Военна авиацияВъздушен бой!

Модератори: Sharana, Amazon

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:
Status: Offline

Re: Въздушен бой!

Мнение от Bruchpilot » 22 Апр 2019, 10:15

За мен МиГ-25 е най - опасния съветски изтребител, от всички участвали в бойни действия по локалните конфликти.
Строши-пилот :mrgreen:

miau
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от miau » 22 Апр 2019, 12:30

Иракчаните защо вдигат само един изтребител? Не са във война ли?
All those... moments will be lost... in time,... like tears... in rain.

Flancer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Flancer » 22 Апр 2019, 13:04

Един е бил дежурен, когато следващите са се опитали да излетят пистата вече е била минирана от въздуха.

Аватар
piston
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от piston » 22 Апр 2019, 13:45

Bruchpilot написа:
22 Апр 2019, 10:15
За мен МиГ-25 е най - опасния съветски изтребител, от всички участвали в бойни действия по локалните конфликти.
Между другото съм чел, че и иракчаните са по-доволни от него, докато "29"-ката не ги впечатлява особено...
"Непоносимо страдание за русина е това съзнание – да си през вековете една ръмжаща мечка извън оградата на цивилизацията."
Илия Бешков, сеп, 1950 г.

"War without logistics is called poverty"
William Cox

Слух, че Динг е в@гина

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 01 Ное 2025, 23:26

Много вълнуващо видео. Учудващо, но малко ми стана жал за сърбите(разстановка на инцидента в Баня Лука). Едно е да четеш за случката, съвсем друго да я видиш в добре направено видео:

https://www.youtube.com/watch?v=WevXTsed_oc

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 02 Ное 2025, 09:11

Интересно е наистина! Чудно обаче защо след като се разминават с Ф-16 и ясно ги виждат не предприемат никакви превантивни защинтни действия. Явно твърдо са разчитали, че американците няма да стрелят.

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 02 Ное 2025, 10:15

Bruchpilot написа:
02 Ное 2025, 09:11
Интересно е наистина! Чудно обаче защо след като се разминават с Ф-16 и ясно ги виждат не предприемат никакви превантивни защинтни действия. Явно твърдо са разчитали, че американците няма да стрелят.
Ами защото и преди са нарушавали no-fly зоната и само са получавали предупреждения, като прелитането на клипа, съответно са спрели да взимат насериозно американците.

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 02 Ное 2025, 11:33

Явно. И изтребително прикритие нямат, и остарели тактики за отбрана, въобще са били като учебни мишени.

raptor
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от raptor » 02 Ное 2025, 23:51

Струва ми се прекалено холивудски направено видеото, твърде от близо дават самолетите при преследването, както и АИМ-120 не мисля възможно да се използват за толкова близък бой както е даден от под километър дистанция. Времето за попадение също ми се вижда пресилено, макар че вероятно тва със скриването на самолета под жиците може би е истина, но ми изглежда повече като на компютърна игра. Иначе определено беше интересно за гледане, нищо не бях чувал за този инцидент преди.

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 03 Ное 2025, 09:23

Bruchpilot написа:
02 Ное 2025, 11:33
и остарели тактики за отбрана,
Какво мислиш можеха да направят различно?

Аватар
Bruchpilot
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bruchpilot » 03 Ное 2025, 22:16

Ами то малко, както се казва - hindsight is always 20/20!
Но това с чистото "бягане" не е вариант, освен ако не си на нещо много бързо, примерно на МиГ-23БН. Все пак ако погледнем тактиките от времето на Студената война, че и преди това - има варианти. На първо време двойките могат да приложат Thach Weave, било като двойки, било като единични самолети. Още от Втората световна е. Вече в реактивната ера англичаните използват метода, когато нападателите са значително по-малко от ударните самолети, просто "да се пръснат като пилци". Два самолета могат да преследват само две цели едновременно. Не помня немците или италианците използват номера един самолет или двойка да лети на няколко километра зад основната група. И когато изтребителите пикират за да заемат позиция зад нея неволно се намърдват право пред изостаналите самолети. Ама предполагам за да ги знаят тези номера, трябва да са ходили на някой Червен Флаг :D
Все пак дори и руската "змия" да използват, като гърбатите през Вторта световна, пак е нещо. И като последен вариант - могат просто да се бият. Turn and burn! Няма да е първият случай, когато "ловците" си мислят, че са попаднали на домашно прасе, а всъщност в ударната група се оказват диви нерези, които отлично могат да се броят в калната локва :mrgreen:
Но това последното предполагам опира до обучение, усвоеност на самолета и манталитет, ако щеш. Израелците си спомням доста се чудят, че арабите обикновено също само бягат с МиГ-17, при положение, че без бомби и с малко гориво самолета може и да скъса гащите в маневрен бой дори на съвременен изтребител.

raptor
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от raptor » 03 Ное 2025, 23:27

Не знам тия бараки ква тяговъоръженост имат, но при обръщането особено на малка височина губят скорост и стават хептен лесна мишена. Освен това не се знае дали изобщо оръдията им са били заредени за въздушен бой или с патрони за наземни цели, обикновено едните не стават за другото. Както и при тия скорости и маневреност като цяло да се уцели нещо с оръдието е по-скоро някаква случайност, вече не съм запознат със съвременните изтребители дали имат някакви допълнителни корекции с цел повишаване на точността, конкретно в този случай вероятността да постигнат нещо при въздушен бой е съвсем минимална, но при загуба на скорост от маневрите повишават сериозно вероятността да ги одумкат. Иначе по-голямата бройка дава някакво преидмство.
Като цяло мисля, че това което направиха беше правилно, да се разделят и да се спуснат в каньона, скъсяване на дистанцията и постоянно маневриране следвайки терена затруднява много преследвачите. Ракетите особено тежките аим-120 не са ефективни от близко разстояние, за сайдуиндъра там принципно също се затруднява прихващането при преследване в каньон. В клипа ми се струва малко са преиначени нещата, най-вероятно не е бил чак такъв каньон силно изразен както го показват и са били прихванати от по-голямо разстояние и височина без възможност да се скрият сред хребетите.

Отговори