Разбирам сарказма и изобщо не го оспорвамBruchpilot написа: ↑22 Юни 2026, 21:15
П.П. Впрочем, тук клатят ли се цевите![]()
https://www.youtube.com/watch?v=BgdWNryUhr0
Сухопътно въоръжение ⇒ Ефективност на руското ПВО
-
Sea Dog
- Редовен потребител
- Контакт:
- Status: Offline
Re: Ефективност на руското ПВО
- Океан
- Редовен потребител
- Контакт:
Аз съм виждал няколко (може би 5-6 клипа), където се вижда как Су-30 сваля дронове. Отделно има доста клипове, където се вижда само поражението на дрон от ракета, но без да се вижда самолет и в описанието пише, че е свален от Су-30 (има други видеа, където си пише, че е от Панцир). Интересното е, че винаги са били Су-30 - до колкото разбирам основно него ползват за отбрана срещу дронове - обяснението, което намерих е, че Су-35 се използва основно в Украйна поради по-добрите си характеристики, докато Су-30 е основно за ПВО роля в рамките на Русия - изглежда изостава от Су-35 в някои показатели, но все пак е достатъчно добър, за да е адекватен срещу дронове. Но винаги е било с ракети, докато с F-16 съм виждал видеа как сваля с оръдието. Не знам дали е поради по-добрите системи на F-16 за прицел с оръдието или поради неволята, спомням си, че загубиха един F-16 и МиГ-29 по този начин. От украинска страна от време на време излизат и видеа с МиГ-29 как сваля дронове с ракети (обикновено Р-73), а щом МиГ-29 го може, няма логика сутата да не могат.Amazon написа: ↑23 Юни 2026, 14:07Вероятно и пилотите на изтребители са алкохолици и бездомници, защото аз един клип не видях на който сушка да сваля дрон. Дори в русофилското криле няма. Докато клипове на F-16 как разстрелва шахеди има. Вероятно и на сутата оръдията и прицелната система са толкова точни колкото и Панцирите.
И аз съм се чудел, до колко проблемът е в техниката или в човешкия фактор. От последната атака с дронове срещу Москва излязоха кадри от един разчет (които не говориха на руски, предполагам са били кавказци или някое друго малцинство) и изглеждаха покъртително. Според мен, може би нещата, които са разработени в Русия след промените и в условията на чудовищна корупция може би не са много надеждни и рекламираните спецификации са пожелателни, но от това, което съм чел по времето на Съветския Съюз хората са работели съвсем насериозно по различните си оръжейни програми, защото вероятността да се използват в реална война срещу НАТО е била съвсем реална. Например вземи МиГ-31 - според мен в контекста на края на 80-те години това е изключително впечатляваща система, която едва последните години с навлизането на най-новите поколения радари в тяхното ВВС успяват да достигнат като способности.
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
С ракети и аз съм виждал. Даже един от своите дронове, който дезертира, така го свалиха
Няма прична да не работи при по-големите дронове, все пак Р-73 е добра, доказала се съветска ракета. Обаче аз пишех изрично за оръдията. Ето колко е точно оръдието на Су-35:
Иначе да, съгласен съм - за разлика от РФ, в СССР е имало впечатляващи неща. МиГ-31 е наистина безаналогово летящо ПВО. И е имал даталинк, който наистина е работел. Чел съм спомени на пилот за успешен прехват и унищожение на учебна цел, на пределна дистанция, по данните на радара на друг МиГ-31. За времето си това е било впечатляващо. Съветското ПВО, също се представя добре в много конфликти. Особено в БИ. Ами то каквото има наистина работещо в РФ е съветско - Тор, С-300, Р-73, Игла...
Не може да уцели Ми-14! Хеликоптер дълъг почти 20 метра... А се предполага на Су-35 да са най-добрите пилоти. На руснаците нальота може да е зле, но винаги са държали ядка от А-клас пилоти. Ако някой е виждал клип Су да стреля по нещо с оръдията, ще се радвам да сподели, дори да не намери клипа. Аз съм виждал само МиГ-29 в Сирия, но по наземна цел - отстреля бунтовника с камерата, който го снимаше...On 7 May 2022, Ukrainian Colonel Ihor Bedzai was killed when his Mi-14 helicopter was shot down by a Russian Su-35. It is reported that after missing its first shots using its 30 mm cannon, the Su-35 resorted to launching an R-73, which destroyed the helicopter
Иначе да, съгласен съм - за разлика от РФ, в СССР е имало впечатляващи неща. МиГ-31 е наистина безаналогово летящо ПВО. И е имал даталинк, който наистина е работел. Чел съм спомени на пилот за успешен прехват и унищожение на учебна цел, на пределна дистанция, по данните на радара на друг МиГ-31. За времето си това е било впечатляващо. Съветското ПВО, също се представя добре в много конфликти. Особено в БИ. Ами то каквото има наистина работещо в РФ е съветско - Тор, С-300, Р-73, Игла...
- Dinain
- Редовен потребител
- Контакт:
Панцир
https://x.com/i/status/2075194387189936284
https://x.com/i/status/2075194387189936284
https://x.com/i/status/2075226616385401054I honestly can't think of an air defence system that has been humilated over and over again more than the Pantsir. Not even just in Ukraine, it was exposed repeatedly in Libya and Syria.
Сбърках!
Т-72, 24.02.22
Жалък си и си морално пропаднал тип, оправдаващ военните престъпления на полудял близкоизточен диктатор.Thorn, 26.08.25 🤭
Т-72, 24.02.22
Жалък си и си морално пропаднал тип, оправдаващ военните престъпления на полудял близкоизточен диктатор.Thorn, 26.08.25 🤭
-
koko
- Редовен потребител
- Контакт:
-
Sea Dog
- Редовен потребител
- Контакт:
- COMMANDER_KEEN
- Редовен потребител
- Контакт:
Навремето бях чел статия как по време на учения пилотите на Су-17/22 се кефели колко им е точно оръдието и се състезавали кой ще вкара повече снаряди в кабината на камиона мишена... Друг топ и друг самолет, ама като цяло съм с идеята, че поне това са докарали... На Су-35 пушката е същата като на МиГ-29. Уж. Не изключвам в Руското и СССР изпълнението да нямат много общо...
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
Също няма как да знаем и колко е ефективна прицелната система. Ограничаващ фактор може да са и малкото снаряди. Не помня точно колко е боекомплекта, но го изплювало целият за под 5 секунди. Което е страшно за целта, това все пак са високоскоростни 30мм снаряди, обаче ако уцелиш от първият, или вторият път - после "снаряды кончились". Другото е че защото е леко, но мощно и скорострелно, има много кратък живот на цевта, и едва ли руските пилоти тренират с него, освен на симулатор.COMMANDER_KEEN написа: ↑10 Юли 2026, 14:41Навремето бях чел статия как по време на учения пилотите на Су-17/22 се кефели колко им е точно оръдието и се състезавали кой ще вкара повече снаряди в кабината на камиона мишена... Друг топ и друг самолет, ама като цяло съм с идеята, че поне това са докарали... На Су-35 пушката е същата като на МиГ-29. Уж. Не изключвам в Руското и СССР изпълнението да нямат много общо...
-
koko
- Редовен потребител
- Контакт:
Мноооого дълга история, продължила десетилетия. Накратко казано, в СССР не са знаели какво точно трябва да направят и когато най-после в ръцете им попада Стингер, разбират, че нямат никакъв шанс да го направят. Ако се попълнят някои бели полета, историята може да е час от многотомно описание на неуспехите на съвеЦката военна индустрия.
- Сун Дзъ
- Редовен потребител
- Контакт:
Руснаците толкова отчаяно са се нуждаели да откраднат технологии, че в Афганистан са обешавали награда "Герой на СССР" за този, който плени цял Стингер.
-
koko
- Редовен потребител
- Контакт:
В Афганистан проблема е бил големите загуби на вертолети и щурмови самолети от Стингер. Целта на гонитбата на Стингер е била да се търси начин за противодействие, който така и не са намерили. До известна степен Стингер е причина за края на войната в Афганистан.
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
Заради Стингер, Су-25 практически не е използвал управляемото си въоръжение. При руснаците няма такова нещо, като “стреляй и забрави”. Дори при съвременните им хеликоптери, целта трябва да се води до попадението, което прави щурмовика, или хеликоптера, прекрасна цел за ПЗРК. Май чак сега ще имат нещо изцяло автономно, май Изделие 305?
- Archer
- Редовен потребител
- Контакт:
Айде айде пак романи ..До известна степен Стингер е причина за края на войната в Афганистан.
Стингер единствено е причината да се увеличат цивилните жертви защото им се налага да бомбят от по високо.
За десет години война съветите губят над 300 хеликоптера
За същия период във Виетнам може сам да провериш колко губят САЩ.
Причината са смотаните им прицели а не толкова боеприпасите реално пълноценно извън зоната на стингер управляеми бомби и ракети може да ползват Су-24 ама там проблема е друг тия боеприпаси и тогава са били скъпи и кът така че остават чугунените.При руснаците няма такова нещо, като “стреляй и забрави”
- Ksantip
- Модератор
- Контакт:
Във война с афганистанските козари. Ми-тата и Су-тата започват да капят масово чак след идването на Стингърите.
В конфликт с редовна армия, която получава някои от най-добрите за времето си ПВО системи.За същия период във Виетнам може сам да провериш колко губят САЩ.
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
Също и часовете налетени от хеликоптерите във Виетнам са несравнимо повече - там хеликоптера е основното превозно средство. Докато в Афганистан основно се използват в специфични ситуации, особено бронирано чудовище, като Ми-24.
- Ksantip
- Модератор
- Контакт:
Така е, но все пак американците имат късмета, че в годините на активното им участие във войната Виетконг нямат други опции освен да стрелят по Хюи-тата с калашници и картечници. В Афганистан е същото преди да се появят Стингърите, а калашниците и картечниците едва ли щяха да накарат пияният пилот на Ми-24 даже да се замисли да се разкара, какво остава да го свалят
- Archer
- Редовен потребител
- Контакт:
PS
Масовото капене в първите месеци когато наистина ги изненадватМи-тата и Су-тата започват да капят масово чак след идването на Стингърите.
https://smallwarsjournal.com/2023/11/25 ... fghan-war/The Stingers there performed their battlefield role well, but they were at their best during a limited time frame: September of 1986 through the summer of 1987.
Хич не е в специфични ситуации особенно първите 5 години хеликоптерите са им най полезното средство за бойна поддръжка.Докато в Афганистан основно се използват в специфични ситуации, особено бронирано чудовище, като Ми-24
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
Е да де: подръжка на операция високо в планината - специфична ситуация (иначе артилерия), докато доставка на тоалетна хартия и попълнения, до укрепен пост в джунглата - всекидневие. И да съгласен съм че руснаците сериозно използват авиация, но ме мисля че е сравнимо с Виетнам.
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
Ако Виетконг масово имаха Стингър, мисля че армията щеше да се откаже от хеликоптерите. То и така са се чували гласове в тази посока, когато виждат огромните загуби.Ksantip написа: ↑11 Юли 2026, 15:26Така е, но все пак американците имат късмета, че в годините на активното им участие във войната Виетконг нямат други опции освен да стрелят по Хюи-тата с калашници и картечници. В Афганистан е същото преди да се появят Стингърите, а калашниците и картечниците едва ли щяха да накарат пияният пилот на Ми-24 даже да се замисли да се разкара, какво остава да го свалят.
- Dinain
- Редовен потребител
- Контакт:
Сбърках!
Т-72, 24.02.22
Т-72, 24.02.22
- Dinain
- Редовен потребител
- Контакт:
Още едно видео от друг ъгъл:Dinain написа: ↑25 Юли 2026, 01:41Невероятно, но факт: Панцир сваля дрон.
https://x.com/i/status/2080729564100153620
https://x.com/i/status/2080668889726193878
Сбърках!
Т-72, 24.02.22
Т-72, 24.02.22
- rki
- Редовен потребител
The USSR is still collapsing before our very eyes
Parasha delenda est
- COMMANDER_KEEN
- Редовен потребител
- Контакт:
Ха.. преди качваха целия камион, вече явно го правят като самостоятелен модул...rki написа: ↑17 Авг 2026, 19:04Репортаж, кула с Панцир отгоре, Москва
https://x.com/GirkinGirkin/status/2089351281848529056
- Amazon
- Модератор
- Контакт:
Значи ако те цитирам - “чиста картина”. Бука изстреля две ракети по идващата ракета, като и двете очевидно пропускат и комплекса е унищожен. Толкова за възможностите на Бук срещу балистика. То това не е пътнически самолет…Dinain написа: ↑04 Сеп 2026, 01:53Хаймарс > ЗРК Бук М2, детонация.
https://x.com/bayraktar_1love/status/20 ... 9473679555