НаукаМедицина

Модератори: Ksantip, Sharana

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:
Status: Offline

Re: Медицина

Мнение от Almasy » 23 Юли 2019, 13:10

Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото

Декомунизация. ДеКГБизация. Дерусификация.

Аватар
pnp5q
Модератор
Контакт:

Мнение от pnp5q » 23 Окт 2019, 19:38

Ау, да напреднат скоро! В САЩ били разкарали рак в четвърти стадий (рус.) / англ. (през декември 2015-та са завършили лечението на рак на гърдата на една жена с бая метастази (публикация на Linkedin), други две в същия експеримент са починали) :
разчели гените на туморите, избрали 4 мишени на собствените имунни клетки, после размножили най-успешните бели кръвни телца и ги влели обратно в напоителни количества.
...
PROFIT!!1
"Преход от раболепие към злорадство - това е истинското клеймо на роба." - А.Мирер

Аватар
Amazon
Модератор
Контакт:

Мнение от Amazon » 03 Юни 2020, 22:40

Е това ако не е новина! Учени от университета в Питсбърг, успешно са присадили на мишки, изкуствено отгледан черен дроб, от модифицирани човешки кожни клетки. Скоро ще можем да пием колкото си искаме. :)

https://it.dir.bg/nauka/osashtestviha-r ... iya-organi

Аватар
pnp5q
Модератор
Контакт:

Мнение от pnp5q » 26 Сеп 2020, 16:45

Логично решение - радвам се, че вече има разработка по въпроса :) : канадски и италиански учени са разработили изкуствени клетки, които да се носят сред естествените в тялото и при нужда - да им пуснат химически сигнали за действие - срещу някоя болест. Бележката в източника (англ.)
"Преход от раболепие към злорадство - това е истинското клеймо на роба." - А.Мирер

Аватар
vassiln
Редовен потребител

Мнение от vassiln » 02 Юли 2021, 16:50

САЩ, 19-ти век. Препарат под формата на вафли, за избелване на кожата (с арсен).
Изображение

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 02 Авг 2021, 09:08

Една от причините (освен, че е лято и температурата е 40"), да се вясвам тук рядко напоследък е, че ми слагат импланти (зъбни).

Мислех си че проблема е единствено високата цена на "удоволствието" - 3 импланта (3 зъба на максилата в ляво, кътници) ще ми излезнат по груби сметки над BGN 6000 или по 2000 на зъб.....
Оказа се обаче, че хал хабер си нямам, колко е сложна и тегава процедурата. Посещенията ми до до момента са поне 16 и съм много далеч от приключване. Започва се с цялостно саниране на всичко в устата - малки нови кариесчета и т.н. После короните на съседните зъби се свалят, каналите се изчистват от цимента, продухват се наново на 2 пъти и отново се пълнят с цимент (изключително висок риск имало за самия имплант ако съседен зъб трябва да се обработва по някакъв начин или не дай си боже да се вади - пиши го паднал и самия имплант).
После се слагат шини, ако има нестабилни зъби.
Следва сваляне на зъбния камък, което от тук нататък трябва да се прави на всеки 4 месеца.
Прави се стандартна OPG, а след това и 3D на горната челюст (цената им не е включена в общата сума - плащаш си ги отделно).
Следва самото имплантиране на държачите в костта......Което до голяма степен си е живо клане. Е, не усещаш болка при самата процедура, щото си седиран като за световно (плащаш отделно за анестизиолог), макар че тая дрелка ти влиза в мозъка.....
После как боли обаче.....Просто не е истина :cry: :cry: :cry:
В момента съм на този етап - гълтам аулин и оклис като бонбонки, отделно продължавам с антибиотика (Далацин), на който съм 1 ден преди самата операция. Бузата ми е цялата синя (няма как, при това лашкане и пробиване се образуват кръвонасядания), да не говорим че вчера (неделя) ми цепиха небцето по спешност и ми сложиха дрен, защото се надух много (образуване на хематом, който няма накъде да пробие - имаше опастност от абцес). Въпреки упойката, щях да почина от болки :cry:
Та ката ден на контролни прегледи до четвъртък, когато евентуално ще се вземе решение кога ще се махат конците.
Следва 1 месец затишие през което пия само витамин Д (за стимулиране на остеогенезата, доколкото изобщо такава е възможна след 50г. възраст) и контроли през 5 дни да се види как зараства челюстта и венеца.
Отново OPG и 3D......
И ако е дал господ, септември трябва да се сложат самите корони, като вече уж нищо нямало да боли - те просто се монтират върху имплантираните щифтове.......Трябва да слагам и нова корона и на съседния зъб (старата я срязаха, за да могат да продухват отново каналите).
Всъщност ако се смята всичко (3D-та, анестезиолози, лекарства), сметката определено набъбва над 7000.
Но и да е безплатно, не съм сигурен че съм готов да се подложа отново на тази процедура, макар и в дясно горе пак съм жив зян.....Щото освен пари имат значение и неща като време и болка.
Фактически от месец съм зарязал всичко, включително едната си раута (от другата зех само 3 дни болнични - няма как - няма кой да работи 2-3 сме на кръст - трее се затвори отделението).
От самите седативи (и дозите, които ми се налага да вземам) пък си в едно апатично състояние.......И тавана да ти падне на главата, все едно, че нищо не е станало.

Ако някой реши да слага....Да наи къв голем го чека.
Когато не могат да ограничат свободата на мисълта – ограничават свободата на тялото

Flancer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Flancer » 02 Авг 2021, 15:22

Мале мила, аз почти се бях наканил да не е мост, а имплант. Заеви, голяма мъка. като се вземе впредвид и рискът от отхвърляне... Май ще я караме по стари технологии.

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 02 Авг 2021, 19:35

Flancer написа:
02 Авг 2021, 15:22
голяма мъка
Много голяма.
Аз обаче нямах избор - моста вече нямаше как да се хване - окончателно се счупи корена на единия от поддържащите зъби.
Всъщност избора беше огромна дупка в устата или частична протеза (сиреч чене).
Ся.....не съм млад ама реших, че ми е рано като бабите, вечер да пускам в чаша вода половин чене :o
Пък имам разни познати които сложиха „частични ченета“. На едни не са им особено удобни, на други им падат дори от една пържола - викат ни "корега" помага, ни нищу.....
И така - реших да рискувам.

А ти щом можеш да сложиш мост, въобще не те съветвам.
Яко финансово набутване, а пък болката въобще не искам повече да я коментирам (и в момента съм с дрен в небцето, днес го сменяха, само дето не се разврещях).

Изчезнал Безследно
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Изчезнал Безследно » 02 Авг 2021, 22:10

Almasy написа:
02 Авг 2021, 19:35
А ти щом можеш да сложиш мост, въобще не те съветвам.
Яко финансово набутване, а пък болката въобще не искам повече да я коментирам (и в момента съм с дрен в небцето, днес го сменяха, само дето не се разврещях).
При мен взе време, но мина без болки и проблеми. Но аз се сетих по-рано. Предпочетох имплант пред мост и умъртвяване на нерва на носещите съседни зъби. Вече имам 3 единични на разни места по горното и долното чейнета и, да чукам на дърво, не се обаждат вече няколко години.
“Culture is roughly everything we do and monkeys don't.”
Fitzroy Richard Somerset, 4th Baron Raglan

Аватар
Сун Дзъ
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Сун Дзъ » 03 Авг 2021, 02:13

Жена ми вече десетилетие, че и повече слага стъклени "пънчета" вместо импланти, стига да имаш поне три зъба или корена за изграждане от страна. Лягат върху венеца и държат моста - няма оплаквания, риск от отхвърляне и най-вече няма касаплък. По памет са по около 4-500 лева и вече си плащаш керамиката, която си избрал.

Аватар
EddieBG
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от EddieBG » 13 Яну 2022, 19:33

Изображение

За първи път в света: Мъж получи трансплантция на сърце от прасе
Мъж от САЩ стана първият човек в света, получил трансплантация на сърце от генетично модифицирано прасе.

Според лекарите 57-годишният Дейвид Бенет се справя добре в първите три дни след експерименталната 7-часова операция, проведена от екипа лекари на Медицинския център към Университета на Мериленд, в Балтимор.

Трансплантацията беше последната надежда за спасяване на живота на Бенет, въпреки че все още не е ясно какви са дългосрочните му шансове за оцеляване след тази интервенция.

Самият той определяше операцията по присаждането на сърцето от прасе като последния си възможен избор, а до реалната хирургическа интервенция се стигна, след като лекарите получиха специално разрешение от медицинския регулатор на САЩ. Оттам го издадоха с условието, че това е единственият шанс на Бенет за живот.

Мъжът бе определен като недопустим за трансплантация на човешко сърце - решение, което често се взема от лекарите, когато пациентът е в много лошо здраве.

За медицинския екип, извършил трансплантацията, тя бележи кулминацията на години на изследвания и може да промени медицината по целия свят.

По думите на хирурга, извършил операцията - Бартли Грифит, тя ще доближи света "една крачка по-близо до решаването на кризата с недостига на органи". Той цитира статистика, според която всеки ден по 17 души умират само в САЩ в очакване на трансплантация, като списъкът с чакащите за трансплантация на органи в страната надвишава 100 000 души.

По принцип използването на сърдечни клапи от прасета за трансплантация на хора отдавна вече се прилага в медицината, а отварящата се сега възможност да се трансплантират цели органи от животни, наречена ксенотрансплантация, за да се отговори на търсенето на донори, отдавна се обмисля като решение за проблема.

През октомври 2021 г. хирурзи в Ню Йорк обявиха, че са трансплантирали успешно свински бъбрек на човек. По това време операцията беше най-напредналият експеримент в областта досега.

Въпреки това обаче, при този случай реципиентът беше в състояние на мозъчна смърт без надежда за възстановяване, а интервенцията имаше изцяло научна цел.

При сегашния случай с Дейвид Бенет обаче лекарите се надяват, че операцията ще му позволи да продължи живота си. Той беше прикован на легло в продължение на шест седмици преди трансплантацията, а машина го поддържаше жив, след като му беше диагностициран с терминално сърдечно заболяване.

"Очаквам с нетърпение да стана от леглото, след като се възстановя", заяви той миналата седмица преди операцията.

В понеделник бе съобщено, че Бенет вече диша самостоятелно, макар че все още е подложен на внимателно наблюдение.

Използваното за трансплантацията прасе е било специално модифицирано генетично, за да бъдат унищожени в него няколко гена, които по принцип биха довели до отхвърлянето на сърцето от човешкия рецепиент.

Доктор Грифит обяснява, че той и екипът му много внимателно наблюдават състоянието на пациента си, като бъдещето на оперирания мъж все още е неизвестно.

"Никога не сме правили подобно нещо на човек и се надявам, че ние сме му дали по-добра възможност от това, което би му донесло продължаването на терапията му. Но дали той ще живее ден, седмица, месец или година, не знам", коментира доктор Грифит.
"Должен высказать свой печальный взгляд на русского человека - он имеет такую слабую мозговую систему, что не способен воспринимать действительность как таковую."
И.Павлов

Аватар
pnp5q
Модератор
Контакт:

Мнение от pnp5q » 12 Юли 2022, 09:55

Аватар
pnp5q
Модератор
Контакт:

Мнение от pnp5q » 31 Авг 2023, 23:12

Ново изследване на рядък агресивен рак открива път към терапия, която преобразува раковите клетки в мускулни

Аватар
pnp5q
Модератор
Контакт:

Мнение от pnp5q » 21 Май 2024, 00:22

За протокола - неприятна новина - какво става, когато "афторитетъ" се пази на всяка цена.

Аватар
pnp5q
Модератор
Контакт:

Мнение от pnp5q » 26 Мар 2025, 11:16

Спасяване на крак от ампутация са постигнали в Стара Загора - с 3D-принтиране, водено по данни от ИИ.

Аватар
Archer
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Archer » 07 Апр 2025, 23:15

Клонираха вълците от игра на тронове

https://www.newyorker.com/magazine/2025 ... lf-is-back

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 16 Апр 2025, 11:03

Вчера ми праиха MSCTCA (дигатална коронарография), че на Мавриций получих нещо като задух и кардиолога подбели очи, че може да е свързан със стеноза......
Е, ще живея - нямам сигнификантни оклузии, явно задуха е бил във връзка с вироза (некъФ вирус карах и кашлях още на леталото).
Не, че нема въобще никви плаки, пък калцификати бол, ма то дърто магаре на 58, LDL-a ми по ино времи стигна небесата, че и по две кутии цигари на ден....
Anyway, темата за ГА нема осиротее скоро :mrgreen:

Аватар
Sharana
Модератор
Контакт:

Мнение от Sharana » 16 Апр 2025, 23:12

Almasy написа:
16 Апр 2025, 11:03
Вчера ми праиха MSCTCA (дигатална коронарография)
С бетаблокерче и проспективен гейтинг или ти и без си имаш пулса на спортист? :mrgreen:
Almasy написа:
Не, че нема въобще никви плаки, пък калцификати бол, ма то дърто магаре на 58, LDL-a ми по ино времи стигна небесата, че и по две кутии цигари на ден....
Anyway, темата за ГА нема осиротее скоро :mrgreen:
Е ся, че то кой е без такива екстри - рано е още да си търсим кой да ни бута темата за ГА :mrgreen:

Аватар
Almasy
Редовен потребител
Контакт:

Мнение от Almasy » 17 Апр 2025, 04:58

Sharana написа:
16 Апр 2025, 23:12
Almasy написа:
Вчера ми праиха MSCTCA (дигатална коронарография)
С бетаблокерче и проспективен гейтинг или ти и без си имаш пулса на спортист? :mrgreen:

......рано е още да си търсим кой да ни бута темата за ГА :mrgreen:
Ма наиш бе.......... :D
Беталокерче i.v. секунди преди въртележката, преди тва няколко дни per os.
И нидей тъй, шот истината е, че погребахме по-млади колеги от мен.

Отговори