Военна авиацияЛюбопитно (Военна авиация)

Модератори: Sharana, Amazon

Отговори
Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:
Status: Offline

Re: Любопитно (Военна авиация)

Мнение от Archer » 11 Сеп 2024, 16:51

Гледал съм интервюта с израелски пилоти,
82ра след патакламата над долината Бекас съветите като виждат какъв погром са претърпяли техните самолети и ЗРК вече напълно отрезвяват.
Съветски пилоти като влизат в кабината на B-1B казват: Абе знаехме че е добър ама не чак толкова добър.

Като USAFE им показват изтребителите си в Европа

A-10, F-16,F-16 и F-111 съветите проявяват най голям интерес към последния най вероятно от F-111 ги е било страх най много

Player101
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Player101 » 11 Сеп 2024, 17:22

Аз доколкото съм чел, знам че по това време дялат су24 и са пратили специално хора да снимат и разучават мравояда, чак по едно време американците ги изпъдили зад заграждението, толкова изнагляли блядовете.

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 11 Сеп 2024, 17:22

Archer написа:
11 Сеп 2024, 16:51
A-10, F-16,F-16 и F-111 съветите проявяват най голям интерес към последния най вероятно от F-111 ги е било страх най много
Ами то духовната близост на Су-34 с F-111 сме я обсъждали. Явно от там са почерпили вдъхновение.

Едит: Да, също и Су-24.

gabocvet
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от gabocvet » 18 Сеп 2024, 22:18

Доста интересно поне за ме. Не знам за тук ли е, но в предвид споровете къде трябва да е пожарната авиация в МВР или ВВС го слагам тук.

https://www.youtube.com/watch?v=fPmFx4La9aA

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 18 Сеп 2024, 22:34

но в предвид споровете къде трябва да е пожарната авиация в МВР или ВВС го слагам тук.
Язовирите повечето са малки а имаме и планински терен за това предимно се гаи с хеликоптери иначе да два три такива самолета биха били полезни че и при комшиите биха могли да гасят.

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 19 Сеп 2024, 12:19

Я неурона бил повече шведски, а си мислех че е основно френски

https://x.com/GripenNews/status/1836496 ... bQAkw&s=19

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 19 Сеп 2024, 14:38

Archer написа:
19 Сеп 2024, 12:19
Я неурона бил повече шведски, а си мислех че е основно френски

https://x.com/GripenNews/status/1836496 ... bQAkw&s=19
На Украйна как и трябва това нещо!

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 19 Сеп 2024, 14:58

Не знам разработката дали е завършила, иначе да тва е правено основно да дебне и тряска системи като С-400 и изобщо добре защитени цели.

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 19 Сеп 2024, 16:08

Archer написа:
19 Сеп 2024, 14:58
Не знам разработката дали е завършила, иначе да тва е правено основно да дебне и тряска системи като С-400 и изобщо добре защитени цели.
При качеството на руското ПВО, което наблюдаваме, ще може да тряска всичко освен максимално защитените обекти. А руснаците не могат да разположат Бук, Тор и дециметрови 3D раздари на всяка подстанция, електростанция, трансформатор, депо и склад. Тая 250 кг. бомба, като тресне машинната зала всеки ТЕЦ, или Завод ще затвори врати за поне година.

Както всичките им градове са панелки с централно отопление, ако унищожат топлоцентралите на цял град през Януари, ще е логистичен кошмар за руснаците. Как се евакуира зимата град с 300 000 жители? Ако пък не ги евакуират, на пролет ще извозват труповете с контейнери. Време е някой да използва руският климат срещу руснаците...

Sasel
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Sasel » 23 Сеп 2024, 19:21

Amazon написа:
19 Сеп 2024, 16:08
Archer написа:
19 Сеп 2024, 14:58
При качеството на руското ПВО, което наблюдаваме, ще може да тряска всичко освен максимално защитените обекти. А руснаците не могат да разположат Бук, Тор и дециметрови 3D раздари на всяка подстанция, електростанция, трансформатор, депо и склад. Тая 250 кг. бомба, като тресне машинната зала всеки ТЕЦ, или Завод ще затвори врати за поне година.

Както всичките им градове са панелки с централно отопление, ако унищожат топлоцентралите на цял град през Януари, ще е логистичен кошмар за руснаците. Как се евакуира зимата град с 300 000 жители? Ако пък не ги евакуират, на пролет ще извозват труповете с контейнери. Време е някой да използва руският климат срещу руснаците...
Удар по 750 кв. трансформаторна подстанция, означавало спиране работата на АЕЦа без директен удар по самия АЕЦ.

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 23 Сеп 2024, 19:30

Sasel написа:
23 Сеп 2024, 19:21
Удар по 750 кв. трансформаторна подстанция, означавало спиране работата на АЕЦа без директен удар по самия АЕЦ.
Тук си имаме специалист по въпроса, но каквото аз съм чел си прав. Тези станции и изобщо инфраструктурата към един АЕЦ били не по-малко сложни и скъпи от самият АЕЦ. Въпроса е че аз бих предпочел украинците да избягват удари свързани с АЕЦ от чисто имиджова гледна точка. Има толкова много други цели преди това. Особено ТЕЦ-ове захранващи индустриални райони. Аз бих се съсредоточил в района на Москва и Питер - то там живеят над една трета от всички етнически руснаци и е половината от ВПК-то. Ако ги оставят без ток достатъчно често, може и да започнат да свалят портрета на Путин от дневните си.

Аватар
COMMANDER_KEEN
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от COMMANDER_KEEN » 24 Сеп 2024, 12:18

Б-52 може да се зарежда и така... :shock: Интересно какво би наложило подобна акробатика...

Изображение

Изображение

Player101
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Player101 » 24 Сеп 2024, 13:59

Най-вероятно орбитата на танкера.

Sea Dog
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Sea Dog » 30 Сеп 2024, 10:18

COMMANDER_KEEN написа:
24 Сеп 2024, 12:18
Б-52 може да се зарежда и така... :shock: Интересно какво би наложило подобна акробатика...
Scott Wagner
It wasn’t to maintain tracks. The “Whifferdill” as it was called, was only performed in the Central Flight Instructor Course (CFIC), by B-52 and KC-135 instructors and instructor trainees on one sortie during the training course. It was done to illustrate the impact of aerodynamic forces during aerial refueling and the importance of communication and coordination, as well as instructor techniques. To my knowledge, there has never been a mishap performing the Whifferdill because of the preparation and skill of everyone involved. Unfortunately, this was removed from the curriculum years ago when the schoolhouse was moved from Castle AFB to Altus AFB. Of course I’m probably telling something every flyer in SAC knew.
https://www.facebook.com/photo/?fbid=12 ... 9905760290

Аватар
Bushman
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Bushman » 30 Сеп 2024, 13:33

Amazon написа:
23 Сеп 2024, 19:30
Sasel написа:
23 Сеп 2024, 19:21
Тук си имаме специалист по въпроса, но каквото аз съм чел си прав. Тези станции и изобщо инфраструктурата към един АЕЦ били не по-малко сложни и скъпи от самият АЕЦ. ...
Ако визирате мен - благодаря, поласкан съм.
Мисля, че сме обсъждали въпроса и преди - главният блоков (или блочен?) трансформатор е огромно стационарно съоръжение, разположено на открито. Вижда се добре дори на сателитните снимки (Google Earth). Без този трансформатор блокът не би могъл да подава електроенергия към енергийната система. Още по-лесно е да се удари разпределеителната уредба (ОРУ) на АЕЦ, което също гарантирано ще изолира централата от енергийната система. Колко време би отнело възстановяването на уредбата - не мога да коментирам.

При двуконтурен тип ядрен енергоблок (с реактор PWR) може да бъде разрушен целия турбогенератор и обслужващите го съоръжения, без опасност от ядрено замърсяване. Но ударът трябва да е наистина хурургически точен. Евентуална повреда на първи контур, хранилищата за отработено гориво или радиоактивни отпадъци неминуемо ще създаде радиоактивно замърсяване.

Вероятно Амазон е прав - при директна атака на руска АЕЦ украинците рискуват да изгубят политическата подкрепа на Запада, което е равносилно на поражение във войната, а евентуалните военни и икономически ползи от такъв удар ще бъдат съмнителни (да не кажа нищожни).
Excellent! Steven is my name!

Победа за нами!! Поднялись с коленей! Крым наш! Кругом враги! Нас окружили! Потери нет! Ни шагу назад! Санкции не работают. Своих не бросаем. Паники нет. Нечего жрать. Все пропало. Нам пиздец... Можем повторить!!

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 30 Сеп 2024, 20:35

Тоя как си просеше един Сайдуайндър

https://x.com/Aviation_Intel/status/184 ... ubehQ&s=19

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 01 Окт 2024, 15:20

Archer написа:
30 Сеп 2024, 20:35

И най-лошото е че това е пилот със сравнително нисък нальот и неизвестно количество промили в кръвта. Вероятността да не прецени добре, или да не му сработят рефлексите и да причини сблъсък е огромна. Не знам колко са тъпи тия хора. Хем прекрасно знае, че ако се наложи да катапултира, вероятността неговите хора да го спасят от ледените води на Атлантика е точно нула! Че те не си дават зор за пилоти скочили над Черно Море, а за този няма и да се опитват…

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 01 Окт 2024, 17:40

Archer написа:
30 Сеп 2024, 20:35

Там е работата, че не го получи (Sidewinder`а) :|
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото

Декомунизация. ДеКГБизация. Дерусификация.

Отговори