство.
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
+1 Дописах си поста докато си писал.
Едит: Замислих се че ако не ги бронират, или само противокуршумна за двигателя и компютъра (или за една носилка), ще са много уязвими за дронове (ако ги видят), обаче няма да активират масовите противотанкови мини, а противопехотните ще им одраскат боята.
- Океан
- Редовен потребител
- Контакт:
Аз лично като излязоха кадрите с тестовите роботи започнах да си представям нещо то рода на партньорство между Фолксваген и Райнметал - Фолксваген произвежда високопроходимо шаси, Райнметал слага отгоре сензори, оръдие или картечница и комуникационно оборудване с фокус на бюджетни решения, а не непременно нещо невероятно технологично и заливат фронта с подобни автоматизирани роботи.
Като вземеш предвид затрудненията на германския автомобилен сектор сега, комбинираш в едно подпомагане на местния бизнес, развиване на нова концепция и подпомагане на Украйна. Фолксваген произвежда около 8-9 милиона автомобила на година. А тук дори не става дума за автомобил, а за шаси и то за малко шаси, например с размера на голф количка.
Като вземеш предвид затрудненията на германския автомобилен сектор сега, комбинираш в едно подпомагане на местния бизнес, развиване на нова концепция и подпомагане на Украйна. Фолксваген произвежда около 8-9 милиона автомобила на година. А тук дори не става дума за автомобил, а за шаси и то за малко шаси, например с размера на голф количка.
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
Да, това ако ще правят и малко по-големи, които примерно носят и ПТУР и повечеко сензори и броня. За масовката Фолксваген и Райнметал според мен са overkill. Това нещо няма нужда да се движи бързо, 20-тина километра в час, колкото да настигне бягащ по пресечен терен руснак са достатъчни. Аз даже прекалих с двигателя от малолитражка. 20 коня двигател от голяма сенокосачка (ДВГ, или електрически) са достатъчни, за да мъкне с 20 км.ч. една лека картечница и една носилка, или няколко сандъчета патрони. Или направо да използват за база, някой масово произвеждан малолитражен трактор/багер (Bobcat). При една бърза сметка на ум, нещото ще струва под $10 000.Океан написа: ↑24 Юли 2026, 16:40Аз лично като излязоха кадрите с тестовите роботи започнах да си представям нещо то рода на партньорство между Фолксваген и Райнметал - Фолксваген произвежда високопроходимо шаси, Райнметал слага отгоре сензори, оръдие или картечница и комуникационно оборудване с фокус на бюджетни решения, а не непременно нещо невероятно технологично и заливат фронта с подобни автоматизирани роботи.
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
Наземни Дронове
Опитах се да сплитна в нова тема нишката за наземните дронове, но форума нещо се сбъгна по средата на операцията, и мненията заминаха. Даже по едно време показваше че в темата за Украйна няма нито едно мнение!
Ще се опитам да преместя тук оцелелите мнения за дроновете.
Може да използваме темата и за линкове към клипчета с използването им.
Дрон с капсула за евакуация.
https://t.me/milinfolive/172945
Може да използваме темата и за линкове към клипчета с използването им.
Дрон с капсула за евакуация.
https://t.me/milinfolive/172945
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
Re: Наземни Дронове
Замислих се че такъв евтин дрон би бил много полезен и като аларма. Много от новите коли имат 360 камери и ултразвукови сензори, които различават пешеходец, от дърво, и от автомобил, и пищят при опасност. Дори през нощта. Има и софтуер за разпознаване на образи с отворен код. Купуваш си готово решение, или купуваш сензори, и си сваляш софтуера от GitHub.
Може да е идеално допълнение към дроновите разузнавателни части, а в някой случаи и да е по-ефективен. Камерите и ултразвука не хабят много енергия - може да седи на позиция със седмици. И оператора няма нужда да се звери в камерата 24/7; ако дойдат хора нещото ще се разпищи, оператора насочва картечницата и натиска спусъка. Дори щурмовата група да унищожи дрончето преди оператора да е реагирал, пак ще си е свършило работата - оператора ще знае кой идва и точно от каква посока.
Другото хубаво е че унищожените наземни дронове, стига да не са на парчета, не ги изхвърляш, а пребоядисваш и поставяш на предна позиция. Щурмоваците няма как да знаят дали дрона е оперативен - трябва или да заобикалят, или да го унищожават втори път. През нощта и макети ще вършат работа.
Може да е идеално допълнение към дроновите разузнавателни части, а в някой случаи и да е по-ефективен. Камерите и ултразвука не хабят много енергия - може да седи на позиция със седмици. И оператора няма нужда да се звери в камерата 24/7; ако дойдат хора нещото ще се разпищи, оператора насочва картечницата и натиска спусъка. Дори щурмовата група да унищожи дрончето преди оператора да е реагирал, пак ще си е свършило работата - оператора ще знае кой идва и точно от каква посока.
Другото хубаво е че унищожените наземни дронове, стига да не са на парчета, не ги изхвърляш, а пребоядисваш и поставяш на предна позиция. Щурмоваците няма как да знаят дали дрона е оперативен - трябва или да заобикалят, или да го унищожават втори път. През нощта и макети ще вършат работа.
-
Maxi
- Редовен потребител
- Контакт:
Масово се използва тази платформа като основа :
THeMIS на https://milremrobotics.com/
THeMIS на https://milremrobotics.com/
- karamba
- Редовен потребител
- Контакт:
Клипче на наземно дронче, правещо маневра да избегне FPV дрон.
https://x.com/Maks_NAFO_FELLA/status/20 ... 8129473854
https://x.com/Maks_NAFO_FELLA/status/20 ... 8129473854
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
Украинците разчитали тази година да произведат 50 000 наземни дрона. Ползват ги за най-опасните операции. Статичта твърди, че някакво дронче в рамките на едно операция успяло да постави 1500 мини.
https://www.segabg.com/category-the-war ... -na-fronta

https://www.segabg.com/category-the-war ... -na-fronta

- Amazon
- Модератор
- Контакт:
А това е споменатото Wolly 7.62
Автономна картечна кула управлявана от AI. "Пришълците", вече не е фантастика! Произвеждат се от украинската фирма DevDroid и вече има 40 поръчани/доставени. Цялото съоръжение струвало само $10 000.
https://militarnyi.com/en/news/ukrainia ... n-systems/
https://militarnyi.com/en/news/ukrainia ... n-systems/
- karamba
- Редовен потребител
- Контакт:
https://www.youtube.com/watch?v=giZnGXIKibQ
NC13 - "първото в света НРК подразделение".
Има различни роботчета в близки кадри, както и интересни разсъждения като цяло.
NC13 - "първото в света НРК подразделение".
Има различни роботчета в близки кадри, както и интересни разсъждения като цяло.
- Ksantip
- Модератор
- Контакт:
Тези малки роботчета много ми напомнят на танкетите от 20-те и 30-те години на миналия век - малки, с леко въоръжение, лесни за масово производство. Чудя са обаче дали и тези дрончета няма да се окажат просто междинна стъпка, както са били и танкетите. Според вас има ли хляб в безпилотен танк, който е по-компактен (заради липсата на екипаж) и много по-добре брониран, за да е практически неуязвим за ФПВ дроновете? С други думи, могат ли безпилотните системи да върнат мобилността, която точно те спират в момента?
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
И да и не. Да се премахне огромният "излишен" вътрешен обем на танка, ще е супер. Освен вътрешният обем и всякакви вентилации, климатици, седалки, тежки приизми, кошница, и още много неща, които вървят с човешкият екипаж, вече няма нужда да бронираш 100% от танка. За какво тии е да бронираш оръдието? Докато ако има хора нямаш избор - затвора е вътре в танка и с него работят хора, дори да има АЗ.
Така че да, ако разкараш 3-4 човека, ще можеш да направиш много, ама много по-здрав танк, неуязвим за FPV дронове, по-маки бомби, ръчни ПЗРК и близки разриви на 155мм снаряди. Обаче цената на нещото, няма да е 4 пъти по-ниска от на танк с екипаж, а по-скоро ще е по-евтино с някакви проценити. Нама да е 30 милиона, ами ще е примерно 20. И тук е аргумента, защо не си заслужава - няма стабилна връзка. Сателитните комуникации не само се заглушават, но и прекъсват ако отгоре има дървете, голяма сграда и т.н. Знаете как е със сателитното радио, или GPS. А за AI на наземна машина все още нямаме технологията. За въздуха е друго - там параметрите са много по-малко.
Така че ако направят такова нещо, то ще е по-скоро малки бройки за специфични тактически ситуации. Както ти пишеш за пробиви и разчупване на вражеската отбрана. Но няма скоро да земстят изцяло танкковете с екипаж. Един ден, като изобретят квантовите комуникации, или AI равен на човешкият в бойна обстановка - тогава.
- EddieBG
- Редовен потребител
- Контакт:
Тук не съм много сългасен, локални модели на ИИ има, а при цена на танк 20 млн долара едва ли ще те бъркат няколко хиляди долара повече за RAM и VRAM за да подкараш система с повечко параметри...
"Должен высказать свой печальный взгляд на русского человека - он имеет такую слабую мозговую систему, что не способен воспринимать действительность как таковую."
И.Павлов
И.Павлов
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
Такова е моето впечатление. Модели на бойна обстановка на земята, е трудно да се изградят, просто AI трудно може да събере "достоверни" данни. Те Тесла се провалиха с техните милиарди. От личниятъ ми опит при работа с AI, съм с впечателние, че е толкова добър, колкото са добри, и съвременни, изходните данни. AI е огромен и умен интерфейс върху натрупано човешко знание - за това е прилично използваем при програмирането, генериране на образи, а и на последък при медиицината - има огромна база данни. При бойни действия в сложен терен, върху какво ще стъпят алгоритните? Не сппоря, просто се чудя.
-
IvanG
- Редовен потребител
- Контакт:
РАМ-та едва ли е проблем. Проблем е енергията. IA консумира много енергия, и в едно малко портативно танкче ако има локален IA ще трябва да се захранва с ток по някакъв начин, с много ток.
Ако ползва IA базиран на някакъв сървър, тогава би работил по-бързо, но ще.е зависим от интернет връзка.
Ако ползва IA базиран на някакъв сървър, тогава би работил по-бързо, но ще.е зависим от интернет връзка.
- EddieBG
- Редовен потребител
- Контакт:
Не говоря за ИИ от типа боен дроид от "Междузвездни войни", който може да прави абсолютно всичко сам и то на различни планети. За такова нещо е ясно че все още не сме дорасли.Amazon написа: ↑16 Авг 2026, 18:23Такова е моето впечатление. Модели на бойна обстановка на земята, е трудно да се изградят, просто AI трудно може да събере "достоверни" данни. Те Тесла се провалиха с техните милиарди. От личниятъ ми опит при работа с AI, съм с впечателние, че е толкова добър, колкото са добри, и съвременни, изходните данни. AI е огромен и умен интерфейс върху натрупано човешко знание - за това е прилично използваем при програмирането, генериране на образи, а и на последък при медиицината - има огромна база данни. При бойни действия в сложен терен, върху какво ще стъпят алгоритните? Не сппоря, просто се чудя.
Изпращаш дрона в дадена област, предварително зареждаш всички данни, които имаш към момента за района. Управляваш го дистанционно и в случай на пълно заглушаване или липса на комуникации, дронът поема сам...
"Должен высказать свой печальный взгляд на русского человека - он имеет такую слабую мозговую систему, что не способен воспринимать действительность как таковую."
И.Павлов
И.Павлов
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
Да, и според мен, това трябва да е модус операнди за такъв тип машини. Вече за малките, с които започна темата всичко става. Там не пречи да се експериментира и изцяло с AI. Вярно, че може да похарчиш някой от твоите войници, ако AI се обърка, но на война всичко е риск и проста математика.EddieBG написа: ↑16 Авг 2026, 19:02Не говоря за ИИ от типа боен дроид от "Междузвездни войни", който може да прави абсолютно всичко сам и то на различни планети. За такова нещо е ясно че все още не сме дорасли.
Изпращаш дрона в дадена област, предварително зареждаш всички данни, които имаш към момента за района. Управляваш го дистанционно и в случай на пълно заглушаване или липса на комуникации, дронът поема сам...