Amazon написа: ↑23 Сеп 2024, 19:30
Sasel написа: ↑23 Сеп 2024, 19:21
Удар по 750 кв. трансформаторна подстанция, означавало спиране работата на АЕЦа без директен удар по самия АЕЦ.
Тук си имаме специалист по въпроса, но каквото аз съм чел си прав. Тези станции и изобщо инфраструктурата към един АЕЦ били не по-малко сложни и скъпи от самият АЕЦ. ...
Ако визирате мен - благодаря, поласкан съм.
Мисля, че сме обсъждали въпроса и преди - главният блоков (или блочен?) трансформатор е огромно стационарно съоръжение, разположено на открито. Вижда се добре дори на сателитните снимки (Google Earth). Без този трансформатор блокът не би могъл да подава електроенергия към енергийната система. Още по-лесно е да се удари разпределеителната уредба (ОРУ) на АЕЦ, което също гарантирано ще изолира централата от енергийната система. Колко време би отнело възстановяването на уредбата - не мога да коментирам.
При двуконтурен тип ядрен енергоблок (с реактор PWR) може да бъде разрушен целия турбогенератор и обслужващите го съоръжения, без опасност от ядрено замърсяване. Но ударът трябва да е наистина хурургически точен. Евентуална повреда на първи контур, хранилищата за отработено гориво или радиоактивни отпадъци неминуемо ще създаде радиоактивно замърсяване.
Вероятно Амазон е прав - при директна атака на руска АЕЦ украинците рискуват да изгубят политическата подкрепа на Запада, което е равносилно на поражение във войната, а евентуалните военни и икономически ползи от такъв удар ще бъдат съмнителни (да не кажа нищожни).